Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τους Απεργούς

επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν κρατούμενοι από παρατεταμένη απεργία πείνας

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 263/30-1-2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν κρατούμενοι από παρατεταμένη απεργία πείνας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Άμεσο κίνδυνο διατρέχει η υγεία και η ζωή των κρατουμένων Τ. Ζαντορόσνι και Γ. Κυριακόπουλου οι οποίοι κάνουν παρατεταμένη απεργία πείνας (60 μέρες και 45 μέρες αντίστοιχα) και νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο Κρατικό Νίκαιας. Διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό γιατί παραμένουν προφυλακισμένοι χωρίς δίκη από το Μάιο του 2006, όταν συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διαδήλωση και για πράξεις με τις οποίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση.
Επισκεφθήκαμε τους απεργούς πείνας και ενημερωθήκαμε από τους θεράποντες ιατρούς τους για την κρίσιμη κατάστασή τους. Εμφανίζουν έντονη απίσχνανση, πολύ χαμηλό επίπεδο σακχάρου με συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις, συγχυτικά φαινόμενα, αιμωδίες, ρινορραγίες, ουλορραγίες.
Στις 24-1-2007 ενημερώσαμε προσωπικώς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τηλεφωνικώς δε τον Υπουργό Υγείας για τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους. Ζητήσαμε την άμεση αποφυλάκισή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για να μη θρηνήσουμε θύματα όπως σε άλλες γειτονικές χώρες, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα έως σήμερα.
Κατόπιν των ανωτέρων, ερωτάστε, κ.κ. Υπουργοί:
Εφόσον η κατάστασή τους είναι τόσο επιβαρημένη, γιατί δεν επιτρέπεται η άμεση αποφυλάκιση για αποφυγή ανηκέστου βλάβης της υγείας και κινδύνου της ζωής τους, όπως συχνά συμβαίνει ακόμη και για βαρέα κακουργήματα;
Γιατί καθυστερούν τόσο οι διαδικασίες διεξαγωγής της δίκης και οι κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή τους στο δικαστήριο;».
Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.
(ΒΑ)(1SX)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε συνάδελφε, οι δύο κρατούμενοι που αναφέρετε στην ερώτησή σας συνελήφθησαν στις 6-5-2006 μαζί με άλλα δεκαπέντε άτομα. Αυθημερόν ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος τους για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα (στάση, διακεκριμένη φθορά, κατασκευή-προμήθεια, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κατά συρροή και με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, εμπρησμό κατά συρροή και με κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και άλλα).
Λόγω του πλήθους των κατηγοριών, έντεκα τον αριθμό, της σοβαρότητάς τους –κακουργήματα πολλά- και του αριθμού των κατηγορουμένων, δεκαεπτά συνολικά, η κύρια ανάκριση διήρκεσε κάτι περισσότερο από έξι μήνες. Εύλογο χρονικό διάστημα για τέτοια δικογραφία.
Αμέσως μετά την περάτωση της ανάκρισης –βλέπω εδώ στο σημείωμα- στις 12-1-2007 η δικογραφία χρεώθηκε σε εισαγγελικό λειτουργό και στις 23-1-2007 διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστικό όργανο να αποφανθεί για την παραπομπή, ή μη, των κατηγορουμένων ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, καθώς και για την παράταση, ή μη, της προσωρινής τους κράτησης. Γνωρίζετε ότι το ζήτημα της προσωρινής αποφυλάκισης των δύο κρατουμένων ανάγεται αποκλειστικά -όχι στη δική μου αρμοδιότητα, εγώ δεν έχω τέτοια- στην αρμοδιότητα και στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου. Ωστόσο, εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης, ενημέρωσα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον κίνδυνο της υγείας, της ζωής ενδεχομένως των δύο κρατουμένων, και ζήτησα τις ενέργειές του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Εγώ μία αρμοδιότητα είχα και αυτήν την άσκησα. Ποια; Σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου να παραγγείλει την κατά προτεραιότητα επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και την εισαγωγή της υπόθεσης κατά προτεραιότητα στο ακροατήριο. Και πράγματι ανταποκρίθηκε αμέσως, την ίδια ημέρα που το ζήτησα, στις 1-2-2007 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και συνήλθε πράγματι το δικαστικό συμβούλιο. Επειδή, όμως, ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων δεν παρέστη στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ορίστηκε νέα συνεδρίαση μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή αύριο είναι η δεύτερη σχετική συνεδρίαση, στις 6-2-2007. Και έτσι, εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί κανονικά, άμεσα θα εκδοθεί το βούλευμα για την ουσία της υπόθεσης και την άρση, ή τη μη άρση, της προσωρινής κράτησης των δύο κρατουμένων. Αν το βούλευμα είναι παραπεμπτικό -και εφόσον οι κατηγορούμενοι δεν ασκήσουν ένδικα μέσα κατά του βουλεύματος- η υπόθεση θα εκδικασθεί κατά την εκτίμηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως μου τη γνώρισε, εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου.
Ελπίζω να καθίσταται σαφές, κύριε συνάδελφε –και επιτρέψτε μου με αυτό να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε- ότι κάθε ζήτημα σχετικό με την υγεία των δύο κρατουμένων απεργών πείνας ανάγεται στην αρμοδιότητα της εισαγγελίας και του δικαστικού συμβουλίου -απαγορεύεται ρητά κάθε δική μου παρέμβαση- και δεύτερον, με τη δικαστική επιτάχυνση εξήντλησα, όπως σας εξήγησα, τη θεσμική μου αρμοδιότητα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που μου δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και ανταποκρίθηκε στην παραγγελία αυτή άμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.
(SX)


(1BA)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ δεν υπεισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, παρά το ότι λέτε επτά κακουργήματα και δεν ξέρω εγώ πόσα πλημμελήματα, εκρηκτικά, ληστείες κλπ. Δύο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έως τώρα έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν όλα αυτά, τη στιγμή μάλιστα που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, πολλά για τα οποία κατηγορούνται, έγιναν μετά τη σύλληψή τους ή σε χώρους άλλους από αυτούς στους οποίους εκινούνταν και συνελήφθησαν.
Το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μία παρατεταμένη απεργία πείνας. Παίρνουν μόνο νερό, ούτε καν βιταμίνες και διατρέχει άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. Διαμαρτύρονται γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η εκδίκαση της υπόθεσης.
Το ζήτημα είναι, προκειμένου να μην έχουμε ανήκεστο βλάβη της υγείας τους ή και κίνδυνο για τη ζωή τους, να απολυθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουν ούτε να διαπράξουν κανένα αδίκημα, γιατί θέλουν τουλάχιστον μερικούς μήνες –και το λέω σαν γιατρός αυτό- για να σταθούν στα πόδια τους και να γίνει η δίκη. Και εφόσον αποδειχθεί η ενοχή τους, ασφαλώς τότε να αποφασίσουν τα αρμόδια δικαστήρια τι θα πρέπει να γίνει για την τύχη τους.
Τουλάχιστον, όμως, να μην τους αφήσουμε, σε μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, να οδηγηθούν στο θάνατο, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες –για παράδειγμα στην Τουρκία- όπου η θανατική ποινή είναι ακόμα εν ισχύ. Πιστεύω ότι αυτό η δημοκρατία μας δεν το αντέχει και κανένας δεν θα ήθελε να δει μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.
Καταλαβαίνω ότι οι αρμοδιότητές σας είναι αυτές που είπατε. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι η αρμοδιότητα της Εισαγγελίας κινείται σε ορισμένα πλαίσια. Ξέρω, όμως, ότι αν υπάρχει κίνδυνος ανηκέστου βλάβης της υγείας, τότε κινούνται άλλες διαδικασίες. Μπορεί να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος ο άνθρωπος. Εδώ, κύριε Υπουργέ, αφέθηκε ελεύθερος ο αρχηγός της συμμορίας που δολοφονούσε τους γέροντες, τον οποίο ψάχνουν να βρουν, ή δεν ξέρω εγώ κάποιοι άλλοι. Γιατί, δηλαδή, εδώ δεν μπορούμε δύο νέους ανθρώπους να μην τους αφήσουμε να πεθάνουν από αυτή την απεργία, μέχρις ότου γίνει η δίκη και ανάλογα από εκεί και πέρα ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες;
Θέλω να πιστεύω δηλαδή –δεν ξέρω κατά πόσο αυτά παρακολουθούνται και από άλλους- ότι θα υπάρξει αυτή η ευαισθησία, ώστε να μην υπάρξει ανήκεστος βλάβη για την υγεία ή κίνδυνος για τη ζωή τους, να μη θρηνήσουμε θύματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε συνάδελφε, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις –όπως πράγματι είναι αυτή που συζητούμε- το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαντλεί πράγματι όλα τα περιθώρια, που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο και η υφιστάμενη κατάσταση του δικαστικού μας συστήματος. Το πράξαμε, όπως εξήγησα στην πρωτομιλία μου, όπως το πράττουμε άλλωστε και για κάθε αντίστοιχη ευαίσθητη υπόθεση, ευαίσθητη στο μέτρο που οφείλουμε να διασφαλίσουμε την τήρηση των όρων προάσπισης της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων των κρατουμένων κλπ.
Στις ευνομούμενες, όμως, πολιτείες υπάρχουν διακριτές αρμοδιότητες. Εγώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είμαι δικαστής. Δεν μετέχω του αρμοδίου Συμβουλίου. Τι μπορώ να κάνω; Μπορώ, όπως σας εξήγησα, να επιστήσω την προσοχή των Εισαγγελικών Αρχών, που μόνες τους αυτούς μπορούν να παρέμβουν για την αντιμετώπιση εκτάκτων θεμάτων, τα οποία έχουν να κάνουν με την υγεία και αντίστοιχα να ενημερώσουν τα δικαστικά συμβούλια για το σχετικό ζήτημα της προσωρινής κράτησης. Το έκανα. Το έκαναν και οι Εισαγγελικές Αρχές.
Το δεύτερο που μπορούσα, όπως είπα, να κάνω είναι να επιτύχω την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης. Και το πετύχαμε αυτό.
Είναι αυτονόητο ότι μας ενδιαφέρει η υγεία των δύο κρατουμένων, όπως μας ενδιαφέρει και η υγεία κάθε κρατουμένου.
Επισημαίνω ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, που νοσηλεύονται οι δύο κρατούμενοι, με το οποίο εφιστά την προσοχή στους θεράποντες ιατρούς, ως εκ της υποχρέωσής τους να επέμβουν αποτρεπτικά σε περίπτωση κινδύνου ζωής ή σοβαρής βλάβης της υγείας των ασθενών τους βάσει του άρθρου 31 του Σωφρονιστικού Κώδικα και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, του 3418/2005.
Σε κάθε περίπτωση -σας βεβαιώ κύριε συνάδελφε- επιχειρώ, εξαντλώντας -αν όχι και υπερβαίνοντας- τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, να συμβάλω στην αποτροπή του κινδύνου για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των απεργών πείνας. Μπορώ να σας το βεβαιώσω.

από . 06/02/2007 12:32 μμ.


Πολύδωρας ξανά κατά ΣΥΝ


Νέα επίθεση του Βύρωνα Πολύδωρα στο ΣΥΝ με αφορμή το αίτημα του Αλέκου Αλαβάνου για αποφυλάκιση των απεργών πείνας Ταράσιου Ζαντορόζνι και Γεράσιμου Κυριακόπουλου.

«Να που δικαιώνομαι για το ότι χαρακτήρισα τον ΣΥΝ ομπρέλα για υπόδικους αντεξουσιαστές και άλλα έκνομα στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

«Ο ΣΥΝ, ο πρόεδρός του και όλα τα στελέχη του στα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, στα θέματα δημοκρατίας θα συνεχίσει να είναι παρών με κάθε μέσον και βέβαια δεν δίνει εξετάσεις σε όσους πρωταγωνιστούν για τη συρρίκνωσή τους» απαντά με ανακοίνωσή του το κόμμα της Αριστεράς.

Στη Βουλή το ζήτημα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των δύο κρατουμένων υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

από Αντι-Κουμπάρος 06/02/2007 12:56 μμ.


ε ίναι πιθανό αύριο να έχουμε αποφυλάκιση;;;;;

από Μάριος Μ. 06/02/2007 2:20 μμ.


Χωρίς δίκη δεν μπορείς να κρίνεις ότι κάποιος είναι "έκνομος".

Αν θέλει να γίνει ο ίδιος ΚΑΙ αστυνομικό όργανο ΚΑΙ δικαστής να το δηλώσει.

Η δήλωση αυτή αποτελεί και προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών.

,

από . 06/02/2007 2:21 μμ.


  «Τουλάχιστον, όμως, να μην τους αφήσουμε, σε μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, να οδηγηθούν στο θάνατο, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες –για παράδειγμα στην Τουρκία- όπου η θανατική ποινή είναι ακόμα εν ισχύ. » Είναι τραγικό με τι μύθους ζούμε εδώ στο Ελλαδιστάν. Πάνε οι πολιτικάντηδες να πουλήσουνε μούρη διεθνώς ως δήθεν προοδευτική χώρα ενώ η αλήθεια απέχει πολύ από τον φανταστικό κόσμο όπου η ελληνική κοινωνία είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004, την ίδια χρονιά με την Ελλάδα: (http://web.amnesty.org/pages/deathpenalty-abolitionist1-eng)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License