Τι απέγινε η Μαχόμενη Αριστερά;

Μια ερώτηση ιστορικού περιεχομένου (και όχι μόνο...)

Επειδή έχει γίνει κατά καιρούς πάρα πολύ έντονη κριτική (που πολλές φορές έφτασε και στα όρια της "κατινιάς") γύρω από το εγχείρημα του Φόρουμ, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΡΕΝ από οργανώσεις που είχαν στο παρελθόν επιχειρήσει ενωτικές προσπάθειες, θα ήθελα να ρωτήσω τι απέγιναν αυτές οι προσπάθειες. Υπάρχει κάποια κριτική (ή αυτοκριτική αν θέλετε), κάποιος σχολιασμός κάποια άποψη ή η κριτική σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική προσπάθεια βγαίνει αντανακλαστικά;

Αναφέρομαι στις δυνάμεις που συγκρότησαν τη Μαχόμενη Αριστερά, την Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη 2003, την ΑΑΚ και άλλες, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Το θρεντ το ανοίγω για σοβαρή συζήτηση που θεωρώ πως θα έχει ενδιαφέρον, και όχι για να επαναληφθεί το αλληλοπέσιμο.

ΥΓ Μπορεί και να κάνω λάθος και να μην έχουν διαλυθεί όλες οι άλλες προσπάθειες, αλλά αν είναι έτσι, τότε πού βρίσκονται;

από αγγελος 18/12/2007 2:22 μμ.


η μαχομενη αριστερα συνεχιζει ως ΜΕΡΑ χωρις ομως το ΚΚΕ(μ-λ) που προτιμαει αυτονομη καθοδο(ή μη καθοδο στις ευρωεκλογες)
αν και οι δυναμεις του ΜΕΡΑ εχουν συνεργαστει πολλες φορες με το κκεμ-λ πχ τελευταιες δημοτικες εκλογες , ΔΑΑΣ κλπ


και η συμμαχια γυρω απο το ΜΕΡΑ κραταει καμια 15αρια χρονια να μην το ξεχναμε δε σπαει και πολυ ευκολα...

από μυθικές αναζητήσεις 18/12/2007 3:03 μμ.


Και ποια είναι η συνταγή αυτής της τεράστιας επιτυχίας του ΜΕΡΑ; Τι είναι αυτό που το κάνει να είναι τόσο μπροστά και τόσο μέσα στα πράγματα; Σε τι οφείλεται η μνημειώδης ανάπτυξή του και η αμύθητη συνεισφορά του στο ελληνικό κίνημα;

Πού είναι και τι είναι το ΜΕΡΑ;

από ιστορικές αναζητήσεις 18/12/2007 3:18 μμ.


Για να καταλάβω, το ΜΕΡΑ είναι η εξέλιξη της Μαχόμενης Αριστεράς;

Στη Μαχ. Αρ. συμμετείχαν και ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ κλπ; πέρα από ΝΑΡ και ΚΚΕ(μ-λ);

από ένας 18/12/2007 3:35 μμ.


Οι Συσπειρώσεις δεν ήταν στην μαχόμενη Αριστερά. Τότε δεν ήταν και πολύ με τις εκλογές!

από . 18/12/2007 3:46 μμ.


Το ΜΕΡΑ δεν σπάει; Τότε το ΕΝΑΝΤΙΑ τι είναι; Από το ΜΕΡΑ δεν αποσχίστηκε;

από -12 18/12/2007 3:55 μμ.


η ΜΑΧΑΡ (Μαχομενη Αριστερα) κατεβηκε στις εκλογες του 1993 & 1996 και απαρτιζοταν απο ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΚΕ, ΕΕΚ

Το ΜΕΡΑ κατεβηκε στις βουλευτικες εκλογες 2000, 2004 και 2007 και στις ευρωεκλογες 1999 και 2004 και απαρτιζεται απο ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΕΕΚ, Οικολογους-Εναλλακτικους, ΑΚΟ Σερρων

η ΕΝΑΝΤΙΑ κατεβηκε στις εκλογες του 2007 και απαρτιζεται απο ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ-Σπαρτακος

οι δυναμεις που αποτελουσαν τη ΜΑΧΑΡ δεν εχουν καμια σχεση με το Φορουμ

από αναρχικος 18/12/2007 5:02 μμ.


σ. με τις εκλογες,δεν παμε πουθενα...στα οδοφραγματα δινονται οι μαχες...

...

από ένας 18/12/2007 7:28 μμ.


Ούτε μια από τις συνιστώσες της ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. δεν ήταν ποτέ στο ΜΕ.Ρ.Α. Εκτός αν εννοείς τι ψηφίζανε και ότι χάθηκαν σαν ψήφοι που σε ένα βαθμό ισχύει.

το ΣΕΚ το 2004 ειχε κατεβει με την Αντικαπιταλιστικη Συμμαχια, το 2000 ψηφισε ΣΥΝ και το 1996 & 1993 ΠΑΣΟΚ (χωρις αυταπατες)

τα περισσοτερα μελη των ΑΡΑΝ & ΑΡΑΣ στις προηγουμενες εκλογες εριχναν ακυρο ή απειχαν, ενω μερικοι ψηφισαν καποιο απο τα αριστερα ψηφοδελτια

για ΟΚΔΕ-Σπαρτακος δεν ξερω

από μλ 19/12/2007 8:21 μμ.


ήταν ένα πολύ καλό εγχείρημα που πρόσφερε πολλά στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα, όμως το ΝΑΡ την αντιλαμβάνωνταν ως προθαλαμο για τη συγκρότηση του "πόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς", δηλαδή ουσιαστικά ενός κομμουνιστικού κόμματος, ενώ το ΚΚΕ(μ-λ) σαν ένα εργαλείο κοινής δράσης και παρέμβασης των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστερας. Από ένα σημείο και πέρα, το ΝΑΡ εθέτε (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε) προβλήματα στην ανάπτυξη της κοινής δράσης, με πρόσχημα την μη υποχώρηση από το πολιτικό του πλαίσιο, και έτσι έτεινε να είναι μια εκλογική συγκόληση (έχετε δει μη προεκλογική προκύρηξη του ΜΕΡΑ;). Εμείς πιστεύουμε (και είναι ένας από τους λόγους που δεν συμμετείχαμε στο ΕΝΑΝΤΙΑ) ότι  πρώτα πρέπει να συγκροτηθεί μέσα από τα κινήματα ένα ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, να σφυρηλατηθεί στην ταξική πάλη και μετά να παρέμβει εκλογικά. Το εκλογικό πεδίο είναι το γήπεδο του αντιπάλου. Εκεί τους όρους τους θέτει το σύστημα. Δεν μπορεί να γίνει εκεί η συγκρότηση της επαναστατικής Αριστεράς.
Με αυτό το σκεπτικό μπήκαμε στην Μ.Α. και με αυτό κατεβήκαμε αυτόνομα μετά.
Και γι αυτό είμαστε από τους πιο πρόθυμους για κοινή δράση και συγκρότηση επιτροπών αγώνα, κινήσεων γειτονιάς, αντιπολεμικών επιτροπών κτλ., πράγμα που δεν αρνείται κανείς.

από Κ. 20/12/2007 3:58 πμ.


είχε σαν γραμμή την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του "χώρου" στις προηγούμενες εκλογές και οι περισσότεροι ψήφιζαν ΜΕΡΑ και ΚΚΕμ-λ.

από James 20/12/2007 11:28 πμ.


Πολύ σωστά όλα αυτά που περιγράφεις για την ενότητα και την κοινή δράση, αλλά δεν πείθεις από τη στιγμή που όχι μόνο δεν συμμετείχατε στο πιο ενωτικό εγχείρημα στην αριστερά και στο κίνημα (το Φόρουμ) αλλά το βρίζατε με το χειρότερο τρόπο.

Πάρτε το χαμπάρι, είστε ατομιστές και παρτάκηδες. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η κοινή δράση και έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ούτε η έκβαση του αγώνα σας ενδιαφέρει. Αρκεί να υπάρχετε εις τον αιώνα τον άπαντα.

Κάτι τελευταίο. Η Μαχόμενη Αριστερά δεν διαλύθηκε γιατί έτσι ήθελε το ΝΑΡ. Διαλύθηκε γιατί δεμ υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει, όταν τα συμμετέχοντα μέρη πάσχουν από τεράστιο σύνδρομο εγωκεντρισμού, μικρομεγαλισμού και αδιαφορίας για το σύνολο της αριστεράς. Και στην αριστερά, είτε μας αρέσει είτε όχι είναι και ο ρεφορμιστικός ΣΥΝ και το ρεβιζιονιστικό ΚΚΕ και το οπορτουνιστικό ΝΑΡ και το επαναστατικό μλ και και και...

Δεν υπάρχουν πολυτέλειες για διαχωρισμό της σε επαναστατική και μη αριστερά (προς το παρόν)

από αριστεροχαρούμενος 20/12/2007 12:34 μμ.


και γι' αυτό καλά κάναν και απήχαν. Εμπεριέχει όλα τα αντί (αντιρατσιστικό, αντιπολεμικό, αντινεοφιλελεύθερο, αντιδεξιό) εκτός από το αντικαπιταλιστικό. Οπότε να μας λείπει το βύσινο.

από γ. 20/12/2007 2:39 μμ.


η αράν είχε γραμμή για στήριξη μέρα και μ-λ κκε και όχι κκε μ-λ επειδή υποτίθεται το μ-λ μπρος είναι πιο ενωτικό (λέμε τώρα!) απλώς και μόνο επειδή συμμετέχουν από κοινού στις παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς

από Μ. 20/12/2007 2:57 μμ.


Θες να σου δείξω και κείμενα; Είχε αποφάσεις στήριξης όλων των εξωκοινοβουλευτικών, αλλά ΜΛ-ΚΚΕ δεν θυμάμαι να έχει ψηφίσει κανείς.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΗΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ?ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚ.ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ?ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗΣ-ΚΕΡΔΟΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙ...ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΣΣΙΜΗ,ΤΣΟΥΤΣΟΥΒΗ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕ 504 ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ 1995?ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ 17Ν ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΗΣΤΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΥΦΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ Η ΜΕΤΑ80' ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΑ ΜΜΕ!

από aristera 20/12/2007 5:45 μμ.


psofise

από άλλος 20/12/2007 5:47 μμ.


βρίσκεσαι σε άλλο σύμπαν...

Και για να έχουμε καλό ερώτημα: όλοι αυτοί που αναφέρεις σε ποιο μαζικό λαϊκό κίνημα είχαν αναφορά; Δε λέω, αλληλεγγύη στου πολιτικούς κρατούμενους (μεγάλη συζήτηση για το ποιος είναι πολιτικός κρατούμενος, αλλά να δεχτούμε χάριν της κουβέντας ότι όλοι αυτοί ήταν και είναι) αλλά όχι και να περιοριστεί η αριστερά σε αυτά. Εδώ δεν έχει καταφέρει στοιχειωδώς να ορθώσει μια γραμμή άμυνας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου εδώ και πάνω από 20 χρόνια, και κάποιοι νομίζετε ότι είμαστε και σε προεπαναστατικό στάδιο. Για ηραμία λίγο...

από Στήβ 19/06/2015 3:41 μμ.


Στις ευρωεκλογές του 1994, επειδή ως γνωστόν το ΚΚΕ (μ-λ) ήταν πάντα υπέρ της αποχής σε ευρωεκλογές, η Μαχόμενη Αριστερά δεν συμμετείχε. Οι υπόλοιπες δυνάμεις του σχήματος, εκτός από το ΚΚΕ (μ-λ), συγκρώτησαν ένα σχήμα για τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές με τίτλο "Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ".


θα "μάχεται" με κοινοβουλευτικές αψιμαχίες ή θα ακολουθήσει επιτέλους το ταξικο δρομο της αναμέτρησης;

από @νικ 06/02/2017 10:32 μμ.


Γιατι υπαρχει σημερα 'μαχομενη αριστερα';  Η ΛΑΕ ειναι μια μιξη πατριωτοκαμενων,πρωην τΣυριζαιων,δραχμολαγνων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενα πραγμα που δε μπορει να κατορθωσει ουτε να συμφωνουν οι συνιστωσες της.Το ΣΕΚ πλακωνεται με το ΝΑΡ,το ΝΑΡ με την Οκδε κλπ

Το ΕΕΚ θα μπορουσε να θεωρηθει επαναστατικη και μαχομενη αριστερα,παρα τη μικρη δυναμικη του.Και μονο αυτο!

από katrinDeStalin 07/02/2017 3:08 πμ.


Υπάρχει και το νέο κόμμα που είναι εξέλιξη της ΣΑΚΕ, ένα υβρίδιο μεταξύ ΕΚΚΕ, μ-λ, ΝΑΡ, ΟΑΚΚΕ, και ΚΚΕ (1918-1951). Το όνομα του κόμματος αυτού δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό, αλλά η εφημερίδα του κόμματος θα είναι η Κόντρα. Από πίσω βρίσκεται και το ινστιτούτο Σταλινολογίας και κάτι ΜΑΛΕΠ, ΣΑΛΕΠ, επιστημονικά όργανα πολιτικαντισμού και ασύστολου λαϊκισμού. Ο σκοπός της αναγέννησης του μουστακαλή πατερούλη αγιάζει κάθε μέσο, ακόμα και την κυριαρχία στα μέσα των εχθρών. Και νούμερο 1 εχθρός είναι η αναρχία.

από προς νικ 07/02/2017 12:49 μμ.


ήταν τιτλος εκλογικού συνδυασμου μετωπικού σχήματος με επικεφαλής το ΝΑΡ, αν δεν κάνω λάθος. Η ΛΑΕ δεν εχει καμια σχέση με τη μαχομενη αριστερά. Η ΛΑΕ ειναι διάσπαση του Σύριζα. Το βασικό κομμάτι της ειναι το Αριστερό Ρεύμα που εντάχθηκε στο Συνασπισμό μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, ή κατά άλλους την αποχώρηση των στελεχών που ήθελαν τη διατήρηση του ΣΥΝ το 91. Ο Λαφαζάνης εδω και χρονια ήταν επικεφαλής στο Αριστερό Ρεύμα και στη ΛΑΕ. Νωρίτερα, θαρρώ, ήταν ο Αλαβάνος επικεφαλής. Αλλα δεν είμαι και σίγουρος.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License