Ζητείται ανθρωπιά για τους απεργούς πείνας

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=898540

Σκελετωμένοι, κάτωχροι, φαντάσματα του εαυτού τους, οι δύο απεργοί πείνας, 24 και 31 χρόνων, μόλις που διακρίνονται κάτω από τα σεντόνια τους, στο μικρό θάλαμο κρατουμένων της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Με δυσκολία ανοίγουν τα μάτια τους ακούγοντας τη φωνή του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να τους δίνει κουράγιο: «Είναι ζήτημα μιας ή δύο ημερών η αποφυλάκισή σας». «Μακάρι», ψελλίζει ο Ταράσιος Ζανταρόζνι.

Οι Γ. Κυριακόπουλος και Τ. Ζανταρόζνι βρίσκονται προφυλακισμένοι εννέα μήνες και συνεχίζουν την απεργία πείνας -67 και 52 ημέρες αντίστοιχα- ζητώντας να αποφυλακιστούν και να οριστεί η ημερομηνία της δίκης τους.

Κρίσιμες ώρες

Στο θάλαμο κρατουμένων οι δύο απεργοί εξετάστηκαν από τον γιατρό-βουλευτή Θανάση Λεβέντη. «Νιώθω ατονία. Νυστάζω συνέχεια» κι ακόμα κάποιες λέξεις που δεν ακούστηκαν τού είπε με σβησμένη φωνή ο Γεράσιμος Κυριακόπουλος. Ο γιατρός ζήτησε από τον Ταράσιο να του σφίξει το χέρι. Εκείνος το σήκωσε αργά. Δεν κατάφερε να πιάσει το δικό του. «Ευτυχώς, σήμερα σταμάτησε η αιμορραγία», απάντησε με σβησμένη φωνή και ο Κυριακόπουλος. Μόνο τα μάτια τους, κόκκινα και πρησμένα, ξεχωρίζουν. «Θα περάσουν έξι μήνες για να σταθούν στα πόδια τους», σχολίασε ο Θ. Λεβέντης.

Στο σιδερένιο κομοδίνο, δύο πλαστικά κύπελλα με τσάι. Δεν τα έχουν αγγίξει. Την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, που τους επισκέφθηκε (Αλ. Αλαβάνος, Θ. Λεβέντης, Δ. Στρατούλης), συνόδευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη από την είσοδο του νοσοκομείου. Πολυμελής φρουρά βρίσκεται μέσα κι έξω από την πόρτα του δωματίου.

«Νομίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να ισχύει η θανατική ποινή. Γιατί προς τα εκεί πηγαίνουμε. Οι δύο διαδηλωτές είναι προφυλακισμένοι εννέα μήνες, από τις αρχές Μαΐου, μετά τη διαδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και τόνισε: «Πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα για ανθρωπιστικούς, ιατρικούς και λόγους δικονομικής ισότητας: Δεν μπορεί οι "κουμπάροι" να βγαίνουν ύστερα από μερικές μέρες και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε πολιτική διαδήλωση να είναι εννέα μήνες προφυλακισμένοι. Επιπλέον έχουν λευκό ποινικό μητρώο και δεν υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν αδικήματα τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν κάνει ή να φύγουν από τη χώρα. Ούτε μπορεί η πολιτική διαφορετικότητα ν' αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό. Ζητάμε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να συνέλθει και νομίζω ότι θα αποφασίσει την αποφυλάκισή τους».

Ο Δ. Στρατούλης (μέλος της επιτροπής της διαδήλωσης του 4ου ΕΚΦ) δήλωσε ανεπιφύλακτα: «Εχω σαφή εικόνα για τα επεισόδια στη διάρκεια της πορείας. Τα παιδιά αυτά δεν είχαν καμιά σχέση με αυτά για τα οποία κατηγορούνται».

Ως εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ, ο Θαν. Καραμπέλης, που παρακολουθεί τους απεργούς πείνας, κατήγγειλε τα μέτρα φρούρησης των απεργών πείνας, επισημαίνοντας πως έτσι κι αλλιώς η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να διαφύγουν: «Παραβιάζεται το δικαίωμα των αρρώστων -το ιατρικό απόρρητο- αλλά και το δικαίωμα των γιατρών, που δεν μπορούν παρουσία αστυνομικών να εξετάζουν ασθενείς. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχει το Σύνταγμα, διεθνείς συνθήκες και η διακήρυξη της Παγκόσμιας Ενωσης Γιατρών που αναφέρεται στους απεργούς πείνας και απαιτεί ιδιαιτερότητα στην ιατρική εξέταση, απουσία οιουδήποτε τρίτου. Επιφυλασσόμεθα κάθε δικαιώματός μας για να προσφύγουμε για να κατοχυρωθεί αυτό το δικαίωμα στους κρατούμενους». 

]

από Αράθυμος 06/02/2007 3:23 μμ.


  Κοίτα να δεις που στο τέλος οι βουλευτάδες θα δρέψουν όλα τα πολιτικά οφέλη από την απελευθέρωση (αν γίνει). Όλη τη δουλειά την έκαναν οι αντιεξουσιαστικές ομάδες αλληλεγγύης όλο αυτόν τον καιρό δημοσιοποιώντας το θέμα και πάνε τώρα οι βουλευτάδες αφ'ενός μεν να παραστήσουν τους απεργοπατέρες και έτσι να κολλήσουν μερικά αγωνιστικά ένσημα στα μάτια των εξωκοινοβουλευτικών, αφ'ετέρου να διαφημιστούν ως ανθρωπιστές στους ψηφοφόρους τους. Αλλά να, τόσον καιρό και οι αλληλέγγυοι δεν κατάφεραν να οργανώσουν μία δυναμική διαδήλωση στο καίριο σημείο του ίδιου του Νοσοκομείου και να επιτύχουν αποφασιστική άμεση δημοσιοποίηση του θέματος από τα ΜΜΕ. Όσο για το φοιτηταριάτο, αυτό βρίσκεται ερμητικά κλεισμένο μέσα στο βαζάκι μαζί με την υπουργό, το άρθρο και το ξύδι. Έτσι καταλήξαμε να «Ζητείται ανθρωπιά για τους απεργούς πείνας» από εκεί που ζητείτο...ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License