ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ-5 (Ο υπόλοιπος ελληνικός σοβιετικός Τύπος)

Ένα από τα πιο άγνωστα θέματα του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος υπήρξε η δράση των ελληνικών κομμουνιστικών οργανώσεων στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το '37. Και παρέμεινε άγνωστη σελίδα, γιατί οι πρωταγωνιστές -παρότι σταλινικοί- έπεσαν θύματα της αντιμειονοτικής ρατσιστικής πολιτικής του σταλινισμού. Και σήμερα οι ελάχιστοι ερευνητές αυτής της σκοτεινής εποχής, λειτουργούν -κυριολεκτικά- ως αρχαιολόγοι. Eκτός από τις τρεις μεγάλες εφημερίδες (Κομμουνιστής, Κολεχτιβιστής, Κόκκινος Καπνάς), υπήρχαν πολλές μικρότερες, στα εργοστάσια, στα κολχόζ, στα σχολεία...

 

Οι ελληνικές εφημερίδες της Σοβιετικής Ένωσης λειτουργούσαν ως κέντρα πολιτιστικής συσπείρωσης των Ελλήνων διανοουμένων. Γύρω τους διοργανώνονταν φιλολογικοί όμιλοι. Λειτουργούσαν επίσης και ως μέσα προπαγάνδισης της κομματικής γραμμής και των διαφόρων πολιτικών προτεραιοτήτων. Την περίοδο που γενικεύτηκε η επίθεση κατά των κουλάκων, σε ποίημα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Για το Σοσιαλιστικόν την Καπνοφυτείαν δημοσιεύτηκε το παρακάτω ποίημα που όριζε παράλληλα και τους βασικούς προσανοτολισμούς της εφημερίδας:

          Τον ταξικόν εχθρόν εμούν

          που επέμνε σα χωρία,

          Ν' αποσκεπάεις κιάλλο καλά

          και κρους κιάλλο τογρία.

     Εκτός από τις τρεις μεγάλες εφημερίδες του ελληνισμού στην Σοβιετική Ένωση, κυκλοφορούσαν και πλήθος τοπικών εφημερίδων, στοιχείο που προϋποθέτει πλήθος μικρών ελληνικών τυπογραφείων.

 

Για παράδειγμα, στο Σότσι εκδιδόταν η εφημερίδα Ο κομουνιστής σα χωράφια τη Σότσας, γραμμένη στα ποντιακά. Στην Eλληνική Περιοχή του Κουμπάν εκδιδόταν η εφημερίδα Για το Σοσιαλιστικόν την Καπνοφυτείαν, και αυτή στα ποντιακά. Ο τύπος γραμμάτων του τίτλου της εφημερίδας ήταν ο τυπικός ελληνικός. Η εφημερίδα ήταν όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής του Κόμματος της Ελληνικής Περιοχής. Το πρώτο έτος κυκλοφορίας, το 1931 κυκλοφορούσε ανά εξαήμερο, ενώ το επόμενο έτος έγινε τριήμερη. Σε ετήσιο απολογισμό ανακοινώθηκε ότι στο πρώτο έτος κυκλοφορίας της το τιράζ έφθανε τα 20.500 φύλλα, ενώ στο πρώτο μισό του δεύτερου έτους το τιράζ ανήλθε στα 40.000 φύλλα. Κατά την περίοδο της καπνοφυτείας, η εφημερίδα έβγαζε 13 έκτακτες εκδόσεις με τιράζ 13.000 φύλλων η κάθε έκδοση. Είχε δύο συντάκτες, οι οποίοι παρακολούθησαν σύντομη σχετική εκπαίδευση, ενώ στο τυπογραφείο της απασχολούνταν 3 εργάτες. Η παρουσίαση της δραστηριότητάς της τελείωνε με τα εξής λόγια: "Με την καθοδήγηση του κόμματος η εφημερίδα πρέπει να δεκαπλασιάζει τις επιτυχίες του, να συντρίβει κάθεμιά οπορτουνιστική αντίσταση η οποία θα στρέφεται στο να εμποδίσει την δουλεία και μπολσεβίκικα να αγωνίζεται για το τρανό έργο του προλεταριάτου."

 

     Από το 1924 είχε κυκλοφορήσει στο Κρασνοντάρ η εφημερίδα Αλήθεια, η έκδοση της οποίας σταμάτησε το Σεπτέμβριο του 1925 για να ενισχυθεί ο Κομμουνιστής. Το 1930 κυκλοφόρησε ο Μπολσεβίκος ως επίσημο όργανο της Ελληνικής Τοπικής Επιτροπής του Κόμματος και της Περιφερειακής Εκτελεστικής Επιτροπής. Στόχος της εφημερίδας ήταν η κινητοποίηση των εργαζόμενων Ελλήνων για την εδραίωση των κολχόζ και την επιτυχία της κολεκτιβιστικής μεταρύθμισης. To Μάιο του 1931 εκδόθηκε στο Ροστόβ επί του Ντον ο Κολχόζνικος. Δηλώθηκε ως η εφημερίδα των φτωχών και ημιμαθών χωρικών τους αποίους αποκαλούσε ολιγογράμματους. Οι πληροφορίες που δίνονταν από την εφημερίδα τυπώνονταν με κεφαλαία γράμματα στις τοπικές ελληνικές διαλέκτους.

 

     Παρατηρούμε ότι στη Σοβιετική Ενωση έβγαιναν πλήθος τοπικών εφημερίδων, κάτι που προϋπόθετε πλήθος μικρών ελληνικών τυπογραφείων. Μικρές εφημερίδες εξέδιδαν ορισμένα σχολεία, καθώς επίσης και κάποιες από τις παιδαγωγικές ακαδημίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά την εφημερίδα της Ακαδημίας του Κρασνοντάρ με τίτλο: Σύντροφος και υπότιτλο "Όργανο της κομματικής ομάδας και του Προφκόμ του Ελληνικού Παιδ. Τέχνικουμ.". Στο επτατάξιο ελληνικό σχολείο του χωριού Τσιχιστσβάρι της κεντρικής Γεωργίας εκδιδόταν το 1934 η δεκαπενθήμερη εφημερίδα Φίλοι των παιδιών. Aπό το 1923 είχε κυκλοφορήσει στο Ροστόφ επί του Ντον η πενθήμερη επαγγελματική εφημερίδα Φωνή ασό Στανόκ, με υπότιτλο "Εφημερίδα των εργατών και υπαλλήλων του καπνεργοστασίου τη Ροστοφή ονόματος τη σ. Ρ. Λούξεμπουργκ."

 

Για την εκμάθηση της τυπογραφικής τέχνης οργανώνονταν μαθήματα κατά καιρούς, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονταν και κομματικά μαθήματα. Στο Σότσι έβγαινε Ο Κομμουνιστής σα χωράφια τη Σότσας γραμμένη στα ποντιακά. Στην ίδια πόλη κυκλοφορούσε το 1932 η εφημερίδα Tsernomorskaya Zdravnitsa (Μαυροθαλασσίτικο Θέρετρο) στα ρωσικά, αρμενικά και ελληνικά. Στο Ροστόβ επί του Ντον εκδιδόταν στα ποντιακά η "εφημερίδα για τι ολιγογραμματισμέντς" (εφημερίδα για τους ολιγογράμματους)με την ονομασία Κολχόζνικος. Στο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης εκδόθηκε το 1931 για μικρό χρονικό διάστημα η εφημερίδα Μπολσεβίκικα Τέμπα και στο χωριό Μάνγκους, πρωτεύουσα της Μανγκουσοβίτικης Περιοχής, ο Μαχητικός Κολχόζνικος. Στην πόλη Άντλερ βρισκόταν σε κυκλοφορία το 1937 η ελληνική εφημερίδα Για Μπολσεβίκικα Κολχόζια με υπεύθυνο συντάκτη τον Παπαδόπουλο. Στο κολχόζ "Νέα Ζωή" του χωριού Τσιχιστσβάρι της Κεντρικής Γεωργίας εκδόθηκε η δεκαπενθήμερη εφημερίδα Η Φωνή του Εργάτη και σε κολχόζ της Ντάγκβα του Ατζαριστάν εκδιδόταν κάθε μήνα "Η κεντρική εφημερίδα του κολχοζιού" με την ονομασία Νέος Μαχητής. Υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη πολλών άλλων μικρών εφημερίδων σε κολχόζ, σχολεία κ.λπ. των οποίων όμως δεν είναι γνωστοί οι τίτλοι.

 

     Όλες αυτές οι εφημερίδες λειτουργούσαν ως μέσα προπαγάνδισης της κομματικής γραμμής και των διαφόρων κατά καιρούς πολιτικών προτεραιοτήτων. Εκτός από πληροφορίες για την κολεκτιβοποίηση, οι ελληνικές εφημερίδες της Σοβιετικής Ένωσης έδιναν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση της χώρας αναδημοσιεύοντας πολιτικά άρθρα. Έδιναν επίσης πληροφορίες για την κατάσταση στην Έλλάδα με τη μορφή ειδικών άρθρων και επιστολών από ανθρώπους που είχαν μεταναστεύσει εκεί.

 

---------------------------------------------

Προηγούμενα

    1) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=618691

    2) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=620646

     3) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=624246

     4) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=630462

post image
  Eλληνοσοβιετικές εφημερίδες (αρχείο Αγτζίδη)

Εικόνες:

από ό.π. 12/01/2007 10:06 μμ.


post image

"Τόσο με πειράζει η δουλειά στην οποία το καθήκον με υποβάλλει, τόσον ποθό την ελευθερίαμν την οποίαν οι κοινωνικοί θεσμοί μου απαγορεύουνε, ώστε μου κατεβαίνει πολλές φορές η ιδέα της αυτοκτονίας. Απορώ πώς οι άνθρωποι σφυρηλατήσανε τέτοιες αλυσίδες για τον εαυτό τους. Τιμή, καθήκον, αξιοπρέπεια κ.τ.λ. θρησκεία, νόμοι, πρόλιψες, όλα και τίποτες άλλο. Ω! πόσο ζηλεύω  τους τσιγγάνους. Είναι οι μόνοι άνθρωποι, οι αληθινοί άνθρωποι". 

[από αφιέρωμα για τα 25 χρόνια από το θάνατο (1909) του Γιώργου Φωτιάδη στην εφημερίδα Κόκινος Καπνας, Σοχούμι, 21 του Γενάρη 1934]

Η κομμουνιστική ομάδα (που είχε συγκροτηθεί γύρω από τον Φωτιάδη και άλλους πρωτοπόρους διανοούμενους  μετά την επανάσταση του 1905 και είχε πρωτοστατήσει στις επαναστατικές εξελίξεις στον Καύκασο), καθώς και ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου Αλέκος Ριόνης θα χαθεί την περίοδο των σταλινικών διώξεων του '37.

 

πώς διαβάζουμε κείμενα σε 20γράμματο αλφάβητο

Το 20γράμματο αλφάβητο καθιερώθηκε για τους σοβιετικούς Έλληνες (περίπου 400.000 άτομα) σε συνδιάσκεψη Ελλήνων εκπαιδευτικών στην ΕΣΣΔ.

Η αντικατάσταση του 24γράμματου με το 20γράμματο ήταν ένα από τα μέτρα της γλωσσικής μεταρρύθμισης.

Καταργήθηκαν:

-τα γράμματα της αλφαβήτου που δεν προφέρονται: 'η', 'ω' 

-οι δίφθογγοι,

-το 'σ' στη μικρογράμματη γραφή και στη θέση του εισήχθη το "ς",

-τα διπλά γράμματα 'ξ' και 'ψ'.

Το 'υ' καθιερώθηκε στη θέση του 'ου'

Επίσης εισήχθη το μονοτονικό σύστημα.

Εικόνες:

από ό.π. 12/01/2007 10:18 μμ.


post image

Ζιτο ο μεγαλος Σταλιν! 

Ζιτο ι εποχι τυ Σταλιν! (χεροροτιματα)

 

[Από άρθρο του Δ. Π. Ιωαννίδη το 1934.Ο συγγραφέας του άρθρου πέθανε εκτοπισμένος στην Κεντρική Ασία (Καζαχστάν)]   

Εικόνες:


οχι οτι τον ξερω κι απο χτες τον κυριο που ανεφερες οτι ζητωκραυγαζε "Ζητω ο Στάλιν", αλλα, την ιδια εποχη, αλλοι, αποδεδειγμενα αντισταλινικοι-αντικομμουνιστες εκαναν το ίδιο. Ας δουμε πχ τον αγαπημενο σου Χρουσιωφ: Ήταν ο Khrushchev που εισήγαγε τον όρο "vozhd" ("ηγέτης ", αντίστοιχος στη γερμανική λέξη "Fuehrer"). Στη διάσκεψη του Κομματος της Μόσχας τον Ιανουάριο του 1932, ο Khrushchev τελείωσε την ομιλία του με τα εξης λογια: "Οι μοσχοβιτες μπολσεβικοι, που συναθροίζονται γύρω από τη λενινιστική κεντρική Επιτροπή όπως ποτέ αλλοτε, και γύρω από το" vozhd "του Κομματος μας, το σύντροφο Στάλιν, χαρωπά και με βεβαιότητα βαδίζει προς τις νέες νίκες στις μάχες για το σοσιαλισμό, για την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση". ("Rabochaya Moskva ", 26 Ιανουαρίου 1932, που αναφέρεται σε: Pistrak: "Ο μεγαλος τακτικιστης:η ανοδος του χρουστσωφ στην εξουσια " Λονδίνο 1961 σελ. 159). Στη 17η διασκεψη του Κομματος τον Ιανουάριο του 1934 ήταν ο Khrushchev, και μόνο ο Χρουστσωφ, ο οποίος αποκάλεσε το Στάλιν: "vozhd" ή "μεγαλοφυία". (XVII s'ezd Vsesoiuznoi Kommunisticheskoi Partii (β. π, 145, που αναφέρονται σε: Pistrak: αυτόθι. σελ. 160). Τον Αύγουστο του 1936, κατά τη διάρκεια της δικης του LEV Kamenev [ σοβιετικός τροτσκιστης πολιτικός (1883-1936) καταδικαστηκε για προδοσία σε δημόσια δικη το 1936 στο θάνατο και εκτελέστηκε (1936) ] και ο Grigory Zinoviev [ σοβιετικός τροτσκιστης πολιτικός (1883-1936) Πρόεδρος της Κομμουνιστικης διεθνούς (1919-26) καταδικαστηκε για προδοσία στη δημόσια δίκη του (1936) καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε (1936) ],ο Khrushchev, με την ιδιότητά του ως γραμματέα του Κομματος της Μόσχας, είπε: "Άθλιοι νανοι! ύψωσαν τα χέρια τους ενάντια στο μέγιστο όλων των ατόμων. . το σοφό "vozhd μας", το σύντροφο Στάλιν! . . Σύντροφε Στάλιν, ανυψωσατε το μεγάλο έμβλημα του μαρξισμου-λενινισμού σ’ολη την οικουμενη. Σε βεβαιώνουμε, σύντροφε Στάλιν, ότι η μπολσεβικική οργάνωση της Μόσχας -- ο πιστός υποστηρικτής της σταλινικης κεντρικής Επιτροπής; θα αυξήσει την σταλινικη επαγρύπνηση ακόμα περισσότερο, θα αποβαλλει τα καταλοιπα των τροτσκιστων και ζηνοβιεφικων, και θα συσπειρωσει στις τάξεις του Κομματος και τους μη κομματικους Μπολσεβικους ακόμη περισσότερο γύρω από τη σταλινικη κεντρική Επιτροπή και το μεγάλο Στάλιν ". ("Pravda ", 23 Αυγούστου 1936, που αναφέρεται σε: Pistrak: αυτόθι σελ. 162). Στο όγδοο Πανενωσιακο Συνεδριο των Σοβιετ τον Νοέμβριο του 1936 ήταν ο Khrushchev παλι που πρότεινε ότι το νέο σοβιετικό σύνταγμα, που ήταν πριν από το συνέδριο για έγκριση, πρέπει να κληθεί "σταλινικο σύνταγμα" επειδή: "γράφτηκε από την αρχή εως το τελος από τον ιδιο το συντροφο Σταλιν". (Στην πραγματικότητα, δεν γράφτηκε από τον ιδιο το Σταλιν ("Pravda ", 30 Νοεμβρίου 1936, που αναφέρεται σε: Pistrak: αυτόθι. σελ. 161). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Vyacheslav Molotov, [ σοβιετικός μαρξιστης-λενινιστης πολιτικός (1890-1986) Μέλος ΠΓ (1926-53) Πρωθυπουργος (1930-41) Αναπληρωτής πρωθυπουργός (1941-57) Υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων (1939-49, 1953-56) Πρεσβευτής στη Μογγολία (1957-60) ] έπειτα, και ο Andrey Zhdanov [ σοβιετικός μαρξιστής-λενινιστής πολιτικός (1896-1948) μέλος ΠΓ (1935-48) ], έπειτα γραμματεας του Κομματος στο Λένινγκραντ, δεν ανέφεραν οποιοδήποτε ειδικό ρόλο του Στάλιν στη σύνταξη του συντάγματος. Στην ίδια ομιλία ο Khrushchev έπλασε τον όρο "σταλινισμός": "Το σύνταγμά μας είναι ο μαρξισμός-λενινισμός-σταλινισμός που έχει κατακτήσει το ένα έκτο της υφηλιου ". (Αυτόθι. ). Η Ομιλία Khrushchev στη Μόσχα σε ένα ακροατήριο 200.000 κατά την διάρκεια της δίκης για προδοσία του σοβιετικού τροτσκιστη πολιτικού Grigori Pyatakov;[ (1890-1937) Αναπληρωτη Υπουργου για τη βαριά βιομηχανία (I931-37) καταδικαστηκε για προδοσία στη δημόσια δίκη του (1937) καταδικάστηκε στο θάνατο και εκτελεστηκε το 1937 ] και τα λογια του Karl Radek τον Ιανουάριο του 1937 ηταν σε παρόμοιο πνεύμα: "Με την ανύψωση των χεριών τους ενάντια στο σύντροφο Στάλιν τους ανύψωσαν ενάντια στο καλύτερο που η ανθρωπότητα εχει να επιδειξει. Γιατί ο Στάλιν είναι η ελπίδα είναι η προσδοκία είναι το αναγνωριστικό σήμα που καθοδηγεί όλη την προοδευτική ανθρωπότητα. Ο Στάλιν είναι το έμβλημά μας! Ο Στάλιν είναι η θέλησή μας! Ο Στάλιν είναι η νίκη μας! "(pravda", 31 Ιανουαρίου 1937), που αναφέρεται σε: Pistrak: αυτόθι, π. 162). Ο Στάλιν περιγράφηκε από τον Khrushchev τον Μάρτιο του 1939 ως: η "μεγάλη μεγαλοφυία μας, ο αγαπημένος μας Στάλιν ", ("Visti VTsVK ", 3 Μαρτίου 1939, που αναφέρεται σε: Pistrak: αυτόθι, π. 164). Και στο 18ο συνέδριο του Κομματος τον Μάρτιο του 1939 ως: "Η μέγιστη μεγαλοφυία της ανθρωπότητας, δάσκαλος και" vozhd ", ο οποίος μας οδηγεί προς τον κομμουνισμό, ο μονακριβος μας Σταλιν» "(XVIJI s'ezd Vsesoiueznoi Kommunisticheskoi Partii (β. π. 174. ανέφερε σε: Pistrak: αυτόθι, π. 164). Και τον Μάιο του 1945 ως «μεγαλο Στρατηλατη της νίκης", ("Pravda Ukrainy ", 13 Μαϊου 1945, που αναφέρεται σε: L. Pistrak: αυτόθι. σελ. 164). Αλλα και ο Μικογιαν Επ' ευκαιρία του εορτασμού των πεντηκοστών γενεθλίων του Στάλιν τον Δεκέμβριο του 1929,ο Anastas Mikoyan συνόδευσε τα συγχαρητήριά του με την απαίτηση: "Ότι, ικανοποιώντας τη νόμιμη απαίτηση των μαζών, να αρχίζουμε επιτελους να εργαζόμαστε για τη βιογραφία του και να την καταστησουμε διαθέσιμη στο Κομμα και σε όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους στη χώρα μας". ("Izvestia ", 21 Δεκεμβρίου 1929, που αναφέρεται σε: Pistrak: αυτόθι, σ. 164). και ο Ραντεκ: Η 1η εκδοση της" Pravda " για το 1934 περιειχε ένα τεράστιο άρθρο δύο-σελίδων από το Radek, που συσσωρεύει οργιαστικό έπαινο στο Στάλιν. Ο πρωην Τροτσκιστης, ο οποίος είχε καθοδηγήσει την αντίπολιτευση απεναντι στο Στάλιν για πολλά έτη (! ) αποκαλουσε τωρα το Σταλιν "καλύτερο μαθητή του Λένιν, το πρότυπο του λενινιστικού Κομματος, κόκαλο του κόκαλού του, αίμα του αίματός του". . . . "Είναι τόσο διορατικός όσο ο Λένιν", και τόσα ακομα Αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο μεγάλο άρθρο στον Τύπο που αφιερώνεται συγκεκριμένα στην κολακεία του Στάλιν, και επανεκδόθηκε γρήγορα ως τεύχος σε 225.000 αντίγραφα, ένας τεράστιος αριθμός για το χρόνο ". (Ρ.Α. Medvedev: "Ας Κρινει η Ιστορια ": Η προέλευση και οι συνέπειες του σταλινισμού " Λονδίνο 1972 σελ.148). το ποιος ειχε κινητρο να προωθησει την προσωπολατρια ειναι προφανες.

από αντι-χρουτσόφ 14/01/2007 10:32 πμ.


  Μ' αυτά που διάβασα από το παραπάνω σχόλιο, αναρωτιέμαι τι σύστημα ήταν αυτό και ποια εργατική τάξ διασφάλιζε, όταν ο κάθε ηγέτης του κόμματος, οδηγούσε  τη χώρα όπου ήθελε. Τι σχέση έχει αυτό το σύστημα με το σύστημα των σοβιέτ -των υπαρκτών και λειτουργούντων συμβουλίων στη βάση. Έτσι όπως μας τα περιγράφεις -τύφλα νάχουν τα παραδοσιακά φεουδαρχικά κράτη........ 

από κνιτολόγος 14/01/2007 11:44 πμ.


  ...φωνάζανε τα θύματα του"  

(καλό, πολύ καλό!!)

από πετρος 15/01/2007 9:41 μμ.


σωστο ειναι να θετεις το ζητημα των σοβιετ, γιατι σκοπίμως δεν αναδεικνυεται, προκειμενου να παρουσιάζεται ολη η ιστορια της ΕΣΣΔ ως αποτελεσμα μοναχα παλατιανων πραξικοπηματων(δηλαδη, λαε, ο,τι κι αν κανεις εισαι αδυναμος, οποτε κατσε σπιτι σου). Ομως ειναι λαθος να το θετεις με αφορμη το ζητημα της προσωπολατριας, καθως αυτο ειναι ζητημα καταρχας πολιτικης βουλησης (προωθηση του μεσω κρατικου μηχανισμου), αλλο αν απευθυνοταν σε αυτια...που ευκολα τα δεχονταν (αλλιως ηταν η εποχη τοτε, οταν υπηρχαν μαζικα,ασπιλοι ανθρωποι). Για το ρολο των Σοβιετ, των απλών μελών του μπολσεβικικου κομματος των μαζων και γενικα της βασης στην ΕΣΣΔ, μπορεις να ερευνησεις και να μας επαληθευσεις για το ποσοι διαγραφτηκαν τη δεκαετια μετα το 1956 απο το ΚΚΣΕ, την κοινωνικη συνθεση των μετα το 1956 διαγραμμενων. Μπορεις να δεις και τα γεγονοτα στη Γεωργια τις μερες του 20ου συνεδριου. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=554848 Μπορεις ομως να δεις και το ρολο των μαζων (οχι μονο των κομματικων μελων) στις διαγραφες της δεκαετιας του '30. http://www.mariosousa.se/TheclassstruggleduringthethirtiesintheSovietUnion050801.html Τέλος, ένας φεουδάρχης δε θα έγραφε τέτοιο κείμενο http://www.eksegersi.gr/theoria/kritiki_.htm ούτε αυτό http://www.kke.gr/komep/2002/4/stalin.html ΥΓ δεν ειμαι μελος της νεολαιας που αναφερθηκε στο ψευδωνυμο του απο πανω

από m-p 15/01/2007 11:20 μμ.


Η σειρά ιστορικών θεμάτων "Όταν οι Έλληνες κομμουνιστές πήραν την εξουσία", που ξεκινήσαμε εδώ και λίγο καιρό να δημοσιεύουμε στο ίντι, άρχισε να αναδημοσιεύετε και στο "Πόντος και Αριστερά":

 http://pontosandaristera.wordpress.com/

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License