Με αφορμή το κλείσιμο της πύλης Στουρνάρη

Μπροσούρα που μοιράστηκε στην Πολυτεχνειούπολη σχετικά με την πύλη στουρνάρη

Η 19η Σεπτέμβρη 2007, μαζί με την 17η Νοέμβρη 1973, θα αποτελεί πλέον ορόσημο και μέρα γιορτής για το ΕΜΠ. Το πρυτανικό σχήμα Μουντζούρης-Σπαθής-Πολύζος, γνωστό για την επιτυχία του να ερημώσει την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου τις ώρες μη-διδασκαλίας, προχώρησε σε μια νέα καινοτομία. Τόλμησε αυτό που δεν διανοήθηκε Πρυτανεία από την μεταπολίτευση ως τώρα: να αμπαρώσει την πύλη Στουρνάρη. Την Τετάρτη προς Πέμπτη, 19/9, γύρω στις 2:00 το βράδυ συνεργείο σφραγίζει αιφνιδιαστικά την πύλη, ηλεκτροκολλώντας 5 σιδεριές κατά μήκος της πόρτας. Το φυλάκιο κλειδώθηκε για να δωθεί ο χαρακτήρας του μόνιμου ενώ στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί και χτίσιμο της. Αυτό υπ’ευθύνη της Πρυτανείας χωρίς να έχει καν συζητηθεί προηγούμενα από την Σύγκλητο ή κάποιο άλλο θεσμικό όργανο για να τηρούνται τα προσχήματα. Και αυτό μόλις μια βδομάδα μετά την σύλληψη της Χριστίνας Τονίδου μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη.

 

Την Παρασκευή, 21/9, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έγινε παρέμβαση για το θέμα από τα Στέκια του Πολυτεχνείου και της Αρχιτεκτονικής. Η παρέμβαση είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι συνδιαλλαγής. Το ένα και μοναδικό ερώτημα που τέθηκε στους Μουντζούρη-Πολύζο (ο Σπαθής αποχώρησε ηρωικά), ποιος δηλαδή ο λόγος να κλείσει η Στουρνάρη, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν έχει λειτουργική αξία αφού δυσχαιρένει την πρόσβαση στο ίδρυμα, δεν μπορούσε να απαντηθεί επί μιάμιση ώρα! Έπειτα από έντονη πίεση και πολλές πολιτικές τρίπλες πήραμε δύο απαντήσεις: από τον Πολύζο ότι έτσι δεν θα μπαίνουν ΙΧ στο ίδρυμα (τι ρόλο έπαιζε τότε η μπάρα;) και από τον Μουντζούρη ότι δεν είχαν φύλακες γιατί τους μετέφεραν στην πύλη της Πατησίων που μόλις άνοιξε...

 

Οι φτηνές απαντήσεις των Πρυτάνεων δεν πρέπει να εκληφθούν απλά ως αντικείμενο χλεύης, αλλά ως σαφή πολιτική τοποθέτηση ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα των χώρων ασύλου και των δημόσιων χώρων γενικότερα. Η διαχείρηση του χώρο του Πολυτεχνείου από την μεριά του Κράτους και των φορέων του δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένα από την διαχείρηση του χώρου των Εξαρχείων και του ευρύτερου Κέντρου. Τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρείται συστηματικά η στρατιωτικού τύπου περικύκλωση και η γκετοποίηση της περιοχής. Ξεκινώντας από βαθιά μέσα στα Εξάρχεια και περιμετρικά ως την Πλατεία Κάνιγγος διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδες της ΟΠΚΕ, Ζητάδες, πεζές περιπολίες και ασφαλιτες έχουν τοποθετηθεί μόνιμα σε κομβικά σημεία. Όλες οι μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν σε ένα πρότυπο πέιραμα ώστε να δημιουργηθεί ένα γενικευμένο μοντέλο καταστολής και ελέγχου, εφαρμόσιμο σε οποιαδήποτε γειτονιά της πόλης. Ο ευρύτερος χώρος της πλατείας Εξαρχείων αποτελεί σημείο «υψηλής έντασης» κάνοντας ανέφικτη την εκεί στρατοπέδευση αστυνομικών δυνάμεων, για αυτό και επιχειρείται η προοδευτική απονεύρωση της περιοχής. Το ΕΜΠ αποτελώντας κομμάτι των Εξαρχείων, αποτελεί και μέρος του πειράματος. Οι δημόσιοι χώροι του αποτελούν ζωντανό κομμάτι της γειτονιάς με δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις και συζητησεις καθημερινά. Επιπλέον είναι ιδιαίτερος χώρος εξεγερσιακών στιγμών, που μέχρι και σήμερα, αποτελούν ορόσημο της ιστορικής μνήμης των κοινωνικών αγώνων.

 

Αυτή ακριβώς η μνήμη και η χρήση είναι που ενοχλεί την κάθε λογής εξουσία. Εδώ να σημειώσουμε κάτι που έχουμε ξαναπεί και αποτελεί θεμελιωδές κομμάτι της υπόλοιπης ανάλυσης: Το ότι τα ΜΑΤ δεν εισβάλλουν εύκολα στον χώρο του Πολυτεχνείου δεν έχει καμία σχέση με τον νομικίστικο ορισμό του ασύλου καθώς οι νόμοι αλλάζουν (όπως και άλλαξε ο νόμος για το άσυλο) από τους συσχετισμούς στην Βουλή και όχι στην κοινωνία. Αποτελούν εργαλείο του Κράτους και όχι των κινημάτων. Οφείλεται κυρίως στο μείγμα των γεγονότων ιστορικής σημασίας που έλαβαν κατα καιρούς χώρο, στους κοινωνικούς συσχετισμούς που διατηρεί η περιοχή αλλά και στην χωροταξία του ιδρύματος. Το ΕΜΠ έχει τρεις εισόδους: την Τοσίτσα, την Πατησίων και την Στουρνάρη. Αν κοιτάξουμε το θέμα καθαρά «επιχειρησιακά» από την μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών και των οργάνων του (ΕΛ.ΑΣ.) η δυνατότητα ελέγχου του ιδρύματος έχει τα ακόλουθα δεδομένα: Η πρώτη είσοδος είναι ελεγχόμενη από τους ασφαλίτες και τις δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που στρατοπεδεύουν στην Τοσίτσα, στην γωνία του Πολυτεχνείου, και στο Μουσείο. Η δεύτερη αποτελεί έναν μεγάλο και απρόσωπο δρόμο ασύνδετο από κάθε κοινωνική διεργασία, πλήρως ελεγχόμενο από κάμερες και ασφαλιτες και εύκολα προσβάσιμο από την αστυνομία ανά πάσα στιγμή. Μένει η πύλη Στουρνάρη που έχει την ιδιαιτερότητα να οδηγεί κοντά στην καρδιά των Εξαρχείων, λίγα μέτρα από την πλατεία. Είναι προφανές ότι είναι η μόνη πύλη πρακτικά ανεξέλεγκτη από την επόπτευση του Κράτους και μοναδική οδός επικοινωνίας και αλληλεγγύης με μια «ιδιαίτερη» γειτονιά σε στιγμές επίθεσης του Κράτους. Ας αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε στα φοιτητικά όταν τα ΜΑΤ κυνηγούσαν τους διαδηλωτές μέχρι το Πολυτεχνείο αν η μόνη ανοιχτή πύλη ήταν η Πατησίων. Η μόνη διέξοδος θα οδηγούσε στην αγκαλιά της αστυνομίας, οπότε οι πολιορκούμενοι θα ήταν άμοιροι των ορέξεων των επιτελαρχών του Υπ. Εσωτερικών.

 

Η ενέργεια της Πρυτανείας είναι καθαρά διερευνητική. Γνωρίζουν όλοι τους πως δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δυνάμεις καταστολής μέσα στο ίδρυμα και άρα να κρατήσουν την πύλη κλειστή. Θα άνοιγε αργά ή γρήγορα, από τον έναν ή τον άλλον. Θέλουν κυρίως να βολιδοσκοπήσουν τις αντιδράσεις και από που προέρχονται. Έίναι παλιά και δοκιμασμένη η τακτική του να δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα και να καλείς εκ των υστέρων τις αντιτιθέμενες δυνάμεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα ΕΑΑΚ απαίτησαν και αυτά το άνοιγμα της Στουρνάρη, αναγνώρισαν όμως έμμεσα τον θεσμικό ρόλο της Πρυτανείας και την δικαιοδοσία της να διαχειρίζεται την πύλη, καλώντας την σε συζήτηση μετά το άνοιγμα. Όσο για τους λοιπούς «λαϊκούς αγωνιστές»...σφύριζαν αδιάφορα. Είναι τρομακτικό να ανάγουμε υποτακτικά και από μόνοι μας τρεις Πρυτάνεις σε απόλυτους διαχειριστές της καθημερινότητάς μας στο ίδρυμα. Αντίθετα είναι στιγμή να αποδείξουμε ότι έχουμε την κατάσταση στα χέρια μας όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τους χώρους του Πολυτεχνείου αφού έχουμε την δυναμική να ανταπαντήσουμε στην ουσία του ζητήματος. Δεν αρκεί μόνο να ανοίξει η πύλη αλλά και να φοβούνται να την ξανακουμπήσουν. Να φοβούνται τους συσχετισμούς, να φοβούνται το επίπεδο βίας που προκαλούν να ανέβει. Αυτό που πρέπει να περάσει σαν μήνυμα στα θεσμικά όργανα του ΕΜΠ που παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας δεν είναι μια αόριστη δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς τους αλλά η χειροπιαστή διάθεσή μας να τα ευνουχίσουμε, να πάρουμε υπό τον έλεγχό μας όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας εκεί μέσα, να αυτοοργανωθούμε. Με αυτή της την ενέργεια η Πρυτανία ξεκαθαρίζει την σύνταξή της με τους σχεδιασμούς του Υπ. Εσωτερικών για την νέκρωση και την αποστείρωση των ελεύθερων χώρων πέρα από την «προοδευτική» ρητορεία που χρησιμοποιεί για να θολώσει τα νερά.

 

Την Δευτέρα 24/9, η ανοιχτή συνέλευση που κάλεσε το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι της Αρχιτεκτονικής αποφάσισε να κοινωνικοποιήσει το ζήτημα οπότε και την Τρίτη 25/9 η πύλη άνοιξε από τους συγκεντρωμένους. Οι σχεδιασμοί αυτοί ξεκίνησαν, όσον αφορά το ΕΜΠ σαν ίδρυμα,  από την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Εδώ και μήνες όλες οι πύλες κλείνουν συστηματικά τα βράδια και τα σαββατοκύριακα για πεζούς και αυτοκίνητα και η πρυτανεία απαγορεύει όλες τις εκδηλώσεις εντός του χώρου. Το προσωπικό των φυλάκων έχει «ανανεωθεί» και οι περιπολίες τους είναι ολοένα και προκλητικότερες απέναντι σε όσους τριγυρίζουν «χωρίς να έχουν δουλειά» τις μη-εργάσιμες ώρες. Με αφορμή το άνοιγμα της πύλης Στουρνάρη, υπενθυμίζουμε πως κάποιοι δεν συναινούμε στο να μετατραπεί ο χώρος της Πολυτεχνειούπολης σε ένα αποστειρωμένο “campus” για ερευνητικά και εξεταστικές.

 

Υποσχόμαστε και συνέχεια...

 
 

31/09/2007 – Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου

Αρχεία:

από Anarxikos apo pa.pei. 03/10/2007 1:26 πμ.


Paidia,la8os na kleisoun thn pylh ths Stournarh,omws oi agwnizomenoi an8rwpoi den 8a katsoun me stayromena xeria.Ennow oti 8a broyn allous tropous na antita3oun thn bia tous apenanti sthn bia tou kratous.Allwste, ena apo ta protagmata mas den einai oti o agwnas mas einai polymorfos?Egw ayto pisteyw,an 8elete elate na to syzhthsoume.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License