ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΌ ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ 23-10-2007 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Τα ξημερώματα της 23-10-2007 επιτεθήκαμε συμβολικά στο αμαξοστάσιο της ΔΕΗ στην οδό Αρμενοπούλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως απάντηση για τους δολοφονημένους εργάτες, που πέθαναν στα κάτεργα της ΔΕΗ και για την καθολίκή λεηλασία του φυσικού κόσμου που η ΔΕΗ συντελεί εδώ και 5 δεκαετίες.
 Ήδη από τις αρχές του '50 φάνηκαν οι διαθέσεις της, όταν επέλεξε ως καύσιμο το λιγνίτη,  το χειρότερο ορυκτό σε ό,τι αφορά την αναλογία εξόρυξης-απόδοσης και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Η δημιουργία ορυχείων απαιτεί την μετεγκατάσταση ολόκληρων οικισμών και την ισοπέδωση δασών, χωραφιών και βοσκοτόπων, ενώ τα φίλτρα που τοποθετήθηκαν 30 χρόνια μετά την αρχική κατασκευή  ουσιαστικά λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας,ενώ κλείνουν το βράδυ όταν και εντατικοποιείται η παραγωγή ρεύματος. Η υπονόμευση της ατμόσφαιρας, του νερού και της γης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ είναι καθολική. Αυτό έγινε ακόμα πιο εμφανές κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, όταν τα ηλεκτροφόρα καλώδια της, αν δεν αποτελούσαν την αιτία της πυρκαγιάς, έκαναν αδύνατη κάθε προσπάθεια κατάσβεσης εξαιτίας του φόβου αναζωπύρωσης ή γενικού black out(Πάρνηθα).
 Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται τα περισσότερα υδροηλεκτρικά  εργοστάσια. Πρόκειται για φράγματα σε μεγάλες λίμνες και ποτάμια, που ελέγχουν την εισροή και εκροή νερού για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα είναι τραγικές, ενώ παρά τη γενική απαξίωση της αποδοτικότητας αυτών των μονάδων από πολλές επιχειρήσεις, η ΔΕΗ -σε αγαστή συνεργασία με το ελληνικό κράτος- συνεχίζει ακόμα και σήμερα το σχεδιασμό και την κατασκευή τέτοιων φραγμάτων(Αχελώος).
 Παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε, η ΔΕΗ δε συνάντησε παρά ελάχιστες ως  και μηδαμινές κοινωνικές αντιστάσεις. Ο λόγος ήταν ο αέρας "ευρωπαϊκού" και "σύγχρονου" lifestyle που προσέδωσε το ρεύμα, αλλά κυρίως οι θέσεις εργασίας, που κάλυψαν τα κενά ανεργίας που δημιούργησε η έξοδος από την μετεμφυλιακή εποχή και η είσοδος στην εποχή της συγκρότησης ενός "σύγχρονου"
κράτους.
 Η ποιότητα της εργασίας αποδείχτηκε από την πρώτη στιγμή καταστροφική. Συνδέθηκε εξ αρχής με νεοπλασίες, καρκίνους, αναπνευστικές και άλλες ασθένειες τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πληθυσμούς των ευρύτερων περιοχών. Η πιο σημαντική όμως επίπτωση τη ΔΕΗ είναι  η συμβολή της στις δολοφονίες εργατών, που -ως συνεπές αφεντικό- απέκρυψε πίσω από τον όρο  "εργατικά ατυχήματα". Εκατοντάδες εργάτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στα ορυχεία και τα
εργοτάξια της ΔΕΗ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στους οποίους η ΔΕΗ έχει "έμμεση" ευθύνη. Η εργασιακή συνθήκη του θανάτου στα κακοσχεδιασμένα ορυχεία και τα κακοσυντηρημένα οχήματα εντάθηκε στο έπακρο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την περίοδο 2000-2001. Εργολάβοι και  ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας μπήκαν στο παιχνίδι μιας ιδιωτικής πια εταιρίας με τα "προνόμια"
δημόσιας. Στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων η μόνιμη μια επωδός της επιχείρησης είναι η απειλή λουκέτου υπό την κάλυψη της "ενεργειακής μετεξέλιξης".
 Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση είναι μακρύς και επίπονος. Η δράση μας αυτή είναι ένα κομμάτι αυτού του αγώνα. Όσο η ΔΕΗ συνεχίζει και εντείνει την εκμετάλλευση προς τον άνθρωπο και τη φύση, τόσο και εμείς θα εντείνουμε τη δράση μας εναντίον της.

Αντιεξουσιαστική Ταξιαρχία Συνείδησης

Υ.Γ.
αποφασίσαμε να επιτεθούμε μόνο στα δύο από τα 4 οχήματα που βρίσκονταν εκέι γνωρίζοντας ότι τα άλλα δύο περιείχαν φιάλες οξυγόνου, καθώς δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους περίοικους, τους περαστικούς ή  τους απλούς εργαζόμενους.

 

από Z 30/10/2007 7:13 μμ.


Ανέλαβαν την ευθύνη για τον εμπρησμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η «Αντιεξουσιαστική Ταξιαρχία Συνείδησης» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό δύο οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε αμαξοστάσιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, στην οδό Αρμενοπούλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το «χτύπημα» έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Σε κείμενο, που περιήλθε στην κατοχή της «Ε», αναφέρεται ότι ήταν μια συμβολική επίθεση-απάντηση «για τους δολοφονημένους εργάτες στα κάτεργα της ΔΕΗ και για την καθολική λεηλασία του φυσικού κόσμου που συντελεί εδώ και 5 δεκαετίες». Οι συντάκτες του κειμένου μιλούν για τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον η εξόρυξη λιγνίτη και για «την υπονόμευση της ατμόσφαιρας, του νερού και της γης» από τα εργοστάσια και τα φράγματα της ΔΕΗ. Για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αναφέρουν ότι «η ποιότητα της εργασίας αποδείχτηκε καταστροφική και συνδέθηκε με νεοπλασίες, καρκίνους, αναπνευστικές και άλλες ασθένειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πληθυσμούς των γύρω περιοχών. Η πιο σημαντική όμως επίπτωση τη ΔΕΗ είναι η συμβολή της στις δολοφονίες εργατών, που -ως συνεπές αφεντικό- απέκρυψε πίσω από τον όρο εργατικά ατυχήματα».

Στο υστερόγραφό τους αναφέρουν ότι αποφάσισαν να επιτεθούν μόνο στα δύο από τα 4 οχήματα, γνωρίζοντας ότι τα άλλα δύο περιείχαν φιάλες οξυγόνου, «καθώς δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους περιοίκους, τους περαστικούς ή τους απλούς εργαζόμενους».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/10/2007

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License