"Κεκλεισμένων των θυρών" η δίκη Καλαϊτζίδη, Ασπιώτη, Καρασαρίνη

.

post image

Την πρώτη μέρα της δίκης, την Τετάρτη 20/12, επιτρεπόταν η είσοδος στην αίθουσα της δίκης, αρκεί να υπήρχε καρέκλα άδεια. Παρά τις όσες είχαν πιάσει οι μπάτσοι, ασφαλίτες και ένστολοι, υπήρχαν αρκετές, οπότε επιτράπηκε η είσοδος σε κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την δίκη και σε αλληλέγγυους.
Την 2η και την 3η μέρα της δίκης, τα πράγματα άλλαξαν...
Εβγαλαν καρέκλες από την αίθουσα! για να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν, εκτός των δικηγόρων. Η αίθουσα, με τις λιγότερες σαφώς καρέκλες, είχε γεμίσει εννοείται από πραίτορες που απολάμβαναν τους συναδέλφους τους μάρτυρες κατηγορίας να πέφτουν σε αντιφάσεις.

Εφτασαν στο σημείο να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κατηγορούμενο να εισέλθει στην δίκη, παρόλο που επέμενε ναι δήλωνε ότι είναι κατηγορούμενος και πρέπει να μπει, και ενώ η δίκη είχε αρχίσει. Μόνο μετά από έντονο επεισόδιο των δικηγόρων μέσα στην δίκη, το δικαστήριο διέταξε την είσοδο του κατηγορούμενου.

Και αν αναρωτιέστε που πήγαν οι καρέκλες.... και λιγόστεψαν, δείτε στις φωτογραφίες.... Στις τουαλέτες του κτιρίου... ούτε καν σε μια αποθήκη, έτσι για τα μάτια του κόσμου, αφού το έκαναν που το έκαναν.

Εικόνες:

...

από ... 23/12/2006 11:13 πμ.


Ας ήμαστε πολλοί την Τετάρτη να ακουγόμαστε τουλάχιστον απ' έξω! Όποιος ξέρει λεπτομέρειες για Τετάρτη (ώρα κτλ κτλ) ας γράψει.

από αλληλέγγυος 23/12/2006 3:14 μμ.


  Στη δίκη στη δίκη να σπάσουμε τη φρίκη. Απίστευτη αστυνομοκρατία και θράσος. Χωρίς να έχει τίποτα ειδικό η "δίκη" πραγματοποιείται σε ειδικές συνθήκες. Μολονότι τα δικαστήρια έχουν κλείσει από τις 20 Δεκέμβρη και δικάζουν μόνο αυτόφωρα, η δίκη των 3 πραγματοποιείται μέσα στις γιορτές, σε μια ευελπίδων κατελειμμένη από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, καπελάκηδες και ασφαλίτες. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή, απαγορεύεται σε συντρόφους να μπουν να παρακολουθήσουν. Όταν εχτές άδειασαν οι μισές καρέκλες με την αποχώρηση των ένστολων και μη γουρουνιών ζητήθηκε από τους δικηγόρους και τον κόσμο που ήταν μέσα να αφεθεί επιτέλους ο κόσμος να περάσει. Στις διαμαρτυρίες η πρόεδρος απάντησε πετώντας έξω 2 άτομα και επιτρέποντας τελικά σε κάποιους άλλους να περάσουν για να ακούσουν από την πρόεδρο να λέει "η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 27, στις 9.30"! Μέσα στο δικαστήριο δημιουργείται καθημερινά ένταση καθώς η απαγωγή των καθισμάτων που "κρύφτηκαν" στις τουαλέτες και η απαγόρευση ακόμα και σε κατηγορούμενο να περάσει είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί. Επιπλέον, η προσπάθεια της εισαγγελέος να βοηθήσει τους αστυνομικούς να τα "πουν καλύτερα" αλλά και οι άπειρες αντιφάσεις ανδρών της ασφάλειας και των ματ προκάλεσαν οργή αλλά και γέλιο σε όλους.

   Δίκη Καλαϊτζίδη-Καρασαρίνη-Ασπιώτη

Σε κλίμα τρομοϋστερίας

 

Σε πρωτοφανές κλίμα τρομοϋστερίας ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη η δίκη των Γιώργου Καλαϊτζίδη, Πέτρου Καρασαρίνη και Παναγιώτη Ασπιώτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η Ευελπίδων κατακλύστηκε από ΜΑΤάδες και ασφαλίτες, που εμπόδιζαν ακόμα και την κυκλοφορία στο προαύλιο. Διπλή ζώνη ελέγχου και απαγόρευσης της προσέλευσης στο ακροατήριο. Και το πιο προκλητικό: Σειρές καθισμάτων αφαιρέθηκαν από την αίθουσα και τοποθετήθηκαν στις διπλανές τουαλέτες. Στα λίγα καθίσματα που απέμειναν έπιασαν θέση καμιά εικοσαριά ασφαλίτες και άλλοι τόσοι ένστολοι.

 

 Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης για να σηκωθούν οι ένστολοι (οι ασφαλίτες εξακολούθησαν να παριστάνουν τους ακροατές) και να επιτραπεί τουλάχιστον σε κάποιους από τους μάρτυρες να μπουν στην αίθουσα.

 

Μετά την ανάγνωση του κατηγορητήριου, ο Γ. Καλαϊτζίδης δήλωσε ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες, εκτός από την απλή οπλοκατοχή. Ολες οι άλλες κατηγορίες -είπε- είναι παραληρηματική ανακριτική σκέψη της όγδοης ειδικής ανακρίτριας, πρωτοφανής  διόγκωση και κατασκευή κατηγοριών. Τις κατηγορίες αρνήθηκαν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι.

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης (Γ. Κούρτοβικ και Κ. Παπαδάκης του Καλαϊτζίδη, Δ. Κατσαρής και Β. Αγγελίδου του Καρασαρίνη και Σ. Φυτράκης του Ασπιώτη), τοποθετήθηκαν αναλυτικά επί της υπόθεσης ξετινάζοντας το κατηγορητήριο, απευθυνόμενοι κυρίως στους ενόρκους, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία της προέδρου, η οποία έδειχνε να βιάζεται να διεκπεραιώσει την υπόθεση.

 

Στη συνέχεια από τη μεριά της υπεράσπισης τέθηκε η πρώτη ένσταση, βάσει της οποίας ζητήθηκε η αναβολή της δίκης. Τα κλητήρια θεσπίσματα σε δυο κατηγορούμενους στάλθηκαν με fax! Kι όχι μόνο στάλθηκαν με fax, αλλά έγινε και σύντμηση των προθεσμιών που απαιτεί ο νόμος. Στάλθηκαν 8 μέρες πριν αντί για 15!

Τόση ήταν η πρεμούρα τους που ούτε τα τυπικά δεν σεβάστηκαν.

 

Η εισαγγελική έδρα υποστήριξε μια πρωτότυπη άποψη. Οντως, υπάρχει παρατυπία, αλλά η ένσταση δεν πρέπει να γίνει δεκτή, γιατί υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισης για τον Καλαϊτζίδη!

Με άλλα λόγια, ο Καλαϊτζίδης θεωρείται εξ ορισμού τόσο επικίνδυνος που δεν πρέπει να βγει από τη φυλακή και για να επιτευχθεί αυτός ο ύψιστος σκοπός… ας πάει στο διάολο η δικονομία.

 

Τρεις ώρες διακοπή έκανε το δικαστήριο για να εξετάσει την ένσταση και όταν επέστρεψε στην έδρα ακούσαμε την πρόεδρο να ανακοινώνει διακοπή για την επόμενη μέρα, προκειμένου επί της ένστασης να αποφανθούν μόνο οι τακτικοί δικαστές.

Αυτό, βέβαια, προβλέπεται από τη δικονομία, όμως αναρωτιόμαστε γιατί δεν ανακοινώθηκε εξαρχής αλλά αποσύρθηκε το δικαστήριο και οι πάντες μείναμε με την εντύπωση ότι θα αποφασίσει εν σώματι.

Η μόνη ερμηνεία που μπορούμε να δώσουμε εμείς είναι πως επιχειρήθηκε να παρθεί απόφαση από το σύνολο του δικαστηρίου, ότι υπήρξε δυστοκία (ενδεχομένως και πλειοψηφία από τους ενόρκους που δεχόταν την ένσταση) και τότε θυμήθηκαν το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνο οι τακτικοί δικαστές.

 

Το δικό μας ρεπορτάζ σταματά στην πρώτη μέρα της δίκης, που ολοκληρώθηκε επεισοδιακά καθώς η πρόεδρος ήθελε να τραβήξει τη διαδικασία και πέραν του νόμιμου ωράριου και οι συνήγοροι αντέδρασαν. Ομως, αυτή η «τούμπα» που έγινε στη διαδικασία λήψης απόφασης για την πρώτη ένσταση, καθώς και τα όσα προηγήθηκαν (αραίωμα των καθισμάτων της αίθουσας και κατάληψή της από την Αστυνομία, με την ανοχή αν όχι τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου) δεν αποτελούν καλό προμήνυμα. Ειδικά στη συγκυρία των τελευταίων ημερών, με το φασιστικού τύπου παραλήρημα Πολύδωρα, που δεν είναι άσχετο από την έναρξη αυτής της δίκης, με την οποία η Αστυνομία θέλει να πάρει ρεβάνς για την «ατίμωσή» της, όπως θεωρεί τον αιφνιδιασμό και το άρπαγμα των ασπίδων.

 

Οταν θα ξανακυκλοφορήσει η «Κ» η απόφαση κατά πάσα πιθανότητα θα έχει βγει και ελπίζουμε οι ένορκοι να σταθούν στο ύψος τους, να ανταποκριθούν σ’ αυτό που ονομάζουμε κοινό περί δικαίου αίσθημα.

 Εκείνο που πρέπει να ξανατονίσουμε είναι πως η αλληλεγγύη πρέπει να εξακολουθήσει να εκφράζεται έμπρακτα, με την παρουσία στο δικαστήριο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License