ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣΒΙΕΣ!

προκυρηξη με αφορμη το athens pride 2007

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣΒΙΕΣ!


Ο Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αμερική, ασιάτης στην Ευρώπη, μεξικανός των ΗΠΑ στο Σαν Ισίδρο, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, ιθαγενής στους δρόμους του Σαν Κριστομπάλ, αλητοπαρέα στη Νέζα, ροκάς στην πανεπιστημιούπολη, εβραίος στη Γερμανία, συνήγορος του πολίτη στο Υπουργείο Άμυνας, φεμινιστής σε πολιτικά κόμματα, κομμουνιστής στη μεταψυχροπολεμική εποχή, κρατούμενος στη Σινταλάπα, ειρηνιστής στη Βοσνία, ιθαγενής Μαπούτσε στις Άνδεις, δάσκαλος του συνδικάτου CNTE, καλλιτέχνης χωρίς γκαλερί ούτε πορτοφόλι, νοικοκυρά ένα Σάββατο βράδυ σε οποιαδήποτε γειτονιά οποιασδήποτε πόλης οποιουδήποτε Μεξικού, αντάρτης στο Μεξικό του τέλους του 20ου αιώνα, απεργός στη Συνομοσπονδία Εργατών Μεξικού, ρεπόρτερ που κλείνει ‘τρύπες’ στις μεσαίες σελίδες, φαλλοκράτης στο φεμινιστικό κίνημα, γυναίκα μόνη στο μετρό μετά τις 10 το βράδυ, συνταξιούχος που διαμαρτύρεται στην κεντρική πλατεία, αγρότης χωρίς γη, περιθωριακός εκδότης, φοιτητής, διαφωνών με το νεοφιλελευθερισμό, συγγραφέας χωρίς βιβλία ούτε αναγνώστες, και βέβαια Ζαπατίστα του Νοτιοανατολικού Μεξικού

Τελικά ο Μάρκος είναι ένα οποιοδήποτε ανθρώπινο ον, σε αυτό τον κόσμο. Ο Μάρκος είναι όλες οι καταπιεσμένες μειονότητες που αντιστέκονται, εκρήγνυνται και λένε ‘Φτάνει πιά!’. Όλες οι μειονότητες την ώρα που πρέπει να μιλήσουν, και όλες οι πλειονότητες την ώρα που πρέπει να σωπάσουν και να υπομείνουν. Όλοι οι αποκλεισμένοι που αναζητούν ένα λόγο, το λόγο τους, αυτό που ξαναδίνει την πλειοψηφία στους αιώνια διασπασμένους –εμάς. Ότι ενοχλεί την εξουσία και τις καθησυχασμένες συνειδήσεις –αυτό είναι ο Μάρκος»"Ανέκαθεν η κυρίαρχη ιδεολογία παρουσίαζε την ομοφυλοφιλία ως μια μορφή παθολογίας, με τους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες να θεωρούνται το νοσηρό προϊόν μιας «διαταραγμένης» ανατροφής οι οποίοι χρήζουν θεραπευτική «μεταστροφή».


Με αυτήν τους την συναυτουργία, οι κοινωνικές επιστήμες, η ψυχολογία και η ιατρική προσέφεραν στα ΜΜΕ μια «επιστημονική» αιτιολόγηση για την καταπίεση των ομοφυλοφίλων. Διαχρονικά χρησιμοποιήθηκαν διάφορες κοινωνιολογικές – ψυχολογικές ή ιατρικές «ενδείξεις» που στήριξαν τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και φυλακές. Δικαιολόγησαν τον χωρισμό από τους αγαπημένους, την απομάκρυνση των παιδιών, την απόρριψη από εργασίες ή και την απόλυση. Και για γενικά όσων η σεξουαλική ταυτότητα και επιλογή δεν ακολουθεί την συμβατική ετεροφυλοφιλική νόρμα τις κατάφωρες διακρίσεις στο πλαίσιο του νόμου και της κοινωνίας συνεπικουρούμενη από τον αναχρονιστικότερο, ηθικολόγο και υποκριτικό θεσμό την εκκλησία.


Η καταπίεση των ομοφυλοφίλων αγγίζει κάθε πτυχή της ζωή τους. Υπολογίζεται ότι το 92% των ομοφυλόφιλων θυμάτων επιθέσεων βίας είχε γίνει στόχος λεκτικών επιθέσεων και απειλών στο παρελθόν, ενώ το 75% του συνόλου της ομοφυλοφιλικής κοινότητας θεωρούν ότι στο μέλλον θα γίνουν στόχος λόγο της σεξουαλικής τους επιλογής ή ταυτότητας. Οι οικογένειες καταγωγής ειδικά στην επαρχία αρνούνται να αποδεχθούν ένα ομοφυλόφιλο μέλος τους, ενώ στον εργασιακό τομέα υφίστανται διάφορες κυρώσεις ή στερούνται βασικά δικαιώματα υπηρεσιών, όπως συντάξεις, επιδομάτων και αδειών πατρότητας ή μητρότητας. Ενώ σε κοινωνικό επίπεδο η εκκλησία εξαπολύει σταυροφορίες κατά του «ομοφυλοφιλικού τόπου ζωής».


Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι αποκρύπτουν την σεξουαλική τους προτίμηση, συστήνοντας τους ερωτικούς συντρόφους ως «φίλους» φτάνοντας συχνά να επινοούν ή να «αποκτούν αναγκαστικά» μνηστή ή σύζυγο. Όλοι αυτοί οι διπλανοί αόρατοι άνθρωποι, αναγκάζονται να ζουν εγκλωβισμένοι στο παρασκήνιο επειδή «έγκριτες» απόψεις -επιστημόνων, παπάδων ή πολιτικών όλοι τους αφιερωμένοι στην τάξη και στην «φυλετική» ηθική- θεωρούν ότι «η ομοφυλοφιλία αποτελεί σύμπτωμα νεύρωσης και σοβαρής διαταραχής της προσωπικότητας. Διότι πίσω από την «χαρούμενη» (gay), εξωτερική εμφάνιση του ομοφυλόφιλου ατόμου βρίσκονται ο πόνος και η οργή που ακρωτηρίασαν την ικανότητα για αληθινή ωρίμανση, υγιή ανάπτυξη και αγάπη». Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα ψεύτικο, ανυπόστατο, αντεπιστημονικό, αντικοινωνικό και ρατσιστικό. Αποκορύφωμα αποτελούν οι «θεραπείες μεταστροφής» για την «ίαση» των ομοφυλοφίλων και την αλλαγή τους σε ετεροφυλόφιλους με προεξέχοντα υπέρμαχο τον ελληνορθόδοξης καταγωγής Charles Socratides.


Κάτω από το βάρος των αγώνων των κινημάτων, η προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας ως παθολογική κατάσταση τείνει να γίνει εξαίρεση και όχι κανόνας αλλά δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει η κοινωνία με στόχο την απελευθέρωση να αναθεωρήσει τα στερεότυπα και τις κοινοτυπίες που υπάρχουν αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τον ρατσισμό που διακατέχει η ομοφυλοφοβία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε όχι μόνο να μιλάμε, αλλά και να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο, ο οποίος δεν θα θεωρεί δεδομένο ότι όλοι είναι ετεροφυλόφιλοι, όπως δεν είναι λευκοί, Έλληνες, χριστιανοί, ορθόδοξοι, ή όλα αυτά μαζί.


Η αλληλεγγύη στα κινήματα των ομοφυλοφίλων αφορά όλη την κοινωνία ανεξάρτητα σεξουαλικής ταυτότητας, επιλογής, ή προσανατολισμού ώστε οι ομοφυλόφιλοι να:


  • Βγουν στο προσκήνιο και να ζήσουν μια ορατή ομοφυλόφιλη κοινωνική ζωή, απαλλαγμένη από την ομοφοβία τις διακρίσεις και τον κοινωνικό ρατσισμό.

  • Αντιμετωπίσουν ισότιμα τις προκλήσεις της εφηβείας, της ενήλικης ζωής αλλά και της τρίτης ηλικίας.

  • Διεκδικήσουν ισότιμα τα ζητήματα πατρότητας ή μητρότητας.

  • Προβάλουν την πολιτισμική τους ποικιλομορφία.

  • Κατοχυρώσουν ισότιμα κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά δικαιώματα.


Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ούτε «ατομική παρέκκλιση» ούτε «ψυχικό νόσημα», αλλά σεξουαλική επιλογή και ταυτότητα. Δε είναι «κολλητική», ούτε επηρεάζει την εργασιακή ή επιστημονική ικανότητα, αντίθετα αποτελεί μια από τις πολλές διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης διαφορετικότητας.


Η χειραφέτηση των ανθρώπων είναι πρωτίστως πράξη πολιτική και όχι «ανδρική» ή «γυναικεία» ή «ετεροφυλοφιλική» υπόθεση και αφορά όλους ανεξάρτητα σεξουαλικού προσανατολισμού. Γιατί ο αγώνας για μια ελεύθερη κοινωνία ή θα είναι αγώνας από όλους για όλους ανεξαρτήτως ή δεν θα είναι για κανέναν!

Στα ιδεολογήματα του ή με αυτούς ή με έμας που προβάλει εκβιαστικά ο ηθικολόγος, φονταμενταλιστικός, εθνικοχριστιανικός straight κόσμος, δεν υπάρχουν διλήματα: Είμαστε όλοι πούστηδες, όλες λεσβίες.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΦΥΛΟ!

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ


από Μνήμων 23/06/2007 3:57 πμ.


Χαίρομαι πραγματικά που κάποια βασικά στελέχη της Α.Κ. έκαναν 20 και βάλε χρόνια να αλλάξουν άποψη, αλλά επιτέλους σταμάτησαν να αποκαλούν τους ομοφυλόφιλους ανώμαλους. Αν μάλιστα η παραπάνω άποψη αφορά και τους τραβεστί τότε έχουμε κοσμογονία, αφού όταν διάφοροι λούμπεν τύποι πλάκωναν στο ξύλο την Πάολα -γνωστή αναρχικιά τραβεστί στη δεκαετία του '80- στην πλατεία Εξαρχείων όχι μόνο αδιαφορούσαν αλλά τότε ακριβώς διατράνωναν τις επιστημονικές τους απόψεις περί ανωμαλίας!!! Βλέπετε τότε ήταν ισχυρά τα μουστάκια και το ματσίσμο, με την πιο λαϊκίστικη και καθηστερημένη έννοια...  Σήμερα φαίνεται ότι η άγρα "πελατών" ίσως να έχει δευρυνθεί και στους ομοφυλόφιλους για διάφορα κομματικού τύπου μαγαζιά... Πάντως όσο άσχημο είναι να φτύνει κανείς εκεί που έγλειφε, άλλο τόσο χυδαίο ακούγεται να γλύφει τις ροχάλες του. Λίγη σεμνότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και ιδιαίτερα όταν έχει λερωμένη τη φωλιά του.

από Πάολο Μαλντίνι 23/06/2007 8:18 μμ.


Η ΑΚ ήταν είναι και θα είναι στο πλευρό των καταπιεσμένων ομοφυλόφιλων. Λέρες ΚΚΕδες πίσω στις τρύπες σας. 

από Α-Μνήμων 23/06/2007 9:29 μμ.


Αυτά τα "κάποια βασικά στελέχη της Α.Κ." σε πληροφορώ ότι βρίσκονταν από τότε δίπλα στην Πάολα στις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους. Μάλλον κάποιους άλλους θα έχεις στο μυαλό σου. Μήπως οι δικοί σου σύντροφοι είναι αυτοί που έχουν "λερωμένη τη φωλιά τους"; Για ξαναπροσπάθησε.

από oloi pousthdes k lesvies 23/06/2007 10:38 μμ.


  alloi eimaste ''straight'',alloi gay k lesvies,alloi travesti,alloi amfi...

alla eimaste oloi anthrwpoi k den prepei na dexomaste katakriseis gia to ti niwthei o kathenas

gi' ayto prosoxh sto ti grafoume kamia fora, giati antitithemenoi sthn perithoriopoihsh me vash ton sexoualiko prosanatolismo den prepei na ginomaste k antistraight..

giati polloi edw mesa thn exoun dei edw mesa k sto xwro, oti gia na mhn thewroumaste ratsistes prepei nte kala na ginoume gay k lesvies... k ayto ratsismos einai


   Σου είπε να πάψεις να θεωρείες ότι υπάρχει κάτι ΚΑΝΟΝΙΚΟ κάτι ΙΣΙΟ (ΣΤΡΕΗΤ) και ότι εσύ ανήκεις σε αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι θα αποκλείονται από αυτό.

  Σου είπε να πάψεις να τρέχεις πίσω από τα φυλετικά στερεότυπα του συστήματος, σε μια κούρσα που για τους περισσότερους-ες είναι κουραστική και άγονη, ανούσια.

  Σου είπε να αφεθείς ελευθερος-η  να είσαι ο-η εαυτός σου. Ε' τώρα αν ο-η εαυτός σου είναι ο μάτσο-μαν ή η συντεφένια γκόμενα ε' τότε με γειά σου με χαρά σου, αυτό να είσαι, δικαίωμα σου. 

 

 


  Αλλά είναι ανεπαρκές. Κάπως πίσω από την εποχή. Δεν διαφαίνεται μέσα σε αυτό ιδιαίτρερος προβληματισμός για την ετεροκανονικότητα. Επίσης καμμία αναφορά στους τρανς. Είναι παράβλεψη ; Είναι μια προσπαθεια να φορεθεί λαικιστικός λόγος ακόμα και σε ένα τόσο "αντιλαϊκό" θέμα ; Δεν ξέρω. Η λογική "και αυτοί καυμένοι καταπιεσμένοι είναι, ας τους στηρίξουμε και αυτούς", οπωσδήποτε είναι κάπως πολύ προτιμότερη από τις αθλιότητες τύπου κκε, αλλά δεν φαίνεται και πολύ γόνιμη.

@

από @ 23/06/2007 11:17 μμ.


το θέμα ειναι τι γίνεται αν κάποιος είναι απο τον εαυτό του μάτσο μαν,αντιμετωπίζει τις κοπέλες σαν "μουνια",κλπ... δικαιολογούμε τα πάντα λέγοντας ότι "άστο μωρέ είναι ο εαυτός του".... όλοι είναι καλοί απο την φύση τους δηλαδή; αμα θες αυτό κράτα το για σένα... εγώ χριστιανός δεν είμαι.

από o den eimaste pousthdes k lesvies 23/06/2007 11:22 μμ.


  den dexomai kamia kanonikothta k kanena oro straight.. gi' ayto k grafw ''straight''

oute eipa oti kapoioi den me afhnoun na niwthw matso men (pou se kamia periptwsh den niwthw k den thelw na niwthw)

se ligo omws,kinoumenoi, orismenoi tou xwrou, apo mia ypervolikh euaisthisia gia ta dikaiwmata twn ''allwn, twn diaforetikwn'', tha thewroun olous tous eterofylofilous (gia na mh leme olo straight) ws ratsistes k katapiestes twn ''diaforetikwn''

den eimaste oloi gamiades k mounares,den eimaste oloi pousthdes k lesvies

prosoxh ligo sto ti skeftomaste k sto ti grafoume.den xreiazetai na ginoume antistraight

από bou regreg 23/06/2007 11:28 μμ.


 Εννοείται ότι ο άλλος θα είναι ο εαυτός του για πάρτη του και για όσους τους αρέσει ο εαυτός του.

Δεν θα πρέπει να πάει να βγάλει τη ματσομανίλα του εκεί που αυτή δεν εκτιμείται (ή εκεί που "εκτιμείται" με το ζόρι)

 

Πάντως για άλλο λόγο το είπα εγώ. 

από antistoixa 23/06/2007 11:28 μμ.


 polles gynaikes apo th fysh tous theloun na pisteyoun, oti aksizoun akrivws ayto to xarakthrismo,k malista goustaroun kiolas.aytes einai ta thymata tou susthmatos k oi antres ta katharmata pou theloun na gamane k na dernoun?poly ratsistikh h apopsh sou an ayto pisteyeis

από για σκέψου και εσύ αυτά που λες καλύτερα 23/06/2007 11:31 μμ.


 

από ''straight" 23/06/2007 11:34 μμ.


  an mporeis sta alla k ase tis eksypnades..

exw apanthsei se ayto pou rwtas,mhn pianese apo malakioules

 

από gb 23/06/2007 11:38 μμ.


  egrapsa oti oi akites prepei na prosexoun otan kravgasoun oti einai oloi poustides k lesvies na mi kalupsoun tous gay k tis lesvies.

an den katalabainete ti politiko exei to sxolio mou na to afisete sti 8esi tou parakalw na to krinoun oi xristes ki oxi na to kobete.

telos egw de nomizw oti exoume anagki kamia organwsi na mas prostateysei i na te8ei sto plevro mas ayti ti mera (oute m.k.o. na isastan bre), autoorganonomaste monoi mas, ksepername tous fobous mas, proxorame. xwris "antieksousiastika" dekanikia, xwris ti sumponoia kanenos!

kai gia na mi pareksigi8ei ki auto, na pw oti den exw problima me kanenan anarxiko i anarxikia, antieksousiastes, autonomes, akroaristerous klp, apla den m aresei i epeteiaki "allileggyi", moy myrizei ligo eisodismo kai foititiki evais8isia pou den tin exoume kamia anagki.

από bou regreg 23/06/2007 11:41 μμ.


  723705 Γόνιμη, ελπιδοφόρα σκέψη.
από bou regreg 4:51μμ, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

      Περί της κριτικής της ετεροκανονικότητας ο λόγος. Το lgtb κίνημα παράγει λόγο, ο οποίος πάει πολύ περά από την (στην καθυστερημένη κοινωνία που ζούμε απολύτως  απαραίτητη μεν, μίζερη δε....) διεκδίκηση ενός "δικαιώματος στην διαφορά". Παρουσιάζεται μία ανάγνωση-ερμηνεία του κόσμου και μαζί μια κατεύθυνση για τον μετασχηματισμό του, με βάση την συλλογική εμπειρία μιας κοινωνικής ομάδας. Οπως ακριβώς παλαιότερα συνέβει με την κριτική της πατριαρχίας. Ή ακόμα παλαιότερα με την κριτική της αξίας.

   Εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα πράγματα !

   Ο "μη-στρέητ"-queer, διεκδικεί έτσι το δικαίωμα όχι απλά να διαφέρει, αλλά να μην είναι υποχρεωμένος να ζει σε έναν κόσμο που -εγκληματικώς- θεωρεί τον εαυτό του "στρέητ", έναν κόσμο που θα τον καταπιέζει ούτως ή άλλως.

   Οπως  στο παρελθόν ο επαναστάτης προλετάριος, πάλευε όχι μόνο για να βελτιωθούν οι "συνθήκες της διαβίωσης του", ούτε για καμμία "δικτατορία του προλεταριάτου", μεσολαβημένη από το κόμμα, αλλά για την κατάργηση της τάξης του μέσα από την κατάργηση όλων των τάξεων.  

   Ας αγωνιστούμε λοιπόν όλοι για να ξεριζώσουμε από μέσα μας όση στρεητίλα, πολύ ή λίγη, μας κατατρώγει !

    Και παράλληλα να αγωνιστούμε για να απαλλαγούμε από την στρέητ κοινωνία μετασχηματίζοντας την.

   Λευτεριά (και) στους στρέητ !  

 

Οσο για τα άλλα που λες, είναι γεγονός ότι πολλοί στον "χώρο" έχουν την τάση να το παίζουν δικαστές και εισαγγελείς. Αυτό είναι πρόβλημα, αλλά είναι άσχετο με το θέμα πρόβλημα . Θα στο παίξει ο άλλος δικαστής για οτιδήποτε αν αυτό γουστάρει να κάνει.                                            

από ''straight'' 23/06/2007 11:45 μμ.


  giati oi gay k oi lesvies k opoiosdhpote ''allos'' (gia na mh mou thn peite pali) den exei thn anagkh na niwthei oti ''eimaste oloi gay k lesvies''

oute k oi alvanoi exoun thn anagkh na niwthoun oti ''eimaste oloi alvanoi''.. (entaksei kwloalvanoi eiste,tha poume oti eimaste k meis gia na mhn lupaste)

ligh prosoxh sth synthimatologia toy xwrou den vlaptei

από b reg 23/06/2007 11:51 μμ.


  Δικαίωμα της κάθε πολιτικης ομάδας και του καθένα είναι να λέει την άποψη του. Το ζήτημα είναι αν η συγκεκριμμένη άποψη προσφέρει τίποτα.  

από anomalos 24/06/2007 5:12 πμ.


Δεν απαγορευει προφανως κανεις στην Αντιεξουσιαστικη Κινηση να εχει την αποψη και να την καταθετει με προκηρυξεις κλπ, το θεμα ειναι οτι αν αυτη ειναι οντως η αποψη της γιατι την καταθετει τωρα; για μοιρασμα στο παρειντ και μονο; 364 μερες το χρονο δεν ειχε αυτη την αποψη; γιατι τοτε δεν εγραψε ουτε μιση αραδα στη βαβυλωνια για τους γκει/λεσβιες/lgtb/τρανς/αμφι...; και επισης εχω να κανω καποιες παρατηρησεις:

α) "ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣΒΙΕΣ!", οχι δεν εισαστε, ουτε ολοι αλβανοι εισαστε, ουτε (θα πρεπε να) ταυτιζομαστε σαν φυσικα προσωπα με τον εκαστοτε δεκτη ρατσισμου/υποτιμησης. Αυτο που μας συνδεει ειναι η αλληλεγγυη στον αγωνα για την καταστροφη αυτου του κοσμου και την οικοδομηση ενος αλλου, ισοτιμιας και αυτονομιας. Δεν (θα πρεπε να) επικαλουμαστε τους συναισθηματισμους η τις ενοχες του ανθρωπου που του μοιραζουμε μια προκηρυξη, αλλα να εμπιστευομαστε τη σκεψη και την κριση του.

β) οταν αναφερουμε ποσοστα, κι ερευνες καλο ειναι να αναφερουμε και την πηγη τους, παρ ολα αυτα ομως καλο ειναι να αποφευγονται γιατι δειχνουν ενα ψευδο-επιστημονικιστικο λαϊκισμο.

γ) "Κάτω από το βάρος των αγώνων των κινημάτων, η προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας ως παθολογική κατάσταση τείνει να γίνει εξαίρεση και όχι κανόνας αλλά δεν αρκεί αυτό." Ε λοιπον αυτο ειναι μεγιστο ψεμμα. Δε ξερω σε ποια ακριβως "κινηματα" αναφερονται οι συγγραφεις, παντως η ομοφυλοφιλια αφομοιωθηκε κατα τον τροπο που αφομοιωθηκε απο το συγχρονο κοσμο σε συντριπτικο ποσοστο χαρη στην εμπορευματικη εικονα του κοινωνικα επιτυχημενου γκει και στην αποδοχη που βρηκε αυτη, ακριβως σαν εικονα-προτυπο, και σε μεμονωμενες περιπτωσεις γκει που εγιναν "αποδεκτοι" απο τον περιγυρο τους, χαρη στις ικανοτητες τους σε καποιο επαγγελμα η τεχνη.

δ) απο κει και κατω, το κειμενο ειναι επιεικως απαραδεκτο και θα μπορουσε καλιστα να υπογραφει και απο την αριστερη πτερυγα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτα απο εναν μαλλον απογοητευμενο συντροφο που περιμενε καπως διαφορετικη μια "προκηρυξη αναρχικων" (με την καλη εννοια).

από red-black 24/06/2007 9:19 πμ.


 η ΑΚ εβγαλε μια καλη - για εμενα- ανακοινωση και εκει πρεπει να στεκομαστε. Με το να σχολιαζεται η καθε ανακοινωση με "αμαρτιες παλιες" που ισχυουν-δεν ισχυουν, εχουν γινει περασαν και παει ( δεν λεω καλο ειναι να θυμομαστε και να μην ξεχναμε) αλλα πολλες φορες αυτο μας κανει να χανουμε το δασος.
Εγω που δεν ανηκα ουτε ανηκω στην ΑΚ αλλα συμμετεχω σε δρασεις που καλουνται απο την ΑΚ συχνα, ασχετα με το αν διαφωνω σε διαφορα με οσους την πλαισιωνουν, την θεωρω την ανακοινωση ως μια πολυ καλη κινηση απο πλευρας των παιδιων!

...

από ιάσων από ακ αθηνας 24/06/2007 12:22 μμ.


δεν με ενδιαφέρει να απαντήσω στις κακεντρέχιες που για μια ακόμη φορά γράφονται εδω μεσα εκμεταλλευομενοι καποιοι τη ανωνυμια τους και την ελλειψη πολιτικης ευθυνης κακοποιωντας το ιντυμεδια. αλλα επειδη καποια ατομα (δυστυχως) διαμορφωνουν αποψη εδω θελω να διευκρινισω οτι: το κειμενο σαφως αποτελει μια πρωτη προσεγγιση με το θεμα και επισης ειναι προκυρηξη! οχι μπροσουρα η εκδοση!!!!!!!! δηλαδη ειναι περιορισμενου χωρου....... επισης στη βαβυλωνια 11 υπαρχει σχετικος φακελος και περισυ εγινε εκδηλωση στο νοσοτρος σχετικη με το θεμα (καποιοι εχουν επιλεκτικη μνημη).προφανως η δραση για το θεμα δεν εξαντλειται με το να βγαλουμε μια προκυρυξη σε ενα ετησιο φεστιβαλ με πολλες προβληματικες. η κριτικη καποιων ας μεινει σε πολιτικο επιπεδο και οχι μικροαστου εφηβου. αν γουσταρετε να κανετε κατι αλλο και καλυτερο απλα καντε το αλλα μη μας γκρινιαζετε 

από ω 25/06/2007 3:35 πμ.


Όπως ειπώθηκε, το (καπιταλιστικό) σύστημα δεν ενδιαφέρεται καθόλου στο να εμποδίσει το ελεύθερο σεξ ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή οχι φύλου. Αυτοί που έχουν το πρόβλημα είναι το συντηριτικό κομμάτι της κοινωνίας. Καμία σχέση με σύστημα πάντως. Εμείς θα πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες κινήσεις επειδή πιστεύουμε στο δικαίωμα της διαφορετικότητας. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να αναλωνόμαστε όμως μόνο σε αυτά γιατί έτσι γινόμαστε ακίνδυνοι απέναντι στο σύστημα. Οι γκευ, εξ' άλλου, προέρχονται απο όλες τις τάξεις της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και της αστικής.

από ( ) 03/03/2008 6:49 μμ.


"Όπως ειπώθηκε, το (καπιταλιστικό) σύστημα δεν ενδιαφέρεται καθόλου στο να εμποδίσει το ελεύθερο σεξ ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή οχι φύλου. Αυτοί που έχουν το πρόβλημα είναι το συντηριτικό κομμάτι της κοινωνίας. Καμία σχέση με σύστημα πάντως."

Μάλιστα! Και αυτό το συντηρητικό κομμάτι (που παρεπιμπτόντως είναι και πλειοψηφικό) γιατί διακατέχεται από αυτές τις συντηρητικές ιδέες; Μεταφυσικά του ήρθαν, όπως η γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. Όλα τα κυριαρχικά κοινωνικά συστήματα ενδιαφέρονταν για τον τρόπο ζωής των μελών της κοινωνίας τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να την αναπαράγουν. Το ίδιο και ο καπιταλισμός. Μήπως δεν ελέγχεται η ζωή μας από όλες τις κοινωνικές συμβάσεις που υπαγορεύονται από το σύστημα; Μήπως ακόμα και ο τρόπος που ερωτεύομαστε δεν επηρεάζεται από το πλαίσιο στο οποίο ζούμε; Και ποιός καθορίζει αυτό το πλαίσιο; Ο καπιταλισμός λοιπόν ενδιαφέρεται για τον τρόπο που συνάπτουμε τις ερωτικές και σεξουαλικές μας σχέσεις. Όχι με την απλοϊκή λογική ότι π.χ. η ομοφυλοφιλία δεν του εξασφαλίζει την απόσπαση υπεραξίας κ.λπ. Το ενδιαφέρον/έλεγχος του συστήματος έγγυται στο ότι σκοπός του είναι η αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης με το λιγότερο κόστος. Γι' αυτό πρώτον χρειάζεται την οικογένεια και το ρόλο των γυναικών μέσα σε αυτήν, οι οποίες τραβάνε και το ζόρι του μεγαλώματος των παιδιών (την εν δυνάμει νέα εργατική δύναμη για το καπιταλιστικό σύστημα). Σ' αυτό το σχήμα δε χωράει ομοφυλοφιλική σχέση, οπότε επίσημα η τελευταία έχει απορριφθεί από το σύστημα, είτε ως παρέκκλιση, είτε ως ασθένεια, είτε ως ανηθικότητα κ.λπ. Όλες αυτές οι έννοιες που συνόδευαν και συνοδεύουν την ομοφυλοφιλία δεν προέκυψαν ξαφνικά και αυθόρμητα από το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Ήταν και είναι η επίσημη πολιτική του κράτους, οι αποφάνσεις της επιστήμης του συστήματος. Πώς εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ή ακόμα και τώρα σε πολλές καπιταλιστικές χώρες η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη; 'Η γιατί η μοιχεία παλιότερα και στην ελλάδα διώκοταν και ποινικά; Το σύστημα όμως έχει και άλλα κέρδη από τον σεξισμό και την ομοφοβία. Το αίσθημα της ενοχής από τα "παρεκκλίνοντα", ως προς την κανονικότητα, ατόμων είναι ο αποτελεσματικότερος έμμεσος έλεγχος των ζωών τους. Η εσωτερίκευση αισθημάτων κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι το πρώτο όπλο της καταστολής αντιστάσεων και της διαγωγής μιας ανεξάρτητης ή αντισυμβατικής ζωής. Τέλος η δυνατότητα περιθωριοποίησης αυτών των κοινωνικών ομάδων από την υπόλοιπη κοινωνία είναι βούτυρο στο ψωμί του συστήματος, αφού έτσι μπορεί να διασπάσει τους καταπιεσμένους κατασκευάζοντας διαχωρισμούς και ανταγωνισμούς ανάμεσά τους.

Η άποψη που εκφράστηκε από τον "anomalos" και τον "ω" είναι μια φιλελεύθερη κόπια που εδράζει το πρόβλημα στις ατομικές επιλογές απλά. Δηλαδή λίγη ανοχή να δείξουμε όλοι παιδιά και όλα μια χαρά θα είναι. Και όσοι επιμένουν στο συντηρητισμό τους θα τους απομονώσουμε και ...καθαρίσαμε. Ο Ανδιανόπουλος και ο Κακλαμάνης δε θα έλεγαν και κάτι διαφορετικό....

από nikhtas 05/03/2008 10:45 μμ.


ayta ta leei kai o N. Kaklamanhs

 nai nai o dhmarxos ths athinas...sto tsak htan na symfwnhsei gia to persino pride...ante na doume fetos...omws oute o SYRIZA to sthrikse ...

από ade 06/03/2008 5:08 πμ.


Oi dhmotes "tou" ta lene? Afto mas noiazei. Otan vgaino sto balkoni

den vlepo ton ...nikhta. Allous vlepo... Ade bravo.  

από φάκα δώρο 07/03/2008 11:44 πμ.


Όπως κάθε σύνθημα, καταδικασμένο - από τον εμβληματικό λόγο που καλείται να εκφέρει - στη σχηματοποίηση, τη γενίκευση και άρα και στην υπεραπλούστευση, έτσι και το συγκεκριμένο θέλοντας να δόση έμφαση στην αλληλεγγύη προς τους ομοφυλόφιλους σχηματοποιεί, γενικεύει και υπεραπλουστεύει. Μέχρις εδώ καλά, όλα τα συνθήματα έτσι δουλεύουν.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο, όπως και σε αντίστοιχα του τύπου "είμαστε όλοι Αλβανοί" , έχουμε ένα επιπλέον και σοβαρότερο πρόβλημα : το σφετερισμό του ρόλου του θύματος και την -με τις καλύτερες ενδεχομένως των προθέσεων- υποκατάσταση και αντιπροσώπευσή του. Θύμα και αλληλέγγυος, αυτός που υφίσταται τη βία και αυτός που συμμαχεί να την αποτρέψει, είναι στην ίδια πλευρά αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η ταυτισή τους στην καλύτερη περίπτωση προσβάλλει ή θα έπρεπε να προσβάλλει το άμεσο θύμα ενώ στη χειρότερη υποδηλώνει κάτι περισσότερο από αλληλεγγύη, υποδηλώνει ή γεννά -ακούσια να δεχτώ- τις προϋποθέσεις για "αγώνα εξ' ονόματος". Κι αυτό νομίζω αντίκειται πολλαπλώς στην έννοια και την ουσία κάθε αντεξουσιαστικού αγώνα. 

Δεν είμαστε όλοι ομοφυλόφιλοι. Ευτυχώς. Και αυτή είναι και μία βασική για μένα άξια λόγου υπερασπιστική γραμμή της όποιας διαφορετικότητας, εκτός από την προφανή που προβάλλει την κατάργηση του μονοπώλιου της βίας από τις κυρίαρχες τάξεις και τις δομές που διαμορφώνουν και την αντίστοιχη κοινωνική, ατομική απελευθέρωση. Η διαφορετικότητα πλουτίζει την ανθρωπότητα. Η διαφορετικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαλεκτική κίνηση, σύνθεση και προαγωγή του συνόλου. Δεν είμαστε όλοι ομοφυλόφυλοι.

Και περεταίρω, δεν είναι όλοι οι ομοφυλόφυλοι καταπιεσμένοι. Υπάρχουν και ομοφυλόφιλοι καταπιεστές. Δεν είναι όλοι οι ομοφυλόφιλοι εξ ορισμού "μη ανώμαλοι". Βαριά λέξη έτσι κι αλλιώς που δεν περιγράφει το πρόβλημα. Το πρόβλημα, ένα απ' τα κυριότερα τέλος πάντων στην ανθρώπινη συνθήκη, είναι η δυσλειτουργική αυτοεικόνα. Και στο θέμα αυτό κανείς δεν εξαιρείται. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ανώμαλοι που η δήθεν σεξουαλική τους ταυτότητα αποτελεί προσωπείο που κρύβει άλλα θέματα (όπως ένα βαθιά πληγωμένο εγώ που αναζητά συνάντηση με τον ευατό για να επουλώσει τις πληγές του) και υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι και ποσοστιαία ετεροφυλόφιλοι που αντίστοιχα "επιλέγουν" μια ψευδεπίγραφη σεξουαλική ταυτότητα. Το πρόβλημα του αυτοπροσδιορισμού τίθεται εκ των πραγμάτων για όλους τους ανθρώπους. Το θέμα της πραγματική διεκδίκησης του αυτοκαθορισμού και της απελευθέρωσης ισχύει και για τους δύο.

Εκεί ο αγώνας είναι κοινός. Και βέβαια "δεν είμαστε όλοι ομοφυλόφιλοι", αλλά σαφώς και θα αναδείξουμε τις εκ των πραγμάτων πολύ περισσότερες διακρίσεις που υφίστανται λόγω σεξουαλικής ταυτότητας οι ομοφυλόφιλοι. Έχουν κατα τεκμήριο και μέχρι αποδείξεως του εναντίον και οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι και οι μουσουλμάνοι σε ένα χριστιανικό περιβάλλον και ένα σωρό άλλοι "διαφορετικοί" έναν πρόσθετο λόγο να καταπιέζονται. Αλλά όχι να πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο:

1. Ομοφυλόφιλος=καταπιεσμένος (γιατί μια εξίσωση θα πρέπει να ισχύει και αντίστροφα)

2. Καταπιεσμένοι=όλοι

3. Άρα όλοι ομοφυλόφιλοι

Απλή τυπική λογική βγάζει το συλλογισμό έγκυρο, αλλά μη αληθή, άρα χωρίς καμία ορθότητα και αποδεικτική αξία.

Φιλικά

Μπράβο στην κίνηση, όπως και να' χει και οι προβληματισμοί παρατίθενται και ελπίζω να εκληφθούν καλοπροαίρετα.

από α 08/03/2008 4:11 μμ.


καλως να ειστε ....

 

επιλεγει κανεις τη σεξουαλικοτητα του? Πως γινεται αυτο?

Και δευτερον, πως ειναι ταυτοτητα? Μηπως θα πρπε οι ταυτοτητες μας να λενε και τις σεξουαλικες μας επιλογες?

Επισης αν ειναι επιλογη πως ειναι ταυτοτητα? Αν επιλεξω κατι διαφορετικο τοτε αλλαζω και ταυτοτητα? Η μηπως η επιλογη γινεται απαξ δια παντος?

Ορισμενα πραγματα δε στεκουν νομιζω ουτε με την κοινη λογικη.

από πολιτες της κολασης 09/03/2008 2:29 μμ.


Ο Βιλχεμ Ραιχ ειχε γραψει σ ενα βιβλιο του πως το να εισε ομοφυλοφιλος ειναι αρρωστια γιατι στις πρωτογονες κοινωνιες δεν υπηρχαν τετοιοι.Το ιδιο ελεγε για τον σαδομαχισμο οπου στα πρωτα σταδια του θεραπευεται κιολας.

Η ομοφυλοφιλική πράξη είναι συνηθισμένη σεξουαλική έκφραση στις περισσότερες φυσικές κοινωνίες, τόσο των ζώων, όσο και των πρωτόγονων ανθρώπινων κοινωνιών. Αν ο Ράιχ είχε πει κάτι τέτοιο είναι πέρα από ανακρίβεια και ένα σεξιστικό σχόλιο.

Όσο για τον όρο ταυτότητα προφανώς εννοείται η σεξουλική ταυτότητα του ατόμου, ο τρόπος με τον οποίο ικανοποιεί τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες, όπως αντίστοιχα μιλάμε για πολιτική ταυτότητα εννοώντας τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του κάθε ανθρώπου ως προς τα κοινά. Η έννοια της επιλογής έχει να κάνει με την ελεύθερη έκφραση των σεξουλικών τάσεων του κάθε ατόμου, χωρίς επικύρωση, επιτήρηση, απαγόρευση ή απόρριψή του από έξω. Και αν θες το δικαίωμά του στον ελεύθερο πειραματισμό πάνω στη σεξουαλικότητά του.

από αυτόνομος 09/03/2008 9:36 μμ.


Όσο για τον Ράιχ, έχει πει πολλά σπουδαία και πρωτοπορειακά πράγματα

(για τα οποιά ήρθε σε ρήξη με τα επίσημα κομμουνιστικά κόμματα), όπως-χοντρικά- ότι ο χαρακτήρας της επανάστασης θα πρέπει να είναι σεξο-οικονομικός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθε τι που είπε είναι και σωστό...Ο Ραιχ ειχε πει και αρκετά πράγματα που αποδείχτηκαν αμφιλεγόμενα ή και πατάτες ακόμα. Οπως ότι η ερωτική στέρηση δυσκολεύει την εργασία...(και η απόλαυση την ευκολύνει...). Μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού(δυτικού ή ανατολικού) και του συνακόλουθου αλλωτριωμένου χαρακτήρα της εργασίας σίγουρα ήταν πολύ λάθος να υποστηρίξει κάτι τέτοιο...Όσο για αυτό για τους ομοφυλόφυλους είναι πατάτα σκέτη... Η ζωή, τα κινήματα και η κοινωνία η ίδια, φρόντισαν να τον διαψεύσουν. 

από ..|.. 10/03/2008 12:18 μμ.


βασικά δν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ των ζώων υπήρχαν ανέκαθε και δεν είναι συμπεριφορά που οφείλεται σε κάποια γενετική αλλαγή.

από την άλλη οι άνθρωποι είχαν και αυτοί ανέκαθεν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά πάλι αυτό δν έχει σχέσει με γενετικές αλλαγές. Αλλαγές που έχουν συμβεί στους ανθρώπους λόγω του κακού τρόπου ζωής και της εκτεταμένης έκθεσης σε ακτινοβολία και χημικά και αμβλύνουν τις διαφορές μεταξύ των φύλων σε επίπεδο καθαρά φυσικό. Χαλάει η ποιότητα του σπέρματος και υπάρχουν προβλήματα στην εξαγωγή των όρχεων, που προφανώς δημιουργούν αναπαραγωγικό πρόβλημα

Δεν δύναται να υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στις πρωτόγονες κοινωνίες, γιατί δεν είχε καμία χρησιμότητα (από θέμα επιβίωσης) να υπάρχουν. Στις πρωτόγονες κοινωνίες υπήρξαν οι ομαδικοί γάμοι, ακόμα και μέσα στις ίδιες οικογένειες, υπήρξε η πολυανδρία, η πολυγαμία, η μονογαμία.

Η κάθε μορφή οικογένειας και των σεξουαλικών σχέσεων που υπήρχαν, εξαρτιόντουσαν καθαρά από το ζήτημα της επιβίωσης, και της παραγωγής.

Για παράδειγμα, στις πρωτόγονες κοινωνίες, όταν μια φυλή είχε μικρό αριθμό ανθρωπων, αναγκαστικά είχε και μικρή παραγωγή, άρα είχε μεγάλες πιθανότητες να μην επιβιώσει. Επομένως ήταν φυσικό να υπάρχει ο ομαδικός γάμος ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια, ανάμεσα σε αδερφούς και αδερφές, και να υπάρχει η αιμομειξία. Αν δεν γινόταν αυτό, η φυλή θα ήταν καταδικασμένη σε θάνατο.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούσαν να υπάρξουν ομοφυλοφιλικές τάσεις, γιατί δεν θα ήταν χρήσιμο στην επιβίωση της φυλής. Αντιθέτως, θα έβαζε την φυλή σε κίνδυνο.

Έτσι, πάντα με πρωταρχικό παράγοντα την παραγωγή, και τις σχέσεις που υπάρχουν σ'αυτην, σχηματίστηκαν και οι άλλοι τύποι οικογενειών, και άλλοι τύποι κοινωνιών, οι οποίοι καθόριζαν τις μορφές των σεξουαλικων σχέσεων.

Η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ, πριν τη δημιουργία του κράτους. Δημιουργήθηκε μαζί με άλλα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παιδεραστεία, η πορνεία, οι βιασμοί, η κτηνοβασία, η κοπρολαγνία, ο φετιχισμός κλπ κλπ.
Και προπάντων, όλα αυτά, δημιουργήθηκαν σε μικροαστικούς κύκλους. Είναι συνήθες φαινόμενο ο ξεπεσμός των μικροαστών, που παγιδεύονται μέσα στην δικιά τους σαπίλα.
Όλα αυτά τα φαινόμενα, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι φυσιολογικά. Δεν είναι "επιλογές". Προέρχονται απ' την ίδια σαπίλα του συστήματος. "Σάπια κοινωνία, σάπια μυαλά" όπως λένε...

Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι κάποιος ή κάποια γεννιέται gay, ή λεσβία.
Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια σωματική ατελεια (π.χ ερμαφρόδιτα), ή σε περιπτώσεις όπου οι ορμόνες καθορίζουν την σωματική σου διάπλαση.
Γιατί, καταρχάς οι ορμόνες δεν επιρεάζουν τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις, όπως για παράδειγμα, οι ορμόνες, ή το DNA, δεν επηρεάζουν για τον αν κάποιος γίνει δολοφόνος, ή διαλέξει να επαγγέλεται νταλικέρης κλπ κλπ.

Η επίδραση του κοινωνικού συνόλου είναι αυτή που σχηματίζει τον χαρακτήρα ενός ατόμου, και κατά συνέπεια και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Όμως το κοινωνικό σύνολο καθορίζεται από το σύστημα στο οποίο υπάρχει.
Έτσι για παράδειγμα, όταν εμείς, γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι δεδομένο ότι έχουμε αφομειώσει τις αξίες, όλες τις αντιληψεις που προωθεί, και έχουν κατασταλάξει μέσα στην ψυχοσύνθεση μας.

Γι' αυτον τον λόγο δεν μπορούμε να μην αποδεχτούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που ανέφερα παραπάνω, είναι κοινωνικά προβλήματα, και αποζητουν λύση.
Δεν μπορούμε να τα προσπερνάμε, ή να τα θεωρούμε ως κάτι το φυσιολογικο.

Το σίγουρο βέβαια είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότιδήποτε θέλει στο κρεβάτι του. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, και δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν.
Παρ'όλα αυτά, όμως, δεν μπορούμε να μην αναγνωρισουμε ότι αυτό το θέμα, είναι ένα θέμα που απαιτεί λύση, όπως και όλα τα άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Γι αυτ'ον τον λόγο, μου φαίνεται λίγο γελοία η ύπαρξη φεστιβάλ όπως το Athens Pride Festival. Νομίζω ότι δεν έχουν τίποτα να πουν και τίποτε να προσφέρουν.
Εντάξει ρε φίλέ, κάνεις ότι θέλεις στο κρεβάτι σου, και μαγκιά σου, από κει και πέρα τι μας πρήζεις τα ούμπαλα με ένα φεστιβάλ μου ως συνθημα του έχει "Έλα να το
ζήσεις. Έλα να βοηθήσεις."
Να ζήσω τι ρε παιδιά; Να βλέπω από δω gay κι από κει λεσβίες να φιλιούνται κι εγω να γουσταρω;

"...γιορτάζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας, αλλά και επιβάλλουμε την απαίτησή μας για όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες και πολίτισες..." λένε στο site τους (http://www.athenspride.eu/index.php?lang=gr)

Ποια δικαιώματα στερούνται σήμερα οι ομοφυλόφιλοι κλπ; Κανένα νομίζω, εκτός απ'αυτό του γάμου (στην Ελλάδα).
Ε, συγνώμη, αλλά δεν θα υποστηρίξω αυτό το αίτημά σας. Γιατί, όχι σαν κομμουνιστής, αριστερός, ή αναρχικός, αλλά ως απλός άνθρωπος, έχω μάθει ότι ο γάμος είναι μια νομική συγκατάθεση (στις μέρες μας) η οποία σου εξασφαλίζει κάποια δικαιώματα, τα οποία επρεπε ούτως ή άλλως θα έπρεπε να σου αναγνωρίζονται χωρίς την ύπαρξη του γάμου.
Για παράδειγμα, ο περισσότερος κόσμος παντρέβεται υπό τον φόβο του ότι σε περίπτωση που υπάρξει παιδί μέσα απ'αυτόν το γάμο, να καλύπτεται νομικά, για να μπορεί να πάρει διατροφή, ή σε περίπτωση που χωρίσει, να μπορεί να "αποζημιωθεί".

Αυτά ούτως ή άλλως έπρεπε να υπάρχουν μαζί με το κοινωνικό κράτος.
Επομένως είναι άτοπο να παλεύεις να νομιμοποιηθεί ο γάμος για τους ομοφυλόφιλους, αντί να παλεύεις να καταργηθεί ο γάμος σαν θεσμός.

Αυτά για την ομοφυλοφιλία. Δεν ειμαι ρατσιστής, και ποτέ μου δεν θα κορόιδευα έναν ομοφυλόφιλο, ή μια λεσβία. Προσπαθώ όμως να κατανοήσω την ύπαρξη αυτού του φαινομένου ως ένα κοινωνικό πρόβλημα, και να δω πως μπορεί να λυθεί.

από psycho 12/03/2008 11:58 μμ.


Όποιος μπορει, ας ρίξει μια ματιά στο βιβλίο του Φ. Ένγκελς: Η Καταγωγή Της Οικογένειας, Της Ατομικής Ιδιοκτησίας & Του Κράτους, και θα δεί πως όλα αυτά συνδεονται μεταξύ τους.

και μπαίνω σε πειρασμό να καλέσω καποιους να σε "λύσουν" αμέσως, με

ένα ωραίο κόψιμο για να μην εκτίθεσαι κιόλας ως ο ρατσιστής ομοφοβικός που κατά (όχι και πολύ) βάθος είσαι. Παρ'όλα αυτά δεν θα το κανω και ξέρεις γιατί; Γιατί αυτά που γράφεις έχουν (πάρα) πολύ μεγάλη πλάκα,από την εξής σκοπιά: για το πως η "επιστημονική" (χαχα...) σύνδεση τωνπάντων με την σφαίρα "παραγωγή", για το πόσο μια (εντελώς ξεπερασμένη)κοσμοθεώρηση που κτίζεται αποκλειστικά γύρω από την σφαίρα της "παραγωγής"μπορεί να συνταιριάξει τόσο αρμονικά με ρατσιστικές, φασιστικές, καταφρονητικές για ένα κοινωνικό υποκείμενο απόψεις σαν τις δικές σου. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που διάβασα την "καταγωγή της οικογένοιας"και να είμαι ειλικρινής δεν καλοθυμάμαι αν αυτές οι χαζομάρες που λεςμπορούν να συναχθουν άμεσα από εκεί. Αλλά εαν μπορούν, τότε πάρε τηνπαλιατζούρα για βιβλίο που μας προτείνεις και περιπάτειν...Και προτείνω να περιπατήσεις πολύ, μέχρι να φτάσεις πολύ μακριά...Και αν σου φαίνομαι άδικα σκληρός απέναντι στο ...άτομο σου, εσύ να δειςπόσο άδικος είσαι απέναντι σε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες...άντε μπράβο και αυτά έτσι επιεικώς και με μεγάλη κατανόηση για την απέραντηάγνοια σου... 

από psycho 13/03/2008 5:54 μμ.


Καταρχάς νομίζω πως πρεπει να ζητήσω συγνώμη για την γλώσσα που χρησιμοποίησα και αν ήμουν λίγο υπερβολικός, όπως για παράδειγμα εκεί που λέω για "σαπίλα".
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι "σάπια" άτομα, ή "αρρωστα". Απλώς με αυτην τη λέξη ήθελα να δείξω το ότι αυτά τα άτομα έχουν επιρρεαστεί από τον καπιταλισμό (όπως όλοι μας) και έχουν αφομιώσει κάποια λανθασμένα (κατα την αποψή μου) χαρακτηριστικά του. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα πως οι ομοφυλόφιλοι είναι κοινωνικό πρόβληβα και πρέπει να τους εξολοθρευσουμε! Όταν μιλούσα για κοινωνικό πρόβλημα, εννοούσα την ομοφυλοφιλία σαν κοινωνικό φαινόμενο, και όχι τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους! Αυτά τα δύο έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ τους.

Την κριτική την έκανα με κάθε καλή πρόθεση, όχι για να καταδικάσω τους ομοφυλόφιλους ή κάτι τέτοιο, αλλά για να εκφράσω την άποψη μου πάνω στο θέμα, παραθέτωντας τα επιχειρήματά μου. Και σε κάθε συζήτηση, είναι δεκτές όλες οι απόψεις, και ταυτόχρονα, όλες οι απόψεις τιθονται προς αμφισβήτηση.

Όμως φίλε αυτόνομε, νομίζω ότι εσύ, δεν κάνεις καλή κριτική σε αυτά που εξέφρασα. Γιατί δεν αντιπαραθέτεις τα δικά σου επιχειρήματα, στα δίκά μου, ώστε να μπορεσει να υπάρξει ένας διάλογος, κι έτσι να δημιουργηθεί αυτό που λεμε "πάλη ιδεών". Αντιθέτως, στηρίζεις την κριτική σου σε βρισιές και σε κατηγορίες, που όχι μόνο δεν έχουν καμιά βάση, αλλά προσβάλλουν και εσένα ως άτομο.

Το να σου λέει κάποιος την άποψη του (είτε είναι σωστή, είτε λάνθασμένη) πάνω σε ένα θέμα, κι εσύ να του απαντάς αποκαλώντας τον "φασίστα", "ρατσιστή", "ομοφοβικό" (sic!), "κοινωνικό υποκείμενο", "καταφρονητικό", "κοινωνικό πρόβλημα", και "χαζό" δεν είναι ούτε διαλογος, ούτε επιχείρημα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή αντιπαράθεσης. Η λασπολογία και οι βρισιές δεν χωράνε στον διάλογο.

Ειδικά εκεί που λες ότι "μπαίνεις σε πειρασμό να καλέσεις κάποιους να με "λύσουν" αμέσως, με ένα ωραίο κόψιμο..." πραγματικά δείχνεις τον χαρακτήρα σου.
Γιατί εγώ δεν μπήκα σαν δεξιός, ή σαν φασίστας, όπως μπαίνουν πολλοί, και να αρχίσω να γράφω μαλακίες, να βρίζω κλπ κλπ, για να δικαιούμαι κόψιμο από την ΣΟ.
Αντιθέτως, αυτά που έγραψα, τα έγραψα σαν κομμουνιστής, και είναι η άποψη μου πάνω σ'αυτο το θέμα. Και νομίζω ότι προσπάθησα να κρατήσω αυτά που έγραψα μακριά από βρισιές, για να διατηρήσω το επίπεδο της συζήτησης.
Κάθε τι που έγραψα, οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει, και να διατυπώσει τα επιχειρήματά του. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλες τις απόψεις, και πραγματικά θα χαιρόμουν αν γινόταν κάποια ουσιαστική κριτική πάνω σε αυτά που είπα. Δεν λογοκρίνω, ούτε φοράω παρωπίδες. Είναι αυτό φασιστικό;

Όμως εσύ, φίλέ αυτόνομε, όπως αποκαλείσαι, πετάς το μπαλάκι, από εσένα, στην ΣΟ, για να κάνει κάτι που εσύ πρέπει να κάνεις.
Γιατί αν εσύ νομίζεις ότι οι απόψεις μου είναι ρατσιστικές, πού ξερεις ότι το ίδιο νομίζει κι η ΣΟ; Αντί να κάτσεις να αντιπαρατεθείς, προτιμάς την εύκολη λύση, να φωνάξεις την ΣΟ, λες κι η ΣΟ είναι κάποιος "μπαμπούλας" ή κάποιος "προστάτης" ή το παιδί για όλες τις δουλειές!
Δεν λεω, η ΣΟ κάνει καλή δουλειά, και κόβει εκεί που χρειάζεται, αλλά δεν είναι λογικό για κάθε τι που γράφεται και διαφωνείς, και δεν έχεις τα επιχηρήματα να αντιπαρατεθείς, να φωνάζεις στην ΣΟ για κόψιμο!
Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχε κανένα comment στο indymedia γιατί όλοι που διαφωνούν μεταξύ τους θα φώναζαν στην ΣΟ για κοψίματα, αντί να κάτσουν να αντιπαρατεθούν!
Πιστεύω πως κι η ΣΟ έχει σημαντικότερα και πιο σοβαρά προβλήματα να λύσει, απ' το να ακούει στις εκκλήσεις του καθένα.

Και για να τελειώνω, εγώ δεν είπα ότι αυτά που έγραψα είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα, ούτε ότι είμαι ο Μέγας Θεωρητικός και άλλες τέτοιες μπαρούφες. Εγώ απλώς εξέφρασα την άποψη μου. Αυτήν την άποψη την έβγαλα όχι μόνο διαβάζοντας την Καταγωγή Της Οικογένειας του Ενγκελς, αλλά και μεσα από συζητήσεις που έχω κάνει με διάφορα άτομα. Στον Ένγκελς στηρίχτηκα για να πω για την σχέση της παραγωγής, της οικογένειας, και των σεξουαλικών σχέσεων.

Αν τώρα νομίζεις ότι μπορείς να αντιπαρατεθείς στον Ένγκελς τότε μαγκιά σου και χαρά σου. Και δεν το λέω αυτό για να κάνω τον Ένγκελς "εικόνισμα", αλλά επειδή ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας απ' τους μεγαλύτερους κοινωνιολόγους που πέρασαν ποτέ.
Αυτός, μαζί με τον Μαρξ, ήταν οι ιδρυτές αυτού που λέμε σήμερα "κομμουνισμός", μιας ιδεολογίας και κοσμοθεώρησης που έχει επηρρεάσει εκατομύρια, και δισεκατομύρια ανθρώπους ανα τον κόσμο.
Μιας κοσμοθεωρησης που έχει αλλάξει ουσιαστικά την ροή της ιστορίας επανειλημένα, και που εσύ την χαρακτηρίζεις ως "εντελώς ξεπερασμένη" και αντιεπιστημονική, γιατί όπως εσυ λες συνδέει τα πάντα με την παραγωγή.
Μήπως έχεις εσύ να προτείνεις κάτι καλύτερο;
Αν όντως έχεις, τότε κάντο, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κι εσύ ν' αλλάξεις την ροή της ιστορίας. (σοβαρά μιλαω, δεν το λεω ειρωνικά)

Και θα το ξαναπώ για τελευταία φορά: Δεν καταδικάζω τους ομοφυλόφιλους, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε!

"Δεν ειμαι ρατσιστής, και ποτέ μου δεν θα κορόιδευα έναν ομοφυλόφιλο,

ή μια λεσβία" ...θες να πεις ότι είσαι ..."ευγενικό" παιδί και δεν θα κοροιδευες τον άλλονγια την ..."αρρώστια" του.ρατσιστής όμως είσαι μια χαρά και ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΜΑΡΣ, αφού τους αρνείσαι την ίδια τους υπαρξη, ορίζοντας την ως "κοινωνικό πρόβλημα που θέλει λύση" δεν "υφίστανται καμμία διάκριση στην ελλάδα", λοιπόν... αλλοίμονοδεν είναι η κοινωνία που ανέθρεψε ένα μυαλό σαν το δικό σου, psycho,ομοφοβική.... όχι ...απλά αυτοί είναι "ανώμαλοι", "άρρωστοι", "κοινωνικόπρόβλημα" ή απλούστερα ..."πουστρόνια"... ίσως δεν είναι αργά να "ξαναψάξεις" καποια πράγματα, psycho...

από psycho 13/03/2008 6:05 μμ.


Φίλε αυτόνομε, δεν μου είπες όμως την άποψη σου για το θέμα του γάμου. Συμφωνείς να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γάμου στους ομοφυλόφιλους, ή πιστεύεις ότι ο γάμος πρέπει να καταργηθεί ως θεσμός, για όλους, ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφυλους, και αμφιφυλόφιλους;
Πραγματικά θέλω μια απάντηση γι' αυτό, για να δω τι πιστεύουν κι άλλοι άνθρωποι πάνω σ' αυτό το θέμα.

από @ 13/03/2008 6:09 μμ.


"Δεν καταδικάζω τους ομοφυλόφιλους, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να τους

εξολοθρεύσουμε!"Οι ομοφυλόφυλοι τώρα θα πρέπει να σου κάνουν ...κόνισμα που δεν θεωρείςότι πρέπει να εξολοθρευτούν...Έλα όμως που στα καθεστώτα που εμπνεύστηκαν από τον έγγελς που θαυμάζειςτους ομοφυλόφιλοι μια χαρά τούς εξολόθρευαν σε γκούλανγκ και "σοσιαλιστικά"ψυχιατρεία...μπορεί εσύ να μην είχες αυτά στο μυαλό σου, υπήρξαν όμως στην πραγματικότητα...Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σε μια βαθιά ομοφοβική κοινωνία στο έτος2008 δεν εχει νόημα μια "αριστερά" που απλά θα υπόσχεται ότι δεν σκοπεύει να ...εξολοθρεύσει τους ομοφυλόφυλους, αλλά μία που να τους στηρίζει καιθεωρητικά και πρακτικά. 

από psycho 13/03/2008 6:19 μμ.


Και βεβαια οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να μου κάνουν κόνισμα!
Δικαίωμα τους είναι να είναι ομοφυλόφιλοι!
Στο κάτω κάτω δεν με ενδιαφέρει κιόλας τι κάνουν!
Ο καθένας μπορεί να κάνει οτιδήποτε γουσταρει στο κρεβάτι του!

Ελεος ρε παιδιά! Πόσες φορές θα πρέπει να το επαναλάβω ακόμα μέχρι να το καταλάβετε!!!!!!!!!!!!

Δεν ξέρω τι γινότανε στα γουλαγκ, και δεν είναι εκεί το θέμα!
Το να κατηγορείς την θεωρία, και να λες ότι αυτή φταίει που κάποιοι άλλοι δεν την εφάρμοσαν σωστά, δεν είναι σωστή τακτική.

ΥΓ: Για τον γάμο θα απαντήσει κανεις ρε παιδιά; Ειλικρινά ενδιαφέρομαι να μάθω!

από μοτο-σάικο 13/03/2008 6:24 μμ.


Αλλά μέχρι να γίνει η επανάσταση, πρέπει να δουλεύουμε για να ζήσουμε.
Εσύ πιστεύεις ότι όλοι οι γκέη και όλες οι λεσβίες είναι επαναστάτες/τριες; Όχι, φυσικά. Άμα θένε να παντρευτούν, γιατί να μην παντρευτούν;
Άιντε και μην τρολάρεις άλλο...

Καταλάβετέ το αυτό για να καταλάβετε και ολα τα υπόλοιπα....

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ (1) ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ!

από psycho 13/03/2008 6:37 μμ.


Αν θέλουν να παντρευτούν, ας πανρευτούν. Δεν με νοιάζει εμένα.
Εγώ όμως αποκλείεται να στηρίξω ένα τέτοιο αίτημα, γιατί το θεωρώ αντιδραστικό.
Είναι το ίδιο σαν να λέμε ότι ένας μη επαναστάτης απλός άνθρωπος ψηφίζει Καραμανλή. Εγώ όμως δεν πρόκειται να ψηφίσω Καραμανλή.

ΥΓ: Τι σημαίνει "τρολάρω"; Το έχω ξαναδεί κι άλλες φορές, αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει!!!

από αυτόνομος 13/03/2008 7:21 μμ.


Χαίρομαι που, τουλάχιστον, επέστρεψες με "συζητητική" διάθεση.

Ελπίζω να το κατάλαβες και μόνος σου ότι ο λόγος που χρησιμοποίησα σκληρό ύφος δεν ήταν για να σε μειώσω προσωπικα αλλά για να σε "ταρακουνήσω". Και εσένα και όποιον άλλον πιθανόν διάβαζε το σχόλιο σου και έλεγε: "α, καλά τα λέει αυτός". Αλλωστε πόσο προσβλητικόπροσωπικά μπορεί να είναι πχ να πεις σε καποιον ότι έχει "απέραντηάγνοια" για ένα θέμα για το οποίο έχει απέραντη αγνοια (και προκατάληψηκαι ρατσιστικές τάσεις) η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας; Τοζήτημα λοιπόν ήταν το "ταρακούνημα" για να καταλάβεις πόσο ΒΑΝΑΥΣΑΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ (απέναντι σε κοινωνικά υποκείμενα) γίνεσαι, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΟΥ. (Παρεπίπτώντως, ΔΕΝ κάλεσα την ΣΟ να σε κόψει, διάβαζε προσεκτικότερα.Δεν έγραψα καν το "ΣΟ", ακριβώς για να μην καλεστεί (αυτόματα). Όμωςσου υποδείκνεια ότι τα ομοφοβικά σχόλια είναι ενάντια στην πολιτική δημοσίευσης και ότι το δικό σου θα μπορούσε καλλιστα να "παρεξηγηθεί"ως τέτοιο ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΟΥ.) Για τον γάμο μιας που επιμένεις: εγώ είμαι εναντίον του θεσμού του γάμουτουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά τα οποία έχει σήμερα. Από την στιγμή όμως που γάμος σημαίνει σήμερα κάποια κοινωνικά/οικονομικά/νομικά κλπ πλεονεκτήματαγια καποιον που μετεχει σε αυτόν, θεωρώ άδικο να αποκλείεται στουςομοφυλόφυλους αυτή η δυνατότητα. Οπότε αν γινόταν ένα δημοψήφησμα για αυτόθα ψήφιζα υπέρ και θα το υποστήριζα και πολιτικά (χωρίς να το θεωρώ πρώτη προτεραιότητα, βέβαια). Μην ξεχνάς ότι σε ένα τέτοιο (υποθετικό) δημοψήφισμαθα είχα αντίπαλους τους κατ'εξοχήν ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑΣστον οποίον και εσύ λες ότι είσαι αντίθετος. Αυτά για την ώρα.   

από psycho 13/03/2008 7:57 μμ.


Ευχαριστώ που απάντησες ρε συ, και διευκρίνησες αυτά που είχες πει! Συγνώμη κι εγώ που μίλησα λίγο σκληρά, αλλά στην αρχή νόμιζα ότι με αποκαλούσες φασίστα και τα σχετικά....Δεν είναι και λίγο αυτό!
Τέλος πάντων τώρα τα βρήκαμε! Πιστεύω πως κι εσυ κατάλαβες τι εννοούσα, όπως κι εγώ καταλαβα τι εννοούσες.

Πάντως το διευκρινίζω ακόμα μια φορά (για όσους δεν κατάλαβαν) ότι δεν ήταν ο σκοπός μου να προσβάλλω κάποιον ομοφυλόφιλο, ή κάποια λεσβία κλπ κλπ....

Συμφωνώ ότι είναι αδικία να μην παντρύονται οι ομοφυλόφιλοι.

Και 2 πράγματα ακόμα:

1: Μιας και είπαμε για γάμο, ακούστε για τη νεα μορφή γάμου; Κάτι για σύμφωνο συμβίωσης; Από τα όσα έχω ακούσει το θεωρώ ένα καλό βημα.

2: Απλά ένα γεγονός, για να δούμε πόση προκατάληψη υπάρχει.
Οι πιο πολλοί άντρες (straight) όταν ακούνε για δύο γυναίκες που είναι λεσβίες, αμέσως γουστάρουν και φαντασιώνονται τρίο και τα σχετικά. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι και οι λεσβίες είναι ομοφυλόφιλες.
Αν ακούσουν όμως για δύο gay, τότε αμέσως θα αρχίσουν να κοροϊδεύουν και να λένε σχόλια του τύπου "μπάζει νερά η βάρκα", "σκυψε να παίσεις το σαπούνι", και κάτι τέτοια.

Είναι ακριβώς για το θέμα που ρωτάς.

θα το βρεις.Το κείμενο το έχουν γράψει άνθρωποι από το queer κίνημα. Κατ'ευθείαν"από την πηγή".αν ενδιαφέρεσαι για σχετικά θέματα μπορείς να ψάξεις πάνω αριστερά στην σελίδα του ίντυ: αρχείο- υπόλοιπες θεματικές-Ζητήματα φύλου και σεξουαλικής ταυτότηταςθα βρεις εκεί πολλά ένδιαφέροντα κείμενα, ειδήσεις και συζητήσεις.

από αυτόνομος 13/03/2008 8:20 μμ.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License