Ο Αντώνης Λιάκος Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη.

Η πολιτική τους θέση είναι απόρροια του θεωρητικού τους έργου, ως προς το οποίο και φανήκαν συνεπείς.

Ο Αντώνης Λιάκος Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη.

 

Οι στενές σχέσεις μεταξύ του Αντώνη Λιάκου καθώς και της ομάδας του με τον Σημίτη καθώς και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και κομμάτια του Συνασπισμού είναι γνωστές. Δεν είναι κάτι το καινούργιο ούτε κάτι το μη αναμενόμενο. Άλλωστε ο Αντώνης Λιάκος μαζί με τον  Νίκο Μουζέλη αποτελούσαν και αποτελούν τους πιο προβεβλημένους θεωρητικούς του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού καπιταλισμού. «Ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα κοινωνικού μετασχηματισμού» όπως το αποκαλεί και ο Αλέξανδρος Καζαμίας, στην ενδιαφέρουσα παρέμβαση του στην προσπάθεια «αποτίμησης του Εκσυγχρονισμού»,  «εγχείρημα που, (το όποιο), απέβλεπε στην πραγματοποίηση του ιστορικού άλματος της Ελλάδας (δηλαδή του ελληνικού καπιταλισμού) από την ημιπεριφέρεια του παγκοσμίου συστήματος προς τον σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονισμένων κοινωνιών (δηλαδή του ανεπτυγμένου καπιταλισμού) της Ευρώπης (δηλαδή τη δυτικής Ευρώπης). (Δες Θοδωρής Πελαγίδης (επιμέλεια), «Η εμπλοκή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα: Μια αποτίμηση του Εκσυγχρονισμού», Κέντρο Θεσμικών μεταρρυθμίσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, σελίδα 60).

 

Τώρα τι σημασία έχουν όλα αυτά? Απλά είναι ένα δεδομένο το οποίο έχει την σημειολογική του σημασία και καλό είναι να το έχει υπόψη του κανείς, καθώς ποτέ ο Αντώνης Λιάκος καθώς και ο Νίκος Μουζέλης «δεν ξέχασαν» σε πια πλευρά της ταξικής πάλης βρίσκονται, σε αντίθεση δυστυχώς με πολλούς άλλους.

 

Το μόνο πάντως που δεν μπορεί να τους καταλογίσει κάνεις είναι η ασυνέπεια. Απλά, η πολιτική τους θέση είναι απόρροια του θεωρητικού τους έργου, ως προς το οποίο και φανήκαν συνεπείς.

 

 

Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του μαγαζιού του Σημίτη είναι η ακόλουθη:

 

 

Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας  - ΟΠΕΚ

 

Διοικητικό Συμβούλιο 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντώνης Λιάκος

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μυρσίνη Ζορμπά

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιάννης Τουτζιαράκης

 

 

ΤΑΜΙΑΣ: Βασίλης Βουτσάκης

 

 

ΜΕΛΗ:

 

Νίκος Αλιβιζάτος

 

 

Παναγιώτης Ιωακειμίδης

 

 

Γιάννης Καλογήρου

 

 

Δημήτριος Καλουδιώτης

 

 

Θανάσης Κοντογεώργης

 

 

Ιωάννα Λαλιώτου

 

 

Λίλιαν Μήτρου

 

 

Γιώργος Παπαδημητρίου

 

 

Βασίλης Ράπανος

 

 

Δημήτρης Σωτηρόπουλος

 

 

Νίκος Τσαραπατσάνης

 

http://www.opek.gr/opek/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid

 

ΥΓ: Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς πέραν από την παρέμβαση του Αλέξανδρου Καζαμία, «Η άνοδος και η πτώση του κρατικού κομματισμού», σελίδες 59 – 82, που «φιλοξενείται» στο «Η εμπλοκή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα: Μια αποτίμηση του Εκσυγχρονισμού», Κέντρο Θεσμικών μεταρρυθμίσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, επίσης και 1. Νίκος Μουζέλης, «Γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις;», Το Βήμα, 29/06.2003, καθώς και 2. Αντώνης Λιάκος, «Δέκα χρόνια από τις 18 Ιανουαρίου 1996: Απολογισμός ενός εκσυγχρονισμού», Το Βήμα, 15/01/2006.

 

Μεθυσμένος Ποιητής

 


  ...Μπορεί να μην έχω ψηφίσει ποτέ στην ζωή μου ΠΑΣΟΚ-λόγω του προδώτη και Αστού Γ.Παπανδρέου,φίλου του Τσώρτσιλ, που έφερε τους Άγγλους,που ματοκύλησαν την Ελλάδα και του γιού του,του Λαοπλάνου Ανδρέα,που παραμύθιασε τους αριστερούς και πίστεψαν ότι (ας γελάσω...)αυτός είναι η συνέχεια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ?!?!......Αλλά ο Κώστας Σημίτης ήταν ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ  Πρωθυπουργός για την καπιταλιστική μας κοινωνία των τελευταίων 200 χρόνων-από την ίδρυση του ελληνικού κράτους......

Άνθρωπος με αρχές-αστός πολιτικός μεν (με πατέρα υπουργό του βουνού)-μπήκε πλούσιος στην πολιτική και οικονομικώς και πνευματικώς (δηλαδή θέλω να πω, ότι ήταν ήδη εύπορος, ο άνθρωπος και καθαρός όσον αφορά τις ιδέες του όταν έγινε πρωθυπουργός) και έφυγε από την πολιτική σεμνός και ταπεινός όπως ήταν πάντα-χωρίς φανφάρες και μητσοτακέικου τύπου ανατολίτικες φιέστες που ταιριάζουν σε τριτοκοσμικούς πολίτες και όχι σε ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ........

Αλλά εμείς δυστυχώς ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΚΩΘΩΝΙΑ - Μιά ζωή θα εξυμνούμε τα ΜΕΓΑΛΑ ΤΖΑΚΙΑ........

ΡΕΕΕΕΕΕΕ.........ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ.............Όλοι οι ξένοι γελάνε με τα χάλια μας Καραμανλής - Παπανδρέου - Καραμανλής - Μητσοτάκης - Παπανδρέου - Καραμανλής - Μπακογιάννη(Μητσοτάκης) - Παπανδρέου... ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

από Μεθυσμένος ποιητής 28/05/2007 1:16 μμ.


Μάλιστα! Τι να πρωτοθαυμάσει κάνεις? Το ρατσιστικό υπόστρωμα των κραυγών του «εκσυγχρονιστή το πνεύματι» ή τις βαθιές μεταφυσικές του αντιλήψεις?

 

Μάλιστα «ευρωπαίοι» = «ανώτεροι», καλύτεροι κτλ

 

«Ανατολικοί» = «κατώτεροι», «καθυστερημένοι» κτλ

 

Τώρα το ποιοι είναι οι «Ευρωπαίοι» καθώς και ποιοι οι «Ανατολικοί»
καθώς και τι σημαίνουν αυτοί οι «προσδιορισμοί» οι οποίοι εμπεριέχουν υποθέτω κατά τον κραυγάζων και «την καθαρή  ουσία κάποιων πραγμάτων, αξιών, στάσεων ζωής κτλ», μόνο αυτός ο ίδιος (ο κραυγάζων), ο πολιτικός που θαυμάζει (ο Κ Σημίτης), καθώς και ο Λιάκος (Πρόεδρος μαγαζιού Σημίτη),  γνωρίζουν.

 

Δεν νομίζω ότι τέτοιες ρατσιστικές απόψεις έχουν θέση σε αυτό τον δημόσιο χώρο.

 

 

 

ΥΓ1: Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν κάποιοι, «Ευρώπη» ονομάζεται μια ήπειρος η οποία εκτείνεται από τα Ουράλια και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό.

 

ΥΓ2: Τώρα για το κατά πόσο ο Χ Τρικούπης, ο Ε Βενιζέλος καθώς και ο Γ Παπανδρέου ήταν ή όχι «καλύτεροι» εκφραστές των συνολικών συμφερόντων του κεφαλαίου ε, καλά τώρα. Και για να μην αδικήσουμε κανέναν όχι ότι ο

Α Παπαναστασίου ή και ο Α Παπανδρέου ήταν λιγότερο «πρωτοπόροι» στην εξυπηρέτηση και αναβάθμιση συνολικά της ελληνικής αστικής τάξης καθώς και του ελληνικού καπιταλισμού, εν γένει.

 

Αλλά θα πει μου κανείς όταν όλα είναι «απλά διηγήσεις», τέτοια λες.

 

Μεθυσμένος ποιητής

από Ανατροπέας. 29/05/2007 5:09 πμ.


...Άντε  και Πρύτανης ωρέ Αντώνη Λιάκο που κρεμάγαμε τις αφίσες σας σε Γαλλία- Αγγλία, όταν μαζί με τους συντρόφους μας της "Σπουδαστικής και Λαϊκής Πάλης" στη Θεσσαλονίκη υψώνατε τα σιδηροδέσμια χέρια σας οικοσάρηδες πιτσιρικάδες τρόγοντας και κάμποσα  ισόβια μετά από βασανιστήρια από τα χτήνη της στρατιωτικής καπιταλιστικής διχτατορίας.
Και δεν συκώνατε μόνο τα χέρια σας, αλλά γκαρίζατε ότι παλέβετε για τη νίκη των ένοπλων συμβουλίωνκα την παγκόσμια επανάσταση. Και καμαρώναμε εμείς για τό ταξικό ήθος και το θάρρος που είχατε τότε, δίνοντας κουράγιο και σε μάς, να περάσουμε αγωνιστικά όλες τις ταλαιπωρίες των εξορίστων.
Και να τώρα που έγινε στροφή 180 μοιρών. 
Μας κατάπιε με το αζημείωτο(βεβαίως-βεβαίως ) το γαμημένο το κατεστημένο;
...Καλλά ο Δαρβέρης αυτοκτόνησε νωρίς!

Ανατροπεας.

 

Το ότι ο Αντώνης Λιάκος ήτανε Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, ήτανε γνωστό. Η σύνθεση και οι εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ ήταν δημόσια. Για ποιο λόγο, μετά από χρόνια ολόκληρα λειτουργίας του, να δημοσιευθεί η σύνθεση του ΔΣ του ομίλου αυτού στο Ιντυμίντια; Ωραία, είναι ο Λιάκος είναι πρόεδρος. Και λοιπόν;

από Μεθυσμένος ποιητής 30/05/2007 9:37 μμ.


ήτανε = είναι. Τι μαθαίνει κανείς!

 

 

Τι μαθαίνει κανείς! Μάλιστα: “Το ότι ο Αντώνης Λιάκος ήτανε Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, ήτανε γνωστό.”

 

Μάθαμε λοιπόν ότι:

 

ήτανε = είναι

 

Ο Αντώνης Λιάκος δεν ήτανε πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη, απλά ΕΙΝΑΙ πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη.

 

 

Τώρα, επίσης είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Λιάκος είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη.

 

Εάν κάτι άλλαξε αυτή την εβδομάδα μπορείτε να μας ενημερώσετε.

 

 

 

Και μερικές απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα που τέθηκαν:

 

Ερώτηση πρώτη: «Η σύνθεση και οι εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ ήταν (Σ.τ.Ε.. προφανώς υπονοείται ότι δεν είναι πλέον) δημόσια. Για ποιο λόγο, μετά από χρόνια ολόκληρα λειτουργίας του (Σ.τ.Ε. ΟΠΕΚ του Σημίτη και όχι προεδρίας του Αντώνη Λιάκου), να δημοσιευθεί η σύνθεση του ΔΣ του ομίλου αυτού στο Ιντυμίντια;»

 

 

Απάντηση πρώτη: Πρώτον, γιατί είναι αγένεια να παρουσιάζεις μονό τον πρόεδρο ενός ΔΣ χωρίς να αναφέρεσαι και στους συνεργάτες του. Δεύτερον γιατί έχει σημασία με ποιους ανθρώπους συμμετέχει και κατά συνέπεια συνεργάζεται σε αυτό το ΔΣ. ο Αντώνης Λιάκος. Τρίτον γιατί ο ΟΠΕΚ του Σημίτη έχει επαναδραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, πράγμα που έχει την πολιτική του σημασία, εκτός και εάν αγνοεί ότι υπάρχει αυτή η τελευταία διάσταση ο «ερωτών».

 

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, μήπως μπορεί να μας πληροφορήσει ο «ερωτών από πότε είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη ο Αντώνης Λιάκος? Ποια η ημερομηνία έναρξης της προεδρίας του, καθώς και αυτό έχει επίσης σημασία .  Υποθέτω ότι αφού ο «ερωτών» ήξερε ότι ο Αντώνης Λιάκος ήταν Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη καθώς και είχε πληροφορηθεί την σύνθεση του ΔΣ του ΟΠΕΚ, καθώς και είχε γνώση  των δραστηριοτήτων του ΟΠΕΚ του Σημίτη, ε δεν μπορεί, θα ξέρει και πότε ανέλαβε την Προεδρία του ΔΣ του ΟΠΕΚ του Σημίτη ο Αντώνης Λιάκος. Δεν μπορεί να μας πληροφορήσει λοιπόν και εμάς ο «ερωτών»?

 

Ερώτηση δεύτερη: «Ωραία, (είναι) ο Λιάκος είναι πρόεδρος. Και λοιπόν;»

 

Απάντηση δεύτερη: Αφού γνωρίζεις γραφή (μόνο ένα προβληματάκι με τους χρόνους έχεις) θα γνωρίζεις και ανάγνωση, όποτε σε παραπέμπω στο κείμενο της αρχικής δημοσίευσης.

 

Εάν δε, δεν γνωρίζεις τον ορισμό της λέξης «σημειολογική» (ή σημειολογία), σου προτείνω να ανατρέξεις στο Θεολ. Βοσταντζογλου, «Αντιλεξικόν ή Ονομαστικόν της Νεοελληνικής Γλώσσας», Δευτέρα έκδοσις, Αθήναι, 1962.

 

 

 

ΥΓ1: Προς ΣΟ δεν νομίζω ότι «τρομολάγνα» σχόλια σαν και αυτό έχουν καμία θέση σε αυτόν τον δημόσιο χώρο.  Απλά φαίνεται ότι η έκθεση σε δημόσια θέα μάλλον ενόχλησε πολλούς, που πολύ θα ήθελαν να μπορούν να το παίζουν και «επαναστάτες» και να βρίσκονται στο «τιμόνι της αστικής τάξης», καθώς η θεώρηση που έχουν για τον εαυτό τους συμπυκνώνεται στην φράση: ότι αυτοί είναι οι «έξυπνοι»!

 

Περαστικά τους λοιπόν, τόσο σε αυτούς καθώς και στους συνοδοιπόρους τους.

 

 

 

ΥΓ2: Ο «Ερωτών» έθεσε τις ερωτήσεις του 9:30 το πρωί! Τέτοιος ζήλος! Κύριε «καθηγητά», εσείς?!!

 

Μεθυσμένος ποιητής

 


Από μένα ζητάς να σε πληροφορήσω;

Και πού να ξέρω; εσύ είσαι αυτός που ανέλαβες την "πληροφόρησή" μας, και εγώ απλώς αναρωτήθηκα τι καινούριο κομίζει η δημοσίευσή σου και μήπως παραβιάζεις θύρες ανοιχτές.

Εν πάση περιπτώσει, όχι, δεν έχω υπόψη μου από πότε και μέχρι πότε ήταν ο Χ ή ο Ψ πρόεδρος του τάδε ή του δείνα ομίλου, ούτε και με ενδιαφέρει. Επίσης, όχι, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καμία "δραστηριοποίηση" τελευταία. Δεν λέω θετικά ότι δεν έγινε, απλώς δεν την αντιλήφθηκα εγώ διότι δεν παρακολουθώ κιόλας τι κάνουν όλοι αυτοί οι διάφοροι όμιλοι. Άλλη δουλειά δεν έχω ... Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες συζητήσεων, προβληματισμού, εκδηλώσεων κ.λπ. Αλίμονο αν καθόμασταν να βάζουμε τα ΔΣ του καθενός απ' αυτούς στο Ιντυμίντια.

υ.γ. Δε βλέπω τι ακριβώς θέλεις να συνάγεις από την ώρα δημοσίευσης. Τι έχει δηλαδή η 9.30; Ποια ώρα θα σου φαινόταν κατάλληλη εσένα;

από Μεθυσμένος Ποιητής 06/06/2007 12:01 πμ.


Ο Αντώνης Λιάκος είναι Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη.

 

Η σημασιολογία και πολιτική σημασία αυτού του γεγονότος είναι σημαντική.

 

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας  - ΟΠΕΚ είναι ο μηχανισμός του Σημίτη.

 

Ο ΟΠΕΚ του Σημίτη δεν είναι απλά ένας ακόμη όμιλος ή ένας από τους πολλούς ομίλους που συγκροτούν το πλήθος (the multitude) των ομίλων «προβληματισμού» της «κεντροαριστεράς» καθώς και των λοιπών καπιταλιστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών υποκειμένων. 

 

Ο ΟΠΕΚ αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς μηχανισμός  μέσω του οποίου γίνεται η άρθρωση (the articulation) των δυνάμεων που συγκρότησαν και συνεχίζουν να συγκροτούν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του ελληνικού καπιταλισμού.

 

Ο Αντώνης Λιάκος είναι Πρόεδρος αυτού του μηχανισμού του Σημίτη, που εξυπηρετεί τα συλλογικά συμφέροντα του Ελληνικού καπιταλισμού και πρεσβεύει το εκσυγχρονιστικό του πρόταγμα.

 

Ο ΟΠΕΚ έχει επαναδραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα.

 

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι (δες αναφορά στην Προεδρία Λιάκου σαν να πρόκειται  για κάτι που άπτεται του παρελθόντος και  όχι του παρόντος, καθώς και την προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του ΟΠΕΚ ή παρουσίασης του σαν «έναν ακόμη απλό «όμιλο»), η σημασία τόσο του ΟΠΕΚ του Σημίτη καθώς και της παρουσίας του Αντώνη Λιάκου στην θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΟΠΕΚ του Σημίτη, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.

 

Απλά η παρουσία του Αντώνη Λιάκου στην Προεδρία του ΟΠΕΚ του Σημίτη έχει την σημασιολογική της σημασία

 

 

ΥΓ1: Βλέπω ότι δεν έχεις ανατρέξει ακόμα σε λεξικό για να δεις τον ορισμό της λέξης «σημειολογική» ή σημειολογία.

 

Μεθυσμένος Ποιητής

 

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 12:10 πμ.


  Εχεις πρόβλημα με τον ΟΠΕΚ;

Ξέρεις τί ακριβώς κάνει ο ΟΠΕΚ;

Είναι κακό τα κόμματα ή ομάδες πολιτών να κάνουν ομίλους; Γιατί;

Θεωρείς ότι ο εχθρός της χώρας είναι ο Σημίτης ή οι εκσυγχρονιστές πρωτίστως;

Θα προτιμούσες η χώρα να έχει μόνο ομίλους της εκκλησίας, των φασιστών , των ποντίων, των κρητικών και των Ηπειρωτών;

Θα προτιμούσες, να μην υπήρχαν σοσιαλδημοκράτες ή εκσυγχρονιστές αστοί ή τέλως πάντων, τι στο διάολο σε νοιάζει;

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 12:18 πμ.


  με την χρεωκοπία της, με τον συντηρητισμό της, ασχολείσαι με έναν από τους λίγους ομίλους που δημόσια συγκροτούν τις πολιτικές τους θέσεις;

Τί έχεις να τους καταλογίσεις; Για πές μου;

Την φιλοευρωπαική πολιτική πρότασή τους, τις συζητήσεις τους για το κοινωνικό κράτος, για την κεντροαριστερά, για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας κλπ.

Τί θα ήθελες να κάναν δηλαδή. Να πριμοδοτούσαν την πολιτική της συντήρησης του κομματικού κράτους, του ρουσφετιού και της αποσύνθεσης της παιδείας;

Αντε γιατί πολύ πήρατε ψηλά τον αμανέ και είναι καιρός να μαζεύεστε, νομίζω.

από δε σε αναγνωρίζω 06/06/2007 12:27 πμ.


Σ τροφή 180 μοιρών. Αμφιβάλλω αν πιστεύεις λέξη από όσα λες. Πάντως η κριτική στην αριστερά γίνεται για να βελτιωθεί και όχι για να πριμοδοτήσει τη σοσιαλδημοκρατία και οποιοδήποτε αστικό κόμμα ή μη κυβερνητική οργάνωση ή .... Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν εδώ μέσα ότι παλεύουν για το θάνατο του ΚΚΕ, εύχονται να προκύψει κάτι καλύτερο μετά... Οι αναρχικοί γενικά θέλουν μια υγιή αριστερά, με την οποία σε επίπεδο δράσης δε θα είχαν πρόβλημα να συμπορευτούν, υπό πολλές προϋποθέσεις βέβαια.
Τέλος πάντων, μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά Δρ. Τζέκυλ και Μρ. Χαιντ μου φαίνεται η μεταμορφωσή σου ρε φίλε.

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 12:29 πμ.


  Σε κόφτει ότι ο ΟΠΕΚ είναι αντεθνικιστικός όμιλος. Το Σχέδιο Ανάν, οι ταυτότητες του Χριστόδουλου, η ελληνοτουρκική φιλία κλπ., το ότι δεν έκανε πόλεμο στα Ιμια, η στήριξη στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ.

Μίλα καθαρα, πές μας ότι σε πονάει ο κίνδυνος του εθνικισμού.

Αντε απ'εδώ , γεμίσαμε πατριώτες, πιά.

από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 12:37 πμ.


Η Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

 

Το ότι ο Αντώνης Λιάκος είναι Πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη, σημαίνει ότι είναι συνεπείς, καθώς δεν ξέχασε ποτέ σε πια πλευρά της ταξικής πάλης βρίσετε, σε αντίθεση δυστυχώς με πολλούς άλλους.

 

Το μόνο πάντως που δεν μπορεί να του καταλογίσει κάνεις είναι η ασυνέπεια. Απλά, η πολιτική του θέση είναι απόρροια του θεωρητικού του έργου, ως προς το οποίο και φάνηκε συνεπείς.

 

 

ΥΓ: Σαφέστατα και «έχω πρόβλημα» με τον πάσης φύσεως μηχανισμό που εξυπηρετεί τα συλλογικά συμφέροντα του Ελληνικού καπιταλισμού και πρεσβεύει το εκσυγχρονιστικό (βλέπε αναβάθμιση) του πρόταγμα. Καθώς και σαφέστατα «έχω πρόβλημα» με το ότι ο Αντώνης Λιακος είναι πρόεδρος – επικεφαλής του ΟΠΕΚ δηλαδή ενός  από τους καθοριστικούς μηχανισμός  μέσω του οποίου γίνεται η άρθρωση (the articulation) των δυνάμεων που συγκρότησαν και συνεχίζουν να συγκροτούν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα  του ελληνικού καπιταλισμού δηλαδή που προωθούν το βάθεμα της εκμετάλλευσης  καθώς και την αναβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού ώστε να καταστεί δυνατός να παίζει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση των λαών της περιοχής.

 

 

Μεθυσμένος ποιητής

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 12:47 πμ.


  Ωστε ο καπιταλισμός, αναβαθμίζεται με αποφάσεις της κυβέρνησης;

Το λές αυτό ως μαρξιστής ή ως εθνικιστής;

Ποιό είναι το υποκείμενο της αναβάθμισης;

Από πότε η σοσιαλδημοκρατία είναι αστικό επιτελείο;

Επειδή αυτό λέει η λενινιστική κριτική;

Αυτή η κοντόθωρη οπτική που οδήγησε τα αντίστοιχα κόμματα στην αποξένωσή τους από τις μάζες και στην εξαφάνισή τους;

Πάρτο χαμπάρι. Ο ΟΠΕΚ είναι πιό αριστερά από το ΚΚΕ και το ΝΑΡ, ας πούμε και φυσικά και από την αριστερή στροφή του ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πιό αριστερά επειδή ο ΟΠΕΚ κάνει πολιτική ενώ αυτές οι σέχτες δεν έχουν σχέση με την πολιτκή και όλο και περισσότερο θα αντικαθιστούν την αδυναμία τους για σκέψη και πολιτική θα την κάνουν "μίσος" με το μόνο υλικό που τους έχει απομείνει, που είναι ο "εθνικισμός" που καλλιεργει ο λενινισμός (αναλυτικώτερα την σκέψη μου την περιγράφω στο ΄θρέντ με το κείμενο του Μπιτσάκη).

από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 12:49 πμ.


Πατριώτης είσαι και φαίνεσαι!

 

Εάν σταματήσεις να κυνηγάς φαντάσματα και ανεμόμυλους ρίξε και μια ματιά για αρχή στην παρακάτω βιβλιογραφία για τις θεωρητικές παραδοχές του «συντρόφου» σου προέδρου του ΟΠΕΚ.

 

Frederic Jamkeson, “Postmodernism or the cultural logic of late capitalism”, Verso, London, 1991.

 

Perry Anderson, “The origins of Postmoderrnity”, Verso, London, 1998.

 

Μεθυσμένος ποιητής

 

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 12:51 πμ.


  ...είναι ότι παύουν να ασχολούνται με την ταξική ανάλυση των αντιθέσεων και αντιφάσεων και στην θέση τους μπαίνουν , οι κακές προσωπικότητες, οι κακές μυστικές οργανώσεις και λέσχες, τα κακά έθνη, οι πράκτορες, οι πληρωμένοι προδότες κλπ.

Μήπως νοιώθεις να σε αφορά αυτή η "μετάλαξη";

από αναρχικός 06/06/2007 12:51 πμ.


  Δεν είσαι χθεσινός στο indymedia παρότι το nick σου δεν έχει κλείσει μήνα. Είμαι σίγουρος ότι δε πιστεύεις λέξη από όσα λες, όχι μόνο εδώ αλλά μάλλον και στο άλλο thread που έγραψες σήμερα. Εγώ σαν αναρχικός, δε με ενδιαφέρει καθόλου τι είναι, τι λέει και τι κάνει το ΟΠΕΚ. Δε πρόκειται να αφιερώσω ούτε δευτερόλεπτο. Επειδή όμως έχω και μαρξιστικές καταβολές με ενδιαφέρει τι κάνει και τι λέει η αριστερά. Ακόμα και το ΚΚΕ λόγω ονόματος και μόνο και όχι γιατί θεωρώ ότι ανήκει στην αριστερά ή έχει καμιά σχέση με το μαρξισμό. Δε ξέρω (;) που το πας, αλλά .... δε με πείθεις.

  ...αλλά η μετάλαξη της αριστεράς.

Τα τελευταία χρόνια, έχει πάψει πιά να παράγει πολιτική θεωρία και παράγει "δαιμονοποιήσεις", του τύπου Νενέκοι, Ρεπούσηδες, Σημιτάνθρωποι,  χίλιοι κλπ,.

Στον ΣΥΝ έχουν ανακαλύψει τον "καζινό" καπιταλισμό οι του αριστερού ρεύματος. Σε λίγο θα μας πούν ότι το κακό στον καπιταλισμό είναι η λειτουργία του ως "καζίνο". Τί να πώ.

Τώρα ο μεθυσμένος, έχει ανακαλύψει ότι του φταίει ο ΟΠΕΚ που τον φαντάζεται σαν την μέγιστη συνομοσία. Τον παρακολουθώ μέρες τώρα και ένα μαρξιστικό επιχείρημα δεν σταύρωσε.

Τα ίδια ισχύουν και στους αναρχικούς. Εκεί έχουμε την αποθέωση του Πολύδωρα, των ελίτ κλπ.

Απελπισία δηλαδή.

Η πλήρης ταύτιση με τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για να μη βγεί εκείνος που είναι το απόλυτο "κακό".

Η κοινωνία από την μια μεριά (το έθνος δηλαδή ως πηγή μελλοντικής λύτρωσης) και οι εχθροί του, προς τους οποίους πρέπει να είμαστε καχύποπτοι και να ψηφίζουμε πάντα ΟΧΙ. Αυτή είναι η αριστερά που μετατρέπεται σε σέχτα συνομοσιολόγων.

Δόστους ευκαιρία για ΟΧΙ και είναι η καλύτερή τους.

από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 1:11 πμ.


Πατριώτης είσαι και φαίνεσαι  (δυσ)!

 

Ούτε ξέρεις τι λες ούτε ξέρεις τι σου γίνεται (δυσ)!

 

Τελικά είχε δίκαιο ο Μπρεχτ 'there is no more bitter reactionary than the frustrated revolutionary'.

 

Περαστικά!

 

Μεθυσμένος ποιητής

 

 

 

ΥΓ1: Δες Bertolt Brecht, “Η ζωή του Γαλιλαίου», Ερμής, Αθήνα, 2000.

 

ΥΓ2: Ο Frederic Jamson είναι εθνικιστής? Πολύ θα ήθελα να ακούσω την τεκμηρίωση!!!

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 1:13 πμ.


  και είδα ότι αναφέρονται στην μετανεωτερική ματιά στον καπιταλισμό.

Τί πρόβλημα έχεις;

Θα του απαγορεύσεις να έχει μια ματιά στην ιστορία που να ξεπερνά το "λενινιστικό όριο" του "κράτους-έθνους" και να βλέπει την εξέλιξη της ιστορίας και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης;

Είσαι απ'αυτούς που βλέπουν τον Νεύτωνα ως "εφευρέτη της βαρύτητας" και ότι αυτός φταίει που μας πονάει το κεφάλι όταν πέφτει πάνω του το μήλο;

Ο Λιάκος φταίει που η Λενινιστική λογική του τέλους του καπιταλισμού στην φάση του ιμπεριαλισμού, δεν ήταν ορθή;

Ο Λιάκος φταίει που η ΕΕ δεν προβλέπευαι ως δυνατότητα πουθενά στην Λενινιστική οπτική;

Τί ακριβώς του χρεώνεις;

από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 1:42 πμ.


Zizek, Hobsbawm, Anderson, Jameson, είναι όλοι «εθνικιστές»?????

 

 

Πατριώτης είσαι και φαίνεσαι  (πολλάκις)!

 

Εάν σταματήσεις να κυνηγάς φαντάσματα και ανεμόμυλους ρίξε και μια ματιά στα:

 

1. Edited by Gopal Balakrishanan, Introduced by Benedict Anderson, “Mapping the nation”, Verso, London, 1996.

 

2. Edited Slavoj Zizek, “Mapping ideology”, Verso, London, 1994.

 

Ειδικά δες  Frederic Jamson, “Postmodernism and the market”, σελίδες 278 – 295.

 

Καθώς και όλα τα βιβλία του Eric J Hobsbawm, τις απόψεις και ιδέες του οποίου βάναυσα διαστρεβλώνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

 

Μπορεί ίσως έτσι να καταλάβεις τι του «καταμαρτυρώ» του Προέδρου του ΟΠΕΚ, ο οποίος μπορεί να μην έχει ιδέα από Eric J Hobsbawm, αλλά τουλάχιστον η πολιτική του πρακτική και στράτευση είναι συνεπής καθώς απορρέει από το θεωρητικού του έργου, ως προς το οποίο και φάνηκε συνεπής. .

 

Τελικά είχε δίκαιο ο Μπρεχτ 'there is no more bitter reactionary than the frustrated revolutionary'.

 

Περαστικά!

 

 

 Μεθυσμένος ποιητής

 


Εγώ δεν πολυκαταλαβαίνω τι θα πει "σαφέστατα «έχω πρόβλημα» με το ότι ο Αντώνης Λιακος είναι πρόεδρος – επικεφαλής του ΟΠΕΚ".
Δηλαδή, όταν διαβάζω μια τέτοια φράση, η πιο απλή ερμηνεία που σκέφτομαι είναι: "θα επιθυμούσα να είναι κάποιος άλλος πρόεδρος – επικεφαλής του ΟΠΕΚ".

Σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνεις ο Αντώνης Λιάκος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της  μετάλλαξης της πάσης φύσεως αριστεράς.

 

Έγραψες: «Τώρα ο μεθυσμένος, έχει ανακαλύψει ότι του φταίει ο ΟΠΕΚ που τον φαντάζεται σαν την μέγιστη συνομοσία.»

 

Μάλιστα! Τι μαθαίνει κανείς!

 

Η άρθρωση  = μέγιστη συνομωσία

 

Articulation = μέγιστη συνομωσία

 

Καλό θα ήταν εάν μπορείς, πράγμα αρκετά αμφίβολο, να διαβάσεις τι γράφει ο Ernesto Laclau για την άρθρωση – articulation.Ίσως ανακαλύψεις μερικά πράγματα. Και όχι εδώ δεν έχει βιβλιογραφικές αναφορές. Να το ανακαλύψεις μόνος σου. Δεν κάνει κακό η αναζήτηση.

 

 

Και μερικές επιμέρους σημειώσεις:

 

 

1. Όσο για το : «είναι ότι παύουν να ασχολούνται με την ταξική ανάλυση των αντιθέσεων και αντιφάσεων,» … όπως ο Λιακος ένα πράγμα δηλαδή! Το ότι δεν ξέρεις τι λες είναι γνωστό, απλά από ότι φαίνεται τελικά ούτε ανάγνωση δεν  γνωρίζεις!

 

 

2. Όσο για το «Πάρτο χαμπάρι. Ο ΟΠΕΚ είναι πιό αριστερά από το ΚΚΕ και το ΝΑΡ, ας πούμε και φυσικά και από την αριστερή στροφή του ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.», απλά αποτελεί κόσμημα σκέψης!!!

 

 

3. Έγραψες: «Από πότε η σοσιαλδημοκρατία είναι αστικό επιτελείο;»

Υπάρχει σοσιαλδημοκρατία σήμερα αλήθεια για πες μας που? Ούτε γνωρίζεις τι είναι η σοσιαλδημοκρατία καθώς η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι «επιθετικός προσδιορισμός» αλλά πολιτική θεωρία και πρακτική, η οποία προ πολλού έχει πάψει να υφίσταται.

 

 

 

4. «Θα του απαγορεύσεις να έχει μια ματιά στην ιστορία που να ξεπερνά το "λενινιστικό όριο" του "κράτους-έθνους" και να βλέπει την εξέλιξη της ιστορίας και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης;»

Η τεκμηρίωση αυτής της θέσης απλά χωλαίνει, αλλά τώρα σε τέτοιες «λεπτομέρειες» θα κωλύσουμε!.

 

5. Όσον για τον «μαρξισμό σου», αυτός και εάν είναι αμίμητος!

 

Χαρακτηριστικό απόφθεγμα: «πριμοδοτούσαν την πολιτική της συντήρησης του κομματικού κράτους, του ρουσφετιού και της αποσύνθεσης της παιδείας;»

 

Κάθε περεταίρω σχόλιο περιττεύει.

 

6. Και για αν μην κουράζεσαι για να σε προλάβω:  Ο Jean-Jacques Rousseau καθώς και ο Jean Jaurès είναι «εθνικιστές».

 

Λιακός λοιπόν  και ξερό ψωμί!!!

 

7. Τώρα πως η σοσιαλδημοκρατία, (όταν υπήρχε),  δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, μόνο εσύ και ο Λιακος μπορείτε να το γνωρίζεται αυτό. Όλη η υπόλοιπη «ακαδημαϊκή» κοινότητα καθώς και οι «διανοούμενοι» στην Ευρώπη, που λένε άλλα, μην ανησυχείς, απλά  είναι «εθνικιστές». (Για το λενινιστές δεν το συζητάμε άλλωστε δεν είναι και συνώνυμα αυτά τα δυο για τύπους σαν και του λόγου σου?)

 

 

 

Τελικά έχεις δίκαιο εγώ φταίω που ασχάλλουμε με ένα ρεύμα σκέψης που έχει πεθάνει εδώ και καιρό στην Δυτική Ευρώπη και μόνο εδώ στα μυαλά της  «μη καθυστερημένη Ελλάδας» ακόμη υφίσταται.

 

Περαστικά.

 

 

Μεθυσμένος ποιητής

 

 

ΥΓ1: Ναι δραστηριοποιείται και στην Κύπρο καθώς και στο Λονδίνο, πέραν των ορίων του ελληνικού κράτους ο ΟΠΕΚ του Σημίτη, αλλά όχι, κοινοί θαυμαστές του Προέδρου Λιάκου σαν και εσένα, δεν μπορούν να παραβρεθούν στις «δημόσιες» συναντήσεις τους.

 

ΥΓ2: Α ναι, και να μην ξεχάσω, και ο Ernesto Laclau είναι «εθνικιστής», καθώς τώρα βρίσκεται στην Βενεζουέλα και στηρίζει τον Τσάβας ξέρεις μωρέ αυτόν τον «φασίστα», που «καταπατά τις ατομικές ελευθέριες».

 

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 11:37 πμ.


  Εχεις γράψει 20 σελίδες κείμενο και πουθενά δεν βγάζει κανείς άκρη τι θέλεις να πείς εκτός από το ότι ο Λιάκος είναι πρόεδρος.

Σαφής επίσης γίνεσαι όταν θέλεις να βάλεις επίθετα στους συνομιλητές σου.

Αμφιβάλω αν καταλαβαίνεις Χριστό και από Λακλάου και Χομπσμπάουμ και Σίσεκ.

Περαστικά.

από ερωτών 06/06/2007 11:43 πμ.


  Αγαπητέ "μεθυσμένε ποιητή".

Επί δέκα μέρες γράφεις, και μάλιστα με εξαιρετική φόρτιση και πάθος, και δεν έχεις καταφέρει να πείσεις κανέναν σχετικά με το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σου και γιατί το θεωρείς τόσο σημαντικό.

Ωραία, ο Λιάκος είναι πρόεδρος ενός ομίλου που ίδρυσε ο Σημίτης, ένας πρώην πρωθυπουργός που τώρα είναι απλός βουλευτής (ή μήπως δεν είναι καν βουλευτής; ομολογώ ότι δεν θυμάμαι) και πάντως δεν έχει κανέναν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Σύμφωνοι. Και μετά;

Ας πούμε ακόμα ότι είναι "χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετάλλαξης της αριστεράς". Και λοιπόν; Τι έγινε; Οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους μεταλλάσσονται και αλλάζουν απόψεις. Εσύ δεν συμφωνείς με αυτές τις απόψεις; Πολύ ωραία, δικαίωμά σου. Γράψε όμως τις δικές σου. Δεν καταλαβαίνω τι κερδίζεις με το να βγαίνεις και να κραυγάζεις για το "σκάνδαλο". Ο Λιάκος ποτέ δεν κορόιδεψε κανέναν, βγαίνει ανοιχτά και λέει "κύριοι αυτές είναι οι απόψεις μου και έτσι τις αιτιολογώ", και επιπλέον κάνει μια δουλειά ως επιστήμονας που, αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη, ελάχιστοι από όσους παρέμειναν "γνήσιοι αριστεροί" έχουν κάνει ανάλογη. Αντί λοιπόν να τον αντιμετωπίζεις με όρους "προδοσίας" και ηθικολογίας, ή να επικαλείσαι διάφορα βαρύγδουπα ονόματα (χωρίς όμως να μας λες τι ακριβώς λένε όλοι αυτοί και σε τι ακριβώς θεωρείς ότι σε δικαιώνουν), πες μας κι εσύ τις δικές σου απόψεις και την αιτιολόγησή τους να τις συζητήσουμε.

από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 3:26 μμ.


ΟΠΕΚ = «αντιεθνικιστικός» όμιλος!!! Ε ρε γέλια!!!

 

 

«Σε κόφτει ότι ο ΟΠΕΚ είναι αντεθνικιστικός όμιλος» (Συ είπας!)

 

ΟΠΕΚ =  αντιεθνικιστικός όμιλος!!! (δες σχόλιο 713903)

 

Ε ρε γέλια!!!

 

Συνειρμικά υποθέτω ότι ο Σημίτης είναι αντιεθνικιστής!!!

 

Καθώς επίσης και το «ισχυρή Ελλάδα» καθώς και το «πάνω από όλα η Ελλάδα»,

«η ζώνη της δραχμής στα βαλκάνια», «η επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στα βαλκάνια», το «ασφαλιστικό του Γιαννιστη», «η κτηνώδη εκμετάλλευση των μεταναστών στην «ισχυρή Ελλάδα»», καθώς και  τόσα μα τόσα άλλα αποτελούν «αντιεθνικιστικές πολιτικές»!!!

 

Ε ρε γέλια!!!

 

ΟΠΕΚ, κάτι σαν το athens.indymedia (δηλαδή αντιεθνικιστικός δημόσιος χώρος συν της άλλης) ένα πράγμα, λοιπόν!

 

Τελικά η σοσιαλδημοκρατία έχει σχέση με τον εθνικισμό για πείτε μου?! (Πολύ θέλω να ακούσω την τεκμηρίωση!!!)

 

Γιατί εάν έχει, τότε τι δουλειά έχει ένας «αντιεθνικιστής» – τελικά οι λέξεις δεν έχουν κανένα περιεχόμενο είναι απλά επιθετικοί προσδιορισμοί από ότι φαίνεται -  δηλαδή ο Λιάκος, στον ΟΠΕΚ.

 

Δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθώ στην πλειάδα των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στον ομίλου που προεδρεύει ο Αντώνης Λιακος, καθώς και στο

«αντιεθνικιστικό» τους. ποιόν!

 

Υπάρχει σοσιαλδημοκρατία σήμερα?

 

Όσον αφόρα τα «βαρύγδουπα ονόματα» που επικαλούμαι έχουν ακόμη πιο σημαντικό έργο, και θέσεις στις οποίες άλλοι και άλλοι «διανοούμενοι» δεν έχουν μπορέσει να αντιτάξουν κάτι, κάποια θέση της προκοπής, πόσο μάλλον … οι κοινωνοί των «ιδεών» και «ερμηνειών» του Αντώνη Λιάκου.

 

Εάν είχες μια στοιχειώδη επαφή με το έργο τους, καθώς και με την ενδεικτική βιβλιογραφία στην οποία αναφέρθηκα, θα γνώριζες σε τι με δικαιώνουν, καθώς αυτό που έχω επαναλάβει πολλάκις είναι ότι στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚ του Σημίτη Αντώνη Λιάκο, το μόνο που δεν μπορεί να του καταλογίσει κάνεις, είναι η ασυνέπεια. Απλά, η πολιτική του θέση (δες Προεδρία ΟΠΕΚ) είναι απόρροια του θεωρητικού του έργου, ως προς το οποίο και φάνηκε συνεπής.

 

Και κάτι τελευταίο προς αυτόν που «επιτέλους  κατάλαβε» ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι όταν «αναφέρεσαι σε αποδώσεις επιθετικών προσδιορισμών»  γίνεσαι κουραστικά αυτοαναφορικός.

 

 

Μεθυσμένος ποιητής

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 3:47 μμ.


  παίξε με τους ομοίους σου.

Πέμπτη φορά ξαναγράφεις τις ίδιες ανοησίες-εμμονές.

Κωλοπαιδίστικα διαστρέφεις τις έννοιες εθνικισμός και κρατική πολιτική.

Ναί ο Σημήτης, όταν έγινε πρωθυπουργός δεν διέλυσε το κράτος-έθνος που κυβέρνησε, όπως θα όφειλε ο "αναρχικός αντεθνικιστής".

Κυβέρνησε όμως χωρίς εθνικιστικές ονειρώξεις και ιδεολογήματα. Αμβλυνε όσο μπόρεσε την ιδεολογία του μίσους με τους γείτονες, του ρατσισμού προς τους αλλοεθνείς κλπ.

Εν τω μεταξύ ακριβώς αυτά που του απαιτείς ως αποδείξεις, αν στα ζητάγαν εσένα θα έκανες χειρότερα.

Μιλάς για το Ισχυρή Ελλάδα.

Ξέρεις κανένα γκρουπούσκουλο -δεν μιλάμε για κόμματα- που θα υποστήριζε το "Ανίσχυρη Ελλάδα";

Εσύ δηλαδή. Τί ακριβώς "θα μπορούσες να πείς" -αν καταφέρεις να σταυρώσεις λογική κουβέντα- γι'αυτό το θέμα.

Θα ήσουν υπέρ ας πούμε της "ανίσχυρης ελλάδας";

 

Να απαντήσεις όμως και όχι να μας ξαναπείς τις ίδιες ασυναρτησίες. Εντάξει;

Οταν τελειώσουμε, τότε θα δούμε ποιός είναι πιό αριστερός. Εσύ ή ο Σημήτης;

Δεν σε βάζω με άλλους, σε σύγκριση.


   και καταλαβαίνω το να θέλουν να τον βγάλουν στη σέντρα, όμως εσύ "κούλη μαλάκα, που επιτέλους -νομίζεις- ότι κατάλαβες", φοβάμαι ότι δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις γρυ. Που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με τις πατάτες που πετάς. Εγώ τουλάχιστον από το  post κατάλαβα το πως ο συγκεκριμένος καθηγητης το παίζει μεταξύ συνασπισμού και ΝΔ (μεταρύθμισης).  Ως παλιός φιλοσοφικάριος τον σεβόμουν το Λιάκο και η στάση του τελευταιά με έχει κάνει έξω φρενών (βέβαια εγώ τον είχα στον ΣΥΝ όχι στο ΠΑΣΟΚ). Τελικά το μόνο για το οποίο έχω πιστεί για εσένα είναι ότι, εκτώς από άσχετος με την αριστερά και το κίνημα, τελικά εισαι διδακτορικός φοιτητής του Λιάκου. Άντε ίσως κατ' εξαίρεση στο δικό σου CV να μετρήσουν και οι "δημοσιέυσεις στο ιντερνετ".

Υ.Γ Πρώτα η Ελλάδα, ζήτω ο αντιεθνικιστής Σημίτης και οι επιχειρήσεις σκούπα κατά των μεταναστών. Ζήτω ο μεταμοντερνισμός. Κάτω  η εθνικιστική Οκτωβριανή Επανάσταση (αυτό μάλλον είναι περιττό γιατί θα την ξεχάσουν όλοι από μόνοι τους, αφού δεν αναφέρεται καν σε ορισμένα κοσμοπολίτικα βιβλία ιστορίας που ακολουθούν το δόγμα ότι η απάληψη της βίας από την ιστορία, δηλαδή εν πολλοίς της ίδιας της ιστορίας, καταρίπτει τον εθνικισμό και δεν στέλνει να παιδάκια αμόρφωτα στην αγγαλία του κάθε λιακόπουλου ή στο στρατό του κάθε Σημίτη στο Αφγανιστάν)

Υ.Γ 2. Επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, αν και άσχετο, να αναφέρω ότι οι μόνες περίοδοι στην ελληνική ιστορία που σε καιρό ειρήνης μειώθηκε ο αριθμός και το ποσοστό όσων τελείωναν τη μέση εκπαίδευση (σχολαρχείο, γυμνάσιο, λύκειο) ήταν επι πρωθυπουργίας Τρκούπη, Βενιζέλου και Σημίτη.  Και ο εκσυγχρονισμός θέλει τα καύσιμά του.


από Μεθυσμένος ποιητής 06/06/2007 5:20 μμ.


Προσπαθείς να ορίσεις τον εθνικισμό μονοσήμαντα!

 

H έννοια του εθνικισμού δεν είναι μονοσήμαντη, οφείλεις να γνωρίζεις πως υπάρχουν «πολλοί εθνικισμοί».

 

Τώρα εάν εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς το κατά πόσον η έννοια του «κρατικού συμφέροντος» αποτελεί καθώς και εμπεριέχει μια ακόμη έκφανση του εθνικισμού, διαφορετικού τύπου, σαφέστατα όμως δε εθνικισμού, από την παραδοσιακή έννοια του εθνικισμού όπως μονοσήμαντα  προσπάθεια να τον ορίσεις στην προσπάθεια σου να παρουσιάσεις τον Σημίτη ως αντιεθνικιστή, δεν ευθύνομαι εγώ γι΄ αυτό.

 

Τώρα το κατά πόσο ο Σημίτης «κυβέρνησε όμως χωρίς εθνικιστικές ονειρώξεις και ιδεολογήματα», δεν νομίζω ότι χρειάζεται περεταίρω σχολιασμό!

 

Η αναφορά στο έθνος, η ταύτιση εθνικού συμφέροντος με το κρατικό συμφέρον, η ανακήρυξη τόσων και τόσων στόχων σε «εθνικούς στόχους», «εθνικές πολιτικές», και «εθνικά ζητήματα» (καθώς και «σύγχρονα εθνικά ζητήματα») μάλλον απλά αναδεικνύει ότι ο Σημίτης προώθησε έναν άλλου είδους εθνικισμό παρά οποιαδήποτε μορφής «αντιεθνικιστικης πολιτικής».

 

 

Όσο για το «άμβλυνε όσο μπόρεσε την ιδεολογία του ρατσισμού προς τους αλλοεθνείς», δυστυχώς για εσένα η κάθε είδους ποιοτικές, καθώς και ποσοτικές έρευνες καθώς και η κυβερνητική πολιτική του απέναντι στους μετανάστες δουλοπάροικους τις περιόδου 1996 – 2004 «μιλάνε  από μόνες τους, διαψεύδοντας σε κατηγορηματικά» .

 

Εάν ήσουν κοινωνός οποιαδήποτε ιδεών και αξιών που προσβλέπουν στην κοινωνική χειραφέτηση μόνο τέτοια δεν θα έλεγες.

 

Αλλά θα μου πεις αυτό που λένε και οι οπαδοί του Σημίτη, «δεν πρόκανε», «δεν τον άφησε η κακιά και καθυστερημένη ελληνική κοινωνία» (αυτό το τελευταίο και εάν χρήζει ανάλυσης ένεκα των  ιδεαλιστικών στοιχείων που εμπεριέχει), «αυτός απλός προήδρευε», και άλλα τέτοια τινά, καθώς και «εσύ να δούμε τι θα έκανες» (αντιλαμβάνεσαι ότι διαπράττεις μεθοδολογικό ατόπημα με αυτό σου το τελευταίο λεγόμενο).

 

Όσον για το «άμβλυνε όσο μπόρεσε την ιδεολογία του μίσους με τους γείτονες», η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ προς το ΛΑΟΣ καθώς και προς την Χρυσή Αυγή, υπήρχε καθώς και συνεχίζει να υπάρχει ή απλά αποτελεί και αυτό μια ακόμη «διήγηση»?

 

Η συνάντηση για παράδειγμα Χρυσοχοείδη (γραμματέας επιλογής Σημίτη του ΠΑΣΟΚ) με τον Καρατζαφέρη στο γραφείο του πρώτου στην βουλή (2004) έγινε η όχι?! Είναι και αυτό μια ακόμη διήγηση?!

 

Όχι ότι ο Σημίτης ήταν ο μόνος που ενίσχυε συστηματικά την πολιτική έκφραση του εθνικισμού και ρατσισμού, απλά να αναφέρω ότι προς δίδαξαν ήταν ο Francois Mitterrand..

 

Τελικά θα μας απαντήσεις ποια η σχέση σοσιαλδημοκρατίας και εθνικισμού? ( Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος? Η σχέση σοσιαλδημοκρατίας με την  βρετανική καθώς και γαλλική αυτοκρατορία? Μην μου πεις: και αυτά αποτελούν απλές «διηγήσεις»!)

 

Η Βρετανική αυτοκρατορία, η Γαλλική αυτοκρατορία ήταν «αντιεθνικιστικές» πολιτικές οντότητες?

 

Η συγκρότηση των εθνικών κρατών και η κατάρρευση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών ήταν μια αρνητική εξέλιξη στην ιστορία της ανθρωπότητας?

 

Εάν ναι, τότε ποια η σχέση φιλελευθερισμού με τον εθνικισμό? Καθώς και ποια η σχέση εθνικιστικών ιδεολογιών με ιδέες που προωθούσαν την κοινωνική χειραφέτηση (κατά τον 18 και 19 αιώνων για παράδειγμα) καθώς και την εγκαθίδρυση αντιπροσωπευτικών δημοκρατικών πολιτευμάτων?

 

Τελικά ο ιμπεριαλισμός (αυτός και εάν αναφέρατε στην έννοια του κρατικού συμφέροντος) είναι καλύτερος από τον «εθνικισμό»?

 

Η έννοια του έθνους ήταν ή όχι γέννημα της Γαλλικής επανάστασης? Έπαιξε ιστορικά κάποιον θετικό ρόλο στο παρελθόν, συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση  (σαφέστατα στο παρελθόν) η έννοια του έθνους? Υποκατέστησε η έννοια αυτή την έννοια του «Θεού» σαν την κύρια πηγή νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας? Ήταν αυτό τότε (παρελθοντικός χρόνος) κάτι το θετικό?!

 

Και άλλα πολλά ερωτήματα…… που αναμένουν τις απαντήσεις σου, καθώς το ότι ο Αντώνης Λιάκος είναι πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Σημίτη καθώς  και εσύ «υπερασπιστής» της πολιτικής  Σημίτη το έχουμε εμπεδώσει!

 

Μεθυσμένος ποιητής

 

 

 

 

 


  πρωθυπουργος ο προδοτης του Οτσαλαν και ο υπευθυνος της μαζικης κλοπης του χρηματιστηριου και να μιλαμε εδω μεσα για τον Jameson και ολα τα ποντικια του 70 που μυριστηκαν νωρις την ηττα και εγκατελειψαν εγκαιρα το πλοιο μετανεωτεριστικα!

>>" Υποκατέστησε η έννοια αυτή (το έθνος) την έννοια του «Θεού» σαν την κύρια πηγή νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας? Ήταν αυτό τότε (παρελθοντικός χρόνος) κάτι το θετικό?!"

Εδώ ακριβώς. Το να ξεπεράσει-καταργήσει κάθε μεταφυσική εγγύηση το ανθρώπινο κοπάδι δεν συνεπάγεται καθόλου το έθνος. Κοινωνικά μπορεί να σημαίνει δημοκρατία-πολιτική δικτατορία-απόλυτη αναρχία. Το έθνος δεν προέρχεται αιτιακά από το γεγονός, είναι μια δυνατότητα ανάμεσα σε άπειρες μορφές ομαδοποίησεις που μπορούν να συμβούν. -Είναι οπωσδήποτε κρίμα που οι πολίτες συλλογικά στην ουσία λένε "Ζήτω το έθνος, και βλέπουμε για τους υπόλοιπους" βασίζοντας σε αυτό τον όρο όλοι την νόμιμη ζωή τους, αντι να λένε "Ζήτω η ανθρωπότητα ο άνθρωπος.". ¨΄Έχει μια διαφορά που απέδειξε την καταστροφή που οδηγούσε σχεδόν αδιάκοπα από την στιγμή που ήρθε στην ζωή. Αντίθετα στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να νοηθεί επέκταση πολεμική ή να γνωρίσει εχθρό αξεδιάλυτη κοινότητα καθώς είναι. Εννοιολογικά τουλάχιστον.

--

 


  και εξω απο την ιστορικοτητα τους.

από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 06/06/2007 11:38 μμ.


  τότε που η αστικές επαναστάσεις ήταν προοδευτικές.

Γι'αυτό ακριβώς είναι εθνικιστής. Είναι το πρόβλημα του Λενινισμού.

Τα έθνη είναι το μόνο "σταθερό" θέμα που δεν το αγγίζει η ταξική πάλη, δεν το αγγίζει η επανάσταση, δεν το αγγίζει ούτε ο "κομμουνισμός" τους. Ο Λενινισμός δεν μπορεί να διανοηθεί στην πραγματικότητα ότι τα έθνη "συγκροτήθηκαν", αλλά θεωρούν κατά βάση ότι "αφυπνίσθηκαν", "παλιγεννήθηκαν".

Βασική αιτία γι'αυτό είναι η ιδιότυπη προκαπιταλιστική περίοδος της Ρωσίας και των ανατολικών αυτοκρατοριών γενικώτερα. Ασιατικός τρόπος παραγωγής κλπ.

Τα ανατολικά έθνη δεν προέκυψαν από την αστική επανάσταση, αλλά από την διάλυση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών.

Δεν κατάφεραν να γίνουν ποτέ έθνη-κράτη της καπιταλιστικής εποχής, αντίθετα λειτούργησαν σαν "θεσμοί ετερονομίας", είτε ως θρησκευτικές , είτε ως εθνοτικές οντότητες.

Ο Λένιν δεν καταλάβαινε τι σημαίνει έθνος-κράτος, γι'αυτό άλλωστε και στα έργα του δεν κάνει καμμία αναφορά σ'αυτό το θέμα.

Αντίθετα ο Μάρξ και ο Εγκελς που έχουν γνώση της συγκρότησης των κρατών-εθνών, χειρίζονται το θέμα με απλό τρόπο και έτσι με αγένεια για την λογική του Λένιν, βάζουν θέμα διάλυσης των εθνών των αστών και συγκρότησης του έθνους των προλεταρίων.

 


  αλλα το εθνος στο ξεπερασμα της μεταφυσικης εγγυησης. Τα πρωτα εθνη ηταν χριστιανικα και οι πρωτοι μοναρχες απολυταρχικοι και ελεω θεου. Παρ'ολα αυτα το εθνος-κρατος εξελιχτηκε, μεσω της ανεκτικοτητας που ηταν απο την αρχη βασικο χαρακτηριστικο του, σε αγνωστικισμο.

Ο καταλυτης δεν ηταν η καταργηση της μεταφυσικης, αλλα το δικαιωμα στην ατομικη ιδιοκτησια. Οι περιφραξεις των γαιων για την ορθολογικοτερη εκμεταλλευση τους κατεστησαν το νομο ανωτερο απο τον μοναρχη.

από αντιπροβοκάτωρας 07/06/2007 3:59 μμ.


  (και αναφέρομαι ειδικά σε αυτή, γιατί τυχγάνει να είναι η γλώσσα στην οποία διεξάγεται η συζήτηση) έχει χρόνους. Οι χρόνοι επιτρέπουν τον χρονικό προσδιορισμό των δράσεων ή των κατηγορημάτων στα οποία παραπέμπουν τα ρήματα. Κάποιοι (ή κάποιος) εδώ μέσα έχει πόβλημα με τη χρήση των χρόνων (ο Λιάκος ΗΤΑΝ πρόεδρος του ΟΠΕΚ ή
"Η έννοια του έθνους ήταν ή όχι γέννημα της Γαλλικής επανάστασης? Έπαιξε ιστορικά κάποιον θετικό ρόλο στο παρελθόν, συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση  (σαφέστατα στο παρελθόν) η έννοια του έθνους? Υποκατέστησε η έννοια αυτή την έννοια του «Θεού» σαν την κύρια πηγή νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας? Ήταν αυτό τότε (παρελθοντικός χρόνος) κάτι το θετικό?!"
=
"Κανένα άλμα δεν κάνει. Είναι κολημμένος στο παρελθόν
από κούλης ο μαλάκας, που επιτέλους κατάλαβε 11:38μμ, Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

  τότε που η αστικές επαναστάσεις ήταν προοδευτικές.

Γι'αυτό ακριβώς είναι εθνικιστής. Είναι το πρόβλημα του Λενινισμού."

και δύο σημεία:

1. "Είναι το πρόβλημα του Λενινισμού." Τελικά η Σοβιετική Ένωση ήταν εθνικό κράτος? Μήπως ήταν λάθος του Λένιν που επέτρεψε στους Φιλανδούς να δημιουργήσουν εθνικό κράτος? Μήπως είναι δέιγμα του άκρατου εθνικισμού των Φιλανδών ότι έχουν άγαλμα του Λένιν στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσάς τους?

2. Ένοια του έθνους ώς πηγή της κρατικής εξουσίας σε αντικατάσταση του θεού (δηλαδή η σύγχρονη ένοια του έθνους), διατυπώθηκε για πρώτη φορά με σαφίνεια στη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη" της γαλλικής επανάστασης. (Αυτό μπορεί να το βρεί κανείς σε οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας εκτώς από το πρόσφατο της 6ης δημοτικού καθώς η συγκεκριμένη θέση έχει λογοκριθεί κατά το ήμισι.). Είναι σφάλμα να ταυτίζουμε την ένοια του έθνους στην περίοδο των εθνικών κρατών με τα εθνωτικά στοιχεία που προϋπήρχαν. Βέβαια τα εθνικά κράτη συγκρωτήθηκαν για να προστατέψουν την ατομική ιδιοκτησία των αστών αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα (δηλαδή το βαθύτερο αίτιο). Αν τώρα πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, ίσως ναι αλλά είναι αυτή που έγινε πραγματικότητα, οπότε μάλλον ήταν η επικρατούσα στις τότε συνθήκες. Τώρα αν αυτή η διακύρηξη έγινε πράξη (δηλαδή η λαϊκή κυριαρχία) το έχει απαντήσει η ίδια η ιστορία. Για τον λόγο αυτό έγινε η κομμούνα και δυστοιχώς έχασε. Τα εθνικά κράτη τότε ήταν πραγματικά προοδευτική εξέληξη σε αντίθεση με τις σημερινές καπιταλιστικές ολοκληρώσεις που γίνονται καταπατώντας και όχι προσφέροντας δικαιώματα σε ευρύτερα τμήματα του λαού. Ήδη από το 1871 το κοινωνικό αίτημα είναι η αντικαπιταλιστική προλεταριακή επανάσταση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License