Αίτημα έκδοσης στελεχών της Chiquita για πληρωμή προστασίας σε ακροδεξιούς

Αίτημα έκδοσης στελεχών της Chiquita στην Κολομβία για πληρωμή προστασίας σε ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες

Η κυβέρνηση της Κολομβίας αναμένεται να ζητήσει την έκδοση στελεχών της εταιρίας Chiquita Brands International μετά την ομολογία εκ μέρους της διοίκησης της εταιρίας σε δικαστήριο των ΗΠΑ της ενοχής της στην κατηγορία ότι πλήρωνε προστασία σε ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας της Κολομβίας προχθές Τρίτη.

Στην εξέταση της υπόθεσης από περιφερειακό δικαστήριο την Δευτέρα, η Τσικίτα, η μεγαλύτερη παραγωγός μπανάνας παγκοσμίως, ομολόγησε την ενοχή της στην κατηγορία ότι κατέβαλλε, άμεσα και μέσω της πρώην θυγατρικής της στην Κολομβία, μεγάλα ποσά για προστασία στις Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC). Η AUC θεωρείται υπεύθυνη για ορισμένες από τις χειρότερες ακρότητες στον εμφύλιο που μαίνεται στην Κολομβία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

"Είναι σημαντικό η δικαιοσύνη της Κολομβίας να διεξάγει την δική της έρευνα για την υπόθεση και, εάν κριθεί απαραίτητο, να ζητήσει την έκδοση" [στελεχών της εταιρίας], δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μάριο Ιγκαράν στον ραδιοφωνικό σταθμό FM de RCN.

Η ομολογία αυτή έγινε ενώ ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια, επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις ότι 8 πολιτικοί του σύμμαχοι και ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών συνδέονταν με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν αφοπλισθεί μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ο Ιγκαράν δεν αποκάλυψε ονόματα, είπε πάντως ότι 8 στελέχη της Τσικίτα και 2 μέλη του Δ.Σ. της πρώην θυγατρικής της εταιρίας Banadex -που η αμερικανική επιχείρηση πούλησε σε μια εγχώρια έναντι 51,5 εκατ. δολαρίων το 2006- συνδέονται με την διεξαγόμενη έρευνα.

Η Τσικίτα συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο του διακανονισμού της υπόθεσης κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αν και υποστήριξε ότι προέβη στις πληρωμές μόνο για να προστατεύσει τους εργαζομένους της.

"Η αποζημίωση δεν έρχεται μόνο με τα χρήματα, στην προκειμένη περίπτωση με τα 25 εκατ. δολάρια του προστίμου, αλλά και με την αλήθεια και την δικαιοσύνη και αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη εάν αυτοί οι άνθρωποι προσαχθούν στην δικαιοσύνη της Κολομβίας", είπε ο Ιγκαράν.

Η AUC αποτέλεσε προϊόν συμμαχίας παραστρατιωτικών ομάδων που είχαν σχηματισθεί ως ιδιωτικοί στρατοί μεγαλογαιοκτημόνων για την αντιμετώπιση των αριστερών ανταρτών. Παραστρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές και άρπαξαν γη και χρήματα στο όνομα της καταπολέμησης των μαρξιστικών ένοπλων οργανώσεων.

Η Τσικίτα αποκάλυψε ότι έκανε τις πληρωμές αυτές στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2003.

Σύμφωνα με την ομολογία της εταιρίας, η Τσικίτα προέβη μέσω της θυγατρικής της σε πάνω από 100 πληρωμές προς την οργάνωση από το 1997 έως το Φεβρουάριο του 2004, συνολικού ύψους πλέον του 1,7 εκατ. δολαρίων. Οι 50 από τις πληρωμές αυτές, οι οποίες αθροιζόμενες ξεπερνούν τις 825.000 δολάρια, έγιναν μετά τον χαρακτηρισμό των AUC ως τρομοκρατικής οργάνωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η Τσικίτα δεν είναι η μόνη επιχείρηση η οποία κατηγορείται ότι συνδεόταν με τους δεξιούς παραστρατιωτικούς. Η Drummond, μια εταιρία ορυχείων με έδρα τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει μια μήνυση από πλευράς οικογενειών θυμάτων που της επιρρίπτουν ότι σχετιζόταν με παραστρατιωτικούς που δολοφόνησαν 3 συνδικαλιστές εργαζόμενους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License