Μηνύσεις για τα επεισόδια

Αντιρατσιστικοί και κοινωνικοί φορείς καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά στελεχών της «Χρυσής Αυγής» και αστυνομικών. «Υπάρχουν δύο μαχαιρωμένοι

Σε μήνυση που στρέφεται κατά στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» αλλά και κατά των αστυνομικών δυνάμεων και των επικεφαλής τους που επιχειρούσαν στα σημεία όπου εκτυλίχθηκαν τα έκτροπα του περασμένου Σαββάτου, καθώς και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Πούλιο, προχωρούν σήμερα το πρωί οι αντιρατσιστικοί, μεταναστευτικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που διοργάνωσαν την αντιρατσιστική - αντιφασιστική συγκέντρωση στις 2 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, όπου και τραυματίστηκαν 5 διαδηλωτές.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου φυσικού αυτουργού για τα αδικήματα της πρόκλησης και της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, οπλοφορίας και οπλοχρησίας αλλά και πιο συγκεκριμένα κατά στελεχών της «Χρυσής Αυγής» για ηθική αυτουργία και κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ και των επικεφαλής τους για υπόθαλψη εγκληματιών και παράβαση καθήκοντος.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων καταδίκασαν χθες τη «σιωπή της δικαιοσύνης πέντε μέρες μετά τα επεισόδια, όταν υπάρχουν δύο μαχαιρωμένοι και τρεις με ανοιγμένα κεφάλια» και όταν «τελούνται κραυγαλέα αυτεπάγγελτα αδικήματα», ενώ υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους πως «από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».

Χαρακτήρισαν την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» της κυβέρνησης «πολιτική επιλογή συγκάλυψης», τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, ως «προσβλητικές για την κοινή νοημοσύνη», καθώς επίσης «προσχηματική» την ΕΔΕ που έχει παραγγελθεί ενδοϋπηρεσιακά στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ καταδίκασαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να «συμψηφίσει τη δολοφονική επίθεση της «Χρυσής Αυγής» και τον συντονισμό της με τις αστυνομικές δυνάμεις με κάποια ενδεχομένως παραβατική δραστηριότητα εξεγερμένων νεολαίων ή διαμαρτυρομένων διαδηλωτών».

«Να τιμωρηθούν»
Ζήτησαν να συλληφθούν οι ένοχοι που χτύπησαν διαδηλωτές, να γίνει δημόσια έρευνα για την «πασίδηλη συνεργασία Αστυνομίας και ακροδεξιών», να κλείσουν τα γραφεία και η εφημερίδα της «Χρυσής Αυγής» και να τιμωρηθούν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που καταγράφηκαν να ενθαρρύνουν τη δράση των ακροδεξιών στοιχείων.

Για «σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο καλύπτει, αλλά συστηματικά ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος προσέθεσε πως «υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για την αγαστή συνεργασία «Χρυσής Αυγής» και ΜΑΤ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 28ΧΡΟΝΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ
Συνεργασία και στον εξοπλισμό

«Η συνεργασία αστυνομικών και ακροδεξιών, δυστυχώς, δεν ήταν μόνο σε επίπεδο τακτικής αλλά και εξοπλισμών», καταγγέλλει ο 28χρονος Πέτρος Τζομάκας, μέλος της οργάνωσης «Νεολαία ενάντια στον ρατσισμό στην Ευρώπη -ΥRΕ» και ένας εκ των τραυματιών από τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.

«Μου επιτέθηκαν», εξιστορεί, «στη γωνία της πλατείας Κλαυθμώνος αρχικά με δακρυγόνα και μετά με ρόπαλα. Ηταν εξοπλισμένοι με δακρυγόνα τριών τύπων, βομβίδες, φυσούνες, σπρέι πιπεριού. Από αυτά, δηλαδή, που προμηθεύονται μόνο τα Σώματα Ασφαλείας και δεν διατίθενται στην αγορά. Δεν δεχόμαστε τη δικαιολογία ότι μπορεί και να βρέθηκε τυχαία στα χέρια των Χρυσαυγιτών εξοπλισμός για τον οποίο πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι».

Ο ίδιος δήλωσε χθες πως σήμερα θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον τραυματισμό του. Εχει το χέρι του στον γύψο. «Επαθα κάταγμα», λέει και προσθέτει «είμαστε συνηθισμένοι στην ανοχή της Αστυνομίας σε ακροδεξιά στοιχεία. Το Σάββατο, όμως, υπήρξε μια ποιοτική διαφορά, υπήρξε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΑ
Κατέθεσε μήνυση

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, στο κέντρο της Αθήνας και ζητεί να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι καθώς επίσης και να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εμπορικών καταστημάτων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Εσυρε τα... εξ αμάξης στους αξιωματικούς ο Π. Χηνοφώτης

Υπό το βάρος της θλιβερής εικόνας της Αστυνομίας στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, που προκάλεσε και την έντονη παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, υπό τον αρχηγό Αναστάσιο Δημοσχάκη και τη συμμετοχή όλων των αστυνομικών διευθυντών της χώρας, με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός έσυρε τα... εξ αμάξης στους αξιωματικούς, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών και αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς υπαινιγμούς για τον ρόλο του αρχηγού και την προσπάθεια που γίνεται να βγάλουν έξω την ουρά τους οι επιτελείς, προφανώς λόγω των επερχόμενων κρίσεων...

Ο κ. Χηνοφώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την εικόνα να παραλύει η Αθήνα από επεισόδια, που θα μπορούσαν να είναι απολύτως ελεγχόμενα, να τραυματίζονται άνθρωποι και να μη συλλαμβάνεται κανείς. Και συμπλήρωσε με την «μπηχτή» του για τον αρχηγό: «Ζήτησα τον νόμο για τις ΕΔΕ και διαπίστωσα ότι την Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τα εκτεταμένα επεισόδια έπρεπε να τη διατάξει το αρχηγείο και όχι η ΓΑΔΑ».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

από ..... 07/02/2008 4:53 μμ.


Τι μυνητήρια αναφορά έκαναν, αφού τους ξέρουν με τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες αποδεικνύουν τι κάναν και δεν χρειάζεται κανείς να ερευνήσει τίποτα εκτός από το να παρει μια κατάθεση από τον μαχαιρωμένο και την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Δηλαδή  αυτεπάγγελτη δίωξη έπρεπε ήδη να έχει γίνει ή έστω μύνηση κατά συγκεκριμένων δολοφόνων και των συνεργατών τους ΜΑΤαδων. Ακου μηνυτήρια αναφορά. Αλλά αφού λειτούργησαν όλοι εκεί σαν συμμορία ποιόν να πρωτομαζέψουνε τώρα.

«Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής»

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

«Μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς» τόνισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων σε συνέντευξη Τύπου, χθες στην ΕΣΗΕΑ και ζήτησαν να κλείσουν τα γραφεία και η εφημερίδα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», να συλληφθούν όποιοι χτύπησαν διαδηλωτές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των ΜΑΤ που συμμετείχαν στην «κοινή επίθεση».

«Οι άνθρωποι που κινητοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο έσωσαν την τιμή της Δημοκρατίας» είπαν οι βουλευτές Γ. Μπανιάς και Θ. Δρίτσας και έκαναν γνωστό ότι την Παρασκευή το πρωί θα κληθεί ο αρμόδιος υπουργός ν' απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση «διότι δόθηκε ελεύθερο πεδίο δράσης σε οργάνωση με φασίζουσες πρακτικές και δολοφονική δράση».

«Το συνδικαλιστικό κίνημα θ' αντιδράσει μεθοδευμένα γιατί μας έπνιξαν στα δακρυγόνα. Πρόκειται για κατάργηση των ατομικών ελευθεριών» δήλωσε η Δ. Σπανού (ΑΔΕΔΥ) επισημαίνοντας «τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της Αστυνομίας».

Σήμερα στις 10.30 το πρωί οι τραυματίες θα καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές των θυμάτων κατά των δραστών των δολοφονικών επιθέσεων, είπε η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα θα υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Αθηνών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε να κλείσουν η εφημερίδα και τα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" διότι σημειώνεται έξαρση ρατσιστικών φαινομένων από φασιστικές συμμορίες» διευκρίνισε ο Θαν. Κούρκουλας (Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ) αναφέροντας ότι στις 21 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού, διοργανώνεται μεταξύ άλλων και αντιφασιστική δράση.

Ο Ν.Φίλης (εκπρόσωπος ΕΣΗΕΑ) πρότεινε «η Ενωση να καταγγείλει τις παραβιάσεις της δεοντολογίας στο όνομα της ελευθερίας της γνώμης, σε κανάλια που εμφάνισαν σε τηλεπαράθυρα κακοποιά στοιχεία».

Ο Π. Τζομάκας (μέλος της YRE), ο οποίος τραυματίσθηκε στη διάρκεια των συμπλοκών, υποστήριξε ότι «οι αστυνομικοί δεν αφόπλισαν τους κουκουλοφόρους της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, οπλισμός της Αστυνομίας, όπως τα συγκεκριμένα δακρυγόνα, βρέθηκε στα χέρια μελών της Χρυσής Αυγής. Τα ΜΜΕ έδωσαν βήμα σε ιδεολόγους που αιματοκύλησαν την Ευρώπη. Ζητάμε να ενεργοποιηθεί ο αντιρατσιστικός νόμος 927/79».

*Μέλος της Εργατικής Εξουσίας είναι ο τραυματίας Κώστας Κουνενάκης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με βαρύ κάταγμα κρανίου και δεν είναι σε θέση να μιλήσει. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ζητά «από την κυβέρνηση να παραδώσει τα ονόματα των υπευθύνων των ΜΑΤ και των εγκληματιών της "Χρυσής Αυγής" (τα οποία έχουν καταγραφεί)». Προσθέτουν: «Η Αστυνομία βαρύνεται όχι μόνο με πολιτικές και ηθικές ευθύνες αλλά και με ποινικές, για τον τραυματισμό του Κ. Κουνενάκη». Διευκρινίζουν επίσης ότι «η "Χρυσή Αυγή" αναγνωρίζεται από ορισμένα κανάλια ως "νόμιμο κόμμα" και όχι ως εγκληματική συμμορία».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/02/2008

Μηνυτήρια αναφορά για τη διάπραξη των αδικημάτων της «απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας» και «διατάραξης κοινής ειρήνης» σχετικά με τις συμπλοκές του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας υπέβαλε χθες ο Κων/νος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οπως αναφέρεται στην αναφορά, έλαβαν χώρα «εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ διαδηλούντων ατόμων και λοιπών αγνώστων στοιχείων προσώπων, με αποτέλεσμα την εκ προθέσεως πρόκληση από μέρους των κοινώς αποκαλουμένων "κουκουλοφόρων" τεραστίων και, άνευ αμφισβητήσεως πολύ σημαντικών ζημιών, σε βάρος κυρίως επιχειρηματικών φορέων (καταστημάτων και τραπεζών), μελών του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών». Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι «οι πραγματικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες» και συνυπολογίζει, πέραν των υλικών ζημιών, το γεγονός πως «τα καταστήματα διέκοψαν εντελώς τη λειτουργία τους». Επισημαίνει ακόμα: «Ως γίνεται αντιληπτό, το Επιμελητήριο δεν δύναται να παραμείνει αδρανές εν όψει των ως άνω εκτεθειμένων τρομακτικών καταστάσεων, που ατυχώς επαναλαμβάνονται συστηματικώς σε βάρος της επιχειρηματικής τάξεως, κοινωνικής ηρεμίας και κανονικής λειτουργίας της εμπορικής δραστηριότητας».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/02/2008

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License