Nα τη χαίρονται την "ανανεωτική" Αριστερά τους

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη. Με τέτοιους "αριστερούς" οι ΗΠΑ μπορούν να είναι ήσυχες.

--------------------------------------------------------------- Πρόταση ψηφίσματος κατά του πολέμου στο Ιράκ που σχεδιάζουν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπ. Χαλβατζής. Πρότεινε συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του «με τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με οποιοδήποτε πρόσχημα, χωρίς ή με απόφαση του ΟΗΕ», να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση «να αποκλείσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, μέσω της βάσης της Σούδας και των ναυτικών μονάδων που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο» και, τέλος, να καλέσει το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 15ης Φλεβάρη. Αντίθετα, όμως, όλες οι άλλες παρατάξεις (Ντ. Μπακογιάννη, Χρ. Παπουτσή, Φ. Κουβέλη και Γ. Δημαρά), εξισώνοντας θύτες και θύματα, υιοθέτησαν ψήφισμα το οποίο, αφού αναφέρεται εκτενώς στο δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ζητά από την κυβέρνηση του Ιράκ «να σταματήσει πάραυτα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σεβαστεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί πλήρως και πειστικά στους τομείς που τα ψηφίσματα αυτά προσδιορίζουν». Ταυτόχρονα, καλεί τις ΗΠΑ να... «αυτοσυγκρατηθούν» και «να δράσουν μόνο κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας»(!) Οσο για την 15 Φλεβάρη; Το Δημοτικό Συμβούλιο «συμπαρίσταται στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις», αλλά... «μέσα στο φιλειρηνικό, αλλά και σφαιρικό, πλαίσιο αρχών του σημερινού ψηφίσματος». Ετσι, για να μη μένει καμιά αμφιβολία ότι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η υποστήριξη του ιμπεριαλισμού... --------------------------------------------------------------- Τα γνωστά κόλπα του ΣΥΝ. Απ'τη μια μετέχουμε στα διάφορα Φόρα και αντιπολεμικές ενώσεις καταγγέλωντας τιν Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό, μόλις όμως βρεθούμε σε καμιά κυβερνητική, πολιτειακή θεσούλα ασκούμε "ρεαλιστική" και "υπεύθυνη" πολιτική χωρίς "ψευδαισθήσεις" σιγοντάρωντας την κυβερνητική πολιτική. Ε, ρε σανίδα που σας χρειάζεται...

από copy 11/02/2003 1:13 μμ.


Οπως πάντα η αλήθεια είναι διαφορετική. Αλλωστε από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ μόνο οι Κνίτες μαθαίνουν την "αλήθεια". Η απόφαση και η στάση της αντιπολίτευσης: Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καλεί την κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "να εργασθεί αόκνως για την επίτευξη κοινής στάσης όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε., χωρίς ομαδοποιήσεις και εξωθεσμικούς αιφνιδιασμούς". Υπενθυμίζει την κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για παράταση της προθεσμίας για τους επιθεωρητές, ειρηνική επίλυση της κρίσης και διαμόρφωση ενιαίας στάσης στους κόλπους της Κοινότητας. Θέτει δε ως στόχους την αποφυγή του πολέμου, τη συμμόρφωση του Ιράκ με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την αποφυγή μονομερών και εκτός πλαισίου του ΟΗΕ ενεργειών των ΗΠΑ, καθώς και την επίτευξη αρμονικής σχέσης συνεργασίας για το θέμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με κύριο αντικειμενικό σκοπό τη διαφύλαξη της ειρήνης. Στο ψήφισμα καλούνται οι ΗΠΑ να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν πλήρως τις διαδικασίες του ΟΗΕ, δρώντας μόνον κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για διατήρηση της ειρήνης". Παράλληλα, εκφράζεται η διαπίστωση ότι το καθεστώς του Ιράκ βασίζεται στην ολοκληρωτική "καταπίεση της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης" και προβαίνει "σε συστηματικές και εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καλεί έτσι την κυβέρνηση του Ιράκ να σεβαστεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί πλήρως και πειστικά. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ψηφίστηκε με την αντίρρηση του Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος κατέθεσε και ψήφισε δικό του ψήφισμα για το θέμα. Επίσης δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Χρ. Παπουτσή να κληθούν οι Αθηναίοι να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της Αθήνας, όπως επίσης του Φ. Κουβέλη και του Γ. Δημαρά, που ζήτησαν να προστεθεί παράγραφος στην οποία να ζητείται η μη εμπλοκή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη σύρραξη.

από kapoios 11/02/2003 1:28 μμ.


...apo kapoion poy ypografei me nick Red Alert

οι κνίτες έχουν πρόβλημα με τον ΣΥΝ και όχι με τους χρυσαυγίτες με τους οποίους κατεβαιναν προσφατα παρεούλα σε αντινατοίκές διαδηλώσεις. Όσον αφορά την ουσία εγώ θα πώ ότι δεν πρέπει να είμαστε ούτε με τον Καϊζερ ούτε με τον τσάρο.ούτε με τον μπούς, ούτε με τον σαντάμ, αλλά με τον εξαθλιωμένο λαό του ιράκ

από esy 11/02/2003 1:41 μμ.


eisai aytos pou xeftilistike an den kanw lathos sto thema tsigarida ..........eleges oti den htan ston ela kai ola ta ekanan ta mme.perastika. as krineis kapoios allos ton rizospasth kai oxi esy an eisai aytos pou egrapse tin malakia me ton tsigarida.

από copy 11/02/2003 1:55 μμ.


Οτι βάζω στο indy είναι copy από πηγές αληθινές. Δεν έβαλα τίποτε για Τσιγαρίδα. Μην βιάζεσαι λοιπόν να βγάλεις συμπεράσματα. Αλήθεια δεν μας είπες τη γνώμη σου για την "αλήθεια" που διάβασες...

από RED ALERT 11/02/2003 1:58 μμ.


....σε τι ακριβώς διαφέρει αυτό που δημοσίευσε ο "Ρ" από αυτό που γράψατε εσείς?? Η εκτίμηση του καθενός για το ψήφισμα είναι ατομική, αλλά ότι αναφέρει η δημοσίευση μου ισχύει. Ας δούμε λοιπόν τι δημοσίευσες εσύ "copy": α)<<Στο ψήφισμα καλούνται οι ΗΠΑ να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν πλήρως τις διαδικασίες του ΟΗΕ, δρώντας μόνον κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας>> Άρα. Αν ο ΟΗΕ ψηφίσει βομβαρδισμούς, μέσα είμαστε!!! β)<<Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας καλεί έτσι την κυβέρνηση του Ιράκ να σεβαστεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί πλήρως και πειστικά.>> Άρα. Το Ιράκ μένει να αποδείξει ότι δεν είναι....ελέφαντας (ότι δεν έχει πυρηνικά όπλα) και όχι οι επιθεωρητές. γ) Τι πα να πει "κοινή στάση" όλων των χωρών της Ε.Ε.?? Δε μιλά πουθενά για "κοινή στάση ενάντια στον πόλεμο", ας πούμε. Όλη η φασαρία είναι να μη διαραγεί το "ενιαίο" της Ε.Ε. δ)Ποια η λογική του να 'αναθερμαίνεις' την επιχειρηματολογία περί "αιμοσταγούς καθεστώτος στο Ιράκ"? Μήπως για να τηρηθεί η λογική των ίσων αποστάσεων? Γιατί δεν γίνεται αναφορά π.χ. και στο "αιμοσταγές καθεστώς του Σαρόν" ή της Σ.Αραβίας η οποία θα παρέχει τις αναγκαίες στρατιωτικές διευκιλύνσεις στις ΗΠΑ?? ε) Εν τέλη, αυτό είναι ένα πλαίσιο σε "προοδευτική" κατεύθυνση?? Δηλαδή θα μπορούσαμε να το'χουμε και σαν πλαίσιο στην κοινητοποίηση στις 15?? Γιατί δεν ψήφισε ο "αριστερός" (χαχα) ΣΥΝ το πλαίσιο της "Συμπαράταξης" που έλεγε: <<με τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με οποιοδήποτε πρόσχημα, χωρίς ή με απόφαση του ΟΗΕ>> Υ.Γ. στ)Ερώτηση κρίσεως. Αν η παράταξη του ΚΚΕ είχε ψηφίσει ένα τέτοιο πλαίσιο, πόσοι από τους γνωστούς ΚΚΕδοφάγους θα είχαν ξεσκιστεί να γράφουν υβριστικά σχόλια περί "συμβιβασμένου, ρεφορμιστικού και ξεπουλημένου" ΚΚΕ???

από Αρειανός 11/02/2003 2:28 μμ.


καλή η κριτική στο ΚΚΕ, όταν όμως γίνεται από τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ και με σκοπο να συμβάλει και αυτό στην ισχυροποίηση του κινήματος και στο πολιτικό ξεκαθάρισμα στις γραμμές του. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω που στο διάολο έκανε λάθος το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως επειδή δεν περιμένει ΄΄θεσμική λύση΄΄από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ? Ή μήπως επειδή δεν θέτει ζήτημα αφοπλισμού του Σαντάμ? Συμμετέχω στο φόρουμ, δεν μπορώ να δεχτώ όμως τις παλινωδίες του ΣΥΝ σε σχέση με Ε.Ε-Ο.Η.Ε μιας και σπέρνουν ένα σωρό αυταπάτες σε σχέση με το ρόλο αυτών των οργανισμών, μπλοκάροντας έτσι το κίνημα. Ρε μάγκες που κάνετε κριτική στον ρεντ αλέρτ(με τον οποίο εγώ διαφωνώ, αλλά δεν είναι της παρούσης) για πέστε μου:Γιατί ο δικτάτορας Σαντάμ πρέπει να αφοπλιστεί? Επειδή έτσι το γουστάρουν οι Η.Π.Α-Ε.Ε? Ας αφοπλιστούν πρώτα οι ΗΠΑ που έχουν σπείρει τον φόβο και τον τρόμο σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και ας αφοπλιστεί και το Ιράκ. Επίσης είναι λαθεμένη η στάση ΄΄ούτε στο Σαντάμ-ούτε στον πόλεμο΄΄ γιατί αυτομάτως αποδέχεσαι ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με το Σαντάμ και όχι με τα πετρέλαια, ενώ απολογείσαι στην ουσία στους απο πάνω λες και οποιαδήποτε αριστερη τάση υποστηρίζει το Σαντάμ.

από st 11/02/2003 2:35 μμ.


Αντιγράφω από RED ALERT: "Αντίθετα, όμως, όλες οι άλλες παρατάξεις (Ντ. Μπακογιάννη, Χρ. Παπουτσή, Φ. Κουβέλη και Γ. Δημαρά), εξισώνοντας θύτες και θύματα, υιοθέτησαν ψήφισμα το οποίο, αφού αναφέρεται εκτενώς στο δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ζητά από την κυβέρνηση του Ιράκ «να σταματήσει πάραυτα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σεβαστεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί πλήρως και πειστικά στους τομείς που τα ψηφίσματα αυτά προσδιορίζουν». Ταυτόχρονα, καλεί τις ΗΠΑ να... «αυτοσυγκρατηθούν» και «να δράσουν μόνο κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας»(!) " ΟΚ, αλλά θάπρεπε να ξέρεις πως ο Γ.Δημαράς είναι στο ΔΗ.Κ.ΚΙ. Επίσης θάπρεπε να ξέρεις ότι το ΔΗ.Κ.ΚΙ είναι στη "ΔΡΑΣΗ". Απότι κατάλαβα δηλαδή κάποιοι οι οποίοι είναι στη "ΔΡΑΣΗ" εξισώνουν θύτες με θύματα, κλπ, κλπ, κλπ. Απλά ήταν ευκαιρία για να ξεσπαθώσετε κατά του φόρουμ! GO ON!Καλή συνέχεια!!!!

από RED ALERT 11/02/2003 2:40 μμ.


....γιατί το ΚΚΕ δεν κατέβηκε με Δημαρά στην Αθήνα?? Δεν ήταν τόσο μικροπολιτική κίνηση, όπως πιστεύαν ορισμένοι. Άλλωστε εγώ έκανα κριτική στον ΣΥΝ, όχι στο Φόρουμ.

από χ 11/02/2003 3:12 μμ.


Δηλαδή απ΄ότι λέει εδώ το Κνιτάκι, το ΚΚΕ έκρινε ύποπτο εθνικώς και ταξικώς τον Δημαρά γι΄αυτό και δεν τον υποστήριξε. Ενδιαφέρον. Να δούμε τι λεει και ο Τσοβόλας.

από RED ALERT 11/02/2003 3:21 μμ.


...μην πας να αποπροσανατολίσεις την συζήτηση. Το ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε με το στυλάκι και το υφάκι που πλάσαρε ο Δημαράς ήταν εμφανές και από την περίοδο των εκλογών και από τις τοποθετήσεις της Συμπαράταξης. Για το θέμα έχεις να πεις τίποτα, ή στρέφεις την συζήτηση αλλού για να ξεχάστει η μαλακία του ΣΥΝ?? Μήπως η στάση του ΣΥΝ στο Δημοτικό συμβούλιο, έχει σχέση και με τις κατάπτιστες προ ημερών τοποθετήσεις της Δαμανάκη για την επέμβαση των Αμερικανών ή νομίζεις ότι τις ξεχάσαμε?? Άστε τις τρίπλες.

από copy 11/02/2003 3:26 μμ.


...που κρίνει από το "στυλάκι και το υφάκι" τους συμμάχους του. Δηλαδή, το "στυλάκι και το υφάκι" της Κανέλη, του Ζουράρι και του Μήτσου (Τσοβόλα) είναι μια χαρά γι αυτό συνεργάζεστε. Βρε δεν πάτε στο διάβολο.

.....το κείμενο που ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ δημοσίευσες, το γυρίζουμε στα τσάμικα και στην Κανέλλη για να αποφύγουμε τη συζήτηση, ε?? Άντε απάντα. Σε καλύπτει το κείμενο του Δημοτικού συμβουλίου που ψήφισε ο ΣΥΝ??

από frosty 11/02/2003 4:10 μμ.


grafete pio grigora re pedia na doume ti tha ginei giati tha sxolasoume,& tha xasoume tin sinexeia ade,ade,ade na mathoume & ligo ti pezete stin athina

από ΑΚΗΣ 11/02/2003 4:44 μμ.


Δεν έχει προβλημα το κκε να συνεργάζεται με εθνικιστές τύπου Ζουράρη και Κανέλη,όπως προείπες, δεν έχει πρόβλημα να κατεβαίνει σε κινητοποιήσεις αγκαλιά με τους φασίστες αλλά κωλύεται να συνδιαλεχθεί με τον ΣΥΝ ή το ΕΚΦ.Γι αυτό δεν την έκαναν ο Κωστόπουλος, ο Θεωνάς και οι άλλοι?...Άντε και με τον Καρατζαφέρη σύντροφοι του ΚΚΕ

από Lenningrad 11/02/2003 5:08 μμ.


Τι θα γίνει ρε μεγάλε?? Δεν έχεις βαρεθεί να παίζεις την ίδια κασέτα ή μήπως ξεχάσανε να σου την αλλάξουν? Την μαλακία με τους φασίστες την έχεις πει 22 φορές με διαφορετικές αφορμές κάθε φορά. Καταντάς σαν το ανέκδοτο με το σκουλίκι και τον Τοτό... Τελικά επι της ουσίας ΕΣΥ ΚΑΛΥΠΤΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝασπισμού (της ΣΥΝαίνεσης) Ή ΟΧΙ?? Η ίδια ερώτηση αφορά και τον copy...

Προς πάσης φύσεως "επαναστάτες", τροτσκιστές, κρυφούς και φανερούς ΠΑΣΟΚους και ΣΥΝοδοιπόρους της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης... Απαντήστε μας σας παρακαλώ πολύ, τι είδους βραχυκύκλωμα συμβαίνει στον εγκέφαλο σας μόλις στριμώχνεστε από την πραγματικότητα και τα γεγονότα, που (τα γαμημένα...) δεν σας αφήνουν να παίξετε το ρόλο που βλέπετε κάθε βράδυ στις πολιτικές σας ονειρώξεις; Το ρόλο του "ηγέτη" του "αυτόνομου", "ριζοσπαστικού" και δεν συμμαζεύεται κινήματος, ντε... γιατί μόνο αν βραχυκυκλώνουν τα καλώδια στον εγκέφαλο εξηγείται το γεγονός ότι μόλις νιώθετε την πλάτη στον τοίχο αρχίζετε την γνωστή κασέτα περί Κανέλλη, Ζουράρι, πίπες, πιπές, πίπες... Μερικοί πιο ψαγμένοι με μούσια ή μουστάκι, κασκόλ κόκκινο σε αντίθεση με την ροζ, όχι σεξιστικά, "πολιτική κουλτούρα" τους (το διάβασα κάπου και γέλασα εγκάρδια, άκου πολιτική κουλτούρα αντί για ιδεολογία ή αντίληψη, τέλος πάντων...) θυμούνται πάνω στα μεράκια και τον Ζαχαριάδη κτλ., κτλ. Με πορδές, "φίλοι" μας, δεν βάφονται αυγά... Τραβάτε λοιπόν στο Σύνταγμα, στην ενότητα σας με τον Λαλιώτη, την Φώφη, τους "φιλειρηνιστές" της Ε.Ε. (γιατί όπως μια ομάδα λέει και νομίζω το συμμερίζεστε όλοι ο πόλεμος είναι του Μπους, οικογενειακή υπόθεση μάλιστα!). ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΧΙ ΣΕ ΝΑΤΟ-ΕΕ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!

από Στ.Στ. 11/02/2003 5:43 μμ.


Ρε παιδιά, συγχωρέστε μου την αφελή ίσως ερώτηση, μιας και φαίνεται ότι όλοι γνωρίζεται την απάντηση, αλλά γιατί ο Ζουράρις και η Καννέλη είναι εθνικιστές; Από ποιές δηλώσεις τους, κατα τη διάρκεια της συνεργασίας του με το ΚΚΕ, προκύπτει αυτό; Επειδή παρακολουθώ όσο μπορώ τα γραπτά και των δύο τα τελευταία χρόνια, δεν έχω αντιληφθεί κανένα εθνικισμό. Παρακαλώ δείξτε μου το φως. Επιμένω: κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους με το ΚΚΕ, το παρελθόν τους ή τη μετέπειτα πορεία του Ζουράρι δεν μπορεί να τη χρεώνεται το ΚΚΕ. Δεν βλέπω να κατηγορεί κανείς το ΣΥΝ για το τι λέει τώρα ο Μπίστης ή ο Ανδρουλάκης.

από bb 11/02/2003 5:53 μμ.


1.O knitis exei kathe dikio geia to ΣΥΝ και το πόσο πουλημενος είναι οπως στο ΔΣ Αθηνών 2.Ο συνασπισμένος έχει κάθε δικιο για το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ 3.Και ο Κνιτισ εχει επισισ δίκιο που καταγγέλει τους άλλους για την αρνηση των συνθημάτων ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ 4.Και γω δικιο θα χω να θυμισω στο ΚΝΙΤΗ ότι τα χει κάνει τουμπεκι αυτα και να ξαναδει ολες τις αφισεσ που κολαγε σημ,ερα αν τα γράφουν πουθενα 5> Και ΚΚΕ και ΣΥΝ ειναι πουληταρια (Το ΚΚΕ λιγότερο αλλα ολιγον φασιζων) 6 Εμπρος για μια ανεξαρτητη ριζοσπαστκη αριστερα ειναι το μόνο που θα μετατοπισει και ΣΥΝ και ΚΚΕ

από frosty 11/02/2003 6 μμ.


THA APADISEI KANENAS? & prepei na figo ftou gamo to kala to pios egine roba apo tin sezitisei (mexri edo)den to seizitao pedia, prosexete tin epomeni fora pote & pos epititheste hahaha PS:re StSt gia ton tipo,z, oute kan ton ksero alla gia tin kanneli,mexri & edo kati akougotane(K.Eu) pos legane to periodiko tis 'nefeli' i kati?

Το ΚΚΕ υιοθετεί την ηλίθια λογική ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Χτές υποστήριζαν τον χασάπη Μιλόσεβιτς , σήμερα τον δικτάτορα Σαντάμ. Ξεχάσατε ή δεν σας βολεύει να θυμάστε την εξόντωση χιλιάδων Κούρδων με χημικά όπλα απ΄τον προστατευόμενο σας Σαντάμ πριν μερικά χρόνια?Στην προσπάθεια σας να πουλήσετε φτηνό αντιαμερικανισμό κλείνετε τα μάτια στις ανάγκες του ιρακινού λαού που δοκιμάζετε απ τον εγχώριο τύρρανο και ταυτόχρονα απ τον παγκόσμιο δυνάστη. Αρκετά πια με αυτά τα ιδεολογήματα. Όσο για τα υπόλοιπα , συγκεντρώνει το ΚΚΕ τα πυρά όλων, γιατί αρνείται να διαδραματίσει τον πρωτοποριακό ρόλο που όλοι περιμένουμε στην συγκρότηση ενός ευρύτερου αντικαπιταλιστικού πόλου μένοντας προσκολημμένο με γαϊδουρινό πείσμα σε νοοτροπίες αποκλεισμού των άλλων αριστερών παρατάξεων και οργανώσεων.

από Jorge 11/02/2003 7:23 μμ.


Άκη (μη μου πείς Τσοχατζόπουλε;;;), το ότι το ΚΚΕ "δεν παίζει τον πρωτοποριακό ρόλο που όλοι θα θέλατε" είναι μια μεγάλη αλήθεια. Γι'αυτό όπως έγραψες κι έφυγε ο Θεωνάς κι ο Κοψίδης κλπ. Οι ίδιοι παίζουν αυτόν τον πρωτοποριακό ρόλο μαζί με το ΣΥΝ - στο γραφείο του Κωνσταντόπουλου εργαζόμενος ο δεύτερος- και κάνετε (ή έτσι νομίζετε) τη δουλειά σας.Κατά τ'άλλα εμένα δεν μ'ενοχλεί που όλοι τα χώνουν στο ΚΚΕ. Θα μ'ενοχλούσε αν αυτοί που αγωνίζονταν καταφέρονταν ενάντια στο ΚΚΕ. Άντε λοιπόν σαν καλό παιδάκι, μαζί με την ΠαΣοΚάρα και το κίνημα της τηλεόρασης.Και, κορίτσια, να μας συγχωρείτε που υπάρχει γερή και μαζική ΚΝΕ τέτοια που δεν σας αφήνει να παραγοντίζετε έξω από την οθόνη του PC σας.

από ακης 11/02/2003 7:35 μμ.


Μ αυτά τα μυαλά και με τέτοιους ,διανοητικά αυνανιζόμενους οπάδούς (σ εσένα και τους ομοιούς σου αναφέρομαι και όχι στην πλειοψηφία των έντιμων και σοβαρών αγωνιστών) πολύ σύντομα θα μείνετε στο ΚΚΕ εσύ ,ο Χαλβατζής , η Παπαρήγα και ο οδηγός της

από Νίκος 11/02/2003 8:54 μμ.


Επειδή ρώτησε ο Red Alert σε τι διαφέρει το κείμενο του copy από το κείμενα του Ρίζου που αναδημοσίευσε, πρέπει να τονιστεί πως πολλές φορές η μισή αλήθεια είναι πολύ χειρότερη από το ψέμα, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά οι μισθοφόροι της προπαγάνδας. Υπάρχει και ένα ανέκδοτο που διακωμωδεί αυτό το γεγονός: Σε ένα «φιλικό» αγώνα δρόμου μεταξύ των δυο τους, ο Αμερικάνος πρόεδρος τερμάτισε πρώτος και ο Σοβιετικός ΓΓ δεύτερος. Η εφημερίδα «Πράβντα» έγραψε: «Σε ένα νέο θρίαμβο για το ένδοξο μας καθεστώς, ο τιμημένος ΓΓ μας τερμάτισε δεύτερος ενώ ο ιμπεριαλιστής Αμερικάνος πρόεδρος κατετάγη μόλις προτελευταίος.»

από Στ.Στ. 11/02/2003 9:25 μμ.


Ρε παιδιά τόσο δύσκολο είναι να απαντήσετε στην ερωτησή μου; Ειδικά για copy και ΑΚΗ, ενημερώστε με, έγραψε η είπε τίποτα εθνικιστικό η Καννέλη όσο καιρό συνεργάζεται με το ΚΚΕ ή ο Ζουράρις όταν συνεργαζόταν (περσινά, ξυνά σταφίλια); Πολυγραφότατοι είναι και οι δύο, αν υπάρχει θα το βρείτε. Το περιοδικό της Καννέλη λέγεται "ΝΕΜΕΣΙΣ", και μόνο εθνικιστικό δεν είναι. Συγνώμη που επιμένω, αλλά θεωρώ πολύ σοβαρο να κατηγορείται βουλευτής του ΚΚΕ για εθνικισμό.

από Lenningrad 11/02/2003 9:29 μμ.


Ρε παίδες έχω μια απορία... Πως είναι δυνατόν τα επιχειρήματα που όλοι χρησιμοποιούν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) από την gay ΣΥΝαινετική φορουμαριστερά μέχρι τους αναρχοαυτόνομους να είναι τόσο πανομοιότυπα όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ. Τώρα για να γίνω λίγο περισσότερο συγκεκριμένος: Προς ΒΒ: Το ΚΚΕ φίλε μου έχει θέση για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Άρα είναι τουλάχιστον άδικο να το κατηγορείς για τουμπεκί. Είναι επίσης άδικο να το κατηγορείς για ζειμπέκικους χωρούς, όταν από την αρχή έχει υποστηρίξει την αντίθεση του τόσο στην ψευδεπίγραφη & Αμερικανόπνευστη Ελληνοτουρκική φιλία, όσο και στο σχέδιο Ανάν. Προς ακης: Οι πολιτικές σου προτιμήσεις είναι πασιφανέστατες. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι κάνει ένας τόσο συνεπείς ΠΑΣΟΚος μέσα σε ένα εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης. Μάλλον σου ταιριάζει καλύτερα ο Εισαγγελάτος. Αλλά μάλλον πάλι όχι, μάλλον θα είσαι από αυτούς που βλέποντας τον Τσίμα στην ΝΕΤ θα σκέφτεσαι "μα γιατί αυτός ο άθλιος Σαντάμ δεν φεύγει από την μέση, να μην γίνει ο τριάθλιος αυτός πόλεμος". Η άποψη σου είναι η περισσότερο επικίνδυνη γιατί αποτελεί άλλωθι και μάλλιστα με το προκάλυμμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για όλες τις ιμπεριαλιστικές ανά τον κόσμο επεμβάσεις. Είμαι δε βέβαιος ότι όπως θα συμφωνείς με την νέα κυβέρνηση της Γιουκοσλαβίας, με το ίδιο θετικό βλέμα θα δεις και την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την ΑμερικανοΝατοϊκή στο Ιράκ. Το δε γελοίο της ιστορίας είναι ότι στο δεύτερο μισό του σχολίου σου, μιλάς για αντι-καπιταλιστικό μέτωπο. Χωρίς διάθεση να σε απογοητεύσω, το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο δεν είναι για εσένα. Κάθε μέτωπο αντίθετο στο σημερινό σύστημα, είναι υποχρεωμένο να είναι αντίθετο με τις νεοταξικές επιλογές. Σε αντίθετη περίπτωση συμπλέει με τις επιλογές των ιμπεριαλιστών και τότε αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ανάχωμα, στην χειρότερη μέρος του ίδιου του συστήματος. Όσο για το αν το ΚΚΕ είναι στην πρωτοπορία του κινήματος, ευτυχώς δεν θα το κρίνεις ούτε εσύ. Προτιμάμε να το κρίνει ο Λαός!! Αυτός άλλωστε μπορεί να καταλάβει αν οι θέσεις του ΚΚΕ είναι φτηνός αντι-αμερικανισμός ή όχι. Τέλος προς τον "Νίκο": Δεν λέει ο Ριζοσπάστης την μισή αλήθεια... Διάβασε το σχόλιο του RED ALERT καλύτερα. Νομίζω ότι εκεί διευκρινίζετε καλύτερα το θέμα. Άλλωστε δεν καταλαβαίνω που είναι το ζήτημα. Ο ΣΥΝ είναι σαφές ότι ανήκει στην ρεφορμιστική δήθεν "Αριστερά" που σιγοντάρει την Κυβερνητική πολιτική. Διαφωνεί κανείς??

από Lenningrad 11/02/2003 9:33 μμ.


Άσε μην περιμένεις απαντήσεις. Κανείς δεν πρόκειται να απαντήσει επί συγκεκριμένου για τέτοιους χαρακτηρισμούς. Πρόκειται απλά για επιχείρημα για Λαϊκή κατανάλωση από ανθρώπους που θεωρούν τον Γιαννόπουλο αντιστασιακό, και τον Παπαγιαννάκη και την Δαμανάκη αριστερούς...

από Dodgy 11/02/2003 9:38 μμ.


Παρακολουθώ αριστερούς ανθρώπους να υπερασπίζονται την Κανέλλη (που ήθελε να κάνει πάρτι στα Ιμια και δηλώνει 'ορθόδοξη κομμουνίστρια') και το Ζουράρι (που έβαλε στη Θεσσαλονίκη τον κόσμο του ΚΚΕ να τραγουδήσει τον ακάθιστο ύμνο ή όπως αλλιώς λεγεται αυτή η μαλακία) και δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω Εμπρός να πάρουμε την πόλη παλικάρια...

από Σιτ 11/02/2003 9:53 μμ.


Μπράβο ρεύμα ο συνασπισμός! Μιλάμε για πολλά λεφτά που έχει αρπάξει για να έχει τόσα φερέφωνα παντού. Ρε φτερά στον άνεμο, άν αύριο είναι εξουσία ο ΛΑΟΣ που τον βρίζετε και σας μοιράζει πεντοχίλιαρα θα πάτε τρέχοντας. Ρε παιδάκια του Κλικ και του Νιτρο, πασοκόπληκτα, ακόμα μιλάτε για "χασάπη μιλόσεβιτς" και σαντάμ όταν εκατομμύρια νεκροί προλετάριοι κοίτονται σε ερήμους και ρημαγμένες πόλεις; Άξιος ο μισθός σας, αλλά ως πότε; Εμπρός στο δρόμο του Πανταγιά.

από ΝΙΚΟΣ 11/02/2003 9:54 μμ.


ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ????? ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΚΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

από Dodgy 11/02/2003 10:17 μμ.


Κάποιος 'Σιτ' - υπηρετών στα ΚΝΑΤ λογικά - όταν δεν έχει τι να απαντήσει το ρίχνει στα φερέφωνα και στα τσιράκια του πασοκ... Αλλωστε αυτη είναι η γραμμή του Κομματος (Ενα ειναι το κομμα ντε!) Ο 'Σιτ' έχει στο κεφάλι του αυτο που υποδηλώνει στα αγγλικά το nickname του.

από Στ.Στ. 11/02/2003 10:41 μμ.


Έτερον εκάτερον. Δεν ζήτησα να μάθω το θρήσκευμα τους. Ο καθένας ας πιστεύει όπου θέλει. "Συνοδοιπόρος" είναι η Κανέλλη σε ένα αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό μέτωπο, όχι στην Κ.Ε. του Κόμματος. Λοιπόν, αν κανείς μπορεί να αποδείξει τον εθνικισμό τηΣ Κανέλλης ας το κάνει με σοβαρότητα, αλλιώς ας μην ασχοληθεί. Και μιλάμε για εθνικισμό, έτσι. Μην δω τίποτα "να μην ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας" ως ενδείξεις εθνικισμού. Ας πούμε αυτό που λέει σαρκαστικά ο Dodgy, "Εμπρός να πάρουμε την πόλη παλικάρια..." το έχει πει ποτέ κανείς; Υ.Γ. Για την ιστορία, η υπόθεση με τα Ιμια προηγείται περίπου 4 χρόνια της ένταξης τηε Κανέλλη στο μέτωπο, και ήταν μια υγιής αντίδραση στα πρωθυπουργικά ευχαριστήρια, παρόμοια με τη συναυλία του Μίκη (που στις 15 θα είναι στο Σύνταγμα).

από Lenningrad 11/02/2003 10:49 μμ.


Ως πότε θα πιπιλάτε την καραμέλα του εθνικισμού? Είστε το αριστερό άλλωθι των ιμπεριαλιστών και συμφωνείτε με τις θέσεις τους δήθεν διαφωνώντας. Όταν δε ξεσκεπάζεστε τα παπαγαλίζετε χιλιοπαιγμένες Λαλιώτικες ατάκες περί εθνικιστών. Στο κάτω κάτω της γραφής αριστερός που συντασσόμενος πίσω από το προκάλυμμα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" με τους ιμπεριαλιστές ψευτοκραυγάζει, αλλά αυτός που οι πολιτικές του θέσεις ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ... Άντε λοιπόν στην gay-ελευθεριακή εκδοχή της ροζ ανατροπής και παράτα μας εμάς να προσπαθούμε για τα άλλα...

από Dodgy 11/02/2003 11:06 μμ.


Σύντροφε Στ.Στ. (θεωρώ συντροφους μου τους ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς κι ας μην ανήκω στο ΚΚΕ) οπως ειπες και μόνος σου, αυτο το 'να παρουμε την πολη' το ειπα σαρκαστικά και φυσικά δεν το εννοούσα. Παρ ολα αυτα νομιζω οτι ορισμενα πραγματα ειναι πολυ βασικα για τους υλιστες κομμουνιστες. ενα απο αυτα ειναι η θρησκεια. Η μεγαλυτερη δηλαδη απατη που εχει εφευρεθει διαχρονικα απο την εξουσία για να κραταει τον κοσμο αποχαυνωμενο... Αν νομιζεις οτι η κανελλη προσφερει στο κομμα σου να την χαιρεσαι τελος παντων... αν και το οτι τα ιμια εγιναν πριν τοσα χρονια δεν λεει τιποτα γιατι ο ανθρωπος κρινεται και απο την ιστορια του... Τωρα... πως ο Leningrad ως νεος Δον Κιχωτης βλεπει παντου συνασπισμένους δεν το καταλαβαινω... Απ το nickname του βεβαια καταλαβαινω οτι ειναι υπερμαχος του βαρβαρου σταλινικου καθεστώτος... Πολυ φιλικα...

από Νίκος 11/02/2003 11:49 μμ.


Αγαπητέ «Λένινγκραντ», Ο κνίτης της γειτονιάς μου λέει πως στο κίνημα δεν μπορούν να συμμετέχουν ομοφυλόφιλοι, γιατί «όταν θα γίνει η επανάσταση και θα βγούμε στα βουνά, δεν μπορεί κάποιοι να έχουν το μυαλό τους, αντί για το τουφέκι, στον κώλο του συντρόφου τους». Χώρια οι πομπές του κ.Σαχίνη στη Θεσσαλονίκη που προσπάθησε να εμπόδισει, παρέα με όλα τα τοπικά φασισταριά, την προβολή του «Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών Ταινιών». Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ.Σαχίνη να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του τον Ηρακλή Δούκα, τη γνωστή «νυφούλα» του Θερμαϊκού και ιδιοκτήτη γνωστού γκέι μπαρ της πόλης. (Αρκετά δημοφιλής ο κ.Δούκας πρέπει να πούμε, έφερε πολλούς σταυρούς.) Προφανώς, επειδή η επανάσταση αργεί ακόμα, δεν είναι κακό να στήνουμε λίγο κώλο, όσο εξασκούμαστε στο σημάδι. ...

από πετρος 11/02/2003 11:54 μμ.


-για Κανελλη:το "παρτυ"στα Ιμια δεν ηταν να το διοργανωσει αυτη,με δικη της πρωτοβουλια.αντιθετα,ηταν μια πρωτη αποπειρα για τη σημερινη"φιλια"(πρωτη αποπειρα πριν καν και απο αυτη του Ρουβα στην Κυπρο)που ηθελε με πρωτοβουλια της( της Αμερικης)Ανθης Καρασαββα που ολως τυχαιως συνεργαζοταν τοτε με την "δημοκρατικη"ΕΡΤ και το ...CNN.για το μονο που μπορει καποιος να κατηγορησει στην προκειμενη περιπτωση την Κανελλη ειναι οτι ξερει ...πιανο και τοτε δεν ειχε ακομα αρχισει η προπαγανδα εναντιον της... -για Ζουραρι:δεν εβαλε τον κοσμο του ΚΚΕ να ψαλει τον Ακαθαρτο Υμνο ή πώς αλλιως το λενε....αλλωστε,ποιος θα τον ηξερε ρε συ?το μονο που εκανε ηταν οτι απευθυνθηκε στο "λαο του Αριστοτελη"(περα απο ολα τα αλλα)ή κατι τετοιο(το ειχα διαβασει στην εφημεριδα της Κινησης για την Ανασυνταξη του ΚΚΕ 1918-55,που δεν συμπαθει το ανοιγμα αυτο του ΚΚΕ),οπως ολοι οι υποψηφιοι βρισκουν κατι για να πουν στους υποψηφιους του. Αληθεια,απο ολους εσας που κατηγορειτε το ΚΚΕ,ποιος απο εσας ξερει οτι ο Κωστας Ζουραρις(ο οποιος προσωπικα θεωρω οτι ανηκει στο χωρο,κυριως γιατι δεν εχει τη ματαιοδοξη σταση ζωης καποιων "ροζ")ανηκε εως πριν μια δεκαετια στο χωρο του ΚΚΕ Εσ.-ΕΑΡ?τοτε ομως δεν ηταν εθνικιστης,ε?τωρα το θυμηθηκαμε.... παντως,αν και εχω διαβασει 2 βιβλια του Ζουραρι,ειλικρινα δε μπορω να βρω ψηγματα εθνικισμου...αν καποιος εχει διαβασει τιποτα παραπανω,ας ενημερωσει....οι αλλοι που δεν εχουν διαβασει,δεν πιστευω πως θα εχουν αντικειμενικη αποψη.... το μονο που ειχε πει ο Ζουραρις,ηταν το 1996,οταν μετα τα "Ιμια",σε συνεντευξη του στη "ραδιοτηλεοραση"ειχε πει οτι το εκσυγχρονιστικο καθεστως τον θεωρει εθνικιστη,αρα αυτο ειναι προς τιμην του ή κατι τετοιο.να θυμησουμε πως λιγο καιρο μετα,του αφαιρεσε και την εκπομπη που ειχε στην κρατικη τηλεοραση.... για Σταλιν:αν κατι εχεις να πεις περι Σταλιν,ας μας πεις πρωτα τις πηγες σου....συντομα θα σας παρει ο Χαρος,με την παραθεση καποιων εγγραφων,"λυσσασμενα σκυλια του καπιταλισμου"(και ο νοων νοειτο,χεχε)απο την μερια μου....συντομα ,επι της οθονης σας...

από Dodgy 11/02/2003 11:57 μμ.


Δεν ήθελα να αναφερθω σ'αυτο ειναι η αληθεια αλλα ο κνιτης της γειτονιας προκαλει... Σε τελικη αναλυση, αν δε γουσταρει gays στο κομμα του ας διώξει την κανελλη!

από Dodgy 12/02/2003 12:11 πμ.


Με πολυ φιλικη διαθεση θελω να σου πω τα εξης α) Απεχθανομαι το συνασπισμο και δεν βρισκω τον παραμικρο λογο υπαρξης του (Ανηκα ως σπουδαστης στα ΤΕΙ στην ΟΣΕ, τωρα ειμαι 31 χρονων και απο προσωπικη μου επιλογη ανενταχτος.) β)Δεν εχω ψηφισει ποτε πασοκ (το θεωρω συκοφαντια να βγαζετε αβιαστα τετοια συμπερασματα) ακομα και οταν οι οσεδες εδιναν γραμμη για κατι τετοιο! γ)Το να αποκαλεις τους συνανθρωπους σου 'ευρωλιγουρηδες' και οτι 'οταν εμεις χτιζαμε παρθενωνες οι αλλοι κρεμιοντουσαν απ τα δεντρα' κλπ δεν ειναι εθνικιστικος τροπος σκεψης? δ)Τι σχεση μπορει να εχει ενας θρησκοληπτος με το κομμουνιστικο κινημα? (Αυτο με τον υμνο ισχυει ο,τι και να λες. Τον τραγουδησε επανω στο βημα στη θεσσαλονικη συναντώντας φυσικα την αμηχανια των συγκεντρωμένων...) ε)Σχετικα με το Σταλιν τι να πω... Ας τα πουν ολοι αυτοι οι αγνοουμενοι πρωην συντροφοι του... αν μπορουσαν βεβαια... Ευχαριστω για το χρονο σου

Συνήθως δεν μπαίνω στον κόπο να ανταπαντώ σε τέτοιου επιπέδου άρθρα από τους κνίτες γιατί δεν βγαίνει νόημα από την κουβέντα (και τις βρισιές) που ακολοθούν. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η συμπεριφορά τους ξεπέρασε τα όρια. Για το σοβαρό του πράγματος, είναι προφανές ότι τα δύο άρθρα (αυτό που δημοσίευσε ο RED ALERT και το άλλο που δημοσίευσε ο Copy) παρουσιάζουν το ίδιο θέμα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το δημοσιεύμα του Ριζοσπάστη, πιστό στην πολιτική 5 κόμματα 2 πολιτικές, προσπαθεί ανεπυτυχώς να εντάξει όλους τους άλλους στο ίδιο τσουβάλι και για αυτό δεν αναφέρει την πρόταση των Κουβέλη και Δημαρά για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Με αυτήν την πληροφορία, η όλη επιχειρηματολογία του Ριζοσπάστη και των Red Alert και των συν αυτώ καταρρέει σαν χάρτινος πύργος! Βεβαία εδώ κάποιος θα μπορούσε να "εγκαλέσει" αυτούς τους δύο γιατί δεν στήριξαν το ψήφισμα Χαλβατζή και η προφανέστατη απάντηση ήταν ότι είναι δικαιωμά τους να κατεβάσουν δικό τους ψήφισμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στηρίζει τον ιμπεριαλισμό ψήφισμα που ζητά συμμετοχή σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο (την στιγμή που ο ιμπεριαλισμός ζητά ελληνικές φρεγάτες και βάσεις και απαγορεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις). Πέρα από το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα, το μείζον στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συμπεριφορά των μελών του ΚΚΕ/ΚΝΕ που απάντησαν και η οποία είναι η τυπική συμπεριφορά του φασίστα. Και για να γίνω πιο αναλυτικός, ας πάρουμε με την σειρά τα δημοσιεύματα: Από το αρχικό δημοσίευμα ο RED ALERT καταλήγει "Ε, ρε σανίδα που σας χρειάζεται...". Την βία, ως μέθοδο πολιτικής πειθούς, την στηρίζουν ιδεολογικά οι πιο συντηριτικές μορφές της Εκκλησίας ("όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράδβος") και οι ναζιστές. (Να σημειώσω εδώ ότι η επαναστατική βία είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα, τόσο ως προς την ιδεολογική της αφετηρία όσο και προς την πρακτική της) Στο δημοσίευμα 65831 ο Red Alert αποκαλεί με λογοπαίγνιο τον copy, με τον όποιο έχει ιδεολογική διαφωνία κόπανο. Κλασσική συμπεριφορά φασίστα, δηλαδή ο εξευτελισμός της προσωπικότητας του άλλου, του "αντιπάλου". Στο δημοσίευμα 65936 ο Jorge μεταξύ άλλων γράφει προς τους πολιτικούς του αντιπάλους: "Και, κορίτσια, να μας συγχωρείτε που υπάρχει γερή και μαζική ΚΝΕ.....". Δύο ακόμα κλασσικές συμπεριφορές και αντιλήψεις φασίστα (και σεξιστή). Αυτό το "κορίτσια" χρησιμοποιείται με ένα υποτιμιτικό τρόπο (οι φασίστες γενικά χρησιμοποιούν το γυναικείο φύλο με υποτιμιτικό τρόπο). Αλήθεια, οι Κνίτισσες τι έχουν να πούν επί του θέματος; Επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές; Στο δημοσίευμα 65958 και 65989 ο Lenningrad αναφέρει μεταξύ άλλων: "...gay ΣΥΝαινετική φορουμαριστερά ..." και "..gay-ελευθεριακή εκδοχή...". Εδώ πάλι, με φασιστικό τρόπο, χρησιμοποιείται μια ολόκληρη κοινωνική κατηγορία υποτιμιτικά, ως "μίασμα". Το συγκεκριμένο άτομο πέφτει στο ίδιο ατόπημα δύο φορές, πράγμα που σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο θέμα (ομοφυλοφυλία) έχει θέσεις παρόμοιες με των ναζιστών. Οι λοιποί ΚΚέδες/Κνίτες τι έχουν να πουν για τους ομοφυλόφυλους; Είναι κακό να είναι κάποιος gay; Τα παραπάνω είναι "ψύγματα" μόνο μιας συγκεκριμένης πολιτικής κουλτούρας (ναι υπάρχει και πολιτική κολτούρα κύριε RedGarlic!) που καλιεργεί με μεθοδικότητα η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον. Ο κατήφορος της ιδεολογικής απομόνωσης και της φανατικής υποστήριξης ολοκληρωτικών καθεστώτων, η ιδεολογική αγκύλωση και ο δογματισμό φένεται ότι δεν έχουν τελιωμό....

από πετρος 12/02/2003 1:15 πμ.


Α+Β)δε σε κατηγορησα ως πασοκο,ουτε για ΣΥΝασπισμενο.απλα τα ειπα αυτα γιατι απο εκει προερχεται η «λασπη»,ακομα και σε οσους ειναι απλοι»συνοδοιπορουντες».εν αντιθεσει με εσενα παντως,εγω καταλαβαινω πολυ καλα το λογο υπαρξης του ΣΥΝ:ολο και πιο πολυ κοσμος στο σπιτι του. Γ)το να τους αποκαλει «ευρωλιγουριδες» δεν ειναι κατι κακο.ειναι η απλη αληθεια.δες το και μονος σου,με καποια εργα τους τα οποια δε νομιζω οτι τους τιμουν,οσο αντιεθνικιστης και να ναι κανεις:πχ.θυμασαι ποια ηταν η τελευταια φορα που μετα τη φιλοξενια ξενου ηγετη, ο Γ.Παπανδρεου εκανε δηλωσεις στα ελληνικα?το οτι μιλαει στα αγγλικα σε ελληνες δημοσιογραφους(εχουν γινει και αλλα χειροτερα,αλλα ας μεινουμε σε αυτο)ειναι δειγμα διεθνισμου?ε οχι,ρε γαμωτη μου...ενδειξη ραγιαδισμου ειναι.2)μολις ειδα τη συνεντευξη του στη ΝΕΤ.ελεγε συνεχως: «εμεις σαν ευρωπαϊκη ενωση θα επιδιωξουμε...»αυτο τι σημαινει?ή οτι εχει παρει στα σοβαρα την υποθεση «προεδρια ΕΕ»οποτε αξιζει του χλευασμου μας ή οτι ειναι(παλι)ραγιας και γενικα ψιλοντρεπεται να αναφερει οτι ειναι απο την Ελλαδα.Δεν σου το παιζω «μεγαλοϊδεατης»ουτε θελω «πισω»την Α. Ρωμυλια και τη Ν.Ιταλια,αλλα αυτο που κανει ειναι εξαιρετικα προκλητικο,σε ολους μας(σου ειπα,ακομα και σε εμενα που δε θα μπορουσα να αυτοπροσδιοριστω «εθνικιστης»)πρεπει να καταλαβουμε οτι η «παγκοσμιοποιηση»ή καλυτερα ,ο καπιταλισμος,για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους,μιας και οι ροζ ντρεπονται,προϋποθετει την επιβολη αισθηματων κατωτεροτητας –απο τους πολιτικους στο λαο-απεναντι στη «Δυση»ή οποιος αλλος ειναι ηγετης καθε φορα.οπως δηλαδη στο «εσωτερικο» μετωπο,που αισθηματα κατωτεροτητας εχει το μεγαλυτερο τμημα της εργατικης ταξης απεναντι στην αστικη. Οσο για αυτο που ειπες με τα δεντρα και τους παρθενωνες,εισαι αδικος.προσωπικα τον εχω δει σε δελτιο ειδησεων του Αλφα,να κραζει την «διεθνιστρια» ευρωβουλετινα του Πασοκ Α.καραμανου,για το ρατσιστικο νομοσχεδιο του Πασοκ που απαγορευε σε μη «νομιμα»εισερχομενους μεταναστες να εχουν προσβαση σε νοσοκομειακη περιθαλψη. Δ)καλως ή κακως,χωρις τη μεγαλη μαζα των ακομα θρησκοληπτων,προκοπη ως κινημα δεν βλεπουμε.ακομα και ο ΕΛΑΣ ρε συ ειχε στρατιωτικους ιερεις.το ξερεις αυτο?εδω,ο ΔΣΕ ειχε αγωνιστες ....παπαδες!το ξερω πως σου ακουγεται «κουφο»,ομως ετσι ειναι.αυτους τους ανθρωπους πώς μπορουμε να τους αποκλεισουμε απο το κινημα,απο τη στιγμη που εχουμε τους ιδιους στοχους?επιμενω:που διαβασες αυτο για τον υμνο?και αυτο με τις πηγες εχει μεγαλη σημασια ,ειδικα για το Ε)γιατι απο εδω πραγματικα ξεκινανε τα παντα.......δεν πειραζει,εγω θα προσπαθησω να μεταφρασω καποια κειμενα και επισημα εγγραφα(ακομα και τα πρακτικα της Δικης των Ζηνοβιεφ-Καμενεφ που ενθερμα υποστηριζεις κι εσυ,χωρις ομως καν να εχεις σπευσει να μαθεις τις θεσεις τους και κυριως.....τα εργα τους......σημειωτεον,οτι για αυτη την περιφημη «δικη της Μοσχας»που πολλαπλασιαστηκε απο τους καπιταλιστες σε... «δικες της Μοσχας,για τους μισους απο εσας ηταν «κλειστη»,με προεπιλεγμενο αυστηρα κοινο,για τους αλλους μισους απο εσας,ηταν ανοιχτη και απο εκει εμεινε και η φραση «λαϊκα δικαστηρια»με αρνητικη πια χροια),συζητησεις για τον Μπουχαριν απο σοσιαλδημοκρατες φιλους του Δυτικους,γαλλικα(και οχι ναζιστικα,οπως συνηθως λετε)εγγραφα για τον Τουχασεφσκι που αποδεικνυουν οτι δεν αποκλειεται ναειχε λερωμενη τη φωλια του(ασχετως αν και πολλοι σταλινικοι ειναι αυτοι που λενε πως ο μονος που θα μπορουσε να τη γλυτωσει ηταν αυτος..)και ολα τα απαραιτητα εγγραφα που αποδεικνυουν οτι πισω απο την αντισταλινικη(=αντικομμουνιστικη=αντεργατικη)προπαγανδα ηταν οι Ναζι,ο τροτσκι και οι ιδεολογικοι του απογονοι,και φυσικα η Δυση.... Ε,του πουστη, δημοκρατες ισχυριζεστε οτ ι εισαστε,ακουστε και την αλλη αποψη!τολμησατε ποτε να την ακουσετε?

από τι μου λες ρε παιδί μου... 12/02/2003 1:39 πμ.


ώστε και φασίζοντες και εθνικιστές και ρατσιστές και τραμπούκοι και σεξιστές οι κνίτες...τι λες ρε παιδί μου. Για κούνα λίγο το κλούβιο σου το κεφάλι... πάρε σβάρνα το ίντυ και παρατήρησε: -πόσο συχνά γίνονται δέκτες χυδαιολογιών οι κνίτες και το ΚΚΕ και από ποιους... -πως απαντάνε οι κνίτες στην χυδαιολογία... -ποιοι προωθούν εδώ μέσα τον κοσμοπολιτισμό (εθνικισμό του κεφαλαίου) ποιοι πήγαν (ΣΥΝ) και ποιοι δεν πήγαν (ΚΚΕ) στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του '91-'92 -βρες ένα copy paste εθνικιστικού κειμένου του ΚΚΕ ή συνεργάτη του (Κανέλλη κλπ).Μόνο θολές καταγγελίες και λασπολογία -πότε το ΚΚΕ έκανε πορεία με χρυσαυγίτες (με στοιχεία), ψάξε και βρες την κασέτα με τον Ζουράρι στη Θεσσαλονίκη(υπάρχει).Φυσικά δεν έψαλλε τον ακάθιστο... -δες στο ίντυ, ψάξε και βρες, πόσες φορές το ΚΚΕ έπεσε θύμα προβοκάτσιας είτε από τύπους που παρίσταναν τους κκεδες είτε ακόμα και με δήθεν αναδημοσιεύσεις από τον "ρίζο"...για το τελευταίο πήγαινε στα κρυμμένα στο άρθρο "η συναίνεση του Κ.Καραμανλή" και θα διαπιστώσεις ότι η αναδημοσίευση είναι από το ..."ελληνικό μέτωπο"΄ -ψάξε και βρες ποιοι εδώ μέσα χρησιμοποιούν πολλαπλά nick στην ίδια δημοσίευση(έυκολο είναι) και γιατί το κάνουν. Στο 95% των περιπτώσεων για να χτυπήσουν το ΚΚΕ.. -φασίστες και ρατσιστές; μόλις σήμερα σβήστηκε σχόλιο για την προσωπική σεξουαλική ζωή της Παπαρήγα και μάλιστα λίγους μήνες από τον θάνατο του συντρόφου της. Ντροπή, ρε! -ποιοι κάνουν τρίπλες και το φέρνουν στην Κανέλλη, τον Γιαρουζέλσκι, το Στάλιν και μπλα-μπλα όταν δεν μπορούν να απαντήσουν -αλήθεια ο Παπασπύρου (που σήμερα χειροκρότησε τον Φαρμάκη στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ενώ χθεςτο βράδυ το ΕΚΑΒ έχασε άλλους 4 ανθρώπους ελέω ιδιωτικοποίησης) και άλλοι πολλοί αστέρες του Φόρουμ, πως μέσα σε λίγους μήνες έγιναν κινηματικοί; από που κι ως που ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδιαλισμός έγινε κομμάτι του κινήματος -αναρωτήσου τελικά γιατί η αντιΚΚΕ επιχειρηματολογία του αστικού κράτους, των δήθεν "ανανεωτών" και των "αναρχικών" ταυτίζεται τόσο πολύ... Αναρωτήσου: γιατί αφού έχουν διαψευστεί τόσες φορές, οι προφήτες της διάλυσης του ΚΚΕ, επιμένουν; Και τελικά, χρειαζόταν στήριξη από τον ΣΥΝ η Μητσοτάκαινα γιανα περάσει το κατάπτυστο κείμενό της από το ΔΣ; ή μήπως ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της συναίνεσης των "καλών και θεσμικών" και της "απομόνωσης" των "δογματικών";

από Στ.Στ. 12/02/2003 2:16 πμ.


Μέσα σε τέτοιο κλίμα δεν βγαίνει νόημα. Πάντως θεωρώ πως η ερώτηση μου δεν απαντήθηκε, επομένως περιμένω στο εξής οι κατηγορίες περί εθνικισμού να αποφεύγονται ή εν πάσει περιπτώσει να συνοδεύονται από σοβαρή τεκμηρίωση. Σχετικά με τις κατηγορίες περί gay. Θεωρώ δεδομένο πως το ΚΚΕ δεν έχει ουδεμία σχέση με τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά. Ο μοναδικός τρόπος να δικαιολογήσω τους χαρακτηρισμους του Leningrand είναι να θεωρήσω πως αναφέρετε στο περιτύλιγμα τσίρκου που επιχειρείται από τα ΜΜΕ να αποδοθεί ως κυρίαρχη εικόνα του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίης. Πάντως καλό είναι να διευκρινίσει ο ίδιος ο Leningrand τι εννοούσε. Επίσης πολύ θα ήθελα να δω φράσεις του τύπου "ο εγκληματίας Σταλιν" να συνοδεύονται από ιστορικά γεγονότα. Έτσι για να μαθένουμε και 'μεις ιστορία. Τελος πάντων επειδή όλοι κάπου ανήκουμε ας σταματήσουν και οι Αμερικάνικου τύπου αφορισμοί "τι περιμένεις από έναν ΚΝίτη (/ΣΥΝασπισμένο)" Έτσι σύντροφοι και φίλοι για να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση και όχι μπάχαλο, από όπου κανείς δεν βγάζει άκρη

Καταρχήν, με βάση την είδηση που δημοσιεύτηκε, (και στις δύο εκδοχές της), εκτιμώ ότι ήταν άστοχη, και σαφώς πίσω από το επίπεδο ανάπτυξης του κινήματος, η κίνηση του Κουβέλη να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο κείμενο. Επειδή όμως η συζήτηση έφυγε από κει και τέθηκε επανειλημμένα το ερώτημα "τι εθνικιστικό έκανε η Κανέλλη όσο είναι βουλευτής του ΚΚΕ", όσο και αν το ερώτημα αυτό ζητά να αποδείξουμε το αυτονόητο, σκέφτηκα να παραθέσω κατωτέρω μερικά αποσπάσματα από το "editorial" του περιοδικού της. "Σ' αυτό το διπλό θερινό τεύχος η NEMECIS είναι βομβαρδιστική σε αποκαλύψεις, ντοκουμέντα, απολαυστικά, ταξίδια και προφητικές-δεσμευτικές για τους πολιτικούς και τους πολίτες βεβαίως, συνεντεύξεις. Όμως το ένα από τα δύο εξώφυλλα είναι αφιερωμένο στο τελευταίο που απέμεινε απούλητο εθνικό υπαρξιακό και περιουσιακό συνάμα στοιχείο: την γλώσσα μας. Για μας η ΠΑΤΡΙΔΑ είναι η ΓΛΩΣΣΑ. Το μόνο πεδίο πραγματικά διακομματικής υπερασπιστικής δράσης. Κάτι σαλεύει εδώ στο ζήτημα το υπαρξιακά πλέον γλωσσικό, έτσι ώστε ακόμη και η αγέννητοι Έλληνες να ξέρουν πως ο εχθρός παραμονεύει. Πριν σας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι, χωρίς πυρκαγιές, χωρίς φωτιές πολέμου στο Αιγαίο, χωρίς αίματα στην Κύπρο, χωρίς προδοσίες που θα αθροιστούν και τον 21ο αιώνα σ' αυτές των προηγουμένων, μια υπενθύμιση: Η NEMECIS απεσύρθη κατά την Μυθολογία πίσω στον Όλυμπο όταν, όπως έγραψε ο Αριστοτέλης καθόλου μυθολογικά για την "νεμεσητική ιδέα", κυριάρχησε στην κοινωνία η πλάνη, το ψεύδος, η συκοφαντία, η έλλειψη μέτρου, η αλαζονεία της εξουσίας. Όταν η κοινωνία συναίνεσε στην καταστροφή του πολιτισμού της. Η NEMECIS κατάφερε ως τώρα χάρη στην θυσία όσων εργάστηκαν γι' αυτήν, γραφιάδες, σχεδιαστές, τυπογράφοι, διανεμητές και... πιστωτές, να μην αποσυρθεί από την κυκλοφορία, παρά την κυρίαρχη, φθηνή, ξεπεσμένη, ανειλικρινή και ενίοτε εξωνημένη δημοσιογραφία. Σταθήκαμε όσο ήταν δυνατόν εκτός εμπορίου πληροφοριακών ψευδών και μεγαλοστομίες δειλών εμποράκων των λαών και των εθνών. Μ' αυτό το τεύχος, αυτό το καλοκαίρι της απελπισμένης αισιοδοξίας για "ανέμελη ραστώνη", επιμένει να διεκδικεί τα πάντα διακυβεύοντας την ύπαρξή της. Χωρίς την στήριξή σας θα χαθεί στον επερχόμενο "σύγχρονο μακρύ χειμώνα" όπως η συνοριακή γραμμή του αίματος από τα Ίμια ως τα Αγιορίτικα χωρικά μας ύδατα" "Σήμερα η NEMECIS συνεισφέρει, για άλλη μία φορά, προς την κατεύθυνση της... αναστροφής της αποχαύνωσης και αποκαλύπτει κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα: την δυνατότητα άμεσης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.) με την σφραγίδα και την ενθάρρυνση της Ε.Ε.! Αποκαλύπτουμε σήμερα την επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει την επέκταση των αλιευτικών ζωνών και την πλήρη κυριαρχία των κρατών-μελών σε χωρικά ύδατα των 12 ν.μ., αυτό δηλαδή που ζητά ο ελληνικός λαός επί χρόνια, ώστε να θωρακιστούν τα νησιά του Αιγαίου και να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του, κάτι που οι κυβερνήσεις μετά το 1982 δεν τολμούν να κάνουν. Προς άρση πάσης παρεξηγήσεως και για να μην χαρακτηρισθούμε ως "έξαλλοι" αντιπολιτευόμενοι, υπενθυμίζουμε ότι το 1982 μπήκε σε ισχύ η Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, άρα από τότε οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν θεμελιωμένο το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. Και δεν το έκαναν..." Σε αυτά τα αποσπάσματα φαίνεται καθαρά όχι μόνο ο εθνικισμός, αλλά επίσης η μεγαλοστομία και η μεγαλομανία της Κανέλλη (αυτή η ρητορική ότι "εγώ είμαι το παγοθραυστικό που αποκαλύπτω όσα μας κρύβουν, με κυνηγάνε, θέλουν να μου κλείσουν το στόμα" κ.λπ.), οι καταγγελίες για "μειοδοσία των κρατούντων" κ.λπ. Στοιχεία, όλα, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον κομμουνισμό αλλά ανήκουν εξ ολοκλήρου στην παράδοση της ριζοσπαστικής δεξιάς. Το χειρότερο δε είναι ότι τα ελληνικά της είναι κάκιστα, τη στιγμή που θρηνεί και κινδυνολογεί για τη ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ που είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ αλλά απειλείται από σκοτεινές δυνάμεις κ.ο.κ. Όποιος/-α δεν το βλέπει αυτό, μάλλον εθελοτυφλεί, άρα είναι μάταιη η προσπάθεια να μεταπειστεί.

από RED ALERT 12/02/2003 11:29 πμ.


Για να μη νομίζεις ότι αυτά που έγραψες μείναν αναπάντητα. Α) Πες μου ΠΟΥ το δημοσίευμα του "Ρ" έλεγε ψέμματα ως προς το τι ΨΗΦΙΣΑΝ οι του ΣΥΝ. Το πως εκτιμά ο καθένας το τι ψήφισαν είναι θέμα πολιτικής άποψης. Π.χ. ο Σημίτης μπορεί και να τι θεωρούσε "αριστερό". Παραπληροφόρηση δεν είναι το πως σχολιάζεις μια είδηση, αλλά το αν αναγράφεις ΨΕΥΔΗ ΕΙΔΗΣΗ. Δες λοιπόν το άρθρο που παρέθεσε ο copy να δεις αν είναι η είδηση ψευδής ή όχι και αν οι φράσεις που στηλιτεύει το άρθρο του "Ρ" περιέχονται ΑΚΡΙΒΩΣ. Άρα όντως <<, είναι προφανές ότι τα δύο άρθρα (αυτό που δημοσίευσε ο RED ALERT και το άλλο που δημοσίευσε ο Copy) παρουσιάζουν το ίδιο θέμα με εντελώς διαφορετικό τρόπο>>, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. Αντιθέτως, ΕΣΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ. Ο ΣΥΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ διαφορετικό ψήφισμα. αλλά ψήφισε το κείμενο που βλέπεις, απλώς ζήτησε και μια προσθήκη που δεν μπήκε. Άλλο το να κατέβαζε ο ΣΥΝ διαφορετικό ψήφισμα, και άλλο το ότι ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ και διάλεξε το δεξιό!! Και σε (σας) ξαναρωτώ: Η φράση <<(οι ΗΠΑ) να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν πλήρως τις διαδικασίες του ΟΗΕ, δρώντας μόνον κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας>> σε καλύπτει???!!! Διότι ο Κουβέλης την ψήφισε!! Β) Το "ε, ρε σανίδα που χρειάζεστε" το έχει πει και ο "μπάρμπα Γιώργης" στις Ελληνικές ταινίες. Είναι ναζιστής?? Γ) Ο copy είχε υπονοήσει ακριβώς πάνω από το άρθρο μου i) Ότι λεω ψέμματα ii) Ότι ο Ριζοσπάστης λέει πάντα ψέμματα (άρα μόνο βλάκες θα ζητούσαν από κει να βρουν την αλήθεια) Άρα το λογοπαίγνιο μου ήταν επιεικές. Άσε που παρακάτω μας "στέλνει όλους στο διάολο" Δ) Για τα περί gay ας απαντήσει ο Lenningrand για πάρτη του. Ε) Πίστεψε με (αν δεν το ξέρεις ήδη), το ύφος που απαντώ είναι μια χαρά σε σχέση με τις προσωπικές υβριστικές επιθέσεις που δέχομαι ακόμα και στο πιο τεκμηριωμένο και με επιχειρήματα άρθρο μου. Ένα απλό search θα σε πείσει. Προς όλους. Δεν έκανα επίθεση στο Φόρουμ. Επίτηδες κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν τη συζήτηση σε Φόρουμ, Κανέλλη κλπ, για να μην απαντήσουν. Επειδή όμως είμαι ξεροκέφαλος θα επιμείνω. Αυτό το ψήφισμα που ψήφισε ΚΑΙ ο ΣΥΝ στο Δήμο Αθηναίων σας καλύπτει? Θα μπορούσε να ήταν και πλαίσιο σε μια πορεία, ας πούμε?? Τι τον χάλαγε να ψηφίσει πλαίσιο που έλεγε <<αντίθεση με τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με οποιοδήποτε πρόσχημα, χωρίς ή με απόφαση του ΟΗΕ>> ή έστω να κατεβάσει ένα δικό του με τέτοιο περιεχόμενο, αν «χαλιόταν» που το πλαίσιο ήταν του ΚΚΕ?? Ποιόν βολεύει σ’αυτή τη φάση η υπενθύμιση ότι και ο Σαντάμ «κακός είναι»?? Ο πόλεμος γίνεται για το «κακό Σαντάμ», ή επειδή δεν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (όπως εμφανώς υπονοεί το κείμενο)?? Γιατί το κείμενο που ψήφισε ο ΣΥΝ (σ.σ. εμπλοκή) έχει σαν λογική του ότι πρέπει ο Σαντάμ να αποδείξει ότι δεν είναι....ελέφαντας και όχι οι επιθεωρητές ότι είναι??? Υ.Γ. Όπως βλέπεις το ύφος μου (συγκρινόμενο με πάρα πολλών ΚΚΕδοφάγων εδω μέσα είναι πολύ καλύτερο Υ.Γ.2 Ξέχασα να (ξανα)ρωτήσω Αν η παράταξη του ΚΚΕ είχε ψηφίσει ένα τέτοιο πλαίσιο, πόσοι από τους γνωστούς ΚΚΕδοφάγους θα είχαν ξεσκιστεί να γράφουν υβριστικά σχόλια περί "συμβιβασμένου, ρεφορμιστικού και ξεπουλημένου" ΚΚΕ???

από ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ 12/02/2003 12:04 μμ.


εξάλλου τη δουλειά σας την ξέρετε καλά τόσα χρόνια εξυπνάκηδες "νεο-αριστεροί" και "ανανεωτές". Φαίνεται όμως ότι στην υπεράσπιση του "συνασπισμένου-κομματιδίου" σας σπεύσατε να δώσετε ότι επιχείρημα (ΔΕΝ) είχατε. Γυρίσατε την κουβέντα στον σεξισμό "εντέχνως", για όσους δεν το κατάλαβαν και από εκεί που είχαν την υπεροπλία κατέληξαν να απολογούνται για το ΚΚΕ. Είναι ολοφάνερο ότι όταν τίθεται κάποια κριτική άποψη για το "ανάκομμα" ή "ανάχωμα" σας (αν το προτιμάτε έτσι) κάνετε σαν εμάς τους ΚΚΕδες μόνο που εσείς έχετε και κάθε αριστερό "μαϊντανό" να υπερασπίζεται το ποιόν σας και να τα χώνει στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρέπει να το καταλάβετε στην κουβέντα αυτή δε συζητάμε για την άποψη του καθενός κολλημένου για το σεξ, αυτό θα το λύσουμε κάποια άλλη στιγμή ή μπορεί να το λύσετε και στα "εργαστήρια" του Φόρουμ ανά την Αττική κάνοντας και πρακτική. Το θέμα αυτής της κουβέντας είναι η στάση του Συνασπισμού που ψήφισε ένα πλαίσιο όχι απλά "πίσω από το επίπεδο ανάπτυξης του κινήματος" αλλά ένα πλαίσιο πίσω και από τις θέσεις που κατέθεσε ο ιμπεριαλιστής "ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΣΕΡ" στον ΟΗΕ. Για την ταμπακέρα τίποτα;;;;;;;;;;; Υ.Γ. Η Κανέλη πάντως έχει καταθέσει την άποψη της για το θέμα αυτό επανειλλημένα και δεν ήταν εθνικιστική........ Εκτός και αν για την "νεοαριστερά" της MONDE και της WASHIGTON POST είναι εθνικιστικό να υπερασπίζεσαι την εθνική ανεξαρτησία αγαπητέ Α.Γ. ή εαν απλά η Άννα Διαμαντοπούλου που θέλει την ΑΓΓΛΙΚΗ επίσημη γλώσσα της χώρας είναι προοδευτική.

από Στ.Στ. 12/02/2003 1:52 μμ.


Λοιπόν, επειδή φανταζόμουν κάτι τέτοιο, διευκρινίζω. Γράφεις: << Όμως το ένα από τα δύο εξώφυλλα είναι αφιερωμένο στο τελευταίο που απέμεινε απούλητο εθνικό υπαρξιακό και περιουσιακό συνάμα στοιχείο: την γλώσσα μας. Για μας η ΠΑΤΡΙΔΑ είναι η ΓΛΩΣΣΑ>> Δηλαδή όποιος αγαπάει την πατρίδα του, αντιδρά στο ξεπούλημα της και ενδιαφέρετε για τον πολιτισμό της (ΓΛΩΣΣΑ), είναι εθνικιστής; Να διαφυλάξουμε τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας νομίζω ότι είναι θεμιτό, το ίδιο απαιτώ και από τους Γάλλους, και τους Γερμανούς, και τους Τούρκους και τους Ιρακινούς κτλ. Η παθολογια αρχίζει όταν μιλάμε για επέκταση. Τότε το πράγμα εκτρέπετε στην αρρωστημένη κατάσταση που λέγετε εθνικισμός. Για του λόγου το αληθές, στο κείμενο που παραθέτεις, ξεκάθαρα λέει: <<χωρίς φωτιές πολέμου στο Αιγαίο, χωρίς αίματα στην Κύπρο>>. Πού είναι οι κραυγές πολέμου, τα περί ανωτερότητας των ελλήνων, η επεκτατισμός; Αυτά είναι στοιχεία εθνικισμού. Δεν ξέρω αν δεν θεωρείς τον εαυτό σου πατριώτη και απεχθάνεσαι την πατρίδα σου, οπότε σαφώς διαφωνείς με την Κανέλλη, αυτό όμως δεν κάνει την Κανέλλη εθνικίστρια. Με αυτή τη λογική το αντάρτικό του Β΄Παγοσμίου είχε εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Έτσι πιστεύεις; Υ.Γ. Καλά, για τα τη νύξη για τα ελληνικά της την αφήνω ασχολίαστη.

από Lenningrad 12/02/2003 2:26 μμ.


Νομίζω ότι μερικοί πιαστήκατε από σχολιάκι μου και προσπαθείτε να στίψετε την κουβέντα δια του αρραβώνος... Λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να δώσω μερικές εξηγήσεις για την συνέχεια της κουβέντας... Προς Νίκο & Dodgy: Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις σεξουαλικές ορέξεις του καθένα. Πραγματικά αυτό που ήθελα να πω, είναι αυτό που σωστά κατάλαβε ο Στ.Στ. Ήθελα πολύ απλά να τονίσω, το προβληματικό του τσουβαλιάσματος σε έναν χώρο κάθε καρυδιάς καρύδι με μοναδικό σκοπό το να φαινόμαστε πολύ. Αν πείραξε κάποιους η Gay αναφορά, ας την αλλάξουν με μια αναφορά στην καφέ αρκούδα (που επίσης συμμετέχει στο forum). Το δε ροζ, πήγαινε στην ΣΥΝαινετική απόχρωση του ΣΥΝασπισμού και δεν άφηνε κανένα σεξουαλικό υπονοούμενο. Νομίζω ότι μερικοί μερικοί εδω μέσα επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν για την ταμπακιέρα πιάνονται από φράσεις για να μεγαλουργήσουν δείχνοντας την προοδευτικότητα τους. Τελικά για την στάση του ΣΥΝασπισμού έχετε να πείτε τίποτα? Προφανώς κάποιοι εδώ προσπαθούν στο όνομα του κοσμοπολιτισμού να μας πείσουν ότι είναι εθνικιστικό να υπερασπίζεσαι την εθνική σου ανεξαρτησία. Όμως επίτηδες ή κατά λάθος παίζουν το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών και αυτό είναι το επικίνδυνο. Είναι η διαφορετική όψη του ίδιου του συστήματος. Άλλωστε τέτοιες θέσεις ευνοούν τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και αδυνατίζουν τις προσπάθειες αντίστασης. Αν μερικοί θέλουν την Αμερικάνικη επικυριαρχία σε Κύπρο & Αιγαίο πρόβλημα τους, να βγουν όμως και να το πουν ανοιχτά και όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν ψευτοπροοδευτικές απόψεις κάνοντας εύκολη κριτική από τα "αριστερά"...

από Α.Γ. 12/02/2003 3:16 μμ.


Το ποια είναι, και τι πρεσβεύει, η "νεοαριστερά της MONDE και της WASHIGTON POST", δεν το γνωρίζω. Μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό μου. Το "να υπερασπίζεσαι την εθνική ανεξαρτησία" έτσι από μόνο του είναι τόσο γενικό, που από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για το αν είσαι ή όχι εθνικιστής. Αυτό θα κριθεί από μια σειρά πρόσθετα κριτήρια, όπως π.χ.: α) Την εθνική ανεξαρτησία ποιου, από ποιον και υπό ποιες συνθήκες. β) Ποια πολιτική πρακτική συνιστάς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το επιχείρημα σχετικά με την αντίσταση στο ναζισμό τη δεκαετία του 40 είναι αντιστρέψιμο: το ότι η αντίσταση αυτή είχε τέτοια στοιχεία, δεν σημαίνει ότι μετά απ' αυτό όποιος μιλάει για εθνική ανεξαρτησία έχει απαλλαγεί από τον εθνικισμό. Στην προκείμενη λοιπόν περίπτωση, δηλ. της Κανέλλη, ΟΛΕΣ αυτές οι προϋποθέσεις με οδηγούν να απαντήσω ότι ίσως όχι γενικά "όποιος", αλλά τουλάχιστον αυτή η συγκεκριμένη που "αγαπάει την πατρίδα της, αντιδρά στο ξεπούλημα της και ενδιαφέρετε για τον πολιτισμό της", ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΡΙΑ. Διότι η γενικόλογη καταγγελία για "ξεπουλήματα" προέρχεται από την πολιτική κουλτούρα του δεξιού λαϊκισμού. Πουθενά δε συνοδεύεται από την παραμικρή νύξη στις αξίες της αριστεράς, ούτε πουθενά αναφέρεται τι συγκεκριμένα είναι αυτό που "απειλεί" την πατρίδα "μας" και τον πολιτισμό "μας". Το κείμενο της Κανέλλη επιμένω ότι δεν έχει καμία σχέση, ούτε καν φραστική, με την κομμουνιστική παράδοση, και ταυτίζεται με τη συντηρητική έως αντιδραστική κινδυνολογία τύπων όπως ο Καργάκος, ο Μπαμπινιώτης, ο Γιανναράς κ.λπ.

από Lenningrad 12/02/2003 3:46 μμ.


Διάβασα με προσοχή το σχόλιο σου και πραγματικά άκρη δεν έβγαλα... Η διαφορά του να είναι κανείς πατριώτης από το να είναι κανείς εθνικιστής είναι και σαφής και προσδιοριμένη. Προφανώς για να κατηγορήσεις κάποιον για εθνικισμό πρέπει η θέση σου να είναι σαφώς τεκμηριωμένη. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα που βάζεις περί εθνικής ανεξαρτησίας. Τι πάει να πει από ποιόν και υπό ποιές συνθήκες?? Η είσαι εθνικά ανεξάρτητη μια χώρα ή όχι. Σήμερα είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές ότι η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Επίσης δεν καταλαβαίνω το ερώτημα που ακολουθεί. Τι εννοείς "Ποια πολιτική πρακτική συνιστάς για την επίτευξη αυτού του στόχου;"? Προφανώς η μοναδική πολιτική εθνική ανεξαρτησίας είναι αυτή της διαρκούς αντίθεσης με τους ιμπεριαλιστές και τις επιλογές τους! Εκτός αν έχεις καμιά άλλη ιδέα... Ακόμα γράφεις:"Το επιχείρημα σχετικά με την αντίσταση στο ναζισμό τη δεκαετία του 40 είναι αντιστρέψιμο: το ότι η αντίσταση αυτή είχε τέτοια στοιχεία, δεν σημαίνει ότι μετά απ' αυτό όποιος μιλάει για εθνική ανεξαρτησία έχει απαλλαγεί από τον εθνικισμό. " Εισαι σοβαρός;; Σε λίγο θα κατηγορήσεις την εθνική αντίσταση για εθνικισμό!! Οι Εθνικιστές δεν νομίζω ότι μιλάνε για πραγματική αντίθεση για παράδειγμα στις Αμερικάνικες επιλογές. Χώρια που αν το λένε, είναι ψευδεπίγραφο. Άλλωστε αυτές οι δυνάμεις ήταν που παρέδωσαν κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας στην Αμερικάνικη επικυριαρχία. Σταματήστε λοιπόν την καραμέλα του εθνικισμού και απαντήστε επί της ουσίας...

από φλύαρος 12/02/2003 4:01 μμ.


(απόσπασμα από το "εθνος , ψεμματα και καρριέρες του Ιού : http://www.iospress.gr/mikro2000/mikro20000401.htm ) ....."Χαίρε βρεφοκρατούσα μητέρα του Καλεντερίδη", απαγγέλλει στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ ο Κ. Ζουράρις (ενόψει ευρωεκλογών στις 8/6/1999). "Ηρωα" αποκαλεί, μέρος του δεξιού και του λοιπού εθνικιστικού Τύπου, τον κ. Καλεντερίδη που επί χρόνια οργάνωνε το "αντάρτικο των ελληνοποντίων" και του ΡΚΚ μέσα στην Τουρκία(!) Ως "ήρωες" ενός πολέμου που ποτέ (ευτυχώς) δεν ξέσπασε μπαίνουν στις λίστες των κομμάτων οι "εξωθεσμικοί" του λόμπι της τουρκοφαγίας και του "Δικτύου 21". Σε αντίπαλα μεν ψηφοδέλτια, αλλά όλοι έχουν ένα καλό λόγο να πουν για τους συναγωνιστές τους στα άλλα κόμματα. Ο κ. Ναξάκης, λ.χ, είναι με το ΔΗΚΚΙ, αλλά δηλώνει ότι "με τον Σ. Καλεντερίδη -που κατέρχεται με το κόμμα Χαραλαμπίδη- είμαστε φίλοι και θα τα λέμε σε κάθε στιγμή". Ο Νεοκλής Σαρρής, με το ΔΗΚΚΙ ο ίδιος, είχε πει στον Χαραλαμπίδη να προσχωρήσει κι αυτός ώστε να μη "διασπάσει τις δυνάμεις του χώρου μας". Στον "Ελ. Τύπο" (19/3), ο κ. Σαρρής, πρόεδρος της ΕΔΗΚ, υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ, μέλος της καθοδήγησης του "ακομμάτιστου" Δικτύου 21, και αρθρογράφος της ακροδεξιάς εφημερίδας του Γ. Καρατζαφέρη, θα αναδιατυπώσει τους νέους στόχους του λόμπι: "Ο πατριωτισμός τελεί υπό διωγμόν. Από το ΚΚΕ μέχρι οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Δεξιάς, σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν πατριώτες". "Εγώ συμπαρατάσσομαι με το ΔΗΚΚΙ, αφού συζήτησα και με άλλα κόμματα, για να πέσει το καθεστώς της σαπίλας". Με λίγα λόγια όλα επιτρέπονται αρκεί να υπηρετούν το Έθνος ...και την καριέρα. ελευθεροτυπία 1/4/2000 υ.σ: α)συμφωνώ με τον ρεντ αλέρτ στην κριτική του για την στάση του Συν, όπως αυτή περιγράφεται στο αρχικό άρθρο. β)συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του Γιώργου (στο 66019) σχετικά με το ύφος το οποίο επιλέγουν για να απαντούν εδώ (αλλά και αλλού) ορισμένα μέλη του ΚΚΕ/ΚΝΕ.

από Α.Γ. 12/02/2003 4:10 μμ.


Αγαπητέ Leningrad: δεν ξέρω αν παρακολούθησες όλη την εξέλιξη της συζήτησης. Εδώ και αρκετή ώρα ο Στ.Στ. ρώτησε "αν κανείς μπορεί να αποδείξει τον εθνικισμό τηΣ Κανέλλη" (ή μάλλον "της Κανέλλης", όπως έγραψε μετατρέποντας το άκλιτο επίθετο σε κλινόμενο). Οι δικές μου παρεμβάσεις λοιπόν αφορούσαν ακριβώς αυτό το ερώτημα: υποστήριξα ότι κατά τη γνώμη μου η Κανέλλη είναι εθνικίστρια, και προσπάθησα να εξηγήσω γιατί. Αν η εξήγησή μου δεν σε έπεισε, αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφορετική πολιτική εκτίμηση. Γιατί όμως λες ότι πρέπει να απαντήσω "επί της ουσίας"; Η ουσία για την οποία εγώ τουλάχιστον ήθελα να μιλήσω ήταν αυτό το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μάλιστα έθεσαν άλλοι και όχι εγώ.

από Στ.Στ. 12/02/2003 4:11 μμ.


Το κείμενο δεν είναι "γενικόλογα κινδυνολογικό", προλογίζει τα πολύ συγκεκριμένα άρθρα που ακολυθούν. Εν προκειμένω το αφιέρωμα στη γλώσσα. σχετικά με τα κριτήρια: α) την εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού λαού από την αστική τάξη και τους υπηρέτες της ("κοινωνική πλάνη", "αλαζονία της εξουσίας", "δειλοί εμποράκοι του λαού") υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που τείνουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο. β)η "πολιτική πρακτική" της νομίζω ότι είναι αυτονόητη εφ' όσον είναι βουλευτής του ΚΚΕ. Η ίδια πάντως έγραφε πριν μερικές εβδομάδες πως είναι "προδότης της τάξης της και συνοδοιπόρος του ΚΚΕ" Νομίζω πως αν ήταν εθνικίστρια θα το δήλωνε ευθαρσώς και δεν θα κρυβόταν πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας. --------- Σχετικά με το αρχικό θέμα για το δήμο της Αθήννας, θα ήθελα και εγώ να ακούσω την απάντηση των παιδιών του Συν (και φυσικά δεν χρεώνεται στο ΕΚΦ η στάση της παράταξης του Συν.)

από Στ.Στ. 12/02/2003 4:33 μμ.


...σχετικά με το έπίθετο της Κανέλλη, αλλά μου ξέφυγε ένα "Σ", δεν το έκλινα. Συγνώμη για την απροσεξία και τη βιασύνη μου. Ξέρεις βέβαια πως δεν υπάρχουν "κλινόμενα επίθετα" (όπως λες) αλλά "κλιτά".

από Α.Γ. 12/02/2003 4:50 μμ.


Η έκφραση "εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού λαού από την αστική τάξη" είναι τραγέλαφος και δεν έχει απολύτως κανένα νόημα στη μαρξιστική παράδοση. (Ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη). Εξ ορισμού, η αστική τάξη περιλαμβάνεται στο έθνος. Δεν νοείται ένα πράγμα να είναι ανεξάρτητο από τον εαυτό του. Η ανεξαρτησία από την αστική τάξη μπορεί να είναι μόνο ταξική, όχι εθνική. Εκτός και αν θέλουμε να κάνουμε μια ιδιωτική γλώσσα που να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις με τους άλλους αλλά να τους δίνουμε το δικό μας νόημα.

από Λαμόγιο 12/02/2003 5:13 μμ.


Α.Γ. σε έχω παρατηρήσει. Χώνεσαι στην κουβέντα και τραγουδάς περί άλλων (Κανέλη, μαρξισμούς κ.λπ.). Για το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο δε λες τίποτα. Αλλά τι να πεις κι εσύ...

από Στ.Στ. 12/02/2003 5:19 μμ.


Νομίζω ότι επίτηδες αποφεύγεις την ουσία και κολλάς σε ένα παιχνίδι λέξεων για να αναδειχθείς σε θεματοφύλακα του Μαρξισμού (ενίοτε και της ελληνικής). Εν πάσει περιπτώσει ελπίζω πως είναι ξεκάθαρο πως η εθνική ανεξαρτησία βρίσκεται τελευταία στη λίστα αξιών της αστικής τάξης (ως γνωστόν το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα) συνεπώς οι λαοί έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία τους τη στιγμή που η ντόπια αστική τάξη την ξεπουλάει. Για παράδειγμα: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ δεν καταργεί την εθνική ανεξαρτησία; Η ντόπια αστική τάξη όμως επωφελείται και να την στηρίζει, επομένος ο λαός υπερασπιζόμενος την εθνική ανεξαρτησία του στρέφεται (πρώτα και κύρια) εναντίον της ντόπιας αστικής τάξης. Τόσο απλά. Επιπλέον καλό θα ήταν όταν κάνεις κριτική πάνω σε ένα ζήτημα τέτοιο να προσέχεις και το τι γράφεις ο ίδιος. Για παράδειγμα : "Εξ ορισμού, η αστική τάξη περιλαμβάνεται στο έθνος. Δεν νοείται ένα πράγμα να είναι ανεξάρτητο από τον εαυτό του." Ή "η αστική τάξη περιλαμβάνεται στο έθνος" ή η αστική τάξη ΕΙΝΑΙ το έθνος (δηλ. ο "εαυτός" της, όπως λες).Και τα δύο δεν γίνεται.

από Αρ. από IMCeidtorial 12/02/2003 5:22 μμ.


Διόρθωσα τον τίτλο του σχολίου διότι είχε άλλον παραλήπτη (εμέ) και όχι εκείνον στον οποίον (νομίζω ότι) ήθελες. Εγώ δεν έχω ανακατευτεί στη συζήτηση. Αλλά πάντως, αν είχες προσέξει, ο Α.Γ. κάπου αναφέρει ότι διαφωνεί με την στάση Κουβέλη, διαφωνία την οποία συμμερίζομαι και εγώ. Άλλωστε «Ένας άλλος Κουβέλης είναι εφικτός!»

από Lenningrad 12/02/2003 5:47 μμ.


Αγαπητέ Α.Γ. ο καθένας μπορεί να λέει την άποψη του οπουδήποτε θέλει, όμως εδώ συζητάμε για το κείμενο του ΣΥΝ και όχι για την Κανέλλη. Για αυτό σου ζήτησα να αναφερθείς ως προς την ουσία (αυτή προφανώς αναφέρεται στο αρχικό θέμα). Πραγματικά τι πάει να πει εθνική ανεξαρτησία από ποιόν? Διαφωνείς ότι ή είναι εθνικά ανεξάρτητη μια χώρα ή όχι?? Σε αυτό δεν υπάρχουν όροι και συνθήκες. Αν η Ελλάδα ήταν εθνικά ανεξάρτητη για παράδειγμα δεν θα ευχαριστούσε τους Αμερικάνους την επόμενη των Ιμίων, ούτε θα συμφωνούσε χαλαρά και ελαφρά την καρδία με το σχέδιο Ανάν. Επίσης δεν θα υπέγραφε την κατάπτιστη συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ, καθώς και την συμφωνία για τις βάσεις. Ελπίζω να μην διαφωνείς... Θα ήθελα να απαντήσεις εσύ στο δεύτερο ερώτημα που βάζεις περί πολιτικής πρακτικής για το πως θα επιτύχεις την εθνική ανεξαρτησία. Πάντως για μένα η μοναδική πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας είναι αυτή της αντίθεσης με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Εδώ είναι και η αντίθεση μου στο κείμενο του ΣΥΝ που συζητάγαμε. Είναι σαφώς χειρότερο ακόμα και από αυτο του Fisher (όπως ανέφερε και ο Πατριώτης πιο πάνω). Τελικά εσύ, αλλά και κάθε άλλος που χαρακτηρίζει ελαφρά την καρδία εθνικιστή κάθε έναν που βάζει ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, μήπως συμφωνείς τελικά με τους Αμερικάνικους σχεδιασμούς??? Μήπως το "όχι στον πόλεμο" είναι για την ευρεία κατανάλωση (κάτι που κάνει και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε), αλλά επί της ουσίας (είτε κάνοντας τουμπεκί, είτε με δήθεν προοδευτικές απόψεις) ρίχνουμε νερό στον μύλο του ιμπεριαλισμού και των Αμερικάνων??? Νομίζω ότι κάθε ένας που λογίζει τον εαυτό του σαν αριστερό πρέπει να απαντήσει πρώτα από όλα στον εαυτό του το ερώτημα αυτό...

από θεματοφύλακας της κοινής λογικής 12/02/2003 6:40 μμ.


Η αστική τάξη φυσικά και δεν "είναι" το έθνος. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ όμως στο έθνος. Ακριβώς λοιπόν επειδή περιλαμβάνεται, είναι άνευ νοήματος η φράση "εθνική ανεξαρτησία από την αστική τάξη". Δεν νοείται ένα σύνολο να είναι ανεξάρτητο από κάποιο στοιχείο του, διότι τότε το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο από τον εαυτό του. Όπερ έδει δείξαι.

από Α.Γ. 12/02/2003 6:44 μμ.


Για τον L. Για πολλοστή φορά σε αυτό το thread, υπενθυμίζω ότι για το ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων έχω τοποθετηθεί. Το θέμα της Κανέλλη δεν το έβαλα εγώ, αλλά άλλοι. Δεν έχω καμία αντίρρηση να το "αφήσω", όπως μου υποδείχθηκε, (και πολύ ασχολήθηκα μαζί της), μόνο που εσείς το επαναφέρετε με τις ερωτήσεις σας. Το "δεύτερο ερώτημα που βάζω περί πολιτικής πρακτικής" ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ και όχι το γενικό ερώτημα "πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εθνική ανεξαρτησία". Ομολογώ ότι ίσως εκφράστηκα λίγο συμπυκνωμένα. Εννοούσα λοιπόν ότι: το ότι κάποιος απλώς αναφέρεται ρητορικά στην εθνική ανεξαρτησία δεν αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά πρέπει να δούμε και τι συγκεκριμένα μας καλεί να κάνουμε όταν χρησιμοποιεί αυτή την επίκληση. Εν προκειμένω, λοιπόν, το κείμενο του περιοδικού που παρέθεσα μας υποδεικνύει να ακολουθήσουμε μία πολιτική ΔΕΞΙΑ. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση, πιθανόν εσύ να έχεις μια άλλη. Θεωρητικά δεν αποκλείεται κάποιος να χρησιμοποιεί την εθνική ρητορική και η πολιτική του πρακτική να είναι προοδευτική. Τότε να το ξανασυζητήσουμε σε σχέση με συγκεκριμένο παράδειγμα. Σε αυτό που έχουμε μπροστά μας, όμως, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ συμβαίνει. Αυτό ήταν το μόνο που ήθελα να πω. Το γενικό ζήτημα περί του έθνους και της λειτουργίας του είναι τεράστιο και έχουν γραφτεί βιβλιοθήκες περί αυτού, δεν θα το λύσουμε εδώ.

από Dodgy 12/02/2003 6:54 μμ.


Κατ αρχην (άσχετο) μόλις γύρισα απ τη δουλεια... Εχετε σκεφτει ποτε οτι ο μοναδικος χωρος στον οποίο μπορεις να βγαλεις συμπεράσματα για το τί πραγματικα συμβαινει γυρω σου ειναι ο εργασιακός? Εξηγουμαι: στο σχολειο διαλεγες τις παρεες σου και τους συνομιλητες σου. Στο φροντιστηριο, στις σχολες, ακομα και στο στρατο διαλεγες με ποιον θα συζητας και θα συναναστρεφεσαι. Στο χωρο της δουλειας ομως οι πιθανοτητες κλινουν προς το να εισαι φυτεμενος αναμεσα σε ανθρωπους καθε ηλικιας, μορφωσης, ιδεολογιας (η οποια μπορει να αποτελει αγνωστη λεξη γι’ αυτους) και με τους οποιους θα πρεπει να συνυπαρχεις για - το λιγοτερο ενα οχταωρο - την ημερα. Τουλαχιστον αυτο μου εχει συμβει εμενα και στις 2 δουλειές που εχω αλλαξει μεχρι σημερα. Εκει να δεις θρησκοληψια, ξενοφοβια, ξεματιασματα, καναπες και σχολιασμος των χθεσινοβραδυνων σηριαλ και φυσικα ολων των ‘reality’ – μην πιαστει και κανεις αδιαβαστος... Εκει λοιπον θα συναντησεις ανθρωπους που θεωρουν τον Β. Παπακωνσταντινου ‘ροκά’, το Σημίτη ‘Σοσιαλιστη’ την ελλάδα ‘καταπιεσμενη χώρα’ το Μιλοσεβιτς ‘θύμα ’ και τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμου ‘κομμουνιστικά’. Ζητημα αν νοιαζει κανεναν το αν θα γινει πόλεμος στο Ιρακ. (Για τη Γιουγκοσλαβια μπορει να νοιαστηκαν λιγο παραπανω λογω ελληνορθοδοξου τοξου...) Κι αν τους καλεσουν να παρουσιαστουν για να πολεμησουν τον κακο γειτονα που θελει να βιασει οθωμανικα την αδελφη τους, θα τρεξουν μανιασμενοι να το κανουν χωρις δευτερη σκεψη (ασχετα αν ο κακος γειτονας θα πολεμαει για τον ιδιο ακριβως λογο...) Τι ειναι πατριωτισμος και τι εθνικισμος? Οι ελληνες ειναι πατριωτες. Οι τουρκοι ειναι εθνικιστες! (Να σας χαϊδευουν τα αυτια δεν θελετε?) Η πιο υγιης αντιδραση σε εναν πολεμο μεταξυ τουρκικου και ελληνικου κεφαλαιου κατα την αποψή μου ειναι να φας τον πρωτο ελληνα καραβανα που θα βρεις μπροστα σου. Τωρα, σχετικα με τα ιμια και το thanx! Του σημιτακου, δηλαδη τι θελατε να παμε σε πολεμο με την τουρκια? Γιατι εγω δεν ειμαι διατεθειμενος ουτε να σκοτωσω ουτε και να σκοτωθω για τον σημιτη ουτε για τον κοκκαλη και το βαρδινογιαννη που θα βρισκονται στο τζετ τους για Brasil... Ενταξει, το θεμα ηταν ο Κουβελης αλλα η συζητηση προχωραει. Εχουμε το προνομιο να συζηταμε κι ας διαφωνουμε κι αυτο ειναι απο μονο του καλο! Χωρις να το θελω, μακρυγορησα.

από Lenningrad 13/02/2003 11:44 πμ.


Dodgy, γράφεις: "Ζητημα αν νοιαζει κανεναν το αν θα γινει πόλεμος στο Ιρακ. (Για τη Γιουγκοσλαβια μπορει να νοιαστηκαν λιγο παραπανω λογω ελληνορθοδοξου τοξου...) Κι αν τους καλεσουν να παρουσιαστουν για να πολεμησουν τον κακο γειτονα που θελει να βιασει οθωμανικα την αδελφη τους, θα τρεξουν μανιασμενοι να το κανουν χωρις δευτερη σκεψη (ασχετα αν ο κακος γειτονας θα πολεμαει για τον ιδιο ακριβως λογο...) Τι ειναι πατριωτισμος και τι εθνικισμος? Οι ελληνες ειναι πατριωτες. Οι τουρκοι ειναι εθνικιστες! (Να σας χαϊδευουν τα αυτια δεν θελετε?)" Υπάρχει ένα λογικό άλμα στην σκέψη σου. Δεν θα διαφωνούσα αν για παράδειγμα Ελλάδα και Τουρκία ήταν σε ένα πλαίσιο χωρίς εξωτερικούς παράγοντες. Όμως είτε το θέλεις εσύ, είτε όχι, Ελλάδα και Τουρκία είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Προφανώς λοιπόν κανείς δεν συζητά έναν τέτοιο ιδεατό κόσμο. Στην πραγματική περίπτωση όμως πρέπει να λαβάνεις σοβαρά υπόψη σου τον εξωτερικό παράγοντα και κατά πόσο θα αντισταθείς στους σχεδιασμούς του. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν τα Ίμια. Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια καλή αφορμή για να καταλάβουν μερικοί ποιός είναι το αφεντικό στην περιοχή και φυσικά μια καλή ευκαιρία να ανοίξουν ζητήματα γκρίζων ζωνών. Σκέψου, ποιόν τελικά συμφέρει η απόλυτη αμερικάνικη επικυριαρχία στο Αιγαίο. Τον Ελληνικό Λαό, δεν νομίζω... Μήπως τον Τούρκικο?? Πάλι δεν νομίζω... Γενικά για το ζήτημα των Ιμίων αναπαρήγαγες ένα δίλλημα (περί πολέμου κτλ) πάνω στο οποίο βασίστηκε και η τοποθέτηση του Σιμήτη και το οποίο αν θες εκβιάζει την απάντηση βασιζόμενο στην μικροαστική αντίληψη ορισμένων... Πάντως και σε αυτό υπάρχει η απάντηση (που είναι άλλωστε και ιστορικό προηγούμενο) ότι όσο υποχωρείς σε πιέζουν και ότι διαφορετικοί χειρισμοί μπορεί και να είχαν οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους... Κλείνοντας, φίλε Α.Γ., σαφώς και το να μιλάς απλώς για εθνική ανεξαρτησία προφανώς και δεν αποτελεί μάρτυρα για την συνολική σου τοποθέτηση. Για παράδειγμα για εθνική ανεξαρτησία μιλάει κατά καιρούς και ο Σιμήτης. Όμως αν δεν μιλάς μόνο για εθνική ανεξαρτησία, αλλά δείχνεις τον δρόμο της ανίθεσης στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τότε μάλλον ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ. Ιστορικά οι πρόγονοι τους (πολιτικοί και φυσικοί στις περισσότερες των περιπτώσεων) ήταν αυτοί που έδωσαν γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές της εποχής (Φασίστες και Αγγλοαμερικάνους). Ποτέ όλοι αυτοί δεν ήταν αντίθετοι με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και όπου το έκαναν (ας υποθέσουμε ότι έγινε στην Γιουκοσλαβία) ήταν ξεκάθαρα ψευδεπίγραφο με σκοπό την δημιουργία δεξιόπατριωτικού αναχώματος και συνήθως είχε και άλλα στοιχεία (όπως την ελληνική ανωτερώτητα, επεκτατικές ιστορίες και άλλες τέτοιες μπαρούφες). Φιλικά

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License