ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Αθήνα, 5/2/2007

  ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

 

Αθήνα,5/2/2007

 

 

Οι υπογράφοντες ιατροί ειδικοί παθολόγοι Αθανάσιος Καραμπέλης, αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά και Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Β΄ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, και κατόπιν ειδικής εξουσιοδοτήσεως από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), παρακολουθούμε την κατάσταση των δύο κρατουμένων απεργών πείνας κ.κ. Ζαντορόζνι Ταράσιου, ετών 25 (68η ημέρα), και Κυριακόπουλου Γεράσιμου, ετών 31 (52η ημέρα), που νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας από την 9η Ιανουαρίου 2007, τους οποίους εξετάζουμε τακτικά.

 

Στην σημερινή εξέταση διαπιστώσαμε τα εξής, επιπλέον όσων έχουμε επισημάνει στις προηγούμενες γνωματεύσεις μας :

 

Η κατάσταση των δύο απεργών πείνας οι οποίοι δέχονται μόνον να πίνουν νερό, παραμένει κρίσιμη. Παρουσιάζουν έντονη ορθοστατική υπόταση και δεν μπορούν να παραμείνουν όρθιοι παρά μόνο για λίγο, γιατί θα λιποθυμήσουν. Παραμένουν κλινήρεις επί 24ώρου βάσεως και σε κατάσταση σοβαρής φυσικής εξάντλησης. Παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια υποδορίου λίπους και ατροφία του δέρματος και του υποδόριου ιστού, με απόπτωση τριχών και ξηροδερμία, φαινόμενα προχωρημένης ασιτίας.

 

Έχουν μεγάλη απίσχνανση και έντονη μυϊκή αδυναμία, και εμφανίζουν σημαντική ατροφία μεσοστέων και κροταφικών μυών, με έκδηλη απώλεια μυϊκών μαζών σε όλο το σώμα. Η απώλεια μυϊκών μαζών είναι τόσο σημαντική ώστε σε σοβαρό βαθμό πλέον πιθανότατα είναι μη αναστρέψιμη, ενώ αποτελεί δείκτη ανάλογων, μή εμφανών αλλά μάλλον περισσότερο κρίσιμων βλαβών που πιθανότατα έχουν ήδη επισυμβεί σε εσωτερικά ευπαθή όργανα.

 

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τα επεισόδια βραδυκαρδίας που παρουσιάζουν και οι δύο απεργοί πείνας, με αυξανόμενη τελευταία συχνότητα, γεγονός που προειδοποιεί για σημαντική βλάβη του μυοκαρδίου με κίνδυνο σοβαρών αρρυθμιών και αιφνίδιου θανάτου. Ανάλογες βλάβες πιθανότατα έχουν ήδη συμβεί και σε άλλα ευγενή όργανα όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα και ο νευρικός ιστός στο σύνολό του. Ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι η εμφάνιση παροδικών προς το παρόν επεισοδίων ζάλης και απώλειας προσανατολισμού που αποτελούν δυσμενές προγνωστικό σημείο για αρχόμενες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος είναι μονόνεφρος και σπληνεκτομηθείς, παρουσιάζει επιπλέον επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα, σχεδόν από την αρχή της νοσηλείας του, ενώ έχει εμφανίσει χολολιθίαση, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην ασιτία.

 

Τέλος οι δύο απεργοί πείνας είναι ασταθείς αιμοδυναμικά με άμεσο κίνδυνο shock και σοβαρών λοιμώξεων με ανεπανόρθωτες βλάβες ζωτικών οργάνων. Η κατάστασή τους αναπόδραστα χειροτερεύει από μέρα σε μέρα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί ραγδαία με ανεπανόρθωτες βλάβες της υγείας τους και άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους.

 

Οι θεράποντες ιατροί των κρατουμένων απεργών πείνας και οι υποφαινόμενοι, που οι κρατούμενοι έχουν υποδείξει ως προσωπικούς τους ιατρούς, με συνέπεια απέναντι τους, κάνουμε το καθήκον μας για να διατηρήσουμε στην ζωή τους δυο ασθενείς μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις σοβαρές και αναπότρεπτες βλάβες, τις οποίες ούτως ή άλλως αναπόφευκτα υφίστανται μετά τόσο παρατεταμένη αποχή από τροφή.

 

Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας έχουν ήδη διαβεί το όριο για την εγκατάσταση μη αντιστρεπτών και μόνιμων σοβαρών βλαβών στην υγεία τους, ενώ άμεσα επικρέμαται πλέον ο κίνδυνος για την ίδια τους την ζωή.

 

Οι υπογράφοντες βεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση απελευθέρωσή τους για την σωτηρία της υγείας τους και της ζωής τους.

 

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ


  Αθανάσιος Καραμπέλης, Αν. Δ/ντης ΕΣΥ, Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Όλγα Κοσμοπούλου, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Γενικό Κρατικό Νοσ/μείο Νικαίας

 

από Ανατροπέας. 06/02/2007 9:38 πμ.


Αλήτες - δολοφόνοι της καπιταληστικής καταπίεσης, νομίζετε ότι θα τη γλειτώσετε;

Γράφετε στ'αρχίδια σας   επίσημες διαγνώσεις ιατρών  νοσοκομείου όπου έχετε καταδικάσει 2 συνανθρώπους  μας σε θάνατο;

Και αποκαλείτε τον εαυτόν σας άνθρωπο;

Εσείς ωρέ καθίκια που ορίεσθε στα κωλο-κάναλά σας για την ουρά του ποντικού που βρέθηκε στη σούπα ( και αυτό το κάνετε για το κονόμι) που είναι ρε μια έστω αναφορά για την πορεία θανάτου που έχουν καταδικάσει  2 νεαρούς διαδηλωτές που το έγκλημά τους ήταν που έλαβαν μέρος σε διαδήλωση;

Αυτοί οι "ευαίσθητοι"  αρχιορθόδοξοι χριστιανοί με τις μαύρες ρόμπες-έστω και με ρόζ εσώρουχα τι κάνουν;

Ο ΔΣΑ τι κάνει; Οι υποστηριχτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τι κάνουν;

Οι ΜΚΟ με τόσα πακέτα υποστήριξης τι κάνουν;

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πολιτικών διαστάσεων πρόβλειμα αν θα πρέπει να αφίσει να πεθάνουν οι 2 διαδηλωτές, ή θα πρέπει άμεσα να τους ελευθερώσει.

Και στις δυό περιπτώσεις είναι εμπλεγμένη  έτσι κι'αλειώς. Μπρός γκρεμός και πίσω ρεύμα.

Και στις δυό περιπτώσεις θα καταβαραρθρωθεί. Θα φανεί η αδυναμία του ισχυρού κράτους του πολύδωρα και του φόβου της εξεγερτικής συνείδησης μεγάλων κοινωνικών ομάδων που πλίτονται σε επιβουλή τρομοκρατίας και κάθε είδους οικονομικού κηνηγητού από το ανάλγητο κράτος τους και υπέρ των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΟΛΟΙ  ΑΥΤΟΊ  ΕΊΝΑΙ  ΥΠΕΥΘΟΙΝΟΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΟΡΓΑΝΟΜΈΝΗ 

ΠΟΡΕΙΑ   ΘΑΝΑΤΟΥ  ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ.

Ανατροπέας. 

από δ 06/02/2007 3:31 μμ.


ισως τους ταισουν με το ζορι για να μη βαψουν τα χερια τους με αιμα τα καθικια.

@ανατροπεα - νομιζω στη νετ το ειχαν αναφερει. οχι ρεπορταζ για τα παιδια, αλλα εκει που ελεγαν τα αιτηματα (οχι στο αρθρο 16 κλπ κλπ, επιγραμματικα δηλαδη) ειχαν αναφερει και αλληλεγγυη στους δυο απεργους πεινας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License