Χίος: Χρονικό προς ενημέρωση

Πέμπτη βράδυ (28/3/2007) πήραν από τη Χίο 41 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ για μεταγωγή προκειμένου να τους απελάσουν εφαρμόζοντας για πρώτη φορά μαζικά το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία το 2001 παρά την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και υποστήριξης.

  Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου, που εφαρμόζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης» , η κάθε χώρα μπορεί να επαναπροωθεί στην άλλη άτομα που προέρχονται από αυτήν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να έχουν δικαίωμα αντιρρήσεων, προσφυγής ή αμφισβήτησης.

Από χθες το μεσημέρι Παρασκευής (29-4-2007) οι 41 πρόσφυγες κρατούνται στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα μεταγωγών από όπου είχε προγραμματιστεί να φύγουν σήμερα το πρωί (Σάββατο) στις 8:00 πμ.

Τι ενέργειες έχουν γίνει : Οι δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να δουν τρεις από τους πρόσφυγες οι οποίοι αιτήθηκαν αίτημα ασύλου και ενημέρωσαν ότι όλοι θέλουν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου διότι έχουν διαφύγει από τη χώρα τους εκ φόβου δίωξης λόγω θρησκευτικών, εθνικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Επίσης, οι δικηγόροι αργά το βράδυ παρέδωσαν επιστολή γνωστοποίησης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση ώστε να υπάρξει πίεση από φορείς, οργανώσεις και δικηγόρους για να σταματήσει η μεταγωγή και να παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου. Πήραν την προφορική διαβεβαίωση ότι θα διακόψουν την απέλαση και θα παραλάβουν τα αιτήματα ασύλου. Το πρωί του Σαββάτου όμως, αντ' αυτού οι φρουροί του τμήματος μεταγωγών είπαν στους πρόσφυγες να πάρουν τα πράγματα τους και τους οδήγησαν στο λεωφορείο.

Όσοι αρνήθηκαν να μπουν στο λεωφορείο ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους αστυνομικούς. Εν τω μεταξύ γίνονταν τηλέφωνα από τις 7:30 π.μ. προς τις Υπηρεσίες Γεν. Αστυνομικής Θεσ/κης, Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσ/κης και Τμήμα Μεταγωγών Θεσ/κης από όλους μας για να ασκηθεί πίεση. Τελικά είχαμε αποτέλεσμα και τους κατέβασαν από το λεωφορείο ένα τέταρτο αργότερα και τους οδήγησαν πάλι στα κελιά του τμήματος μεταγωγών.

Επί τόπου στο Τμήμα μεταγωγών είναι πλέον από χθες Σάββατο και δικηγόροι της Ομάδας Νομικής Βοήθειας Θεσ/κης για να παρακολουθήσουν εάν και πότε θα παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου.

Τι πετύχαμε :
1. Να διακοπεί η απέλαση τους το πρωί του Σαββάτου.
2. Να δεσμευτεί η αστυνομία να παραλάβει τα αιτήματα ασύλου από τους πρόσφυγες. 3. Να φάνε ξύλο από τους αστυνομικούς οι κρατούμενοι και επτά εξ αυτών να είναι σοβαρά χτυπημένοι από χθες το πρωί.

 Τι περιμένουμε :
1. Να παραλάβουν πράγματι τα αιτήματα ασύλου από όλους.
2. Να εξετασθούν δίκαια και εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου και όχι με την ταχύρυθμη διαδικασία και ομαδικά.
3. Να εξετασθούν άμεσα από ιατροδικαστή για τον ξυλοδαρμό και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.
4. Να ακυρωθεί η παράνομη απόφαση εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής γιατί τα άτομα αυτά κινδυνεύουν. Το ίδιο το Πρωτόκολλο εξαιρεί τους πρόσφυγες, άρα είναι παράνομη η εφαρμογή του σε άτομα που αιτούνται Διεθνούς Προστασίας,.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License