Το ΣτΕ σταμάτησε το μεγάλο λιμάνι στη Νάξο

Πριν δυο μέρες ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ για το λιμάνι στη Νάξο. Το έργο απορρίφθηκε!

Πριν δυο μέρες ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ για το λιμάνι στη Νάξο. Το έργο απορρίφθηκε επειδή δεν υπήρχε χωροθέτηση για ένα τόσο μεγάλο λιμάνι που σύμφωνα με τις μελέτες θα έπρεπε να παίξει κομβικό ρόλο στο Αιγαίο. Η Νάξος που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και σε μια αρκετά κεντρική θέση στο αρχιπέλαγος, σχεδιάζεται να παίξει ένα σημαντικό διαμετακομιστικό ρόλο στο τουριστικό στερέωμα που εξήγγειλε και ο Σουφλιάς την περασμένη Τετάρτη με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.

Ωστόσο σε τοπικό επίπεδο νησιού το σταμάτημα ενός έργου τουριστικής υποδομής της εμβέλειας που θα είχε αυτό το λιμάνι έγινε εφαλτήριο για μια ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη. Ακόμα και μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξαναγκάστηκαν επιτέλους να παραδεχτούν ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από το ζήτημα. Ο πόλεμος αυτός είχε πάρει τους τελευταίους δυο μήνες διαστάσεις που ξέφευγαν πλέον από πλαίσια της κατασκευής ενός έργου. Οι αρχές επιχείρησαν να εξαφανίσουν τους «αντιφρονούντες» με λίστες προγραφών για όσους αντιστάθηκαν στα σχέδιά τους, με τη συκοφάντηση όσων αντιτάχθηκαν στα αναπτυξιακά τους οράματα, με την κινητοποίηση και το κάλεσμα σε συλλαλητήριο, με εκβιασμούς και απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να εμφανίσουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού συντάσσεται μαζί τους.

Για την ιστορία ακολουθεί μια καταγραφή του λυσσασμένου πολέμου που διαμείφθηκε στο νησί μετά από τη σύσταση «επιτροπής αγώνα» υπό την καθοδήγηση ενός λαϊκιστή αντιδημάρχου με στόχο την περιθωριοποίηση και την απομόνωση των αιρετικών. Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας στο Indy στα μέσα Μάρτη είχαμε αναφερθεί στις απειλές που δεχτήκαμε ότι «θα μας κάνουν σαπούνια», ότι «μια χούντα μας χρειάζεται», ότι «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ένα κλίμα που παράχθηκε και καλλιεργήθηκε από την τοπική εξουσία αν και τελικά τους γύρισε μπούμεραγκ αφού κατάφεραν να συσπειρώσουν όσους δεν συμμερίζονται τον ολοκληρωτισμό τους με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και πολιτικό κόστος.

Πάντως για να πραγματοποιήσουν το «μεγαλειώδες συλλαλητήριο» στις 26 Μάρτη επιστράτευσαν όλα τα μέσα.

Η Νομαρχία Κυκλάδων έδωσε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να κλείσουν οι υπηρεσίες. Μια τοπική υπηρεσία που δεν τους είχε ζητήσει άδεια, τους πήραν από τη Σύρο τηλέφωνο και τους είπαν ότι μπορούν να κατέβουν στο συλλαλητήριο …..

Οι ανακοινώσεις του Δήμου μοιράστηκαν στα μαγαζιά και στους κατοίκους ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ, μαζί με τους λογαριασμούς και τη λοιπή αλληλογραφία

Υπήρξαν διευθυντές σχολείων που είπαν στους μαθητές ότι αν φύγουν όλοι δε θα πάρουν απουσίες ενώ αν κάποιοι έμεναν για μάθημα θα έμπαιναν απουσίες. Μέχρι τα νηπιαγωγεία και οι βραφονηπιακοί σταθμοί έκλεισαν!!!

Είχαν έρθει οι δυο από τους τρεις ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ο νομάρχης Μπάιλας αλλά και πρώην βουλευτές και παράγοντες γενικά όλα τα λαμόγια ήταν εκεί

Είχαν προαναγγείλει ότι η συγκέντρωση θα καλυφτεί από την τηλεόραση ενώ τα πληρωμένα διαφημιστικά σποτ που βομβάρδιζαν διαρκώς τους ακροατές από τα τοπικά ΜΜΕ φαίνεται ότι προβλήθηκαν και σε άλλα ΜΜΕ στα νησιά και εκτός Νάξου.

Ακόμα και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχαν βάλει μαθητές του δημοτικού ντυμένους τσολιαδάκια να μοιράζουν την πρόσκληση του Δήμου για τη διαδήλωση!!!!

Στις εκκλησίες οι άγιοι δέσποτες καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στη συγκέντρωση!!!! Το τρίπτυχο δήμαρχος-δάσκαλος-παπάς έλαμψε και πάλι

Είχαν βάλει λεωφορεία που θα μετέφεραν τους ανθρώπους από τα χωριά, και διαρκώς από το ραδιόφωνο καλούσαν τον κόσμο να κατέβει ενημερώνοντάς τους για τα δρομολόγια.

Και δεν αναφερόμαστε στις αφισσοκολλήσεις, όπου αν αντιδρούσε κάποιος μαγαζάτορας του έλεγαν ότι υποχρεούται να τη βάλει στο μαγαζί του αφού είναι απόφαση του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου. Ούτε ότι ο πρόεδρος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου με μια κουστωδία πήγε σε ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ και τους υποχρέωνε να κλείσουν το πρωινό της διαδήλωσης. Επίσης, αρκετά καταστήματα δέχτηκαν την «επίσκεψη» της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ  προκειμένου να πεισθούν να κλείσουν. Η τρομοκρατία σ’ όλη την έκταση που θα μπορούσε να πάρει στην τοπική κοινωνία…

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν προβεί σε τεράστια κινητοποίηση μόνο γύρω στα 800 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου στη συγκέντρωση της 26ης Μάρτη.

Με δεδομένο ότι στην κινητοποίηση για το ναυάγιο του Σαμίνα (από την οποία ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ο δήμος), που την είχαμε καλέσει πρωτοβουλιακά τότε (δεν υπήρχε η Α.Π.Ν.), είχε 2.500 άτομα, καθώς και στη διαδήλωση που είχαμε πραγματοποιήσει ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 συμμετείχαν 1.500, εκτιμούμε ότι η συγκέντρωση ήταν αποτυχημένη. Στη συγκέντρωση δεν υπήρχε παλμός, ούτε συνθήματα φωνάζονταν, αν και προσπαθούσαν φιλότιμα από τα μικρόφωνα να εγείρουν κάποια αγωνιστικότητα, (ακούσαμε και Θεοδωράκη μαζί με τα σκυλονησιώτικα) απλά κάποιοι λίγοι  χειροκροτούσαν τους παράγοντες. Στη συνέχεια πήγαν στο Blue Star που κατέπλευσε στις μία παρά, κι ενώ από τα μεγάφωνα είχαν προαναγγείλει ότι θα κάνουν ΚΑΤΑΛΗΨΗ στο πλοίο, στην πραγματικότητα απλά επέδωσαν ένα ψήφισμα –σε ποιους άραγε, στον πλοίαρχο; Από πού κι ως πού κανείς δεν ξέρει….

Βέβαια οι διοργανωτές επιχείρησαν να θριαμβολογήσουν ότι είχαν 5.000-6.000(!!!) κόσμο γιατί κάτι τέτοιο περίμεναν, και ότι το συλλαλητήριο είχε παναξιακό χαρακτήρα, αλλά έχουμε βιντεοσκοπήσει κι εμείς τη συγκέντρωση για του λόγου το…ψευδές. Έτσι κι αλλιώς η ακατάσχετη ψευδολογία και η μπουρδολογία είναι πάγια τακτική της εξουσίας.

Το κορυφαίο πάντως που ειπώθηκε τότε από τα χείλη του δημάρχου ήταν ότι «αν δεν τους αρέσει η ανάπτυξη που θέλουμε υπάρχει και η μεταδημότευση» τονίζοντας παρακάτω ότι έχει πλήρη συνείδηση αυτού που λέει.

Σε συνεντεύξεις του ακόμα και μετά από δέκα μέρες συνέχισε να υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετά ακατοίκητα νησιά τριγύρω που μπορούν να πάνε να μείνουν οι διαφωνούντες!!! Κάθε ομοιότητα με Γυάρο, Μακρόνησο και άλλα ξερονήσια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων (Πασοκ) μίλησε για «τον ακραίο οικολογικό φανατισμό που είναι ο ίδιος φανατισμός με αυτό της άναρχης ανάπτυξης(!!!),» ενώ τις επόμενες μέρες στον τοπικό ραδιοσταθμό μίλησε για «Ταλιμπάν της Οικολογίας»….

Στην τοπική εφημερίδα Κυκλαδική, την Πέμπτη 5 Απριλίου 2007 υπάρχει η δήλωση του δημάρχου Μαράκη στο συλλαλητήριο όπως καταγράφηκε: «Η μεγάλη πλειοψηφία απαιτεί να μας αφήσουν να αναπτυχθούμε όπως εμείς θέλουμε. Να μας αφήσουν αυτό το περιθώριο. Να δώσουμε το μήνυμα στους λίγους που αντιδρούν ότι αν δεν τους αρέσει αυτός ο τρόπος ανάπτυξης, αυτές οι επιλογές μας, υπάρχει και η μεταδημότευση. Το λέω με την γνώση και την υπεύθυνη θέση που έχει ένας άνθρωπος που υπηρετεί τα κοινά. Είναι υποχρεωμένοι να συμβιβάζονται και να συμμορφώνονται στην επιλογή της».

Η διευκρινιστική για τα παραπάνω δήλωση του δημάρχου στην τοπική καθημερινή εφημερίδα: «Ο καθένας ας προβληματιστεί για την στάση του απέναντι σε αυτό το ζήτημα ζωής για το νησί μας, όπως είναι το λιμάνι της Νάξου. Τώρα σε αυτό που είπα περί μεταδημοτεύσεων, στην κυριολεξία, αυτό που ανέφερα είναι ότι αν οι μικρές κοινωνικές ομάδες δεν είναι σε θέση να δεχθούν την απόφαση των ισχυρών πλειοψηφιών, του μεγάλου μέρους της κοινωνίας της Νάξου για τον τόπο που θέλουν να ζήσουν, το είδος της ανάπτυξης, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ας σκεφθούν και την μεταδημότευση. Υπάρχουν δίπλα νησιά τα οποία είναι «άγονα», ανεκμετάλλευτα, ας πάνε να ζήσουν εκεί με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι. Δεν μπορούν όμως να επηρεάζουν την μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που αποφασίζει για τον τόπο που θέλει να ζήσει. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε, μιλάω πάντα για δημοκρατικές διαδικασίες, γιατί η δημοκρατία πρέπει να κυριαρχεί. Αυτή ήταν η σκέψη μου μέσα από αυτό το πρίσμα και μέσα στο γενικότερο κλίμα της διαδήλωσης έκανα αυτή την πρόταση. Γνωρίζετε ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου, ούτε να εξορίσουμε δεν θέλουμε και δεν μπορούμε, ούτε να διώξουμε κανένα. Ποτέ δεν μίλησα για εξορία, όπως άκουσα να αναφέρεται. Μίλησα για μεταδημότευση η οποία είναι κατά την επιθυμία του μεταδημοτευθέντος. Εμείς δεν τους οδηγούμε εκεί. Ας αποφασίσει κάποιος μόνος του».

Μιλάει ανοιχτά για ξερονήσια ο άθλιος….. Άλλωστε η δημοκρατία πρέπει να κυριαρχεί…..

Εν τω μεταξύ μεσολαβεί το Πάσχα και το ναυάγιο στη Σαντορίνη και φαίνεται πως οι τόνοι της αντιπαράθεσης τείνουν να χαμηλώσουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο νησί καταταλαιπωρημένοι από την ακρίβεια των εισιτηρίων (όπως κι από το γεγονός ότι δεν βρίσκουν εισιτήρια), κι ενημερωμένοι οι περισσότεροι για το τι διαμείβεται, εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τη διάθεση να συμπαρασταθούν στους «διωκόμενους» και πραγματικά δημιουργείται ένα κλίμα αλληλεγγύης απέναντι στους αντιφρονούντες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έρχεται και η πρωτοβουλία του «διασημότερου ναξιώτη», του Μανώλη Γλέζου να καλέσει σύσκεψη στην Αθήνα(!) στο γραφείο του άλλου ναξιώτη του Μαγκάκη(!!!), με τη συμμετοχή του πρώην δήμαρχου, του νυν, των 30 που έχουν καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου που έχει έμπρακτα στηρίξει την αντίθεση στην κατασκευή του μεγάλου λιμανιού. Η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση των αντι-αναπτυξιακών είναι ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε μια κουβέντα με αυτούς που έχουν καλλιεργήσει το κλίμα του πογκρόμ στο νησί, ιδιαίτερα μετά τις απροσχημάτιστες δηλώσεις του δημάρχου για εξορίες και ξερονήσια.

Ωστόσο στη συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Απρίλη, δεν ήταν μόνο οι δήμαρχοι αλλά και ο έπαρχος Νάξου, δυο αντιδήμαρχοι, δυο στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Μαγκάκης, ο Γλέζος φυσικά, ο ναξιώτης καθηγητής του ΕΜΠ Γ.Πρωτονοτάριος (Μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού), ένας ναξιώτης συνταξιούχος δικαστής, η δικηγόρος των αιτούντων και δυο μέλη της περιβαλλοντικής κίνησης.

Όλη η υπόθεση ήταν ένα μεγάλο φιάσκο όπου οι λυσσαλέα απόπειρα των τοπικών αρχόντων να αποσυρθεί η προσφυγή στο ΣτΕ επισκίασε οτιδήποτε, ενώ ήταν πρόθυμοι να καταδικάσουν ακόμα και το κλίμα τρομοκρατίας που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει προκειμένου να αποσυρθεί η αίτηση ακύρωσης του έργου(!). Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…Εν πάσει περιπτώσει, μπροστά στην αποφασιστική στάση των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σθεναρά στις πιέσεις της εξουσίας να εφαρμόσει το μοντέλο ανάπτυξης που οδηγεί στην κονόμα ορισμένων και στη λεηλασία του τόπου, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει επέλθει με την αδιάλλακτη στάση των αρχών να κατασκευάσουν αυτό το έκτρωμα, ο Γλέζος πρότεινε μια επόμενη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους στις 26 Απρίλη στη Νάξο αυτή τη φορά. Αυτή η πρόταση ναυάγησε τελικά και εν τω μεταξύ εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ.

Αυτά είναι τα νέα προς το παρόν σύντροφοι, κι επιφυλασσόμαστε για να δημοσιοποιήσουμε την πολιτική εκτίμηση που έχουμε για την κατάσταση ως τώρα σε μια επόμενη ανακοίνωση.

Σίγουρα πάντως ένας λυσσαλέος πόλεμος μαίνεται στο νησί, αλλά και παραέξω πλέον, για την υπόθεση της ανάπτυξης και για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Εμείς πάντως θα προβάλλουμε όσο περισσότερα προσκόμματα είναι δυνατό ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στον ολοκληρωτισμό της εξουσίας.

Θα τους πολεμάμε μέχρι τέλους…..

Μέλος της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου  

 

  

 

 

 

από re 05/05/2007 1:59 πμ.


Paidia.Kalo kouragio kai kalo agona.Oso yparxoun agonistes ola kerdizonde 

από έν@ς από κει κάτω 05/05/2007 12:14 μμ.


 Συγχαίρω τους συντρόφους για τις δραστηριότητες και την πληροφόρηση που προσφέρουν, θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι το επιχείρημα του δημάρχου περί "άγονων" νησιών όπου μπορούν να μεταδημοτεύσουν οι αντιφρονούντες και να ζήσουν "απομονωμένα" δε στέκει για άλλον έναν λόγο.
Εκτός από το μεγάλο λιμάνι που θέλουν να χτίσουν στη Νάξο, ανάλογα μεγάλα λιμάνια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στα γύρω νησάκια. Αν για τη Νάξο αυτό είναι καταστροφικό μιά φορά, για τα νησάκια είναι πολλαπλάσιες.
Στη Σχοινούσα συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια να γίνει ένα λιμάνι που θα καταστρέψει μια από τις ομορφότερες ακτές του νησιού.
Ενώ παλιότερα, με την αγροτική οικονομία αυτό θα ήταν πράγματι συμφέρον για τους ντόπιους, σήμερα εξυπηρετεί μόνο τη μεταφορά τουριστών γι αυτό το θέλουν και οι ανάλογοι επιχειρηματίες που έχουν σχέση συμφέροντος και όχι αγάπης για το νησί.
Το δυσοίωνο είναι ότι ακόμα και όσοι δεν θέλουν το λιμάνι, είναι γιατί θίγονται τα ατομικά τους συμφέροντα ενώ κανένας δε φαίνεται να νοιάζεται πραγματικά για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Οπου νάναι λοιπόν, θα αλλοιωθεί και η φύση των γύρω από τη Νάξο νησιών, άρα το επιχείρημα του δημάρχου της δεν ισχύει.

από εξυπηρετούν 05/05/2007 4:19 μμ.


  Όπως είναι γνωστό ούτε τη μεταφορά τουριστών δεν εξυπηρετεί γιατί χρόνο με το χρόνο η τουριστική κίνηση φθίνει, μόνο μίζες εξυπηρετούν αυτά τα έργα και άντληση κονδυλίων που χάνονται σε μαύρες τρύπες.

Μπράβο στη Νάξο.

Σειρά έχει η Κάσος για έργο μεγαλεπήβολο στις μίζες το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός..., τι θα το κάνουν το μεγάλο λιμάνι χωρίς καράβια είναι άλλο θέμα..

από Αιγαιογνώμων 21/06/2007 10:32 πμ.


  Νέο λιμάνι στη Νάξο σίγουρα χρειαζεται. Απλά θα πρέπει να γινει σε εντελώς άλλο σημειο του νησιου, πιο έξω απο τη χώρα για να μη "θάβει" τη χώρα και την πορτάρα

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License