Το ΠΑΣΟΚ ήθελε τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Καιάφα

Όλα για εκμετάλευση

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-01-30 Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

 

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "στη δίνη του κυκλώνα μπαίνει τώρα ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Ανάπτυξης δέχεται πυρά τόσο από το περιβάλλον του κ. Κ. Σημίτη, όσο κι από αυτό του κ. Γ. Παπανδρέου, που τον 'αδειάζουν' επικίνδυνα για τις περιπτώσεις της Ρόδου και της λίμνης Καϊάφα".

''Πολυνομία, ασάφειες και καθυστερήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό, που εκτρέφουν τροπολογίες τύπου ''Πόρτο Καρράς'' αποκαλύπτει έρευνα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. ''Την επιβεβαιώνουν και δύο πρόσφατες περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά ''τουριστικά έργα'' στη λίμνη Καϊάφα όπου εμπλέκεται ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο πίεσε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας να βεβαιώσει ότι η λίμνη δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα. ''Συνηθισμένη πρακτική'' τη χαρακτήρισε ο ίδιος. Η δεύτερη αφορά νομιμοποίηση παρανομιών των ξενοδοχείων στη Ρόδο''.

από Φίλος της λίμνης 24/08/2007 11:37 μμ.


30/01/04 17:02   Νέα στοιχεία στην υπόθεση Καϊάφα
Την αλληλογραφία ΕΤΑ - Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας αποκάλυψε ο Ν.Κωνσταντόπουλος

Eurokinissi
Φωτ. αρχείου Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 30/01/04 18:55

Μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Νίκου Κωνσταντόπουλου στη Βουλή σχετικά με την εισαγωγή της εταιρείας ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία της ΕΤΑ ΑΕ με την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας για την υπόθεση του αποχαρακτηρισμού της περιοχής Καϊάφα.

Κληθείς σχετικώς, ο κ. Κωνσταντόπουλος έδωσε στους δημοσιογράφους:

- Επιστολή με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2004 του διευθυντή εποπτείας της ΕΤΑ, Στ.Ασημακόπουλου, προς την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας, με θέμα «Καθορισμός Αιγιαλού Παραλίας στην περιοχή Καϊάφα», όπου αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια της υπ' αριθμ. 2586/22.10.03 αίτησής μας για τον καθορισμό οριογραμμών αιγιαλού παραλίας στην περιοχή Λ.Καϊάφα σύμφωνα με τον Ν.2971/01, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία του καθορισμού».

- Απαντητική επιστολή με την ίδια ημερομηνία (15/1/2004) του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, με την οποία ενημερώνεται η Διεύθυνση Εποπτείας και Συντονισμού της ΕΤΑ ότι «έγινε η σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 3 του Ν.2971/2001 στις 17-12-2003», η οποία θα συγκληθεί εκ νέου αμέσως μετά την κατάθεση από την ΕΤΑ των συμπληρωμένων τοπογραφικών διαγραμμάτων, στα οποία θα αποτυπώνονται το σύνολο των δημοσίων εκτάσεων περιμετρικά της λίμνης.

Στην ίδια επιστολή παρατίθεται η γνωμοδότηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία «λόγω της ελευθεροεπικοινωνίας της λίμνης Καϊάφα με τη θάλασσα, θεωρείται και αυτή θάλασσα, όπου θα πρέπει να χαραχθούν περιμετρικά αυτής οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας», καθώς και ότι «γύρω από τη λίμνη υπάρχει και παλαιός αιγιαλός (δημόσιο κτήμα) που θα πρέπει να οριοθετηθεί και ο οποίος σε μερικά σημεία εκτείνεται σε μεγάλο βάθος προς την ξηρά».

Προστίθενται δε, τα εξής: «Ύστερα από όλα τα παραπάνω και μετά από αυτοψία της επιτροπής στην περιοχή, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας σας, που ήταν παρόντες κατά την αυτοψία, να συμπληρωθούν τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, ώστε να αποτυπώνεται σ' αυτά το σύνολο των δημοσίων εκτάσεων περιμετρικά της λίμνης και όχι μόνο η ιδιοκτησία ΕΟΤ».

»Τέλος, θα πρέπει να γίνει και έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιμετρικά της λίμνης με την προσκόμιση αλληλουχίας τίτλων κυριότητας από τους φερόμενους ιδιοκτήτες».

Διευκρινίσεις Γεωργακόπουλου «Η αποστολή φαξ από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας αποτελούσε απλώς υπόδειγμα εγγράφου και σε καμία περίπτωση δεν δέσμευε την εν λόγω υπηρεσία στην άσκηση της αρμοδιότητας της» αναφέρει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στις καταγγελίες του Νίκου Κωνσταντόπουλου ότι το υπουργείο επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει τις περιοχές ιαματικών πηγών Καϊάφα - αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας, ώστε να καταστεί δυνατή η τουριστική αξιοποίησή τους.

Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι τα σχετικά άρθρα 25 και 27 του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, τα οποία ήδη αποσύρθηκαν, ήταν διατάξεις νόμου που έφεραν την υπογραφή επτά υπουργών και όχι τροπολογίες βουλευτών.

Τονίζει ακόμα ότι η απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ κι έχει παρουσιαστεί δημόσια δύο φορές στο Δήμο Ζαχάρως και στην Αθήνα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ακόμα ότι, με τα άρθρα που αποσύρθηκαν, καθοριζόταν η δυνατότητα δημιουργίας στην περιοχή γηπέδου γκολφ και μικρού συνεδριακού κέντρου μέχρι 300 θέσεων, ενώ υπήρχε περιορισμός στα υπό δημιουργία καταλύματα.

Η μέγιστη πυκνότητα κλινών οριζόταν σε μόλις μία κλίνη ανά στρέμμα (η περιοχή Αγουλινίτσας είναι συνολικού εμβαδού 2.369 στρεμμάτων), υπό την προϋπόθεση πάντα της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους, ενώ ο συντελεστής δόμησης προβλεπόταν στο 3% (0,03).

Επιπλέον ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι η περιοχή Καϊάφα, ως περιοχή «φυσικού κάλλους» στο πλαίσιο του εθνικού καταλόγου Natura 2000, προστατεύεται με συγκεκριμένες δυνατότητες ανάπτυξης. Το προστατευτικό ΠΔ της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (1993) επιτρέπει, για την εξυπηρέτηση των λουτρών Καϊάφα, τη δημιουργία κέντρων υδροθεραπείας - θαλασσοθεραπείας, τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών εγκατάστάσεων αναψυχής.Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

από 4/2003 25/08/2007 8:56 πμ.


ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΪΑΦΑ
Αναζητούνται... «επενδυτές»

Με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη, η κυβέρνηση αναζητά ιδιώτες «επενδυτές» για να τους παραχωρήσει - χαρίσει μια ακόμη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αυτή των ιαματικών πηγών Καϊάφα στο Νομό Ηλείας. Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος παρουσίασε σχετική μελέτη σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Ζαχάρω, σύμφωνα με την οποία προϋπολογίζεται επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών πηγών και των άλλων εγκαταστάσεων!

Στην περιοχή, συνολικής έκτασης 5.460 στρεμμάτων, υπάρχουν ιαματικές πηγές, λίμνη έκτασης 1.500 στρεμμάτων, το Πευκοδάσος της Στροφυλιάς επιφάνειας 1.500 περίπου στρεμμάτων, αμμώδης ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Στον τομέα των εγκαταστάσεων υπάρχουν τρία ξενοδοχεία, ένα καινούριο, ένα ημιτελές και ένα παλιό, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υδροθεραπευτήριο.

Η εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» θεωρεί ότι η περιοχή είναι «αναξιοποίητη». Ετσι, το σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, γήπεδο γκολφ, εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας κ.ά. Συνολικά θα οικοδομηθούν 110 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα!

Τα ΕΤΑ θα προχωρήσουν το Μάη σε διεθνή διαγωνισμό πρόκλησης ενδιαφέροντος, προκειμένου και αυτό το δημόσιο περιουσιακό στοιχείο να περάσει στην ουσία στα χέρια των ιδιωτών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License