ρεπορτάζ της αυγής για τη δίκη των 3

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ Ημ/νία καταχώρησης : 27/12/2006

Με καταθέσεις μαρτύρων, αρκετές διακοπές και για άλλη μια φορά απαγόρευση της εισόδου από αστυνομικές δυνάμεις σε παρατηρητές κι αλληλέγγυους, συνεχίστηκε χτες η δίκη των τριών αντιεξουσιαστών που κατηγορούνται για την κλοπή ασπίδων από δυνάμεις των ΜΑΤ μετά από συγκρούσεις στα Εξάρχεια.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ενστάσεις των δικηγόρων για την κατάθεση ως μάρτυρα κατηγορίας ενός αστυνομικού, που συμμετείχε στην ανακριτική έρευνα στο σπίτι του Γ. Καλαϊτζίδη. Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορούν να καταθέτουν ως μάρτυρες όσοι άσκησαν ανακριτικά/εισαγγελικά καθήκοντα, ενώ ο αστυνομικός υποστήριξε ότι την ώρα της έρευνας (που έγινε χωρίς να συντρέχουν αρκετές από τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται) βρισκόταν έξω από το σπίτι. Η ένσταση απορρίφθηκε κι ο αστυνομικός κατέθεσε για το υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του κατηγορουμένου (βιντεοκασέτες, CD, γουόκυ-τόκυ, βαριοπούλα, σιδηροπρίονο, ένα αστυνομικό κράνος και τέσσερα όπλα). Μετά από ερωτήσεις των δικηγόρων, παραδέχθηκε ότι γουόκυ-τόκυ κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο κι ότι η φερόμενη εκείνη την εποχή στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ ως 'γιάφκα των αντιεξουσιαστών' ήταν χώρος κατοικίας στον οποίο διέμενε ο Καλαϊτζίδης και όχι χώρος αποθήκευσης.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Έπειτα εκλήθησαν να καταθέσουν οι δυο αστυνομικοί που συνέλαβαν τους δυο από τους 3 κατηγορουμένους, οι οποίοι έλειπαν. Η εισαγγελέας πρότεινε την βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων και την επιβολή προστίμου, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε να μην διακοπεί η διαδικασία, αλλά να συνεχιστεί με τις καταθέσεις των υπάρχοντων μαρτύρων, προτάσεις που έγιναν δεκτές. Έτσι τον λόγο πήρε η μάνα του Γ. Καλαϊτζίδη, η οποία δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες 'νιώθει ότι πρωταγωνιστεί σε ταινία τρομοκρατίας' με το 95% αυτών που λέγεται ότι βρέθηκαν στις έρευνες στα σπίτια της οικογένειας να είναι ψέματα. Ξεκαθάρισε ότι ο γιος της έμενε μόνιμα κι όχι περιστασιακά στο υπόγειο διαμέρισμα της Κυψέλης κι ότι γνώριζε ότι κατείχε ένα όπλο, λόγω της κρητικής καταγωγής της οικογένειας.

Για το αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτήριζε τον κατηγορούμενο μίλησε πέρα από την μητέρα του κι ο Γ. Αλμπάνης (μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά Πολιτικά Δικαιώματα), όπως το είχε διαπιστώσει από την συνεργασία μαζί του σε δημόσιες εκδηλώσεις του αντιρατσιστικού κινήματος. Σε ερώτηση αν 'είχε ακούσει τίποτα για όπλα' τόσα χρόνια που τον γνώριζε, απάντησε ότι ο κατηγορούμενος δεν έκρυβε την παρουσία του και θα είχε ακουστεί κάτι αν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Για τις πολιτικές απόψεις και δράσεις των άλλων δυο κατηγορουμένων 'ενάντια στην κοινωνική αδικία', κατέθεσαν ένας συνάδελφος του Π. Καρασαρίνη στην ACS (συμμετείχαν μαζί στην επιτροπή εργαζομένων της εταιρείας) και μια φίλη του Π. Ασπιώτη.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε και χτες με αποκλεισμό της εισόδου του κτιρίου 13 από αστυνομικές δυνάμεις με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στην δικαστική αίθουσα, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται οι δικηγόροι, θέτοντας ζήτημα δημοσιότητας της δίκης. Αυτή την φορά πάντως, οι καρέκλες που είχαν αφαιρεθεί από την δικαστική αίθουσα κι είχαν τοποθετηθεί στις τουαλέτες του κτιρίου (βλ. φωτογραφία), είχαν μεταφερθεί αλλού...

Γιώργος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License