Σα να μη πέρασε μια μέρα.... 16/11/1980 - 8/3/2005

Η 8 Μάρτη θύμισε πολύ 16η Νοέμβρη 1980. Αναφέρθηκε πολλές φορές στο indymedia. Πορεία στο κέντρο της Αθήνας χτυπιέται άσχημα από τις δυνάμεις καταστολής και δολοφονούνται 2 άτομα... ο Ιάκωβος Κουμής και η Σταματίνα Κανελλοπούλου Ας θυμηθούμε τα γεγονότα...

post image

  Η Σταματίνα Κανελλοπούλου (21 χρονών, εργάτρια) και ο Ιάκωβος Κουμής (26 χρονών φοιτητής Νομικής) δολοφονήθηκαν (με ξυλοδαρμό η Σταματίνα-με πυροβόλο όπλο ο Ιάκωβος) από τα άνδρες των ΜΑΤ στις 16/11/1980 στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην απαγορευμένη πορεία πρός την Αμερικανική πρεσβεία. Δεν γνωρίζω αν ο εισαγγελέας παρενέβη για να διερευνήσει τους δύο θανάτους . Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για τον φόνο των δύο νέων ανθρώπων.

Στην πορεία εκέινη δεν συμμετείχαν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς ούτε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση η οποία κάλπαζε τότε προς την εξουσία. Παρ' όλα αυτά η πορεία είχε υποστηριχθεί και από πολίτες ιδεολογικά προσκείμενους στις παραπάνω παρατάξεις.
Η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου , συνέχισε στην πλατεία συντάγματος , όπου συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο πολίτες διαφόρων παρατάξεων έβριζαν όσους συμμετείχαν, και μπήκε στην οδό Β.Σοφίας. Στο ύψος της βουλής είχαν παραταχθεί οι "δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης". Για λίγα λεπτά τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλάχθηκαν κάποιες φράσεις. Στην συνέχεια το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των Ματ και τότε αυτά επιτέθηκαν. Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη. Η Σταματίνα έπεσε, οι "ανδρες" των μΑΤ την πρόλαβαν. Την χτυπούσαν πεσμένη στο έδαφος. Την χτύπησαν μέχρι θανάτου. Το Αίμα της κυλούσε στο πεζοδρόμιο.
Σε άλλο σημείο της Αθήνας δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο ο Ιακωβος Κουμής.

Αραγε πόσες ώρες αργότερα οι "ανδρες" της αποκατάστασης τάξης θα ξέπλεναν τα γκλομπς , τις μπότες και τις στολές τους , τους από το αίμα των σκοτωμένων για να σβήσει κάθε εχοχοποιητικό στοιχείο ; Αλλά μάλλον δεν το είχαν ανάγκη.

Τα ΜΜΕ απέδωσαν τις ευθύνες σε 2000 προβοκάτορες , ο πρωθυπουργός Γ.Ράλλης δήλωσε στη Βουλή "και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομβαία" , αλλά και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν χλιαρή. Κάτω από τέτοιες ευνοικές για τους δολοφόνους συνθήκες , η διοικητική εξέταση που διατάχτηκε δεν αποκάλυψε τους ενόχους.

Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε για αυτά τα δύο εγκλήματα. Κανείς πια δεν μνομονεύει τους δύο νεκρούς . Η Σταματίνα ήταν μια "απλή" εργάτρια. Βλέπετε δεν ήταν κομματικά μέλη της παραδοσιακής ή σοσιαλιστικής αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή θα είχαν ηρωοποιηθεί, θα έιχαν δώσει το όνομά τους σε δρόμους και πλατείες.
Εχουν περάσει εικοσιέξι χρόνια από τότε και το θυμάμαι πάντα όταν περνάω από εκείνο το σημείο. Τότε - δευτεροετής φοιτητής και όχι αναρχικός ούτε προβοκάτορας - στεκόμουν κυνηγημένος και λαχανιασμένος μερικές δεκάδες μέτρα πιο κεί βλέποντας περίπου δέκα "ανδρες" να χτυπούν λυσσασμένα έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος. Ισως να ήταν η Σταματίνα , δε ξέρω.

Το έγκλημα έχει παραγραφεί άραγε ; Και τι να απέγιναν οι "δολοφόνοι" ; Ισως να έχουν παιδiια τώρα, κοντά στην ηλικία των θυμάτων τους.

Ισως κάποτε θα πρέπει να μετονομασθεί η πλατεία συντάγματος σε "Πλατεία Σταματίνας Κανελλοπούλου" για να θυμίζει πάντα το υπέρτατο αγαθό σε μια συνταγματικά ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τρομοκράτης είναι όποιος δε σέβεται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

padrazo

Εικόνες:

από π@ρούσα 11/03/2007 3:17 πμ.


τότε που αριστεριστές και αναρχικοί αποφάσισαν να σπάσουν την κόκκινη γραμμή ακριβώς στη γωνία Όθωνος και Αμαλίας και να πάει η πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία με συνθήμα "Όλοι πορεία στην πρεσβεία ενάντια στην ΕΦΕΕ και την αστυνομία". Από τη Σταδίου ακόμα είχαν χτυπηθεί δύο κτίρια του υπ. δικαιοσύνης (αν θυμάμαι καλά).    Τότε που 15.000 με 20.000 κόσμος τα έβαλε με τα πάνοπλα ΜΑΤ και τις αύρες  και ενώ οι ματάδες με περισσή αγριότητα ξυλοκόπησαν χιλιάδες ανθρώπους και μέχρι θανάτου τους Κανελλοπούλου και Κουμή λίγο αργότερα, πάλι τα μμε μέτραγαν τις ζημιές από σπασμένες βιτρίνες, και το ΚΚΕ σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ μίλαγαν για προβοκάτορες που παρυσφρύουν στις ειρηνικές πορείες. Τότε που τα ΚΝΑΤ με τον ίδιο βίαιο τροπο έκαναν ντου το πρωί στο ήδη κατειλημμένο Πολυτεχνείο και το εκένωσαν.

Μια διόρθωση μόνο: ήταν 17/11/1980

από 27 χρόνια μετά... 11/03/2007 4:03 πμ.


  μαθητής τότε, μαζι με εκατοντάδες  άλλους σε αλυσίδες, μέσα στην Βασιλίσης Σοφίας, στα αριστερά της παρατάξης που λύγισε από τις επιθέσεις της αστυνομίας υποχωρώντας προς τη Μεγάλη Βρετανία. Απέναντι εκεί πουε είναι το γιάλινο κτίριο της τραπεζας ήταν ένα λάκος και γύρω του μεταλικά πλάισια που τα κατεβάσαμε φτιάχναμε οδόφραγμα. Πίσω μας άλλοι έφτιαχναν άλλο οδόφραγμα μπροστά στου Ζόναρς και του Φλόκα με καρέκλες και τραπέζια. Οπισθοχωρώντας μέσα στο χάος μαζί με κάτι άλλους πιτσιρικάδες ακολούθησα μια ομάδα διαδηλωτών που έφυγε μέσα από τη Βουκουρεστίου. Πίσω μας στην Πανεπιστημίου κατέβαιναν οι αύρες εκτοξεύοντας δακρυγόνα και οι κρανοφόροι. Κάπου εκεί πίσω μας, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου νομίζω πως έπεσε η Κανελοπούλου στα χέρια τους και την σκότωσαν χτυπώντας την.  

Το θυμόμουν προχθές σαν να τα ζούσα ξανά, στρίβοντας  πίσω από ένα μπλοκ φοιτητών την ίδια γωνία, στη Βουκουρεστίου, ενώ μας επνιγαν τα χημικά και έπεφταν πάνω μας τα ΜΑΤ.

Όσο περνούν τα χρόνια το μίσος μεγαλώνει, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι!

από 30αρης 11/03/2007 12:25 μμ.


Ολες οι φωτογραφιες ειναι απο την 17-11-1980?

από σήμερα έγινα 45 και ήμουν εκεί 11/03/2007 5:48 μμ.


Ναι, όλες οι ασπρόμαυρες, πλην της έγχρωμης επάνω-επάνω. Τα πράγματα είναι όπως τα είπαν οι παραπάνω. Να θυμίσω που τραγουδούσαμε την «Ξαστεριά», περιμένοντας να έρθουν οι αύρες.
Φαίνονται καθαρά οι αύρες. Σε δύο φωτογραφίες, φαίνονται δεξιά οι γιγαντοαφίσες με κάτι διαφημίσεις καλσόν, που έγιναν οδοφράγματα.
Η φωτό από το Πολυτεχνείο, είναι από την επόμενη μέρα, που οι οικοδόμοι και τα ΚΝΑΤ εγκαινίασαν τον όρο «αγανακτισμένος πολίτης» όταν τους ρωτάγαμε τι είναι και με ποιά αρμοδιότητα μας εμπόδιζαν να μπούμε στη σχολή μας.
@ναρχικέ, ευχαριστώ.

από δάσκαλος 11/03/2007 7:57 μμ.


  είναι από την πρώτη σύγκρουση της ΚΝΕ το 1987, στη Σταδίου (παμφοιτητικό συλλαλητήριο, Νοέμβρης 1987)

 


Ο Κουμής κι η Κανελοπούλου,φαίνεται,πως ήταν "κατώτεροι" των Πέτρουλα-Λαμπράκη που στην τελική δεν ανήκαν στη ριζοσπαστική αριστερά....

από διαφορετικα 19/04/2007 10:05 μμ.


  δεν ειναι οτι υποτιμαει κανεις αυτες τις δολοφονιες, αλλα γενικα η πορεια του 80 ηταν ενα κυκνειο ασμα. μετα απο αυτη την καταστολη οι περισσοτεροι καναν δυο-τρια χρονια να ξαναμοιρασουν προκυρηξη στο δρομο, ή να κανουν αφισοκολληση στην αθηνα. και η ακρα αριστερα και η αναρχια "¨εφαγε" μεγαλο χαστουκι τοτε και κλειστηκαν στο καβουκι τους για καιρο (λιγο μετα σαρωσε το πασοκ κτλ) ενω αντιθετα λαμπρακης πετρουλας και τεμνπονερας ηταν δολοφονιες που ανοιξαν τους ασκους του αιολου, και μαλλον για αυτο αναφερομαστε συνθειστερα σε αυτους

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License