ΓΥΑΡΟΣ ψηφισμα ενάντια στο αιολικό εργοστάσιο

Αν είναι οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου και οι ξένοι προστάτες τους που επέλεξαν νησιά όπως η Γυάρος, το Μακρονήσι, το Τρίκερι κ.ά για τόπους βασανισμού δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων τους, αναζητώντας τόπους άνυδρους που εξακολουθητικά δέρνουν οι άνεμοι, τώρα είναι η ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ που επιχειρεί να καταργήσει την ιερότητα αυτών των τόπων (Σύμβολα της Αντίστασης), για κερδοφόρα εκμετάλλευση των ισχυρών ανέμων τους !!!

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»

στις 12 Μαϊου 2007 ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

 

Με πολυσέλιδη έκδοσή της η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» επαναφέρει το ανίερο αίτημά της για εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 MW στον ιστορικό τόπο (αριθμ. ΔΠΑ/11131/17.09.2001 (ΦΕΚ 772 Δ΄/01) απόφαση του Υπουργού Αιγαίου και αριθμ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17.12.2001 (ΦΕΚ 1680 Β΄/01) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού) της Γυάρου

Παριστάνοντας την ανίδεη, προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα στις ευεργετικές πλευρές της αιολικής ενέργειας, για να καταλήξει, στο τέλος αυτής της έκδοσης, στο ζητούμενο: στην καταπάτηση και κακοποίηση του ξερόνησου πάνω στο οποίο μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν και στερήθηκαν για χρόνια τη λευτεριά τους, στοιβαγμένοι χειμώνα- καλοκαίρι σε πάνινες σκηνές, δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι με μόνο στόχο το ξερίζωμα της ιδεολογίας τους.

Η πανήξερη για τα ευεργετήματα της αιολικής ενέργειας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε», αποκαλύπτει την πλήρη αμάθεια και εχθρότητά της απέναντι σε τόπους που, η ίδια η Πολιτεία, ανακήρυξε σε τόπους ιστορικής μνήμης, διατηρητέους στους αιώνες για φρονηματισμό και ενημέρωση των επερχόμενων γενεών.

Αν είναι οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου και οι ξένοι προστάτες τους που επέλεξαν νησιά όπως η Γυάρος, το Μακρονήσι, το Τρίκερι κ.ά για τόπους βασανισμού δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων τους, αναζητώντας τόπους άνυδρους που εξακολουθητικά δέρνουν οι άνεμοι, τώρα είναι η ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ που επιχειρεί να καταργήσει την ιερότητα αυτών των τόπων (Σύμβολα της Αντίστασης), για κερδοφόρα εκμετάλλευση των ισχυρών ανέμων τους !!!

Με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τιμάει τους τόπους ιστορικής μνήμης, φτάνει να ΄χει το αποκλειστικό δικαίωμα να τους αλλοιώσει και καταστρέψει η ίδια, για βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση.

Ανάμεσα στις προκλητικές προτάσεις της, τολμά να προτείνει την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων (Σ.Φ.Ε.Α) της Απριλιανής χούντας, παρόλο που γνωρίζει καλά ότι, τόσο ο Σ.Φ.Ε.Α (που εκπροσωπεί χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους στη Γυάρο της απριλιανής χούντας) όσο και ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» ( που εκπροσωπεί τις δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους των κυβερνήσεων του εμφυλίου και μετά απ΄ αυτόν) ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, όπως η ΓΥΑΡΟΣ και η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ.

Όλα όσα προτείνει η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» δεν είναι επιθυμητό ούτε επιτρεπτό να υλοποιηθούν στους τόπους ιστορικής μνήμης με τμήμα των κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση που αποφεύγει να υποχρεώσει τον Υπουργό Αιγαίου – αδιάφορο σε θέματα ιστορικής μνήμης, να χρησιμοποιήσει υπαρκτές πιστώσεις, αλλά και τον συναρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που προβλέπει για τη Γυάρο η ειδικά εκπονηθείσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυεχνείου.

Η «Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε» οφείλει ν΄ αφήσει στην ηρεμία τους ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ της νεοελληνικής ιστορίας και ν΄ αναζητήσει για τα αιολικά πάρκα νησιά και όρη που η ιστορία δεν τους προσέδωσε τον τιμητικό χαρακτήρα ως ΤΟΠΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Ας αναλογιστούμε ότι ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να εγκαταστήσει οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα μέσα στο χώρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης του ΑΟΥΣΒΙΤΣ ή του ΝΤΑΧΑΟΥ.

Ευνόητο είναι ότι, η όποια παραπέρα επιμονή της «Ελληνικής Τεχνοδομικής Ενεργειακής Α.Ε» στις ανωτέρω στοχεύσεις της θα ξεσηκώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όχι μόνο εκείνων που δεινοπάθησαν σ΄ αυτούς τους τόπους, αλλά του συνόλου του ελληνικού λαού.

Η διαμαρτυρία μας αυτή αναφέρεται και σε κάθε άλλη επιχείρηση (όπως όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P κ.ά ) που με τις δραστηριότητές της για τη βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στρέφεται κατά των ιστορικών τόπων της πατρίδας μας.

Εξακολουθούμε να απαιτούμε από την Πολιτεία την ολοκλήρωση και υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών του Ε.Μ.Π για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, για τις οποίες έχουν ήδη δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και καταπάτηση της Γυάρου, που αποτελούν βεβήλωση του μαρτυρικού νησιού και να εκτελεστεί επιτέλους το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (αριθμ. 1596/08.04.2003 του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων) των καταπατητών – «κτηνοτρόφων», που με τις πράξεις τους βεβηλώνουν το νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων (1947-1952) και έχουν μετατρέψει το κτίριο της φυλακής και τις άλλες εγκαταστάσεις σε κοπρώνες και χώρους σταυλισμού.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν έκφραση τιμής για δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Για τις δεκάδες χιλιάδες που κρατήθηκαν σε πάνινες σκηνές, χειμώνες και καλοκαίρια, μέσα σε συρματόκλειστους «όρμους» από τον Ιούλιο 1947 μέχρι το Νοέμβριο 1952, από τον Αύγουστο 1955 μέχρι το 1961-1962 στο κτίριο των φυλακών, που εύστοχα αποκαλέστηκε «Νταχάου της Μεσογείου». Έκφραση τιμής στους 6.000 πολιτικούς εξόριστους που στοίβαξε η απριλιανή χούντα στα κτίρια και σε σκηνές στο επτάμηνο Απρίλιος-Νοέμβριος 1967 και από το Νοέμβριο 1973 έως την κατάρρευση της χούντας τον Ιούλιο 1974.-

 

 

γ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΨΗΦΙΣΜΑ 12.05.2005

 

από . 15/05/2007 6:37 μμ.


Εικόνες:

από Μπαρμπαναύτης 15/05/2007 7:58 μμ.


  Από την προ δεκαετίας θητεία μου στο ναυτικό, θυμάμαι πως η Γυάρος αποτελεί ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ. Σχεδόν σε κάθε άσκηση βομβαρδίζαμε τα βράχια της Γυάρου (το ότι ρίχναμε στο γάμο του καραγκιόζη είναι μια άλλη ιστορία).

Δεν ξέρω αν παραμένει ενεργό το πεδιό βολής της Γυάρου, φαντάζομαι όμως πως ο βομβαρδισμός αυτός σε συμβολικό επίπεδο (τουλάχιστον) είναι 10 φορές πιο προσβλητικός για την ιστορία της Γυάρου από την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ή εργοστασίου αν προτιμάτε.

από εντάξει 15/05/2007 11:02 μμ.


Το ίδιο έκαναν και στη Μακρόνησο, αλλά είχε ένα σκοπό να ισοπεδωθούν τα κτίρια ώστε να πάψει να υπάρχει ως ιστορικός τόπος, ως κολαστήριο ψυχών, δεν είναι επιχείρημα αυτό για τη ολοκληρωτική καταστροφή και το χάρισμα της Γυαρου στις εταιρίες 

από donkixotis 16/05/2007 10:55 πμ.


καταλαβαινώ απόλυτα τις αντιδράσεις του συλλόγου  σας  αλλά πιστεύω ότι μια αντίδραση με λίγο πιο λογικά κριτήρια θα είχε μια πιο ισχυρή θέση απέναντι σε μεγάλες εταιρείες όπως αυτή που προσπαθεί να κάνει την εγκατάσταση.

Πράγματι τα δύο αυτά νησιά είναι σύμβολα της ανθρώπινης απαξίωσης και τρέλας όμως δεν θα πρέπει ποτε να ξεχνάμε ότι οι άγνωστοι ήρωες εκείνης της περιόδου έχασαν την ζωή τους για την πρόοδο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η εγκατάσταση μια ή περισσοτέρων ανεμογεννητριών σας διαβεβαιώνω μιας και είναι το θέμα πάνω στο οποίο σπουδάζω, είναι σίγουρα τέτοιο δείγμα προόδου. Η πρόθεση της εταιρείας να βοηθήσει οικονομικά τον σύλλογο είναι μια κίνηση η οποία είναι τυπικό παράδειγμα κατα την επιλογή οποιουδήποτε χώρου εγκατάστασης. Το τοπίο αλλιώνεται στο ελάχιστο και η ενέργεια που παράγεται είναι πραγματικά και αδιαμφισβήτητα "καθαρή".

Βέβαια ένα θέμα στο οποίο με βρίσκει σύμφωνω είναι το γιατί θα πρέπει εγκαταστάσεις τέτοιων πάρκων να γίνονται μόνο από μεγάλες εταιρείες , βοηθώντας έτσι παραπάνω τον έλεγχο της αγοράς, την διαπλοκή με την κυβέρνηση κτλ. Ίσως θα έπρεπε να δούμε και λίγο πιο έξω από την Ελλάδα μιας και σε πολλες ευρωπαικές χώρες τέτοιες εγκαταστάσεις γίνονταν και γίνονται μέσω συνεταιρισμών (αγροτες - ντόπιοι) βοηθώντας παράλληλα το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την τοπική τσέπη και όχι την τσέπη μόνο 6-7 μυτιληναίων και λοιπών.

Εγω θα πρότεινα αν θέλουμε πραγματικά να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές από εκείνη την εποχή θα έπρεπε να δούμε τι και πόσο γράφεται στα βιβλία του σχολείου, αν πραγματικά ο στρατός το χρησιμοποιούσε ή το χρησιμοποιεί  για πεδίο βολής και πως θα δημιουργηθεί ένα μουσείο στο νησί (ίσως η εταιρεία μπορούσε να βοηθήσει σημαντικα μιας και 1 ανεμογεννητρια ίσον περίπου 1-1.5 εκατομύρια ευρω). Παράλληλα θα ήταν σημαντικό οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αρχίσουν να γίνονται κυρίως σε τοπικό επίπεδο από ανθρώπους για ανθρώπους.


Τα φράγκα είναι μόνο το καρότο...το είδατε όμως και το ξύλο απο το οποίο κρέμεται?
  Κύττα να δεις οι άνθρωποι δεν άφησαν τα κόκκαλα τους εκεί για να νέμονται τη δημόσια περιουσία 5-6 κουμπάροι και αυτό αφορά το σύνολο των τόπων που θέλουν αυτοί να παλουκώσουν. Το σύστμα λαδώματος είναι γνωστό και θα πρέπει να πάψουμε να το ονομάζουμε χορηγία...εδώ στο ιντυ έχει αναλυθεί το θέμα της αρπαχτής μέσω της κατασκευής αιολικών εργοστασίων δεόντως και δεν είναι δυνατόν να επανέρχεσαι με σαθρά επιχειρήματα. Για να τελειώνουμε οι ΑΠΕ είναι καλές για οικιακή χρήση και σε επίπεδο κοινότητας, ώστε να είναι αυτόνομη, ας επιδοτήσουν λοιπόν αυτά, όχι να αλλάξουμε τα φώτα στο σύμπαν και να πληρώνουμε και το ρεύμα που θα παράγεται ακρίβότερο, γιατί αφού κάνεις το μεταπτυχιακό σου, (αλήθεια ποιά εταιρία το επιχορηγεί) , θΑ ξέρεις ότι η αγορά ενέργειας απελευθερώνεται όποτε οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα αγοράζουν από όπου είναι φτηνότερα και εδώ θα μας μείνουν τα παλούκια που αν δεν χαλάσουν από το πολύ αέρα της Γυάρου θα παράγουν ρέυμα που θα πληρώνουμε χρυσό, δεν είμαστε διατεθειμενοι να πληρώνουμε και τον αερα που ανπνέπουμε , κατάλαβες;

Κατα τ΄άλλα μιας που κάνεις το μαστερ σου κάνε ένα search στο ιντυ να βρεις στοιχεία για τα αιολικά εργοστάσια...πλήρως εμπεριστατωμενα.

από λίγο 16/05/2007 7:19 μμ.


Αν κάνετε λίγο υπομονή θα ανέβει υλικό με το τι γίνεται πάνω στα βουνά και τα δάση που θα τρελλαθείτε.


 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License