Ιδεολογικές (και όχι μόνο) συγκρούσεις για την Ιστορία....

Το βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού προκάλεσε έντονη συζήτηση και σφοδρές αντιδικίες. Η κριτική ασκήθηκε από πολλές πλευρές, άλλες αριστερές και άλλες αντιδραστικές. Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι αυτή που εκφράστηκε από την πλευρά του συνόλου των προσφυγικών οργανώσεων. Το άρθρο της Κουλούρη καλύπτει το βιβλίο και παρουσιάζει το πνεύμα των βασικών συντελεστών του.

  Για να αποκτήσουμε σφαιρική εικόνα…

…για τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού (υπεύθυνη κ. Μ. Ρεπούση)  για το οποίο εκφράστηκε ήδη έντονη –πολύμορφη- αντίθεση…

…αναδημοσιεύουμε (με δικές μας φωτογραφίες) από το Βήμα της Κυριακής, το άρθρο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ  ΚΟΥΛΟΥΡΗ με τίτλο: “Η ιστορία στην πυρά του φανατισμού. Τα θετικά στοιχεία του βιβλίου της ΣΤ’ δημοτικού είναι ακριβώς εκείνα για τα οποία κατηγορείται”. Η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία γιατί η Κουλούρη ανήκει στη νέα γενιά των ταλαντούχων ιστορικών.

  Για το θέμα αυτό, εμείς ("Πόντος και Αριστερά") παρουσιάσαμε τη δική μας άποψη με τίτλο: Η εκδίκηση των ‘αυτοχθόνων’”, καθώς και ένα σαρκαστικό σχόλιο του Ισπίρτ -που αλιεύσαμε στη μπλογκοθάλασσα- με τίτλο: “Τζάμπα φωνάζετε!”

«Η πατρίς μας είναι ασυγκρίτως γλυκυτέρα και από τα πουγκία σου […] ματαίως κοπιάζεις, επειδή η ελευθερία μας δεν πωλείται, ούτ’ αγοράζεται σχεδόν με όλους τους θησαυρούς της γης, παρά με το αίμα και θάνατον έως  του τελευταίου Σουλιώτου». Το κείμενο αυτό περιέχεται στο νέο βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια, το οποίο έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις με βασικό επιχείρημα ότι «αποεθνικοποιεί» τη σχολική ιστορία διδάσκοντας στα παιδιά μια «ουδέτερη και απονευρωμένη» ιστορία.

Διακινείται μάλιστα και κείμενο που ζητεί την απόσυρση του εν λόγω εγχειριδίου, το οποίο υπογράφεται από πλοιάρχους και κτηνοτρόφους, νοικοκυρές και στρατιωτικούς, από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη. Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι μεταξύ των υπογραφών σπανίζουν εκείνες των ιστορικών, εφόσον είναι προφανές από το ίδιο το κείμενο ότι δεν είναι δυνατόν η «housewife» (sic) ή ο εργάτης από τη Γερμανία, που εμφανίζονται να υπογράφουν, να έχουν διαβάσει το βιβλίο και να έχουν διαμορφώσει άποψη περί της επιστημονικής και παιδαγωγικής του εγκυρότητας. Αξίζει όμως να σχολιάσουμε:

α) ότι για το διδακτικό και επιστημονικό περιεχόμενο του εγχειριδίου έχουν γνώμη οι πάντες ανεξαρτήτως ιδιότητας, θεωρώντας προφανώς - στη χώρα όπου όλοι έχουν γνώμη για όλα - ότι ένα σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας μπορεί να υποστεί κριτικό έλεγχο και από μη ειδικούς,

[σελ. 101. Σ.τ.μ(πλόγκερ): η Τουρκία ιδρύθηκε το 1923. Το ’19 ήταν ακόμα Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο Κεμάλ ένας απλός αποστάτης χωρίς τακτικό στρατό, σε σύγκρουση με το ισλαμικό χαλιφάτο]

β) ότι ενώ το βιβλίο κατηγορείται για «αποσιώπηση, παραποίηση, απόκρυψη της αλήθειας», είναι ακριβώς οι κατήγοροί του που χρησιμοποιούν επιλεκτικά στοιχεία αποκρύπτοντας σκόπιμα την αλήθεια και διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενό του και τις ηθικές αξίες που καλλιεργεί,

γ) ότι ένα βιβλίο 136 σελίδων για παιδιά 11-12 ετών, το οποίο καλύπτει πέντε αιώνες ιστορίας, θεωρείται ότι πρέπει να περιέχει μια πλήρη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης με όλες τις μάχες και όλους τους πρωταγωνιστές. Ας σημειώσουμε πάντως ότι η έκταση των σχετικών κεφαλαίων είναι αρκετά μεγάλη (Τουρκοκρατία 20 σελίδες και Ελληνική Επανάσταση 30 σελίδες),

δ) ότι παρ’ όλο που η ύλη της ιστορίας επαναλαμβάνεται δύο φορές στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θεωρείται ότι κάθε εγχειρίδιο πρέπει να περιέχει ακέραιη ολόκληρη τη σχετική ύλη - επομένως η Στ’ Δημοτικού και η Γ’ Γυμνασίου πρέπει να έχουν προφανώς τα ίδια ακριβώς περιεχόμενα και

ε) ότι το σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας θεωρείται ότι πρέπει να είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος των πάντων εφόσον, ως μοναδικό, έχει την «ιερότητα» του αλάνθαστου και πλήρους.

Στην πραγματικότητα, τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι ακριβώς εκείνα για τα οποία κατηγορείται: προσφέρει μια ποικιλία πληροφοριών από διαφορετικές πηγές που φωτίζουν τη ζωή του παρελθόντος σε όλες τις πτυχές της. Επιτέλους, δεν επαναλαμβάνει τις γνωστές προσωπογραφίες του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη αλλά μας μαθαίνει ότι υπήρξαν κι άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, πρωταγωνιστές, οι οποίοι επίσης θυσίασαν τις περιουσίες και τη ζωή τους για την πατρίδα. Ενόχλησε κάποιους ότι προβάλλει μια άγνωστη (σε εκείνους) γυναίκα από τη Θράκη, τη Δόμνα Βισβίζη, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ακριβώς αυτό ανατρέπει τις κατασκευές της «παλαιοελλαδίτικης» ιστορίας

(σελ. 100)

εναντίον της οποίας οι ίδιοι ξιφουλκούν. Η ενσωμάτωση των «σιωπηλών πρωταγωνιστών» της ιστορίας στην αφήγηση αποτελεί μία από τις μεγάλες αρετές του βιβλίου και επιτρέπει στα παιδιά του δημοτικού να ταυτιστούν με πρόσωπα του παρελθόντος περισσότερο οικεία στη δική τους εμπειρία (όπως π.χ. το κεφάλαιο για την παιδική εργασία). Στοιχεία δημογραφικά, για την καθημερινή ζωή, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό σε όλες τις ιστορικές περιόδους που καλύπτει το βιβλίο, αποτυπώνουν με εύληπτη δομή την πολυπλοκότητα της ιστορικής πραγματικότητας, η οποία προφανώς - και ευτυχώς - δεν συρρικνώνεται σε μάχες, πολέμους, σφαγές και ήρωες πολεμιστές.

(από το επίμαχο βιβλίο, σελ. 103.)

Εν τούτοις, η κύρια αιτία για το ότι τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας τοποθετούνται, κάθε φορά που ξαναγράφονται, στο στόχαστρο μιας δημόσιας κριτικής είναι η μοναδικότητά τους και η παραγωγή και διανομή τους από το κράτος. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα και μοναδικό εγχειρίδιο το κάνει εξαιρετικά ευάλωτο στην κριτική, εφόσον οι προσδοκίες είναι αυξημένες και αντιμετωπίζεται ως ένα είδος αυθεντίας. Εξ αυτού του λόγου, τα εγχειρίδια ανανεώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς: η αδράνεια είναι ασφαλέστερη της καινοτομίας. (από ελλαδική εφημερίδα της εποχής)  

Από την άλλη πλευρά, το κρατικό μονοπώλιο οδηγεί την κάθε κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Παιδείας να λογοδοτεί για το περιεχόμενό τους, στοιχείο παράλογο σε μια δημοκρατική πολιτεία που κατοχυρώνει στο Σύνταγμά της την ελευθερία της διδασκαλίας, της επιστήμης και της έρευνας (στο περίφημο άρθρο 16). Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι το σύστημα του κρατικού μονοπωλίου των σχολικών εγχειριδίων αποτελεί δημιούργημα της δικτατορίας του Ι. Μεταξά, οπόταν και ιδρύθηκε, το 1937, ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων.  (Κερασούντα. Μνημείο προς τιμήν του Τοπάλ Οσμάν, που έκανε “απελευθερωτικό αγώνα” -σύμφωνα με την τουρκική οπτική- και «εξολόθρευσε τους Ρωμιούς της Μαύρης Θάλασσας και τους πέταξε στην Άσπρη Θάλασσα», όπως αναγράφεται επ’ αυτού)

Είναι καιρός να απελευθερώσουμε τα σχολικά βιβλία από τον δυσβάστακτο ρόλο της επιτομής κάθε επιστημονικής γνώσης και της ιστορικής «αλήθειας» και να ανακουφίσουμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τις ψευδαισθήσεις του. Η σύγχρονη ιστορική εκπαίδευση οφείλει να μεταδίδει δημοκρατικές αξίες και όχι να εκτρέφεται από κάθε μορφής φανατισμούς.

http://pontosandaristera.wordpress.com/


εεε ...
τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
σε ποιες προσφυγικές οργανώσεις αναφέρεται; ποίων προσφύγων;
ποια ακριβώς ήταν αυτή η αντίδραση και πώς προκύπτει ότι εκφράζει το "σύνολο" των οργανώσεων;

από Ρ 09/01/2007 11:20 μμ.


  Όλες οι οργανώσεις των προσφύγων του '22 (δευτεροβάθμιες οργανώσεις -ομοσπονδίες- των  μικρασιατικών και ποντιακών συλλόγων) και η ομοσπανδία Κωνσταντινουπολιτών έχουν ασκήσει κριτική στον τρόπο με το οποίο το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής και έχουν εκδόσει ανακοινώσεις. Συνολικά εκπροσωπούν πάνω από 1000 οργανώσεις βάσεις. Η κριτική τους εστιάζεται αποκλειστικά στο ζήτημα αυτό.  

Προφανώς όχι.
Αλλά τότε με ποια λογική αποκαλούνται "προσφυγικές" σήμερα κάποιες οργανώσεις; Είναι κληρονομική η ιδιότητα του πρόσφυγα; Και μέχρι πόσες γενιές;
Η προσφυγιά έλαβε χώρα το 1922. Σήμερα έχουμε 2007.

από Ρ 10/01/2007 12:10 πμ.


  ...και μετά όλα Οκ!

από εργάτης από Γερμανία 10/01/2007 8:02 πμ.


  "δεν είναι δυνατόν η «housewife» (sic) ή ο εργάτης από τη Γερμανία, που εμφανίζονται να υπογράφουν..."

Γιατί δεν μπορούν "συντρόφισα";

Έχετε παραφρονήσει στην Ελλάδα και έχετε δημιουργήσει μια νέα αντιλαϊκή αριστοκρατία;

Δε ντρεπόμαστε!

Τα πάντα λοιπόν εκχωρούνται στους "ειδικούς". Και 'μεις περιμένουμε ως πρόβατα, για το οτιδήποτε, τους "ειδικούς" να αποφανθούν για τη μοίρα μας και τη ζωή μας. Από την αναπαραγωγή μας μέχρι τη μνήμη μας. Με τη φόρα πούχουν πάρει, σε λίγο κάποιοι θα προτείνουν καιτην επαναφορά της μοναρχίας.

 

από c 10/01/2007 9:39 πμ.


"Ζουν ακόμα οι πρόσφυγες του 22?" Αν ζουν λέει!!! Γιαγιά 104, θεία γύρω στα 100....

από πρόσφυγας 10/01/2007 10:10 πμ.


  Μόλις 84 χρόνια πέρασαν από την Καταστροφή. Ακόμα η πρώτη γενιά ζει.  Χρόνος μικρός, σε σχέση με τον ιστορικό χρόνο... και κάποιοι νόμισαν ότι θα ξεχάσουμε τόσο εύκολα.

Κούνια που σας κούναγε! Όλα εδώ πληρώνονται. 

από ;; 10/01/2007 10:29 πμ.


Τι ακριβώς σημαίνει "όλα εδώ πληρώνονται";
Έχει κάποια απειλή ή μου φάνηκε;
Τι θα "πληρωθεί" δηλαδή;
υ.γ. Σχετικά με την παρατήρησή μου, εγώ δεν σας είπα να "ξεχάσετε" τίποτε. Είπα ότι ακούγεται λίγο τραβηγμένο να αποκαλείται ένα σωματείο "προσφυγικό" σήμερα, τη στιγμή που τα μέλη του δεν είναι πρόσφυγες αλλά εγγόνια προσφύγων τα οποία έχουν μόνιμες κατοικίες, είναι πολίτες ενός κράτους με πλήρη δικαιώματα κ.λπ.

Η πρόταση του άρθρου, την οποία εσύ ως πονηρούλης έκοψες στο κρίσιμο σημείο, συνέχιζε και έλεγε:

"δεν είναι δυνατόν η «housewife» (sic) ή ο εργάτης από τη Γερμανία, που εμφανίζονται να υπογράφουν, να έχουν διαβάσει το βιβλίο
".

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, σύντροφε εργάτη:
έχεις διαβάσει το βιβλίο;
Αλλά ακόμα και αν το έχεις διαβάσει εσύ, θα είσαι η εξαίρεση. Οι εκατοντάδες που έχουν υπογράψει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν το έχουν διαβάσει, απλώς φωνασκούν επειδή ακούν τους άλλους. Δηλαδή τους "ειδικούς" (του αλυτρωτισμού και της εθνικοφροσύνης).

από πρόσφυγας 10/01/2007 10:34 πμ.


  με την έκφραση "όλα εδώ πληρώνονται" ήθελα να πω ότι η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να εξαφανιστεί τόσο εύκολα και σίγουρα οι φορείς της (της μνήμης) βάζουν διάφορα ζητήματα πολιτικά και ιδεολογικά. Οι Αρμένιοι για παράδειγμα βάζουν και ζητήματα οικονομικά από τη σύγχρονη Τουρκία, που φαίνεται να έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν στις  αρχές του αιώνα.  

από πρόσφυγας 10/01/2007 10:39 πμ.


  Τι θες να πεις; Οι παππούδες μας -και μεις που νοιώθουμε ότι κουβαλάμε την ιστορία τους- ήταν "εθνικόφρονες"; Γιαυτό τους καταγάμησε το κράτος της δεξιάς και όλοι οι καθεστωτικοί υπηρέτες; Ελπίζω να η συνεχίζουν κάποιοι να μας ζητάνε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων!

από ;; 10/01/2007 10:51 πμ.


και επαγγελματίες του αλυτρωτισμού ...
είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για το βιβλίο.

από πρόσφυγας 10/01/2007 11:02 πμ.


  ...σωστά, όλοι οι γύφτοι μια γενιά: ο Σμυρνιός, ο Πόντιος, ο Κωνσταντινουπολίτης, με τον ακροδεξιό, τον χρυσαυγίτη, τον χριστόδουλο.

Τι ωραία σχήματα που κατασκευάζονται για να βολέψουν ποιός ξέρει, άραγε, τι;

Αυτές κι' αν είναι κατασκευές νέων φαντασιακών (μάλλον φανταστικών) κοινοτήτων.

Περιμένω και 'γω τον "εργάτη απ' τη Γερμανία" να συνεχίσει....... ίσως και καμιά "νοικοκυρα" ή, καλύτερα, "housewife" (και αν είναι και χριστοδουλική ακόμα καλύτερα).


  Ως γόνος προσφύγων της Καταστροφής του ΄22 δεν έχω δει κανένα -μα κανένα- προσφυγικό σύλλογο να θέτει ζητήματα αλυτρωτισμού και επιστροφής στις παλιές πατρίδες. Τα μόνα ζητήματα για (ειρηνική) επιστροφή τέθηκαν στο συνέδριο των μικρασιατών το 1984 και αυτά ως συνέπεια μιας μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αντιθέτως όλοι οι σύλλογοι μιλούν για την ιστορική μνήμη εντός της Ελλάδας. Εκτός αν αυτό θεωρείται "αλυτρωτισμός" εις βάρος των κατεχόντων το μονοπώλιο του ιδεολογικού πειθαναγκασμού των μαζών

Η επίκληση του αλυτρωτισμού είναι (εξοφθάλμως)  προσχηματική...


Η  "κοινότητα" αυτών που έχουν υπογράψει τη διαμαρτυρία, και στην οποία αναφέρεται το άρθρο της Κουλούρη, δεν είναι καθόλου "φαντασιακή" αλλά απολύτως πραγματική, και δεν την "κατασκεύασε" κανένας -παρά μόνο αυτοί που είναι μέλη της: ο Θύμιος Παπανικολάου, ο Σαρτζετάκης, ο Αλευρομάγειρος ... Αυτοί είναι οι ζντανοφιστές εθνικόφρονες που ζητάνε πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων και θέλουν να κατευθύνουν την πορεία της ιστορικής έρευνας ανάλογα με τα γούστα τους.

από πρόσφυγας 10/01/2007 11:38 πμ.


  Επειδή δε διάβασα το τελευταίο σου σχόλιο πριν γράψω τα προηγούμενα, ας σου γράψω κάποιες σκέψεις:

Καταρχάς ο όρος "ζντανοφικοί εθνικόφρονες" είναι πολύ εξάϊτινκ. Απ' ότι ξέρω ο Παπανικολάου τροτσκιστής είναι...

Η επιτυχία κάποιων είναι ότι κατάφεραν να συσπειρώσουν έναν τελείως ανόμοιο κόσμο για ένα και μόνο στόχο. Αν αυτό δε γίνει κατανοητό, σε όσους θέλουν να έχουν αληθινή εικόνα για το τι γίνεται,  θα κολυμπούν σε φανταστικές θάλασσες και θα πλάθουν με τη φαντασία τους νέους δαίμονες. Ένας σύντροφος και συμπρόσφυγας, που υπέγραψε το κείμενο που σχολιάζει η Κουλούρη, όταν τον επέπληξα γιαυτό μου απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια με τα λόγια του Βάρναλη: "Αντάμα παν  η λευτεριά και τα χασίσια". Όποιος δεν δει αυτή την πολυπλοκότητα,  τόχασε το παιχνίδι της κατανόησης!     


τροτσκιστής ήτανε επί δικτατορίας. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Αν βρεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου να γράψεις ακόμη ένα "τελευταίο" σχόλιο, ίσως θα μπορούσες να μας πεις ποιος είναι αυτός ο "ενιαίος στόχος" που συσπείρωσε όλους τους εθνικόφρονες ...

από μαρξιστής-πεσιμιστής 10/01/2007 12:06 μμ.


  γουστάρω φάση: τροτσκιστές κατά τροτσκιστών, σταλινικοί κατά ρεβιζιονιστών, σημιτικοί κατά χριστοδουλικών, χριστοδουλικοί κατά γεωργακικών.

 

από Biscuit 10/01/2007 3:13 μμ.


  Αυτό  που μας ενώνει

κανείς δεν το σκοτώνει...

-----

Από τον Πόντο στο Μωριά

μια είναι η Αριστερά!

από απορών 11/01/2007 2:40 μμ.


  ....στον ελιτισμό που αποπνέει το αρχικό κείμενο, από κανένα.

Τέτοια υποχώρηρηση των (παλιών μας) αντανακλαστικών;


κ αι το συζητάμε.

από verbatim 24/03/2007 7:19 μμ.


Ennoite pos ekklisia san mitera kai prostatida olon ton Ellinon(rotise kanenan?) to proto prama pou koitakse na kanei apo to 1453 ki epeita itan na diatirisei pleonektimata gia ton kliro en pliri antithesi me ton ypoloipo lao pou pernage oti pernage...Fisika h ekklisia tha pei oti ypo tis evlogies tou germanou ipsothike to lavaro sth lavra kai oxi ypo thn apeili ton oplon ton oplarxigon...Kai fisika oi protergates tis epanastashs aforistikan afou itan oloi tous tektones(anthropoi tou satan)..Vevaia afou h epanastash arxise na petixenei kai na kerdizei kai edafos sthn ypoloipi evropi to patriarxio apofasise na thn evlogisei gia na mhn meinei ekso apo ta pragmata...H xaraksi tis istorias meta einai eykoli ypothesh giati oles oi kiverniseis os tora pigenan xeri xeri me to karatzafe...opa lathos..xeri xeri..ego ekei pou diafono katheta,orizontia kai plagiws einai me ton eksoraismo ton filon mas ton tourkon..Sinostismos sto limani h sfagh ths smirnis klp klp klp...Eipame na kanoume ena vivlio pou na apofeygonte oi akraies ekfraseis oso to dinaton pio filiko pros ta paidia mias toso evesthitis ilikias alla kapoioi to paragam...To thema.Ta gegonota milane apo mona tous kai den tha prepei na ta eksoraizoume pros terpsin ton oiondipote amesa "flegomenon"... Oi filoi mas oi Tourkoi aoma giortazoun thn atelioti sfagh ton konstantinopoliton kai tis opoies sfages enanti mas.Emeis giati prospathoume toso eyola na tis paravlepsoume? Ayto to G-T friendship anef oron pou provalei o giorgakis de nomizo oti mporei na mas odigisei kapou...to aima einai akoma poli nopo gia na paravlefthei. Kata ti gnomi mou h ekklisia adikws fonazei kai odirete sa na thn viazoun eno oi prosfyges(ti ilithios oros kai aytos pleon) exoun kapoio dikio mias kai niothoun oti oi opoidipote istorikoi,epistimones klp klp klp sto epimaxo vivlio apla paravlepoun ta deina ta opoia ypestisan.

από Φεανορ 24/03/2007 11:41 μμ.


 Μην ξεχνάς verbatim οτι οι Τούρκοι ζουν υπο ενα ημι-φασιστικό καθεστώς, το οποίο τους πιπιλίζει το μυαλό εδω και αρκετές δεκαετίες. Οι Τούρκοι για μένα είναι φίλοι μου, οι Έλληνες αστοί και οι Τούρκοι καραβανάδες είναι εχθροί μου. Οι εθνικές επέτειοι και οι μεγαλόστομες δηλώσεις και απειλές είναι της εξουσίας, η οποία απ' αυτά ζει εκεί, απ' τους "εχθρούς" που φτιάχνει. Παρ' όλα αυτά το βιβλίο ορθά λέει ότι οι Τούρκοι σεβάστηκαν τους λαούς που κατέκτησαν για διάφορους  λόγους
Πολλά έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες για το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, και φαίνεται ότι και οι Έλληνες εξουσιαστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την παιδεία που τόσα χρόνια μας "προσφέρουν". Αφού λοιπόν αποφάσισαν ότι δεν έχει "ψωμί" το μίσος με την Τουρκία και τα βιβλία που στάζουν αίμα μεσοπρόθεσμα και άλλλαξαν με διάφορους τρόπους την ιστορία που μέχρι τώρα μας "πρόσφεραν", αποφάσισαν να μας κάνουν φίλους με το στανιό με τους "Ευρωπαίους" (εμείς είμαστε ή δεν είμαστε; ιδού η απορία). Το βιβλίο αποσιωπά με επαίσχυντο τρόπο το ρόλο των ευρωπαικών δυνάμεων στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνισμού. Απο το 1830 και μετά η πορεία των ελλήνων αστών (και της Ελλάδας συνεπώς) διαπλέκεται αξεδιάλυτα με αυτήν του ευρωπαικού συναφιού των μπουρζουάδων, όπως και η μοίρα της Τουρκικής συγκαλυμένης δικτατορίας είναι συνδεδεμένη με άλλους. Το νέο βιβλίο είναι απαράδεκτο διδακτικά, δεν συνεχίζει απο σημείο σε σημείο της ιστορίας εξηγώντας τους λόγους που πήγαμε εκεί, δεν εξηγεί επαρκώς το γιατί έγιναν οι μετα το 1830 πόλεμοι της Ελλάδας με την Τουρκία (λόγω του Ελληνικού εθνικισμού, μέσω του οποίου κατακτήθηκαν μεγάλες εκτάσεις στις οποίες για αιώνες έζησαν δεκάδες λαοί, πριν καταλάβουν οι Έλληνες τις "διαφορές" τους με τους άλλους)αποσιωπά τους 2 εμφυλίους πολέμους που έχουν γίνει (το 1823-1825 και 1944-1949), που και στους δύο υπήρχε σαφής ταξικη/πολιτικη σύνθεση των αντιμαχόμενων, ενώ αναφέρει ελάχιστα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, ή ίσως και να μην αναφέρει καθόλου πως προέκυψε η ΕΣΣΔ. Εν πάσει περιπτώσει το βιβλίο για μένα είναι άθλιο, γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, από τα οποία θα πρέπει η ιστορική επιστήμη να μένει πάντα μακριά, αλλά και γιατί δεν διαφωτίζει την ουσία της ιστορίας που είναι η κοινωνική εξέλιξη και αλλαγή.

από ... 24/03/2007 11:47 μμ.


 πώς λες ότι είναι άθλιο το βιβλίο ενώ είναι ολοφάνερο από αυτά που γράφεις ότι δεν το έχεις καν ξεφυλλίσει;

από Φέανορ 25/03/2007 12:08 πμ.


 Εγώ ο ίδιος δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω δει σωρεία άρθρων και δημόσιων συζητήσεων, οι οποίες συγκλίνουν στα βασικά θέματα. Όπως και να χει δίκιο έχεις. Διόρθωσέ με λοιπόν. Εσύ που το βρήκες;

από ... 25/03/2007 12:21 πμ.


 http://zeus.pi-schools.gr/dimotiko/

Για τους εμφυλίους πάντως γράφει...

από Φεανορ 25/03/2007 1:01 πμ.


Αλλά θα επιμείνω σ' αυτά που είπα, τώρα που είδα κιόλας το σημείο που σχολίασες για τους εμφυλίους.
Το αυτούσιο κείμενο δεν διαψεύδει αυτά που έγραψα
Μήπως εσύ δε διάβασες τo post που έγραψα;

από ... 25/03/2007 1:25 πμ.


 αποσιωπά τους 2 εμφυλίους πολέμους που έχουν γίνει (το 1823-1825 και 1944-1949), που και στους δύο υπήρχε σαφής ταξικη/πολιτικη σύνθεση των αντιμαχόμενων

Δεν τους αποσιωπά, τους αναφέρει. Την ταξική σύνθεση όντως δεν την αναφέρει (αλλά είναι βιβλίο για την έκτη δημοτικού).
Την οχτωβριανή επανάσταση δεν την αναφέρει καθόλου.

από Verbatim 25/03/2007 7:53 μμ.


Pos mporeite apo ena vivlio ths 6hs dimotikou na epeksigei plirws kai evraiws apodekta kapoia pragmata sta opoia oute oi diaforoi "logioi" kai eidimones epi aytwn twn thematwn mporoun na simfonisoun..Mh perimenete apo ena paidi 11-12 xronon na katalavei thn diafora metaksy astou,mpourzouazias klp klp klp..An itan etsi tote ta paidia tha eprepe na mathenoun mono istoria h' tote de tha milousame gia paidia alla malon gia anoteres dianies... Oi filoi mas oi Tourkoi agapite feanor den exoun kanei kapoia kinisi na apotinaksoun to ifistameno kathestws edo kai tosa xronia..An den tous eksipiretouse pistevo tha to apotinasan alla einai sa tous Rosous ki aytoi..Dioksane to soultano gia na feroune ena allo "soltano"..Allaks'o manolios ki evale to skoufo aliws dld...Tora oson afora ta themata ta opoia theteis(epektatikous polemous klp),ayto einai allo poli megalo thema to opoio tha mas odigisei ektos thematos..Pantws o emfilios tou 23 itan kathara taksikos mias kai proklithike apo sigekrimena atoma,sigekrimenis idiotitas...Alla opos proeipa ena vivlio to opoio apeythinete se paidia, tha prepei na einai grammeno gia paidia alla paralila kai istorika tekmiriomeno.Tora an eseis psaxnete na vreite istorika tekmiria prokeimenou na apodeiksete to otidipote...Tote th xasate th mpala...H istoria den apotelei tpt allo para mia kataskevh opoia ekfrazei to kata kairous "laiko" aisthima ;)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License