22-10 Πορεία στο Βόλο για τη Ματσάγγου και την αστυνομική βία

δυναμική πορεία στο Βόλο

Πορεία πραγματοποιήθηκε χτες 22-10 από 150-200 περίπου άτομα η οποία ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο και πήγε στο δημαρχείο όπου ο κόσμος παρέμεινε για αρκετή ώρα απ'έξω και ενώ μέσα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Η αστυνομία ήταν άφαντη αυτή τη φορά μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει πριν λίγες μέρες με τραυματίες και προσαγωγές. Στο δημαρχείο υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι πέρναν πλάνα από το πάνω όροφο του κτηρίου από τους συγκεντρωμένους πράγμα που εξόργισε το κόσμο με αποτέλεσμα να φωναχτούν και συνθήματα εναντίον τους ενώ εμποδίστηκαν όταν πήγαν να τραβήξουν πλάνα δίπλα από τους συγκεντρωμένους. Καθ΄όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάχτηκαν συνθήματα υπέρ της κατάληψης Ματσάγγου και κατά της αστυνομίας καθώς και εναντίον του δημάρχου και του πρύταν η του πανεπιστημίου.

από @ 23/10/2007 6:44 μμ.


Με μαύρες μπογιές κατά του Δημαρχείου και με συνθήματα κατά του δημάρχου και του πρύτανη
Ειρηνική η φοιτητική διαδήλωση«Ο Δήμαρχος υπεκφεύγει» ήταν το αρνητικό σχόλιο των φοιτητών στην τοποθέτηση του κ. Αλέκου Βούλγαρη σχετικά με το ποιος κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη στο κτίριο Σπίρερ, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βίαια επεισόδια. Με κεντρικό αίτημα τη χρήση του κτιρίου Ματσάγγου καθαρά για πανεπιστημιακή χρήση φοιτητές και νέοι της κατάληψης Ματσάγγου πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου. Εκεί φώναζαν συνθήματα την ώρα που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ έριξαν και μαύρη μπογιά στο κτίριο του Δημαρχείου. Δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια, ενώ οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν γύρω στις 4.30 το μεσημέρι με πορεία προς το κτίριο Παπαστράτου.
Η πορεία που διοργανώθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους των Τμημάτων Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων και Ειδικής Αγωγής, ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου και κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου, όπου εκείνη την ώρα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το κτίριο Ματσάγγου και τα βίαια επεισόδια την περασμένη Πέμπτη είχαν διαμορφώσει ήδη ένα θερμό κλίμα.
Στο Δημαρχείο και πιο συγκεκριμένα στην πίσω πλευρά συγκεντρώθηκαν γύρω στα 200 άτομα που φώναζαν διάφορα συνθήματα κατά της Δημοτικής Αρχής, της Πρυτανικής Αρχής και της Αστυνομίας. Επεισόδια δεν δημιουργήθηκαν, ενώ ουσιαστικά δεν έγινε προσπάθεια για να εισέλθουν στο κτίριο. Σημειώνεται πως αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις. Πάντως οι διαμαρτυρόμενοι έριξαν μαύρη μπογιά στους τοίχους του δημαρχιακού μεγάρου.
Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα. Οι συγκεντρωθέντες περίμεναν την απάντηση του Δημάρχου στο ερώτημα «ποιος κάλεσε τους αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στο Σπίρερ». Φοιτητές μετέβησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και παρακολούθησαν τη συζήτηση για το κτίριο Ματσάγγου, αλλά και για τα βίαια επεισόδια της περασμένης Πέμπτης. Μάλιστα έκαναν και παρεμβάσεις καλώντας το Δήμαρχο να τοποθετηθεί όχι μόνο για τα γεγονότα στο Σπίρερ, αλλά και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, όπου πάλι είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις. Μόλις άκουσαν την τοποθέτηση του δημάρχου κατέβηκαν στον αύλειο χώρο και έδωσαν το «πράσινο φως» για την αποχώρηση των φοιτητών και των νέων της κατάληψης Ματσάγγου οι οποίοι έκαναν πορεία με κατάληξη στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου.
Η επόμενη κινητοποίηση των φοιτητών αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές σχετικά με την τοποθέτηση του δημάρχου δήλωσαν ότι υπεκφεύγει, καθώς δεν απάντησε, ποιος κάλεσε τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να γίνουν πρωτοφανή για τα δεδομένα του Βόλου επεισόδια.
Ο εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων Βαγγέλης Σπαθάς τόνισε πως «είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του Βόλου να μεταβαίνουν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο φοιτητές και νέοι λόγω της βιαιοπραγίας των αστυνομικών. Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης σε συνεννόηση με τον Πρύτανη κ. Μπαγιάτη έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να βρίσκονται σε μια εκδήλωση πρωτοετών φοιτητών. Τέτοια γεγονότα δέχθηκε και πέρυσι το φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα. Ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο όχι μόνο θέλουν να εμπορευματοποιήσουν το κτίριο Ματσάγγου, αλλά να καταστείλουν και κάθε αντίδραση. Ήταν ένα δείγμα τρομοκρατίας που θα εκδηλωθεί ξανά πάνω μας, αν συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε. Γι’ αυτό και σύνθημα της πορεία ήταν ότι η τρομοκρατία τους δεν μας σταματά και στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά, ό,τι και αν κάνουν».
Σχολιάζοντας την μη παρουσία αστυνομικών χθες στο δημαρχείο ανέφερε πως ο Δήμαρχος δεν ήθελε να έχει επιπλέον πολιτική ευθύνη σε τυχόν νέα; επεισόδια.
Ο εκπρόσωπος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ Δημήτρης Πούλιος τόνισε πως «η πορεία είχε ικανοποιητική συμμετοχή. Θέλουμε να μην υπάρξει καμία κουβέντα για εμπορευματική χρήση του κτιρίου Ματσάγγου. Το κτίριο πρέπει να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών στη στέγαση, τη διδασκαλία. Επίσης καταγγέλλουμε την καταστολή που δεχθήκαμε από την Αστυνομία στην εκδήλωση πρωτοετών στο Σπίρερ».
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΟΣΔΕΠ κ. Τάκης Πολίτης επισήμανε πως «πάγια θέση της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών είναι ότι τα πανεπιστημιακά κτίρια πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για χρήσεις που εξυπηρετούν ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και ευρύτερα της κοινωνίας. Τα πανεπιστημιακά κτίρια δεν μπορούν να μπαίνουν σε διαδικασίες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά την αστυνομική επίθεση που δέχτηκαν φοιτητές και νέοι, η θέση της ομοσπονδίας είναι ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες, ειδικά, όταν στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αντιμετώπισης ειρηνικών διαδηλωτών εμπλέκονται και πανεπιστημιακά όργανα, όπως ήταν η παρουσία του πρύτανη και όχι μόνο. Άλλωστε το γεγονός πως σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε μια ειρηνική πορεία αποδεικνύει πως, αν δεν υπάρχουν αστυνομικές προκλήσεις, οι διαδηλώσεις του κόσμου έχουν ειρηνική έκβαση».

από Α-gnwstos 23/10/2007 9:15 μμ.


ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ απείλησε ο Δήμαρχος
23/10/2007, Αρ. Φύλλου: 600

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ομόφωνα χθες επαναβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την αλλαγή χρήσης γης στο κτίριο Ματσάγγου, που θα παραμείνει για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και μόνο.
Αίσθηση προκάλεσε η έκρηξη συναισθηματικής φόρτισης του δημάρχου Βόλου, Αλ. Βούλγαρη, με την απάντησή του στην Παρέμβαση Πολιτών, η οποία κατηγορούσε ευθέως τη δημοτική αρχή για «ανάμιξη» στα επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Σπίρερ.
Ο δήμαρχος Βόλου καταδίκασε τα γεγονότα στο Σπίρερ, υπογραμμίζοντας ότι «η βία, από όπου και αν προέρχεται, είναι ενάντια στην ελεύθερη έκφραση» και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει καμία ανάμιξη σε αυτό, συνεχίζοντας: «Εάν υπάρχει κανείς εδώ μέσα που πιστεύει ότι εγώ ζήτησα την παρέμβαση της Αστυνομίας, θέτω την παραίτησή μου στο Σώμα τώρα αμέσως. Προσωπικά καταδικάζω τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου και στη δημοκρατική μου πορεία τέτοιες λογικές».

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License