ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

αναδημοσιεύσεις από εφημερίδες

ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Ή

(Ο ΜΠΕΤΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΩΝ Α.Ε.)

 

 

23-4-2004

 

Γ. Κοντογιάννης:

Η ΝΔ θα θέσει τέλος στο «θέατρο» του ΠΑΣΟΚ για την Ιόνια Οδό

   

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιώργος Κοντογιάννης είχε συνεργασία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Αθανάσιο Κουλουμπή για θέματα που αφορούν το Νομό Ηλείας και μεταξύ άλλων έθεσε ερώτημα για την πορεία της Ιονίας Οδού.

Από τα στοιχεία που του παρέθεσε ο κ. Κουλουμπής προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για τη ζωτικής σημασίας αυτή οδό για τον Νομό Ηλείας.

Ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι «πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι η Ιόνια Οδός πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών, για τις οποίες ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Κοντογιάννης θύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ μιλά για την Ιόνια οδό περίπου επί μια οκταετία. Σήμερα έχουμε 2004, είναι έτος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ασφαλής πρόσβαση στην Ολυμπία δεν υπάρχει. Σε αυτό το καθεστώς ντροπής θα θέσει τέλος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποφάσεις που θα λάβει σύντομα η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ»

 
06.07.05

ΚΑΪΑΦΑΣ: ΣΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΕΚΧΩΡΗΣΕΩΝ

Στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα βρεθεί αύριο ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, προκειμένου να συζητήσει τρόπους εκχώρησης της περιοχής του Καϊάφα, σε ιδιωτικές εταιρείες που θα χτίσουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή.

                                                                                                 

8/5/2006

Νέος οδικός χάρτης

Πηγή: ΝΕΤ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή δύο νέων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, που θα αλλάξουν τον οδικό χάρτη της νοτιοδυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για την Ιόνια Οδό και την προέκταση προς τη νότια Πελοπόννησο του δρόμου Κορίνθου-Τρίπολης. Τη Δευτέρα αναδείχθηκαν οι προσωρινοί κατασκευαστές των έργων. Η Ιόνια οδός θα έχει μήκος 196 χιλιομέτρων και θα συνδέσει το Αντίρριο με την Εγνατία στο ύψος των Ιωαννίνων, ενώ, θα ολοκληρωθεί σε 72 μήνες από την έναρξη της κατασκευής της. Η επέκταση της Κορίνθου-Τριπόλεως αφορά αυτοκινητόδρομο 100 χιλιομέτρων μέχρι την Καλαμάτα, και από το Λεύκτρο μέχρι την Σπάρτη.

24-04-2007

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής (24/4) η σύμβαση για την κατασκευή της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη).
Η σύμβαση υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου και μετά την κύρωσή της αναμένεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής μέσα στον Ιούνιο.
Ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα επιτρέπει το 2010 να διανύουμε την απόσταση Κόρινθος - Καλαμάτα σε μία ώρα και ένα τέταρτο και το 2011 να διανύουμε την απόσταση Κόρινθος - Σπάρτη σε μιάμιση ώρα.
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου σε συνδυασμό με τον Οδικό Άξονα "Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα", η σύμβαση του οποίου θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, διαμορφώνει ένα πλήρες δίκτυο κλειστών αυτοκινητόδρομων που καλύπτει ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλάζοντας θεαματικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της.
Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου, ως έργο παραχώρησης, έχει συνολικό μήκος 205
km με 26 ανισόπεδους κόμβους και περιλαμβάνει:
α) τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα 158
km
β) τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη 47
km
Βάσει της προσφοράς του αναδόχου το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,079 δισ. ευρώ. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου είναι 330 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανάδοχος του έργου είναι ο Όμιλος ΜΩΡΕΑΣ στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρίες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.,
SpA., ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και INTRACOM HOLDINGS.


27/06/2007

* Περισσότερα από 800 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως ελαιόδεντρα και θερμοκήπια, έκανε στάχτη η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στα χωριά Λέπρεο και Ρεβελέικα στο νομό Ηλείας. Οι φλόγες απείλησαν ακόμη και σπίτια, αλλά χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων και την αυτοθυσία των πυροσβεστών, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χθες το πρωί.

 

08-07-2007

Ο δρόμος μετακινείται, η λίμνη του Καϊάφα όχι

Αντιδράσεις για την Ιονία Οδό που απειλεί το πολύτιμο οικοσύστημα

Του Γιαννη Ελαφρου

«Θα σας κάνουμε και δρόμους», υπόσχονταν οι πολιτικοί παλιά και κέρδιζαν τις «τοπικές κοινωνίες». Οι εποχές αλλάζουν όμως, καθώς ο προβληματισμός για την προστασία της φύσης κατακτά όλο και περισσότερους. Ισως γι’ αυτό και η χάραξη του νότιου τμήματος της Ιονίας Οδού ή Αξονα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου που διασχίζει τον Νομό Ηλείας συναντά μεγάλες αντιδράσεις από όσους υποστηρίζουν ότι θίγει το πολύτιμο οικοσύστημα της λίμνης Καϊάφα.

«Η χάραξη της συγκεκριμένης οδού διασχίζει περιοχές μεγάλης οικολογικής σημασίας, όπως το παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Natura 2000. Ο συνδυασμός χερσαίου και λιμναίου οικοσυστήματος, καθώς και η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τις αρχαιότητες, τους μυθολογικούς τόπους και την ιαματική πηγή, καθιστά το οικοσύστημα Καϊάφα ένα μοναδικό σύμπλεγμα, το οποίο έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αγραπιδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως.

«Θέλουμε τον δρόμο, αλλά το νομαρχιακό συμβούλιο δεν γνωμοδότησε θετικά για το συγκεκριμένο τμήμα, που θίγει την περιοχή Καϊάφα, τη Ζαχάρω και τον Πύργο», μας λέει ο κ. Ευγένιος Μπαλκάμος, αντινομάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. «Δυστυχώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πήρε υπόψη την αντίθεσή μας, ισχυριζόμενο ότι η απόφαση ήταν εκπρόθεσμη, πράγμα που δεν ισχύει». Ο αντινομάρχης υπογραμμίζει ότι θα δημιουργηθεί μεγάλη όχληση στο περιβάλλον, ενώ θα υποβαθμισθεί και ο οικιστικός ιστός σε αρκετά σημεία, καθώς η χάραξη του δρόμου περνάει πολύ κοντά (Πύργος) ή ακόμα και ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές, όπως στη Ζαχάρω.

Θίγει το οικοσύστημα

Το μεγαλύτερο μέρος της χάραξης του καινούργιου δρόμου ακολουθεί την Παλιά Εθνική Οδό, ενώ όσες αλλαγές έγιναν πραγματοποιήθηκαν προς τα δυτικά, προς την πλευρά της θάλασσας. «Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί ακριβώς εκεί βρίσκονται και τα πιο ιδιαίτερα οικοσυστήματα». Πόσω μάλλον όταν δεν μιλούμε για ένα μικρό δρόμο, δύο λωρίδων, αλλά για ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο, πλάτους 35-40 μέτρων, που διχοτομεί βίαια την περιοχή.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Ο κ. Αγραπιδάς υποστηρίζει ότι έπρεπε «να επιλεγεί η ανατολική χάραξη, η οποία θα διέρχεται εκτός της ζώνης του οικοσυστήματος του Καϊάφα και των οικισμών. Η εναλλακτική αυτή λύση είναι εφικτή. Συνεπάγεται, ενδεχομένως, υψηλότερο οικονομικό κόστος, διασφαλίζει, όμως, τη βιώσιμη ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μεγάλης κλίμακας, όπως η αλλαγή κλίματος».

Σε αυτό το ζήτημα και οι δύο συνομιλητές μας είναι κατηγορηματικοί: «Δεν πρόκειται για κάποια τοπική διαμαρτυρία, μια γκρίνια από ανθρώπους που υποβαθμίζεται η περιουσία τους, όπως γίνεται συχνά στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας», τονίζει ο κ. Μπαλκάμος. «Το θέμα έχει παγκόσμια διάσταση, διότι τα μοναδικά οικοσυστήματα ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά, και συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές, που αποτελούν το κορυφαίο πρόβλημα του 21ου αιώνα», τονίζει και ο κ. Αγραπιδάς. «Η εν λόγω κατασκευή θα ήταν δικαιολογημένη τη δεκαετία του ’50, όταν η έννοια της βιωσιμότητας ενός οδικού έργου συνδεόταν σχεδόν αποκλειστικά με τη χρησιμότητά του στην κυκλοφορία των αγαθών και τις τυχόν ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις του στη λειτουργία της αγοράς». Σήμερα, σε κάθε έργο πρέπει να συνυπολογίζουμε όλες τις επιπτώσεις του και να βλέπουμε το συνολικό κόστος ή τα οφέλη. Η συζήτηση στην Ηλεία για το συγκεκριμένο έργο μόλις αρχίζει. Ισως οδηγήσει σε συμπεράσματα ευρύτερης σημασίας.

28/07/2007

Απ' τις υποσχέσεις Καραμανλή στις... αρρυθμίες του Σουφλιά

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

 

Στις 13 του περασμένου Μαρτίου, ύστερα από μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωνε: «Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

 

Τότε ουδείς στην κυβέρνηση μπορούσε να φανταστεί σε ποια κατάσταση θα περιερχόταν πέντε μήνες μετά.

Το κλίμα είναι βαρύ και πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι μεγάλες καταστροφές. Ο Γιώργος Σουφλιάς παραδέχτηκε χθες ότι υπήρξαν «κάποιες αρρυθμίες» στη δασοσπυρόσβεση, αλλά η περιγραφή αυτή είναι επιεικέστατη σε σχέση με αυτό που επικρατεί. Οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού, για συνεχή λάθη και παραλείψεις διαδέχονται η μία την άλλη και η γκρίνια μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών δεν κρύβεται.

Στο στόχαστρο βρίσκεται, για άλλη μια φορά, ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να διαψεύσει τις καταγγελίες για διάσταση απόψεων μεταξύ των επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κόη. Ομως, αδιάψευστα στοιχεία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Ε», επιβεβαιώνουν ότι επιχειρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν απομάκρυνση αξιωματικών που πρόσκεινται στον κ. Φούρλα. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, «κάρφωσαν» τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (όχι χωρίς ιδιοτέλεια, αφού εκλέγονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια, τη Β' Αθηνών) ότι προχώρησε σε αποστρατείες και μεταθέσεις 19 έμπειρων αξιωματικών του Σώματος, με αποτέλεσμα να επέλθει αποδιοργάνωση.

Ο αντίκτυπος από τις αποκαλύψεις για τη ρουσφετολογική πρακτική που επικρατεί στη στελέχωση των επιτελικών υπηρεσιών ήταν μεγάλος και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, όπως η «Καθημερινή», απέδωσαν τις καταστροφές στην κομματικοποίηση της Πυροσβεστικής.

Το κακό για την κυβέρνηση άρχισε με την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για κακή εκτίμηση της κατάστασης και λάθη στην επέμβαση. Ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε τότε πει τη χαρακτηριστική φράση «την πατήσαμε», αναφερόμενος στην απόφαση να μην επέμβουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και να μη ρίξουν νερό στους πυλώνες της ΔΕΗ από φόβο μήπως προκληθεί μπλακάουτ.

Κι εκεί που φαινόταν ότι η πρώτη «μπόρα» πέρασε, ήρθε η δεύτερη στην Αχαΐα και επιδείνωσε καίρια την κατάσταση. Επαναλήφθηκαν οι καταγγελίες για πλημμελή φύλαξη της αρχικής φωτιάς, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί και να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Είχαν προηγηθεί παρόμοιες καταγγελίες για την πυρκαγιά στην Κορινθία.

Στο σημείο αυτό επικεντρώνεται η κριτική προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ότι δεν έπιασαν τα μηνύματα από τα αρχικά λάθη και δεν παρενέβησαν ώστε να προσαρμοστούν τα σχέδια και να εξαλειφθούν οι όποιες δυσλειτουργίες. Μόλις χθες ο κ. Σουφλιάς μίλησε για την ανάγκη να αναπροσαρμοστεί το σχέδιο και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν και βουλευτές που θεωρούν ότι έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί το θέμα της σύγκρουσης Φούρλα-Κόη με απομάκρυνση του ενός εκ των δύο ή και των δύο.

Ομως, η κυβέρνηση δέχτηκε και άλλα πλήγματα στο συμβολικό πεδίο. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι, την ώρα που η πυρκαγιά κατέστρεφε την Κορινθία, ιδιαίτερη πατρίδα του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας παρίστατο σε εκδήλωση της τοπικής νεολαίας της Ν.Δ., γεγονός που προκάλεσε αρνητικές δηλώσεις και από στελέχη του κόμματος.

Ο αντίκτυπος από αυτήν την αποκάλυψη υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να επισπεύσει την επιστροφή του από τη Βοσνία, μόλις πληροφορήθηκε την πτώση του πυροσβεστικου αεροσκάφους στην Εύβοια. Ομως, λίγες μέρες μετά, το βράδυ που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε χωριά της Αχαΐας, ο κ. Καραμανλής πήγε στα εγκαίνια μιας έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Γι' αυτήν την επιλογή δεν υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις.

Ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση θεωρείται η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να σταλούν ρωσικά εναέρια πυροσβεστικά μέσα.


24/07/2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

 

Για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τη

 Βορειοδυτική Οδό Πελοποννήσου

(Ελευσίνα -Κόρινθoς –Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα)

«....3. Στο τμήμα Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα, μήκους 76,2 χλμ.

α) Σε όλα τα περιβαλλοντικά ευαίσθητα σημεία, σε μήκος 30 χλμ. και ειδικότερα στις θέσεις Επιτάλιο, Σαμικό, Ζαχάρω, Καλό Νερό, Κοπανάκι, ακολουθείται εντελώς νέα χάραξη....»

http://www.minenv.gr/download/2007-07-24.dilosis.g.souflia.gia.ypografi.symbasis.elefsina-korinthos-patra-pyrgos-tsakona.doc

 

25/08/2007

Εθνικός θρήνος στις φλόγες

Εθνική τραγωδία συγκλονίζει από χθες το απόγευμα ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι αργά το βράδυ στα χωριά στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες 20 άνθρωποι, δεκάδες τραυματίστηκαν, πολλοί αγνοούνταν, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγιναν ολόκληρα χωριά και χιλιάδες στρέμματα δάσους!

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθούσε όλη νύχτα τις απέλπιδες προσπάθειες ανθρώπων και πυροσβεστών να σώσουν πρωτίστως τις ίδιες τους τις ζωές.

ΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ,
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΑΤΙΟΥ

Οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων "Περσέας" στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.


Χθες στις 9.00 το βράδυ ζητήθηκε η βοήθεια του στρατού, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έφυγαν από τη Βόρεια Ελλάδα για την Πελοπόννησο. Οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι έτρεξαν μέχρι τη θάλασσα για να σωθούν.


Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πυραγός Νίκος Διαμαντής, μίλησε για τραγωδία με απανθρακωμένους και 143 φωτιές να έχουν εκδηλωθεί από προχθές σε ολόκληρη τη χώρα.
 


Φορείς και κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες ότι οι εμπρηστές έκαψαν ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας, από όπου θα περάσει η Ιόνια οδός και κατά συνέπεια, όπως έλεγαν φορείς, οι τιμές των ακινήτων μετά τη φωτιά θα είναι αρκετά πιο χαμηλές.


από ik 27/08/2007 12:48 μμ.


26/08/2007 Η Ιόνια οδός βγαίνει στο προσκήνιο

By Factorx

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα δημοσιοποιήθηκε στο site http://www.press-gr.blogspot.com/. Μήπως δηλαδή υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις πυρκαγιές στην Ηλεία και την κατασκευή της Ιονίας Οδού; Προβληματισμός - ερώτηση διατυπώθηκε στον αέρα σήμερα 26.8.07 και από τον κ. Ν. Μάνεση (TV ALPHA) εάν υπάρχει συσχετισμός της κατασκευής της Ιονίας Οδού με την πυρκαγιές στην Ηλεία. Σημειώνουμε ότι για τον νέο οδικό άξονα Καλαμάτας-Κακαβιάς θα διατεθεί ένα τρισεκατομμύριο και μεταξύ των άλλων τα νέα έργα θα μειώσουν την απόσταση Πάτρας – Καλαμάτας σε λιγότερο από δυο ώρες. Κατά συνέπεια το «οργανωμένο σχέδιο» μπορεί και να εξηγείται από τις χαμηλότερες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, την τουριστική αξιοποίηση, τις νέες μεγάλες ευκαιρίες για το REAL ESTATE

Με αφορμή την τραγωδία στην Ηλεία, καλό θα ήταν να θυμηθεί κανείς τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε ορισμένες περιοχές του Νομού για την «αξιοποίησή» τους και τις μάχες που έχουν δοθεί για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια. Στην προκειμένη ο λόγος για μια από τις όμορφες και πλούσιες σε βλάστηση τοποθεσία της λίμνης Καϊάφα. Το 2004 ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, είχε καταγγείλει τον –επί ΠΑΣΟΚ-υφυπουργό Οικονομίας, κ. Δ . Γεωργακόπουλο, ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας να αποχαρακτηρίσει τη λίμνη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε καταγγείλει το νομοσχέδιο που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τον ιαματικό τουρισμό, για τις «φωτογραφικές» διατάξεις που περιείχε. Επίσης, ότι αποσκοπούσε στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Καϊάφα, η οποία αποτελεί προστατευόμενη ζώνη οικιστικού ελέγχου, με στόχο την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργακόπουλος (βουλευτής Ηλείας) είχε παρουσιάσει σχετική μελέτη στη Ζαχάρω, σύμφωνα με την οποία θα γινόταν επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τον «εκσυγχρονισμό» των ιαματικών πηγών και των άλλων εγκαταστάσεων! Ακόμα, η εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» χαρακτήριζε την περιοχή ως «αναξιοποίητη». Μετά την τελευταία τραγωδία, δεν συντρέχει πλέον λόγος συζήτησης. Άλλωστε, δεν έμεινε τίποτε όρθιο στον Καϊάφα. Σε τριάντα χρόνια από σήμερα όμως, είναι βέβαιο ότι η περιοχή θα φιλοξενεί κανένα γιγαντιαίο-πολυτελές σαλέ για κυριλάτους από όλο τον κόσμο. 

από ...;όπως είπαμε για τις επενδύσεις... 28/08/2007 12:15 μμ.


 

από . 29/08/2007 1:48 πμ.


Ειδήσεις απ' όλη την Ελλάδα στο ΙΟΝΙΟΝ FM
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΑΦΑ. ΗΛΕΙΑ, 18.07.05
Αιτία «πολέμου» και συγκρούσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί για μια ακόμη φορά το ζήτημα των τροπολογιών και των επενδύσεων στην λιμνοθάλασσα του Καϊάφα στην Ηλεία.
Αφορμή των νέων «εχθροπραξιών» αποτέλεσε η σύσκεψη που έγινε προ ημερών για το θέμα, στο γραφείο του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου παρουσία τοπικών παραγόντων και βουλευτών του νομού.
Προχθές ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ κατηγόρησε ευθέως του βουλευτές Τάκη Αντωνακόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Κρινιώ Κανελλόπούλου και Γιώργο Κοντογιάννη ότι «φρενάρουν» με την στάση τους την επένδυση , ότι δεν συμφώνησαν να υπογράψουν την ειδική τροπολογία για την νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση και ότι «παίζουν σε πολλά ταμπλό».
Αντίθετα έδωσε εύσημα στους βουλευτές Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Παναγιώτη Αδραχτά οι οποίοι όπως ανέφερε «�είπαν φέρτε τώρα να την υπογράψουμε .».
« Δεν εκτελώ τελεσίγραφα επενδυτών. Είμαι βουλευτής και όχι το �παπαγαλάκι των συμφερόντων. Είμαι υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής αλλά κάτω από διαφανείς διαδικασίες με σεβασμό στους νόμους και στο περιβάλλον»- μου είπε χθες οργισμένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κοντογιάννη.
«Κάνουν λάθος εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον Καϊάφα και σε άλλες περιοχές της Ηλείας. Η Ν.Δ δεν είναι κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών, τηρεί τους νόμους και προστατεύει το περιβάλλον. Με αυτό τον λεπτό αλλά αναγκαίο συνδυασμό θα πετύχουμε την ανάπτυξη και καλό είναι κάποιοι να μην προτρέχουν�» είπε.
Πάντως εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι στην συγκεκριμένη σύσκεψη, κατατέθηκαν έγγραφα του ΙΓΜΕ όπου παρουσιάζουν την λιμνοθάλασσα του Καιάφα ως κλειστή !!! λίμνη.
Μάλιστα για το ίδιο ζήτημα � σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Ζαχάρως � πρόκειται να δώσει την συγκατάθεσή της (ότι πρόκειται περί κλειστής ! λίμνης) και η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας.
Το νέο αυτό «κολπάκι» του χαρακτηρισμού της λιμνοθάλασσας του Καιάφα σε κλειστή λίμνη βοηθάει ΄- όπως μάθαμε � τους επίδοξους επενδυτές να τσιμεντάρουν και επάνω στο νησάκι �
Περίεργα όντως όλα αυτά και οι σχετικές αποκαλύψεις του δημάρχου Ζαχάρως έχουν την δυναμική τους.
Πάντως το ζήτημα αναμένεται σύντομα να λάβει διαστάσεις και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς αναμένονται αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικολογικό�

Πουλάκι το ξαναλέμε για να μη μας παρεξηγήσουν:
« Είμαστε υπέρ των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα αλλά με πλήρη διαφάνεια και με σεβασμό στους νόμους του κράτους και στο περιβάλλον».

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ�


Μάκης Νοδάρος

από ik 29/08/2007 2:20 πμ.


Αντιπρόεδρος Κομισιόν για πυρκαγιές: Εδαφική τρομοκρατία πλήττει τη νότια Ευρώπη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007 16:36
Τελευταία Ενημέρωση : 27/08/2007 16:44

if (code.indexOf('Default Ad')<0) {document.write(code);} else {document.getElementById('banner300250').style.display='none';}
rnd = Math.floor(Math.random()*900000)+100; now = parseInt((new Date()).getTime()); burst='?'+rnd+':?'; document.write(''); document.write(''); var flash_src= "http://ads3.adman.gr/banners/starcom/deree/300x250.swf"; var flash_click = "http://furious.adman.gr/click/874/2635//"; var flash_width = "300"; var flash_height= "250"; var flash_image = ""; var flash_tag = ""; var adman_flash_version =0 ; var flash_popup = "";
Για εδαφική τρομοκρατία κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο του blog ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι αναφερόμενος στις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Αnsa, ο Φρατίνι αναφέρει ότι «οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης, νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά και κλείνει τον κύκλο μιας αλλόκοτης συμμαχίας: ανάμεσα στις σκοτεινές και αρπακτικές ψυχές της οικοδομικής κερδοσκοπίας και σε αυτούς που σκοπεύουν να λυγίσουν, να γονατίσουν μια περιοχή, μια οικονομία, τραυματίζοντας το τοπίο με τρόπο ανεπανόρθωτο. Οι φλόγες επιτίθενται τώρα πια σε κατοικημένα κέντρα και πεθαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ειναι μια μορφή εδαφικής τρομοκρατίας απολύτως καινούργια: η οποία επομένως πρέπει να καταπολεμηθεί και να κατασταλεί με νέα όπλα και νομικά αποτρεπτικά μέσα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για ζητήματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, υπογραμμίζει ότι «στην πραγματικότητα δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μορφή εγκληματικότητας σαφώς περιγεγραμμένης, τυχαίας ή που είναι προϊόν κάποιου που δεν έχει κανένα συναίσθημα ή δημόσια ηθική. Η πυρκαγιά δεν είναι πια το αποτέλεσμα μιας ένοχης απροσεξίας. Και δεν είναι πια μόνο η Ιταλία που αποτελεί θήραμα της κατασκευαστικής μαφίας. Η Γαλλία, η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα γνωρίζουν αυτή τη νέα καταστροφή, αυτή την εδαφική τρομοκρατία που κρατά τώρα όλη τη νότια Ευρώπη σε ομηρία».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License