Υπόθεση Blackwater

Με αφορμή αυτό το άρθρο, όποιος κάνει μια έρευνα στο δίκτυο (στο site της blackwater πχ και αλλού) θα διαπιστώσει την νέα τ'αξη που επιβάλλεται μετά την συζητούμενη "αποχώρηση" των δυτικών δυνάμεων από την περιοχή

Το Ιράκ θα επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των ξένων εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα μετά το αιματηρό επεισόδιο την Κυριακή στη Βαγδάτη κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι.

Η ιρακινή κυβέρνηση, με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αλί αλ Νταμπάγ την Τρίτη, διευκρινίζει ότι εγκρίνει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να απαγορεύσει τη λειτουργία της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Blackwater, η οποία παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία και τους διπλωμάτες της και ενεπλάκη στο επεισόδιο αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης των συνθηκών υπό τις οποίες οι ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας επιχειρούν στο Ιράκ.

«Δεν σκοπεύουμε να ακυρώσουμε την άδειά τους επ' αόριστον, αλλά πρέπει να σεβαστούν το νόμο και τους κανονισμούς στο Ιράκ» δήλωσε ο Αλί αλ Νταμπάγ στο CNN.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, φοβούμενες πιθανά αντίποινα, ανέστειλαν όλες τις μετακινήσεις Αμερικανών διπλωματών και πολιτών αξιωματούχων έξω από την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για να του εκφράσει τη λύπη της για το θάνατο αθώων πολιτών.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επεισόδιο σημειώθηκε επειδή αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άνδρες της Blackwater άνοιξαν πυρ ξαφνικά εναντίον ιρακινών πολιτών όταν όλμοι στόχευσαν την αυτοκινητοπομπή.

Όμως οι New York Times αναφέρουν ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, το επεισόδιο ξέσπασε όταν αυτοκίνητο δεν σταμάτησε όταν οι άνδρες της Blackwater που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία έκαναν σήμα σε αυτοκίνητο να σταματήσει.

Το υπουργείο Αμυνας του Ιράκ κάνει λόγο για 20 νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι με το νεογέννητο μωρό τους.

Ιδιωτικοί στρατοί

Ο αριθμός των μισθοφόρων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που επιχειρούν στο Ιράκ, για λογαριασμό κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς και διπλωματικών αποστολών, εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 25.000 έως 48.000.

Οι δυτικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Ιράκ και το κενό ασφαλείας και πληροφοριών που δημιουργείται καλύπτεται από τις επιχειρήσεις που επενδύουν το Ιράκ μέσω ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και μισθοφόρων.

Η Blackwater ιδρύθηκε το 1997 από το πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού Έρικ Πρινς και τον Αλ Κλαρκ. Η έδρα της βρίσκεται στην Βόρεια Καρολίνα, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι εκπαιδεύει κάθε χρόνο 40.000 άτομα και δηλώνει ότι προσφέρει «τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως υπηρεσίες επαγγελματικού στρατού, αστυνόμευσης, ασφαλείας και ειρηνευτικών αποστολών ».

Οι επικριτές της κατηγορούν την Blackwater ότι ο ιδιωτικοί στρατοί της στο Ιράκ και τις άλλες θερμές εστίες ανά τον κόσμο αντικαθιστούν εν πολλοίς τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ότι οι πρακτικές της στις περιοχές αυτές είναι αδίστακτες και συχνά εγκληματικές.

Έρευνα για το σκάνδαλο της πρεσβείας στη Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ, επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ερευνά τις δραστηριότητες του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις πληροφορίες ότι παρεμπόδισε έρευνες για απάτες.

Ο Χάουαρντ Κρόνγκαρντ κατηγορείται για υπόθεση σχετικά με ατασθαλίες κατά την ανέγερση του νέου κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Στην επιστολή που εστάλη στον Αμερικανό αξιωματούχο από την Επιτροπή Εποπτείας και Αναδιάρθρωσης της Βουλής., μέρος του περιεχόμενου του δημοσίεσυε το Associated Press, υπογραμμίζεται ότι o Κρόνγκαρντ διατηρεί στενούς πολιτικούς δεσμούς με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους οποίους χρησιμοποίησε για να λογοκρίνει αναφορές και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι οι πληροφορίες για χρήση παράνομων εργατών από εταιρεία του Κουβέιτ στα έργα ανέγερσης του κτιρίου της πρεσβείας, ενώ υπάρχουν αναφορές και στην παράνομη εισαγωγή όπλων στο Ιράκ από την προαναφερθείσα εταιρεία ασφαλείας Blackwater.

Ενώπιον της επιτροπής ο Κρόνγαρντ αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξαν αβλεψίες και άλλες παρατυπίες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License