Τραμπούκοι του ΠΑΜΕ χτύπησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενους σε εξόρμηση στο Πέραμα

τραμπουκισμοί του ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι που μοίραζαν σήμερα το πρωί (5 με 7) κείμενο στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος δέχτηκαν την βίαιη επίθεση των τραμπούκων του ΠΑΜΕ στο σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών Εγκαταστάσεων Πλοίων. Το κείμενο αναφερόταν στο ασφαλιστικό, την απεργία της Τετάρτης και ασκούσε δριμεία κριτική στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΠΑΜΕ.

Προφανώς, αυτό ενόχλησε τα μέλη του ΠΑΜΕ που με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου διεμήνυσαν τελεσιγραφικώς στους εργαζόμενους ότι μόνο το σωματείο δικαιούται να μοιράζει ανακοινώσεις στη Ζώνη και ότι πρέπει να φύγουν. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και τότε δέχτηκαν την βίαιη επίθεση των τραμπούκων του προέδρου που υπερίσχυαν αριθμητικά των εργαζομένων.

Αργότερα θα ανεβάσω το κείμενο που μοιραζόταν από τους εργαζόμενους

από α 07/12/2007 8:58 πμ.


...όταν λές εργαζόμενους εννοείς ...γενικώς ...εργαζόμενους η εργαζόμενους στήν ζώνη ?

γιατί αυτοί που μοίραζαν το κείμενο εργαζόμενοι ( πιθανά ) ήταν ...όχι όμως τής ζώνης ... έτσι δέν είναι ?

και όσο γιά τό βάνασυη επίθεση ... ε αφού τήν λογομαχία τήν βαπτίζεις ...ξύλο ... ε εσύ ξέρεις καλύτερα ...!


πες μου ότι έχετε και ιντερνετ στο σωματείο και μπαίνετε και στο ίντυ :-)

Ναι δεν ήταν εργαζόμενοι από τη Ζώνη, και; Τα μέλη της διοίκησης του σωματείου θα κάνουν κουμάντο στο ποιοι θα μοιράζουν ανακοινώσεις στη Ζώνη;

 

 

 

 

 

 


ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ! Όποιος θέλει μπορεί να πάει να μοιράσει προκηρυξεις. Η προκήρυξη κρίνεται, όποιος δεν τη θέλει δεν την παιρνει, ή την πετάει κάτω, αλλά κανείς δεν μπορεί στο όνομα των εργαζόμενων να απαγορεύσει για λογαρισμό τους τη διακίνηση της. Θα έλεγα τώρα για τις σταλινικές μεθόδους των τραμπούκων του ΠΑΜΕ, αλλά θα θίξω το Λυσιέν που είναι δηλωμένος σταλινικός και δεν το θέλω γιατί έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Μη ξεχνάμε ότι πρίσφατα είχαν τραμπουκίσει και χτυπήσει  αναρχικούς εργαζόμενους γιατί μοίραζαν τα φυλλάδια τους.   

-

από @νομικός 07/12/2007 10:23 πμ.


προς τον (α)
Φυσικά δεν ήταν από τη ζώνη οι εργαζόμενοι. Και φυσικά η εργατική τάξη είναι ενιαία και έχει ενιαία συνείδηση. Και γι' αυτό όλοι μοιράζουν σε όλους, όποτε θέλουν.

Μόνο οι τραμπούκοι φασίστες από το κόμμα σου πιστεύουν τα αντίθετα. Και τράβα ρώτα για το πως τα παίρναν τα μέλη του κόμματος σου στο συνδικάτο οικοδόμων από τα αφεντικά (πχ. J&P και άλλους πολλούς) στους ολυμπιακούς, για να κάνουν την πάπια. Δεν το έγραψε βέβαια ο ριζοσπάστης αλλά όλο και κάπου θα το πάρει το αυτί σου, δε μπορεί.

από ιγ 07/12/2007 10:53 πμ.


Με αυτά που κάνετε (αν υποθέσουμε ότι αυτοί που μοίραζαν την προκήρυξη δεν είναι εργάτες της Ζώνης, κάτι που μένει να ελεγχθεί) νομιμοποιείτε ΠΑΣΚίτες, ΔΑΚίτες και εργοδότες να σας διώχνουν από εργατικούς χώρους στους οποίους κάνετε εξόρμηση και δεν έχετε ανθρώπους. Το επιχείρημα σας είναι μπούμερανγκ και στρέφεται εναντίον σας.

από ψαράς 07/12/2007 11:50 πμ.


Σαν μαφία

 

Συγκλονιστικά όσα αποκαλύφτηκαν τελευταία στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, κοινωνούς των οποίων μας κατέστησε ο σύντροφος Αντώνης Καραμποΐκης, με άρθρο του στο προηγούμενο φύλλο της «Κ».

Στέλεχος του Συνδικάτου, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ διαγράφηκε, γιατί εισέπραξε από κατασκευαστική εταιρία χρήματα, με κουπόνια του Συνδικάτου, αλλά τα οικειοποιήθηκε. Οπως αποκάλυψε στη συνέλευση συνδικαλιστής, ο ίδιος είχε καταγγείλει στη διοίκηση παρόμοια φαινόμενα, την εποχή που κατασκευαζόταν το αεροδρόμιο στα Σπάτα, όμως τα στελέχη του Περισσού τον «γείωσαν» κανονικότατα.

 

Οι «ταξικοί» του Περισσού προσπαθούν να κλείσουν άρον-άρον το τεράστιο ζήτημα, περιφέροντας σαν αποδιοπομπαίο τράγο τον ένα που ενθυλάκωσε τα χρήματα. Ομως, αρκεί ένα απλό ερώτημα για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, που δεν είναι ατομική αλλά συλλογική: Γιατί μια κατασκευαστική εταιρία να δώσει χρήματα σε εκπρόσωπο του Συνδικάτου (αγνοώντας, φυσικά, ότι αυτός θα τα βάλει στην τσέπη του), αν δεν ήταν συνηθισμένη σε τέτοιες κινήσεις; Δεν είναι βλάκες οι καπιταλιστές για να τους πιάνει «Κώτσους» ο πρώτος τυχών απατεωνίσκος. Και τα λεφτά τους τα δίνουν εκεί που θα πιάσουν τόπο, δεν τα μοιράζουν ως φιλανθρωπικά βοηθήματα.

 

Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο στέλεχος λειτούργησε στο πλαίσιο μιας γενικής λειτουργίας της οικοδομικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ενός αλισβερισιού με τις κατασκευαστικές εταιρίες, που κρατάει χρόνια. Τιμωρήθηκε από τους ομοϊδεάτες του, επειδή παρασπόνδησε, προκειμένου να διασωθεί το σύστημα. Οπως ακριβώς τιμωρούνται κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι, προκειμένου να διασωθεί το σύστημα του χρηματισμού και της διαφθοράς, που ανθεί οριζοντίως και καθέτως στον κρατικό μηχανισμό.

 

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν ένας ή περισσότεροι παίρνουν λεφτά από τις κατασκευαστικές εταιρίες, δηλαδή απ’ αυτούς που υποτίθεται ότι πολεμούν. Αυτό που αποκαλύπτει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η ανάπτυξη ενός γραφειοκρατικού στρώματος που λειτουργεί ακόμη και με μαφιόζικους τρόπους μέσα σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του ελλαδικού προλεταριάτου. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης τα έχουν δει πολύ καλά οι οικοδόμοι. Εδώ και μια δεκαετία, ο ελληνικός καπιταλισμός γνώρισε μια άνθιση στον κατασκευαστικό τομέα. Τα λεγόμενα μεγάλα έργα στην αρχή και τα ολυμπιακά έργα στη συνέχεια, συγκέντρωσαν και πάλι πολύ κόσμο στον οικοδομικό κλάδο. Και μάλιστα, σε συνθήκες που επέτρεπαν την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων. Εντατικοποίηση της δουλειάς, συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επιδημία «ατυχημάτων» με νεκρούς και σακατεμένους, από τη μια, ζόρι για την έγκαιρη παράδοση των έργων, από την άλλη. Κι όμως, σ’ αυτές τις ευνοϊκές για το κίνημά τους συνθήκες, οι οικοδόμοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τίποτα. Ετσι, η κρίση, στην οποία άρχισε να μπαίνει και πάλι ο κλάδος, τους βρίσκει ανυπεράσπιστους. Να γιατί πλήρωναν τα κουπόνια οι μεγαλοεργολάβοι.

 

Για να μη μας λένε ότι αυθαιρετούμε, κλείνουμε θυμίζοντας ένα άλλο γεγονός. Το 1992, ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της οικοδομικής γραφειοκρατίας με τον υπουργό Εγασίας του Μητσοτάκη, Αρ. Καλαντζάκο, συμφωνήθηκε να τους καταβληθούν αναδρομικά (πρωτοφανές για το ελληνικό νομικό σύστημα) ημεραργίες, δήθεν για τη λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Σε αντάλλαγμα προσέφεραν τη δημιουργία ταγμάτων εφόδου, που ξεκινούσαν με πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος και κυνηγούσαν μετανάστες που δούλευαν ανασφάλιστοι!

από Αυτόπτης 07/12/2007 1:50 μμ.


Επειδή κάποιος σκατοΠΑΜΙΤΗΣ παραπάνω μιλάει για λογομαχία, αφού μάλλον ήταν μπροστά και συμμετειχε και αυτός στη "λογομαχία" που λεει γιατί δεν μας λέει επίσης ότι ενας από τους εργαζόμενους που μοιραζε το χαρτι εφυγε με σκισμένο φρίδι??? Τοσο μεγαλα αρ....δια εχετε που τα κανετε και μετα μιλάτε για λογομαχίες.....???

Αυτό λοιπόν είναι το Ταξικό ΠΑΜΕ....τόσο ταξικό που βαράει εργαζομένους και οχι αφεντικά.....Τοσο ταξικό που δεν προτίνει καμια αλλαγή πάνω στο ασφαλιστικό.....Τόσο ταξικό που την εχει δει πρωτοπορεία του κινηματος των εργαζομένων και καθοριζεί φασιστικά ποιος θα μοιραζει χαρτί στη ζώνη και ποιος όχι....!!!!! Τόσο ταξικό που βαράει αυτούς που ξεσκεπάζουν την συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ μπροστά στα μάτια των εργαζομένων!!!!!!!

Έστι λοιπόν συνεχίστε να μετράτε τα κουκιά σας για το αστικό σας κόμμα. Συνεχίστε να πουλάτε αγώνες συνεχίστε να μετράτε ψήφους!!!!! Μόνο αυτή είναι η δουλειά των οπορτουνιστών και των προβοκατόρων!!!!!!!!!!!!!

Θα πρέπει να φάνε πολύ ξύλο κανονικά έτσι;

Και το ΠΑΜΕ γιατί μοιραζε προκηρύξεις στο The Mall αφού δεν έχει εργαζόμενο εκεί;

από δφδφξκσξδφκ 07/12/2007 11:38 μμ.


ειναι κριμα και ντροπη για το ΚΚΕ να συνεχιζει την υπερασπιση με οποιοδηποτε κοστος της μονολιθικης του θεωριας του ("επιστημονικος σοσιαλισμος") , να μην κανει ποτε πραγματικη αυτοκριτικη και ενω μπορει να μην δρα ποτε ενωτικα και εστω λιγο μεγαλοψυχα....


η καταρρευση μιας αυτοκρατοριας δεν του διδαξε τιποτα και προτιμα να την "βαφτιζει" εξωτερικη εισβολη....
 

"οι ανθρωποι δεν θελουν διαταγες...."

από Εργάτης 08/12/2007 10:32 πμ.


Όταν χρόνια τώρα η ΟΑΚΚΕ και η συνδικαλιστική παράταξη στη Ναφπηγοεπισκεvαστική ζώνη ΕΡΓΑΣ έλεγε για τον σοσιαλφασισμό και τους τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ και του "ΚΚΕ" λιγοι τα πίστεvαν.
Τώρα ακούστε και ένα τραγικό, για να γίνεις μέλος του παραπάνω σωματείου πρέπει να έχεις 6 μήνες ένσημα στην ζώνη και φυσικά να είσαι ηλεκτρολόγος, αλλά δεν επιτρέπετε από το σωματείο να δουλέψει κανείς στη ζώνη που δεν είναι μέλος του σωματείο!!! Άρα το σωματείο κάνει την εξής απατεωνιά βάζει ένα εργοδότη να πάρει κάποιους στη ζώνη που δεν είναι μέλη του σωματείου μέσα στο γνωστό πάρε δώσε για τον σοσιαλφασισμό και στη συνέχεια γράφει αφτούς στο σωματείο που τους εξαρτεί πολιτικά και συνδικαλιστικά.

τα bold δικά μου
 
 
 
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθημερινή δουλιά στο λιμάνι και τα καρνάγια

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι στη Ζώνη

Με πολύμορφες εκδηλώσεις και πλούσια δράση σε κάθε χώρο δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν και το πρώτο λιμάνι της χώρας για την πανεργατική απεργία της 12ης Δεκέμβρη και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας σε όλα τα μεγάλα λιμάνια και σε αυτό του Πειραιά. Μία σειρά χώροι ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, όπως οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δένοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ με τα ειδικά αιτήματά τους, όπως είναι αυτό της υπογραφής ικανοποιητικών Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης από την περασμένη Τετάρτη απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση. Την Τρίτη 11 Δεκέμβρη μεταλλεργάτες, μαζί με τους υπόλοιπους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου θα εκδικάζεται νέα δικαστική δίωξη των εργοδοτών σε βάρος των σωματείων. Αυτή τη φορά, με αφορμή το μνημείο που έστησαν τα σωματεία μέσα στη Ζώνη για να καταγγείλουν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών των εργοδοτικών και κυβερνητικών μηχανισμών για να ανακόψουν την αγωνιστική συσπείρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία με δελτίο Τύπου, χτες το πρωί έγινε «προβοκατόρικη παρέμβαση» στην κεντρική πύλη «από ομάδα περίπου δέκα ατόμων, ξένων με το χώρο αυτοαποκαλούμενων ως "αντιεξουσιαστές"». Οπως αναφέρουν τα σωματεία, αυτή η ομάδα με αφίσες και ανακοινώσεις καλούσε «τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στα Σωματεία τους και να προσανατολιστούν ...σε νέες μορφές οργάνωσης».

Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο «με τη βία να εμποδίσουν το μοίρασμα ανακοίνωσης από τη διοίκηση του Σωματείου των Ηλεκτρολόγων Πλοίων», ενώ «ο πρόεδρος του Σωματείου δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με άσκηση βίας»! «Η στάση αυτή - συνεχίζουν - προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων», που βρίσκονταν εκεί και «ευτυχώς επικράτησε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων».

Τα σωματεία τονίζουν ότι δεν είναι τυχαίο πως η «παρουσία» αυτής της «ομάδας» «έρχεται τη στιγμή ακριβώς που κορυφώνεται η μάχη των σωματείων» για την υπογραφή νέων ΣΣΕ. Και προειδοποιούν: «Τα όρια της υπομονής σε τέτοιου είδους περιστατικά έχουν εξαντληθεί».

--------------------------

 


από 3 εργαζόμενους και 2 φοιτητές (και όχι δέκα άτομα) στη Ζώνη, από τις 5 μέχρι τις 7 παρά,

 όταν δηλαδή οι "ταξικοί αγωνιστές" του ΠΑΜΕ

κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα κουφάρια τους και να είναι διπλάσιοι από μας (10 περίπου)

 για να μας επιτεθούν και να μας διώξουν από τη Ζώνη (πιο πριν δεν αποτολμούσαν κάτι τέτοιο, τόσο θρασύδειλοι είναι)

έπιασαν τόπο στους εργαζόμενους της Ζώνης. Τουλάχιστον διαβάστηκαν, σχολιάστηκαν. Γι αυτό και βγάλατε δελτίο που αναφέρεται σε:

<< "προβοκατόρικης παρέμβαση" στην κεντρική πύλη από ομάδα περίπου δέκα ατόμων, ξένων με το χώρο αυτοαποκαλούμενων ως "αντιεξουσιαστές"».

Πάντα τέτοια ρε γραφειοκράτες.

Οσον αφορά την περίφημη αγωνιστική σας ετοιμότητα που περιγράφει ο Ριζοσπάστης να επισημάνω και εγώ ρεπορταζιακά

ότι όταν κολλούσαμε εμείς τα ξημερώματα της Παρασκευής αφίσες στη Ζώνη

δεν υπήρχαν στα ντουβάρια παρά μόνο περσινές, ξεθωριασμένες αφίσες του ΠΑΜΕ.

Οι τύποι δεν είχαν κολλήσει ούτε καν την αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία της Τετάρτης.Τόσο γραφειοκράτες είναι.

Οσον αφορά την κατακλείδα του σημειώματος στο Ριζοσπάστη: «Τα όρια της υπομονής σε τέτοιου είδους περιστατικά έχουν εξαντληθεί».

Να ξέρετε ότι τους "προβοκάτορες - αυτοαποκαλούμενους αντιεξουσιαστές" θα τους βλέπετε συχνότερα από ότι παλιότερα στη Πύλη της Ζώνης.

Φιλάκια

Και εις το επανιδείν

ΥΓ: το κείμενο που μοιράζαμε βρίσκεται ολόκληρο στη σημερινή Κόντρα . Δεν το έχω σε ηλεκτρονική μορφή. Οταν ανεβεί στο eksegersi τη Δευτέρα θα το ανεβάσω στο ίντυ.

 

από Ex 08/12/2007 11:32 μμ.


Δεν διαφωνώ ότι τα γεγονότα μπορεί να έγιναν όπως λες (ίσως και χειρότερα), αλλά δεν υπάρχει κάτι που να το αποδεικνύει, αυτή τη στιγμή, πέρα από την περιγραφή σου. Και αν πράγματι ισχύει η θέση του ΚΚΕ ότι «εμποδίστηκε το μοίρασμα ανακοίνωσης από τη διοίκηση του Σωματείου των Ηλεκτρολόγων Πλοίων» και ότι πρώτα «ο πρόεδρος του Σωματείου δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με άσκηση βίας», τότε θα ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση του ΠΑΜΕ.

Οπότε, δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω μαζί σου αλλά η αλήθεια δεν είναι δυνατόν να βασιστεί σε μία προσωπική μαρτυρία. Χρειάζονται περισσότερα γιατί αλλιώς ο καθένας χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενα γεγονότα για να εδραιώσει την ήδη σχηματισθείσα αποψή του (οι τραμπούκοι του ΠΑΜΕ από την μία πλευρά ή οι κατα Ριζοσπάστη προβοκάτορες, αντι-ΚΚΕδες κτλ από την άλλη).

από @@@ 09/12/2007 1:56 πμ.


nai re ex.phgan 5 paidia na gia trampoukisoun pamites limenergates mesa sto limani!sou fenete polu logiko e?k taseis autoktonias na exeis,auto den to kaneis!eleos me tis ises apostaseis pou theloun na krathsoun kapoioi,katantoun grafikoi.

από . 09/12/2007 2:33 πμ.


Ομάδα αντιεξουσιαστούν πήγε στη ζώνη, λέει, για να εμποδίσει να μοιραστούν προκηρύξεις!!!! Μπράβο σχέδιο οι "αντιεξουσιαστές"!!!

Αυτό δεν είναι ούτε καλό ψέμμα.

Ακόμα και ο μέσος αναγνώστης του Ριζοσπάστη, χωρίς να έχει διαβάσει την ανακοίνωση της Κόντρας, θα αναρωτιέται τι πραγματικά έγινε.

από παρεξηγήσεων 10/12/2007 12:43 πμ.


Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες το κείμενο που μοιράστηκε δεν ήταν της Κόντρας αλλά μιας κίνησης η οποία τρέχει το ζήτημα του ασφαλιστικού μακριά από συνδικαλιστική γραφειοκρατία πάνω σε ταξική βάση την οποία στηρίζει η Κοντρα και συμμετέχει ενεργά σε αυτήν. Το κείμενο μέσα σε όλα καλεί και για την δημιουργία ανοιχτής συνέλευσης εργαζομένων και ανέργων για το ασφαλιστικό την Κυριακή 16 Δεκέμβρη 11π.μ. στην αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

...

από bf 10/12/2007 1:08 πμ.


Είναι εύκολο να ανεβάσει κάποιος το συγκεκριμένο κείμενο;

από kapoios 10/12/2007 1:12 πμ.


poioi mirazan ta keimena?

apo pou htan?politikh omada, syndikalistikh ktl?

gia peite

από Λυσιέν 10/12/2007 2:11 πμ.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Nα διεκδικήσουμε  αυτά που μας  ανήκουν

Ενάντια στα αφεντικά και το κράτος

Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας

 

Ολος ο κυβερνητικός θίασος και τα αφεντικά, επί σκηνής, κλαίει και οδύρεται: «Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο. Τα Ταμεία καταρρέουν! Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, πως οι αλλαγές, αν και επώδυνες, είναι αναγκαίες».

Τόσα χρόνια η ίδια κινδυνολογία. Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί αλλάζουν, όμως ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος. Προσπαθούν να χτυπήσουν την κοινωνική ασφάλιση και κάθε κοινωνικό δικαίωμα που έχει κερδίσει η εργατική τάξη με σκληρούς αγώνες και βαρύ φόρο αίματος.

Φαίνεται ξεκάθαρα που το πάνε. Χτύπημα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αύξηση των ηλιακών ορίων για συνταξιοδότηση, μείωση συντάξεων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια ψάχνοντας για «ρεαλιστικές» λύσεις, πάντοτε μέσα στα όρια του συστήματος. Στην κρίσιμη στιγμή, θα φέρουν πισώπλατο χτύπημα στους εργαζόμενους, ώστε να υποταχτούν στο «ρεαλισμό» των κυρίαρχων, ή να αναζητήσουν τη λύση στις επόμενες εκλογές. Αυτό, άλλωστε, δεν κάνουν τόσα χρόνια;

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: μύθοι...

 

* Ποιος φταίει που δεν έχουν λεφτά τα Ταμεία;

 

Φταίνε μήπως οι εργαζόμενοι; Ή φταίει η καταλήστευσή των Ταμείων, επί δεκαετίες, από το κεφάλαιο με τις πλάτες του κράτους; Ηταν ή δεν ήταν ληστεία η υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας επί δεκαετίες, με εξευτελιστικά επιτόκια (ίσα με το ένα πέμπτο των επιτοκίων της αγοράς); Κι όταν άρχισαν τα ελλείμματα, ποιος ανάγκασε τα Ταμεία να δανείζονται με το ακριβότερο επιτόκιο της αγοράς από τις Τράπεζες;

Ποιος αποφάσισε τις εισφοροαπαλλαγές των καπιταλιστών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και στο 50% των εργοδοτικών εισφορών; (7,5 δισ. ευρώ χρωστάνε οι εργοδότες στα Ταμεία). Για να μη μιλήσουμε για τα τεράστια ποσά που έπρεπε να δώσει το κράτος σε αυτά (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν στα 7,8 δισ. ευρώ), αλλά και για τα τεράστια ποσά που χάνουν τα Ταμεία από την ελαστική και «μαύρη» εργασία.

Τα δυο τελευταία χρόνια, οι καπιταλιστές τσέπωσαν πολλά από τη μείωση κατά 10% του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους. Ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει τέτοιες μειώσεις (;;!!). Γιατί αυτά τα χρήματα να μην πήγαιναν στα ασφαλιστικά Ταμεία;

 

* Γιατί πρέπει να καταργηθούν τα ΒΑΕ;

 

Είναι αλήθεια «προνομιούχοι» οι 700.000 εργαζόμενοι στα ΒΑΕ (40% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ); Δεν είναι αυτός ο θεσμός μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στη φυσική φθορά της δουλειάς, που με την ανάπτυξη της τεχνολογίας εντατικοποιείται όλο και περισσότερο; Και γιατί δεν  πρέπει απεναντίας να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ;

Δεν πρέπει να είναι στα ΒΑΕ ο αποθηκάριος ενός σούπερ-μάρκετ που τσακίζεται από την ένταση της δουλειάς ή ο κούριερ που σμπαραλιάζει τα νεύρα του στην κίνηση ρισκάροντας ταυτόχρονα τη σωματική του ακεραιότητα καθημερινά ή ο τεχνικός μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που δέχεται «με τους τόνους» την ακτινοβολία από τις κεραίες; Κι όμως δεν ανήκουν στα ΒΑΕ! Ας φανταστούμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς θα δουλεύουν στα 65 τους σ’ αυτά τα επαγγέλματα και σε τόσα άλλα!

Εχει ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με αυτά τα πράγματα; Μάλλον όχι. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο μόνος «εμπειρογνώμονας» της πρώτης επιτροπής επανακαθορισμού των ΒΑΕ που συγκροτήθηκε με το νόμο Ρέππα, ήταν ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κυριακόγγονας! (Εβαλαν το λύκο, να φυλάξει τα πρόβατα).

 

* Θα εναποθέσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα στους ιδιώτες;

 

Λησμονήσαμε πώς τα λεηλάτησαν στο Χρηματιστήριο; Αγνοούμε τι έγινε με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμερικάνικη ENRON, που φαλίρισε εν μιά νυχτί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν τις συντάξεις τους);

Θα αυτοπαγιδευτούμε στη λογική της ανταποδοτικότητας και θα πληρώσουμε αποκλειστικά εμείς για την κοινωνική μας ασφάλιση, ξεχνώντας ότι εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο και ότι οι καπιταλιστές μας ληστεύουν καθημερινά με την απλήρωτη δουλειά, την ακρίβεια και τη δυσβάστακτη φορολογία;

 

* Θα περιμένουμε, άραγε, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να οργανώσει τον αγώνα; Δεν τους μάθαμε τόσα χρόνια;

 

Αυτοί δεν ήταν που αποδέχτηκαν το πρώτο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμφωνώντας  να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι (3 μεροκάματα έκαστος) για τα χρέη των Ταμείων; Η περιβόητη «εθνική συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση» (17/9/90) που πρότεινε  η ΓΣΕΕ.

Αυτοί δεν συμμετείχαν στην «επιστημονική επιτροπή» που θέσπισε ο αντιασφαλιστικός νόμος 1902/90, η οποία κατέληξε στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι ο θεσμός των ΒΑΕ είναι ξεπερασμένος; (Σ’ αυτό είχε συμφωνήσει ακόμα και ο Σ. Λαιμός, συνδικαλιστικό στέλεχος του ενιαίου τότε Συνασπισμού, που συμμετείχε στην επιτροπή)!

 

Αυτοί δεν πλάσαραν την «τριμερή χρηματοδότηση» σαν το φάρμακο «διά πάσαν νόσον», με στόχο να περάσει η ανταποδοτικότητα; Μήπως απέρριψε ποτέ η ΓΣΕΕ την ανταποδοτικότητα;

 

Αυτοί δεν ήταν που περιόριζαν τους αγώνες σε άσφαιρες απεργιακές τουφεκιές χωρίς καμία διάθεση για κλιμάκωσή τους, πέρα από τις καθιερωμένες 24ωρες απεργίες; Ας θυμηθούμε πώς «οργάνωσαν τον αγώνα» ενάντια στη μεγάλη αντιασφαλιστική επίθεση 1990-1992. Ηταν όλοι τους χωμένοι ως τα μπούνια στη διαδικασία του «διαλόγου». Ακόμα και αυτοί που σήμερα «καταγγέλλουν τον διάλογο» (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΝ και ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ). Μέχρι και σε πρωτόκολλο συναντίληψης με την κυβέρνηση κατέληξαν τον Ιούλη του 1992!

 

Μα μήπως δεν ήταν η ΓΣΕΕ που πριν μερικά χρόνια χειροκροτούσε το νόμο Ρέππα, καλλιεργώντας αυταπάτες στην εργατική τάξη ότι το Ασφαλιστικό λύθηκε για τα επόμενα 30 χρόνια; Εκρυβε έτσι, ότι το κράτος έσβησε με μια μονοκονδυλιά καταγεγραμμένα χρέη του προς το ΙΚΑ της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ (για τα χρόνια 1999-2002).

 

Ή μήπως οι άλλοι, που εντάσσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της ενίσχυσης του κομματικού τους μηχανισμού (βλέπε ΠΑΜΕ), είναι καλύτεροι; Δεν δηλητηριάζουν τον αγώνα υποστηρίζοντας πότε ανοιχτά, πότε καλυμμένα, ότι οι αγώνες δεν μπορούν να νικήσουν, ότι αυτό που χρειάζεται είναι «να αλλάξουν οι συσχετισμοί» και να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια «του κόμματος της εργατικής τάξης»;

...και πραγματικότητα

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δεν είναι λογιστικό ζήτημα. Το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή σύνταξη, το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνη με τις ανάγκες μας είναι κομμάτι του μισθού του κάθε εργαζόμενου. EINAI ΜΙΣΘΟΣ  ΜΑΣ!

Οταν πουλάμε την εργατική μας δύναμη στους εργοδότες, αμειβόμαστε όχι μόνο με κάποια φράγκα στο χέρι, αλλά και με ορισμένες παροχές και πρόνοιες που το κράτος και τα αφεντικά πρέπει να μας παρέχουν. Τέτοια είναι: οι άδειες (ασθενείας, ξεκούρασης κ.ά.), η χορήγηση φτηνών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, η αμοιβή κατά την περίοδο ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος, η πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις, το επίδομα ανεργίας αν μείνουμε άνεργοι, η κατοχύρωση δικαιώματος για συνταξιοδότηση...

Ολα αυτά είναι ο «έμμεσος» μισθός -είναι μέσα στα δεδουλευμένα μας-, γι’ αυτό δεν μπορούμε να αδιαφορούμε. Οπως αντιδρούμε, αν ο «άμεσος» μισθός (τα φράγκα που παίρνουμε στο χέρι) είναι λίγα,  έτσι πρέπει να αντιδράσουμε, αν ο «έμμεσος» μισθός (θεσμικές κατακτήσεις, παροχές, πρόνοιες) είναι χαμηλές ή περικόπτονται.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι ζήτημα μάχης ανάμεσα στους εργοδότες - καπιταλιστές και στους εργάτες. Και κατ’ επέκταση, είναι ζήτημα μάχης ανάμεσα στο κράτος των καπιταλιστών και στους εργάτες.

Είναι μια μάχη που θα δοθεί στους δρόμους με μέτωπο ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θα δοθεί, πρώτα και κύρια, στους χώρους δουλειάς.

Κάθε επιχείρηση που εισφοροδιαφεύγει πρέπει να μπει στο στόχαστρό μας. Κάθε επιχείρηση που δεν κολλάει ή τρώει ένσημα πρέπει να της επιβάλλουμε να σταματήσει το αίσχος της «μαύρης» εργασίας.

Πρέπει να τους υποχρεώσουμε, να πάψει το ΙΚΑ να κάνει τα στραβά μάτια και να λειτουργεί σαν μηχανισμός των εργοδοτών.

Η ληστεία των μεταναστών, που εξαναγκάζονται να αγοράσουν ένσημα για να φτιάξουν τα χαρτιά τους, την ώρα που δουλεύουν και οι εργοδότες τους έχουν ανασφάλιστους, πρέπει να σταματήσει.

Η αθλιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρει το ΙΚΑ, πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαμαρτυρίες από εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Να προβάλλουμε τα δικά μας αιτήματα

 

1. Πλήρης ασφάλιση για όλους τους εργάτες και τους ανέργους, Έλληνες και μετανάστες. Κανένας χωρίς ένσημα, κανένας ανασφάλιστος. Κατάργηση όλων των μορφών της «μαύρης» και ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιο, δελτίο παροχής, STAGE.).

 

2. Οχι στην απάτη της τριμερούς χρηματοδότησης. Να πληρώσουν μόνο οι εργοδότες και το κράτος για την ασφάλιση. Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων.

 

3. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με έκτακτη φορολόγηση αυτών που τα καρπώθηκαν, των καπιταλιστών. Καμία ρύθμιση χρεών στις επιχειρήσεις, αντίθετα υψηλά πρόστιμα για την εισφοροδιαφυγή. Να καταβάλει το κράτος στα Ταμεία όσα τους χρωστά.

 

4. Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα. Οχι στο διαχωρισμό παλιών – νέων ασφαλισμένων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα (Ν.Δ.) και Ρέππα (ΠΑΣΟΚ).

 

5. Κανένας χωρίς σύνταξη στα 55 χρόνια (χωρίς προϋποθέσεις). Διατήρηση των υπαρχόντων και ένταξη νέων επαγγελμάτων στα ΒΑΕ. Να επαναλειτουργήσουν οι επιτροπές κρίσης.

 

6.  Σύνταξη όσο ο μισθός εξόδου. Καμία σύνταξη μικρότερη από 1400 Ευρώ. 

 

7. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους. 

 

Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο!

Ξέρουμε ότι όλα αυτά δε μπορούν να γίνουν εύκολα, ούτε μπορούν να γίνουν χωρίς εμάς για μας. Δεν αρκεί η συμμετοχή σε μία απεργία και μία διαδήλωση.

Σ’  αυτό το πλαίσιο αξίζει να γίνει προσπάθεια για  μια  ανοιχτή   συνέλευση  εργαζομένων και ανέργων, χωρίς καπελώματα και χωρίς συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Συνέλευση που θα είναι η αρχή, όχι για να καταλήξουμε σε διαπιστώσεις για την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση της κοινωνίας, αλλά  για να οργανώσουμε  τον  αγώνα  μας . 

Αυτοί οι δρόμοι δεν περνάνε μέσα από παζάρια με τους καπιταλιστές και το κράτος τους, ούτε μέσα από την ανάθεση του αγώνα στα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (κάθε απόχρωσης και βαθμίδας).

Ο αντίπαλος δεν περιμένει, η επίθεση έχει ήδη αρχίσει.

Το λάθος μιας δικής μας αδράνειας, ή ανάθεσης του αγώνα σε άλλους για λογαριασμό μας, θα είναι ολέθριο όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές, ένα λάθος που δε διορθώνεται στα γεράματα!

 

Γι’ αυτό καλούμε για τη συγκρότηση

ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ  ΑΝΕΡΓΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

όπου όλοι  οι εργαζόμενοι θα μπορούμε να συντονίσουμε τον συνολικό αγώνα ενάντια στις  ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και ενάντια στους εργοδότες που τις υπαγορεύουν. Οπου θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς, χωρίς σωτήρες μικρούς ή μεγάλους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 11 π.μ.

στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη)

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το δικό μας ραντεβού 10 π.μ. στο Μουσείο (Πατησίων)

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αυτά που μας ανήκουν 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ στους χώρους δουλειάς

ΜΕΤΩΠΟ ενάντια σε αφεντικά και κράτος

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ανάμεσα στους διάφορους εργασιακούς χώρους και κλάδους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ του αγώνα από τα κάτω

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ο αγώνας και οι αποφάσεις

 

από Λυσιέν 10/12/2007 2:21 πμ.


Σημείωση «Κ»: Η πρωτοβουλία για τη σύγκληση ανοιχτής συνέλευσης εργαζόμενων και ανέργων για το Ασφαλιστικό πάρθηκε από εργαζόμενους και εργαζόμενες διάφορων κλάδων, που τους ενώνει όχι μόνο η κοινή διάθεση αντίστασης στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, αλλά και η βάση στην οποία τοποθετούν το Ασφαλιστικό.

Διαφορές, φυσικά, υπάρχουν. Και στον προγραμματικό τομέα και στον τομέα της τακτικής. Ομως, πρόκειται για διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους που ξεκινούν από κοινή ταξική αφετηρία. Γι’ αυτό το λόγο η «Κόντρα» συμμετέχει και στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.

Η προσπάθεια σύγκλησης μιας ανοιχτής συνέλευσης εργαζόμενων και ανέργων για το Ασφαλιστικό είναι ασφαλώς φιλόδοξη. Είναι, όμως, ένα έμπρακτο βήμα αποδέσμευσης από τη φθοροποιό και αδιέξοδη τακτική της «αριστερής αντιπολίτευσης» στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Γι’ αυτό και πρέπει να στηριχτεί η ιδέα και να προπαγανδιστεί πλατιά.

από viva la commune 09/10/2009 4:52 μμ.


post image
οποιοσδηποτε πλησιασει στη ζωνη για παρεμβαση πλην του ΚΚΕ τραμπουκιζεται-χρονια τωρα. οποιοσδηποτε;οχι ακριβως...

Εικόνες:

από Auto 09/10/2009 10:51 μμ.


Den eina sth Zwnh einai sto porthmeio Perama-Salamina...

από Πάνος193 10/10/2009 1:05 πμ.


Ο «Ex» γράφει : [Και αν πράγματι ισχύει η θέση του ΚΚΕ ότι «εμποδίστηκε το μοίρασμα ανακοίνωσης από τη διοίκηση του Σωματείου των Ηλεκτρολόγων Πλοίων» και ότι πρώτα «ο πρόεδρος του Σωματείου δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με άσκηση βίας», τότε θα ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση του ΠΑΜΕ].

Δε μας τα λέει καλά ο φίλος μας. Πρώτα-πρώτα, εφόσον «εμποδίστηκε το μοίρασμα ανακοίνωσης», η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη. Δεύτερο, σχετικά με την άσκηση βίας, που ασκήθηκε κατά την «απρόκλητη επίθεση», που δέχτηκε «πρώτα» ο πρόεδρος του Σωματείου : το πρώτο γεγονός ήταν το ότι εμποδίστηκε το μοίρασμα της ανακοίνωσης και η «απρόκλητη επίθεση» ήταν το δεύτερο. Έπειτα, πώς λέτε να «εμποδίστηκε το μοίρασμα»; Μπορεί, βέβαια, να τους είπε απλώς «παιδιά, σταματήστε το μοίρασμα!», αλλά, αφενός οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δε φημίζονται για τη μεγάλη τους πραότητα και, από την άλλη, αυτοί που μοίραζαν την ανακοίνωση, από την περαιτέρω συμπεριφορά τους, μάλλον δεν είναι από τα παιδάκια που τους λες «φύγετε» και σηκώνονται αδιαμαρτύρητα και φεύγουν. Μάλλον, θα χρειάστηκε κάποια βία για να σταματήσει το μοίρασμα. Οπότε, ούτε απρόκλητη ήταν η επίθεση, ούτε πρώτα χρησιμοποιήθηκε η βία από αυτούς που μοίραζαν την ανακοίνωση.

Αλλά, το μεγάλο ερώτημα είναι : από πού αντλούν τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου το δικαίωμα να «εμποδίζουν» τον οποιονδήποτε να μοιράζει προκηρύξεις στους εργάτες; Στο τσιφλίκι του παππού τους βρίσκονταν, ή θεωρούν τους εργάτες ιδιοκτησία τους;

Αν τα σκεφτεί αυτά ο «Ex», μάλλον θα πάψει να βρίσκει δικαιολογημένη την «αντίδραση» του ΠΑΜΕ.


ο πρόεδρος του σωματείου παραιτήθηκε 1-2 βδομάδες μετά το γεγονός και το εκ νέου μοίρασμα καταγγελίας μέσα στη Ζώνη, μπροστά στα μούτρα τους.
Επαγγελματικό στέλεχος του Περισσού- ΠΑΜΕ τραβούσε τότε αυτάκια στο μαντρί, για να μην επαναληφθεί το γεγονός.

υγ:
όντως, η φώτο είναι από τα διόδια για Σαλαμίνα.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License