Κατάληψη Μυλλέρου & Γερμανικού: «Ντου» των ΜΑΤ με νόμο τού '38

Με... σύμμαχο έναν μεταξικό νόμο, διμοιρίες των ΜΑΤ εκκένωσαν βίαια, παρουσία εισαγγελέα, το κατειλημμένο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μυλλέρου και Γερμανικού στο Μεταξουργείο, χθες στις 6.30 τα ξημερώματα. Συνέλαβαν τρία άτομα και τα οδηγήσαν στην Εισαγγελία, παρά το γεγονός ότι αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου επισήμαναν πως δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των συλληφθέντων.

post image

Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε γύρω στις 4 τα ξημερώματα και στις 6.30 ολοκληρώθηκε με την εκκένωση του κτιρίου, το οποίο αποτελεί μέρος του παλιού εργοστασίου του Κεραμεικού και λειτουργούσε τους τελευταίους εννέα μήνες ως αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος -κατάληψη στέγης. «Σύμμαχος» αστυνομικών και δικαστικών αρχών ο μεταξικός νόμος 1539 του 1938 περί «κατάληψης δημοσίων κτημάτων».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στις 6 το απόγευμα στην Εισαγγελία, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα και τους άφησε ελεύθερους.

«Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η επιμονή αστυνομικών και δικαστικών αρχών να ασκηθούν διώξεις, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι του δήμου επισήμαναν πως δεν το επιθυμούν και με την παρουσία τους στα δικαστήρια», επισημαίνει η κ. Κούρτοβικ, δικηγόρος των συλληφθέντων.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε στο κατειλημμένο κτίριο, τα ξημερώματα, δεν υπήρχε μήνυση από το Δήμο Αθηναίων. Τις μεσημεριανές ώρες επιδείχτηκε στους δικηγόρους που ζητούσαν επίμονα τη μήνυση, η οποία φαίνεται να κατατέθηκε στις 6 το πρωί, μαζί με την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος θα προχωρήσει στην ανάπλαση του κτιρίου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί δημοτική πινακοθήκη, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ή γραφεία του δήμου, ενώ έχει ζητηθεί από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού να εξετάσει το κτίριο, προκειμένου να διαπιστώσει αν προστατεύει τον ιστορικό χαρακτήρα του ή όχι.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δημαρχείο Αθηνών, ενώ ανάλογη εκδήλωση είχε γίνει στα τέλη Απριλίου στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν καταλήψεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις οποίες γίνονται εκδηλώσεις, ακόμη και μαθήματα σε αλλοδαπούς. Είναι σεβαστές από όλες τις δημοτικές αρχές και έχουν την αποδοχή και των κατοίκων των περιοχών αυτών.Α.Κ. ΜΩΡΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2007
 

Εικόνες:

από Tar 31/05/2007 4:17 πμ.


post image
 

Εικόνες:


post image
 Μπύρα είχε βρε γελοίε

Εικόνες:


... η δημοτική αρχή χρισιμοποίησε τον ίδιο μεταξικό νόμο. Παρεπιπτόντως σε μερικές εβδομάδες θα γίνει το δικαστήριο εάν δεν πάρει αναβολή! 

(αναδημοσίευση από ΑΥΓΗ, 30/5/2007)

Μεταξικό νόμο του 1938 "ξέθαψαν" οι διωκτικές αρχές για να πραγματοποιήσουν τη βίαιη εκκένωση χθες τα ξημερώματα του κατειλημμένου κτιρίου, μέρους του παλιού εργοστασίου του Μεταξουργείου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μυλλέρου και Γερμανικού.

Σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε στις 4 π.μ. (!), διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στις 6.30 π.μ. στο κτίριο, το οποίο τους τελευταίους 9 μήνες λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος και κατάληψη στέγης. Η αστυνομία, μάλιστα, κατά την εισβολή συνέλαβε τρία άτομα, που βρίσκονταν μέσα εκείνη τη στιγμή, τα οποία παρέπεμψε στον εισαγγελέα -κατόπιν εντολής της εισαγγελέως ποινικής δίωξης- με βάση τον μεταξικό νόμο 1539 του 1938, που αφορά την "κατάληψη δημοσίων κτημάτων". Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. επικαλούνταν για την εισβολή την ύπαρξη μήνυσης εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, η οποία, όμως, έχει χθεσινή ημερομηνία κατάθεσης, που σημαίνει ότι κατατέθηκε μετά την εισβολή των ΜΑΤ, εκτός αν δεχθούμε ότι ο Δήμος κατέθεσε τη μήνυση στις 3 τα ξημερώματα!

Ο δήμος πάντως ανακάλεσε μετά από λίγες ώρες τη μήνυση (προηγήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλληλέγγυων έξω από το δημαρχείο Αθηνών), ενώ στα δικαστήρια το απόγευμα βρέθηκαν εκπρόσωποι του δημοτικής αρχής προκειμένου να εκφράσουν την επιθυμία της να μην ασκηθεί δίωξη. Τελικώς, παρά την αρχική επιμονή αστυνομικών και δικαστικών αρχών να ασκηθούν διώξεις στους συλληφθέντες, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί μέρος του ιστορικού εργοστασίου του Μεταξουργείου, το οποίο ο Δήμος Αθηναιών θέλει να μετατρέψει σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, καθώς και πινακοθήκη (πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και τη δημιουργία γραφείων του δήμου). Την κατασκευή μάλιστα του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία "Κάστωρ", που είναι θυγατρική της γνωστής κατασκευαστικής "Άκτωρ". Το εργο συγχρηματοδοτείται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, γεγονός που καθιστά εμφανή τον λόγο.... βιασύνης των ενδιαφερομένων να εκκενωθεί η κατάληψη, καθώς οι τελικές ημερομηνίες εκταμίευσης των χρημάτων λήγουν στο τέλος του έτους.

Να σημειώσουμε επίσης πως το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του υπ. Πολιτισμού είχε ζητήσει να εξετάσει τη μελέτη του έργου, προκειμένου να διαπιστώσει αν η κατασκευή σέβεται τον χαρακτήρα του κτιρίου. Τις αμφιβολίες τους, πάντως, επ' αυτού εκφράζει και το μέλος του Συντονιστικού της "Ανοιχτής Πόλης" Χάρης Κωνσταντάτος θέτοντας επίσης το ερώτημα "αν η μελέτη του έργου προστατεύει τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου και δεν περιορίζεται στη διατήρηση της πρόσοψής του αλλοιώνοντας το εσωτερικό". Ακόμη ζητάει να γίνει γνωστό αν έχει αποφανθεί το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τη μελέτη, ενώ στηλιτεύει "την επιχειρούμενη εμπορική ανάπλαση του Μεταξουργείου στα 'πρότυπα' της συνοικίας του Ψυρρή".

Να επισημάνουμε, τέλος, πως οι καταλήψεις που λειτουργούν ως κοινωνικοί χώροι έκφρασης και παρέμβασης είναι αρκετές και κατά κανόνα έχουν την αποδοχή των κατοίκων, αλλά ακόμη και των δημοτικών αρχών ως αποτέλεσμα της πολύμορφης δράσης τους (πολιτικές εκληλώσεις, παρεμβάσεις σε τοπικά και κεντρικά ζητήματα κ.λπ.).

Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License