Συναγερμός στις φυλακές Διαβατών

από τις 10 το πρωί η κατάσταση είναι τεταμένη...

Από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός στη δικαστική φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης μετά από διαμαρτυρία μεγάλης ομάδας κρατουμένων. Οι κρατούμενοι διεκδικούν την τήρηση του ωραρίου προαυλισμού και επιπλέον καταγγέλουν την απουσία υποδομής αντιμετώπισης του καύσωνα. Ο χρόνος προαυλισμού μειώνεται σκόπιμα έως και 2 ώρες την ημέρα! Αυτήν την ώρα ομάδα κρατουμένων έχει εγκλωβιστεί στο μεγάλο διάδρομο χωρίς να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας και πρόσβασης σε άλλους χώρους, ενώ τα κελιά δεν έχουν ανοίξει ακόμη για το μεσημεριανό φαγητό. Η διεύθυνση των φυλακών εφαρμόζει την τακτική της πλήρους απομόνωσης της ομάδας και κυρίως της αποφυγής γενικότερης διαμαρτυρίας και στους υπόλοιπους ορόφους.

Θα υπάρξουν νεότερα, ας έχουμε το νού μας.

από neotero 24/06/2007 12:18 μμ.


uparxei?

από 1 απο Terra Incognita 24/06/2007 5:38 μμ.


Τις πρωινές ώρες της Κυριακής κρατούμενοι και από τις 3 πτέρυγες των φυλακών Διαβατών στασίασαν διαμαρτυρόμενοι για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στις φυλακές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικά κρατούμενοι ανέφεραν ότι το βράδυ η θερμοκρασία αγγίζει τους 50 βαθμούς!

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν 2 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί γενικευμένη σταση των κρατουμένων για το ίδιο θέμα και οι υπεύθυνοι είχαν αναγκαστει να βάλλουν ένα μικρό ψυγειάκι σε κάθε κελί, καθώς και ανεμιστήρες οροφής, πράγματα που μετά αφαιρέθηκαν για λόγους "ασφαλείας".

Το μεσημέρι έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατουμένων και αρχιφύλακα, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά. Μετά το μεσημέρι και προφανώς καθ΄υπόδειξη των σωφονιστικών ομάδα ρουφιάνων κρατουμένων ήρθε σε αντιπαράθεση με όσους στασίασαν το πρωί, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες αναμένεται η αντεκδίκηση απ΄την πλευρά του αρχιφύλακα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι ανθρωποφύλακες ότι αρκετά ανεχτήκαμε τους ξυλοδαρμούς και τις εκδικητικές μεταγωγές, τα πειθαρχεια και τους περιορισμούς.
Αν νομίζουν ότι θα μετατρέψουν τις φυλακές σε Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας είναι γελασμένοι γιατί οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

από m' 24/06/2007 5:56 μμ.


 Η ενημέρωση απο διαβατά, όπως έγινε απο τηλέφωνο πριν λίγο: Οι κρατούμενοι σε 3 ορόφους της φυλακής στασίασαν για περίπου μισή ώρα, διαπραγματευόμενοι με το διευθυντή των φυλακών για την παροχή ανεμιστήρων καθώς, όπως προαναφέρεται, η θερμοκρασία φτάνει το βράδυ τους 50-55 βαθμούς μέσα σε κελιά όπου αντιστοιχεί 1 με 1,5 τετραγωνικό μέτρο στον καθε κρατούμενο. Οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους μετά το τέλος των -νικηφόρων γι' αυτούς- διαπραγματεύσεων. Αργοτερα ο αρχιρουφιάνος της φυλακής δέχτηκε απειλές απο κρατούμενους. Αυτοί οι δύο, διευθυντής κ αρχιρουφιάνος, θεωρείται οτι μετά τα σημερινά έχασαν την δύναμή τους μέσα στις φυλακές. Γενικότερα οι κρατούμενοι θεωρούν οτι οι ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ φυλάκων-φυλακισμένων έχουν διαταραχθεί. Αυτό, όπως λένε οι ίδιοι οι φυλακισμένοι, είναι πολύ πιθανό να φέρει αντίποινα απο μεριάς φυλάκων.
Ο αγώνας μέσα στις φυλακές συνχίζεται. Οι κρατούμενοι χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.

  Από τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενο μάθαμε ,εκτός από τα προαναφερόμενα, τα εξής:

 Στα Διαβατά, το καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλει η διεύθυνση περιλαμβάνει ακόμα και την καθημερινή διακοπή παροχής νερού από τις 15.00-21.00. Σε συδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, η μη παροχή νερού για ώρες είναι απαράδεκτη και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των κρατουμένων. Επιπλέον ο θάνατος ενός κρατούμενου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρεται από τους υπόλοιπους κρατούμενους ότι οφείλεται σε θερμοπληξία, χωρίς όμως αυτό να έχει εξακριβωθεί.

 Ένα από τα αιτήματα των κρατουμένων είναι η παροχή ιατρικής περίθαλψης η οποία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Επίσης να σταματήσει η κακομεταχείριση των κρατουμένων, οι ξυλοδαρμοί, οι συνεχείς εξευτελισμοί και οι απειλές που υπομένουν οι κρατούμενοι στα χέρια των ανθρωποφυλάκων!

 Μπορεί αυτή την στιγμή η κατάσταση να έχει εκτονωθεί, τα προβλήματα όμως παραμένουν πολλά. Οι κρατούμενοι χρειάζονται την αλληλεγγύη μας ακόμα περισσότερο τώρα που αναμένονται οι συνέπειες... 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License