Ιστοσελίδα Έλληνα συζητά χωρίς υποκρισίες το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας των Ελλήνων ιερέων

Ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα

 
Blog για την ομοφυλοφιλία εντός της Εκκλησίας

Γκέι ράσα στο Διαδίκτυο

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Ενα θέμα ταμπού εντός της Εκκλησίας είναι η ομοφυλοφιλία. Ποτέ δεν έχει γίνει συζήτηση στην Ιεραρχία. Κάποιοι το παρακολουθούν με κουτσομπολίστικη διάθεση, άλλοι μιλούν με υπονοούμενα και υπάρχουν κι εκείνοι που αφορίζουν μιλώντας για «κουσούρι».

Ενα blog για την ομοφυλοφιλία εντός της Εκκλησίας είναι μάλλον προωθημένη ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει το σύστημα αξιών της Εκκλησίας.

Δημιουργός του, ο πατήρ Αβέρκιος, ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί -όπως δηλώνει ο ίδιος- κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μεγάλο ρίσκο

Το blog ομολογουμένως έχει ενδιαφέρον, αν και ο Αβέρκιος αρνήθηκε να συναντηθούμε και να δούμε ότι είναι πράγματι κληρικός διαλύοντας τις επιφυλάξεις μας. «Το ρίσκο είναι μεγάλο» μας έγραψε. Γιατί αποφάσισε όμως να ξεκινήσει το www.adelfopoiemenoi. blogspot.gr ο Αβέρκιος;

«Στο άνοιγμα του blog με ώθησαν οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άγαμοι εδώ και δεκαετίες είναι ομοφυλοφιλικής τάσης», μας απάντησε ο Αβέρκιος όταν τον ρωτήσαμε.

Πρόσθεσε ότι «εκκλησιαστικοί ηγέτες», όπως λέει χαρακτηριστικά, χωρίς να κατονομάζει ποιους εννοεί, «ευνοούν γενικά τη χειροτονία ομοφυλόφιλων κληρικών χωρίς να προωθούν ωστόσο και την κατάργηση των εκκλησιαστικών και κοινωνικών διακρίσεων εναντίον τους.

Η τακτική αυτή οδηγεί στο να έχουμε εμείς οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί διπλή ζωή και να ζούμε μέσα στην υποκρισία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική μας συνείδηση και αξιοπρέπεια αλλά και για το λειτούργημά μας γενικότερα».

Στο ιστολόγιό του ο Αβέρκιος φιλοξενεί τις απόψεις πολλών που είτε δηλώνουν κληρικοί όπως ο ίδιος είτε με άλλη ιδιότητα επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν την «αδελφοποίηση» των κληρικών.

Στην πρώτη σελίδα του ιστολογίου αναφέρεται στην ευχή της αδελφοποίησης που υπήρχε παλιότερα στα ευχολόγια της Εκκλησίας, αλλά σήμερα εκλείπει.

«Κάποτε, παλιά, στα ευχολόγιά μας υπήρχε η ακολουθία της αδελφοποιήσεως.

Η ακολουθία αυτή που επί αιώνες υπήρχε και χρησιμοποιούνταν από την Εκκλησία, αποκλείσθηκε ξαφνικά από τις νεότερες εκδόσεις των ευχολογίων κάτω από την επίδραση μιας δυαλιστικής δυτικής αντίληψης που τα θέλει όλα ή άσπρο ή μαύρο.

Ετσι, όχι μόνο βρέθηκε εκτός ποιμαντικής φροντίδας μια αρκετά σημαντική μερίδα πιστών, αλλά άρχισε να διαμορφώνεται και μια απαξιωτική -ρατσιστική, θα λέγαμε σήμερα- αντίληψη για όσους είχαν φυσική ψυχοσωματική κλίση προς μία συγκεκριμένη επιλογή συντρόφου στη ζωή τους.

Αγάπη - ανοχή

Ανέκαθεν η Εκκλησία αγκάλιαζε όλους, χωρίς εξαίρεση, με αγάπη και ανοχή.

Δεν έκανε διακρίσεις βάσει της μιας ή της άλλης ψυχοσωματικής κλίσης τους. Δεν καταδίκαζε ούτε έστελλε στην πυρά (όπως η Καθολική Εκκλησία του Μεσαίωνα) τα ίδια τα παιδιά της επειδή απ' τη φύση τους και όχι από ελεύθερη επιλογή ήταν κάπως ξεχωριστά.

Αυτή η παλιά αντίληψη και πρακτική, γνήσια χριστιανική, πρέπει να αποκατασταθεί σήμερα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το ιστολόγιο αυτό έχει ένα και μόνο σκοπό: να εγκαινιάσει έναν πολιτισμένο χριστιανικό διάλογο πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης των αδελφοποιημένων κληρικών, μια ανταλλαγή απόψεων που να βοηθήσει την εκκλησιαστική ηγεσία να αρθεί στο ύψος της και να δώσει απάντηση στο αίτημα εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, αδικημένων και κατατρεγμένων αδελφοποιημένων κληρικών».tsath@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/05/2007

από Αρχιεπίσκοπος Ταρτούφος 05/05/2007 5:11 μμ.


 
Οι διάλογοι για αδελφοποιημένους κληρικούς

«Πρέπει να έχεις κάποια παρανόηση, πάτερ. Η αδελφοποίηση δεν αφορά ευλογία ερωτικής σχέσης, αλλά ανθρώπους που είναι πολύ αγαπημένοι και θα ήθελαν να είναι αδέλφια», σχολιάζει ο expaganus στο blog, για να λάβει την απάντηση από τον Αβέρκιο: «Ενδιαφέρουσα η άποψή σου, expaganus.

Ας αφήσουμε και άλλους μπλογκίστες να εκφρασθούν. Είμαι βέβαιος πως οι τοποθετήσεις θα είναι ποικίλες. Εχουμε καιρό για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα».

Ο «Σ» ρωτά: «Είναι δυνατόν όλοι οι αδελφοποιημένοι κληρικοί να δηλώσουν μετάνοια για μια αμαρτία που δεν την ζουν ως αμαρτία;

Αυτός είναι ο τρόπος που θα εκλείψει αυτόματα η "επάρατη" ομοφυλοφιλία σ' όλες τις βαθμίδες του Κλήρου; Οι αδελφοποιημένοι κληρικοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε στους κόλπους της Εκκλησίας. Το ζήτημα δεν είναι πώς θα απαλλαγεί η Εκκλησία απ' αυτούς, αλλά πώς θα ζήσουν και θα υπηρετήσουν ως άνθρωποι και όχι ως μιάσματα».

Ο «Ερασμος» από την πλευρά του γράφει και, θα έλεγε κανείς, προκαλεί:

«Αδελφέ Αβέρκιε, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Λες το αυτονόητο που η πλειοψηφία των πιστών δεν μπορεί να καταλάβει. Κατανοεί τις ιερές κρουαζιέρες, τη συνεργασία με τη χούντα, τα κηρύγματα του μίσους, το χρυσάφι των ναών, την αλαζονεία της μπέμπας, τις στρατιωτικές τιμές και τα αγήματα, τις εικόνες που κλαίνε, τα ιερά λείψανα που βρωμάνε, την απάτη του Αγίου Φωτός, τον προκλητικό πλούτο, την προκλητική φτώχεια, το ξέχειλο παγκάρι, τις αναθυμιάσεις του λιβανιού, την απίστευτη υποκρισία, αλλά της φταίει η φουκαριάρα τραβεστί της Συγγρού. Της λείπει η κουλτούρα της κατανόησης, της ανοχής και της αγάπης. Εγώ που είμαι αγνωστικιστής είμαι πιο κοντά στη χριστιανική θεολογία.

Η Ιεραρχία έχει εκτρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία στην αίρεση του εθνικισμού, ή φυλετισμού όπως τον λέτε εσείς. Ελλαδική Εκκλησία, Βουλγαρική Εκκλησία, Ρωσική Εκκλησία και τα ρέστα. Ετσι άνοιξε και ο δρόμος και για άλλους ρατσισμούς, όπως σεξιστικούς.

Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται από το αν βλάπτουν ή ωφελούν τους συνανθρώπους τους και όχι από την κρεβατοκάμαρά τους.

Η ηθική δεν εδρεύει στα αιδοία. Καλή τύχη, Αβέρκιε, στο σπουδαίο έργο που ανέλαβες».

Ο Manolis προτείνει μετάνοια: «Αγαπητέ π. Αβέρκιε, επικρίνεις ως ηθικολόγους αυτούς "που συνιστούν να μετανοήσουν οι ομοφυλόφιλοι για την αμαρτία τους". Και συνεχίζεις: "Μπορεί η λύση που προτείνουν να εξαλείψει αυτόματα το φαινόμενο της υποτιθέμενης αμαρτωλής ομοφυλοφιλίας;"

Η λύση που προτείνουν όχι οι "ηθικολόγοι", αλλά η ίδια η θεραπευτική μέθοδος της Εκκλησίας, η Αγία Γραφή, οι Πατέρες και οι Ιεροί Κανόνες είναι η μετάνοια. Βεβαίως, δεν πρόκειται να εξαλείψει όσους αρέσκονται να μείνουν αθεράπευτοι και σοδομίτες.

Αλλά η εξάλειψη ή όχι μίας κατάστασης δεν είναι σοβαρό επιχείρημα για το αν κάτι είναι αμαρτία ή όχι! Π.χ. αν εφαρμόσουμε το ίδιο κριτήριο για την παιδεραστία, που αυτή κάποιος σας φαίνεται να την αναγνωρίζει ως αμαρτία, εσείς ποια λύση προτείνεται εκτός της μετανοίας; Και την πατερική μέθοδο θεραπείας κάποιοι θα αρνηθούν να την δεχτούν, οπότε θα συνεχίσουν να παραμένουν παιδεραστές. Μήπως για τους "αδελφοποιημένους" κληρικούς η λύση είναι να πάψουμε να θεωρούμε αμαρτία την παιδεραστία για να εξαλειφθεί το πρόβλημα; Διότι για την ομοφυλοφιλία αυτό φαίνεται να υπονοείτε!».

Ο expaganus επανέρχεται: «Πρέπει να έχεις κάνει κάποια παρανόηση, πάτερ. Η αδελφοποίηση δεν αφορά ευλογία ερωτικής σχέσης, αλλά ανθρώπους που είναι πολύ αγαπημένοι και θα ήθελαν να είναι αδέλφια.

Παράλληλα με αυτήν, υπάρχει και ευχή για την υιοθεσία παιδιών. Επειδή πρόκειται για ευχές που θεωρείται ότι εγκαθιστούν μια απτή συγγενική σχέση, η ερωτική σχέση μεταξύ ανθρώπων που έγιναν αδελφοποιτοί, ή μεταξύ θετών γονέων και υιοθετημένων παιδιών, θεωρείται ΑΚΡΩΣ ΑΘΕΜΙΤΗ.

Εξάλλου η "αδελφοποίηση" δεν γίνεται μόνο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κλέφτης της Πελοποννήσου Ζαχαριάς, που είχε μια αδελφοποιτή, και για να τον προκαλέσουν πήγαν να την πειράξουν.

Παράλληλα, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αδελφοποιτών. Μπορεί κανείς να έχει πάρα πολλούς και πάρα πολλές, αν θέλει, ενώ όπως μας τα γράφεις εδώ, δίνεται η εντύπωση ότι είναι κάπως σαν ζευγαράκια.

Τέλος, ο λαός δεν μιλάει για κληρικούς "αδελφοποιημένους". Καταπώς φτάνουν τα σχόλια στα δικά μου αυτιά, μιλάει για "αδελφές" (του ελέους, προϊσταμένες κ.τ.λ.), "αδερφάρες", "αδελφάτο" κ.ά. Ούτε και νομίζω να πηγαίνει το μυαλό κανενός στην αδελφοποίηση που αναφέρεις».ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/05/2007

από Φίλος 05/05/2007 11:21 μμ.


  Δεν αφορά τους ειλικρινείς αδελφοποιημένους αλλά την επίσημη υποκρισία της Κορυφής που τολμά να μιλάει για κουσούρι

από 666 05/05/2007 11:30 μμ.


  ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ : www.adelfopoiemenoi.blogspot.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License