Προκήρυξη αναρχικών Πάτρας για τον πόλεμο

(Συγκέντρωση 15 Φλεβάρη στις 12:00 στο Παράρτημα)

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημοσιογράφος: "Περισσότερα από 500.000 παιδιά έχουν πεθάνει στο Ιράκ εξαιτίας του εμπάργκο. Πιστεύετε ότι δικαιολογείται;"

Μαντλίν Ολμπράιτ: "Ήταν μια δύσκολη επιλογή. Αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο..."

(από συνέντευξη στο NBC το 1996).

Ενώ στον κόσμο, στο όνομα της υποτιθέμενης «αντι-τρομοκρατικής» εκστρατείας, οι δολοφονικοί στρατοί των κυρίαρχων επιδίδονται σε μαζικές σφαγές σε Τσετσενία, Παλαιστίνη...

Ενώ στην Ελλάδα το κλίμα τρομολαγνείας συνεχίζει να καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τους λακέδες της, ονομάζοντας τρομοκράτες ένοπλες οργανώσεις όπως η ΕΟ17Ν, ο ΕΛΑ, η 1η Μάη κ.τ.λ., επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με ένα δήθεν κοινωνικό πρόβλημα, κάνοντας προσαγωγές και συλλήψεις υπόπτων ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων, συλλαμβάνοντας τη Βαγγελιώ Τζούτζια με σήμα Interpol, παρόλο που έχει προηγηθεί αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της ένοπλης ληστείας...

Ενώ στην Πάτρα η Ασφάλεια κάνει τους τελευταίους μήνες συνεχείς προσαγωγές και εξακριβώσεις στοιχείων έξω από πολιτικούς χώρους αναρχικών...

...οι πραγματικοί τρομοκράτες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τη δολοφονική εκστρατεία τους στο Ιράκ, που ξεκίνησε το '91, αλλά στην πραγματικότητα δε σταμάτησε ποτέ. Μια εκστρατεία που περιλαμβάνει πέρα από τους βομβαρδισμούς και οικονομικό εμπάργκο, που ως τώρα είναι υπεύθυνο για το θάνατο 1.700.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 600.000 παιδιά, πείνα και εξαθλίωση για το λαό του Ιράκ, το 60% του οποίου (16 εκατομμύρια) δεν έχει άλλα μέσα να συντηρηθεί πέρα από το φαγητό που μοιράζει κάθε μήνα το κράτος και ένα μεγάλο μέρος του δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι βόμβες που έπεσαν στο Ιράκ το 1991 ήταν διπλάσιες από το σύνολο των βομβών που έριξαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η συνολική τους ισχύς 7 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της πυρηνικής βόμβας που έριξαν το 1945 στη Χιροσίμα.

Αυτοί ήταν που κατά τη δεκαετία του '80, εξόπλισαν το καθεστώς του Σαντάμ στρατιωτικά (και με χημικά όπλα) για να καταπολεμήσει την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, με σκοπό να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία στην εξόρυξη πετρελαίων και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ενώ τον υποστήριξαν με κάθε τρόπο, όσο εξυπηρετούσε καλά τα συμφέροντά τους (όπως έγινε και με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν), εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία το ιρακινό καθεστώς έχει τοποθετηθεί από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στα Κράτη Παραβάτες ή μεταγενέστερα στον Άξονα του Κακού.

Ο μόνος όμως που πλήττεται από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι ο ιρακινός λαός και όχι το καθεστώς του Σαντάμ, το οποίο εδραιώνεται ακόμη περισσότερο από αυτές, οδηγώντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη στρατικοποίηση της Ιρακινής κοινωνίας. Το 1988, η ιρακινή αεροπορία με τα χημικά όπλα της Δύσης σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κουρδικά κόμματα (KDP, PUK), με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είχαν σφαγιάσει τους Κούρδους εξεγερμένους προλετάριους στο Βόρειο Ιράκ. Το 1991, μετά την «απελευθέρωση» του Κουβέιτ, οι ΗΠΑ στήριξαν το ιρακινό καθεστώς να καταστείλει τις προλεταριακές (και όχι εθνικιστικές ή θρησκευτικές όπως παρουσιάστηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ) εξεγέρσεις που είχαν ξεσπάσει παράλληλα στο Βορρά και στο Νότο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν το μαζικό κίνημα λιποτακτών στράφηκε κατά του ιρακινού καθεστώτος, η βρετανική και αμερικανική αεροπορία παρέτειναν τον πόλεμο, βομβαρδίζοντας τις φάλαγγες των λιποτακτών στο δρόμο προς την Basra. Μετά τη σφαγή, οι χερσαίες συμμαχικές δυνάμεις προελαύνοντας από το Κουβέιτ, σταμάτησαν στην Basra, ώστε να επιτρέψουν στα επίλεκτα ιρακινά στρατεύματα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς να τσακίσουν τους εξεγερμένους. Οι δύο ανταγωνιστές σφαγείς είχαν περάσει στη συνεργασία, καθώς η αστάθεια στην περιοχή δεν συνέφερε καμία από τις δύο πλευρές.

Παρακάμπτοντας ακόμα και τυπικές συναινέσεις (όπως η έκδοση ψηφίσματος από Συμβούλιο Ασφαλείας και η αναφορά των επιθεωρητών του ΟΗΕ), οι έμμισθοι δολοφονικοί στρατοί των ΗΠΑ και των χωρών που συντάσσονται μαζί τους προετοιμάζονται να εφαρμόσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους και να ολοκληρώσουν το δολοφονικό έργο τους.

Τα αίτια και αυτού του πολέμου απέχουν ξεκάθαρα από τις προφάσεις που χρησιμοποιεί η κυριαρχία, η οποία επιχειρεί να εδραιώσει την ηγεμονία της στην περιοχή και στη συνείδηση του κόσμου τρομοκρατώντας και φιμώνοντας κάθε φωνή αντίστασης, να λεηλατήσει τους φυσικούς πόρους της περιοχής (πετρέλαια) προς όφελός της και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν (πολεμική, φαρμακευτική, ενεργειακή βιομηχανία). Υποκρίνονται ότι ο λόγος της επικείμενης σφαγής είναι ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία αδυνατούν να εντοπίσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ παρά τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Δε μας πείθουν βέβαια ούτε οι προθέσεις των ηγετών που διαφωνούν με τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που αντιδρούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αυτές, των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν υπογράψει συμβόλαια με το Ιράκ (η Γαλλική Total-Elf-Fina, η Ρωσική Lukoil και η National Petrloleum Corp της Κίνας). Η διαφωνία τους δεν σχετίζεται φυσικά με ανθρωπιστικές ευαισθησίες, αλλά με την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, που απειλούνται από την ανατροπή του status quo στην περιοχή και τη συνεπαγόμενη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ απείλησε κυνικά τη Γαλλία πως αν συνεχίσει να φέρνει αντιρρήσεις στον πόλεμο του Ιράκ, δεν πρόκειται να επιτρέψει η Ουάσιγκτον να επωφεληθούν οι γαλλικές εταιρίες ούτε από την κατανομή της εκμετάλλευσης των ιρακινών πετρελαίων, ούτε από τα τεράστια συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ούτε μας πείθει η αντίθεση της Ελλάδας (που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο), η οποία παρέχοντας απλόχερα -μήνες τώρα- στρατιωτικές διευκολύνσεις (χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στη Σούδα, παροχή απεριόριστης άδειας υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και ετήσιας άδειας μεταστάθμευσης αεροσκαφών, παροχή μόνιμης διπλωματικής άδειας για ελλιμενισμό και κατάπλου πολεμικών πλοίων, νηοψίες ελληνικών φρεγατών στον Κόλπο, ενεργοποίηση αντιαεροπορικών συστημάτων «Βέλος» και S-300) είναι ουσιαστικά και πρακτικά συνένοχη. Με τη διπρόσωπη στάση της, η Ελλάδα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα συμφέροντά της, που σχετίζονται άμεσα με την ασφαλή λειτουργία των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με την Αμερική, την Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο.

Και ενώ ο λαός του Ιράκ μετράει 250 θανάτους κάθε μέρα από τους βομβαρδισμούς, το εμπάργκο, τις αρρώστιες και την τεράστια οικολογική καταστροφή (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1000 τόνοι ραδιενεργών υλικών έχουν διασκορπιστεί στη χώρα), οι συνέπειες από τη νέα στρατιωτική επιχείρηση είναι ακόμα πιο φρικιαστικές. Σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΟΗΕ που διέρρευσε πριν ένα μήνα, με τίτλο «Πιθανά ανθρωπιστικά σενάρια», εκτιμάται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη ως συνέπεια άμεσων ή έμμεσων τραυματισμών, το 39% του πληθυσμού θα στερηθεί την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες θα βρεθούν σε δεινή διατροφική κατάσταση, ενώ θα υπάρξουν 900.000 Ιρακινοί πρόσφυγες και δύο εκατομμύρια άνθρωποι που θα χρειαστούν προσωρινή ή μόνιμη στέγαση.

Και μετά την αποτρόπαια εισβολή, θα ακολουθήσει μια εξίσου φρικιαστική «ειρήνη», με μια προγραμματιζόμενη τριετή (αρχικά) κατοχή. Οι κατοχικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να καταπνίξουν τις εθνικές, θρησκευτικές και ταξικές έριδες που θα ξεσπάσουν, ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να προβούν ανενόχλητοι στη μοιρασιά της λείας και στην ανοικοδόμηση της ρημαγμένης χώρας.

Μπροστά στην εφιαλτική αυτή πραγματικότητα, αναπτύσσεται ένα αντιπολεμικό κίνημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών ξεχύνονται στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβρη, και δυναμικές δράσεις (κατάληψη γραφείων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πολιτική ανυπακοή με 639 συλλήψεις στην Ουάσιγκτον).

Παράλληλα με την αλληλεγγύη μας σε κάθε μη χειραγωγημένο αντιπολεμικό κίνημα, εκφράζουμε την αντιπαράθεση μας με τον εγκλωβισμό σε έναν κλασικό αντιαμερικανισμό. Η δική μας αντίθεση στον πόλεμο δεν πηγάζει από στείρα «αντιαμερικανικά» αισθήματα και η δική μας αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Πρώτα και κύρια αντιμαχόμαστε τον ίδιο τον ελληνικό ιμπεριαλισμό. Η αντίσταση στην παγκόσμια κυριαρχία ξεκινάει από την αντίσταση στα ντόπια αφεντικά.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ,
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ

ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ,
ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΓΗ

Πάτρα, Φλεβάρης '03

από hassan 12/02/2003 7:10 μμ.


κλασικός αντιαμερικανισμός πάει να πει να είσαι φιλαράκι με τους Μιλόσεβιτς - Κάρατζιτς - Μλάντιτς - Αρκάν κ.λ.π. Να μπαίνεις στη Σρεμπρένιτσα καβάλα στα σέρβικα τανκ, να κάνεις τουμπεκί για την Τσετσενία, να συνομιλείς με τον Σαντάμ για τα παιδάκια του Ιράκ, λες και του καίγεται καρφί, να πανηγυρίζεις για τους δίδυμους πύργους και ας μην αναφερθώ στις Τσεχίες, Ουγγαρίες κ.λ.π. των παρελθόντων χρόνων.

από RED ALERT 13/02/2003 12:09 μμ.


....ποιός τα έχει κάνει όλα αυτά??

από wake up 13/02/2003 1:17 μμ.


Κλασικός αντιαμερικανισμός είναι όταν διαδηλώνεις και φωνάζεις "Φονιάδες των λαών αμερικάνοι" (και ξέρω πως δεν αναφέρεσαι σε όλους τους αμερικανούς) χωρίς να έχεις γράψει ούτε φωνάξει έστω μια φορά για τη σφαγή των τσετσένων από τους "ρώσους". Κλασικός αντιαμερικανισμός είναι όταν πιστεύεις πως αν διαλύσουμε τις Η.Π.Α. ο κόσμος θα γίνει αυτόματα καλύτερος. Και βέβαια οι Η.Π.Α. είναι αυτή την εποχή η κυρίαρχη ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική δύναμη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εναντιωνόμαστε μόνο στις Η.Π.Α., γιατί δεν είναι μόνο οι Η.Π.Α. ο εχθρός. Αυτό είναι.

από αυτομονος 15/02/2003 9:35 μμ.


βασικα η εκφραση κλασικος αντιαμερικανισμος ειναι μαλλον ατυχης και μας μπλεκει στην αεναη κουβεντα σχετικα με τις αστικες ταξεις ,το κατα ποσο ειναι η οχι ιμπεριαλιστικες κτλ.γνωμη μου παντως,πως στην ελλαδα δεν εχει βασεις η π.χ ιαπωνια ,η ρωσια ή καποια κατα τα αλλα καπιταλιστικη υπερδυναμη αλλα οι ηπα.αυτο δεν σημαινει στειρο αντιαμερικανισμο βεβαια αλλα κατα την γνωμη μου την αναπτυξη μιας ΕΝΙΑΙΑΣ αντικαπιταλιστικης-αντιιμπεριαλιστικης αντιληψης κια παλης γιατι ναι μεν η κυριαρχη ιμπεριαλιστικη πολιτικη εινα αυτη τν ηπα μα για να δωσει κανεις μια ουσιαστικη απαντηση σε αυτην θα πρεπει να συνδυαζει και το χτυπημα των ντοπιιων αφεντικων μενοντας πιστος σε μια ξεκαθαρη ταξικη-διεθνιστικη γραμμη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License