«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ» Απόψε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«Δεν το διάλεξαν οι μετανάστες να συμπυκνωθεί πάνω τους η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης εμπειρίας στο τέλος του αιώνα.: βίαιη αλλαγή συνόρων, εθνικισμός, ρατσισμός, άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτώχια και πλούτο, ανεργία… Τους συνέβη όμως. Κι αυτή η οδυνηρή εμπειρία, σίγουρα τους διαλύει»

post image

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ Η περιπέτεια της μετανάστευσης με ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφο, κείμενα και ντοκουμέντα. Εικαστικό μέρος: Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 7 Δεκ. – 7 Ιαν. Ο «Δρόμος προς τη Δύση» είναι το αποτέλεσμα της επίπονης δουλειάς του Κυριάκου Κατζουράκη και της Ομάδας Τέχνης που κράτησε περίπου δυο χρόνια,. Θέμα της οι μετανάστες και η πορεία τους προς την εξιδανικευμένη Δύση, μια πορεία, πόνου, εξευτελισμών, βασάνων, μερικές φορές ακόμα και θανάτου. Απόψε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάζεται το εικαστικό μέρος με έργα του Κυριάκου Κατζουράκη, φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου και την παρουσίαση ενός μέρους του θεατρικού που ετοιμάζει η Κάτια Γέρου (Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν) με την Ομάδα Τέχνης. Στο χώρο θα παρουσιαστούν ακόμα παλιότερα έργα του ζωγράφου (Τέμπλο – Οίκος Ενοχής, Αυτοπροσωπογραφία κλπ), θα φιλοξενηθεί ένα συμπόσιο με βασικούς ομιλητές (μεταξύ άλλων) τους Νίκο Γιαννόπουλο, Γιάννα Κούρτοβικ, Χριστόφορο Παπαδόπουλο (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα των Μεταναστών), ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα δοθούν συναυλίες από Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός εως τις 7 Ιανουαρίου. Αντιγράφω από το ομώνυμο βιβλίο (Ο Δρόμος προς τη Δύση, εκδόσεις Μεταίχμιο): «Η Τέχνη εκείνη τέλος πάντων που δεν αρκείται να θηρεύει την «επιτυχία» και τον έπαινο, συμμορφούμενη προς το πνεύμα της εποχής και νομιμοποιώντας το, δεν μπορεί να μένει άλαλη και άπραγη, αποσυρμένη στην φίλαυτη ουδετερότητα της, για να μην μαγαριστεί τάχα από τα ανθρώπινα ή για να μην γίνει «ιδεολογική» και «αισθηματολογική», για να μην καταγγελθεί ότι «στρατεύεται κοινωνικά» σε καιρούς που ευνοούν και προκρίνουν τον αναχωρητισμό, ή μάλλον τη στράτευση στην αδιαφορία και τον κυνισμό». Ο Κυριάκος Κατζουράκης και αυτή τη φορά υπηρετεί με συνέπεια αυτό που αποκαλεί κριτικό ρεαλισμό. Μια τέχνη που δεν φοβάται να πονέσει μαζί με τους μετανάστες και δεν φοβάται να καταγγείλει και να στρατευθεί. Αντιθέτως. «Το έργο είναι μια προσπάθεια να δούμε αυτούς τους πολύ μοναδικούς «ξένους», οι οποίοι όντας από «αλλού» είναι και εντελώς από «εδώ». Οι σύγχρονοι προλετάριοι, οι μετανάστες, όπως γράφει και ο Μπαλιμπάρ! Όλοι περιμένουν από τον συγγραφέα, το ζωγράφο, το φιλόσοφο, τον μουσικό, να δούνε την εικόνα της αγάπης σαν ένα εξορκισμό του κακού που τελείται συνεχώς. Εάν υπάρχει περίπτωση στο Δρόμο προς τη Δύση να τελεστεί αυτός ο εξορκισμός, το μόνο στήριγμα θα είναι η αξιοπρέπεια των προσώπων. Γιατί το κακό αναγκαστικά είναι έντονο, η πραγματικότητα είναι απίστευτα άγρια». Στα πλαίσια του Δρόμου προς τη Δύση ετοιμάζεται ακόμα ένα θεατρικό και ένα κινηματογραφικό έργο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το site της Ομάδας Τέχνης.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License