Μολότοφ στον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο

Εξαιρετικά επικίνδυνη απόπειρα εμπρησμού στο κέντρο της πόλης

Τετάρτη, 16 Μαίου 2007
Μετά από τα πρώτα δακρυγόνα μετά από πολλά χρόνια, τα οποία φέτος έπεσαν μαζεμένα στα Γιάννενα, έπεσε και η πρώτη μολότοφ εδώ και πολύ καιρό. Το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο στην πλατεία νεομάρτυρα Γεωργίου, πίσω από τη λαϊκή της αγίας Μαρίνας, είναι αρκετά ύποπτο όσο και επικίνδυνο. Άγνωστοι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έσπασαν το τζάμι του χώρου που στεγάζεται στο ισόγειο τριώροφης πολυκατοικίας και από την τρύπα έριξαν βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό. Η απόπειρα εμπρησμού ωστόσο απέτυχε, ευτυχώς για όλους και κυρίως για τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Το μέγεθος της σοβαρότητας της επίθεσης γίνεται σαφές, αν αναφερθεί ότι στο χώρο υπάρχουν αρκετά εύφλεκτα υλικά καθώς λειτουργεί βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχει ακόμη και σόμπα υγραερίου. Όλα αυτά δεν φαίνεται πάντως να πτόησαν τους επίδοξους εμπρηστές του χώρου, στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί πολλές εκδηλώσεις μέχρι στιγμής, από την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Άκη Γαβριηλίδη, μέχρι και προβολές ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους των Ιωαννίνων.

«Φωτογραφίζουν» ακροδεξιούς

Η ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «αν και οι υλικές ζημιές ήταν μικρές και αποκαταστάθηκαν άμεσα, η σοβαρότητα αυτής της επίθεσης για την πόλη μας είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε ότι οι ‘άγνωστοι’ δεν πτοήθηκαν από το γεγονός ότι ο χώρος μας στεγάζεται σε τριώροφη πολυκατοικία». Η διαχειριστική συνέλευση καταγγέλλει ότι ο χώρος έγινε στόχος, καθώς σκοπό του έχει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών «αλλά και την εναντίωσή του σε κάθε είδους φασιστικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η φασιστική αυτή πράξη αφορά και στρέφεται ενάντια σε όλη την τοπική κοινωνία, προσπαθώντας με πρωτοφανή για την πόλη μας μέσα να την τρομοκρατήσει». Επίσης, η συνέλευση διευκρινίζει ότι δεν απευθύνθηκε στην αστυνομία συνειδητά, θεωρώντας την συνυπεύθυνη και ανεκτική «ή και η ‘φιλική’ απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, νεολαίους αλλά και σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα». Η συνέλευση τέλος καταγγέλλει εμμέσως ότι υπεύθυνοι για την επίθεση είναι ακροδεξιοί κύκλοι, αναφέροντας ότι είναι πολύ πρόσφατα τα «σημάδια» που άφησαν νεοφασίστες της «Χρυσής Αυγής» στο Εβραϊκό Νεκροταφείο και τα γραφεία του Νέου Αριστερού Ρεύματος.


Αρθρογράφοι : ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ (gtsantikos@agon.gr)


Copyright "Ηπειρωτικός Αγώνας"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License