Απόσπασμα από το in.gr

 

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το κτίριο του ΟΛΠ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα της επικείμενης παραχώρησης σε ιδιώτες δραστηριοτήτων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΛΠ και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο οι άνδρες της αστυνομίας, που βρίσκονταν παραταγμένοι έξω από αυτό, τους απώθησαν με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και οι απεργοί άναψαν φωτιές, προκειμένου να διαλυθεί το σύννεφο των χημικών.

Όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία επιτέθηκε και σε βουλευτές, ενώ δεν επέτρεψε την είσοδο στο κτίριο του ΟΛΠ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, στα τρία μέλη που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, καθώς και τον Δήμαρχο Πειραιά.

Νωρίτερα, σωματεία και φορείς του Πειραιά, είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνεχεία έκαναν πορεία προς το κτίριο του ΟΛΠ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική επίθεση των ΜΑΤ κατά των λιμενεργατών, σημειώνοντας ότι έγινε με εντολή της κυβέρνησης και καλεί σε συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «την ωμή, κυνική και απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων προς στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, που διαδήλωναν έξω από τα γραφεία του ΟΛΠ για τη ματαίωση της απόφασης για το ξεπούλημα του λιμανιού.

»Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα τη βαρβαρότητα της Αστυνομίας, η οποία, με εντολή της κυβέρνησης, δε δίστασε να επιτεθεί πρώτ' απ' όλους σε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων, τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Πειραιά, από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και ο Θ.Δρίτσας, καθώς και τον Αλ.Τσίπρα.

»Η αστυνομική επίθεση ακόμη και σε μέλη της Βουλής είναι πρωτοφανής και δημιουργεί πελώριο πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί άμεσα το προεδρείο της Βουλής. Το μένος της Διεύθυνσης των Αστυνομικών και Λιμενικών δυνάμεων ήταν τέτοιο, που τους οδήγησε στο να μην επιτρέψουν να μπουν στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ τα 3 μέλη που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους, καθώς και τον Δήμαρχο Πειραιά».

Οι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο απέχουν από την εργασία τους.

από Χθες 12/01/2008 12:53 πμ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Στη Θεσσαλονίκη την έντονη αντίδραση των εργαζομένων αλλά και μελών του ΠΑΜΕ, στα σχέδια παραχώρησης των δύο εμπορευματικών σταθμών, εισέπραξε χθες ο γ.γ. Λιμενικής Πολιτικής, Γιώργος Βλάχος.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διακόπτουν την ομιλία του γενικού γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής και αναρτούν πανό κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο.

**Αρχικά, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλάς», όπου ο κ. Βλάχος ήταν ομιλητής σε ημερίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Την ώρα που ανέλυε τη λιμενική πολιτική της κυβέρνησης, ομάδα 20-25 ατόμων, με επικεφαλής τον τοπικό γραμματέα του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας πανό και φωνάζοντας «Στοπ στην ιδιωτικοποίηση», «Ο διάλογος είναι μια απάτη, μόνος νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Τα κλειδιά των συνόρων»

Ακολούθησαν στιγμές έντασης και λεκτικές αντιπαραθέσεις. «Παραδίδετε τα κλειδιά και τα σύνορα της χώρας σε ιδιώτες», κατήγγειλαν φωνάζοντας οι διαδηλωτές. «Δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν», απάντησε ενοχλημένος ο κ. Βλάχος.

**Ακολούθησε δεύτερη αντιπαράθεση, έξω από το κτήριο διοίκησης, στο λιμάνι, όπου ο κ. Βλάχος, προσερχόμενος για σύσκεψη με τη διοίκηση του ΟΛΘ και εκπροσώπους φορέων της πόλης, «ξανασυναντήθηκε» με τους διαδηλωτές. Ο γ.γ. της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Σπανόπουλος, κατηγόρησε στο πρόσωπο του κ. Βλάχου την κυβέρνηση για «ψεύτικα και μεγάλα λόγια», για «αντιμετώπιση των νέων εργαζομένων από τον ΟΛΘ ως δεύτερης και τρίτης διαλογής». Ο κ. Βλάχος επαναλάμβανε: «Δεν πρόκειται να θιγούν εργασιακά δικαιώματα και υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να μη δημιουργηθεί ιδιωτικό μονοπώλιο στο ΣΕΜΠΟ Θεσσαλονίκης», χωρίς φυσικά να πείθει. Οι εργαζόμενοι μετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία, στην αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου και την υπερωριακή απασχόληση τη Δευτέρα και την Τρίτη και Τετάρτη στη νέα 48ωρη απεργία.

Στη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων (οι εργαζόμενοι δεν μετείχαν) ο κ. Βλάχος υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση για «πισωγυρίσματα» και έδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις «για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων», κάτι που ζήτησαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων.

Σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού, είπε ότι σήμερα αναμένεται η έγκριση από τη διοίκηση του ΟΛΠ και την Τρίτη από του ΟΛΘ, για να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και να δημοσιευτεί εντός δεκαημέρου στην Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2008

Χίλιες πεντακόσιες και... μία επιστολές για να πείσει τον καθένα ξεχωριστά ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά του δικαιώματα, έστειλε χθες στους υπαλλήλους και λιμενεργάτες του ΟΛΠ ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Ν. Αναστασόπουλος, ο οποίος, όπως και το 2006, έχει αναλάβει όλο το βάρος της κυβερνητικής επιχείρησης.

Γράφει μεταξύ άλλων στην προσωπική επιστολή προς τους εργαζόμενους: «Ο κόσμος προχωρά με πρωτόγνωρες ταχύτητες, ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται και οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν ακόμα και τα λιμάνια», για να μπει στη συνέχεια στην «ουσία»: «Οφείλαμε σε όλους και το κυριότερο σε σένα να κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε το αύριο του λιμανιού. Το μοντέλο που επιλέξαμε, της παραχώρησης μέρους υπηρεσιών και όχι αυτό της ιδιωτικοποίησης, είναι δοκιμασμένο παγκοσμίως και δεν αποτελεί επουδενί εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από τις μεταρρυθμίσεις δεν κινδυνεύει κανείς. Καμιά θέση εργασίας δεν θα χαθεί. Ως εργαζόμενος έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις τη μετάταξή σου στο Δημόσιο ή την εθελουσία έξοδο εάν είσαι κοντά στη συνταξιοδότηση, με ασφαλισμένα όλα τα δικαιώματά σου». Και καταλήγει υποστηρίζοντας: «Δεν ιδιωτικοποιούνται τα λιμάνια, δεν κινδυνεύει κανένα ασφαλιστικό σου δικαίωμα και σου ζητάμε να στηρίξεις την πολιτική ανάπτυξης για το λιμάνι του Πειραιά».


Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License