Επείγον: Προς απέλαση 41 Ιρακινοί απο το Μεταγωγών Θεσσαλονίκης

Προς απέλαση 41 ιρακινοί πρόσφυγες στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης

  Από την Πέμπτη το απόγευμα Βρίσκονται στο Μεταγωγών Θεσαλλονικής (απέναντι από το Κτέο) 41 Ιρακινοί πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής και απειλούνται με άμεση απέλαση. Γνωρίζουμε ότι σήμερα το στις 8 όταν ζήτησαν από τους άνδρες (39) να μαζέψουν τα πράγματα τους αρνήθηκαν και ζήτήσαν άσυλο, στο κελίπου κρατούνται μπήκαν 15 αστυνομικοί οι οποίοι τους κτύπησαν. Στο τηλέφωνο μας είπαν "they hit them very badly".

Εκκληση για αλληλεγγύη.

από ξση 31/03/2007 11:39 πμ.


  Υπάρχει ήδη κινητικότητα για το θέμα.Υπάχει ανάγκη να ληφθεί πρωτοβουλία γαι συγκέντρωση-διαμαρτυρία από θεσσαλινίκη

No. 15/07

 

Γενεύη, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

 

 

Από Ιρακινούς οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου πέρυσι - Συνεχίζεται η μείωση του συνολικού αριθμού των αιτήσεων

 

ΓΕΝΕΥΗ - Οι Ιρακινοί βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικές χώρες το 2006, όμως ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συνέχισε να μειώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

 

Οι αιτήσεις ασύλου από Ιρακινούς σε βιομηχανικές χώρες αυξήθηκε κατά 77% πέρυσι - από 12.500 το 2005 σε 22.200 το 2006, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας βάσει στοιχείων από τις κυβερνήσεις. Η τελευταία φορά που το Ιράκ ήταν η κύρια χώρα καταγωγής αιτούντων άσυλο σε βιομηχανικές χώρες ήταν το 2002, πριν από την πτώση του προηγούμενου Ιρακινού καθεστώτος.

 

Η αύξηση ήταν ιδιαίτερη έντονη το τελευταίο τρίμηνο του 2006, όταν 8.100 Ιρακινοί έκαναν αίτηση για άσυλο σε 36 χώρες οι οποίες παρείχαν κάθε μήνα στοιχεία στην Ύπατη Αρμοστεία, γεγονός που μαρτυρά την ένταση της βίας στο Ιράκ.

 

Παρόλο που ο αριθμός των Ιρακινών αιτούντων άσυλο στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες έχει σημειώσει αύξηση, τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα από τα επίπεδα του 2002, όταν είχαν γίνει πάνω από 50.000 αιτήσεις ασύλου από Ιρακινούς στην Ευρώπη και σε άλλες βιομηχανικές χώρες.

 

Η Σουηδία ήταν η χώρα με τους περισσότερους Ιρακινούς αιτούντες άσυλο, μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, το 2006, με 9.000 αιτήσεις. Ακολουθούν η Ολλανδία (2.800), η Γερμανία (2.100) και η Ελλάδα (1.400).

 

Σχεδόν 2 εκατομμύρια Ιρακινοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός της πολύπαθης πατρίδας τους, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες, όπως στη Συρία (1 εκατομμύριο) και την Ιορδανία (750.000), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα στατιστικά για τις βιομηχανικές χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία διαθέτει πρόγραμμα 60 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράκ το 2007, πρόκειται να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, στις 17-18 Απριλίου, με θέμα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ξεριζωμένων από τις συγκρούσεις στο Ιράκ.

 

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ιρακινών αιτούντων άσυλο μέσα στο 2006 αποκτά σημασία αν σκεφτούμε τη γενικότερη πτωτική τάση που χαρακτηρίζει το συνολικό αριθμό των αιτήσεων ασύλου σε βιομηχανικές χώρες. Στις 50 βιομηχανικές χώρες όπου αναφέρονται τα συνολικά στατιστικά στοιχεία, πέρυσι έγιναν σχεδόν 300.000 αιτήσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα, 10% λιγότερες σε σχέση με το 2005. Γενικά στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2006, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ήταν ο μικρότερος εδώ και 20 χρόνια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αιτήσεις ασύλου στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκαν περισσότερο από 50%.

 

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρει ότι η μείωση του αριθμού των συνολικών αιτήσεων μπορεί να αποδοθεί στις βελτιωμένες συνθήκες σε ορισμένες από τις κύριες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, αλλά και στην εισαγωγή περιοριστικών πολιτικών σε πολλές βιομηχανικές χώρες, οι οποίες, ορισμένες φορές, αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να υποβάλουν το αίτημά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία ότι οι προσπάθειες να διατηρηθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο όσο το δυνατόν σε χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι πρόσφυγες να μην λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται.

 

Οι βασικές χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο μέσα στο 2006 ήταν το Ιράκ (22.200), η Κίνα (18.300), η Ρωσική Ομοσπονδία (15.700), η Σερβία - Μαυροβούνιο (15.600) και η Τουρκία (8.700). Ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία για τη Σερβία – Μαυροβούνιο δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Εκτός από τους Ιρακινούς, άλλες ομάδες που σημείωσαν σημαντική αύξηση των αιτήσεων ήταν οι Λιβανέζοι (κατά 66%), οι υπήκοοι της Ερυθραίας (κατά 59%) και του Μπανγκλαντές (κατά 42%).

 

Όντας η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής νέων αιτούντων άσυλο το 2004 και 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν πάλι η πρώτη χώρα προορισμού για αιτούντες άσυλο το 2006. Η Γαλλία, η οποία ήταν ο κύριος προορισμός το 2005, είχε πέρυσι σημαντική μείωση των αιτήσεων ασύλου (κατά 39%).

 

Εκτιμάται ότι σχεδόν 51.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2006, αποτελώντας περίπου το 17% όλων των αιτήσεων στις βιομηχανικές χώρες. Σε σύγκριση, ωστόσο, με το μέγεθος του πληθυσμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν μόνο έναν αιτούντα άσυλο ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,2 αιτούντες άσυλο ανά 1.000 κατοίκους.

 

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, οι κύριες χώρες προορισμού των αιτούντων άσυλο μέσα στο 2006 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελλάδα και το Βέλγιο.

 

Την έκθεση “Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries, 2006”, από όπου προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, συνέταξε ο Τομέας Στήριξης Πληροφοριών και Συντονισμού της Ύπατης Αρμοστείας. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο (στα αγγλικά) στην κεντρική ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας www.unhcr.org.  

     


13/02/07

Διεθνή προστασία για τους Ιρακινούς ζητά η Ύπατη Αρμοστεία σε αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τις κυβερνήσεις  

ΑΘΗΝΑ - Η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας στο Ιράκ, που χαρακτηρίζονται από τη γενικευμένη βία και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έχει αναγκάσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια Ιρακινούς να εκτοπιστούν εντός της χώρας και 2 εκατομμύρια άλλους να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Πρόσφατα εκδόθηκαν αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις ανάγκες προστασίας των Ιρακινών που βρίσκονται εκτός Ιράκ. 

Οι Οδηγίες συστήνουν στις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν τους αιτούντες άσυλο από το Νότιο ή Κεντρικό Ιράκ ως πρόσφυγες σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.  Επισημαίνεται ότι σε όσους δεν αναγνωρίζεται προσφυγικό καθεστώς θα πρέπει να παρέχεται επικουρική προστασία. 

Ως προς τις τρεις βόρειες επαρχίες (Sulaimaniyah, Erbil και Dohuk), οι Οδηγίες διαπιστώνουν, πλέον, επέκταση της βίας, της ανασφάλειας και των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό το τμήμα της χώρας. Για τους προερχόμενους από τις επαρχίες αυτές, η Ύπατη Αρμοστεία συστήνει να χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον, σε συνέχεια εξατομικευμένης εξέτασης του κάθε αιτήματος ασύλου, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα έθεσε υπόψη τις Κατευθυντήριες Οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου του Ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.  Πατήστε εδώ για ολόκληρο το κείμενο των Οδηγιών


 

Όπως προκύπτει από τα προηγούμενα κείμενα, η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει ατομικά και ενδελεχώς κάθε αίτηση ασύλου χωριστά με σεβασμό στις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας. Το γραφείο της τελευταίας στην Αθήνα (και ο Πρέσβης Καλής Θέλησης Γιώργος Νταλάρας) οφείλουν εδώ και τώρα να παρέμβουν για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση αυτών των Ιρακινών.

Παράλληλα, επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο οι δημόσιες κινητοποιήσεις αποδίδουν, κάθε συγκέντρωση και άλλη πίεση προς τις αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη
  θα είναι σημαντική.

Τέλος, με δεδομένες τις καταγγελίες για κακομεταχείριση, οφείλει τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να τις ερευνήσουν άμεσα, σοβαρά και ανεξάρτητα, και όχι αναποτελεσματικά, όπως μόλις προχθές κατήγγειλε (για την ΕΛΑΣ) ο Συνήγορος του Πολίτη.

από ΛΟΥΛΑΣ 31/03/2007 1:49 μμ.


΄΄επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο οι δημόσιες κινητοποιήσεις αποδίδουν΄΄ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΠΣΕ [ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ] ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ ΣΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΙΝΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑΚΙ [ΜΕ ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕ ΛΕΩ] ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΔΟΚΤΟΝΟ

από ΕΠΣΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ 31/03/2007 2:25 μμ.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΧΙΟΥ
email
: lathra@lathra.gr

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
31 Μαρτίου 2007

 
Απειλείται παράνομη απέλαση 41 Ιρακινών αιτούντων άσυλο
που καταγγέλλουν κακοποίηση και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου καταγγέλλουν τις ελληνικές αρχές ότι προσπαθούν παράνομα να επαναπροωθήσουν στην Τουρκία 41 Ιρακινούς, που είναι σήμερα κρατούμενοι στο Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου μετήχθησαν μετά από προηγούμενη κράτηση 40 ημερών στη Χίο. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου 31 Μαρτίου 2007, οι αστυνομικές αρχές αρνούνταν να παραλάβουν τις αιτήσεις ασύλου και υπάρχουν καταγγελίες κακοποίησης μερικών Ιρακινών που επέμεναν να τις υποβάλουν από αστυνομικούς. Τελικά οι αιτήσεις υποβλήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου. Καταγγέλλεται όμως πως δεν υπάρχει μεταφραστής στη γλώσσα τους και πως μέχρι το μεσημέρι της 31 Μαρτίου 2007 η ΕΛ.ΑΣ. αρνείται να τους εξετάσουν γιατροί για να διαπιστώσουν αν υπήρξε κακομεταχείριση.

Καλείται η ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει ουσιαστικά κάθε αίτηση ασύλου χωριστά με σεβασμό στις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που ακολουθούν. Οι δε συνεντεύξεις να είναι ατομικές και στη μητρική τους γλώσσα και όχι στα αγγλικά. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα καλείται να παρέμβει για να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση αυτών των Ιρακινών. Τέλος, με δεδομένες τις καταγγελίες για κακομεταχείριση, οφείλει τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να τις ερευνήσουν άμεσα, σοβαρά και ανεξάρτητα, και όχι αναποτελεσματικά, όπως μόλις προχθές κατήγγειλε ότι συμβαίνει συνήθως (για την ΕΛ.ΑΣ.) ο Συνήγορος του Πολίτη.
 

 

από από Αντιρατσιστική 31/03/2007 2:38 μμ.


 

Χθες το απόγευμα μάθαμε στη Θεσσαλονίκη (από συντρόφισσες από Χίο και Αθήνα) ότι οι 41 πρόσφυγες κρατούνται στο Μεταγωγών με άμεση εντολή επαναπροώθησης. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η κλούβα θα τους έπαιρνε για Έβρο στις 7 το πρωί.

Η Ομάδα Νομικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών κινητοποιήθηκε αμέσως, πήγε στο Μεταγωγών και κατάφερε να δει τους πρόσφυγες. Κινητοποιήθηκαν επίσης σύντροφοι και συντρόφισσες και με μια σειρά τηλεφωνικών παρεμβάσεων από γνωστούς και από τους δικηγόρους έγινε τελικά κατορθωτό αργά τη νύχτα να κατατεθούν επίσημα από τους πρόσφυγες αιτήματα για αιτήσεις ασύλου.

Παρόλα αυτά το πρωί οι πρόσφυγες φορτώθηκαν με τη βία στην κλούβα για να μεταβούν στα σύνορα, καθώς η διοικητική εντολή απέλασης δεν είχε ανασταλθεί. Καθώς τα αιτήματα είχαν κατατεθεί, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημαντική παράβαση. Όταν διαμαρτυρήθηκαν οι πρόσφυγες και είπαν ότι ζητούν άσυλο οι αστυνόμοι τους χτύπησαν άσχημα, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων. Με μια νέα άμεση κινητοποίηση νομικών και άλλων συντρόφων και με παρεμβάσεις σε πολιτικό πια επίπεδο έγινε κατορθωτό να παγώσει η απέλαση. Οι πρόσφυγες βγήκαν από την κλούβα και με τη βοήθεια των δικηγόρων κατατέθηκαν τελικά οι αιτήσεις ασύλου.

Παρόλα αυτά ο κίνδυνος παραμένει: καθώς είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται σε αντίστοιχη περίπτωση το Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Τουρκία (δηλαδή έχει συμφωνήσει να τους υποδεχθεί πίσω), υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να προβούν οι αρχές σε πολύ γρήγορες διαδικασίες απόρριψης των αιτήσεων και να προχωρήσουν στις απελάσεις.

Έτσι, η κατάσταση παραμένει σχετικά κρίσιμη, αλλά τουλάχιστον δεν κινούμαστε πια – από ότι φαίνεται τουλάχιστον –  σε επίπεδο ωρών. Μετά από μερικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Αντιρατσιστική προτείνει μια ανοιχτή συνάντηση αύριο Κυριακή, 8 η ώρα στο Στέκι Μεταναστών (Φιλίππου 51), για την εκτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό των επόμενων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων πια συγκεκριμένων δράσεων αλληλεγγύης τις αμέσως επόμενες ημέρες.


 Η ΕΛ.ΑΣ. δεν άφησε γιατρους να εξετάσουν όσους κατήγγειλαν κακομεταχείριση. Όπερ έδρει δείξε!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License