Να υπερασπίσουμε τον αυτόνομο χώρο "Les Tanneries"

Μετά από 9 χρόνια παρουσίας, ο κατηλλειμένος αυτόνομος χώρος "Λε Τανερί" στη Ντιζόν της Γαλλίας, απειλείται από τα κρυφά σχέδια του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία ιδιωτικού κέντρου υγείας


Χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, αλλά με την συνηθισμένη μυστικότητα που αντιμετωπίζονται τα καυτά θέματα σε προεκλογικές περιόδους, το "σοσιαλιστικό" δημοτικό συμβούλιο της Ντιζόν παίρνει αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος του αυτόνομου χώρου "Λε Τανερί", ένα αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο, που είναι υπό κατάληψη από το 1998 και αποτελεί σημαντικό κόμβο οργάνωσης αναρχικών και ριζοσπαστών ακτιβιστών της Γαλλίας και της Ευρώπης. Εννοείται ότι δεν θα αφήσουμε το δημοτικό συμβούλιο να φέρει σε πέρας τα σχέδιά του!

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση παρά την συμφωνία μη-έξωσης που αποσπάσαμε από το δημοτικό συμβούλιο το 2002, μετά από αγώνα που κράτησε χρόνια. Στις αρχές του Μάρτη 2007, αφού ακούγαμε επίμονες φήμες για απειλητικά projejcts, ήρθαμε σε επαφή με το δημοτικό συμβούλιο για να ζητήσουμε εξηγήσεις. Παρά τις επανηλλημένες ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου και αλληλογραφίας, μας αρνήθηκαν οποιαδήποτε απάντηση. Πριν δυο μέρες πήραμε την επιβεβαίωση από μία έμπιστη αλλά ανεπίσημη πηγή, πως το δημοτικό συμβούλιο έστειλε μια γραπτή πρόταση στη "Διεύθυνση Υγείας", προσφέροντας ολόκληρο το κομμάτι γης όπου βρίσκεται ο χώρος μας για την ανέγερση ενός ιδιωτικού κέντρου υγείας 25 εκταρίων μέχρι το 2009.


Ενώ οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας απειλούνται από νεοφιλελεύθερες στρατηγικές ιδιωτικοποίησης στην Ευρώπη, θα ενθαρρύνει το δημοτικό συμβούλιο της Ντιζόν ένα σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων;

Θέλουν να συνεισφέρουν στο μονοπώλιο της μεγαλύτερης ιδιωτικής πολυεθνικής στην Ευρώπη (1.741 δις ευρώ κέρδη το 2006, ελεγχόμενη από τη Vivendi κατά 10% και από αμερικάνικα συνταξιοδοτικά κεφάλαια) προσφέροντας έδαφος δίπλα στο κέντρο της πόλης, σχεδόν απέναντι από το δημόσιο νοσοκομείο; Η "διεύθυνση υγείας" μάλλον θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κλείσει τα διπλανά νοσοκομεία αντί να τα ανακαινίσει.

Παρά την προπαγάνδα περί "συμμετοχική δημοκρατίας", το δημοτικό συμβούλιο δεν ρώτησε ούτε εμάς, ούτε κανέναν άλλον από τη γειτονιά, πριν ολοκληρώσει τη συμφωνία που όχι απλά μας απειλεί, αλλά αποφασίζει για το μέλλον ενός ολόκληρου τμήματος της πόλης.

Γιατί να υποστηρίξουμε την κατάληψη "Les Tanerries" δυνατά και ξεκάθαρα;

Οι πολιτικές του δημοτικού συμβουλίου απειλούν ήδη το ανεξάρτητο θέατρο "L'Eldorado", καθώς και την κατάληψη "Le Toboggan". Με τα σχέδια για το κλείσιμο του "Les Tanneries", επιβεβαιώνεται ακράδαντα ότι το αυτοαποκαλούμενο "σοσιαλιστικό" κόμμα επιθυμεί τη μετατροπή της Γαλλίας σε αστυνομικό κράτος, χωρίς χώρους αντίστασης, πειραματισμού και λαϊκής κουλτούρας.

Η κατάληψη "Les Tanneries" φιλοξενεί μπάντες DIY σε μια αίθουσα συναυλιών καθώς και διάφορες παραστάσεις, μια συλλογικότητα στέγασης, αναρχικές ομάδες, ένα hacklab για την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού και την στέγαση αυτόνομων σέρβερ, ένα χαριστικό μαγαζί, ένα χωρο μηχανικών κατασκευών και εργαστήρι επισκευής ποδηλάτων, χώρους για πρόβες και προβολές, χώρο συναντήσεων, κήπο βιολογικής καλλιέργιας, ένα εναλλακτικό κέντρο πληροφόρησης, γραφείο βοήθειας καταληψιών, βιβλιοθήκη, πλήθος οικολογικών κατασκευών, δεκάδες συλλογικότητες, συλλόγους, τοπικά και διεθνή δίκτυα που χρησιμοποιούν το χώρο για την οργάνωση συναυλιών, δράσεων, ανταλλαγή γνώσεων και ικανοτήτων, συναντήσεων και εγχειρημάτων.

Τη στιγμή που κάποιοι δημόσιοι πολιτιστικοί χώροι λειτουργούν με την βοήθεια τεράστιας χρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια (επιχειρήσεις - σπόνσορες), εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται κάθε βδομάδα στο "Τανερί" για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης κουλτούρας και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κάθε είδους είτε εντελώς δωρεάν, είτε με κάποια συνεισφορά σε κλιμακούμενη βάση. Για να διατηρήσει την ελευθερία της, η κατάληψη λειτουργούσε και λειτουργεί πάντα χωρίς επιχορηγήσεις και χωρίς υπαλλήλους

Σε μια χώρα όπου οι δομές αυτοδιαχείρισης καταστέλονται σχεδόν πάντα και είναι επομένως ευάλωτες, η κατάληψη "Les Tanneries" είναι ένα από τα λίγα εγχειρήματα τέτοιου τύπου που διαρκεί. Σαν απότέλεσμα μετατράπηκε σε ένα δραστήριο χώρο και ένα κρίσιμο κομμάτι της αυτόνομης, ακτιβιστικής αντικουλτούρας στην Ευρώπη.

Η κατάληψη "Les Tanneries" έχει σαν στόχο την ένταξη ριζοσπαστικών κοινωνικών απόψεων στην καθημερινή μας πρακτική και την αλληλοπαροχή εργαλείων για την υλοποίηση αυτών των ιδεών. Προσπαθούμε να καταργήσουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στις προσωπικές μας ζωές και την πολιτική μας δράση και οργανωνόμαστε με τυποποιημένες οριζόντιες διαδικασίες, ενάντια στις εξουσιαστικές και ιεραρχικές δομές.

Θέλουμε να κτίσουμε πράγματα εμείς οι ίδιοι/ες και να αλλάξουμε τις ζωές μας, αντιμετωπίζοντας την κυριαρχία, το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, τόσο στους δρόμους, όσο και μέσα στους τοίχους όπου ζούμε. Και το σημαντικότερο: θέλουμε να το κάνουμε τώρα, αντί να περιμένουμε την οποιαδήποτε κρίσιμη μέρα.

Παρόλα αυτά, δεν θέλουμε η "Τανερί" να γίνει ένα "όμορφος και φιλικός" χώρος που δεν θα επιτίθεται στις κυρίαρχες δυνάμεις, ούτε θέλουμε να γίνει ένας φολκλόρ ζωολογικός κήπος που γίνεται ανεκτός για να αποδεικνύει την καλή δημοκρατική θέληση των τοπικών αρχόντων. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να αλλάξουμε τον κόσμο!

Όμως, δεν φαντασιωνόμαστε πως στεκόμαστε στο κοινωνικό περιθώριο. Σε αντίθεση με τις κυνικές πολιτικές νόρμες, εμπειρίες σαν τις δικές μας δείχνουν πως υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να αντισταθούμε στον καπιταλισμό και την εξουσία, μένοντας μακριά από προεκλογικούς λόγους. Η "Τανερί" αποδεικνύει μέσα από την διαδρομή της ότι η αυτοργάνωση μακριά από θεσμούς είναι όχι μόνο ρεαλιστική, αλλά και ουσιαστική πρακτική. Επίσης πιστεύουμε πως δείξαμε ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από το ουτοπικό παραλήρημα μιας ομάδας νέων που θα αλλάξουν μυαλά όταν μεγαλώσουν.

Η "Τανερί", όπως και όλοι οι αντίστοιχοι χώροι που στέκονται απέναντι στον κόσμο που τους περικυκλόνει, είναι μοναδική και αποτελεί ήδη κομμάτι της ιστορίας εκατοντάδων ανθρώπων. Ξεπήδησε από τα όνειρα, τις συνωμοσίες, τις σχέσεις, τις συναντήσεις και τη μαχητικότητα τους. Χαραγμένες στους τοίχους της, είναι οι χαρές και οι απογοητεύσεις, η οργή και τα πάθη, οι περιπέτειες και τα συναισθήματα διαφορετικών γενιών.


Το εγχείρημά μας δεν μπορεί ούτε να μετακινηθεί ούτε να καταστραφεί. Πρέπει να μείνει στη γειτονιά!

Όποια και αν είναι τα νέα πολεοδομικά σχέδια για τη γειτονιά, εμείς θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε όσα χτίζουμε εδώ και δέκα χρόνια και για να εξασφαλίσουμε ότι το εγχείρημα μπορεί να συνεχιστεί στο σύνολό του. Είναι απολύτως εφικτό αν λάβουμε υπόψιν το πόσος χώρος υπάρχει γύρω από την "Τανερί". Αν υπάρχει πραγματική πολιτική θέληση από το δημαρχείο μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις.

Χάρη στην υποστήριξη του κόσμου και σε μια σειρά δράσεων πίεσης που έγιναν σε διάστημα 5 χρόνων, η "Τανερί" κατάφερε να βάλει φρένο στη δημοτική παρενόχληση το 2002. Τέσσερα χρόνια μετά, είμαστε έτοιμοι/ες να ξαναρχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του χώρου και να κτίσουμε ένα νέο δίκτυο αντίστασης βασισμένο στις επαφές, τις εμπειρίες και τις συνωμοσίες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Η "Τανερί" δεν έχει απλά βαθιές τοπικές ρίζες, αλλά είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης κοινότητας με σχέσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα. Περιμένουμε από αυτή την εκτεταμένη οικογένεια να κινητοποιηθεί μαζί μας, μέσα από δράσεις υποστήριξης απ' όλο τον κόσμο, ή με το να έρθει εδώ για την φυσική υπεράσπιση του χώρου από την έξωση!

Ας ελπίσουμε ότι οι τοπικοί άρχοντες θα θυμηθούν τις ατέλειωτες μέρες και νύχτες διαδηλώσεων και συγκρούσεων που παρέλυσαν την πρωτεύουσα της Δανίας λίγο καιρό πριν, καθώς και το πλήθος δράσεων υποστήριξης στην Ungdomshuset που έγιναν σε όλη την Ευρώπη. Ο αγώνας τους είναι ο ίδιος με το δικό μας: μια παγκόσμια μάχη ώστε οι αυτοργανομένοι χώροι και οι ανατρεπτικοί κόμβοι συνάντησης να διατηρηθούν και να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.

Θα κερδίσουμε, χάρη σε κάθε είδους πρωτοβουλία διαμαρτυρίας μπορείτε να πάρετε.. μικρή ή μεγάλη. Ενθαρύνουμε ενέργειες αλληλεγγύης κάθε είδους. Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γράψετε στο δημαρχείο της Dijon, για να πείτε ότι θέλετε η "Τανερί" να παραμείνει εκέι που είναι. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για δράσεις υποστήριξης και διαδηλώσεις, στείλτε μας το e-mail σας ή το τηλέφωνό σας στη διεύθυνση tanneries παπάκι squat τελεία net


Θα το υπερασπιστούμε, θα αντισταθούμε. Είμαστε εξοργισμένοι/ες.

Ντιζόν, 24 Μάρτη 2007, Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος "Les Tanneries"

http://squat.net/tanneries/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License