Τα πρόβατα του Ίλιου συμπαρίστανται στον κατηγορούμενο ως παιδεραστή ποιμένα τους

Ο παπάς χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας για να αμυνθεί από τις συκοφαντίες των κακοποιημένων παιδιών.

Εχει στηθεί πλεκτάνη εναντίον του ιερέα μας, είναι από τους καλύτερους»

«Δεόμεθα θεία φύλαξη υπέρ του πατέρα Σωτήριου»... Κυριακή πρωί και το μυαλό όλων των ενοριτών του Ιερού Ναού της Παναγίας Παλατιανής είναι κοντά στον πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Παπαδόπουλο. Υψώνοντας το ιερό δισκοπότηρο ο συνεφημέριος του ιερέα προσευχήθηκε και κάλεσε το ποίμνιο να του συμπαρασταθεί. Κληρικοί και ενορίτες του ιερού ναού της Παναγίας Παλατιανής δίνουν το δικό τους αγώνα υπέρ του 60χρονου πατέρα Σωτήριου. Χθες το βράδυ τελέστηκε αγρυπνία γι’ αυτόν, ενώ έχουν ήδη ναυλώσει πούλμαν που θα τους μεταφέρουν την Τρίτη το πρωί στο δικαστήριο προκειμένου να είναι στο πλευρό του.

«Η ενορία μας περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Ο Θεός θα δείξει την αλήθεια και σίγουρα το δίκιο θα αποδοθεί εκεί που πρέπει» είπε ο ιερέας και συμβούλεψε τους πιστούς να κλείνουν τα αφτιά στις φήμες που αιωρούνται εις βάρος του ιερέα. Ολοι πίνουν νερό στο όνομά του. Κανείς δεν έχει να πει κακιά κουβέντα για τον παπα-Σωτήρη. «Είναι από τους καλύτερους ιερείς που υπάρχουν» συμφωνούν όλοι οι ενορίτες και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό του. «Ηρθε στην ενορία μας όταν ήταν 27 χρόνων» λέει ο κύριος Δημήτρης και συμπληρώνει: «Δίνω ακόμα και το αίμα της καρδιάς μου γι’ αυτόν». Η κυρία Γεωργία, μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, όπως λέει, τον γνωρίζει τριάντα χρόνια τώρα. «Εχει φτιάξει μόνος του την εκκλησία. Μπορεί να είναι νευρικός, αλλά έχει χρυσή καρδιά. Τάιζε ενενήντα απόρους. Εβαζε χρήματα από την τσέπη του. Τα παιδάκια τον λατρεύουν. Είμαστε στο πλευρό του όλοι».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ισχυρίζονται οι εθελόντριες της ενορίας, η Ειρήνη Τσονοπούλου πριν από λίγους μήνες είχε απειλήσει τον πατέρα Σωτήριο. «Μία ημέρα η Ειρήνη είχε έρθει για να πάρει φαγητό και μας το γύρισε πίσω λέγοντάς μας πως δεν της άρεσε και πως ήθελε χρήματα. Ο πατέρας Σωτήριος της είπε πως αν δεν της αρέσει το φαγητό, να μην ξαναέρθει στο συσσίτιο. Αυτή θύμωσε και φεύγοντας του είπε: “Θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί”. Ημουν μπροστά, όταν του το φώναξε. Εχει στηθεί πλεκτάνη εναντίον του ιερέα μας» υποστηρίζει η κυρία Ισμήνη και βουρκώνει.

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

από Σεξολόγος 17/12/2007 11:55 μμ.


«Ναρκωτικά, σεξ, χρήμα και ηδονή»

Τα ιερωμένα τα άπλυτα

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Οι εκκλησιαστικές οσμές, που ήταν καλά κλεισμένες, άρχισαν να αναδύονται χθες μετά τη δημοσιοποίηση μιας... εξομολόγησης με τη μορφή ένορκης βεβαίωσης του μητροπολίτη, πρώην Θεσσαλιώτιδος, Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ Θηβών Ιερώνυμος
Στόχος, ο νυν μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος και ο μέχρι πριν από μία εβδομάδα διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας. Πριν από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, στο στόχαστρο ενός ακόμη ιερωνυμικού μητροπολίτη -του πρώην Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημου- είχε βρεθεί ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων.

Η καταγγελία του πρώην Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου εναντίον του μητροπολίτη Θεόκλητου Κουμαριανού ήρθε στη δημοσιότητα από το ραδιόφωνο του «Φλας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος κατέθεσε ένορκη βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο του 2003 «δύο κληρικοί είχαν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Τρικάλων ως ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών. Τους δύο κληρικούς κλήθηκε να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον πρώην μητροπολίτη, ο μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, ο οποίος διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο και τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Σεραφείμ Κουλουσούσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Θεσσαλιώτιδος πληροφορήθηκε όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια εξομολόγησης. Κατά τον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη, τα πληροφορήθηκε από πολίτες της Καρδίτσας, με πολλούς από τους οποίους συζητά καθημερινά. Η εξομολόγηση, λοιπόν, μετατράπηκε σε ένορκη βεβαίωση που έγινε μέρος των πρακτικών μιας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε ο Θεόκλητος Κουμαριανός εναντίον του Νικόδημου Γκατζιρούλη, που μέχρι το 1974 διετέλεσε μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος. Εκτός από εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, η αίτηση ασφαλιστικών παρουσιάζει και δικαστικό, αφού κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αν και η έδρα του ιεράρχη είναι στην Καρδίτσα. Μεταξύ των δικηγόρων του Θεόκλητου ήταν οι Νικόλαος Εμμανουηλίδης, που ήταν δικηγόρος και του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, και ο γνωστός από τις εμφανίσεις του στην trash tv Παναγιώτης Λεωτσάκος. Πρόεδρος του μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που εκδίκασε την υπόθεση ήταν δικαστής, η δράση της οποίας ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, όταν πληροφορήθηκε όσα ακούστηκαν εις βάρος του, έσπευσε να διαψεύσει τον πρώην Θεσσαλιώτιδος. «Αρμόδιος να απαντήσει γι' αυτό είναι ο σεβ. μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος ο οποίος, κατά το ρεπορτάζ, δήθεν εκλήθη στο αστυνομικό τμήμα Τρικάλων να αναγνωρίσει και δήθεν αναγνώρισε εμένα και έτερο κληρικό! Απλά σημειώνω ότι ο σεβασμιώτατος Τρίκκης εγγράφως έχει διαψεύσει τις χυδαίες αυτές φημολογίες, τις οποίες λειτουργοί της Εκκλησίας άκριτα υιοθέτησαν...», λέει στη γραπτή δήλωση ο Θεόκλητος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα στον Πρωτοδικείο Πειραιά, επειδή όταν έρχεται στην Αθήνα φιλοξενείται σε φιλικά του σπίτια, ένα από τα οποία βρίσκεται στον Πειραιά. Τέλος, επισημαίνει ότι δεν εστράφη εναντίον του πρώην Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου, γιατί σέβεται την ιδιότητά του ως προκατόχου του και την ηλικία του.

Ζακύνθου Χρυσόστομος
Το τρίπτυχο

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, η δικαστική απόφαση δικαίωσε τον Θεόκλητο, ο οποίος περιμένει πλέον την κύρια αγωγή. Ο Θεόκλητος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, γιατί θεωρούσε ότι ο Νικόδημος Γκατζιρούλης τον προσέβαλε, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή του με όσα έγραφε στο έντυπο «Ελεύθερη Πληροφόρηση». Ο Νικόδημος στα κάποια από τα έντυπα που κυκλοφόρησε έγραφε:

- «Χρήμα, δόξα και ηδονή είναι το τρίπτυχο της αρχιεπισκοπικής φρουράς, που κλιμακώνεται και έξω από το αμαρτωλό κτίριο και, περνώντας από την καρδιά της Θεσσαλίας, αναπτύσσεται ίσαμε την εσχατιά της Θράκης. Μη μιλάτε, Μακαριότατε, για διαφθορά. Ή πριν τολμήσετε να μιλήσετε, απολυμάνετε, με ισχυρή δόση φορμόλης, το διοικητήριό σας».

- «Ο κ. Χριστόδουλος, σ' όλα τα χρόνια της ποικίλης εκκλησιαστικής του δραστηριότητας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αρχιεπισκοπικής του εξουσίας, έδειξε να προτιμάει και να ευνοεί τη μερίδα των εκκλησιαστικών παραγόντων, που σηματοδοτείται και προσδιορίζεται με το ήθος και τις επιδόσεις των τριών στενών φίλων του και συνεργατών του. Του Θεόκλητου Κουμαριανού, του Διονύσιου Κατερίνα και του Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Οσοι ανήκουν στη λέσχη προσόντων και ήθους αυτών των τριών, είναι ευπρόσδεκτοι στην αρχιεπισκοπική αγκάλη».

- «Αν συμφωνείς και συ, προτείνω να κάνουμε μια κοινή εισήγηση στον κ. Χριστόδουλο. Στην άτυπη, παράτυπη αλλά και ιδιότυπη Επιτροπή, που έχει αναλάβει τη βαριά αποστολή να δέχεται τις καταγγελίες για τα ροζ σκάνδαλα των ποικίλων ρασοφόρων, να συμπεριλάβει και τους εκλεκτούς και έμπιστους φίλους του».

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση που απασχόλησε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) το καλοκαίρι του 2002. Οι ιεράρχες αναλώνονταν στα υψηλά τους εκκλησιαστικά καθήκοντα. Να ερευνήσουν, δηλαδή, το «σεξουαλικό σκάνδαλο» που είχε φέρει στη δημοσιότητα -και πάλι- ο μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης.

Η ΔΙΣ ασχολήθηκε με το θέμα όταν ο Νικόδημος έστειλε μια κασέτα από τις πολλές που έλαβε στη Σύνοδο, την οποία, όπως έλεγε, έλαβε ταχυδρομικώς. Ο ίδιος κατήγγειλε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα στην Ιερά Σύνοδο, συνάπτοντας μία από τις κασέτες που περιείχαν, σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου, «συνομιλίες του μητροπολίτη Μπεζενίτη με διάφορα πρόσωπα. Κάποιες απ' αυτές κάλυπταν διαπλοκή του με παράγοντες της ανώτατης δικαιοσύνης και επικεντρώνονταν στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του και στη μεθόδευση της δικαίωσής του. Κάποιες άλλες, απροκάλυπτα χυδαίες, διέσωζαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με ερωτικούς συντρόφους του και έκαναν τον ακροατή να συνταράσσεται από την αηδία και από την αγανάκτηση. Τέτοιοι διάλογοι, με κεντρικό πρόσωπο Επίσκοπο της Εκκλησίας Ιησού Χριστού αποτελούν εμετικά προϊόντα της Κόλασης».

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ... Θεσσαλονίκης Ανθιμος
Το θέμα των καταγγελιών που έκανε στη Σύνοδο ο ιερωνυμικός ιεράρχης συζητήθηκε στη Σύνοδο στις 31 Μαΐου 2002. Και ο τότε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος (νυν Θεσσαλονίκης) και εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ έσπευσε να μιλήσει για όλα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ανθιμου, το θέμα ήταν ανοικτό για τη Σύνοδο, όμως «οι κασέτες που είναι προϊόντα υποκλοπής δεν λαμβάνονται υπόψη ως στοιχεία για τη διατύπωση κατηγορίας, εκτός κάποιων εξαιρέσεων». Η Σύνοδος, για να βγάλει αυτή την απόφαση, επικαλέστηκε γνωμοδότηση του συμβούλου της Ιεράς Συνόδου και επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αναστάσιου Μαρίνου. Ο Ανθιμος τότε ανέφερε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα!

Ακολούθησαν ανακρίσεις από τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, που επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση του Α. Μαρίνου ότι η κασέτα ήταν προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιολογηθεί. Παρ' όλα αυτά, άλλες κασέτες εστάλησαν για πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί εάν είναι αυθεντικές. Ομως ο Παντελεήμων υπέβαλε ένσταση και ζήτησε να αποφανθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Σύνοδος έκανε δεκτή την ένστασή του και διέταξε να μη γίνει η πραγματογνωμοσύνη. Στις 20 Ιουνίου 2004, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών -και ενώ είχε προηγηθεί ανάκληση της απόφασης- εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε ο Αττικής Παντελεήμων εναντίον του πρώην Αττικής Νικόδημου. Ο Αττικής κέρδισε τα ασφαλιστικά.

Για την ιστορία: Ο Ιάκωβος Γιοσάκης υπηρετούσε στη Μητρόπολη Αττικής από την 1η Νοεμβρίου 2002. Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, που ανέλαβε την εκκλησιαστική ανάκριση για τον Αττικής, βρέθηκε στο στόχαστρο του Γιοσάκη όταν προσπάθησε να βρει στοιχεία για το παρελθόν του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2005

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License