κατεδάφιση διατηρητέων

αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου της Διονυσίου Αεροπαγίτου, αριθμός 17, με σκοπό την κατεδάφισή του. Για τη θέα..

Πρόσφατα αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου της Διονυσίου Αεροπαγίτου, αριθμός 17, με σκοπό την κατεδάφισή του. Το μέχρι σήμερα διατηρητέο αυτό κτίριο, το διπλανό του, αλλά και κάποια πλατάνια του πεζόδρομου θα αφανιστούν γιατί  εμποδίζουν τη θέα της Ακρόπολης από την καντίνα του νέου, υπερσύγχρονου μουσείου της Ακρόπολης. 

Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε για την παράλογη αυτή απόφαση, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση: gvoulg@parliament.gr

από εδώ τι θέλετε; 09/07/2007 6:48 μμ.


Εδώ κατεδάφισαν τον αρχαιολογικό χώρο τεσσάρων και βάλε αρχαιολογικών επιπέδων (και την Ακαδημία των Αθηνών) μέσα στο Μακρυγιάννη  και κατεδαφίζουν τα μνημεία στην Ακρόπολη το κτίριο νο 17 δεν θα κατεδάφιζε ο Παντερμαλής;

Αλλά όταν γινόντουσαν όλα αυτά οι ιιδιοκήτες εκεί πέρα κάναν τις πάπιες γιατί νομίζαν ότι θα γλυτώσει το ακινητάκι τους, και οι συστεγαζόμενοι αρχιτέκτονες κολλητάρια Δουκα, έπαιρναν άδειες 9οροφων κτηρίων για να κτίσουν μέσα στο ιστορικό κέντρο σε δρόμο μικρότερο 3 μέτρων παράλληλο της Χατζηχρήστου.

Και ο Παπαθανασίου που το ένα από τα δυο κτήρια είναι δικό του και αυτός την πάπια έκανε όταν οι μπουλντόζες καταστρέφαν τα πάντα. Διαμαρτυρηθείτε τώρα στον Βουλγαράκη να κλαίει. Έτσι και αλλιώς ψηφοφόροι ΝΔ και δαγκωτοί είσαστε οι περισσότεροι.

από που είσασταν οι περιξ... 09/07/2007 8:18 μμ.


από ερωτών 10/07/2007 5:26 μμ.


Τι έχει συμβεί; Ποίο το ιστορικό της περίπτωσης;

από για να καταλάβεις 10/07/2007 6:13 μμ.


Δες εδώ :

http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/05/blog-post.html 

http://globalculturalheritage.blogspot.com/

και κανε search Μακρυγιάννη στο indymedia για να καταλάβεις.

από αλλά να κάθεσαι 10/07/2007 8:29 μμ.


Ναι δε διαμαρτυρήθηκε για τη καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου γιατί πίστευε ότι θα γλυτώσει με τη σιωπή της το ακίνητο της , το ίδιο έκανε και ο Β. Παπαθανασίου που νόμιζε αρχικά ότι θα το γλυτώσει με τη συναυλία που είχε παραχωρήσει χωρίς να πληρωθεί το 2002 στό Ολυμπιείο...

Η ιδιοκτήτρια, μέλος της ένωσης "φίλων" Ακροπόλεως που στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο Βάιλερ στο Μακρυγιάννη και στελεχώνεται από όλους όσους εμπλέκονται στην ανέγερση του μουσειου( και έχει χορηγούς τσιμεντάδες) χωρίς καν οικοδομική άδεια και με ακυρωτικές αποφάσεις εναντίον της ανέγερσης από το ΣτΕ  τοοοοοσα χρόνια δεν έλεγε τίποτα. Πίστευε ότι τα μέσα θα της γλυτώσουν την ιδιοκτησία της...και ας καιγόταν το σύμπαν απο πίσω...αλλοι συνιδιοκτήτες ανέπτυξαν σχέσεις με την ελληνική εταιρία "προστασίας" πολιτιστικής κληρονομιάς που στις επιτροπές της έχει μελη του ΟΑΝΜΑ ΑΕ και ταυτόχρονα του ΥΠΠΟ....επίσης είχαν φιλικές σχέσεις με Δούκα, Μάνο, Ψαρούδα-Μπενάκη...έτσι λοιπόν ειχαν ησυχάσει, αλλά όταν μια κυβέρνηση καταστρέφει τη δημόσια περιουσία και μάλιστα αρχαιολογικό χωρο υψίστης σημασίας, δεν θα λυπηθεί το νεοκλασικό ακομα και των "φιλων" .

Τι ισχυρίζεται η κ. Κουρεμένου ότι δεν μπορεί το δημόσιο να απαλλοτριώσει το ακίνητο της γιατί είναι διατηρητέο μα από που προκύπτει αυτό μπορεί να το απαλλοτριώσει και να το χρησιμοποιήσει. Αυτή ήταν η απόφαση του 1980 για τα όμορα ακίνητα με τον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, απαλλοτρίωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του τετραγώνου και ενοποίηση με το θέατρο Διονύσου.

Μιλάει για απόφαση να γίνει το μουσείο εκεί το 1978 επί Καραμανλή, ναι ο Καραμανλής ήθελε να καταστρέψει το χώρο από το 1957 όταν άνοιξε τη Δ.Αρεοπαγίτου στραβοκοιτώντας με νόημα την Ακρόπολη που του καθόταν στο στομάχι. Επι χούντας το 1970 ο Αχ. Καραμανλής καταπάτησε, και το 1975 με τον αδερφό πρωθυπουργό πια ξεπλυμένο από την ΕΡΕ χάρη στη συμφορά της Κύπρου διέλυσε τη χερσόνησο της Κυνοσούρας και το τύμβο των Σαλαμινομάχων.

Άλλωστε χουντικοί συνταγματάρχες κάναν τις ίδιες νύξεις στους υπεύθυνους αρχαιολόγους το 1970 για την καταστροφή του Μακρυγιάννη, αλλά πείσθηκαν ότι δεν έπρεπε να γίνει.

Αλλωστε είχε ήδη το 1955 είχε παραδώσει την Ελευσίνα στους φίλους του Λατση και Αγγελόπουλο να τη τσακίσουν μαζί με το θριάσιο που μέχρι τότε έτρεφε την Αθήνα...

Η αυθαίρετη απόφαση Καραμανλή, σκόνταψε στην αντίδραση των αρχαιολόγων που γνωριζαν τι περιμένουν να βρουν, αλλά και στο ότι το τετράγωνο Μακρυγιάννη δεν ανήκε στο ΥΠΠΟ, αλλά στο μετοχικό ταμείο στρατου. Όταν μεταβιβάστηκε ο όρος έλεγε ότι δεν ευθύνεται η ΚΕΔ για τα όποια κωλύματα (αρχαιολογικά ευρήματα) ενώ άλλος όρος έλεγε να μείνει ελεύθερος χώρος. Αυτά για να γίνει η δουλειά.

Η ίστορία με τη ματαίωση της ανέγερσης του μουσειου είχε λήξει το 1999 όταν το ΚΑΣ αναγκαστηκε να ακυρώσει την ανέγερση λόγω σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Μακρυγιάννη και σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο οταν μια αρχαιολογική ανασκαφή είναι σημαντική, χαρακτηριζεται ως συστηματική και εκεί δεν χτίζει κανείς.

Η ευκαιρία για να ξεχαστούν αυτά και να προχωρήσουν στη καταστροφή ήρθε με την ολυμπιάδα, βέβαια δε μπόρεσαν να βαφτίσουν το έργο ολυμπιακό και πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ όπου δικαιωθηκαν με δυο απόφάσεις μια που ακυρωνε την ανέγερση λόγω σημαντικότητας των αρχαιοτήτων και μια που έκρινε τον ΟΑΝΜΑ παράνομο.

Τότε ο Βενιζέλος πέρασε νόμο στη βουλή σαν άδεια ανέγερσης  που ακόμα προσβάλλεται στο ΣτΕ που ξέχασε να εκδικάσει.

Οι παρατρεχανενοι του ΥΠΠΟ που ιδρύθηκε και στελεχώθηκε επί χουντας σε ενοικιαστές που κέρδισαν τις αποφάσεις για να ησυχάσουν από δαυτους έστειλαν τα ΜΑΤ με κακούς σκοπούς μέσα στο σπίτι τους που βγάζαν φωτογραφίες και βιντεο τη καταστροφή, και τους πετάξαν έξω, τους συλλάβαν, τους δικάσαν, τους γκρεμίσαν το σπίτι που νοικιάζαν μαζί με τα πράγματά τους ενώ παράλληλα οι παθόντες προτειναν  απαλλοτρίωσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου όπως ήταν οι όροι μεταβίβασης του χώρου...

Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Παγου το Φεβρουάριο 2004 ύστερα από καταθέσεις 50 επιστημόνων μαρτύρων, έστειλε 69 συμμετέχοντες στη καταστροφή Μακρυγιάννη στον εισαγγελέα για καταστροφή αρχαιοτήτων και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Αλλά ούτε αυτό βέβαια έχει εκδικαστεί. Αντίθετα ο κύριος κατήγορος ο Τατούλης τους επαναναδιόρισε στις θέσεις τους και επιτάχυνε τις διαδικασίες ανέγερσης. Τόσο επιταχυμένες που ούτε πέδιλα δεν έχουν στην θεμελίωση σύμφωνα με τα σχέδια τύπου στεγάστρου Σαντορίνης. Το χειρότερο είναι ότι αποδεικνύεται ότι οι αρχαιότητες που καταστράφηκαν στα δυο επίπεδα ρωμαικά και κλασσικά ήταν φιλοσοφικές σχολές που λειτουργούσαν 11 αιώνες. 

Δηλαδή Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Πλάτωνας, Αριστοτέλης κλπ

Υπήρχαν και άλλα στρώματα και αρχαιότητες όπως το ιερό Διονύσου εν λίμναις εκεί. Μάλλον από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.

Και όμως καταστράφηκε εν γνώσει του ΥΠΠΟ και παραδόθηκε σε ιδιώτες για να στεγάσει τα διαμελισμένα αρχιτεκτονικά μέλη της Ακρόπολης που μπορούσαν να συντηρηθούν επάνω στο μνημείο σύμφωνα με τον χημικό καθηγητή Σκουληκίδη.

Και όλοι το βούλωσαν...

Ολα αυτά τα τραγικά για τη κ. Κουρεμένου επιμένει να είναι "δημόσιο συμφέρον" με τη δήλωσή της:

"Βεβαιώνω κατηγορηματικά πως ουδέποτε ούτε η οικογένειά μου ούτε η οικογένεια Φρειδερίκου, που κατοικεί σε άλλους ορόφους, ούτε φυσικά ο διεθνούς κύρους γείτονάς μας Βαγγέλης Παπαθανασίου διαμαρτυρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οχι γιατί δεν είχαμε λόγους, αλλά γιατί σεβαστήκαμε το "υπέρτερο δημόσιο συμφέρον".

Και για το δικό της προσωπικό συμφέρον δεν αντέδρασε στη καταστροφή, τώρα τι ψάχνει...και αυτή και οι συγκατοικοι της;

Διαφήμιζε με πανώ στο πλάι την ανέγερση του παράνομου κτηρίου και την διάλυση της ακρόπολης με βίντσια και γερανούς για τους ιδιώτες όπως φαίνεται στα βίντεο.

 Όσο για την Ακρόπολη περιμένει την Ελγίνειο μοίρα της διάλυσής της που οραματίστηκαν βάνδαλοι και μισάνθρωποι και της επιφύλαξε η κυβέρνηση ΝΔ και ο διαχρονικός Παντερμαλής με αποφάσεις Βενιζέλου. Έτσι το όραμα της καταστροφής ολοκληρώνεται ανενόχλητο. Έτσι οι Βρετανοί αποενοχοποιούνται και δεν επιστρέφουν τίποτα αφού το μνημείο διαλύθηκε από τα ελληνικά χεράκια. Ετσι δεν υπάρχει λόγος η Αθήνα να είναι ανοχύρωτη πόλη.

Το 17 μας μάρανε τώρα. Σα δε ντρεπόμαστε όλοι πακέτο. Αρχές, φορείς, κυβερνήσεις, επιστήμονες, ΜΜΕ.

 

από κατάλαβες τώρα; 10/07/2007 8:33 μμ.


Ελπίζω να κατάλαβες κάτι....

γιατί με την Ακαδημία Αθηνών ή Σχολές Αθηνών έστω και καταστραμμένη, μάλλον μπορείς να καταλάβεις πολλάαααα περισσότερα για το τι ρόλο βαράνε μερικοί - μερικοί σαυτό τον τόπο.

από που δεν μιλάγανε 10/07/2007 11:29 μμ.


 

από ερωτων 11/07/2007 12:02 πμ.


Ευχαριστώ, ήταν πολυ κατατοπιστικά όλα. Αυτή η ιστορία είναι η ιστορία όλου του έρημου τόπου μας. Η άρχουσα τάξη μας, τάξη λούμπεν στην πραγματικότητα, επιβιώνει ως τέτοια με το σύρσιμο και το γλύψιμο (προς τα μέσα και προς τα έξω) για να διατηρήσει τα σιχαμένα φράγκα της και τα φράκα της..

Και μεις (ο λαος) κατ΄εικόνα και ομοίωση της, παρακαλούμε να έρθουμε στην θέση της.

.. Έπρεπε τουλάχιστον να είχαν ανατινάξει το Grande Bretagne το '44 (όχι και τόσο άσχετο).  

από ερωτών 11/07/2007 12:40 πμ.


Επίσης ήθελα να συμπληρώσω ότι όποιοι και αν είσαστε, είσαστε αξιοθαύμαστοι γιατί παρακολουθήσατε και καταγράψατε και προφανώς πολεμήσατε αυτή την αχρεία επιλογή. Είναι σημαντικό και όχι μονο για τον ιστορικό του μέλλοντος να υπάρχει η καταγεγραμμένη μαρτυρία αυτού που συνέβη. Διαβάζοντας τα και βλέποντας τα βίντεο μου ήρθε και μια άλλη σκέψη που έχω κάνει σε αραιά χρονικά διαστήματα: Είναι τέτοια η πολυδιάσπαση και ανισομέρεια του επίπεδου γνώσης, της συναισθηματικής φόρτισης, της πολιτικής συνειδητοποίησης και της πρόσληψης των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων στην κοινωνία μας, που είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα (δηλ με δυνατότητα αποτελέσματος)πολιτών ταυτόχρονα μια δεδομένη χρονική στιγμή με την διάθεση για σηματική ρήξη με το υπάρχον. (στην δουλεία μου ήρθε μια στιγμή πριν χρόνια που έπρεπε να γίνει η ρήξη για να μην χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια που τελικά χάσαμε, ήταν τότε ώριμα τα πράγματα, πολλοί ήταν αποφασισμένοι έπρεπε να κρατήσουμε μια απεργία και μια κατάληψη, η συνδικαλιστές φοβήθηκαν - ήταν ήδη ηττημένοι- κάποιοι απο μας φωνάζαμε στην κατάληψη της Διοικησης που είμασταν, να κρατηθεί η κατάληψη, λιποψύχισαν, φοβήθηκαν, νίκησε η μικρή, που αργότερα έγινε μεγάλη, ιδιοτέλεια τους  βέβαια τα χάσαμε όλα. (οι αποκάτω). Αυτοί - οι συνδικαλιστές και οι ψηφοφοροί τους- προσαρμόστηκαν στις νέες εποχές και έφτασαν να πάρουν και δομημένο ομόλογο στο Ταμείο μας - με χοντρή μίζα εννοείται-

παιδια κουράγιο δεν είστε μόνοι, όλοι και εμείς και Αυτοί ζούμε στο ίδιο μπουρδέλο.

ΥΓ Πριν λίγες μέρες που πήγα στην συναυλία της Φευρούζ είδα από κοντά αυτό το απίστευτο έκτρωμα - εξάμβλωμα το Μουσείο της Ακρόπολης, μαλιστα τσακώθηκα γι αυτό με μια δημοσιογράφο που το υπερασπιζε. Καλά οι Αλήτες ακόμα και εάν αρχιτεκτονικά έστεκε όπως και εαν δεν είχαν καταστέψει αυτά που κατέστρεψαν, δεν έκαναν την απλή σκέψη ότι ενας τέτοιος όγκος χρειάζεται 20 στρέμματα ανοιχτωσιά ολόγυρα για να αναδειχθεί;;          

Είναι εντελώς Αλήτες, μα εντελώς χρόνια τώρα περίπου 150   

   

από για όλους 12/07/2007 9:15 μμ.


Όλοι οι άλλοι έλεγαν δεν πειράζει για τις περιουσίες αρκεί να γλυτώσουν τα αρχαία.

Αυτοί στο 17 ήταν οι μόνοι που λέγαν,

δεν πειράζει για  τα αρχαία και την Ακρόπολη αρκεί να μας μείνουν οι περιουσίες.

 

από που βρήκαν ιδιοκτησία; 13/07/2007 9:35 πμ.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License