Άγιες μέρες στα σκλαβοπάζαρα του Ντουμπάι

Oι ελεύθερες ζώνες για τα εμπορεύματα και η ελεύθερη πρόσβαση σε επενδυτές και τουρίστες πηγαίνουν χέρι-χέρι με συνθήκες της πιο απόλυτης σκλαβιάς.

Άγιες μέρες στα σκλαβοπάζαρα του Ντουμπάι

Όλοι έχουμε ακούσει για το νέο θαύμα της Μέσης Ανατολής, το Ντουμπάι. Για το τεχνητό λιμάνι Jebel Ali, για τους ουρανοξύστες, για τις αφορολόγητες αγορές. Το Ντουμπάι είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών τις άγιες αυτές μέρες.

Η ραγδαία ανάπτυξη αυτής της μικρής χώρας (με πληθυσμό μόλις 1.500.000) ξεκίνησε από την εκμετάλλευση του πετρελαίου. Σύντομα όμως η οικονομία μετατοπίστηκε στις «υπηρεσίες», τα χρηματιστήρια και τον τουρισμό. Σήμερα το πετρέλαιο καλύπτει μόλις το 6% των εσόδων.

Όπως συνήθως, οι ελεύθερες ζώνες για τα εμπορεύματα και η ελεύθερη πρόσβαση σε επενδυτές και τουρίστες πηγαίνουν χέρι-χέρι με συνθήκες της πιο απόλυτης σκλαβιάς.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ντουμπάι αποτελείται από ξένους εργάτες (κυρίως από Ινδία, Πακιστάν, Σρι-Λάνκα και Μπαγκλαντές). Οι μετανάστες ζουν σε στρατόπεδα στην έρημο. Ήδη από την πρώτη ημέρα της άφιξής τους στο Ντουμπάι είναι καταχρεωμένοι, έχοντας εξαναγκαστεί, για να εξασφαλίσουν την εύρεση εργασίας, να δώσουν τους μισθούς του πρώτου έτους στους ατζέντηδες. Οι μισθοί όμως είναι χαμηλότεροι από ό,τι τους είχε ανακοινωθεί και έτσι η εργασία χωρίς πληρωμή παρατείνεται, ενώ η εργοδοσία κρατάει τα διαβατήρια και δεν έχουν την ελευθερία να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Σε μια χώρα όπου η αναλογία πληθυσμού αντρών-γυναικών είναι 3:1 και η «φιλοξενία» των τουριστών έχει μετατραπεί σε εθνικό πλούτο, θεωρείται «φυσικό» φαινόμενο η κατακόρυφη αύξηση του σεξοτουρισμού. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες από Ρωσία, Μολδαβία, Ινδία, Αιθιοπία, Κίνα και από άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής βρίσκονται στη διάθεση των δυτικών (και όχι μόνο) επισκεπτών. Το υπ. εξωτερικών των ΗΠΑ (γνωστό για τον ανθρωπισμό του) υπολογίζει ότι πάνω από 10.000 γυναίκες κρατούνται καταναγκαστικά σε σκλαβοπάζαρα στο Ντουμπάι.

Πριν από τρεις μήνες, η φωτογράφος Μ. Chakarova κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο 12 λεπτών όπου καταγράφεται το «θαύμα του Ντουμπάι».


http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2007/09/dubai_sex_for_s.html#

από ggia 29/12/2007 3:28 μμ.


Το βίντεο που υπάρχει το link υπάρχει σε καλύτερη ποιότητα στο

http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2007/09/dubai_sex_for_s.html#

Σχετικό με το άρθρο αυτό είναι το slide show της ίδιας φωτογράφου (Mimi Chakarova) σχετικά με την Μολδαβία: "Moldavia: Price of Sex".

Με αφήγηση της φωτογράφου στο link:

http://www.pbs.org/frontlineworld/flash_point/001moldova/index.html

Χωρίς αφήγηση αλλά με κείμενο, στο link:

http://www.mclight.com/slideshow.html

Ο ιστότοπος της φωτογράφου Mimi Chakarova είναι

http://www.mclight.com/slideshow.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License