Κείμενο για την υπόθεση του αναρχικού Βαγγέλη Μποτζατζή

Κείμενο για την υπόθεση του αναρχικού Βαγγέλη Μποτζατζή και των 3 διωκόμενων συντρόφων

Στις 26/11/07 προσάγεται στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης ο αναρχικός σύντροφος Βαγγέλης Μποτζατζής, ενώ κοιμόταν στο σπίτι της φίλης του, από ένα συμβατικό αυτοκίνητο της ασφάλειας, καθώς κατάσχεται και το αυτοκίνητο του.

Αρχικά, οι αστυνομικοί της ασφάλειας που τον προσάγουν, ισχυρίζονται ότι υπάλληλος εταιρείας security είδε το αμάξι του Βαγγέλη κοντά στον τόπο που έγινε εμπρησμός γαλλικής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. Αυτό όμως είναι ένα στοιχείο που από μόνο του δεν αρκεί για να κατηγορηθεί ένας άνθρωπος. Έτσι, ξεκινά από τη μεριά της ασφάλειας ένα ανελέητο πογκρόμ με σκοπό να στηθεί ένα κατηγορητήριο που θα οδηγήσει τον Βαγγέλη στη φυλακή και φιλοδοξεί να παραδειγματίσει έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο.

Την ίδια μέρα, τη Δευτέρα το πρωί (οι μπάτσοι έχουν εισβάλει ήδη στο σπίτι του Βαγγέλη και της φίλης του), προσάγεται η φίλη του Βαγγέλη Μποτζατζή από τον χώρο εργασίας της, ενώ το μεσημέρι προσάγονται 4 σύντροφοι που συνδέονται φιλικά και πολιτικά με τον Βαγγέλη. Οι 4 αφήνονται μετά από αρκετές ώρες και αφού έχει προηγηθεί συγκέντρωση αλληλέγγυων συντρόφων έξω από το αστυνομικό μέγαρο, ενώ ο ίδιος και η φίλη του εξακολουθούν να κρατούνται.

Την άλλη μέρα, στις 27/11 γίνονται έφοδοι, από την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική, σε άλλα 2 σπίτια συντρόφων. Στο ένα χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή κατοίκου του σπιτιού προσπαθούν να βρουν ή να κατασκευάσουν στοιχεία., ενώ στο άλλο προσάγεται και μια συντρόφισσα, η οποία αφήνεται ελεύθερη ώρες αργότερα. Μετά από όλα αυτά, η υπόθεση έχει «δέσει» και το κατηγορητήριο έχει στηθεί.

Ο Βαγγέλης αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ οι μπάτσοι έχοντας στο χέρι διάφορα …«ευρήματα» από τα σπίτια που εισέβαλαν, πλήθος ασφαλίτικων καταθέσεων και έχοντας αποσπάσει μια ψευδή κατάθεση από τη φίλη του, ενσωματώνοντας κατασκευασμένα στοιχεία, φτιάχνουν ένα διογκωμένο κατηγορητήριο το οποίο περιλαμβάνει 5 κακουργήματα και 3 πλημμελήματα.

Ο Βαγγέλης και άλλοι 3 σύντροφοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διώκονται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η επινόηση και η εφαρμογή του νόμου αυτού επιδιώκει την πάταξη του εσωτερικού εχθρού στοχοποιώντας συγκεκριμένα: τις αποκλεισμένες και ανεπιθύμητες κοινωνικές ομάδες, τα άτομα και τα σύνολα που επιδιώκουν να κινηθούν ενάντια στις κυριαρχικές επιλογές, τα ανεξέλεγκτα κομμάτια, τις εχθρικά κείμενες και πολεμικές προς την εξουσία συνειδήσεις, τους αναρχικούς. Αυτή η «τρομοκρατική οργάνωση» που επινόησαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, κατηγορείται για εμπρησμούς που χρονολογούνται από το καλοκαίρι του 2007.

Τα τρομοσενάρια που φτιάχνουν, διαχέονται και στον τύπο από τους πάντα πρόθυμους συνεργάτες της ασφάλειας, τους δημοσιογράφους. Έτσι, παρ’ όλο το διάτρητο κατηγορητήριο, το κλίμα έχει στηθεί. Ο Βαγγέλης προφυλακίζεται στις φυλακές Κομοτηνής και εκδίδονται εντάλματα για 3 συντρόφους οι οποίοι καταζητούνται.

Από τα γεγονότα όλης της υπόθεσης ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: οι διωκτικοί μηχανισμοί προσπαθούν πάντα να κατασκευάσουν υπόπτους και ενόχους, άσχετα από το γεγονός αν υπάρχουν στοιχεία ή όχι.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο στόχος δεν είναι μόνο στο πρόσωπο του Βαγγέλη και των άλλων διωκόμενων συντρόφων. Ο στόχος είναι να εγκληματοποιηθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων ένας πολιτικός χώρος, ο χώρος των αναρχικών. Οι αναρχικοί πρέπει να παρουσιαστούν σαν τρομοκράτες και ο αγώνας τους πρέπει να απονοηματοδοτηθεί πολιτικά και να φανεί ότι στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.

Σ’ αυτό το σκοπό αστυνομία, δικαστές και ΜΜΕ δουλεύουν μαζί. Έτσι, δεν έχει σημασία αν για τους κατηγορούμενους υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία ή όχι. Άνθρωποι τιμωρούνται προληπτικά με πολύμηνες προφυλακίσεις, καταζητούνται και καταδιώκονται τιθέμενοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, απειλούνται με εξοντωτικές ποινές, ένας πολιτικός χώρος συκοφαντείται και η επέλαση της δημοκρατίας συνεχίζεται. Οι φιλήσυχοι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…

Οι «τρομοκράτες» αναρχικοί θα κυνηγηθούν, θα φυλακιστούν και θα τιμωρηθούν. Φυσικά, όποιος θέλει να εθελοτυφλεί μπροστά στην προστυχιά της καθημερινότητας, δε θα σκεφτεί ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες.

Όλοι αυτοί που ληστεύουν νόμιμα σε καθημερινή βάση, οι τράπεζες, που οδηγούν ανθρώπους στην καταστροφή και την αυτοκτονία ή τους κρατούν σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας. Αυτοί που καταδικάζουν σε μισθωτή σκλαβιά τις ζωές μας μέχρι τα βαθιά γεράματα και δολοφονούν στα κάτεργά της, τα αφεντικά και οι επιχειρήσεις. Αυτοί που δολοφονούν μετανάστες στα σύνορα και τους βασανίζουν στις μητροπόλεις. Αυτοί που σηκώνουν κάμερες για να ελέγχουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Αυτοί που καταστρέφουν τον πλανήτη. Αυτοί που κάνουν πολέμους και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί που είναι ο προστάτης του κεφαλαίου, οι μόνοι τρομοκράτες, το ίδιο το κράτος.

Ποιοι θα σκεφτούν αν οι συμβολικές πράξεις αντίστασης, όπως οι εμπρησμοί τραπεζών και κρατικών υποδομών, είναι δίκαιες;

Αυτοί που βουλιάζουν στα εξατομικευμένα συμφέροντά τους, αυτοί που θέλουν να πιστεύουν τα ΜΜΕ αντί να δουν πραγματικά ποιοι είναι οι μόνοι τρομοκράτες ή εγκληματίες, αυτοί διαιωνίζουν την εν γένει αδικία του συστήματος.

Εμείς, όμως δεν πρόκειται να γονατίσουμε μπροστά σ’ αυτή την επίθεση του δημοκρατικού καθεστώτος.

Για μας, η αλληλεγγύη είναι το όπλο που θα πολεμήσουμε τους κυρίαρχους και δε θα αφήσουμε κανένα σύντροφο όμηρο στα χέρια του κράτους.

Όποιος θέλει πραγματικά να αντισταθεί, είναι καιρός να ορθώσει το ανάστημά του.

ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κατάληψη Terra Incognita

Δεκέμβρης 2007

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License