ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΔΥΚ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ

 

Πληθαίνουν ολοένα περισσότερο οι καταγγελίες των φαντάρων, για τις πιέσεις που ασκούνται από αξιωματικούς, διοικητές Κέντρων Εκπαίδευσης και τις Επιτροπές για την υποχρεωτική συμμετοχή τους στην ΕΛΔΥΚ. Βεβαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί και οι προσπάθειες των φαντάρων να αντισταθούν στην αυθαιρεσία και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους. Κάτι που βεβαίως γεμίζει με ελπίδα όλες τις σειρούλες και προκαλεί ανησυχία στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής: ειδική επιτροπή ενημερώνει τους νεοσύλλεκτους στα Κέντρα Εκπαίδευσης ότι επιλέχθηκαν (συνήθως από αυτούς που δεν έχουν «φτιάξει» τη μετάθεση τους με βύσμα) να σταλούν στην ΕΛΔΥΚ. Έχει προηγηθεί εκτεταμένη άσκηση προπαγάνδας για τα προνόμια της μετάθεσης στην Κύπρο.

 

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάθεση στην Κύπρο είναι η υπογραφή ειδική δήλωσης του φαντάρου ότι αποδέχεται τη μετάθεση του. Και αυτό γίνεται για τον απλό, αλλά εξίσου σημαντικό λόγο ότι πρόκειται για μετακίνηση εκτός ελληνικής επικράτειας (αποστολές εκτός συνόρων ναυτών είναι άλλο πράγμα, αφού το πολεμικό πλοίο θεωρείται ελληνικό έδαφος).

Εξυπακούεται ότι ο νεοσύλλεκτος έχει κάθε δικαίωμα να μην υπογράψει τη δήλωση (επικαλούμενος λόγους προσωπικούς, εκπαιδευτικούς κλπ).

 

Η πρόσφατη εμπειρία αποκαλύπτει τα εξής:

Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε η διοίκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον κανονισμό, θα κάνει δεκτές τις ενστάσεις του φαντάρου, είτε θα συνεχίσει να πιέζει ώστε να κατορθώσει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό νεοσύλλεκτων που απαιτούνται από κάθε στρατόπεδο ως μεταθέσεις στην Κύπρο. Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι τρομοκρατία, απειλές δυσμενής μετάθεσης (που δεν ισχύουν) ή σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν να αρνούνται ακόμη και την προϋπόθεση της ύπαρξης υπογεγραμμένης υπεύθυνης δήλωσης από το φαντάρο.

Βέβαια για τον ελληνικό στρατό μιλάμε, άρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε αυθαιρεσία.

 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι αντιστάσεις που θα αναπτύξουν οι φαντάροι, η δημοσιοποίηση τους και η αλληλεγγύη που θα αναπτύξουν κοινωνικοί φορείς (φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία). Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων έχει προτείνει έναν δρόμο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατευμένων που βασίζεται στο Στρατιωτικό Κανονισμό, τους νόμους και το Σύνταγμα.

 

Τόσο το καλοκαίρι του 2006, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τρίπολης (που μάλιστα ο διοικητής τρομοκρατούσε ότι δε θα λάβει υπόψη του τη διατυπωμένη άρνηση των φαντάρων στις υπεύθυνες δηλώσεις), στο Κέντρο των Ιωαννίνων κλπ, όσο και πρόσφατα στην σειρά του Μαΐου οι φαντάροι κατόρθωσαν να αντισταθούν στις πιέσεις: και στην Άρτα κόπηκαν μεταθέσεις στη Κύπρο, αλλά και στην Κόρινθο ο διοικητής υποχρεώθηκε να δηλώσει σε αναφορά του Κέντρου Εκπαίδευσης ότι δεσμεύεται προσωπικά ότι όποιος δεν επιθυμεί δε θα μετατεθεί στην ΕΛΔΥΚ, γεγονός που συνέβη). Είχε βεβαίως προηγηθεί η διατύπωση παραπόνων των φαντάρων στην αναφορά, η απαίτηση τους να βγουν παραπονούμενοι στον ανώτερο ιεραρχικά που υπάγονται τα αντίστοιχα κέντρα εκπαίδευσης και η δημοσίευση των καταγγελιών τους.

Και πάλι επισημαίνουμε ότι ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία στον ελληνικό στρατό.

Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε τους φαντάρους και να σταθούμε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 6932 955 437


Περίπου 2 μήνες πριν στο ΚΤΕΘ Αυλώνα..
'Ένας χοντρομαλάκας  ίλαρχος(λοχαγός)  βγάζει  λόγο πρωι-πρωι μπροστά σε όλους τους νέους φαντλαρους περιγράφοντας τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Κύπρος.
Αμέσως μετά ανακοινώνει τα ονόματα 180 ατόμων (σε σύνολο 780) που έχουν "επιλεγεί"
να πάνε στο κωλόνησο. Ευτυχώς προσωπικά είχα ξεπεράσει το όριο ηλικίας. Σε μια αποστροφή του λόγου του λέει ότι στην Κύπρο πας μόνο εθελοντικά. 10 λεπτά μετά λέει ότι για να μην πας πρέπει να έχεις σοβαρό λόγο (φαίνεται ότι το γεγονός της στράτευσης σε ΞΕΝΟ κράτος δεν είναι αρκετό) και ότι δικαιολογίες όπως , "είμαι φοιτητής", "δεν έχω λεφτά" κλπ δε θα ληφθούν υπόψη. Σχεδόν όλοι οι ελδυκάριοι, ψαρωμένοι άλλοι και άλλοι πεπεισμένοι από το μαλάκα ότι θα παίρνουν του κόσμου τις άδειες, υπογράφουν ότι χαρτί τους δώσουν. Από τότε σιγά-σιγά αρχίζουμε να μαθαίνουμε την αλήθεια από παιδιά που γυρνάνε στον Αυλώνα. Άλλος με 120Φ στην πλάτη, άλλος με ψυχολογικό Ι έχοντας φέρει ένα τραπέζι στο κεφάλι ενός λοχαγού και άλλα ωραία. Η κατάσταση από τότε είναι σχεδόν όλοι να προσπαθούν να βγουν Ι2 και πάνω για να μην πάνε.
Υ.Γ. Για να μην τρομάξουν όσοι πάνε να πω ότι έχω γνωρίσει και κόσμο που έχει περάσει καλά (ή τουλάχιστον έτσι λέει)
Κατά τα άλλα αγωνιστικού χαιρετισμούς από την Γκατζολία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License