Έλλη Παπά (σύζηγος Μπελογιάννη): «το ΚΚΕ, έμεινε αναπολώντας περασμένα μεγαλεία».

«Μακάρι να είχαν εκτελέσει και μένα μαζί με τον Νίκο». Η Ελλη Παππά μιλάει για τον Μπελογιάννη, τα βιβλία που έστελνε από τη φυλακή στον γιό τους, την παρακμή του κομμουνισμού αλλά και τη σημερινή κατάσταση.

«Μακάρι να είχαν εκτελέσει και μένα μαζί με τον Νίκο»
Της ΟΛΓΑΣ ΜΠΑΚΟΜΑΡΟΥ
Λευκά λαμπερά μαλλιά, μάτια σαν μικροί κρατήρες φωτός, κυρίαρχα σε ένα πρόσωπο γαλήνης -αυτή είναι η πρώτη εικόνα που μου δίνει η Ελλη Παππά, πηγαίνοντας να τη συναντήσω στο σπίτι της, στου Ζωγράφου, για τη συνέντευξη που ακολουθεί. Με υποδέχεται ντυμένη απλά και κομψά - μια χρυσή καρφίτσα στη βάση του λαιμού είναι το μοναδικό της στολίδι, «σημείο», σκέφτομαι, μιας χαμένης στις μέρες μας αρχοντιάς.

Σχεδόν μεσημέρι, ο ήλιος πέφτει απ' τις τζαμόπορτες στο διαμέρισμα, 5ος όροφος, ανοιχτός, όλο ταράτσες πολυκατοικιών, ο ορίζοντας. Μέσα, βιβλία, πολλά βιβλία, δυο κυκλάμινα σε γλάστρες μπροστά στο σβηστό τζάκι, το σκυλί της, η Βιόλα, να στριφογυρίζει, φωτογραφίες και πίνακες -ανάμεσά τους, το γνωστό σκίτσο του Μπελογιάννη από τον Πικάσο και το χειρόγραφό του που το συνόδευσε, σε άλλο κάδρο- ακίνητα.

Εχουν μόλις κυκλοφορήσει σε ανατύπωση, μέσα σε χάρτινη κασετίνα, τα δέκα βιβλία μινιατούρες, παραμύθια που έγραψε ή διασκεύασε, ζωγράφισε και βιβλιοδέτησε η ίδια, και τα 'στελνε στον μικρό γιο της -καρπό τής σχέσης της με τον Νίκο Μπελογιάννη- όταν ήταν στη φυλακή και κείνος μεγάλωνε στα χέρια της αδελφής της Διδώς Σωτηρίου. Την κοιτάζω, κάπου μισόν αιώνα από τότε, το μικρό σώμα μέσα στη μεγάλη πολυθρόνα -ποιος ξένος μπορεί να μετρήσει το βάρος εκείνου του συμβόλου, εκείνου του μύθου πάνω της.

- Ησασταν στην ίδια φυλακή, της Καλλιθέας, όταν τον εκτέλεσαν. Πώς να σας ρωτήσω τι αισθανόσασταν μέσα στην καρδιά αυτής της τραγωδίας;

«Δεν μπορείς να απαντήσεις, όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να τα πεις αυτά και πώς να τα νιώσουν οι άλλοι; Να είσαι εκεί και να τον πάρουν απ' τα χέρια σου. Στη φυλακή, τον αποχαιρέτησα... Εμένα μου έδωσαν χάρη, δηλαδή ισόβια, ως μητέρα που ήμουν, και δεν με εκτέλεσαν. Γιατί κι εγώ είχα καταδικαστεί σε θάνατο».

- Πώς είναι να περιμένεις από ώρα σε ώρα έναν τέτοιο θάνατο;

«Οταν είσαι εκεί, το ξέρεις, το έχεις αποδεχτεί, ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί αυτό, να χτυπήσει η πόρτα και να σε πάρουν -πολλές γυναίκες σκοτώθηκαν έτσι. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο· αν κάνεις, θα προδώσεις... Το τραγικό για μένα είναι ότι δεν πήγα μαζί με τον Νίκο. Διότι αυτό ήθελα. Να πεθάνω, να φύγω μαζί του».

- Παρ' ότι είχατε το παιδί;

Η Ελλη Παππά με τον Νίκο Μπελογιάννη, τελευταία ημέρα της δίκης τους «Ναι. Το παιδί θα ζούσε, ίσως και καλύτερα χωρίς εμένα, και όταν μεγάλωνε, θα καταλάβαινε... Οι γυναίκες στη φυλακή το αγαπούσαν απ' την αρχή -όταν με σήκωσαν απ' του Αβέρωφ και με πήγαν στο μπουντρούμι της Καλλιθέας για εκτέλεση, αυτές το έκρυψαν για μέρες όπου μπορούσαν: από θάλαμο σε θάλαμο, κάτω από τα ράντζα των κρατουμένων, αρρώστησε σοβαρά από το πήγαιν'-έλα, 6 μηνών παιδάκι ήταν, και το γιάτρεψαν. Γιατί αυτοί, οι ασφαλίτες, με το πρόσχημα ότι θα το φέρουν σε μένα, ζητούσουν να το πάρουν...»

- Για ποιον λόγο;

«Για άγνωστους λόγους. Τέλος πάντων, σώθηκε τότε κι όταν επέστρεψα στις φυλακές Αβέρωφ, το ξαναβρήκα. Μείναμε μαζί ώσπου έγινε 3 χρόνων -αυτό ήταν το όριο παραμονής παιδιών σε φυλακές- και πέρασε καλά, γιατί όλοι τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν εκεί μέσα, και οι συγγενείς απ' έξω ερχόντουσαν να τον δουν... Ο χωρισμός ήταν πολύ σκληρός και για τους δυο μας· εμένα με έκανε κομμάτια. Ηταν φρίκη να βλέπεις το παιδί σου μία φορά τον μήνα, για πολλά χρόνια. Ετσι έφτιαξα αυτά τα βιβλιαράκια και μετά μια άλλη σειρά, με έργα του Αριστοφάνη... Ωσπου αποφυλακίστηκα το '63, με το που βγήκε ο Παπανδρέου. Και ο Νίκος, τελειώνοντας το Δημοτικό, έμπαινε στην εφηβεία...»

- Και από τότε κύλησε η ζωή;

«Ναι, αλλά δεν κύλησε έτσι δα. Γιατί είχαμε και τη χούντα το '67, και πάλι χωρίσαμε με τον Νίκο... Πήγα εξορία. Στα Γιούρα. Οπου αρρώστησα πολύ άσχημα και τότε οι Σοβιετικοί κατάφεραν να με πάρουν από κει, να με φέρουν στην Αθήνα και τελικά να με ελευθερώσουν, χωρίς η ίδια να γνωρίζω τίποτα. Με σκοπό να με πάρουν μαζί τους στη Σοβετική Ενωση, για να ενισχύσουν τον αντιδικτατορικό αγώνα, στην ουσία για να με αξιοποιήσουν υπέρ του καθεστώτος, προβάλλοντας την εικόνα του κομμουνιστή που μένει πιστός στις ιδέες του. Είχαν κάνει μεγάλη προετοιμασία, άρχισαν να στρώνουν το κόκκινο χαλί για να με δεχτούν, αλλά δεν πήγα. Αρνήθηκα.

- Γιατί;

«Γιατί είχε γίνει εν τω μεταξύ η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, προς την οποία ήμουν αντίθετη. Ομως, ήταν πολύ βαρύ για κείνους αυτό που τους έκανα. Και από τότε οι σχέσεις μας διαρρήχθηκαν. Δηλαδή με αγνόησαν, και δικαίως. Πήγε στη θέση μου ο Ρίτσος για τον ίδιο σκοπό... Εγώ έμεινα εδώ, προσπάθησα να σταθώ στα ποδια μου, ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, που ήμασταν μαζί στον 'Ριζοσπάστη', μου έδωσε δουλειά στη 'Γυναίκα'. Χωρίς να υπογράφω απ' την αρχή, γιατί ήταν χούντα ακόμα· μου έλεγε για τις πιέσεις που δεχόταν, θα είχε πρόβλημα».

- Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σας έκανε να σκεφτείτε ποτέ αν όλο αυτό που έγινε, ο αγώνας και οι θυσίες τόσων ανθρώπων, άξιζε τον κόπο;

«Αξιζε τον κόπο, αλλά καταρρακώθηκε από κάθε άποψη. Οταν το 1989 κατέρρευσε το σύμπαν, αποδείχτηκε ότι ήταν όλο εις μάτην. Οτι όλο αυτό που λεγόταν Σοβιετική Ενωση γεννήθηκε για να πεθάνει».

Το σκίτσο του Πικάσο για τον Μπελογιάννη και το χειρόγραφο που το συνόδευε με το ακόλουθο κείμενο: «Το φως από το λαδοφάναρο που φώτιζε το σκοτάδι μιας μαγιάτικης βραδιάς στη Μαδρίτη, τα ευγενικά πρόσωπα του τουφεκισμένου λαού που τον δολοφόνησε ο ξένος άρπαγας στον πίνακα του Γκόγια, είναι η ίδια σπορά φρίκης που σπέρνει με τις ανοιχτές φούχτες των προβολέων πάνω στα ορθάνοιχτα στήθια της Ελλάδας μια κυβέρνηση που σκορπίζει τον θάνατο, τον φόβο και το μίσος. Ενα πελώριο άσπρο περιστέρι περνάει κι αφήνει το οργισμένο του πένθος πάνω στη γη» - Ηταν αναμενόμενο για σας;

«Εγώ και όσοι ήξερα δεν το είχαμε μετρήσει έτσι. Παρ' ότι από την εποχή που ήμουν στη φυλακή, προ χούντας, έφταναν ώς εμάς από την Σοβιετική Ενωση κάποιες πληροφορίες, σαν βαρίδια. Οπως π.χ. η συνωμοσία κάποιων μεγαλογιατρών να φάνε διάφορα κομματικά στελέχη, που τους έστειλαν στη Σιβηρία. Ηταν φοβερό· γιατί να γίνονται τέτοια πράγματα εκεί, αναρωτιόμουν, είχα ταραχτεί τόσο, που φώναζα στον ύπνο μου 'Σοβιετική Ενωση'! Τόσο δεμένη ήμουν μ' αυτό το κίνημα, τόσο φοβόμουν, είχα το προαίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί».

-Επαληθεύτηκε το προαίσθημά σας...

«Ναι, από τότε όλα τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν ανάποδα. Ωσπου ήρθε ο Γκορμπατσόφ, που τον είδαμε σαν κάτι καινούργιο, ότι θα μπορούσε να σώσει τον σοσιαλισμό. Αλλά μας την έδωσε την κατραπακιά, αντί σωτηρίας είδαμε την οριστική κατάπτωσή του. Γιατί το σύστημα κατέρρεε και ο Γκορμπατσόφ δεν μπορούσε ούτε καν να διαχειριστεί αυτή την κατάρρευση».

- Τι το οδήγησε στην κατάρρευση αυτή;

«Ηταν σάπιο απ' την αρχή αυτό που έστησαν και άκρως αντίθετο προς τις ιδέες που ευαγγελιζόταν, οι οποίες βέβαια δεν έφταιγαν».

- Από την εποχή του Λένιν ξεκινάτε;

«Να μην πούμε από τον Λένιν, αλλά από τον Στάλιν και πέρα άρχισε να σαπίζει, βλέπαμε αυτή την πτώση. Ωσπου ήρθε, και ήταν τραγικό -η Σοβιετική Ενωση εξαφανίστηκε, οι χώρες που τη συνιστούσαν είναι ξέφτια πια... Από την ώρα που ένας Γιέλτσιν πήρε την εξουσία στη Ρωσία, φάνηκε ότι το πράγμα δεν είχε πλέον ελπίδα. Διότι ήταν σάπιος και αυτός, εξέφρασε όλη την παρακμή. Και είδατε πού καταλήξαμε: στον Πούτιν».

- Το λέτε απαξιωτικά... Τι εκφράζει ο Πούτιν για σας;

- Τις μεγάλες μαφίες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο,τι εκφράζουν και αυτοί που έχουν φύγει από τη Ρωσία, ο Αμπράμοβιτς, ο Χοντορκόφσκι κ.λπ. Αλλωστε, αυτές οι μαφίες, όλοι αυτοί, ξεπήδησαν μέσα από την Κα Γκε Μπε, ουσιαστικά. Και ο Πούτιν ανάμεσά τους. Και βλέπουμε σήμερα τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης να τις υφίσταται όλος ο κόσμος. Και θα τις υφίσταται».

- Ποιες είναι συγκεκριμένα αυτές οι συνέπειες;

«Οτι έχει τώρα τον Μπους και τους υπόλοιπους, που έχουν πέσει πάνω στη γη να τη φάνε. Και κυνηγάνε τα πάντα, με πολέμους, με καταπάτηση των ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προκειμένου να το πετύχουν. Με μοναδικό στόχο το χρήμα. Αυτό, το χρήμα, κυριεύει τον κόσμο τώρα, αυτό διαφεντεύει τα πάντα. Αυτό είναι η εξουσία, όλες οι εξουσίες, το μόνο πράγμα που έχει αξία· τίποτε άλλο».

- Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Πούτιν και Μπους;

«Τι διαφορές; Απλώς, ο Μπους είναι ο χειρότερος εκφραστής αυτού του γεγονότος, αυτού του εξαμβλώματος που έχει καταντήσει ο κόσμος... Είναι φοβερό, μια επανάσταση, όπου είχαν επικεντρωθεί οι ελπίδες όλων, να μεταλλαχθεί στο αντίθετό της. Και επιπλέον, να βιώνουμε όλη αυτή την ξεδιαντροπιά, αυτό το έγκλημα της απώλειας των καλύτερων από τα υλικά με τα οποία μπορεί να είναι φτιαγμένος ένας άνθρωπος».

- Επομένως, μπορεί να πει κανείς ότι τελικά οι ωραίες ιδέες δεν είναι δυνατόν να βρουν εφαρμοργή στην κοινωνία των ανθρώπων;

«Μπορεί να το πει».

- Αρα, ρίχνουμε αυλαία;

«Οχι οριστική. Οι ιδέες για τις οποιες μιλούμε, τώρα δεν βρίσκουν εφαρμογή. Ξανασυζητιούνται μετά από έναν αιώνα».

- Να έρθουμε λίγο και στα δικά μας, και να σας ρωτήσω πώς θα φτιάχνατε το πορτρέτο του σύγχρονου Ελληνα.

«Είμαι λίγο απ' έξω, όμως έτσι ίσως να βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά. Νομίζω, λοιπόν, ότι στον τόπο μας οι άνθρωποι ζουν πια χωρίς να ξέρουν πού πάνε. Ποιο είναι το δικό τους συμφέρον, ποιος είναι ο εχθρός τους, ποιος είναι ο σύντροφός τους, ποιος είναι ο φονιάς τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει -και σ' αυτό συμβάλλει και η παιδεία, που είναι ανύπαρκτη- είναι να ζήσουν σήμερα, τώρα».

- Να ζήσουν, με ποιον τρόπο;

«Με ό,τι τους πλασάρουν τα περιοδικά λάιφ στάιλ και η τηλεόραση λάιφ στάιλ. Που είναι ό,τι έρχεται απ' έξω, αλλά στο πιο κιτς».

- Υπάρχει κάτι όπου μπορούμε να προσβλέπουμε;

- Εγώ το μόνο, όπου προσβλέπω, όπου μπορώ να δω μια ελπίδα -τολμώ να το πω- είναι η νέα γενιά. 'Βιάζεσαι', μου λένε μερικοί, αλλά το πιστεύω, ακούγοντας τα ίδια τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ, χωρίς να τα ξέρω, για να μιλήσουν μαζί μου. Και διαπιστώνω ότι αρνούνται αυτόν τον κόσμο, δεν τον θέλουν. Αυτό είναι το μόνο που με γαληνεύει στην Ελλάδα σήμερα».

- Και η ελληνική Αριστερά; Πώς την επηρέασε αυτή η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού;

«Ακόμα και η Ανανεωτική Αριστερά βρέθηκε να έχει χάσει πολλά από τα πρότυπά της. Γιατί δεν είχε ποτέ, μεταπολιτευτικά, το θάρρος να ξεκόψει απ' όλα αυτά και να εμφανίσει δικό της πρότυπο. Οσο για το ΚΚΕ, έμεινε αναπολώντας περασμένα μεγαλεία».

- Για να καταλήξει πού η Αριστερά σήμερα;

«Για την ώρα, δεν μοιάζει να καταλήγει πουθενά».

-Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καν.

«Εχει μια βάση αυτό. Είμαστε σε μια φάση επαναπροσδιορισμού των όρων Αριστερά, αριστερός».

- Την πολιτική μας σκηνή, πώς τη βλέπετε συνολικά;

«Σαν να είμαι στη θάλασσα και έχει τσούχτρες. Αυτό το γλοιώδες πράγμα που σε τσιμπάει ξαφνικά και δεν ξέρεις από πού σου 'ρχεται».

- Τι θα λέγατε για τις δύο... κορυφαίες τσούχτρες του δικομματικού παιχνιδιού;

«Είναι πολύ λίγοι και οι δύο για τις σημερινές ανάγκες του τόπου. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω για πρόσωπα. Θα σας πω μόνο ότι βλέπω μια διολίσθηση προς το αντικοινωνικό κράτος τύπου Θάτσερ, όπου ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως όχληση προς τα μεγάλα συμφέροντα. Και η νομοθεσία μεριμνά μόνο γι' αυτά».

- Για σας, θεωρούν ότι η σύνδεσή σας με τον Μπελογιάννη κυρίως, πέρα από την δική σας μετέπειτα διαδρομή, σας προσδίδει το στοιχείο ενός «μύθου» στον χώρο της Αριστεράς. Εχετε αυτή την αίσθηση;

«Ποτέ δεν είχα τέτοια αίσθηση. Και όταν μου αποδίδουν άλλοι αυτόν το χαρακτηρισμό, δεν ξέρω τι να τον κάνω».

- Λοιπόν, ποια θα λέγατε ότι είστε;

«Δεν έχω καθήσει να το σκεφτώ ποτέ. Δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα ν' αντιμετωπίσω, κάποια στιγμή, τέτοια ερώτηση. Φοβάμαι και που την ακούω».

- Ισως, κοιτάζοντας πίσω στη ζωή σας, πρόσωπο μιας τραγωδίας;

«Δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό. Το μόνο που ξέρω για τον εαυτό μου είναι ότι είμαι μαχήτρια. Οπου και αν γυρίσω πίσω στη ζωή μου, δεν βλέπω παρά τον άνθρωπο που μάχεται».

- Τι ήταν ο Μπελογιάννης στη ζωή σας;

«Το άπαν».

- Αναρωτιέμαι αν, πενήντα τόσα χρόνια μετά, τον σκέφτεστε στην καθημερινότητά σας...

«Είναι πάντα κοντά μου. Τον αισθάνομαι. Τον ρωτάω για ό,τι κάνω. Και εκείνος βρίσκει τον τρόπο να μου απαντήσει».

- Και αν μετράτε την οδύνη που σάς άφησε με ό,τι ωραίο σάς έδωσε αυτός ο έρωτας.

«Η οδύνη δεν μετράει. Είναι άλλο. Αισθάνομαι ως ευλογία τη συνάντηση μαζί του. Ο πόνος τού πρόωρου χαμού του δεν είναι μόνο για μένα. Είναι και για όσα θα μπορούσε να δώσει σ' αυτόν τον έρμο τόπο. Και δεν πρόλαβε. Δεν τον άφησαν».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2006

από Ανατροπέας. 16/12/2006 7:24 μμ.


Τι τραγωδία!

Για σκέψου. Μέσα στη φυλακή.

Με άντρα που τον πέρνουν για εκτέλεση. Με μωρό να το κρύβουν οι κρατούμενες,

με την ίδια σε πρόγραμμα εκτέλεσης.

Και σήμερα ύστρα από πάνω από 50 χρόνια να στέκεται όρθια,

μια τιτάνα που δεν έχει καταβληθεί, που μισεί, αλλά και αγαπάει, που έχει όνοιρα, που κααλαβαίνει,που συματοδοτεί.

Ένας άξιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ-τιμή μας που ζούμε στην εποχή της.

Ανατροπέας.


Δεν είναι μεγάλη θεωρητικός, δεν έχει πάντα τις πιο πρωτότυπες απόψεις,αλλά...γιατί θα ΄πρεπε άλλωστε;

Η Έλλη θα είναι πάντα η γυναίκα-επαναστάτρια, όρθια μπροστά στα αποσπάσματα του μοναρχοφασισμού, μπροστά σε ντόπιους και ξένους φασίστες δολοφόνους!

Πάντα θα μας συγκινεί όχι με το τι λέει, αλλά με το ποια ήταν, με το ποια ΕΙΝΑΙ!

Κι ας το ρίχνει ΣΥΝασπισμό!

Η Έλλη είναι η ιστορία μας, η ηθική μας, η ακατάβλητη ορμή μας, όλα αυτά που π.χ. ένας μπουκαλάκιας δε θα καταλάβει ποτέ όταν φωνάζει 'κνίτες - χίτες κλπ.'!

Να ζήσει όσο πιο πολύ, όσο πιο καλά εύχομαι!

Κα έλεος κύριοι της 'Ε', όχι άλλη εκμετάλλευση από μικροαστούς δημοσιογραφίσκους με τις ίδιες ηλίθιες και κοινότοπες ερωτήσεις.

'Η κοινωνία δεν αλλάζει, ε;'
'Ο σταλινισμός κακός ε;'
'Τελικά επανάσταση είναι να βρούμε την αλήθεια μέσα μας ε; τα πουλάκια κλπ.'

Αμάν πια!

Ήταν δεν ήταν;

από Τουλουμπας 17/12/2006 2:22 πμ.


..τωρα κι η κυρα Λενη?Φιλησε κατουρημενες ποδιες να παει να παρασημοφορηθει απο το σοβιετικο πολιτμπυρω με το παρασημο Λενιν και της εκανε το ΚΚΕ μια ντριπλα που δεν την περιμενε (για μαλακα τον εχετε τον Κολιγιαννη?) γιατι  μολις της ειπανε ριξε και κανα μπραβο για την εισβολη στην Τσεχοσλοβακια οταν θα σε παρασημοφορησουν,σκεπτομενη το πολιτικο νταβαντουρι που ειχε ξεκινησει με τη διασπαση του ΚΚΕ κι αφου το σκηνικο δεν ειχε ξεκαθαρισει ακομα δηλ πια ειναι πιο μεγαλη δυναμη το ΚΚΕεσ η τοΚΚΕ εξ,σου λεει ποια πτωση χουντας-νομιμοποιηση ΚΚΕ-εκλογες και πρασινα αλογα,ασε να ειμαστε με το ντοβλετι που λεγεται ευρωκομμουνιστικος χυλος κι αργοτερα βλεπουμε για το γιαουρτι,οποτε την 'ρουφηξε'.
Καλα,μη σκοτωνεστε στο λιβανισμα,εχει κι κυρα Λενη (ακου Ελλη,μη...)την ιστορια της.

από Τουλουμπας 17/12/2006 2:27 πμ.


..κι εστειλε ο Κολιγιαννης τον Ριτσο οστις εκανε και την μεγαλη δηλωση ενωπιον Μπρεζνιεφ:'Τα σοβιετικα τανκς χορευουν βαλς στις πλατειες της Πραγας κι ο ελευθερος κοσμος σας ευγνωμονει για την σωτηρια της Τσεχοσλοβακιας'.
ΚΝΕ και πασης υφηλιου αδερφια μ' γιατι ευτυχως ηττηθηκαμαν ωρε συντροφια...

Λέγεται ότι ο Θεοδωράκης είναι αυτός που την επηρέασε σε αυτή της την απόφαση. Ισχύει;

Ρε τουλούμπα βάλε λίγη ζάχαρη για να δέσει γλυκά το γλυκό.

Δεν βάζουνε ξύδι.

Και εσύ έβαλες ξύδι και λίγο χολή.

Μην ξεχνάς ότι η Έλη ήταν ακόμα κοριτσάκι και πέρασε αυτά που

πέρασε και εσύ ασφαλώς ούτε φαντάζεσαι να είσαι αλυσοδεμένος

όπωςε η Έλη με όλα αυτά, άντρα σε θάνατο, εσύ να περιμένεις

τη σειρά σου και το μωρό σου να το κρύβουν για μήνες οι άλλοι.

Για σκέψου λίγο τι πέρασε αυτή η κοπελίτσα-τότε.

...Και αργότερα, μέχρι το 1974.

...Και να η 'ελευθερία' και ζήτω η δημοκρατία και για περάστε(απότα γραφεία μας) κυρία

Έλη γυναίκα του Μπελογιάννη, ηρωίδα και μπλά-μπλά-μπλά και

ξανά μπλά. Από όλους! Κουκουέδες, εσωτερικάκηδες, πασόκους...και

άλλες 'δημοκρατικές' καραμανλικές δυνάμεις (του θείου του

φριδάτου).

Ούτε υπουργός έγινε,ούτε κοματαρχίνα, ούτε όμως σιχτίρισε την ιδεολογία

της να ροβολίσει σε άλλα μετερίζια όπως ο Μίκης κατά διαστήματα και ούτε

συνχώρισε τους εχθρούς της του τύπου! Έλα βρέ! περασμένα ξεχασμένα-ζήτω η δημοκρατία.

Ρε συ τουλούμπα.

Α! και δεν συχτίρισε τον κομμουνισμό, λέγοντας εύκολα:

Σκατά στη μούρη μου και στους λαθεμένους αγώνες και ηγέτες

που εγώ η πανηλήθια πέρασα του χριστού τα πάθη τσάμπα και βερεσέ.

ΡΕ σύ τουλούμπα.

Ανατροπέας.

από αναρχικός 17/12/2006 1:21 μμ.


Παρόλο που δεν νιώθω καμμία πολιτική συγγένεια με ο,τι μαρξιστικό όταν διαβάζω τέτοιες συνεντεύξεις νιώθω πολύ περίεργα. Άνθρωποι που δώσανε τα πάντα συνειδητοποιούν ότι τα πάντα είναι το τίποτα. Αυτό είναι τραγικό. Και δεν περιμένω φυσικά από τον τουλούμπα να το καταλάβει. Θεωρεί ότι ένας άνθρωπος που όχι απλά φυλακίστηκε αλλά της σκότωσαν το άλλο της μισό καθόταν κι έκανε πολιτικαντισμούς για τη Τσεχοσλοβακία...Τα σοβιετικά τανκς χορεύουν στη Πράγα... ξεφτίλα. Ακόμα να καταλάβετε ότι όλη η ανατολική ευρώπη τελούσε υπό σοβιετική κατοχή μετά τη Γιάλτα; Αν όχι πείτε μου πως πέρασε η εξουσία στο 'λαό';

1. Με αστικοδημοκρατικές διαδικασίες δηλαδή με εκλογές; (σαφώς όχι).

2. Με επαναστατικές διαδικασίες δηλαδή με επανάσταση; (σαφώς όχι).

Για κατοχή μιλάμε και τίποτα άλλο, από τη γερμανική στη σοβιετική.

από @ 17/12/2006 1:39 μμ.


Τι πορεία είχε αυτό και τι κάνει σήμερα;

από @ 17/12/2006 1:42 μμ.


θα έπρεπε να πω αλλά η σκιά του Μπελογιάννη σκεπάζει τα πάντα.....

από ΝΤΑΝΤΟΝ 17/12/2006 2:03 μμ.


Τραγικές ιστορίες. Το ερώτημα είναι ηττήθηκαν μόνο απο τον καπιταλισμό ; Πράγματι αποτέλεσαν και αποτελούν υπόδειγμα αγωνιστών που ξεπέρασαν το φόβο του θανάτου , που ξεπέρασαν την ψυχική ανάγκη της αναζήτησης του προσωπικού οφέλους , της δικής τους ηρεμίας και της καριέρας. Αποτελούν πρότυπο ηθικής στάσης στη ζωή. ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ; Ποιά ήταν η παρότρυνση καιτο δίδαγμα που είχαν ; Μήπως ¨το κοίτα τι πάθαμε εμείς με τις φαντασιώσεις μας , κοίτα μη στιγματισθεί η ζωή σου με τις πράξεις και το ονομά μας , κοίτα παιδί μου να "ευτυχίσεις" ατομικά και να μην μπείς στη φυλακή η και να σκοτωθείς άσκοπα , όπως χιλιάδες άλλοι συντρόφοι μας... ;;; Τι έγιναν τα παιδιά του Ζαχαριάδη ; Του "αρχιστράτηγου" Βροντίσιου ( Γούσια ). Του Ν. Μπελογιάννη. Του Γρ. Λαμπράκη και του Μ. Θεοδωράκη και του Ψυχάρη ; Γιατί αποκήρυξαν επι της ουσίας με τη σιγή και την απουσία τους απο όλα τα κοινωνικά δρόμενα τους γονείς τους ; Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα απο τα εκατοντάδες επώνυμων ανθρώπων που αγωνίστηκαν "για μια πιο δίκαιη κοινωνία". Αντίθετα η πλειοψηφία των παιδιών των "ανώνυμων" αγωνιστών , που δεν ήταν διανοούμενοι, δεν διατέλεσαν καθοδηγητές , δεν έγιναν αντιδραστικά ( με την γενικότερη έννοια του όρου ). Πως το εξηγούμε το γεγονός αυτό ;

Γνωρίζει κανείς τι έχει συμβεί; Μήπως κι ο γιος του Μπελογιάννη δεν φέρει το επίθετο Μπελογιάννης για χ λόγους; Και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι, πέρα και πρώτα από κάθε ιστορικό γεγονός;

Έθιγε θέματα ηθικής, αστικής ηθικής βέβαια, αλλά ΗΘΙΚΗΣ!

Χωρίς να ξέρω την προσωπική ιστορία του Μπελογιάννη και της Παππά, υποθέτω ότι μέσα στη δίνη των καιρών δεν μπόρεσαν να παντρευτούν και δεν ξέρω αν μπορούσε ο Μπελογιάννης να αναγνωρίσει, τότε, και τον γιό του ή δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη η κυρία Παππά μάλλον ήταν ήδη παντρεμένη, γιατί έφερε το όνομα Ιωαννίδου ενώ το πατρικό της νομίζω ότι είναι Παππά. Το παιδί λοιπόν του Μπελογιάννη και της Παππά δεν πρέπει να φέρει το επίθετο Μπελογιάννης αλλά είτε Παππάς είτε ....Ιωαννίδης εκτός κι αν έγιναν προσπάθειες μετέπειτα εκ μέρους των κομμουνιστών να δοθεί επίσημα το όνομα του Μπελογιάννη στο παιδί του. Αυτό δεν το ξέρω και μακάρι να έγινε. Διαφορετικά, επισήως, ....δεν υπάρχει παιδί του Μπελογιάννη.....

περισσότερο από μια συνέντευξη που θα έπαιρναν από μια χ ηλικιωμένη κομμουνίστρια που έχει ζήσει τα ίδια ιστορικά γεγονότα και εξέφραζε τη γνώμη της χωρίς την ιστορική φόρτιση ενός ονόματος..

Άνθρωποι όμως που δεν έχουν το θάρρος να ονομάσουν, να πουν την προσωπική τους ιστορία, δεν μπορούν να έχουν μια καθαρή ματιά και για τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα.

Τολμώ να πω ότι ο Μπελογιάννης δεν υπήρξε ποτέ ένας μύθος για την κυρία Παππά. Και το λέω αρνητικά. Γιατί αν ήταν ένας μύθος, αν πράγματι είχε ταυτιστεί μαζί του, το πρώτο που θα πάλευε θα ήταν το επίθετο του παιδιού της, η συνέχεια του Μπελογιάννη στο σήμερα. Και το δεύτερο μια πιο σοβαρή ματιά σε σχέση με πολιτικά γεγονότα, με την ιστορία, ούτως ώστε να βρει το νόημα της εκτέλεσής του. Στη συνέντευξή της ισοπεδώνονται τα πάντα, μπολσεβικισμός και καπιταλισμός κι αφήνεται ανοιχτή μια πολύ συναισθηματική ελπίδα σε σχέση με τη 'νέα γενιά'.. Ουσιαστικά σου λέει  ότι ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε για το τίποτα.

από 00000 17/12/2006 5:18 μμ.


Θα ήθελα να μας πείς οι Παπαρήγανές σου, τί πνευματική δουλειά εχουν κάνει που να μπορεί να συγκρίνεται με την δική της
=======================================
Η Έλλη–Ελένη Παππά, κόρη του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παππαδοπούλου, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Ήταν η μικρότερη από τα πέντε παιδιά της οικογέ¬νειας, τέσσερα κορίτσια (Ηρώ, Δέσποινα, Διδώ, Έλλη) και ένα αγόρι (Γιώργος). Αδελφή της είναι η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της λόγω της Κατοχής. Παράλ¬ληλα εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκε στον παράνομο τύπο και σε μαθήματα μαρξισμού και, προς το τέλος, ώς τα γεγονότα του Δεκέμβρη στη σύνταξη του Ριζοσπάστη. Από τη συμφωνία της Βάρκιζας ώς την έναρξη του Εμφυλίου ήταν μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της συντακτικής επιτροπής της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Τότε της ανατέθηκε η λειτουργία του «Κομματικού Φροντιστηρίου» μαζί με τον Κώστα Αξελό, η λειτουργία των πρώτων Κομματικών Σχολών εκείνης της περιόδου (με μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας και Φιλοσοφίας -κυρίως Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού), και αργότερα η οργάνωση και διεύθυνση της Κομματικής Σχολής της Αθήνας στο όνομα της Ηλέκτρας Αποστόλου, με ολοήμερα μαθήματα και φροντιστηριακή επεξεργασία. Στον Εμφύλιο, δούλεψε στην έκδοση του Ριζοσπάστη σε παράνομο τυπογραφείο ώς το 1949, οπότε άρχισε η στενή συνεργασία της με τον Νίκο Πλουμπίδη και από τον Ιούνιο του 1950 με τον Νίκο Μπελογιάννη που έγινε ο σύντροφός της. Συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 1950 και κρατήθηκαν σε πλήρη απομόνωση στη Γενική Ασφάλεια ώς την πρώτη δίκη τους, τον Νοέμβριο του 1951. Σε αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε ο γιος τους, Νίκος, τον Αύγουστο του 1951. Η δεύτερη δίκη τους έγινε τον Φεβρουάριο του 1952. Και στις δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η Έλλη ως μητέρα βρέφους δεν εκτελέστηκε. Αποφυλακίστηκε την πρωτοχρονιά του 1964 και εργάστηκε στην ΕΔΑ και στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Από το 1965 ήταν αρθρογράφος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία και εξορίστηκε στη Γυάρο από όπου αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1968, λόγω σοβαρής ασθένειάς της. Εργάστηκε στην Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, από το 1972 στην εφημερίδα Μακεδονία με αναλύσεις διεθνών θεμάτων υιοθετώντας το ψευδώνυμο Νότιος του προηγούμενου συντάκτη Σπύρου Μονδάνου, και στο περιοδικό Γυναίκα του Β. Τερζόπουλου. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα Εξπρές και με την έκδοση της εφημερίδας Έθνος ανέλαβε το ρεπορτάζ για θέματα εκπαίδευσης και νεολαίας. Ανέπτυξε πολιτική δράση στην ΕΔΑ της μεταπολίτευσης, στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1980. Συμμετείχε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, στο Κέντρο Πολιτισμού «Δημήτρης Γληνός», και σε επιτροπές και εκδηλώσεις για την ειρήνη, τον πολιτισμό και το γυναικείο κίνημα.
Από πολύ νωρίς εξοικειώθηκε με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και στη φυλακή συνέλαβαν με τον Νίκο Μπελογιάννη την ιδέα της συγγραφής μίας Ιστορίας της ελληνικής σκέψης. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται οι μελέτες της: Ο Πλάτωνας στην Εποχή μας (1981, 1998), Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς στο Κεφάλαιο του Μαρξ (1983, 1984), Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας – Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό (1985). Διερευνώντας την κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού εξέδωσε τις μελέτες: Μύθος και ιδεολογία στη Ρωσική Επανάσταση–Οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν (1990), Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου (1991), Κομμούνα του 1871: Επανάσταση του 21ου αιώνα; (1992). Λογοτεχνικά έργα της από την περίοδο της φυλάκισής της είναι: Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου (Μυθιστόρημα, Βουκουρέστι 1961), Δουλειά της φυλακής (Διηγήματα και ποιήματα, 1979). Άλλες μελέτες και έργα της είναι τα: Βίος και έργα της γάτας της Σοφής (1984), Σελίδες από τον τύπο της Αντίστασης (1985), Νίκος Κιτσίκης–Ο επιστήμονας, ο άνθρωπος, ο πολιτικός (1986).

[Πηγές σύνταξης βιογραφικού: Βιογραφικά σημειώματα της ίδιας, υλικό του αρχείου.]

Λόγω της δράσης και των διώξεων της Έλλης Παππά κατά την περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου, της παρανομίας και της πολυετούς φυλάκισής της, το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αυτής της περιόδου δεν σώζεται. Από την περίοδο της φυλάκισης της Έλλης Παππά σώζεται εξαιρετικού ενδιαφέροντος οικογενειακή και φιλική αλληλογραφία, κείμενα και ενθυμήματα από τη φυλακή, πολλά από τα οποία φυλάχθηκαν από το γιο της Νίκο και τη Διδώ Σωτηρίου.
Η οικογενειακή αλληλογραφία είχε ταξινομηθεί σε πρώτη φάση από τον Νίκο Πηγαδιώτη.

από Ανατροπέας. 17/12/2006 6:52 μμ.


Η Έλη τάδε είναι ΠΡΩΤΟΝ προϊόν μιας κατάπτιστης καταπίεσης

που στην ελλάδα της μετά-εμφυλίου εποχής πέρασε όλα τα επιτρεπτά κριτήρια σκληρότητας.

Θέλουμε, δεν θέλουμε εμείς ΟΛΟΙ οι έξω από το επίσημο ΚΚΕ οπαδοί ή ότι άλλο,

είμαστρε φοβερή μοιοψυφία σε σχέση νούμερων ανθρώπων που βασανίστηκαν-εκτελέστηκαν, ή κηνηγήθηκαν

με όποιο απάνθρωπο τρόπο από την αντίδραση.

Δεν θα πρέπει να μείνουμε με σεβασμό σ΄αυτούς τους ανθρώπους, που ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μια κωλό-δήλωση ενάντια στις ιδέες τους,

αυτοί, όχι μόνο δεν υποχώρησαν(και οι πιέσεις μπορεί να μην τις καταλαβαίνουν οι ΄ποιοι νεαροί σύντροφοι ΟΛΟΥ του

φάσματος), αλλά τους έφτησαν καιμ σαν την Έλη πέρασαν αυτά που πέρασαν και δε είναι λίγα.

Ακόμα και ο όποιος Μίκης που έγινε και υπουργός δίχως γραφείο της Ν.Δ. ήταν ένας παλίκαρος 10 μέτρα ύψος.ΤΟΤΕ.

Είπαμε: Το κάθε άτομο έχει μια ιστορία και ένα ισοσκελισμό-

έσοδα-έξοδα με την ταξική πάλη.

Η Έλη, νομίζει κάποιος ότι έχει γενικά, αρνητικό ισοζύγιο;

Να πάρουμε ΟΛΑ τα δεδωμένα.

Βέβαια, ο κάποιος μπορεί να ανεβάζει στα ύψη, τα αρνητικά και τα θετικά.

Γι΄αυτό έχουμε το πολιτικό κριτήριο να τα ζυγίζουμε.

Ανατροπέας.

από 00000 17/12/2006 7:43 μμ.


Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η Έλλη Παππά σε επιστολή της στα ''ΝΕΑ'' γράφει: Σε πρόσφατες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ''λόγου'' άκουσα - με μεγάλη απορία - να προβάλλεται η άποψη ότι η ''διπλή ονομασία'' των Ελλήνων (Ελλάς και Έλληνες η ονομασία μας ''εσωτερικού'', Grece, Greece, Grec, Greek κλπ. η ονομασία μας ''εξωτερικού'') οφείλεται στην κακοήθεια των Ευρωπαίων οι οποίοι επιμένουν στη λατινογενή ονομασία της χώρας μας και του λαού μας επειδή υποκρύπτει υποτιμητική, αν όχι και υβριστική σημασία - κάποια στιγμή μάλιστα ταύτισαν το grec με το γραικύλο (graeculus) και αν καλώς εννόησα, το δικό μας ''γραικός'' το θεώρησαν μεταγενέστερη, ευρωπαϊκής προελεύσεως ονομασία των Ελλήνων. Ακούγοντας αυτά τα ομολογουμένως παράδοξα από τα χείλη ανθρώπων που θεωρούνται και είναι, από τους πιο μορφωμένους Έλληνες, θυμήθηκα τον ταλαίπωρο αγωνιστή που έλεγε με υπερηφάνεια στον εχθρό το περίφημο ''εγώ γραικός γεννήθηκα γραικός θα να πεθάνω'' κι αποφάσισα να συμβάλω - δι υμών, αν συμφωνείτε - στην αποκατάσταση της παρεξηγημένης Γραικίας και των Γραικών της. Ας αρχίσουμε από τους Ευρωπαίους, για να δούμε πως είναι τελείως άσχετοι με τις κακόβουλες προθέσεις που τους απέδωσαν. Διαβάζουμε στη Britannica, στο λήμμα Greece: ''Το όνομα Greece (λατιν. Graecia) προέρχεται από το Graeci, που ήταν αρχικά το όνομα Βοιωτικής φυλής (Γραίοι) που εγκαταστάθηκε στην Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ., αλλά αργότερα επεκτάθηκε στο σύνολο του ελληνικού λαού''. Οι Ευρωπαίοι, επομένως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρχαιότατες ρίζες έχει η λατινογενής ονομασία των Ελλήνων. `Αλλωστε η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη βοιωτικής πόλης με την ονομασία Γραία βρίσκεται στον Όμηρο. Στον Κατάλογο των Νεών, απαριθμώντας τις δυνάμεις των Βοιωτών στον πόλεμο της Τροίας και τους αρχηγούς τους, ο Όμηρος περιλαμβάνει και την Γραία (Ιλ. Β 498). Ο Παυσανίας μνημονεύει την άποψη των ταναγραίων πως Γραία ήταν η αρχαιότερη ονομασία της Τάναγρας (σημερινής Τανάγρας). Και ο μεταφραστής και σχολιαστής του Παυσανία, Ν. Παπαχατζής στις σημειώσεις του γράφει: ''Επειδή με κυμαίους και χαλκιδείς είχαν αποικίσει την παρά τη Ρώμη Κύμη και γραείς, είναι πιθανό οι γραείς αυτοί (σ.σ. που λέγονταν και γραίοι) να συνετέλεσαν στο να ονομαστούν από τους Ρωμαίους οι Έλληνες graji (το πολύ κοινό επίθετο grajus σήμαινε τον Έλληνα ή τον ελληνικό)''. (Παυσανία, Βοιωτικά και Φωκικά, Εκδοτική Αθηνών 1981, τ. 5, σ.136). Οι αρχαιότατοι γραείς ή γραίοι ευθύνονται λοιπόν, για τη λατινική ονομασία graji που έδωσε τα μεταγενέστερα Graecia και τα πολλά επίθετα (graecus, graecanicus, graeciensis, graecor, και το επίμαχο graeculus που ήταν απλό υποκοριστικό πριν να αποκτήσει την όντως υποτιμητική σημασία του γραικύλου, του εκφυλισμένου Έλληνα, που ουδέποτε ταυτίστηκε με το graecus). Αυτά για ότι αφορά τη λατινογενή ονομασία της χώρας μας και του λαού μας. Ας επανέλθουμε στην Ελλάδα για να δούμε ποιες μαρτυρίες έχουμε για την προέλευση και της ετέρας σημασίας μας, των γραικών, που συνδέεται με τους γραείς αλλά και με την περιοχή τους που εκτεινόταν ως τον Ωρωπό (γι αυτό και αρχαίες πηγές ταυτίζουν τη Γραία με τον Ωρωπό) και ονομαζόταν Γραική (Θουκυδίδης) Β 23,3: ''παριόντες δε (σ.σ. οι Πελοπονήσιοι) Ωρωπόν την γην την Γραικήν καλουμένην, ην νέμονται Ωρώπιοι Αθηναίων, υπήκοοι, εδήωσαν''). Έχουμε λοιπόν και το επίθετο γραικός που μας φέρνει πλησιέστερα στο γραικός και το δεδομένο ότι αυτά τα τοπωνύμια και η ονομασία των κατοίκων τους είναι πρωτοελληνικά (βλ. και Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτ. Αθηνών, τ. Α', σ.366, όπου οι Γραίοι περιλαμβάνονται στα πρωτοελληνικά φύλα που εξελίχθηκαν ''στα γνώριμά μας φύλα της Μυκηναϊκής Εποχής'', δηλαδή στα φύλα που αναφέρονται στον ομηρικό Κατάλογο των Νεών). Ο Αριστοτέλης μας δίνει μιαν άλλη και σημαντικότατη πληροφορία: ότι Γραικοί ονομάζονταν παλιότερα αυτοί που αργότερα ονομάστηκαν Έλληνες. Μας λεει στα μετεωρολογικά (352 d) ότι ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε στην περιοχή ανάμεσα στη Δωδώνη και στον Αχελώο, όπου ήταν η αρχαιότατη Ελλάδα κι εκεί κατοικούσαν οι Σελλοί κι αυτοί που ονομάζονταν ''πρώτα Γραικοί και τώρα Έλληνες''. Την ίδια πληροφορία δίνει και το Πάριο Χρονικό, του 3ου π.Χ. αιώνα. Κατά τον Ευστάθιο, τον γραμματικό του 12ου αιώνα, η ονομασία Γραικοί χρησιμοποιήθηκε από τον Σοφοκλή στο έργο του ''Ποιμένες'' και ο Στέφανος Βυζάντιος, στο λήμμα Γραικοί, προσθέτει ότι ο Αλκμάν ονόμαζε Γραίκες τις μητέρες των Ελλήνων (''Γραίκες δε παρά Αλκμάνι αι των Ελλήνων μητέρες και παρά Σοφοκλεί εν Ποιμέσιν''). Για το πώς η ονομασία Ελλάς και Έλληνες επεκτάθηκε από την επικράτεια του Αχιλλέα στο σύνολο δεν έχουμε παρά να παραπέμψουμε στον Θουκυδίδη (Α 3,3-4). Σημασία για το θέμα μας έχει ότι η ονομασία (Γραικοί) αναβίωσε όταν το Έλλην έγινε συνώνυμο του ''εθνικού'', του ειδωλολάτρη. Τότε οι Έλληνες έγιναν ΄΄Ρωμαίοι'' - Ρωμιοί ή ξανάγιναν Γραικοί κι έτσι έμειναν ως τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι επαναστατημένοι υπόδουλοι αναζήτησαν στο ένδοξο παρελθόν της αρχαιότητας τους τίτλους ευγενείας που γενικά αναζητούν οι επαναστάσεις. Από την Επανάσταση κι εδώ το γραικός άρχισε να σβήνει, ενώ το ρωμιός και η ρωμιοσύνη επέζησαν. Ας είναι, λοιπόν, ευλογημένες κι οι τρεις ονομασίες μας κι ας ευχαριστούμε τους ξένους που διατηρούν - και μας θυμίζουν - την αρχαιότερη, αντί να τους ζητάμε... ευθύνες. ΕΦΗΜ. ''ΝΕΑ'' 31.12.92 ==================== Οσον αφορά το ποιός ήταν ο Ιωαννίδης, δεν το ξέρω και δεν θα έλεγα με τέτοια ελαυρότητα ότι είναι ο Χουνταίος. Εκτός και ξέρεις εσύ κάτι παραπάνω.

από ο 17/12/2006 10:38 μμ.


το βιβλίο ΕΝΤΟΛΗ της Διδώς Σωτηρίου - για να καταλάβετε - άν καταλάβετε

από Απατρις 18/12/2006 1:13 πμ.


ειναι εντελως σεξιστικα και υποτιμητικα προς το γυναικειο φυλο.
Αν αυτος ειναι κομμουνιστης εγω ειμαι αρχιεπισκοπος.
Να σας χαιρεται το κωμμα με τη γυναικα Γ.Γ.


Έλεος ρε παιδιά με τις ιστορικές γνώσεις ορισμένων εδωμέσα ! Ο Γιάννης Ιωαννίδης που κάποια στιγμή έφερε το όνομα του η Έλλη Παππά , δεν είναι ο Ιωαννίδης της Χούντας , αλλά ο γνωστός "Ακροναυπλιώτης" , κουρέας το επάγγελμα , "πράκτορας της Μόσχας" μέσα στο Κ.Κ.Ε. Η λεγόμενη "σκοτεινή προσωπικότητα" που είχε την ευθύνη για την πιστή τήρηση όλων των "οδηγιών" της "Γ΄Διεθνούς" ( διάβαζε του Στάλιν ) στην Ελλάδα. Είναι από τους λίγους που ελάμβανε πακέτα τροφίμων από την "κόκκινη βοήθεια" , ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξορίας του την περίοδο της φασιστικής δικτατορίας του Ι. Μεταξά. Επί κατοχής θα πρέπει να είχε επαφή και με κάποιο "κλιμάκιο" της Σοβιετικής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη. Κατανοώντας την πολιτική εγκατάλειψης της Ελλάδας από τον Στάλιν ( σύμφωνα με τις οδηγίες ) υπεράσπισε με σθένος τις αποφάσεις του Κ.Κ.Ε για υπαγωγή του ΕΛΑΣ σε αγγλική διοίκηση ( Συμφωνία της Γκαρζέτας ) και της συμμετοχής του Κ.Κ.Ε. σε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου ( "Εθνικής Ενότητας ) . Τέλος υπεράσπισε την προδοτική "Συμφωνία της Βάρκιζας" με την οποία παρέδωσαν τα όπλα του ΕΛΑΣ στους ταγματασφαλίτες , στους ριμινίτες και στους εγγλέζους. Για τον σκοτεινό του ρόλο έχουν γράψει πολλοί αγωνιστές της εποχής εκείνης . Ο ίδιος έγραψε δικά του "απομνημονεύματα" ( ψάξτετα ) προσπαθώντας να συσκοτίσει και να απολογηθεί για τα εγκληματικά "λάθη" ( διάβαζε ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ) του Κ.Κ.Ε. Για την ιστορία . Ο Ν. Μπελογιάννης είχε και άλλη γυναίκα η ερωτική σύντροφο. Κανείς όμως δεν την αναγνώρισε. Πονεμένες κουκουέδικες ιστορίες. Η "άλλη" σύντροφος είχε στην κατοχή της και πολλά αρχεία-κείμενα ,μελέτες αδημοσίευτες, του Ν. Μπελογιάννη τα οποία τα έδωσε στη Μεταπολίτευση στο Κ.Κ.Ε. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγιναν. Πάντως η γυναίκα αυτή πουθενά δεν μνημονεύτηκε ! Ίσως να υπήρχε και κάποια προσωπική κόντρα και αμοιβαία αντιπάθεια με την Έ. Παππά. Ντοκουμέντα και αρχεία - μια πονεμένη αμαρτωλή ιστορία του Κ.Κ.Ε. ! Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των γυναικών και του έρωτα γενικότερα από το Κ.Κ.Ε. Καλό θα ήταν να γράψουν μερικοί πως έβαζαν ερωτικούς συντρόφους να αποκηρύσσουν ο ένας τον άλλο , μόλις το κόμμα έπερνε την απόφαση να χαρακτηρίσει κάποιον "δεξιό οπορτουνιστή" η "πράκτορα της αντίδρασης"...Υπάρχουν τραγικές και φαιδρές ιστορίες...που τις είχε προβλέψει ο Τζώρτς Όργουελ όταν έγραψε τη "Φάρμα των Ζώων" για να περιγράψει το που οδηγεί το ολοκληρωτικό καθεστώς του "Μπολσεβικισμού" ( σε Σταλινική και μη έκδοση...). Τέλος θεωρώ πως πρέπει να είναι κανείς πολύ "μα...κας" για φτάσει στο σημείο να χλευάσει μια γυναίκα που θυσίασε τα καλλίτερα χρόνια της ζωής της μέσα στις φυλακές. Μια θανατοποινίτισσα που και στα λίγα χρόνια της "ελευθερίας της" ασχολήθηκε και επιστημονικά με την ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και με την ελληνική φιλοσοφία. Άλλο πράγμα να μην συμφωνείς με διάφορες θέσεις και απόψεις της. Και άλλο πράγμα να μην αναγνωρίζεις μια στάση ζωής-που είναι σήμερα το ζητούμενο για πολλούς φλούφλιδες που αυτοικανοποιούντε "επαναστατικά" μέσα στο φόρουμ του "Ιντυ".

πως θα χαρακτηρίσει κάποιον ή τι θέση θα του δώσει στο σύστημά της όχι το ΚΚΕ...Εκεί χορεύει η Παππά και κάθε θηλυκή ή αρσενική Παππά στο ρυθμό της σχετικά με τις μεταβολές που πρέπει να υποστεί ο σύντροφος και λέει κι ένα τραγούδι χωρίς πολλά πολλά και αντιρρήσεις όπως πιθανόν να γινόταν απέναντι στο κόμμα.

Για να μη μιλήσω για άνεργους, παρίες κλπ. του συστήματος που η πλειοψηφία τους αρνείται σαν ερωτικούς συντρόφους και συζύγους τελείως συμφεροντολογικά και όχι ιδεολογικά....

Άσε με και με τα χρόνια της φυλακής και με τα βιβλία της γυναίκας. Τα μεν πρώτα μαζί με τον Μπελογιάννη υπήρξε η βάση για να εμφανιστεί αργότερα και να σταθεί σαν άτομο με κάποια αίγλη. Και θα έλεγα, αν κρίνω από το δημοσίευμα εδώ σχετικα με τους Γραικούς και κάτι αποσπάσματα για τον Πλάτωνα, ότι και τα βιβλία της θα ήταν ανάξια λόγου αν δεν υπήρχαν τα δύο πρώτα, το κομμουνιστικό παρελθόν της, η φυλακή κι ο Μπελογιάννης.

από @ 18/12/2006 9:24 πμ.


για τον Μπελογιάννη; Θα θέλατε να μου δώσετε μια βιβλιογραφία;

από Τ.Κ. 18/12/2006 10:04 μμ.


που βρήκα σε άρθρο του Ριζοσπάστη για τον Μπελογιάννη. Δεν ξέρω όμως ποια απ΄αυτά τα βιβλία έχουν επανεκδοθεί και κυκλοφορούν στο εμπόριο.

1. Αλέξης Πάρνης, Μπελογιάννης-Επικό Ποιήμα, Εκδόσεις 'Νέα Ελλάδα', 1955

2. Βίτιν, Νίκος Μπελογιάννης, Αθήνα 1974

3. 'Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ', Εκδόσεις ΣΕ, τόμος 7ος

4. Στ. Κασιμάτη, Οι Παράνομοι, Εκδόσεις 'Φιλίστωρ'

5. 'Μπελογιάννης- Η Δίκη της Αλήθειας, εκδοτικό 'Νέα Ελλάδα'

6.Π. Παρασκευόπουλου, Ο Άνθρωπος με το Γαρίφαλο, Εκδόσεις 'Κάκτος'.

7. Τ. Βουρνά, Υπόθεση Μπελογιάννη, Εκδόσεις Τολίδη.

8. Σπ. Λιναρδάτου, Από τον Εμφύλιο στη Χούντα, εκδόσεις 'Παπαζήση', τόμος Α' .

Και Εφημερίδες:

'Καθημερινή' 17/01/1951 και 22/01/1951

'Εστία' 12/01/1951

από @ 18/12/2006 10:14 μμ.


Να δούμε πράγματι τι κυκλοφορεί και τι υπάρχει σε βιβλιοθήκες.

από αλλά τζίφος 19/12/2006 2:37 πμ.


για τη σύλληψη, δίκη του Μπελογιάννη και τη σχέση με την Παππά αλλά ελλείψει βιβλιογραφίας ρώτησα τη γιαγιά μου τι θυμάται. Αυτό που κατάλαβα είναι ό,τι όσοι έχουν απομείνει από τότε 80 και σήμερα τα έχουν κάνει κουβάρι στη μνήμη τους. Έφτυσα αίμα να την κάνω να καταλάβει για ποιον μιλούσα γιατί αρχικά τον μπέρδεψε με τον Λαμπράκη και μου έλεγε η κακομοίρα η γυναίκα του. Μετά τα μπέρδεψε με τον Παναγούλη και μου έλεγε για τη Φαλάτσι και μια άλλη που εμφανίστηκε πρόσφατα και τον διεκδικεί ως πατέρα. Την τρίτη φορά το έπιασε και θυμόταν ότι ο Μπελογιάννης είχε συλληφτεί με άλλους μεταξύ των οποίων και γυναίκες, ποτέ όμως δεν θυμάται να έγινε λόγος για κάποια γυναίκα στη ζωή του στη διάρκεια της δίκης και μετά την εκτέλεση. Χαμός!

από ζίνα 19/12/2006 9:24 μμ.


Μια μυθιστορηματική περιγραφη της συλλήψης, της δίκης και της εκτέλεσης του Ν.Μπελογίαννη ειναι και το βιβλίο 'Εντολή' της Διδώς Σωτηρίου στο τελος του οποιου μάλιστα να θυμάμαι καλα υπάρχουν και αποσπάσματα απο επιστολές τις Ελλής Παππα καθως και το γράμμα που χε γράψει στο γιό της οταν νομιζε πως θα εκτελεστεί.

από Δημήτρης 26/01/2007 2:35 πμ.


Επαναστάτες όλου του κόσμου...σας βαρέθηκα.
13 χρόνια φυλακή έκατσε η γυναίκα...και αν ήταν γυναικούλα θα είχε βγει σε δυο μέρες...Και αν έκανε λάθη στη ζωή της, χαλαλι της. Γυναίκες σαν και αυτήν λείπουν σήμερα. Ολοι μας πρέπει να προστατεύσουμε την ιστορία της. Λάθη όλοι κάνανε...η μήπως κανείς από σας πιστεύει ότι ο παππους Καρολος ήταν αλανθαστος, κατι σαν το χριστό να πούμε.
Κόκκινα τριαντάφυλλα για μια μεγάλη κυρία

 ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΒΛΑΚΕΙΕΣ), ΘΕΩΡΩ ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΤΕ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΕΝΤΟΛΗ" ΤΗΣ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ:

Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΠΑ ΔΕΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΓΑΜΟΥ!!! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ,ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ,ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ , ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΝΕΒΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥΣ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License