ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Aπό το σημερινό Ριζοσπάστη

Σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την οπλοφορία των αστυνομικών, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ). Μάλιστα για κάποιες από αυτές προτείνει να απαλειφθούν εντελώς. Ειδικότερα, το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει ότι δεν τίθενται στο νομοσχέδιο αντικειμενικά στοιχεία για το επιτρεπτό της οπλοχρησίας, αλλά έχει έννοιες εντελώς υποκειμενικές ως προς το περιεχόμενό τους και ως προς τη δυνατότητα επαλήθευσή τους. Το νομοσχέδιο επιτρέπει (άρθρο 4 παρ. 1) στον αστυνομικό να προτάσσει το όπλο του «εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου». Η διάταξη ενέχει κινδύνους και δεν μπορεί να αρκεί η κρίση του αστυνομικού περί συνδρομής σοβαρών ενδείξεων. Το ΔΣ του ΔΣΑ ζητάει να απαλειφθεί η διάταξη (άρθρο 4 παρ. 2) που προβλέπει ότι η χρήση πυροβόλου όπλου δε συνιστά υπερβολικό μέτρο σε σχέση με το είδος της απειλούμενης βλάβης. Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή ανατρέπει πλήρως τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί άμυνας, γιατί δε νοείται ο αστυνομικός να απαλλάσσεται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε εσφαλμένη εκτίμησή του όσον αφορά τη χρήση όπλου. Σχετικά με την εξέταση των αστυνομικών αν μπορούν να φέρουν όπλο, ο ΔΣΑ είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο που προβλέπει την εφάπαξ εξέταση από ειδική Υγειονομική Επιτροπή εντός έτους από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την αποφοίτηση κάθε αστυνομικού από τις αστυνομικές σχολές. Ο ΔΣΑ πιστεύει ότι η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια και πως μέσα σ' ένα χρόνο από την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι αστυνομικοί για το αν μπορούν να φέρουν όπλο. Τέλος, ο ΔΣΑ προτείνει να προβλεφτεί ως προϋπόθεση οπλοφορίας αστυνομικού, η μη ύπαρξη ποινικού ή πειθαρχικού παραπτώματος, η χρήση όπλου για μη υπηρεσιακούς λόγους να αποτελεί αυτοτελές ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα κλπ.

από αχ 07/02/2003 3:08 μμ.


Οταν δεν μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήματα π.χ. ασυλία βουλευτή του ΚΚΕ Κοτσιόλη, φλομώνεις το indy με δημοσιεύματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ; Αξιος ο μισθός σου Κνίτη.

από αχαχούχαααα 07/02/2003 4:22 μμ.


άκου αχ, καταρχήν δεν υπάρχει βουλευτής Κοτσιόλης, όχι του ΚΚΕ τουλάχιστον. Υπάρχει Κοσιώνης. φαντάσου πόσο έψαξες την υπόθεση αφού δεν συγκράτησες καν το όνομά του... Πόσο μάλλον τα στοιχεία της υπόθεσης. Βούλιαξε λοιπόν στην μακαριότητά σου. Για σένα αφού έγινε μια καταγγελία απέναντι σε βουλευτή του ΚΚΕ πρέπει να ευσταθεί κιόλας. Τι στο διάολο όλοι οι ΚΚΕδες καθάρματα δεν είναι; Που να σου περάσει από το μυαλό, ότι η βουλευτική ασυλία είναι κατάκτηση...ότι είναι καλύτερα έτσι ούτως ώστε να μην μπορεί (η ανεξάρτητη για σένα μήπως;)αστική δικαιοσύνη να ισοπεδώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του εκμεταλευτικού συστήματος που αντιπροσωπεύει...Κάτι που αν δεν το ξέρεις έχει συμβεί κατ' επανάληψη την δεκαετία του '30, το ΄50, αλλά και αργότερα... Αλλά είπαμε οι ΚΚΕδες είναι καθάρματα και πρέπει η μαμά-πατρίδα να τους βάλει όλους φυλακή. Για τον Κοσιώνη, ρώτα κανένα από την Πάτρα. Ελεεινέ λαϊκιστή, δεν σου ανταποδίδω το "άξιος ο μισθός σου" γιατί δεν είσαι καλός επαγγελματίας, δεν βγάζεις ασπροπρόσωπα τα αφεντικά σου με τέτοια φτηνά κολπάκια...

από αχ 07/02/2003 4:34 μμ.


Ωστε λοιπόν η ασυλία είναι κατάκτηση. Αυτό να το πεις στον πατέρα του πεντάχρονου που σκοτώθηκε από την κατάρευση του παράνομου κτίσματος του βουλευτή Κατσιγιάννη. Αλλά, απ΄ό τι φαίνεται και στο θύμα του τροχαίου του βουλευτή σου. Και επειδή είσαι ανιστόρητος, η ασυλία των βουλευτών προϋπήρχε της εμφάνισης κομμουνιστών βουλευτών. Ηταν μια "κατάκτηση" των αστών για να μένουν ατιμώρητοι. Πιστεύω ότι ΄λοι κατάλαβαν ποιος είναι ο σοσιαλισμός και ποια η δημοκρατίας που πρεσβεύεται σταλινικά καθαρματάκια.

από Αχαχούχαααα!!! 07/02/2003 4:57 μμ.


ανθυποσκώληκα αχ, σε περιμένει η Παναγιωταρέα για guest στην εκπομπή της...Κάνε λοιπόν πρόβα την καινούρια σου τήβεννο, κάνε γαργάρες με αυγό, για να προφέρεις καλά το"ρ" όταν μας αποκαλείς καθάρματα και τράβα να δικάσεις... ανθρωπάκι...κάνε σόου. Μόνο γι' αυτό είσαι. Και για να κοπρίζεις στην οθόνη...

από Δημοσιογράφος 07/02/2003 4:58 μμ.


Το θέμα είναι για την οπλοφορία των αστυνομικών αδέλφια και όχι η βουλευτική ασυλία. Θα τελειώνετε πια αυτούς τους ανούσιους καυγάδες που γίνονται απλά για τον καυγά.

από FooManTsu 08/02/2003 4:42 μμ.


prospa0w na sylle3w kapoies plhrofories sxetika me thn e3eli3h ths dynamhs (an0rwpino dynamiko) ths Ellhnikhs Astynomias. Den mporesa na vrw kati sxetika sto diktyo. 0a prokypsoyn "wraia" symperasmata kai poly yliko gia koyventa. Ka0e boh0eia kalodexoymenh.

από Ιωσήφ Καμπανάκης 12/02/2003 1:24 πμ.


(απόσπασμα) ...Η ίδια η φύση του επαγγέλματος (του αστυνομικού)ενισχύει πολλές φορές την απόφαση για αυτοκτονία. Και μόνο η ύπαρξη του ατομικού όπλου είναι κάτι που ευνοεί την απόφαση.Αν δεν υπήρχε το όπλο, ίσως πολλές αυτοκτονίες δεν θα γίνοταν.θα πρέπει η υπηρεσία να εντάξει μέσα στον προγραμματισμό της την πρόληψη των αυτοκτονιών, μέσα από την παραδοχή ότι το ίδιο το επάγγελμα ευνοεί αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές... http://www.geocities.com/Athens/Olympus/1227/pb54suicide.pdf

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License