Η Καθημερινή για τη Villa Amalias

Ένα ακόμα άθλιο αρθράκι, στην Καθημερινή του Σαββάτου αυτή τη φορά, έρχεται να χτυπήσει τη Βίλα Αμαλίας.

Ένα ακόμα άθλιο αρθράκι, στην Καθημερινή του Σαββάτου αυτή τη φορά, έρχεται να χτυπήσει τη Βίλα Αμαλίας. Η δεσποινίς δημοσιογράφος στην προσπάθειά τους (όλων αυτών) να τελειώνουν με τις "παραφωνίες" αυτής της πόλης επιστρατεύει και ένα γράμμα "σοβαρού" αναγνώστη καθώς και μπόλικο κλάμα για την "εγκατάλειψη" του "κτιρίου-κοσμήματος αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας".

Το "άρθρο" βρίσκεται εδώ. και φυσικά είναι εξόχως αηδιαστικό. Μάλιστα, δεν αναφέρεται ούτε καν στο όνομα της κατάληψης παρά μόνο ως γωνία Aχαρνών και Xέυδεν.

 

 

Όλοι μας δυστυχώς ξέρουμε πως ενόψει της Ολυμπιάδας θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν οτιδήποτε κινείται και οι καταλήψεις θα είναι από τους πρώτους στόχους τους. Ας αναμένουμε, λοιπόν, τα χειρότερα. Ασχετα από το εάν έχουμε ή δεν έχουμε προσωπική σχέση με αυτούς τους χώρους -ούτε εγώ έχω- θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Συνέπειες θα υπάρξουν σιγά σιγά για όλους μας.

Τέλος -εάν δεν κάνω λάθος- θα υπάρξει συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βίλα Αμαλίας την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας. Ας το διασταυρώσει κάποιος και ας με διορθώσει και ας μπει και στο ημερολόγιο. Πρέπει να πάμε.

 

 

Aγωνία για τη σωτηρία του κτιρίου, του πρώην B΄ Γυμνασίου Aρρένων, γωνία Aχαρνών και Xέυδεν

Tης Eλενης Mπιστικα

Tο θέμα που έθεσε με το ειλικρινές όσο και συγκινητικό γράμμα του ο αναγνώστης μας Δρ Aθανάσιος Xρυσικόπουλος, με ημερομηνία 6/2/03, αφορά πρώτιστα τον Δήμο Aθηναίων. H νέα δήμαρχος και φίλη, κ. Nτόρα Mπακογιάννη ας ζητήσει να την ενημερώσουν για το τι έγινε και τι ΔEέγινε, από τους προηγούμενους δημάρχους.

Aφορά, επίσης, τους παλιούς μαθητές που φοίτησαν στο B΄ Aρρένων και που συναντώνται ακόμα σε συνεστιάσεις και μιλούν για τα χρόνια στα θρανία και οπωσδήποτε θα τους πικραίνει η κατάντια η σημερινή του αρχοντικού κτιρίου του σχολειού τους. Aφορά, όμως, και όλους εμάς, τους Aθηναίους, που βλέπουμε κτίρια - κοσμήματα αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας να αφανίζονται μπροστά στα μάτια μας, θλιβερά απομεινάρια αλλοτινής ισχύος και αίγλης...

O Δρ Aθανάσιος Xρυσικόπουλος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών, όμως δεν σταμάτησε στη μελαγχολική διαπίστωση «πάει κι αυτό!» Aλλά κάθισε, πήρε χαρτί και έγραψε τον καημό του, ζητώντας την προσοχή της στήλης και όποιου αρμόδιου που να μπορεί να βοηθήσει στη σωτηρία του κτιρίου στη συμβολή των οδών Aχαρνών και Xέυδεν, περιοχή πλατείας Bικτωρίας, πρώην Kυριακού. Γιατί δεν αλλάζουν μόνον οι μόδες, οι εποχές, οι άνθρωποι, αλλά αλλάζει και η πόλη. Ξαναβαφτίζονται δρόμοι και πλατείες και η πλατεία Aγάμων έχει γίνει Aμερικής, ενώ η Kολιάτσου παρέμεινε (μεγάλο μέσον θα 'πρεπε να 'χε ο νονός της). Aς δούμε τι μας γράφει: «Παρ' ότι δεν υπήρξα ποτέ μαθητής του Γυμνασίου (ήμουν στο Bαρβάκειο), από το μπαλκόνι του πατρικού μου σπιτιού (Παιωνίου 6) που βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από το Γυμνάσιο, παρακολουθούσα τον θρυλικό γυμνασιάρχη Πάτρα να γαλουχεί τη νεολαία στα δύσκολα χρόνια 1945-60. Tο B΄ Γυμνάσιο μαζί με το παρακείμενο αρχοντικό, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Yστερα από επίμονες προσπάθειες ο Δήμος Aθηναίων υποσχέθηκε το 1988 την αναπαλαίωσή του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο, με παράλληλη ανάπλαση της οδού Xέυδεν, από την πλατεία Bικτωρίας μέχρι την Aχαρνών. H Aνάπλαση της Xέυδεν έγινε πράγματι αλλά μόνο μέχρι την οδό Φυλής αλλά το κτίριο του Γυμνασίου ξεχάστηκε.

Eκτοτε αποτελεί κατοικία και ορμητήριο αναρχικών, με έκδηλη την, εξωτερική τουλάχιστον, καταστροφή του. Mε την ελπίδα στην ευαισθησία της δημάρχου και στη δική σας ευγενική προτροπή (διαισθάνομαι την αγάπη σας για την πολύπαθη πόλη μας), θα ήθελα να παρακαλέσω να γίνει μια προσπάθεια να σωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το «πρώην» B΄ Γυμνάσιο που έδωσε τα πνευματικά φώτα σε αρκετές γενεές Aθηναίων και όχι μόνο. Y.Γ.: Tο διώροφο πατρικό μου σπίτι, το ανακαίνισα πρόσφατα (με δικά μου φυσικά έξοδα) και κατοικούν τα δύο μου παιδιά. Mε ιδιαίτερες ευχαριστίες.

O επιστολογράφος μας φρόντισε να εικονογραφήσει με δύο εύγλωττες φωτογραφίες το SOS για το κτίριο που κάποτε αντιλαλούσε από φωνές, πριν χτυπήσει το κουδούνι. Tώρα, πανό, και συνθήματα, και όλο το θέαμα μιας κατάληψης, αν όχι αναρχικών, πάντως ανθρώπων που δεν ξέρουν την αξία του προσωρινού τους καταλύματος. Xρειάζεται και άλλη προτροπή;

Tώρα που όλοι οι Aθηναίοι «ανακαινίζουμε» (και χρυσοπληρώνουμε) την Aθήνα, σαν πατρικό μας σπίτι, για να έρθουν πάλι πίσω οι Oλυμπιακοί Aγώνες, δεν περισσεύει κανένα κονδύλι και για το περήφανο, στην εγκατάλειψή του, νεοκλασικό; Nτόρα, Γιάννα, Bάσω, Φώφη τι λέτε; Tρεις μελαχρινές και μια ξανθή (όπως στη φωτό) δεν συναντιόσαστε πάλι στην έγνοια για τη σωτηρία του κτιρίου, εκεί, γωνία Aχαρνών και Xέυδεν;

 

Animix

από Animix 23/02/2003 8:04 μμ.


επίσης...

 

Προσέξτε και την τελευταία παράγραφο όπου την σύνδεση με την Ολυμπιάδα την κάνει από μόνη της. (Σιγά μην δεν την έκανε...)

 

Animix

από ζόφος 23/02/2003 8:36 μμ.


Την Τρίτη τί γίνεται πιο συγκεκριμένα;;; Αυτός ο "κύριος καθηγητής" Πανεπιστημίου,πού διδάσκει;Όχι για ατομική βία,αλλά για κάτι άλλο...

ανακαινίστε πρώτα τις νεκρές ψυχές σας, και ελάτε ύστερα να μας μιλήσετε εσείς για ζωή. ΟΞΩ ΑΠΟ ΔΩ ΕΚΤΟΠΛΑΣΜΑΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ

από metaxa 5* 23/02/2003 9:08 μμ.


υπάρχουν αφίσες στους δρόμους, που ζεις αδερφέ μου; ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

από Ασπρη πέτρα 23/02/2003 9:09 μμ.


Σαφέστατα είμαι υπέρ τής κατάληψης καί από από μιά άλλη σκοπιά. Είναι ο καλύτερος τρόπος γιά νά διατηρηθεί τό κτήριο. Εχω παλιά επισκεφθεί μιά κατάληψη στή Θεσσαλονίκη καί έχω άμεση αντίληψη. Τά παιδιά έκαναν ότι μπορούσαν, καί μέ τό παραπάνω, ένας μάλιστα έκανε πολύ καλή δουλειά συντήρησης γιατί ήταν επαγγελματίας. Τότε όμως δέν ενδιαφερόμουν γιά διατηρητέα αλλά γιά συζήτηση. Μετά δυό τρείς επισκέψεις δέν ξαναπήγα γιατί κάποια μέ σνομπάρησε. Οι "αναπαλαιώσεις" πού κάνει τώρα τό υπουργείο πολιτισμού, ή επιτρέπει νά γίνονται είναι καταστροφή. Στίς περισσότερες περιπτώσεις κρατιούνται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι. Υ.Γ. Συντήρηση γίνεται καί στά μπουρδέλα.(Δέν κάνω συσχετισμό μέ τίς καταλήψεις, μήν τό παραξηγήσετε),καί αυτά πρέπει νά μείνουν. Δυστυχώς μόνο στό Indy μπορώ νά τό γράψω.

από άλλος Σπύρος 23/02/2003 10:58 μμ.


Κια να σκεφθεί κανείς ότι πρίν αρκετό καιρό η Καθημερινή είχε αφιέρωμα για τις καταλήψεις στέγης και μάλιστα με φωτογραφία μέσα από τη Villa Amalias

από Ασπρη πέτρα 23/02/2003 11:05 μμ.


Σπύρο,μεταξύ άλλων έπαιρνα καί τήν Καθημερινή γιά κάποιο διάστημα. Πρίν κανα χρόνο όμως έχει τόσο αλλοπρόσαλη πολιτική γιά περιβαλλοντικά τουλάχισον θέματα πού σταμάτησα.

από Ναστρεντίν 23/02/2003 11:56 μμ.


Η κατάληψη της Χέυδεν και Αχαρνών είναι το πιο αξιόπιστο κοινωνικό κέντρο (centro sociale), κατά την ιταλική ορολογία. Όλα τα χρόνια που λειτουργεί έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των απεγκλωβισμένων από την κυρίαρχη ιδεολογία νέων. Το κτίριο οι καταληψίες το τίμησαν περισσότερο απ' όσο θα μπορούσε να το τιμήσει οποιαδήποτε άλλη χρήση του. Επειδή ακριβώς αποτελεί κατά κάποιο τρόπο νησίδα ελευθερίας, γι' αυτό έχουν γίνει πολλές επιθέσεις εναντίον αυτής της κατάληψης από μεριάς του κράτους, όλα αυτά τα χρόνια. Όλες αυτές οι επιθέσεις αποτύχανε γιατί προσκρούσανε στην αποφασισμένη αντίσταση των καταληψιών και των συμπαραστατών τους. Και στην προκειμένη περίπτωση ένας είναι ο δρόμος για την υπεράσπιση της κατάληψης: Αγώνας με όλα τα μέσα. Όλος ο αναρχικός χώρος θα πρέπει να συντονιστεί και να υπερασπιστεί αυτήν την κατάληψη. Αν χαθεί, αυτό θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο πλήγμα για τον αναρχικό χώρο. Αλλά και πάλι δεν θα τους περάσει. Ακόμα και στην έσχατη αυτή περίπτωση, στην θέση αυτής της κατάληψης θα γεννηθούν μία, δύο, τρείς, πολλές καταλήψεις. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.

από hocus pocus 24/02/2003 12:34 πμ.


για την πορεία της Τρίτης στο σαιτ της Λέλας http://www.geocities.com/lelas_k/gr/s_ankato.htm

από hocus pocus 24/02/2003 1:12 πμ.


http://www.punk.gr/ όποιος ψάχνει βρίσκει...

από Ενας 24/02/2003 3:56 πμ.


Τα ίδια και κάτω στη κατάληψη του ευαγγελισμού στο Ηράκλειο της Κρήτης , τα τοπικά μέσα έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στην κατάληψη, προφανώς ετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντική καταστολή , τη περιθωριακούς , τη υποστηρικτές της τρομοκρατίας ( γιατί έχουμε το Ν της 17 Νοέμβρη , το καταληψιακο σύμβολο εννοούν ) για να μην ξεχνιόμαστε από το κλίμα των ημερών , στέκι οργίων και ναρκωτικών , μιλάμε δηλαδή για φαντασία όχι μαλακίες και τα λένε οι καργιολιδες με ένα τρόπο άλλο πράγμα . Η σύγκλητος είναι σχεδόν έτυμη να δώσει το κτίριο στα ολυμπιακά έργα, έχει διορία μέχρι το καλοκαίρι για να αποφασίσει αν θα φάει τα κονδύλια του προϋπολογισμού, πράγμα που μάλλον θα το κάνει ( για να γίνει κέντρο οπτικού ελέγχου των αθλητών ) Πάντως η κατάληψη καλά κρατεί , πράγματα γίνονται και δεν το βλέπω και πολύ εύκολη δουλειά να μας βγάζουν έξω , ελπίζω να πάνε όλα καλά για όλους και ας έρχεται ολυμπιάδα και δύσκολοι καιροί , θα τα πούμε...

από @ 24/02/2003 9:49 πμ.


ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΊΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑ.Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΤΗ ΤΡΙΤΗ. Η ΠΑΛΙΟΓΡΙΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ.

από ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ 24/02/2003 11:25 πμ.


Για να καταλάβετε, παραθέτουμε το άρθρο των ΝΕΩΝ για το συνέδριο που διοργανώνει λέει το economist conference. Εκεί θα είναι η Μπίστικα και τα αφεντικά της. ΤΑ ΝΕΑ , 17-02-2003 , Σελ.: P26 Κωδικός άρθρου: A17567P262 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κονταροχτυπήματα» για την επιστροφή των Μαρμάρων Κορυφαίοι ειδικοί απ' όλο τον κόσμο πρόκειται να συνέλθουν και να «κονταροχτυπηθούν» σε ένα από τα σπάνια συνέδρια που οργανώνεται στην Αθήνα - το δεύτερο με θέμα «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004» και υπότιτλο «Η διεθνής άποψη για το μέλλον όλων των αρχαιοτήτων». Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην «Αίγλη» στις 12 Μαρτίου, ανήκει στον οργανισμό Εκόνομιστ Κόνφερανσες και η συνάντηση αναμένεται μ' ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τους γνωστούς για τις φιλελληνικές θέσεις τους συνέδρους, θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μουσείων στη Βρετανία Μάουρις Ντέιβις που θα μιλήσει με θέμα «Η διεθνής άποψη για το μέλλον των αρχαιοτήτων», αλλά και ο γνωστός για τις θέσεις του κατά της επιστροφής των γλυπτών δημοσιογράφος, γλύπτης, εικονογράφος και διευθυντής του Αρτ Γουότς Μάικλ Ντάλεϊ, που θα επιχειρηματολογήσει «Γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα Ελγίνεια Μάρμαρα». Το Βρετανικό Μουσείο απουσιάζει από τη συνάντηση. Το συνέδριο θα ανοίξει η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θα μιλήσουν ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επίτιμος καθηγητής του Κέμπριτζ Άντονι Σνότγκρας με θέμα «Είμαστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία» και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασσέν. Την ιδέα ενός παγκόσμιου μουσείου θ' αναπτύξει ο καθηγητής Ουίλιαμ Σεν Κλερ, και τις σημαντικές εξελίξεις σ' όλο τον κόσμο, αναφορικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χιλ. Για τη σημασία που έχει η επανένωση διασκορπισμένων θραυσμάτων για την καλύτερη κατανόηση των μνημείων θα μιλήσει η πρόεδρος της επιτροπής μουσείων και εκθέσεων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, και θ' ακολουθήσει ομιλία του επικεφαλής του Διεθνούς Τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, Γκουίντο Καρντούτσι. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσουν ο αρχιτέκτων του Μπερνάρ Τσουμί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. Για τον ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας θα μιλήσει η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, ενώ ο Βρετανός βουλευτής Ρίτσαρντ Άλαν θα μιλήσει για το πώς η πολιτική αντιπαράθεση βλέπει το μέλλον. Επίσημοι ομιλητές είναι ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. ΤΑ ΝΕΑ , 17-02-2003 , Σελ.: P26 Κωδικός άρθρου: A17567P262

από ΝΤΡΟΠΗ 24/02/2003 5:57 μμ.


ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ (ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ) ΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ; ... ...

από ΚΑΠΟΙΟΣ 25/02/2003 9:09 πμ.


Εχω φωτογραφίες χωρίς πρόσωπα από την Βίλλα Αμαλία. Να τις ανεβάσω να δουν τι ωραία δουλειά γίνεται εκεί μέσα από το υστέρημα των παιδιών; Περιμένω αντιρρήσεις αλλιώς το απόγευμα θα τις βάλω. Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος που εξυπηρετεί περίπου 1000-3000 ανθρώπους το λιγότερο τον μήνα για συναντήσεις, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις ή μουσικές, ένα καφεδάκι, ανθρώπινα πράγματα δηλαδή μην νομίζετε τίποτα τελετές κανιβάλλων κλπ. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν μια διέξοδο σε μια πολύ πυκνοκτισμένη περιοχή βγάζουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους και δεν έχουν πορτιέρη γκλαμουράτο να σε κυνηγάει στο face control και μπορείς να πας και χωρίς πορτοφόλι αν δεν έχεις. Μπορείς να πας και με ρούχα που αγόρασες πρόπερσι. Αυτό είναι όλο και όλο μια διεξοδος και θα έπρεπε να φροντίσει η πολιτεία και να παραχωρήσει και άλλα ερείπια να τα φτιάχνουν τα παιδιά ώστε να μπορούν να λειτουργούν ανθρώπινα.

από ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ 26/02/2003 4:21 μμ.


post image
Μια και δεν υπηρχε καμμία αντίρρηση στο INDY συγγνώμη αλλά βάζω μερικές φωτογραφίες από στέκι. Αλλιώς θα τις ξεχάσω.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License