"Εφυγε" ο Κωστής Νικηφοράκης...

"Εφυγε" ο Κωστής Νικηφοράκης...

Ενας από τους καλύτερους συντρόφους, ένας μαχητής της κοινωνικής αριστεράς ο Κωστής Νικηφοράκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Είτε στους δρόμους υπερασπιζόμενος τα κοινωνικά δικαιώματα, είτε στο νομαρχιακό συμβούλιο υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του Χανιώτικου λαού ο Κωστής ήταν πάντα όρθιος, εκεί στη φωτιά της μάχης.  Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών στα Χανιά «Οι αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι από σήμερα φτωχότερες μετά το μεγάλο κενό που άφησε ο χαμός του αγωνιστή της Αριστεράς Κωστή Νικηφοράκη. Επειδή η Αλληλεγγύη σε όσους αντιστέκονται , η προστασία των δικαιωμάτων όσων αδικούνται, η υποστήριξη των μεταναστών και κάθε καταπιεσμένου , μας επιβάλλουν πολύ δρόμο μπροστά μας , και επειδή «τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα» , όπως είχε πει πρόσφατα ο Κωστής , δίνουμε ραντεβού στα χνάρια της αλληλεγγύης και των αγώνων που άφησε ανεξίτηλα ο σύντροφός μας».

από και απο την σελίδα της ΚΟΝΤΡΑΣ 02/02/2007 7:59 μμ.


 

«Εφυγε» ο Κωστής Νικηφοράκης

 

Ενας σπουδαίος αγωνιστής, μια σημαντική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος, ένας άνθρωπος με τεράστια κοινωνική προσφορά, ο Κωστής Νικηφοράκης, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι την τελευταία στιγμή έμεινε όρθιος στα μετερίζια των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Αυτή ήταν η αγωνία του, αυτή ήταν η έγνοια του και την εισπράταμε συνεχώς με τα τηλεφωνήματά του ακόμα και μέσα από την Εντατική όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Το παράδειγμα της ζωής του αποτελεί για μας αγωνιστική παρακαταθήκη.

 

Η πολιτική τελετή ταφής του Κωστή Νικηφοράκη θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στα Χανιά.

από Νίκος 02/02/2007 10:54 μμ.


Με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί έφυγε από κοντά μας ο γιατρός Κώστας Νικηφοράκης στα Χανιά. Ο «Κωστής» έδωσε τη μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια, όπως έδωσε όλες τις μάχες στη ζωή του, όμως ήταν πέρα από τις δυνάμεις του να βγει νικητής και από αυτή τη μάχη. Από μικρός δραστήριος στην πολιτική και κοινωνική ζωή, ήταν ευρύτερα γνωστός για τη δράση του που ξεπερνούσε τα Χανιά και την Κρήτη. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση σε νεαρή ηλικία μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ). Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για την έμπρακτη διεθνιστική του στάση σε δίκη τούρκων αγωνιστών στην Κωνσταντινούπολη. Συνέχισε τη δράση του, πάντα μέσα στην αριστερά, στο κίνημα κατά των βάσεων στα Χανιά, στο νοσοκομειακό κίνημα, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Υποψήφιος δήμαρχος Χανίων το 1994 και νομαρχιακός σύμβουλος από το 1998 μέχρι και σήμερα. Υποδειγματική ήταν η στάση του και σαν γιατρός που πάντα ήταν στο πλευρό των αδυνάτων και των φτωχών. Η ΚΟΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του, αλλά και σε όλη την κοινωνία των Χανίων που έχασε έναν πραγματικά χρήσιμο άνθρωπο. Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας www.koel.gr

    25/6/03

  Νικηφοράκης Κωνσταντίνος.

Να προσέλθει ο κ. Κων/νος Νικηφοράκης. Καλημέρα σας. Είστε ο κ. Νικηφοράκης Κωνσταντίνος.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον πατέρα σας;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Νικόλαος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ιατρός, κάτοικος Χανίων. <<Ορκίζομαι να πω την αλήθεια>>.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε γιατρός;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Γιατρός του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Χανίων.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι ειδικότητα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Παθολόγος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βλάχος έχει τον λόγο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς πέραν της ειδικότητάς σας ως ιατρού παθολόγου έχετε ασχοληθεί καθόλου με συνδικαλιστικά θέματα των γιατρών; Εκπροσωπείτε τους γιατρούς σε κάποιες Ενώσεις;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είμαι Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Εκλέκτορας στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και σαν Νομαρχιακός Σύμβουλος υπεύθυνος στον τομέα υγείας στα Χανιά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τι ήρθατε εσείς να δηλώσετε στο δικαστήριο που να αφορά τις συνθήκες με τις οποίες ανακρίθηκε -γιατί αυτό είναι το ζήτημα που μας αφορά- ο Σάββας Ξηρός κατά τις ημέρες που νοσηλευόταν ως πολυτραυματίας ασθενής στο νοσοκομείο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ;

Για να σας κάνω πιο συγκεκριμένη την ερώτηση: θεωρείτε θεμιτό εσείς, ως γιατρός, ότι ανακρίθηκε όντας πολυτραυματίας και έχοντας μόλις ανανήψει από κατάσταση που περιέκλειε κίνδυνο για τη ζωή του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Το κίνητρο που με ώθησε -χωρίς να ξέρω τον κ. Ξηρό- να έρθω σαν μάρτυρας Υπεράσπισης, είναι ότι περσινό καλοκαίρι είδα ότι θιγόταν το κύρος και η αξιοπρέπεια των γιατρών, το κύρος και η αξιοπρέπεια των αρρώστων. Καταργούνταν η ιατρική δεοντολογία, η ιατρική έμπαινε σε μια λογική μη βιο-ηθικής.

Όπως λέει ο Ανρί ο Νομικός Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρών το πρώτο πράγμα της ιατρικής δεοντολογίας είναι η σχέση: άρρωστος μόνος, γιατρός μόνος. Η σχέση ιατρού και αρρώστου είναι το δεύτερο ζήτημα το οποίο με ώθησε να έρθω ως μάρτυρας Υπεράσπισης, ότι πραγματικά είχε κλονιστεί. Η σχέση γιατρού και αρρώστου είναι μια σχέση που έχει να κάνει με εμπιστοσύνη και συνεργασία.

Συνδετικός κρίκος αυτών των δύο πραγμάτων είναι η ηθική του γιατρού, είναι η βιοηθική, είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια χρώματος, θρησκείας, πρόσφυγα, μετανάστη, κρατούμενου, αιχμάλωτου πολέμου κλπ. Η υγεία και η εκπαίδευση είναι ίση για όλους σε πλούσιους και φτωχούς.

Η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι η ιατρική ηθική. Με αυτό το πράγμα δεν θέλω να αμφισβητήσω την ηθική των συναδέλφων, δεν θέλω να αμφισβητήσω μια λογική η οποία ξεπερνά τα όρια της καταπάτησης της ιατρικής δεοντολογίας.

Εξάλλου από την Ιατρική Εταιρεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μια σειρά από συμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει το 1983 στη Βενετία, το 1985 στο Ελσίνκι, το 1979 στην Αθήνα, το 1975 στο Τόκιο. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι οι συμβάσεις είναι διακηρύξεις που και η χώρα μας έχει υπογράψει, για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ασθενή. Είναι το δεύτερο ζήτημα η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ασθενή.

Είναι το δικαίωμα του αρρώστου να είναι σε μια δυαδική σχέση με τον γιατρό του και ο γιατρός έχει τη μεγάλη ευθύνη να του παρέχει με αίσθημα υψηλής ευθύνης, με γνώσεις, με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει την ψυχοσωματική του ακεραιότητα.

Στην περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού νομίζω ότι το δικαίωμα αυτό στερήθηκε από τον Σάββα Ξηρό με την έννοια ότι ένας άρρωστος όπως τουλάχιστον αναφέρουν -και αυτό είναι μια άλλη καταπάτηση- τα ιατρικά διεθνή συνέδρια τα οποία βγήκαν έξω από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του θεωρώ ότι είναι μια επικίνδυνη νοοτροπία, που αν επικρατήσει στο χώρο της υγείας, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Μια που το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο σοβαρό από ότι είναι σήμερα.

Το ιατρικό απόρρητο για τον κ. Σάββα Ξηρό καταρρίφθηκε. Η έννοια της λειτουργίας της μονάδας για τον κ. Σάββα Ξηρό καταργήθηκε. Η λειτουργία της μονάδας λέει ότι ενημερώνονται οι συγγενείς Α΄ βαθμού για τον άρρωστο και κανείς άλλος, ότι έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου 2 λεπτά την ημέρα για 2 άτομα και αυτό για λόγους προφύλαξης της υγείας του από μετάδοση μικροβίων, ενώ στην περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού είχαμε επισκέψεις από διάφορες υπηρεσίες.

Η υπογραφή του 1979 της Συνθήκης της Αθήνας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, που πάνω από όλα όταν είναι άρρωστος είναι η προάσπιση και η προαγωγή της υγείας του, νομίζω ότι στο Σάββα Ξηρό για διάφορους λόγους ή από πίεση πολιτική, ή από μείωση σθένους, θάρρους από μερικούς γιατρούς... Δεν θέλω να το πω ακριβώς έτσι, αλλά λέω ότι πραγματικά για τον κ. Σάββα Ξηρό δεν εφαρμόστηκε η Συνθήκη της Αθήνας ούτε άλλωστε και οι προηγούμενες Συνθήκες.

Θεματοφύλακας της διατήρησης αυτών των συνθηκών ήταν το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εκώφευσε. Για τη δεοντολογία εκώφευσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δυστυχώς εκώφευσε και το κομμάτι εκείνο το συνδικαλιστικό το οποίο είναι ενεργό μέλος.

Προς τιμήν της η ΕΙΝΑΠ στην Αθήνα έβγαλε μια ανακοίνωση για τις συνθήκες κράτησης. Θεωρώ ότι ο ερχομός μου να υποστηρίξω τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιοηθική, πηγάζει από την όλη μου δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της αναβάθμισης του ήθους και του κύρους των γιατρών, του ήθους, της αξιοπρέπειας και του κύρους των αρρώστων.

Εξάλλου πριν από 15 χρόνια συμμετείχα σε μια αποστολή ιατρικής συμπαράστασης μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία, την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία που είχαμε πάει να επισκεφθούμε πολιτικούς κρατούμενους οι οποίοι ήταν σε απεργία πείνας και συλληφθήκαμε σαν συνοδοιπόροι με τους τρομοκράτες. Εξάλλου οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα του Εβρέμ ονομάζονταν έτσι.

Δηλαδή υπάρχει και μια εμπειρία εντελώς προσωπική η οποία με έβαζε ότι εφόσον πήγα σε μια άλλη χώρα να υποστηρίξω τα δικαιώματα, έπρεπε κι εδώ να έρθω να υποστηρίξω τα δικαιώματα ενός πολυτραυματία, ενός βαριά αρρώστου, ενός αρρώστου ο οποίος για μέρες ήταν χωρίς όραση, χωρίς ακοή, με βαριά τραύματα στον πνεύμονα με αναπνευστική ανεπάρεια, με τραύματα της άκρας χειρός, με τραύματα στο κρανίο τα οποία δεν ξέρει κανείς μέχρι ποιο βαθμού του είχαν κάνει και ενδοεγκεφαλική βλάβη.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι η συμπεριφορά της κλινικής που νοσηλευόταν καταπάτησε τα στοιχειώδη δικαιώματα του κ. Σάββα Ξηρού, αφήνοντας μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας -τουλάχιστον όπως γράφεται στον Τύπο- διάφορες άλλες υπηρεσίες -δεν ξέρω πως ονομάζονται, ανακριτικές λέγονται- να μπαινοβγαίνουν σαν να ήταν καφενείο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να γίνεται κατανοητό μέχρι τώρα.

Όσον αφορά το ιατρικό μέρος της παρουσίας του κ. Ξηρού στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ νομίζω ότι έχει απαντήσει ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Από την άλλη μεριά όμως θέλω τη δική μου απορία να την εκθέσω και στο σεβαστό σας δικαστήριο, ότι δεν μπορεί ένας άρρωστος ο οποίος αποσωληνώνεται τη μια μέρα με πνεύμονες που δεν λειτουργούν, με βαριά ενδοεγκεφαλική βλάβη, υπό την επήρεια φαρμάκων νάρκωσης τα οποία από ό,τι λένε οι συνάδελφοί μου αναισθησιολόγοι μέχρι να μεταβολιστούν στο ανθρώπινο σώμα περνούν μερικές μέρες που έχουν το χαρακτηριστικό της αμνησίας και ανακρίνεται μετά από μία μέρα, αυτό το θεωρώ ως μια βαρβαρότητα που ο ιατρικός κόσμος δεν έπρεπε να την έχει επιτρέψει.

Το κύρος των γιατρών δεν διασφαλίζεται με τη συνεργασία μια οποιαδήποτε εξουσία ή μια οποιαδήποτε πολιτική επιλογή, ή με οποιοδήποτε εκβιασμό. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι οι γιατροί εκβιάστηκαν, ίσως να μην είχαν το θάρρος να υποστηρίξουν τις αλήθειες που τους επιβάλλει η υπόστασή τους σαν γιατροί. Γιατί η ιατρική είναι μια βαθιά ηθική επιστήμη, είναι μια τέχνη η οποία συνδέει την ευγένεια, το ήθος, την προσέγγιση, την παρέμβαση και πρώτα από όλα τη θεραπεία του αρρώστου.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο κ. Σάββας Ξηρός αν είχε πάρει εξιτήριο από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, δηλαδή η δική μας θέση είναι ότι ένας άρρωστος πηγαίνει σε μια άλλη υπηρεσία όταν παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όταν δηλαδή είναι αποθεραπευμένος τελείως 100% από τις σωματικές βλάβες και από τις τυχόν τραυματικές, ψυχολογικές βλάβες, ή από τις τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που πήρε με διάφορους τρόπους.

Για όλα αυτά τα πράγματα ήρθα να καταθέσω στο σεβαστό σας δικαστήριο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχω περισσότερες ερωτήσεις, μία μόνο για να το διευκρινίσω κι εγώ ο ίδιος. Δηλαδή εννοείτε ότι στην περίπτωση του κ. Ξηρού το ενδεδειγμένο από πλευράς ιατρικής δεοντολογίας θα ήταν να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα της σχέσης γιατρού - ασθενούς, χωρίς επεμβάσεις απ΄ έξω μέχρις ότου αποθεραπευτεί ο κ. Ξηρός. Αυτό νομίζω ότι εννοούσατε λέγοντας να πάρει εξιτήριο.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο κανόνας.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αυτό θα έπρεπε να γίνει κι εδώ. Να αποθεραπευτεί και εφόσον αποθεραπευτεί.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Βάσει της ιατρικής δεοντολογίας θα γίνει αυτό. Αυτός είναι ο κανόνας. Επειδή καταπατήθηκε η ιατρική δεοντολογία, η ιατρική ηθική έπρεπε να γίνει έτσι και το είπα από την αρχή.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ακόμη κι αν κρατούσε η αποθεραπεία του 20 ή 30 ή 40 ημέρες θα έπρεπε....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Και ένα χρόνο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Με το που θα έπαιρνε εξιτήριο μετά να το αναλάβει οποιοσδήποτε άλλη υπηρεσία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ. Δεν έχω να ρωτήσω κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι συναφές. Ένας ο οποίος είναι κρατούμενος -θα έχετε περιπτώσεις λαθρομεταναστών κλπ., οι οποίοι ενδεχομένως είναι και τραυματισμένοι και οι οποίοι πρέπει να απελαθούν και ξέρω ότι και στην Κρήτη υπάρχουν τέτοια κρούσματα λαθρομεταναστών που διατάσσεται η απέλασή τους, η επαναπροώθηση όπως τη λέμε τώρα- υπάρχει περίπτωση ενόσω είναι ασθενής να παραδοθεί σε μια άλλη υπηρεσία π.χ. στο Κέντρο Αλλοδαπών, αν είναι στο νοσοκομείο σας και να το επαναπροωθήσει στη διάρκεια της ασθένεια του ή τον αποθεραπεύετε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ο κανόνας που είπα προηγούμενα είναι ότι για μας δεν υπάρχουν διακρίσεις μετανάστη, χρώματος, θρησκείας όσον αφορά τη συμπεριφορά. Έναν ο οποίος μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο τον αποθεραπεύουμε ή είναι κρατούμενος, ή είναι διωκόμενος, οτιδήποτε.

Για μας οι λαθρομετανάστες που ήρθαν πρόπερσι στα Χανιά, που ήταν αρκετοί τραυματίες μπήκαν στο νοσοκομείο, έμειναν αρκετές μέρες και ήταν κάτω από την επίβλεψη τη δική μας. Όταν αποθεραπεύτηκαν, πήγαν στο Κέντρο Προσφύγων.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Υπάρχει ένας ισχυρισμός ο οποίος εκπορεύεται και από επίσημα χείλη -εάν επαναληφθεί βέβαια θα τον χαρακτηρίσω κι εγώ αναλόγως- ότι ο κ. Σάββας Ξηρός δεν ήταν κρατούμενος εκεί, ήταν ένας άνθρωπος ελεύθερος, είχε την ελευθερία κινήσεών του κλπ. και αν ήθελε μπορούσε να φύγει από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ενδεχομένως να πάει και στο εξωτερικό να θεραπευτεί, να πάει σ΄ ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, απλά δεν το ζήτησε. Αυτός είναι ισχυρισμός ο οποίος εκπορεύεται από επίσημα χείλη.

Πείτε μου εσείς εκεί κάτω που βρίσκεστε στην Κρήτη, ή όταν κυκλοφορούσατε όπου ήσασταν το περσινό καλοκαίρι, τι αίσθηση είχατε; Ότι αυτός ήταν ένας άνθρωπος ελεύθερος που μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει ή ήταν ένας φυλακισμένος, κρατούμενος και μάλιστα με ιδιαίτερα μέτρα κράτησης;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Η καταγγελία της ΕΙΝΑΠ που σας είπα προηγούμενα ήταν και για τα δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης που υπάρχουν γύρω από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Αρα η ανακοίνωση απαντά στην ερώτησή σας ότι ήταν κρατούμενος και ότι ήταν δρακόντεια τα μέτρα προσέγγισης έστω στον κάθετο δρόμο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για να δούμε και τον υπερβάλλοντα ζήλο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, επειδή ασχολήθηκε και η ΕΙΝΑΠ με αυτό το θέμα, έβγαλε μια ανακοίνωση έχετε περίπτωση ποτέ κρατουμένου, από τον οποίο να ζητούνται νοσήλια;

Στον Σάββα Ξηρό αυτοί οι άνθρωποι -που είναι γνωστό βέβαια τι κονδύλια διατίθενται εκεί και πόσα πάνε άδικα και πόσο χρεώνεται μια ένεση και όλα αυτά τα πράγματα- ζήτησαν 10 εκ. δρχ. από ένα κρατούμενο, για να δώσουν κι αυτοί εξετάσεις στην εξουσία πόσοι καλοί είναι και εντάσσονται στον αντιτρομοκρατικό αγώνα!

Σας έχει τύχει νοσηλευόμενος κρατούμενος να του ζητάνε χρήματα να πληρώσει ένα κρατικό νοσοκομείο;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι η περίθαλψη πρέπει να είναι δωρεάν, ίση και υψηλού επιπέδου για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Ο κάτοικος αυτός με οποιαδήποτε ιδιότητα είναι κάτοικος αυτής της χώρας, για μας είναι ότι δεν πρέπει να δώσει ουδεμία δραχμή για τα νοσήλιά του.

Όσον αφορά για την περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού η Ομοσπονδία έβγαλε ανακοίνωση ότι καταδικάζει αυτή την απόφαση του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, για τα νοσήλια του κ. Σάββα Ξηρού.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Από την πείρα σας -τη μεγάλη από ό,τι καταλαβαίνω- ως νοσοκομειακού γιατρού και την εμπειρία που έχετε σαν συνδικαλιστής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών, σας έχει τύχει ποτέ, έχετε αντιληφθεί, έχετε πληροφορηθεί ανά την Ελλάδα νοσηλευόμενος στη μονάδα εντατικής θεραπείας μία μέρα -εγώ λέω λίγες ώρες- μετά την αποσωλήνωσή του με όλα αυτά τα βαριά τραύματα τα οποία έχεί, να ανακρίνεται για τη μεγαλύτερη κατά το κατηγορητήριο εγκληματική Οργάνωση με τις εκατοντάδες χιλιάδες πράξεις, οι οποίες υπάρχουν;

Να σας το πω πιο απλά. Έχετε τύχει ποτέ να ανακρίνεται μέσα στην εντατική ένας έστω κλεφτοκοτάς, ένας που έχει κλέψει ένα περίπτερο, την επομένη της αποσωλήνωσής του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ποτέ.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε γιατρός; Ασκείται την Ιατρική;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είμαι Αναπληρωτής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που είπατε, από πού τα μάθατε; Για τον κ. Ξηρό λέω, τις συνθήκες νοσηλείας, όλα αυτά που είπατε.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα ακριβώς ότι δεν διατηρήθηκε ούτε το απόρρητο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού το ξέρετε αυτό;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Το έγραφαν οι εφημερίδες. Οι πληροφορίες μου είναι από τον Τύπο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλα δηλαδή όσα λέτε. Είναι από τον Τύπο. Πήγατε εσείς στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ να ερευνήσετε κτλ.;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ρωτήσατε συναδέλφους σας;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν έχω την τύχη να ξέρω συναδέλφους από την Αθήνα. Με την εμπειρία που έχω και με αυτά που διάβασα στις εφημερίδες...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τον κ. Σάββα Ξηρό, είπατε προηγουμένως ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματά του. Με βάση τις εφημερίδες τα λέτε αυτά;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Με βάση την ιατρική δεοντολογία, ότι η σχέση του αρρώστου και του γιατρού....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς ξέρετε ποια ήταν η σχέση του κ. Σάββα Ξηρού με τους θεράποντες ιατρούς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Τα τηλεοπτικά κανάλια και ο Τύπος καθημερινώς βομβάρδιζαν οπτικώς τουλάχιστον με τις συνθήκες κράτησης του κ. Σάββα Ξηρού.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τα κανάλια, οι εφημερίδες, βομβάρδιζαν και από αυτά ενημερώνετε το Δικαστήριο ότι καταπατήθηκαν ......

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Εκτός αν ήταν οφθαλμαπάτη δηλαδή, αν βλέπεις στην τηλεόραση τον Σάββα διασωληνωμένο και την αστυνομία απ΄ έξω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα, εγώ δεν πήγα. Είπατε ότι η συμπεριφορά των γιατρών ήταν βάρβαρη.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Συμπεριφορές γιατρών οι οποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό είναι γενικό που λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ μου επιτρέπετε μια μικρή παρέμβαση; Είπε <<δεν θέλω να αμφισβητήσω την ηθική των συναδέλφων του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ>>. Δεν λέει ειδικά γι αυτούς, λέει <<συμπεριφορές που δεν σέβονται>>, γενικά λέει.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν να καταπατείται....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε <<δεν θέλω να αμφισβητήσω την ηθική των συναδέλφων του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ>>, γιατί μιλάμε γι αυτούς τους συναδέλφους, δε μιλάμε γενικά στην Ουγκάντα τί γίνεται.... Αυτό κατέθεσε.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Συμπεριφορές γιατρών οι οποίοι δεν σέβονται την ιατρική δεοντολογία, είναι βάρβαρες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ξέρω αυτό.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Στην περίπτωση του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, αν επαληθεύονται όλα αυτά τα πράγματα, είναι και αυτή μια συμπεριφορά βάρβαρη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βάζετε μια υπόθεση. <<Αν...>>. Δηλαδή οι γιατροί του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ δεν ξέρετε, λέτε ότι είναι καλή η συμπεριφορά τους, εάν ήταν βάρβαρη δεν θα ήταν καλή. Αυτό λέτε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι για κάθε ερώτηση υπάρχουν δύο απαντήσεις. Για κάθε ερώτηση υπάρχει μία απάντηση. Η απάντηση είναι ότι εφόσον δεν τηρήθηκε η ιατρική δεοντολογία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ετηρήθη;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα όχι, δεν ετηρήθη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: <<Αν>> αληθεύουν αυτά λέει....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάνετε λοιπόν μια υπόθεση, ότι όσα είπε η τηλεόραση, όσα έγραψαν οι εφημερίδες και αν αληθεύουν αυτά, τότε υπάρχει βαρβαρότης.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν έχει γίνει καταγγελία σε καμία εφημερίδα, σε κανένα κανάλι όσον αφορά το ότι ήταν η παρουσία άλλων υπηρεσιών μπροστά στο Σάββα Ξηρό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι ήταν κρατούμενος στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ο κ. Σάββας. Ήταν κρατούμενος ή νοσηλευόταν;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Για μένα ήταν νοσηλευόμενος και έπρεπε να διατηρηθεί η διαδικασία του νοσηλευόμενου. Αλλά διατηρήθηκε η διαδικασία του κρατούμενου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με συγχωρείτε, κρατούμενος με τί έννοια το λέτε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός για μένα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ήταν ένας πολυτραυματίας που είχε ανάγκη άμεσων υψηλών υπηρεσιών υγείας.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις είχε; Του παρασχέθηκαν και μάλιστα αφειδώς; Ναι ή όχι; Από αυτά που ακούσατε τώρα.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Τώρα δεν άκουσα τίποτα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν του παρεσχέθη νοσηλεία;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα ότι καταπατήθηκε και σ΄ αυτό το σκέλος. Αν του είχε δοθεί η νοσηλεία η πρέπουσα, γιατί δεν του έδωσαν εξιτήριο να φύγει από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και να πάει σε μια άλλη υπηρεσία;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά είναι τα αυτονόητα. Εμείς δεν λέμε για τα αυτονόητα, εδώ για τον κ. Σάββα Ξηρό, έτυχε της καλής περιθάλψεως στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ναι ή όχι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε για το εξιτήριο. Πότε πήρε εξιτήριο από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ο κ. Σάββας; Όταν έγινε καλά; Νωρίτερα; Αργότερα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα ότι όταν θα έπαιρνε εξιτήριο έπρεπε να αρχίσουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες οι ανακριτικές.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε πήρε;

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Σίγουρα εξιτήριο δεν είχε πάρει την 7η μέρα που ήταν στην Εντατική, που άρχισε η ανάκριση. Σίγουρα νοσηλευόταν δύο μήνες στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί λέτε, έπρεπε να νοσηλευτεί ή όχι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Έπρεπε να νοσηλευτεί, όχι να ανακρίνεται όμως. Και όχι να είναι υπό την μη ιατρική παρουσία τις απογευματινές ώρες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είχε ιατρική παρουσία το απόγευμα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Επίσκεψη που γίνεται κτλ. Απ΄ ότι γράφουν οι εφημερίδες, ήταν δίπλα του συνέχεια κάποιοι κύριοι...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή ό,τι είπατε τα διαβάσατε στις εφημερίδες και τα ακούσατε στην τηλεόραση. Η παραμονή του Σάββα Ξηρού επί δίμηνο ήταν επιλεγμένη λέτε, διότι ήταν ασθενής.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Έπρεπε να αρχίσει η ανακριτική διαδικασία μετά τους δύο μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αυτού του είδους οι Οργανώσεις οι οποίες είναι κλειστές, στηρίζονται πού; Στο ότι αν συλληφθεί κάποιος θα κρατήσει το στόμα του κλειστό. Ή δεν είναι έτσι; Όταν συλληφθεί κάποιος, δεν μπορεί η αστυνομία να υποθέσει ότι <<είναι τραυματίας, μην έρθουν οι σύντροφοι και τον σκοτώσουν και πρέπει να τον προσέχουμε;>> Είδατε κατά τη διάρκεια των προσαγωγών -μας είπαν εδώ πέρα ότι τους πήγαιναν με κάτι γιλέκα αλεξίσφαιρα, από ποιους πήγαιναν να τους φυλάνε; Μήπως από άλλους που είναι απ΄ έξω μη μαρτυρηθούν;

Πηγαίνετε και λίγο με την πλευρά της αστυνομίας, πώς σκέφτονται κι εκείνοι. Εγώ εδώ μέσα έχω μάθει πολλά, ούτε ήξερα ποτέ πώς σκέφτεται η αστυνομία όταν πιάνει έναν κλέφτη. Δηλαδή η παρουσία της αστυνομίας αποκλείεται να ήταν για την προστασία του κ. Σάββα Ξηρού;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό μπορούσε να γίνει στον Πειραιά, δε χρειαζόταν να περιμένει να πάω στο νοσοκομείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρουμε αν μπορούσαν να σας παρασχεθούν τέτοιας ποιότητας υπηρεσίες εκεί. Είναι θωρακοχειρουργός, είναι άλλοι.....
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν ο σύντροφός του, η Οργάνωση ήθελε να τον εξοντώσει, θα μπορούσε να τον έχει εξοντώσει μετά την έκρηξη στον Πειραιά τη στιγμή που βρισκόταν χτυπημένος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πολύ σοβαρό το επιχείρημα αλλά, ξέρετε, αν μάθει κάποιος ότι αρχίζει να λαλάει το πουλάκι, μετά παίρνει το δίκανο.

(διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Παρακαλώ προς αποκατάσταση της αληθείας και της φήμης και αξιοπρέπειας των όποιων γιατρών άσκησαν εύορκα το καθήκον τους, είπατε ότι οι γιατροί εκβιάστηκαν, έτσι έχω σημειώσει, και προφανώς θα αναφέρεστε στους θεράποντες ιατρούς του κ. Ξηρού.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Από την πολιτική εξουσία.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε <<οι γιατροί εκβιάστηκαν>>...
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Πιθανόν να εκβιάστηκαν....
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: <<Εκβιάστηκαν>>, δεν υπάρχει το <<πιθανόν>> και με το <<πιθανόν>> συμβιβάζομαι εγώ. Εξακολουθείτε να έχετε τον ίδιο χαρακτηρισμό; Αυτό είναι το ερώτημά μου και να απαντήσετε αφού σας θέσω ως δεδομένο δήλωση του κ. συνηγόρου του κ. Σάββα Ξηρού, ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Πιταρίδη, -χωρίς να έχω λόγο να τον υπερασπίσω-, είπε κατά λέξη: <<τελέσατε τα ιατρικά καθήκοντά σας τέλεια και έχετε τη συμπάθεια του εντολέα μου>>. Εάν μεταξύ των εκβιασθέντων είναι και ο κ. Πιταρίδης που δεν έχω λόγο να τον υπερασπίσω, λόγους άλλους ενδεχομένως να έχω γιατί έχω μια οικογένεια με 5 αδέρφια γιατρούς. Σας θέτω ως δεδομένο τουλάχιστον για τον κ. Πιταρίδη που μπορώ να πω ότι και ο κ. Σάββας Ξηρός και η δήλωση την οποία έκανε εάν είναι μεταξύ των εκβιασθέντων. Απαντήστε μου.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μια πολιτική εξουσία δεν εκβιάζει....
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για τους γιατρούς παρακαλώ αναφέρομαι....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μια πολιτική εξουσία έχει πολλούς τρόπους να εκβιάζει. Είπα ότι οι γιατροί έπρεπε να έχουν τηρήσει εκείνη τη δεοντολογία που δεν θα επέτρεπε εκτροπές από τη δεοντολογία την ιατρική.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εάν εκβιάστηκαν οι γιατροί, το είπατε. Ο κ. Πιταρίδης εκβιάστηκε; Κατέθεσε μία μέρα, 5,5 ώρες ο άνθρωπος.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι ένα άλλο: Μας λένε εδώ ότι δυσκολεύονται να έρθουν μάρτυρες υπεράσπισης. Φυσικά μας δήλωσαν όχι από το Δικαστήριο που πάντοτε προσέχουμε τους μάρτυρες, να είμαστε ευγενείς όπως απαιτεί η δικονομία και όπως εκ φύσεως άνθρωποι είμαστε. Οι δικαστές δεν είμαστε εκτός κοινωνίας. Εσάς, που έχετε και κάποια θέση, που η εξουσία κάπου κοντά σας έχει κι εσάς. Είστε Υποδιευθυντής, μπορεί να γίνεται Διευθυντής αύριο. Έχει βρεθεί κανένας να σας πει <<μην πας μάρτυρας εκεί πέρα>>; Σας εμπόδισε κανένας;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί πλανάται κι εδώ καμία φορά, όχι από τους παρόντες, ευτυχώς, από άλλους και ξέρετε, εμένα με στεναχωρούν αυτά, να ξέρω ότι εκτός αιθούσης γίνονται πράγματα τα οποία να επηρεάζουν τη διαδικασία, να ήθελε κάποιος να έρθει εδώ. Οπωσδήποτε η συμβολή σας είναι μεγάλη σας το λέω, αυτά που είπατε, έστω και τα γενικά, δεν είναι ανάγκη να πείτε για τον Πιταρίδη μόνο, και αυτά τα γενικά που λέτε, έχουν κάποιο νόημα, νοηματοδοτούν την περαιτέρω εξέλιξη της Δίκης. Αλλά ήθελα να ξέρω αν συμβαίνουν αυτά τα οποία μου λένε έξω από τη Δίκη. Ως προς το πρόσωπό σας τουλάχιστον δεν συνέβη.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Διεκδικώ το δικαίωμά μου κ. Πρόεδρε να εκφράζω την άποψη μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας βλέπω, είστε ένας άνθρωπος ευθύς και σωστός. Αλλά, ακούσατε για κανέναν άλλον να εκβιάζεται και να του πουν, <<μην πας μάρτυρας σ΄ αυτή τη Δίκη>>; Εγώ αυτό το πράγμα θα το θεωρούσα απαράδεκτο. Αν το μάθαινα ότι γινόταν από κάποιον, θα το καταδίκαζα από δω, από τούτη τη θέση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατέθηκε εδώ από τους γιατρούς, τον κ. Πιταρίδη, περίπου ότι στην αρχή ήταν επιφυλακτικός ο κ. Ξηρός, στη συνέχεια, όταν του είπε <<μη νοιάζεσαι, τελείωσε το χειρουργείο, όλα θα πάνε καλά, όλα τελείωσαν>>, εκείνος του απάντησε <<τελείωσαν ή τώρα αρχίζουν>>. Αυτή ήταν απάντηση του Ξηρού, στο περίπου σας τα λέω, κατατέθηκαν εδώ.

Παρακάτω, ότι έγινε ιατρικό συμβούλιο, μεταφέρθηκε στον 10ο όροφο -αυτά που σας λέω είναι από καταθέσεις, δεν ξέρουμε αν είναι αληθινά ακόμα- ότι του είπε ότι <<δεν πρέπει να μιλάς πολύ, πρέπει να κοιμάσαι...>> και λέει <<όχι, θέλω να τα πω, να τελειώνω με αυτή την ιστορία>> και κατέθεσε ο γιατρός εδώ <<ύστερα απ΄ αυτό δεν επέμεινα άλλο αλλά συνέχεια του έλεγα ότι αν τυχόν στις συζητήσεις που θα γίνονται κουράζεσαι σωματικά, ψυχικά, νοητικά, εγώ είμαι εδώ, ό,τι θέλεις>>. <<Όχι, θέλω να μιλήσω>>. Μάλιστα λέχθηκε ότι ήθελε να εξομολογηθεί και κάτι τέτοια. Πάντα μιλώ για το ακροατήριο εγώ.

Αν αυτά είναι αληθινά, ότι ήθελε μόνος του να μιλήσει και να πει αυτά που είπε για λόγους που αφορούν εκείνον, αυτή τη στιγμή δεν είναι του παρόντος, εάν ο γιατρός έλεγε <<όχι κύριε, δεν θα μιλήσεις μέχρι που να φύγεις από δω μέσα>>, θα καταπατούνταν τότε κάποια δικαιώματα του ασθενούς; Με καταλάβατε; Πάω από την αντίπερα όχθη για να σας καταλάβω.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι το δικαίωμα είναι η πλήρης συνεργασία και η καθαρή σχέση γιατρού και αρρώστου.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας ασθενής σας, δικός σας, τώρα πάω σε υπόθεση....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Εκτιμώ ότι ένας άρρωστος ο οποίος φεύγει από τη διασωλήνωση την προηγούμενη ημέρα με βαριά υποξαιμία, με πέντε μέρες στον αναπνευστήρα κτλ., με τραύματα στο κεφάλι, στο θώρακα, οφθαλμούς, αυτιά, χέρια κτλ., σίγουρα θα κρίνω σαν γιατρό ότι το επίπεδο της αποθεραπείας δεν έχει φτάσει ακόμα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε σας μίλησα εγώ για αποθεραπεία. Σας ρώτησα όταν ένας δικός σας ασθενή σας έλεγε <<θέλω να πω κάποια πράγματα σε κάποια αρχή, στην αστυνομική αρχή...>>.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Σε αρρώστους, π.χ. παθαίνει μια κυρία ένα εγκεφαλικό, κι είναι ανήσυχη και η εγκεφαλική βλάβη είναι βαριά, έχει κι ένα βρογχικό άσθμα, έχει και μια καρδιακή ανεπάρκεια ρυθμιζόμενη, νεφρική ανεπάρκεια και αυτή μισο-ρυθμιζόμενη και έρχεται στο νοσοκομείο σε μια κατάσταση τέτοια, υποξαιμία του εγκεφάλου, το οξυγόνο που παίρνει, κάνει καμιά ένεση αν φωνάζει τη νύχτα να γίνει παρεμπιπτόντως που δεν θα έπρεπε ίσως να έχει γίνει κτλ. και την άλλη μέρα έρχεται να μας πει ότι <<εγώ θέλω να γράψω τα υπάρχοντά μου σε κάποιον>>, εμείς θα την αφήσουμε;
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ ήρθατε για να απαντάτε και όχι να ρωτάτε, αυτή είναι η διαδικασία η δικονομική κ. μάρτυρα. Είπαν οι γιατροί περίπου ότι είχε την αίσθηση του περιβάλλοντος, μια ψυχίατρος είπε που τον εξέτασε 10-20 λεπτά ότι διαπίστωσε πνευματική διαύγεια, επίπεδο συνείδησης καλό, αυτά είναι λόγια που είπαν οι γιατροί, ότι ρωτούσε πάντα τί φάρμακα του δίνουν, εάν φυλάσσεται κατά τη διαδρομή από αστυνομικούς και όταν του είπαν <<ναι>> ένιωσε ήρεμος.

Ακόμα ρώτησε <<στο δωμάτιο που πάω, από πού έχει θέα; Από Λυκαβηττό ή από Χίλτον και Κάραβελ;>> Ακόμα προσπαθούσε με το φόβο για τα φάρμακα, να πειράζει ή να τσακίζει το σωληνάκι που ήταν στη μηριαία φλέβα την αριστερή που γινόταν η παρεντερική χορήγηση φαρμάκων, τροφής, υγρών κτλ. Αρχισε να ρωτά αν το κόστος νοσηλείας είναι υψηλό γιατί δεν έχει ασφάλεια, ίσως τα πληρώσουν οι συγγενείς ή από μια κληρονομιά της συντρόφου του από την Ισπανία. <<Τί είναι αυτό που μου δίνεις;>> για τα φάρμακα, δεν ήθελε να παίρνει πολλά αναλγητικά, αυτά λέχθηκαν εδώ, δεν λέχθηκε ότι ήταν περιστατικό -μετά την αποσωλήνωση μιλάμε, μετά από κάποιες μέρες- δεν λέχθησαν αυτά που μας λέτε, ότι ένα περιστατικό, εγκεφαλοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια κτλ.....

Με αυτό το δεδομένο, ένας ασθενής σας αν σας έλεγε <<θέλω να μιλήσω>>, ρωτώ, είναι δικαίωμά του να μιλήσει; Δεν καταπατάται τότε το δικαίωμα αν ο γιατρός του πει <<όχι, δεν θα μιλήσεις>>; Εγώ άκουσα με πολλή προσοχή το ένα μέρος, με τις δικές σας προϋποθέσεις και υποθέσεις, που τα είπατε αυτά και τα συγκράτησα όσο μπόρεσα. Μου δημιουργήθηκε η απορία, από την άλλη μεριά, αν συνέβησαν αυτά που εδώ κατατέθηκαν, θα καταπατείτο τότε ένα δικαίωμα και ποιο, του κ. κατηγορουμένου, αν δεν του επέτρεπαν να μιλήσει; Έχουμε τα δικαιώματα από την πλευρά που είπατε εσείς, τα αντιλαμβάνομαι. Θέλω να αντιληφθώ και αυτή την περίπτωση.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Σας είπα και προηγουμένως στο σεβαστό σας Δικαστήριο, ότι εγώ σαν γιατρός θα έκρινα και κρίνω την ψυχοσωματική του κατάσταση, την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του για τη νοητική του, για τη συναισθηματική του φόρτιση είναι ικανός εκείνος να κρίνει και όχι μια επίσκεψη μιας ψυχιάτρου που είπατε, των 10 λεπτών ή του ενός τετάρτου και σίγουρα πρέπει να δεχθούμε τη φόρτιση που έχει ένας βαριά άρρωστος, τη στιγμή....
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε σε εκείνο που έχω την απορία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δε θα τον άφηνα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα καταπατούνταν δικαιώματα....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Θα έκρινα ότι αυτός δεν είναι ικανός να κρίνει το ιατρικό μέρος της υπόθεσής του.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Παρακαλώ να κάνετε ολοκληρωμένες τις ερωτήσεις, εγώ ζητούσα τους συγγενείς μου και δεν τους έφερναν και επιπλέον, όταν λένε ότι ζήτησα κάποιον να μιλήσω, παρουσιάστηκαν οι αρχές με άλλη ιδιότητα. Ποια άλλη ιδιότητα, τί είχα ζητήσει, σε ποιον είχα ζητήσει να μιλήσω και παρουσιάστηκε ο Διώτης με άλλη ιδιότητα; Ποια ήταν αυτή η ιδιότητα; Γιατί εγώ ζητούσα συγγενείς.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως εσείς κ. μάρτυρα, απαντάτε την ερώτησή μου αν κατάλαβα καλά ότι εσείς θα του λέγατε <<μπορεί κύριε εσύ να θέλεις, αλλά εγώ σαν γιατρός βρίσκω ότι δεν είσαι ακόμα έτοιμος να γίνει αυτό, να μιλήσεις, να συζητήσεις, να καταθέσεις και δεν σ΄ αφήνω>>.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα και προηγουμένως, εγώ αν ήμουν θεράπων ιατρός, θα τον έδινα σε μια άλλη υπηρεσία τη στιγμή που θα είχε αποθεραπευθεί και θα είχε φύγει από το νοσοκομείο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, μόνο μετά το εξιτήριο θα επιτρέπατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μία ερώτηση: Ας υποθέσουμε ότι ο ασθενής είναι και σε μεγάλη ηλικία κι έχει μια περιουσία. Επικοινωνεί με τον γιατρό κουβεντιάζοντας και λέει <<γιατρέ, αυτή την περιουσία μου θέλω να την αφήσω με διαθήκη>>. Να τον αφήνατε να κάνει τη διαθήκη.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Εμείς κάναμε ιατρικό συμβούλιο παρουσία Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, δύο Παθολόγων.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έγινε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Κι αν κρίνει όλη αυτή η Επιτροπή ότι μπορεί να το κάνει το κάνει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς εδώ σε πολύ μικρότερη περίπτωση που δεν ήταν διάθεση περιουσίας αλλά μία μαρτυρική κατάθεση, φωνάξατε δύο Ψυχιάτρους και Παθολόγους - ακριβώς αυτό που είπατε - τον κ. Μαντωνάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή της ψυχιατρικής και την κα Θεοδωροπούλου, Διευθύντρια της Κλινικής και μετά ταύτα έγινε η κατάθεση. Βεβαίως τους Παθολόγους και τους ειδικούς γιατρούς του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ. Ακριβώς αυτό που είπατε εσείς.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας το λέω αυτό, κατετέθη εδώ.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες αν ο κ. Σάββας Ξηρός με τόσες βαριές κακώσεις ήταν σε θέση να ζητήσει.....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν τον είδατε εσείς. Τον είδα οι γιατροί σας λέω, δύο Ψυχίατροι, ο Καθηγητής ο κ. Μαντωνάκης. Τον είδαν, κουβέντιασαν.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την πρώτη ημέρα ο κ. Σάββας Ξηρός είπε δύο κουβέντες. Την επομένη είπε δύο κουβέντες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις 6;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι, όταν ο κ. Σάββας Ξηρός την μια μέρα απαντά στο Σάββας και δεν απαντά σε κανέναν άλλο πράγμα. Την επομένη μέρα απαντάει σε περισσότερα πράγματα. Ήταν ικανός;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατρέ, εγώ θα διαψεύσω τους γιατρούς; Αν νομίζετε εσείς που δεν πήγατε εκεί ότι έχετε μεγαλύτερη γνώση, καλύτερη γνώση από τους γιατρούς εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατρέ, είπατε ότι <<εγώ αν δεν έβγαινα από την Κλινική δεν θα τον άφηνα να έρθει σε επαφή με τις Αρχές>>. Ας πούμε λοιπόν ότι εγώ έχω κάνει έγκλημα με άλλους 2-3, με τον Ανδρέα, τον Κώστα και τον Δημήτρη. Έχουμε σκοτώσει κάποιον. Έχω μία αρρώστια η οποία δεν έχει επιστροφή. Υπάρχουν αρρώστιες που δεν έχουν ανάταξη ποτέ. Θα πεθάνω και σας λέω <<γιατρέ, θέλω να ανακριθώ, να πω ορισμένα πράγματα διότι εγώ έχω σκοτώσει κάποιον και θέλω να τα πω>>. Δεν θα μου επιτρέπατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι βιοηθικό για μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μου επιτρέπατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έστω κι αν θα πρόκειται να ανακαλύψει ένα έγκλημα το οποίο....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η βιοηθική δεν λέει τέτοιο πράγμα. Λέει ότι απλώς ο γιατρός δεν αποκαλύπτει ο ίδιος ότι του εξομολογήθηκε.....
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ο γιατρός δεν βοηθάει καμία άλλη υπηρεσία.

από Σύντροφος 03/02/2007 8:35 πμ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο γιατρός ότι ο ασθενής του ή οι συγγενείς αυτού κατά την διάρκεια της θεραπείας ή κατά την διάρκεια της Συνεδρίας, επισκέψεως κλπ του εμπιστεύτηκαν. Αυτά δεν μπορεί να τα πει. Αν ο ίδιος όμως θέλει και σου ζητήσει <<γιατρέ, θέλω τον Αστυνόμο να του τα πω>>, είναι έξω από την βιοηθική να μην τον φέρεις;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Έξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έξω είναι; Βρείτε μου τον κανόνα.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Θα το στείλω με κάποιον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα το πούμε. Θα αφήσουμε έγκλημα και εγκληματίες όλα απ΄ έξω καίτοι κρίνουμε ότι αυτός είναι στα μυαλά του καλά, διότι αν δεν είναι καλά στα μυαλά του είναι άλλο θέμα.

Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Αμα είναι στα καλά του θα πάρει εξιτήριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αυτός θα πεθάνει μετά από 10 ημέρες λέμε. Θα αφήσουμε ένα έγκλημα έτσι χωρίς να λεχθεί; Σιγά παιδιά, να μην τρελαθώ εδώ μέσα. Έχω ακούσει τόσα περίεργα πράγματα, ας ακούσω βέβαια και άλλο ένα. Βρείτε μου αυτή την διάταξη που να λέει όταν ο ίδιος ο ασθενής θέλει να επικοινωνήσει με τις Αρχές για να πει......

Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μιλάω για σας. Μιλάω υποθετικά. Είμαι εγώ που έχω κάνει το έγκλημα. Κύριε Ξηρέ, είπα ότι είμαι εγώ ο εγκληματίας και έχω κάνει με άλλους δύο ένα έγκλημα. Δεν είπα για σας. Θέλω κάποια στιγμή τις Αρχές για να το πω και για τον εαυτό μου και για τους άλλους δύο γιατί εγώ θα πεθάνω και δεν πρόκειται να με πιάσουν, αλλά τους άλλους δύο να τους πιάσουν και να τους βάλουν μέσα. Δεν θα μου επιτρέψετε να επικοινωνήσω με την Αστυνομία;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από κει και πέρα ας εκτιμηθούν τα πάντα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, γνωρίζετε τους συναδέλφους σας του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή το επιστημονικό τους επίπεδο, το ηθικό τους επίπεδο; Τους γνωρίζετε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι. Πιστεύω ότι για να είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τους αναγνωρίζετε την δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση του ασθενούς; Έχουν την δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση ενός ασθενούς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Η απάντηση η δικιά μου, όσον αφορά την εμπειρία την δικιά μου για αρρώστους με τέτοια κατάσταση, η εμπειρία η υποθετική η δικιά μου.....
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε, εσείς έρχεστε εδώ να μας κάνετε μία διάγνωση με βάση αυτά που διαβάσατε στις εφημερίδες και είδατε στην τηλεόραση. Ουσιαστικά αυτό κατάλαβα εγώ. Ήρθατε να μας κάνετε μία διάγνωση. Εγώ σας ρωτάω το άλλο. Οι συνάδελφοί σας που είχαν τον ασθενή εκεί, οι άνθρωποι που τον συνέφεραν μετά τον τραυματισμό του, που τον νοσήλευσαν όλον αυτόν τον καιρό είχαν την δυνατότητα καλύτερα από εσάς να εκτιμήσουν την κατάστασή του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο λοιπόν αυτό το πράγμα. Έχετε κάποιο στοιχείο, οτιδήποτε που να αμφιβάλλετε για την ηθική τους; Δηλαδή την δεοντολογία που εσείς μας φέρατε εδώ πέρα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό λέτε λοιπόν εσείς, ότι την καταπάτησαν.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σκέφτομαι όμως το εξής: ότι είναι λίγο αντιφατικό αυτό το πράγμα.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Την καταπάτησαν και αυτός εξάλλου ήταν και λόγος που με έκανε να έρθω εδώ πέρα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε. Είναι αντιφατικό γιατί εγώ όποτε άκουσα τον κ. Ξηρό να μιλάει για τους γιατρούς του θα έλεγα ότι ήταν ευγνώμων για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν. Τί έχετε να πείτε;
Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας παρακαλώ, εσείς θα μιλάτε όταν θα σας λέμε. Τώρα ας απαντήσει ο γιατρός ο οποίος ήρθε να καταθέσει αυτά τα πράγματα που κατέθεσε ουσιαστικά σε βάρος συναδέλφων του. Είναι η εντύπωσή μου σωστή;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα τα οποία έχω ξαναπεί. Ήρθα να καταθέσω όσον αφορά την καταπάτηση της ιατρικής δεοντολογίας. Όσον αφορά το ιατρικό μέρος δεν είμαι ικανός να το κρίνω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτά λοιπόν τα <<αν>> και τα υποθετικά που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως είναι θα έλεγα καρυκεύματα. Η πεποίθησή σας είναι ότι οι συνάδελφοί σας τους οποίους δεν γνωρίζετε, δεν τους ξέρετε, ούτε φροντίσατε ως συνδικαλιστικό όργανο να έρθετε σε επαφή μαζί τους και να πείτε <<τί συνέβη παιδιά εδώ, προκειμένου να πάρουμε θέση επισήμως και να πάω να καταθέσω κι εγώ τώρα στο Δικαστήριο>>. Το κάνατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Όχι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεοντολογικά είναι σωστό αυτό;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προηγουμένως σε μένα είπατε ότι στην περίπτωση με την διαθήκη θα πήγαιναν δύο γιατροί Ψυχίατροι. Έτσι δεν μου είπατε;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ένας Νευρολόγος, ένας Ψυχίατρος.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακολούθως αν έλεγαν εκείνοι το ο.κ θα γινόταν η διαθήκη.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Και ήταν και επιθυμία δικιά του.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ασφαλώς επιθυμία. Στην περίπτωση του κ. Σάββα Ξηρού αποδεδειγμένα δύο γιατροί πήγαν και μετά εδόθη η κατάθεση, ο κ. Μαντωνάκης και η κα Θεοδωροπούλου. Διατηρεί την δεοντολογία αυτή που εσείς είπατε προηγουμένως.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ο κανόνας αυτός.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς, περί του κανόνος ομιλώ κι εγώ. Ακριβώς τηρήθηκε αυτό που εσείς είπατε. Δηλαδή, είδαν τον κ. Σάββα Ξηρό οι δύο Ψυχίατροι, κορυφαίοι μάλιστα. Κατετέθη χθες από την κα Θεοδωροπούλου και προκύπτει και από τον φάκελο του κ. Σάββα Ξηρού.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να θυμίσουμε ότι ο κ. Πιταρίδης είπε ότι <<αν ήταν στο χέρι μου δεν θα επέτρεπα να ανακριθεί ο κ. Σάββας Ξηρός>>. Το είπε αυτό το πράγμα. Έχει γραφτεί στα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: <<Αλλά μια και το ζήτησε ο ίδιος τί να έκανα>>; Έτσι δεν είπε;
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι. Είπε <<εγώ μετά την άλλη ημέρα εγώ έφυγα>>.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Αν ήρθε ο Διώτης ντυμένος παπάς εγώ τί φταίω; Ο Διώτης ήρθε με άλλη ιδιότητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα το λέτε. Ήρθε παπάς ο Διώτης;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω πώς ήρθε. Ήρθε με άλλη ιδιότητα. Δεν υπήρχε Εισαγγελέας εκεί μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε την λέξη <<παπάς>>. Μήπως ήρθε και ο Διώτης <<παπάς>>.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ζήτησα τον πατέρα μου. Δεν ξέρω πώς ήρθε ο Διώτης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε γιατί τον λέτε <<παπά>>; Νοσοκόμα;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί πραγματικά ενώπιος ενωπίου και ο κ. Σάββας Ξηρός κατηγορούμενος μεν αλλά ξέρει και ο ίδιος ορισμένα πράγματα τα οποία καλό είναι να τεθούν σοβαρά υπόψη του Δικαστηρίου σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν το Δικαστήριο ενδιαφέρεται να μάθει τί πραγματικά έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην λέτε <<αν>>. Είναι σίγουρο.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός αν θέλει να φτιάξει μία ιστορία όπως οι καλόγεροι του μεσαίωνα, να βαφτίσουμε το κρέας <<φασόλια>> και να λέμε ότι τρώμε όλοι φασόλια και νηστεύουμε, γιατί αυτό πάει να κάνει ο κ. Εισαγγελέας. Συγγνώμη κ. Εισαγγελέα αλλά όταν λέτε ότι δεν ήταν κρατούμενος, ήταν νοσηλευόμενος. Αυτό δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης. Ειλικρινά σας λέω με κάθε σεβασμό, δεν μπορεί να υποστηριχθεί αυτό σοβαρά ενώπιον της ελληνικής κοινής γνώμης. Διακυβεύετε την σοβαρότητα της διαδικασίας του Δικαστηρίου όταν το υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο και αυτή την ένταση. Ειλικρινά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το αντίθετο συμβαίνει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Από κει και πέρα για να υποστηρίξω αυτό που πράγματι βίωσε ο κ. Σάββας Ξηρός αν μας ενδιαφέρει έστω να μάθουμε κατά προσέγγιση....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας ενδιαφέρει.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Σας λέω λοιπόν κ. Πρόεδρε και επανέρχομαι και ευτυχώς δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ο κ. Διώτης με αυτή την περιβόητη πλέον συνέντευξη βοήθησε κι εμάς για να δούμε κι εμείς ορισμένα πράγματα. Δεν θα είχαμε ούτε εμείς την παραμικρή πρόσβαση σε αντικειμενική πέραν της γνώμης του κατηγορουμένου γνώση γι αυτά τα οποία ερχόμαστε εδώ και υποστηρίζουμε.

Λέει ο κ. Διώτης στην περίφημη αυτή συνέντευξή του ότι <<αρχίζουν οι κουβέντες, γενικά και αόριστα, τί έγινε με την βόμβα, πώς βρέθηκε στον Πειραιά, ποιος είναι>>; Ενώ η ανάκριση συνεχίζεται έχουν πει ιδιότητες και γιατί ρωτάνε, κάποια στιγμή ο κ. Διώτης λέει στον κ. Ξηρό για την Πάτμου. Είναι εμφανές ότι όταν άρχισε η ανάκριση δεν είχαν πει ιδιότητες, ποιοι είναι και γιατί ρωτάνε. Δεν του λένε τις ιδιότητές του. Προκύπτει από την ίδια την συνέντευξη αυτή.

Το λέει <<ο Σάββας είναι μπανταρισμένος. Δεν βλέπει. Το χέρι του ακρωτηριασμένο, ένας βαρύτατα τραυματισμένος άνθρωπος>>. Δεν του λένε τις ιδιότητές τους, ποιοι ακριβώς είναι. Αν πράγματι μας ενδιαφέρει ας πάρουμε λίγο σοβαρά την όλη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα παίρνουμε σοβαρά και όπως είδατε με προσοχή τα ακούμε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός δεν ζήτησε να έρθει ο κ. Διώτης, δεν ζήτησε τις Αρχές για να καταθέσει. Ζητούσε απεγνωσμένα επαφή με το περιβάλλον. Δεν ζητούσε εξομολόγο, ζητούσε τον πατέρα του. Γιατί; Διότι το λέει παρακάτω η ίδια η συνέντευξη. <<Δεν είχε ιδέα τί γινόταν εκείνος, δεν έχει ιδέα τί γίνεται έξω>>.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, από την μια μου λέτε ότι δεν τους ήθελε, από την άλλη μετά μου λέτε για το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Τώρα μια μορφή Συνδρόμου της Στοκχόλμης έχουμε και εδώ μέσα. Όσο να το κάνουμε είμαστε 4 μήνες με τους ανθρώπους, έχουμε κι εμείς κάποια σχέση με αυτούς τους ανθρώπους, αυτοί με εμάς αλλά όχι σε τέτοιους βαθμούς ώστε εγώ να απεμπολώ τα δικαιώματά μου. Θα τους αφήσω εγώ να απεμπολήσουν τα δικαιώματα. Δεν θα τους επιτρέψω εγώ. Όταν αρχίσουν αυτοί και λένε πράγματα που φαίνεται καταφανώς ότι δεν θέλουν να τα πουν θα τους σταματήσω εγώ γιατί εγώ είμαι Δικαστής εδώ μέσα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς είστε Δικαστής κ. Πρόεδρε, έχετε απόλυτο δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα ψάχνουμε και θέλω να τα δούμε.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όλη αυτή η συζήτηση για το πόσες καταχρήσεις μπορούν να γίνουν στην προανάκριση όταν δεν υπάρχει η Δικαστική Εξουσία μέσα....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα όμως κάτι. Όταν μπήκε η Δικαστική Εξουσία, μπήκε ο κ. Ζερβομπεάκος, έχει έναν από τους καλύτερους Δικηγόρους της Ελλάδος μαζί του, πάλι τα ίδια λέει και όχι μόνο τα ίδια, λέει και περισσότερα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν καταγγέλλουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την στιγμή που παρενέβη η Δικαστική Εξουσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέμε όμως ότι τότε αρχίσαμε και λέμε περισσότερα.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς αναφερόμαστε πάντα στο πρώτο στάδιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αμέσως ανάγεται κανένας νοητικά και σε προγενέστερους χρόνους. Όταν ήρθε ο Δικηγόρος ο εκλεκτός είπε περισσότερα απ΄ όσα είχε πει, πώς να δεχθεί κανένας εύκολα - δεν είπα ότι δεν θα το δεχθούμε, μπορεί να το δεχθούμε αυτό - ότι σε προγενέστερα στάδια που δεν είχε Δικηγόρο και έλεγε λιγότερα έγινε κάτι ανώμαλο. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μία τάξη και η τάξη αυτή πρέπει να είναι λογική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, στις 17/3 ο κ. Αγιοστρατίτης λέει εις ημάς ότι οι προανακριτικές απολογίες είναι προϊόν βασανιστηρίων, ψυχολογικών πιέσεων, απειλών και εκβιασμών. Τώρα αλλάζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέει ότι το Σύνδρομο.....
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βλέπετε κανέναν τρόπο να μπορούμε να αποδείξουμε κάποιος διαλόγους οι οποίοι υπήρξαν μέσα στην ανάκριση;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπήρχε η διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης. Να ζητούσε τότε η υπεράσπιση από τον κ. Ανακριτή πραγματογνωμοσύνη.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν καταγγείλαμε κ. Εισαγγελέα ενώ θα μπορούσαμε ψευδόμενοι να καταγγείλουμε σωματικά βασανιστήρια. Δεν το καταγγείλαμε αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψευδόμενοι;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι, βεβαίως. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, ο κ. Σάββας Ξηρός ότι <<με βασάνιζαν και σωματικά μέσα, μου έβαλαν κάτι>>. Δεν ισχυρίστηκε ποτέ τέτοιο πράγμα. Ισχυρίστηκε την κατάφορη παραβίαση όλου του νομικού μας συστήματος και κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Ενώ όσο ήταν μέσα στην εντατική επετράπη η ανάκριση. Ήρθε ο κ. Πιταρίδης τον οποίο επικαλείσθε συνεχώς γιατί σας άρεσε ως μάρτυρας, εμείς λέμε ότι μας άρεσε σαν γιατρός και λέει ότι <<εγώ αν ήμουν δεν θα επέτρεπα να αρχίσει η ανάκριση στην κατάσταση που ήταν>>. Σας λέει ακόμα ότι αυτό το πασίδηλο πλέον το ξέρουν όλοι οι Έλληνες ότι ο κ. Σάββας Ξηρός ήταν κρατούμενος από την πρώτη στιγμή, ήταν φυλακισμένος εκεί μέσα. Δεν είχε ελευθερία κινήσεως. Είναι γεγονός πασίδηλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρατούμενος, φυλασσόμενος, ότι ήταν θα το βγάλει στο τέλος.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν θέλω να εκτίθεται ούτε το Δικαστήριο, ούτε η Εισαγγελική Αρχή με ισχυρισμού ότι δεν ζήτησε να φύγει. Διότι εάν ζητούσε να φύγει από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα του επέτρεπαν. Αυτά απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης. Μην προσβάλετε την δική μας νοημοσύνη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κανείς μέχρι τώρα δεν το είπε. Ούτε μάρτυρας το είπε, ούτε ο πατέρας του το είπε. Εσείς το είπατε.
Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Εισαγγελέα, ζήτησε ποτέ να φύγει ο κ. Ξηρός μέσα από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και του απαγορεύθηκε; Εσείς δεν το λέγατε εχθές αυτό;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι η απορία μου. Το άκουσα και το ρώτησα κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ να κάνουμε ερωτήσεις στον κύριο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω σε αυτό που είπατε. Πράγματι η Έδρα δεν πιέζει τους κατηγορουμένους να καταθέσουν σε βάρος τους. Αυτή είναι ακριβώς η εγγύηση της Δικαστικής Αρχής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είδατε ή δεν το είδατε;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ βρισκόμαστε απέναντι σε Δικαστήριο. Εκεί όμως ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι αυτό είπα και για τον κ. Ζερβομπεάκο εγώ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Γι αυτό η δικονομία μας και ο νομικός μας πολιτισμός στηρίζεται ακριβώς στο πώς θα ατσαλώσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων για να μην υπάρχουν καταχρήσεις. Γι αυτό θα ήθελα μία πρόταση επικυρώνοντας αυτό που είπα θα σας διαβάσω, η Διεθνής Εταιρεία Ποινικού Δικαίου είχε απευθύνει προς την Κοινωνία των Εθνών πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα κανόνες για την πρόληψη βιαιοτήτων. Λέει στην παράγραφο 3 (διαβάζω επί λέξει) <<οι τόποι στους οποίους θα κρατούνται προσωρινά όσοι συλλαμβάνονται μέχρι την προσαγωγή τους στον Ανακριτή θα πρέπει να τίθενται υπό την επίβλεψη της Δικαστικής Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί αδύνατη η ύπαρξη των αποκαλουμένων <<δωματίων αυθορμήτων ομολογιών>>. Είναι επίσημο διεθνές κείμενο. <<Δωμάτια αυθορμήτων ομολογιών>>.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γνωστά αυτά.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχουμε εμείς κανένα πρόβλημα με την Δικαστική Αρχή. Εκεί όμως δεν υπήρχε η Δικαστική Αρχή κ. Πρόεδρε μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε μιλήσει κατ΄ επανάληψη για Δικαστική Αστυνομία που θα κάνει και την ανάκριση. Δεν τα έχει η πατρίδα μας αυτά. Τί να κάνουμε; Εμείς αγωνιζόμαστε και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι αυτά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πρέπει όμως να δεχθούμε ότι εφόσον κι εσείς δεν έχετε πλήρη έλεγχο, μην αμφισβητείτε με το παραμικρό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, εγώ τα αμφισβητώ όλα εδώ μέσα και τα υπέρ και τα κατά αυτή την στιγμή. Αλίμονο να έχω διαμορφώσει και γνώμη.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ο κατηγορούμενος είναι πηγή πληροφορίας και προς υπεράσπιση.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μυλωνάς έχει το λόγο.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν θέλω να ρωτήσω αλλά επειδή ακούστηκαν κάποια άλλα πράγματα, δεν έχω παρακολουθήσει τί είπε ο μάρτυρας, πώς θα τον ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώσουμε τις ερωτήσεις.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο κ. Μυλωνάς να ήταν εδώ χθες που ήταν οι Ψυχίατροι. Κύριε Πρόεδρε, εδώ μπαίνει ένα θέμα αν ξεκίνησε .....
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν κάνει ερώτηση έχει καλώς, αν κάνει σχολιασμό στην ώρα του.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν κάνω σχολιασμό κ. Πρόεδρε. Απαντάω στα όσα ετέθησαν από πλευράς του συναδέλφου μου. Μαθήματα δικονομίας από τον κ. Μυλωνά δεν .... Να μάθει δικαστική διαδικασία, δικονομία και μετά να μιλάει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τώρα είμαστε στο στάδιο των ερωτήσεων.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί τον αφήνετε και με διακόπτει; Ερωτήσεις έκαναν οι προηγούμενοι συνάδελφοι; Θα μας μάθει ο Μυλωνάς διαδικασία που πήγε πρώτη φορά σε Δικαστήριο;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ να ανακαλέσετε στην τάξη τον συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Χθες να ήσασταν εδώ που ήταν οι Ψυχίατροι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου, εσείς οι δυο κάνετε πολύ καλή χημεία όταν είστε και οι δύο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εντάξει, αυτό έλειπε να κάναμε καλή. Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοί μου προηγουμένως δεν είπαν για τα γενικά θέματα; Ερωτήσεις στον μάρτυρα έκαναν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε κι εσείς. Κύριε Ξηρέ, καθίστε και θα τα πείτε μετά. Ότι θέλετε θα τα πείτε.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θέλω να πω το εξής: μπαίνει ένα θέμα από πότε άρχισε να συζητάει ο κ. Σάββας Ξηρός με τον κ. Διώτη ή με τον κ. Σύρο και φαίνεται ότι μίλαγε αρκετές ημέρες. Είναι ένα θέμα που εγώ το είχα θέσει παλιά και στην προδικασία με είχε απασχολήσει και το είχα θέσει και δημόσια. Εμφανίζεται σε κάποια στιγμή να υπογράφει. Όταν εμφανίζεται να υπογράφει όμως έχει μιλήσει μια βδομάδα και αυτή η βδομάδα δεν μπορεί να αποτυπώνεται σε αυτή την κατάθεση μέσα. Έχουν ειπωθεί πολύ περισσότερα.

Για μας και τότε και τώρα και πάντα μπαίνει μία παράμετρος. Θα παρακαλούσαμε στην δέουσα στιγμή ο κ. Ξηρός να μας πει τί έλεγαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο δεν έχει αποτυπωθεί στην κατάθεσή του. Γιατί όλη αυτή η συζήτηση που έκαναν, όλες αυτές οι ώρες που μίλησαν δεν μπορεί να είναι μία κατάθεση του μεγέθους της κατάθεσης του κ. Ξηρού. Θέλουμε να δούμε και είναι δικαίωμά μας να το δούμε εάν κανείς χτένισε τις καταθέσεις ή όχι.
 
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα δεν είναι να πει ο κ. Ξηρός τί ειπώθηκε το 5νθήμερο. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κασέτες και ας τις φέρουν. Το ζήτημα προς το Δικαστήριό σας είναι γιατί δεν υπάρχουν προανακριτικές έστω απολογίες έτσι όπως ξεκίνησαν από τις 11, από τις 5 που ξεκίνησαν οι απολογίες. Διότι αποδεικνύεται από στοιχεία εκτός της δικογραφίας, από το πόρισμα, από την ΕΔΕ, εγώ δεν λέω από την συνέντευξη, από την ΕΔΕ που λένε οι μάρτυρες, οι γιατροί. Τρία πρόσωπα δηλαδή, καμία σχέση με τους διαδίκους, ότι ξεκίνησαν οι ερωτήσεις 5/7/2002, 6/7/2002 δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό.

Εγώ ξέρω κ. Πρόεδρε ότι όταν γίνεται μία απολογία βεβαίως σε κάποια στάδιο στην αρχή μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση Ανακριτού και ανακρινόμενου αλλά αποτυπώνεται σε μια πρώτη απολογία, σε μια πρώτη κατάθεση ή οτιδήποτε, ακόμα και στους μάρτυρες μπορεί να γίνει το ίδιο. Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο εδώ 5-6/7 μέχρι 11/7 να μην υπάρχει καμία προανακριτική απολογία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει καμία προανακριτική απολογία; Γιατί στις 6/7 εφόσον ο κ. Ανακριτής τον επισκέφθηκε, ο κ. Διώτης τον επισκέφθηκε, ο κ. Σύρος τον επισκέφθηκε στην πρώτη αυτή φάση δεν αποτύπωσαν αυτό που είπε; Μετά αν έλεγε κάτι άλλο, το κάτι άλλο και μετά το κάτι άλλο αν έλεγε κάτι άλλο.

Να είχατε εσείς εφόσον ταχθείτε στο να αξιολογήσετε, να συνεκτιμήσετε και τις προανακριτικές στο Δικαστήριό σας όλη την γκάμα. Να τα έχουμε όλα κ. Πρόεδρε. Γιατί ξεκινάει 11/7 λοιπόν με ένα μικρό κομμάτι και μετά συνεχίζει; Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κατηγορούμενο, έχει να κάνει με την ανακριτική διαδικασία. Κύριε Μαρκή, τί εννοείτε δεν απαγγελθεί κατηγορία; Η κατηγορία που απαγγέλθηκε 11/7 μπορούσε να απαγγελθεί και 6/7. Δείτε την κατηγορία. Στο τυπικό μέρος αναφέρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είναι προκαταρκτική, πριν δηλαδή του απαγγείλουν κατηγορία δεν μπορεί να είναι στον φάκελο αυτά. Έτσι γράφει η δικονομία αν θυμάμαι καλά, αν είναι έτσι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε αυτόφωρο κακούργημα. Υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις δικονομικά ότι ο κ. Ξηρός έχει εμπλοκή στην έκρηξη στον Πειραιά. Αρα είναι κατηγορούμενος εκ του νόμου. Έχει γίνει ένα αυτόφωρο κακούργημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε, εάν όμως γίνεται κάποια προκαταρκτική δεν μπορεί να είναι εδώ πέρα. Είναι μια προκαταρκτική εξέταση. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην δικογραφία. Αυτή η διάταξη όπως ξέρετε ωθήθηκε από πλευράς υπερασπιστών για να μπει. Τώρα οι υπερασπιστές επικαλούνται ότι η παραβίαση.....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δόθηκε μαρτυρική κατάθεση; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από κανένα απολύτως στοιχείο ότι υπήρξε κατάθεση στα πλαίσια.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν υπάρχει. Λέει: η προκαταρκτική εξέταση ενεργείτε σύμφωνα με το άρθρο κλπ, η εξέταση δεν μπορεί να είναι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως στην δικογραφία δεν θα μπορούσε να είναι αν δεν ήταν απολογία. Ο κ. Μυλωνάς μας εκθέτει εδώ πέρα, λέει του έπιασαν στα χέρια βόμβα να έχει σκάσει, τί προκαταρκτική μου λέτε;
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό θα έλεγα κι εγώ, ότι έχουμε μία αυτόφωρη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε όμως τέτοιες. Ξέρετε να έχουμε τέτοιες καταθέσεις;
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί δεν υπάρχει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι ένα αιώρημα το οποίο θα απαντηθεί με τα επιχειρήματα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Επειδή η άλλη πλευρά λεονταρίζει νομίζοντας ότι φειδόμαστε ή οτιδήποτε, εάν υπάρχουν κασέτες όπως ακούγεται, εμείς υποβάλλουμε αίτημα να προσκομιστούν γιατί θέλουμε να λάβουμε γνώση οτιδήποτε ειπώθηκε σε αυτή την διαδικασία και δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε αυτό το στάδιο της διερεύνησης να αποκλείει οτιδήποτε εκ προοιμίου. Είναι αδύνατον 1,5 μήνας συνομιλία του κ. Ξηρού με τις προανακριτικές αρχές να αποτυπώθηκε σε 5 καταθέσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η πλήρης εξάρθρωση όλου του δικτύου της 17Ν για να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχω προβάλλει το αίτημα να έρθουν οι βιντεοκασέτες, είναι γνωστό ότι βιντεοσκοπήθηκε όλη η ανάκριση και θα λύνονταν πολλά προβλήματα, αν ερχόταν εδώ η κασέτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς πάντως κοιμόμαστε ήσυχοι. Εγώ πάντοτε κοιμάμαι ήσυχος είτε υπήρχε απ΄ έξω η 17Ν είτε δεν υπάρχει. Αλλά το θέμα είναι αν παραβιάζεται ο νόμος, εδώ δικάζουμε όχι αν κοιμάμαι εγώ ήσυχος. Εγώ μπορεί να είμαι τολμηρός να μην φοβάμαι κανέναν. Αλλά όταν παραβιάζεται ο νόμος σαν δικαστής οφείλω να δικάσω την υπόθεση όπως λέει το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να κάνω. Αν κοιμάμαι ήσυχος ή όχι, είναι άλλο θέμα, είναι και θέμα δικό μου.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ως νομικό δεδομένο ότι ο κ. Σάββας Ξηρός από την αρχή της σύλληψής του είναι κατηγορούμενος, γιατί έχουμε ένα αυτόφορο έγκλημα και υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ενοχής εις βάρος του. Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε για προκαταρτική. Αυτό διευκρινιστικά. Έχουμε ένα κατηγορούμενο που είναι και βαρύτατα τραυματίας.

Κύριε μάρτυς θα επανέλθω βέβαια στα ιατρικά θέματα γιατί γιατρός είστε και αυτά με ενδιαφέρουν κι εμένα εν προκειμένω. Δουλεύετε σε κάποιο νοσοκομείο αν έχω καταλάβει καλά.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υποθέτω ότι στο νοσοκομείο εκεί που δουλεύετε, υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Υποθέτω επίσης -διορθώσετε με αν κάνω λάθος- ότι οι κανόνες λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας εντατικής θεραπείας, είναι οι ίδιοι. Έτσι δεν είναι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το νομικό πλαίσιο και οι ιατρικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας μονάδας εντατικής θεραπείας είτε είναι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, είτε είναι στο νοσοκομείο που δουλεύετε είναι οι ίδιοι.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ήθελα εδώ ως γιατρός με πολύχρονη πείρα και ως συνδικαλιστής να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι ιατρικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία οποιασδήποτε μονάδας εντατικής θεραπείας και να δούμε αν στην υπόθεση του κ. Ξηρού έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Πρώτο ερώτημα: σε οποιαδήποτε μονάδα εντατικής θεραπείας αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο για τις συνθήκες νοσηλείας είναι ο υπεύθυνος γιατρός;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ξεκινώ από τα αυτονόητα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τεθούν κι αυτά. Βέβαια όταν μιλάμε για ένα βαρύτατα τραυματισμένο ασθενή, είτε είναι ο κ. Ξηρός είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος, ο υπέρτατος κανόνας είναι η σωτηρία της ζωή του. Έτσι δεν είναι από ιατρικής πλευράς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι προσπάθειες να διερευνήσουμε κάποια εγκλήματα ή οτιδήποτε άλλο. Προέχει πάνω από όλα να σώσουμε τη ζωή του οποιουδήποτε ασθενούς. Σύμφωνοι;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν νοσηλεύεται κάποιος στη μονάδα εντατικής θεραπείας επιτρέπονται επισκέψεις από άλλα πρόσωπα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Επιβάλλεται από τους γιατρούς η ενημέρωση σε συγγενικά πρόσωπα Α΄ βαθμού για την κατάσταση της υγείας, απαγορεύονται ιατρικά δελτία γιατί σπάει το ιατρικό απόρρητο περί των συνθηκών της κατάστασης του ασθενούς, η επίσκεψη των οικείων του είναι για δύο λεπτά επί δύο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα νομίζω ότι τα είπατε.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη επίσκεψη.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Βέβαια, αυτός που σε τελική ανάλυση αποφασίζει για το ποιος θα επισκεφθεί έναν βαριά ασθενή, είναι ο υπεύθυνος γιατρός. Κανείς άλλος. Δεν είναι η Αστυνομία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι υποχρεωμένη η μονάδα εντατικής θεραπείας να ενημερώνει τους οικείους και οι οικείοι του να τον επισκέπτονται.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αλλο ρώτησα πολύ συγκεκριμένα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Νικηφοράκη σας παρακαλώ, θέλω να παρατηρήσω ότι ο κ. Νικηφοράκης είχε ολοκληρώσει ήδη την κατάθεσή του όταν ο κ. Μυλωνάς είπε, μην τα λέμε ξανά όλα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Σας παρακαλώ όταν μπήκα στην αίθουσα ο κ. μάρτυς μας έλεγε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τα είχε πει όλα αυτά. Τι να κάνουμε δηλαδή τώρα;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω κι εγώ δικαίωμα να τον ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να πούμε άλλη μια φορά; Θέλετε να διαβάσουμε τα πρακτικά;
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα μου κάνει λογοκρισία ο κ. Εισαγγελέας στο τι ερωτήσεις θα κάνω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας κάνω εγώ παρατήρηση ότι αυτά έχουν ερωτηθεί. Τελείωσε. Είναι υποχρεωμένος ο δικαστής να ακούει δυο τρεις φορές τα ίδια πράγματα, σε μια δίκη που κρατάει 6 - 8 μήνες; Αλίμονό μου δηλαδή! Θέλετε να σας διαβάσουμε τα πρακτικά; Θέλετε να τα συμβουλευτείτε; Ευχαρίστως. Αλλά όχι όμως να ρωτάμε τα ίδια.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία κ. Πρόεδρε. Αν έχει απαντήσει σε κάποια ερώτηση που του κάνω, αμέσως να μου λέτε το έχει απαντήσει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι έχει απαντήσει σε όλες, αλλά δεν με ακούγατε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε αν έχει τεθεί και το ακόλουθο ερώτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα για όλα. Αλίμονο, δεν ξέρω τι θα κάνετε από εδώ και πέρα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ακόμη και όταν ο οποιοσδήποτε ασθενής, όμως ένας βαριά τραυματισμένος ασθενής για τους δικούς του Χ - Ψ λόγους, ζητάει από τον υπεύθυνο γιατρό να του επιτρέψει εκτενείς πολύωρες επισκέψεις από κάποια άλλα πρόσωπα. Θα είναι αυτό το αίτημα του ασθενή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι δεν επιτρέπεται. Τελείωσε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ερχόμαστε τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Ξηρού. Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία μάλιστα προκύπτουν από μια σαφέστατη δήλωση του αρμόδιου Εισαγγελέα του κ. Διώτη από μια πολύωρη συνέντευξη που έχει δώσει στην κα Μάνδρου. Εκεί λέει ο κ. Διώτης ότι <<στην αρχή που πήγαμε να δούμε με τον κ. Σύρο τον κ. Ξηρό, δεν του είπαμε τις ιδιότητές μας, ποιοι ακριβώς είμαστε>>. Αυτό συνιστά παραβίαση ιατρικής δεοντολογίας;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Γι΄ αυτό ήρθα εδώ να καταθέσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επίσης έχουμε ως δεδομένο ότι δεν έρχεται ένας Εισαγγελέας ή ο Αρχηγός της αντιτρομοκρατικής να κουβεντιάσει έστω 10 λεπτά με έναν βαριά τραυματισμένο, έχουμε ως δεδομένο το οποίο προκύπτει και από τη συνέντευξη του κ. Διώτη και από την κατάθεση....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητώ συγγνώμη για μια διορθωτική παρέμβαση. Δεν είναι συνέντευξη του κ. Διώτη, δεν είναι λόγια του κ. Διώτη. Είναι λόγια της δημοσιογράφου.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. <<Γιάννης Διώτης ο Εισαγγελέας της τρομοκρατίας μιλάει για πρώτη φορά>>.

..........: Είναι σε εισαγωγικά, είναι λόγια του κ. Διώτη. Τα άλλα είναι της δημοσιογράφου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσα είναι σε εισαγωγικά. Εδώ είναι σε εισαγωγικά αυτά; Δεν είναι σε εισαγωγικά.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν το δημοσίευμα επιγράφεται: <<Γιάννης Διώτης ο Εισαγγελέας της τρομοκρατίας μιλάει για πρώτη φορά>>, τι σημαίνει; Ότι μιλάει ο Εισαγγελέας στη δημοσιογράφο και της δίνει συνέντευξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα έχει εντός παρενθέσεως ότι τα είπε ο κ. Διώτης. Τι να κάνουμε; Μην βάζουμε διαφορετικά τις πραγματικότητες. Λέει: <<ο Διώτης πάντα λέει το θύμα ξέρει και μιλάει ποτέ δεν είναι βουβός ο φόνος, αρκεί να ξέρεις να ακούσεις και αν δεν ακους άλλαξε μέθοδο>>. Αυτά τα έχει εντός παρενθέσεως που φαίνεται ότι τα είπε ο Διώτης. Αλλα όμως αυτά που λέτε εσείς δεν τα έχει μέσα σε εισαγωγικά, ή παρενθέσεις όπως θέλετε να τα πείτε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε ως δεδομένο από τον τίτλο του δημοσιεύματος ότι έχει μιλήσει ο Εισαγγελέας, μάλιστα για πρώτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω τίποτα δεδομένο. Δεν μπορώ να τον καλέσω γιατί είναι ανακριτικός υπάλληλος. Αλλιώς θα τον καλούσα εδώ τον κ. Διώτη να δούμε τι είπε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ως δεδομένο ότι μιλάει και μάλιστα διεξοδικότατα σε μια δημοσιογράφο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε τέλος πάντων ό,τι θέλετε να τελειώνουμε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ο Εισαγγελέας λοιπόν μιλάει για πρώτη φορά σε μια έγκριτη δημοσιογράφο. Εδώ δύο τινά συμβαίνουν: ή η δημοσιογράφος παραθέτει τις συνομιλίες της με τον κ. Διώτη, ή η δημοσιογράφος πλαστογραφεί τη συνομιλία και παραπλανά όλους εμάς και παρουσιάζει τον Εισαγγελέα να λέει πράγματα που δεν έχει πει. Ουδέποτε όμως παρ΄ ότι έχει δημοσιευτεί στις 3 Μαρτίου αυτή η συνομιλία, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε ο κ. Διώτης με εξώδικο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και να είπε <<ξέρετε κα Μάνδρου, αλλιώς σας τα είπα εγώ και αλλιώς τα γράψατε>>.

Με το δεδομένο αυτό έχουμε βεβαιότητα ότι η κουβέντα που έκανε, η συνομιλία αν θέλετε που έγινε μεταξύ του κ. Διώτη και της κας Μάνδρου, αποδόθηκε με τον αυτό τρόπο. Γιατί διαφορετικά, ο κ. Εισαγγελέας επί 3 μήνες θα είχε διαμαρτυρηθεί, θα είχε στείλει κάποιο εξώδικο, ή θα κάνει κάποια καταγγελία. Εφόσον δεν έκανε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το κείμενο αυτό αποτελεί πιστή απόδοση της συνομιλίας που είχε με την κα Μάνδρου.

Κύριε μάρτυς, θέλω να τη γνώση σας να δούμε αν είναι σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία. Οι δύο αυτοί αξιότιμοι κύριοι, ο κ. Διώτης και ο κ. Σύρος, σύμφωνα πάντα με τη συνομιλία και με την κατάθεση του κ. Πιταρίδη προχθές δεν κουβέντιασαν απλώς μία φορά 10 λεπτά με τον κατηγορούμενο Σάββα Ξηρό, αλλά -όπως αναφέρεται εδώ- οι κουβέντες διαρκούν ώρες, οι επισκέψεις πολλές και ο Σάββας Ξηρός βομβαρδίζεται με χιλιάδες ερωτήσεις. Αυτά είναι δεδομένα.

Αυτές οι συνεχείς επισκέψεις, ο βομβαρδισμός με συνεχείς ερωτήσεις, οι πολύωρες κουβέντες με ένα βαριά τραυματισμένο συνάδουν προς την ιατρική δεοντολογία;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι αντίθετες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να σας πληροφορήσω επίσης ότι πάλι σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, όλες αυτές οι πολύωρες κουβέντες γίνονται νύχτα και μάλιστα ο κ. Πιταρίδης είπε στον κ. Ξηρό <<μα πρέπει να κοιμάσαι το βράδυ>> και αυτός του είπε <<εγώ θέλω να κουβεντιάζω>> -υποτίθεται ότι το είπε έτσι- όταν αυτές οι πολύωρες κουβέντες γίνονται νύχτα, είναι πολύ πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του τραυματισμένου;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αρα έχουμε ένα πρόσθετο λόγο αντίθεσης προς την ιατρική δεοντολογία.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ήσασταν σαφής αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσουμε για μια τελευταία φορά. Ακόμη κι αν ο οποιοσδήποτε βαριά τραυματισμένος λέει άλλα πράγματα, λέει ενδεχομένως ότι <<εγώ θέλω να ξενυχτάω παρέα με τον ανακριτή μου>>, ο οποιοσδήποτε γιατρός βάσει της ιατρικής δεοντολογίας υποχρεούται να το απαγορεύσει αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ναι.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είπα ναι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό θέλω να ξεκαθαριστεί μια και καλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να ξεκαθαριστεί; Δηλαδή θεωρείτε το δικαστήριο ότι έχει IQ 60! Πρέπει να είμαστε μωρά παιδιά για να τα ακούμε δέκα φορές να το καταλάβουμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε λιγάκι αν ήταν ο κ. Ξηρός απλός νοσηλευόμενος ή και κρατούμενος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Μυλωνά τα έχει απαντήσει ο άνθρωπος και ήταν σαφής.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένας νοσηλευόμενος δικαιούται -υπό τους όρους που θα του θέσει ο γιατρός- να έχει επισκέψεις από συγγενείς;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Τις καθορισμένες ώρες δικαιούται.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένας νοσηλευόμενος στην εντατική είναι σύμφωνο με την ιατρική δεοντολογία να φρουρείται από αστυνόμους οι οποίοι δεν επιτρέπουν την είσοδο στο δωμάτιό του; Όχι ο γιατρός, αλλά οι αστυνόμοι δεν την επιτρέπουν.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι αντίθετο αυτό. Η σχέση του αρρώστου με το γιατρό είναι μια σχέση ένας προς ένα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θέλω και μια κρίση από εσάς ως γιατρού πάντοτε. Όταν έχουμε στην εντατική ένα βαριά τραυματία ή υπό συνθήκες εντατικής, ο οποίος -εδώ σας λέω κάποια δεδομένα που έχουν προκύψει στην ακροαματική διαδικασία- επανειλημμένα έχει ζητήσει τους συγγενείς του, ο οποίος όμως φρουρείται από αστυνόμους και στο θάλαμο τον οποίο βρίσκεται, δεν μπορούν να μπουν άτομα, τα οποία δεν εγκρίνουν όχι οι γιατροί, αλλά οι αστυνόμοι. Αυτός είναι ένας απλά νοσηλευόμενος ή είναι ένας κρατούμενος που δεν έχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον του;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι ένας νοσηλευόμενος που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ να εκτιμηθεί ότι είναι ένας κρατούμενος νοσηλευόμενος του οποίου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα τα ιατρικά δικαιώματα που έχει.
(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Τι ερωτήσεις είναι αυτές;!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κ. Γεωργίου. Τον κ. Μυλωνά δεν μπορούμε να του πούμε <<μην λες κάτι παραπάνω ή λιγότερο>>. Έχει αποφασίσει αυτός ότι θα τα πει όλα μέχρι το τέλος, είτε έχουν ερωτηθεί είτε όχι.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχω αποφασίσει να ασκήσω με πληρότητα τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα. Αυτό είναι δεδομένο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει το βλέπω. Εσείς το κρίνετε αυτό. Εγώ πως θα το κρίνω είναι άλλο.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Πως το κρίνετε Κύριε Πρόεδρε για να ξέρω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλω να ξέρετε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μήπως υπονοείτε ότι δεν ασκώ τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ξέρω. Όταν ο Πρόεδρος σας λέει ότι <<ερωτήθηκε>> και εσείς παρά ταύτα επιμένετε, κρίνετέ το μόνος σας εσείς. Εγώ δεν κάνω κρίσεις. Γιατί ξέρετε ότι έχω πάντοτε μια φιλο-δικηγορική διάθεση, δεν θέλω ποτέ να επικρίνω κανέναν. Παρακάλεσα μονάχα έναν αυτοπεριορισμό. Δεν τον θέλετε, δεν πειράζει. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Αλλά μην περνάμε τα όρια!

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τελειώνω ρωτώντας το εξής: αποτελεί παραβίαση στοιχειώδους κανόνα ιατρικής δεοντολογίας όταν ένας βαριά ασθενής από τη μία δέχεται στο χώρο εντατικής θεραπείας πολύωρες νυχτερινές επισκέψεις από ανακριτικά όργανα και από την άλλη δεν έχει δικαίωμα επαφής με τα συγγενικά του πρόσωπα;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Δεν επιτρέπονται καθόλου οι επισκέψεις, εκτός από τους ιατρούς και τους συγγενείς κατά τις συγκεκριμένες ώρες.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αρα έχουμε παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ιατρικής δεοντολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Το είπε ο άνθρωπος από την αρχή.

Ο κ. Σάββας Ξηρός θέλει να σας ρωτήσει κάτι.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε θα ήθελα να δείτε τη φωτογραφία μου που σας έχει δώσει ο κ. συνήγορος και να τη συγκρίνετε με το όταν υποβάλλουν δυο ή τρεις φορές την ίδια ερώτηση, για να δείτε αυτή την ψυχική πίεση που σας δημιουργείται και θα φανταστείτε την κατάσταση ενός πολυτραυματία με βομβαρδισμό ερωτήσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα τι πίεση μου δημιουργείται ψυχική πίεση;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας είδα να αγανακτείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν βλέπω ότι δεν προωθείται η διαδικασία και είμαι υπεύθυνος κάποτε να τελειώσουμε, δεν θα καθόμαστε εδώ.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να πω δηλαδή να φανταστείτε λίγο τη δική μου θέση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξέρετε ότι εγώ είμαι τέρας ψυχραιμίας!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία. Φανταστείτε τη δική μου θέση με βομβαρδισμό ερωτήσεων, των ίδιων και των ίδιων, συνεχόμενα επί ώρες!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι θα αρχίσω εγώ τώρα επειδή κάνουν ερωτήσεις να τα βάλω με τους συνηγόρους;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Αμα θέλετε καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα καταλαβαίνω. Νομίζετε κ. Ξηρέ δεν καταλαβαίνουμε; Και τα υπέρ και τα κατά και όλα τα καταλαβαίνουμε.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά. Δεν ξέρω τι θα πάρετε υπόψη σας από αυτά βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε μου τη χάρη, ρωτάτε ό,τι θέλετε. Όλα τα καταλαβαίνουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχουμε δύο δεδομένα. Ένα του κ. Πιταρίδη ο οποίος με είδε σε μια βάρδια στις 4 Ιουλίου και με παρέλαβε στις 9 Ιουλίου, που είπε ότι στις 9 Ιουλίου παρέλαβε έναν άλλο άνθρωπο από αυτόν που είδε στις 4 Ιουλίου. Έχουμε ένα δεύτερο δεδομένο ότι ο συνήγορός μου, με είδε πρώτη φορά 7 Αυγούστου, 2 μέρες πριν πάω στον ανακριτή και μίλησε τότε για ένα παιδί 5 ετών μογγολάκι.

Τότε μάλιστα μου είχε πει ότι <<με το που πας στον ανακριτή, θα πεις έχω επιφυλάξεις για την υγεία μου και δεν έχω λάβει γνώση της δικογραφίας>> επί μία ώρα μου έλεγε αυτό το πράγμα, μέχρι να το κατανοήσω. Πράγμα το οποίο όταν μπήκα στον ανακριτή, δεν συνέβη.

Όταν πήγα στον ανακριτή έγινε με παρουσία του συνηγόρου ό,τι έγινε, υπογραφές κλπ. Αυτό, το ότι ένα μογγολάκι κλπ., πήγε εκεί και υπέγραψε ήταν αρμοδιότητα δικαστική, αρμοδιότητα συνηγόρου, ή αρμοδιότητα ιατρική να παρέμβει.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Αρμοδιότητα ιατρική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ο άνθρωπος ότι <<μέχρι να βγει από την κλινική εγώ δεν θα επέτρεπα τίποτα>>. Είναι σαφέστατος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεύτερη ερώτηση. Συνηθίζεται ένας ψυχίατρος να μην συντάσσει έκθεση σε μια τόσο βαριά περίπτωση, το ένα σκέλος της ερώτησης. Το δεύτερο σκέλος είναι: στην αρμοδιότητα ενός ψυχιάτρου προς ένα πολυτραυματία, εφόσον τον έχει αναλάβει, είναι να τον ενημερώσει για τις αναπηρίες που έχει υποστεί.
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Καθήκον του κάθε γιατρού οιασδήποτε ειδικότητας, είναι πρώτα από όλα να σέβεται τον άρρωστο. Το δεύτερο πράγμα είναι να έρθει σε πλήρη επικοινωνία μέσα στη διαδικασία συνεννόησης, συνάντησης και ήθους μεταξύ ιατρικής και αρρώστους.

Το τρίτο θέμα είναι ότι είναι υποχρεωμένος κάθε γιατρός, μετά από κάθε ιατρική πράξη, να συντάσσει αυτό που αντικειμενικά είδε και δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία την οποία δεν την έχει δει τουλάχιστον γραπτώς, δεν μπορεί ένας γιατρός από ένα τμήμα να πάει στο άλλο, χωρίς να ξέρει το ιστορικό του αρρώστου και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τον έχει δει την προηγούμενη μέρα, να τον ξαναδεί μεθαύριο, να τον ξαναδεί μεθαύριο κλπ.

Νομίζω ότι η σύνταξη μιας ιατρικής πράξης είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα το οποίο εμπεριέχει την υπευθυνότητα του γιατρού, τη γνώση του γιατρού και τρίτον είναι υποχρεωτικό από τη λειτουργία ενός τμήματος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχετε πει ήδη για τα δίλεπτα που επιτρέπονται οι συγγενείς στην εντατική. Σε μια περίπτωση που είναι κάποιος ετοιμοθάνατος και ζητήσει τους συγγενείς του έχουν δικαίωμα, έστω αυτά τα δίλεπτα ίσως και κάτι παραπάνω; Επιτρέπεται παραπάνω καμιά φορά;
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Είναι υποχρέωση. Το παραπάνω κ. Ξηρέ είναι ότι ο κάθε επισκέπτης που μπαίνει σε μια μονάδα μεταφέρει κάποια μικρόβια τα οποία είναι και εις βάρος της υγείας του αρρώστου. Εξάλλου εσείς υποστήκατε μια σειρά από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις -μέχρι και σε συνέδρια σας έχουν παρουσιάσει, χωρίς να αναφέρουν Σάββας Ξηρός και εδώ υπάρχει μια παράβαση της στοιχειώδους ιατρικής δεοντολογίας της απόκρυψης του ιατρικού απορρήτου- και ίσως να ήταν οι πολύ συχνές επισκέψεις, οι οποίες από ό,τι κατάλαβα ήταν επισκέψεις υπηρεσιών εκτός της ιατρικής υπηρεσίας και εκτός συγγενικών προσώπων, που ήταν οι μόνοι που έπρεπε να σας επισκέπτονται.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Πρόεδρε πριν συνεχίσει η διαδικασία θα ήθελα να διαβάσω μια μικρή δήλωση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως. Παρακαλώ διαβάστε την.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχουν 25 ιατρικές καταθέσεις μετά από ολονύχτιες ανακρίσεις που μου έγιναν στην Εντατική. Δηλώθηκαν οι 5 και αποδείχθηκε η ύπαρξη άλλων 5 των πρώτων ημερών. Από αυτό σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες αυταπόδεικτες παρανομίες με παρούσα τη συντεταγμένη πολιτεία συνάγεται αβασάνιστα το συμπέρασμα ότι ο αρχιτέκτονας των ομολογιών κ. Διώτης είναι ένας επίορκος Εισαγγελέας.

Ένα δεύτερο, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για χρήση ψυχοφαρμάκων και ψυχοτρόπων και ατράνταχτες αποδείξεις για ακραίες μεθόδους εκσυγχρονισμένων βασανιστηρίων τύπου Γκουαντανάμο. Αυτό με αναγκάζει, για να μη βιώσει κανένας άλλος αυτή τη φριχτή δοκιμασία, να παραβώ τις αρχές μου πολεμώντας με τα όπλα σας και να προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα διαπιστώσουμε τότε αν η Σοσιαλιστική Ελλάδα είναι φασιστικότερη της δικτατορίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σάββα, σας εξήτασε ο γιατρός σας ο κ. Χριστοδουλάκης, στις 5/4/2003 επί 3,5 ώρες, εδώ στον Κορυδαλλό. Είναι έτσι;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Μάλιστα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε του είπατε τίποτα για ψυχοφάρμακα;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ μέχρι τότε πίστευα ότι έγινε αποκλειστικά και μόνο με ψυχοφάρμακα αυτή η ανάκριση. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ όλες τις μεθόδους τις ανακριτικές που έχουν γίνει από την περίοδο του ψυχρού πολέμου μέχρι σήμερα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ ο κ. Χριστοδουλάκης λέει ότι δεν του είπατε για ψυχοφάρμακα.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι δεν του είπα, εγώ μέχρι τότε, άμα δείτε και όλες τις συνεντεύξεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία, μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για ψυχοφάρμακα...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε, σας ρώτησα ο κ. Χριστοδουλάκης και του είπατε <<δεν ζήτησα ποτέ ψυχιατρική εξέταση>>.
Σ. ΞΗΡΟΣ: Από ποιον να ζητήσω; Μπορείτε να φανταστείτε κανέναν που να μπορώ να εμπιστευθώ;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από τη Διεύθυνση του νοσοκομείου...
Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας πληροφορώ ότι ακόμα και με τον κ. Χριστοδουλάκη, μέχρι χθες ήμουν καχύποπτος να δω αν θα πει αυτά τα συμπεράσματα που έβγαλε μαζί μου. Μέχρι χθες, καταλάβατε;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε επειδή ακούγονται πολύ σοβαρά πράγματα για να μείνουν στον αέρα, εγώ υποβάλλω και αίτημα για καταχώρηση στα πρακτικά και θα το δει το Δικαστήριό σας, αλλά πρέπει να υπάρχει, για την προσκόμιση τυχόν κασετών που υπάρχουν από την εξέταση του κ. Ξηρού, το σύνολο της εξετάσεώς του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ κοιτάξτε, αν υπάρχουν βεβαίως να έρθουν, αλίμονο. Αν συμφωνεί και ο ίδιος βέβαια και δεν είναι εν αγνοία του κτλ. Ξέρετε τί θα πει χρήση παρανόμως αποδεικτικών μέσων. Ο κ. Ξηρός δηλώνει ότι συμφωνεί αν υπάρχει τέτοια μαγνητοφώνηση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρει ο κ. Ξηρός ότι έχει δώσει τέτοιες μαγνητοφωνημένες καταθέσεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα, ότι το ξέρει. Το ξέρετε αν υπάρχουν κασέτες;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν δόθηκαν κ. Πρόεδρε, αυτό το ξέρει ο κ. Ξηρός, να μας το πει τώρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχει γίνει σχετική συζήτηση στην Εντατική με τους δύο που με ανέκριναν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχαν και μαγνητόφωνο;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Μίλησαν για κασέτες, για μαγνητόφωνο και για βίντεο.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε πει εσείς στις Αρχές, σχετικά με την Οργάνωση, πράγματα πέρα από αυτά που έχετε πει στις καταθέσεις σας;
Σ. ΞΗΡΟΣ: Σας πληροφορώ ότι ακόμα και στο βιογραφικό μου υπάρχουν τερατολογίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να τις φέρετε εάν υπάρχουν. Συναινεί ο κ. Ξηρός

από Δικτυακός* 03/02/2007 3:57 μμ.


post image
Ο Κωστής (στο βάθος, μισοόρθιος) στο εδώλιο του κακουργιοδικείου της Άγκυρας, τον Οκτώβρη του 1988, κατηγορούμενους με άλλους τρεις συντρόφους του, επειδή σήκωσαν πανό αλληλεγγύης στο στρατοδικείο, όπου δικάζονταν αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι. Είναι κουρεμένοι, λόγω φυλακής.
Αν η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, Κωστή, εσύ ήσουν αληθινό οπλοστάσιο! Γειά σου, ΝΙκηφορή.

Εικόνες:


 ... ανθρωποι καθε ηλικιας και ιδιοτητας, συγγενεις, συναδερφοι, φιλοι και συντροφοι του. Ακομα και πολυς κοσμος απο Αθηνα, που πηρε το πλοιο για να χαιρετισει για τελευταια φορα το συντροφο Κωστη. Οπως παρατηρησε και ο Ν.Γ.  του Δικτυου στο χαιρετισμο του, ο Κωστης καταφερε να μαζεψει στην κηδεια του απο τις τοπικες αρχες μεχρι την αναρχια. Εντυπωση εκανε ο χαιρετισμος απο τον Δ. Κουφοντινα και τον Χ. Ξηρο, που διαβαστηκε στην τελετη. Στο τελος, ο κοσμος ακολουθησε με τα ποδια το αμαξι μεχρι το νεκροταφειο, κοκκινες σημαιες ανεμιζαν παντου ενω σιγοτραγουδιοταν το "παντιερα ροσσα" και το "ποτε θα κανει ξαστερια"...

ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΩΣΤΗ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

από Β. 03/02/2007 4:31 μμ.


Λίγο τον ήξερα, απο κοινές δράσεις, όταν ακόμα στα χανιά. Οι λέξεις τώρα χάνουν το νόημα αλλά ήταν ενα απο τα άτομα που μου έρχεται να πω ότι χάρηκα πάρα πολύ που τον γνώρισα και με έπηρρέασε. Αλληλέγγυος, πράος, αντι-φασίστας στην κάθε του μέρα κι όχι μόνο ως πολιτικό πρόσωπο.
Καλό ταξίδι.

από trte 03/02/2007 7:22 μμ.


Πρώτα γνώρισα τη φήμη του και μετά (πολλά χρόνια αργότερα) τον ίδιο. Ένας από τους ανθρώπους, για τους οποίους νοιώθεις κερδισμένος που τους γνώρισες. Και που γι' αυτό η αίσθηση της απώλειας είναι μεγαλύτερη. Γιατί δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι σαν τον Νικηφοράκη. Αντίο, Κωστή. Κι αν δεν μπόρεσα να κατέβω στα Χανιά να σε αποχαιρετήσω, η καρδιά και το μυαλό μου ήταν εκεί. Και στο κενό που αφήνεις...

από ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ 03/02/2007 9:46 μμ.


  Ξεχωριστός άνθρωπος.... από τους λίγους που μπορούσε να συνενώσει από τον Συνασπισμό μέχρι τους αναρχικούς. Ολοι τον εκτιμούσαν τον σέβονταν, τον αγαπούσαν και τον άκουγαν. Κορυφαίος σε όλα του,μεγάλη καρδιά, ψυχούλα πραγματική.

Καλό ταξίδι Κωστή δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ να είσαι σίγουρος για αυτό

από Α-ν 03/02/2007 10:04 μμ.


Σε τόσο δύσκολους καιρούς
πως μας αφήνεις μόνα;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License