Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα σχέδια παραχώρησης των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτες. Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα, ενώ νέα απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 11 Ιανουαρίου. Το Σάββατοκύριακο οι εργαζόμενοι έκαναν αποχή από την υπερωριακή εργασία.

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας αν χρειαστεί τις κινητοποιήσεις τους, δήλωσαν οι πρόεδροι όλων των σωματείων εργαζομένων στον ΟΛΘ, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της πρώτης 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από το πρωί.

Οι συνολικά 600 εργαζόμενοι του ΟΛΘ (200 διοικητικό προσωπικό και 400 λιμενεργάτες, μηχανικοί και σημειωτές) απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία του Σαββατοκύριακου, ενώ στις 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Χειριστών, Γιώργο Σπανόπουλο, μέχρι στιγμής περίπου 25 περιμένουν για να φορτοεκφορτώσουν.

Τη στήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετέφερε στους απεργούς ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος και κάλεσε σε συσπείρωση όλους τους φορείς της πόλης, προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ, κάτι που, όπως τόνισε, θα πλήξει την οικονομία του λιμανιού, της πόλης και της χώρας. Επεσήμανε ότι θα καταθέσει το ψήφισμα των εργαζομένων, στο Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητώντας τη στήριξή τους ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την σημερινή παρουσία αστυνομίας στους χώρους του λιμανιού.

Λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, από το Σάββατο κιόλας έκαναν την παρουσία τους προβλήματα στη φόρτωση και εκφόρτωση κοντέινερ στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη, η διακίνηση κοντέινερ στους τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων έχει σταματήσει και τα πλοία που βρίσκονται εκεί θα αναμένουν την αυριανή ημέρα για να ξεφορτώσουν, όταν και θα επαναλειτουργήσει το λιμάνι.

Στο πλευρό των απεργών η ΓΣΕΕ

Την αντίθεσή της στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών ΟΛΠ και ΟΛΘ και τη συμπαράστασή της στην ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας) και στα συνδικάτα των εργαζομένων στα λιμάνια κατά της ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, εκφράζει η ΓΣΕΕ

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται, «η εμμονή της κυβέρνησης να εκποιήσει κερδοφόρες δραστηριότητες εθνικής και στρατηγικής σημασίας όπως είναι τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια, ζημιώνει σημαντικά τα συμφέροντα της Εθνικής Οικονομίας, την ασφάλεια της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά».Καθολική συμμετοχή στην απεργία σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει... εκτιμήσεις για το 2015

Μάγκωσαν οι γερανοι κατά των «Παγκόσμιων Διαχειριστών»

Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν από τα ξημερώματα οι εμπορευματικοί σταθμοί σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και σε άλλους 9 εμπορικούς λιμένες λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που άρχισαν οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες.

Μέχρι και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, ενώ την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία
Τα σωματεία τους αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει για περισσότερα από 30 χρόνια τους δύο κερδοφόρους σταθμούς, μαζί με τους σύγχρονους εξοπλισμούς τους, σε ξένες μεταφορικές εταιρείες.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, μετά τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών εκφράζοντας συνολικά την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο σταθμών, οι οποίες τους γνωστοποιήθηκαν και επίσημα «χριστουγεννιάτικα».

Ενημερώνει και με e-mail

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για ενημέρωση συναδέλφων του στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. αλλά και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας ακόμα και e-mail, ενώ την πρώτη άρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις έλαβε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα, οι οποίοι του δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεση του κόμματός τους και χαρακτήρισαν τις παραχωρήσεις των δύο σταθμών σε ιδιώτες «εθνικό έγκλημα το οποίο δεν θα ανεχθούν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βουλγαράκης προσπάθησε να τους πείσει ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο λιμανιών, όπως και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων είτε μεταταγούν στο Δημόσιο είτε συνεχίσουν την εργασία τους στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συναντήσεις του με εκπροσώπους ή με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Η διεξαγωγή του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης των δύο σταθμών θα αρχίσει στα μέσα Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ βασική κυβερνητική θέση παραμένει ότι τα «τα δύο λιμάνια δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους Παγκόσμιους Διαχειριστές (Global Operators) που από χρόνια εκμεταλλεύονται μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου».

56% σε Παγκόσμιους Διαχειριστές

Επίσης, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Σχέδιο 2008-2015 και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα ελληνικά λιμάνια, «οι Παγκόσμιοι Διαχειριστές είναι σε θέση να συντονίζουν στρατηγικά τον ανταγωνισμό σε συνολικό επίπεδο και διακινούν μέσω των τερματικών σταθμών που ελέγχουν το 56% σε TEUS των κοντέινερ. Το 22,6% διακινούν ιδιωτικοί φορείς και 21,5% οι δημόσιοι.

Οι 2.500 εργαζόμενοι στα λιμάνια αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές των δύο σταθμών «βάσει της κατάταξής τους», αλλά και τους ισχυρισμούς ότι «υπολείπονται σε δραστηριότητα και παραγωγικότητα των ανταγωνιστικών λιμανιών της Μεσογείου, παρουσιάζοντας σημαντική δυσκολία προσαρμογής στην υιοθέτηση διεθνών στάνταρ απόδοσης, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στην αξιοποίηση των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων».

Από αύριο μέχρι και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στα εθνικά εμπορικά λιμάνια θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, ενώ την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα 24ωρη απεργία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/01/2008

από Ε 07/01/2008 10:56 μμ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι της πόλης, εκφράζει η διοίκηση του Τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ). Θεωρεί απολύτως απαραίτητο «για τις όποιες κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον του λιμανιού να συνεκτιμώνται οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά» και «να μη βρεθεί και πάλι ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής υπό την ομηρία συντεχνιακών συμφερόντων». Επίσης, η διοίκηση του ΕΒΕΘ, επικαλούμενη τις εξελίξεις στις θαλάσσιες μεταφορές στη ΝΑ Ευρώπη και τον έντονο ανταγωνισμό στον τομέα της διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, κρίνει σημαντικό «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προληφθούν μη αναστρέψιμες εξελίξεις, οι οποίες θα ευνοούσαν την εγκατάσταση διεθνών εταιρειών σε ανταγωνιστικά λιμάνια της περιοχής». Επισημαίνει ωστόσο ότι «επιβάλλεται συστηματική ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και των εργαζομένων στο λιμάνι για τις πρωτοβουλίες του κυρίου μετόχου της ΟΛΘ Α.Ε., δηλαδή της πολιτείας», αλλά και για «την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».


ΜΠ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/01/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License