ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. . .

anevazoume to kimeno pou vgalame pedia apo sxolia ths 8esalonikhs

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. . .


Καθημερινά χιλιάδες μαθητές υπόκεινται στη βία του σχολικού συστήματος. Καθηγητές ,έχοντας την εξουσία στα χέρια τους ,προσβάλλουν και ‘μεταχειρίζονται’ τους μαθητές εντάσσοντας τα παιδιά σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα που εξυπηρετεί κρατικά συμφέροντα.


Μέσα από τα βιβλία , τη σημαία που κυματίζει στον προαύλιο χώρο, τις εκκλησιαστικές εικόνες και τα εθνικά σύμβολα στους τοίχους καλλιεργείται ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, εξυψώνεται ‘η εθνική’ υπερηφάνεια και δημιουργούνται ψευδαισθήσεις του τύπου ότι είναι έξω από τα αυστηρά όρια του κράτους είναι παράνομο και κακό, η αστυνομοκρατία είναι απαραίτητη για την πάταξη του εγκλήματος, ο στρατός για την υπεράσπιση της πατρίδας κτλ . Παράλληλα οι μαθητές καταπιέζονται, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται σε ακραίες ενέργειες (αυτοκτονίες κτλ).Ο θεσμός του απουσιολογίου ,της βαθμολόγησης ,του ποινολογίου αποτελούν ξεκάθαρα ένα είδος ψυχολογικού βιασμού των μαθητών. Ακόμα, ο διαχωρισμός μας σε ‘καλούς και κακούς’ μαθητές έχει σκοπό να αναδείξει ως πρότυπο του 'σωστού' μαθητή, αυτόν που υποτάσσεται στους αυταρχικούς κανόνες του σχολείου χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Αλλά και γενικότερα η εικόνα του σχολείου με τα τεράστια κάγκελα που το περιβάλλουν παραπέμπει σε μια μορφή φυλακής ,αυτή της καταστολής τής σκέψης. Αξιοσημείωτη είναι και η διάταξη των θρανίων στις τάξεις, που αποκόβει κάθε είδους επικοινωνία με τους συμμαθητές μας (ακόμη και την οπτική) και προβάλλει τον θεσμό μαθητές-στρατιωτάκια καθώς και το βάθρο που υπερυψώνει την έδρα του καθηγητή-εξουσιαστή για να μας υπενθυμίζει πόσο ανώτερος μας είναι. Αυτά λοιπόν έρχονται να συμπληρώσουν την ψυχρότητα της σχολικής αίθουσας που στερείται κάθε μορφής τέχνης και διακόσμησης, με μόνο ‘ζωντανό’ τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις των μαθητών σε τοίχους και θρανία.


Σύνηθες φαινόμενο ακόμα, όπως και στην κοινωνία ,είναι η περιθωριοποίηση του κάθε διαφορετικού και ιδιαίτερου. Η απομόνωση τέτοιων ατόμων πραγματοποιείται για το λεγόμενο ‘κοινό καλό και την καλή εικόνα του σχολείου. Η φωνή κάθε ενός που αντιστέκεται , αντιδράει καταπνίγεται άμεσα η ακόμα και τιμωρείται, οι καταλήψεις ποινικοποιουνται και συνεχώς επιτυγχάνεται το σχέδιο των κυριάρχων.


Και επειδή η κατάσταση έχει γίνει δραματική και το σχολείο έχει καταντήσει μια φυλακή που στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές, ελπίζουμε πως θα έρθει η στιγμή που οι μαθητές θα αντιδράσουν σε όλο αυτό το ‘χάλι’.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ


ΥΓ. Η έννοια ‘μαθητής’ δεν αναιρεί την έννοια του ατόμου γενικά. Έτσι θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη σε όλους τους κοινωνικούς αγωνιστές και τους ομήρους του κράτους.


ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License