<Ε>: Για τη δικη των 3...

Αρθρο της ¨Ε¨ για τη δικη των 3,για τις ασπιδες...

 
«Διογκωμένο το κατηγορητήριο στη δίκη για τις 'ασπίδες'»

«Αρνούμαι τις κατηγορίες και αποδέχομαι μόνο την πράξη της οπλοφορίας. Το κατηγορητήριο στηρίζεται στην παραληρηματική σκέψη της ανακρίτριας, που διόγκωσε την αρχική δίωξη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική δίωξη», ήταν η θέση που πήρε χθες ενώπιον του δικαστηρίου ο Γ. Καλαϊτζίδης, ο μοναδικός από τους 3 κατηγορούμενους για την υπόθεση της κλοπής ασπίδων των ΜΑΤ ο οποίος παραμένει κρατούμενος.

Ο Γ. Καλαϊτζίδης μίλησε ακόμα «για όπλα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο και δεν υπάρχουν», ενώ η συνήγορός του, Ι. Κούρτοβικ, κατέδειξε με σειρά επιχειρημάτων «την αναντιστοιχία αποδείξεων και κατηγοριών».

«Είμαστε σε μια υπερβολή σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο, γι' αυτό ακούτε και τα συνθήματα από τους συγκεντρωμένους», σχολίασε στο δικαστήριο και ο Σπ. Φυτράκης, συνήγορος του έτερου κατηγορουμένου Παν. Ασπιώτη. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος ο κατηγορούμενος όσο και ο Π. Καρασαρίνης αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ότι δηλαδή είναι μέλη της συμμορίας -όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα- που σκοπό είχε τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Προηγουμένως -κατά τη χθεσινή, 2η ημέρα της διαδικασίας- υποβλήθηκε (και απορρίφθηκε) η πρώτη από μια σειρά ενστάσεων για δικονομικά θέματα εκ μέρους της υπεράσπισης.

Με φαξ!

Αυτή τέθηκε από τους δικηγόρους των Καρασαρίνη και Ασπιώτη γιατί δεν είχαν επιδοθεί τα πρωτότυπα των κλήσεων, αλλά η κλήση είχε σταλεί με φαξ. Ο Σπ. Φυτράκης παρατήρησε ότι οι ενστάσεις μπορεί να είναι γραφειοκρατικές, αλλά είναι σωστές γιατί συνδέονται άμεσα με την προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, η Ιωάννα Κούρτοβικ μίλησε για «διογκωμένο κατηγορητήριο» και πρόσθεσε πως:

* Εγιναν δικονομικές παραβάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για την έρευνα που έγινε στο σπίτι του μετά τη σύλληψή του ούτε ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ούτε ο συνήγορός του.

* Ουδέποτε ενημερώθηκε για το άνοιγμα της τραπεζικής θυρίδας που διατηρούσε.

Μίλησε ακόμα για χρονικές υπερβάσεις εκ μέρους των δικαστικών Αρχών, καθώς:

* Επί έξι μήνες έμεινε η δικογραφία στο συμβούλιο, από το πέρας της ανάκρισης μέχρι την έκδοση βουλεύματος.

* Χρειάστηκε να περάσουν 3 μήνες για να καθαρογραφεί το βούλευμα.

Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι ο Αρειος Πάγος χρειάστηκε να αλλάξει τη νομολογία του για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στερώντας από τους κατηγορουμένους την άσκηση ένδικου μέσου, λόγω του ότι είχε ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για σύσταση και συμμορία με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. «Ο Α.Π. -είπε-, αλλάζοντας τη νομολογία του για τους τρεις νεαρούς που έθιξαν το κύρος της αστυνομίας, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δικαίωμα ένδικου μέσου, ενώ σε άλλες υποθέσεις, που δεν ήταν ήσσονος σημασίας, όπως σωματεμπορίας και τράφικινγκ, είχε κρίνει το αντίθετο αναγνωρίζοντας σε εκείνους τους κατηγορούμενος δικαίωμα αναίρεσης».

Το ακροατήριο απαρτιζόταν και χθες από φίλους των νεαρών κατηγορουμένων, πολλοί από τους οποίους θα εξεταστούν και ως μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ στα δικαστήρια υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη.


ΠΑΝ.ΣΤ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2006

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License