Αλέξανδρος Σχινάς

Ο Αλέξανδρος Σχινάς ήταν ένας έλληνας αναρχικός που γεννήθηκε στο χωριό Κανάλια του Βόλου, γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1870 και δολοφονήθηκε από τη χωροφυλακή στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Μαίου του 1913. Είναι γνωστός για την εκτέλεση του βασιλιά Γεωργίου του Α' στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μάρτη του 1913.

post image


Ο Αλέκος Σχινάς ήταν φοιτητής ιατρικής, που αρχικά εργάστηκε στο φαρμακείο του αδερφού του Ηρακλή Σχινά στο Βόλο σαν υπάλληλος. Από νωρίς όμως μετανάστευσε στις Η.Π.Α. όπου εργαζόταν στην κουζίνα του ξενοδοχείου Μπελβεντέρ, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Κάποιος έλληνας σερβιτόρος τον θυμάται σαν μανιώδη αναγνώστη σοσιαλιστικών περιοδικών, που περνούσε τα βράδια του στο Μανχάταν κάνοντας φιλίες με ριζοσπάστες της εποχής. Σύμφωνα με αυτόν, ο Σχινάς ήταν εναντίον των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα εναντίον των μοναρχιών. Μετά από παραμονή ενός περίπου χρόνου εκεί επέστρεψε στην Ελλάδα.

Γυρίζοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Σχινάς αναμείχθηκε στην δράση του Εργατικού Κέντρου του Βόλου, εκδίδοντας έντυπο υλικό.

Στις 18 Μάρτη του 1913, γύρω στις 5 και τέταρτο το απόγευμα, ο Σχινάς, που ήταν γύρω στα 40 τότε, πλησίασε και πυροβόλησε τον βασιλιά μία φορά, καθώς αυτός έκανε τη βόλτα του κοντά στην περιοχή του λευκού πύργου στη Θεσσαλονίκη. Ο βασιλιάς συνοδευόταν από έναν μόνο σωματοφύλακα και μάλιστα άοπλο, τον υπασπιστή Φραγκούδη. Η σφαίρα έπληξε την καρδιά και τους πνεύμονες του μονάρχη, πληγώνοντάς τον θανάσιμα. Μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρός.

Ο Σχινάς συνελήφθει αμέσως από τον Φραγκούδη μετά απο πάλη, αρνήθηκε όμως να πει οτιδήποτε για τους λόγους της ενέργειάς του στους χωροφύλακες. Όταν όμως ρωτήθηκε από έναν αξιωματικό «αν δεν λυπάται καθόλου την πατρίδα του», αυτός απάντησε πως «είναι ενάντια στα κράτη και τις κυβερνήσεις».

Ο Σχινάς -ο οποίος υπέφερε από φυματίωση- βασανίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας που ακολούθησε, στο τότε κτίριο του διοικητηρίου, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει τυχόν ονόματα συνεργών του. Η ελληνική κυβέρνηση τότε ισχυρίστηκε πώς ο δράστης ήταν ένας αλκοολικός και κίνητρό του η ληστεία. Σύμφωνα με μία αναφορά, η βασίλισα Όλγα επισκέφθηκε τον Σχινά στα κρατητήρια και συνομίλησε γύρω στις τρείς ώρες μαζί του.

Στις 6 Μαίου, έξι βδομάδες μετά τη σύλληψή του και λίγο πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο, ο Σχινάς εκπαραθυρώθηκε από τη χωροφυλακή από το δωμάτιο ανάκρισής του στο διοικητήριο. Αυτός που τον δολοφόνησε, σύμφωνα με μια μαρτυρία του ανακριτή της υπόθεσης Βασίλη Κανταρέ στον ιστορικό και φίλο του Γιάννη Κορδάτο, ήταν ανώτατος αξιωματικός της χωροφυλακής. Οι φάκελοι της ανάκρισης της υπόθεσης καταστράφηκαν, όταν στο ατμόπλοιο ''Ελευθερία'' στο οποίο βρίσκονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να μεταφερθούν στον Πειραιά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά κατέστρεψε κυρίως την καμπίνα όπου φυλάσσονταν οι προανακριτικοί φάκελοι. Εικάζεται πως πίσω από αυτή την ενέργεια βρισκόταν η κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να καλύψει τα πολιτικά κίνητρα της υπόθεσης.

Φήμες που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή έφεραν τον Σχινά ως όργανο των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο όμως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ποτέ οι ελληνικές αστικές εφημερίδες που τις διέσπειραν.

Τα στοιχεία πάρθηκαν κυρίως από την Wikipedia, από σκόρπιες αναφορές σε διάφορα βιβλία (αναφορές των οποίων η εγγυρότητα είναι ιδιέταιρα αμφισβητούμενη και γι'αυτό το λόγο δεν αναφέρονται) και από σκαναρισμένα άρθρα των New York Times της εποχής εκείνης. To link των New York Times εδώ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License