Αντιφασιστικές Δράσεις σε Κοζάνη-Πτολεμαϊδα

ομελέτα με τα αυγά του φιδιού

post image

Την Τρίτη 19/2 στην Πτολεμαΐδα και την Τετάρτη 20/2 στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν από την τοπική αναρχική συνέλευση παρεμβάσεις σχετικά με τα γεγονότα του Σαββάτου 2/2/2008 στο κέντρο της Αθήνας και εν όψη της αντιφασιστικής πορείας στις 23 Φλεβάρη.

Ακολουθεί το κείμενο των παρεμβάσεων:


ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ...

...ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ

Σάββατο 2 Φλεβάρη. Κέντρο Αθήνας

Ακροδεξιές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση για τις 7:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Ενάντια σε αυτή τη φασιστική εκδήλωση, δεκάδες αντιρατσιστικές & αριστερές οργανώσεις με την στήριξη εργατικών συνδικάτων πραγματοποιούν δημόσιο κάλεσμα για αντισυγκέντρωση, αντιφασιστικού χαρακτήρα στην ίδια πλατεία στις 2:00 το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Οι ακροδεξιοί αποφασίζουν να κατοχυρώσουν το μέρος και συγκεντρώνονται στον χώρο από πολύ νωρίς το πρωί. Έτσι η πλατεία καταλαμβάνεται από καμιά 50ριά φουσκωτούς οι οποίοι υποστηρίζονται και από δυνάμεις των Μ.Α.Τ. με αποτέλεσμα οι διάφορες ομάδες & τα άτομα που επέλεξαν να στηρίξουν την αντιφασιστική συγκέντρωση να συγκεντρωθούν στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γύρω στις 11:00 π.μ. περίπου 200 άτομα από τον αριστερό και αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο κινήθηκαν από τα προπύλαια προς την πλατεία Κολοκοτρώνη για να καταλάβουν το χώρο. Στο ύψος της οδού Κοραή εμφανίστηκαν τα Μ.Α.Τ. έχοντας ακριβώς πίσω τους τους φασίστες εν πλήρη εξαρτύση (κράνη, μαχαίρια, λοστούς, γαλανόλευκα κοντάρια κ.α.). Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από κοινού δολοφονική επίθεση εναντίον των αντιφασιστών. Ήταν τότε που οι δυνάμεις των Μ.Α.Τ. άφησαν τους μαχαιροβγάλτες να περάσουν ανενόχλητοι ανάμεσα τους και να επιτεθούν, με αποτέλεσμα να μαχαιρώσουν δύο άτομα. Στην αντεπίθεση που ακολούθησε, τα Μ.Α.Τ. λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους φασίστες και απάντησαν με ρίψη χημικών. Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, με τους αντιφασίστες να έχουν κατοχυρώσει το χώρο των προπυλαίων, από όπου άλλωστε και είχαν ξεκινήσει.

Ήταν τέτοια η δυναμική και η αποφασιστικότητα των 600 πλέον ατόμων που μάχονταν τους μπάτσους και τους ακροδεξιούς, πού τελικά η φασιστική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 7:00 το απόγευμα ακυρώθηκε κακήν κακώς. Στις 3:00 μ.μ. επιστρατεύτηκε εισαγγελέας στην πλατεία Κολοκοτρώνη όπου βρισκόταν οι ακροδεξιοί για να δώσει το πολύτιμο άλλοθι στους φασίστες (που τόσο χρειάζονταν) για την ακύρωση της συγκέντρωσης τους. Έτσι λοιπόν ο προσχηματικός λόγος για τον οποίο η συγκέντρωση έπρεπε να ακυρωθεί δεν ήταν άλλος από τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Όμως είναι πλέον κοινωνικά καταγεγραμμένο και κεκτημένο ότι την φασιστομάζωξη την ακύρωσαν στην πράξη όσοι βρέθηκαν εκείνο το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας και συγκρούστηκαν με κράτος και παρακράτος. Και αυτοί δεν ήταν οι επίσημες αριστερές – αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες από νωρίς το πρωί αποχώρησαν αμαχητί από το κέντρο της Αθήνας, επιλέγοντας τα τηλεοπτικά παράθυρα για τις καθιερωμένες και ακίνδυνες καταγγελίες τους...

Ήταν οι αντιφασίστες, άτομα & συλλογικότητες (αριστεριστές, αυτόνομοι, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί) που πολεμούν τον φασισμό και τους φυσικούς φορείς του καθημερινά στο δρόμο. Ήταν όλοι αυτοί, τα 600 άτομα, που το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φλεβάρη, και έπειτα από μια ολιγόωρη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξαν στις 7:30 να αποχωρήσουν όλοι μαζί με πορεία. Μια πορεία που στο ξεκίνημα της κιόλας χτυπήθηκε απρόκλητα από τα Μ.Α.Τ. τα οποία, αφού έκαναν εκτεταμένη ρίψη χημικών και βομβών κρότου & λάμψης, δείρανε δεκάδες άτομα, ανάμεσα τους ακόμη και περαστικούς… Στη συνέχεια προσαγάγονται 100 άτομα στην Γ.Α.Δ.Α., ενώ δεν είναι λίγοι οι αντιφασίστες που μεταφέρονται βαριά χτυπημένοι σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα. Λίγο αργότερα οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, πράγμα αναμενόμενο άλλωστε, μιας και δεν υπήρχε ούτε καν για τα προσχήματα καμία "παραβατική" ενέργεια από το σώμα της πορείας. Για τους τύπους και για τη γκρίνια των δημοσιογράφων, σε μια κοπέλα απαγγέλθηκαν 2 πλημμελήματα που σχετίζονται με αντίσταση κατά της αρχής & απόπειρα σωματικής βλάβης. Άλλωστε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η κατηγορία της "έμπρακτης αντιφασιστικής δράσης" δεν υπάρχει...

Το ξύλο και οι προσαγωγές δεν ήταν απλώς η εκδίκηση των μπάτσων για τις πρωινές οδομαχίες. Ήταν κεντρική πολιτική επιλογή με δύο βασικούς σκοπούς: α) να περάσει μέσω τις εικόνας των ξυλοδαρμών το μήνυμα πως η τάξη επανήλθε και πως για ακόμη μια φορά οι "κουκουλοφόροι που πάλι τα σπάσανε" δικαίως τρώνε ξύλο από τα Μ.Α.Τ. και β) ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία φακελώματος ατόμων που είναι επικίνδυνοι για τους φασίστες, άρα επικίνδυνοι και για το κράτος.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συμπλοκές το πρωί του Σαββάτου, αλλά και για τις επόμενες δύο μέρες τα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζανε ως πρωτοφανή την συνεργασία μπάτσων-φασιστών, δίνοντας βήμα λόγου σε συνδικαλιστές της αστυνομίας και ακροδεξιούς ηγετίσκους οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να πείσουν το πανελλήνιο ότι καμία συνεργασία μεταξύ τους δεν υπήρξε. Όμως, ούτε πρώτη φορά ήταν που κράτος και παρακράτος πορεύτηκαν μαζί, ούτε και όταν αυτό συμβαίνει αποτελεί κάποιο παράδοξο της δημοκρατίας. Αντίθετα μάλιστα η ύπαρξη, η χρησιμοποίηση των παρακρατικών εφεδρειών και η συνεργασία με αυτές αποτελεί πάγια τακτική και εξωθεσμικό μηχανισμό καταστολής του κράτους.

Οι νεοφασίστες όμως δεν είναι απλώς νοσταλγοί του δικτάτορα Μεταξά, του Γερμανικού Γ΄ Ράιχ και οπαδοί ενός απόλυτα ολοκληρωτικού καθεστώτος: του φασισμού. Ούτε είναι απλώς φορείς αντιλήψεων περί "ανώτερων & κατώτερων φυλών". Είναι οι ίδιοι που ανενόχλητοι επιτίθενται με λοστούς και με μαχαίρια σε μετανάστες, νεολαίους, αριστερούς, αναρχικούς και οποιονδήποτε "διαφορετικό", είναι οι ίδιοι που με τις πλάτες της αστυνομίας πραγματοποιούν επιθέσεις σε ανοιχτούς πολιτικούς – κοινωνικούς χώρους. Οι παρακρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 6μηνό μιλάνε από μόνες τους:


13/07/07: Επίθεση φασιστών σε συγκέντρωση κατοίκων για τον προαστιακό στον Βοτανικό. Κάτοικοι τραυματίζονται, ένας εκ των οποίων με εσωτερικό αιμάτωμα.
04/09/07: Επίθεση με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής έγινε στα γραφεία δύο καθηγητών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

04/09/07: Ομάδα φασιστών τραυματίζουν με σπασμένο γυάλινο τασάκι αντιεξουσιαστή στο μάτι στο Αγρίνιο. Ο αντιεξουσιαστής υποβάλλεται σε απανωτές εγχειρήσεις. Η όραση του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
2-8/10/07: Φασίστες επιτίθενται, 3 φορές μέσα σε μία βδομάδα, σε σπίτια που μένουν πακιστανοί στην περιοχή του Ρέντη. Προκαλούν ζημιές και εκφοβίζουν τους μετανάστες.
24/10/07: Μέλη φασιστικής ομάδας εισβάλουν στο Φυσικό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Πετάνε τρικάκια και γράφουν συνθήματα για την "γιορτή" τους στις 27/10. Κατά την έξοδό τους από τη σχολή μαχαιρώνουν στο πόδι αριστερό φοιτητή και εξαφανίζονται.
24/10/07: Φασίστες επιτίθενται σε νέο στη Θεσσαλονίκη, μερικά στενά μακριά από την αυτοοργανωμένη κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ. Τον ρίχνουν από το ποδήλατο και τον χτυπάνε.
27/10/07: Μετά το τέλος "εθνικιστικής γιορτής" στην Κατεχάκη, φασίστες κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας και μαχαιρώνουν έναν μετανάστη στο Σύνταγμα και ένα άτομο νεαρής ηλικίας στο Θησείο.
30/11/07: 25 με 30 φασίστες επιτίθενται σε σπίτι πακιστανών στο Αιγάλεω. Σπάνε τζάμια και πόρτες, τραυματίζουν σοβαρά τους κατοίκους ενώ δεν διστάζουν να τους απειλήσουν και με όπλο.
11/12/07: Φασίστες ξυλοκοπούν 2 μετανάστες στα Χανιά.
24/12/07: Ο χώρος του Θερσίτη (αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Ίλιον Αττικής) δέχεται για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν στις 27/06/07, επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος μέσα στα άλλα περιέχει σκάγια και σφαίρες από 38άρι όπλο. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά δεν προκαλούνται ιδιαίτερες υλικές ζημιές.
25/12/07: Φασίστες επιτίθενται με μαχαίρια σε 3 νέους στα Εξάρχεια, ένας εκ των οποίων τραυματίζεται σοβαρά.
25/12/07: Παραβιάζονται και σπάζονται γραφεία που στεγάζουν 4 εργατικά σωματεία, τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια.
27/12/07: 20 φασίστες πυροβολώντας στον αέρα εισβάλλουν σε σπίτια μεταναστών στα Χανιά ξυλοκοπώντας τους άγρια με λοστούς και μαδέρια.
01/01/08: Φασίστες επιτίθενται στη λέσχη Καλλιδρομίου 94 πετώντας μολότοφ την ώρα που πραγματοποιούνταν πρωτοχρονιάτικο πάρτι. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά μία κοπέλα, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.
04/01/08: Στο στέκι της πρωτοβουλίας κατοίκων νότιων προαστίων Αττικής πραγματοποιείται απόπειρα εμπρησμού με εύφλεκτο υγρό.
06/01/08: Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δέχεται επίθεση από αγνώστους που προκαλούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
12/01/08: Φασίστες επιτίθενται σε αναρχικό στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας του τραύματα και μώλωπες.
13/01/08: Φασίστας επιτίθεται με μαχαίρι σε μαθητές που κολλάνε αφίσες στους Αμπελόκηπους.
13/01/08:
Δεύτερη φασιστική επίθεση σε μετανάστες στο Αιγάλεω. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ομάδα 5 φασιστοειδών επιτέθηκε σε σπίτι πακιστανών μεταναστών με πέτρες και άλλα αντικείμενα σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου. Το ίδιο σπίτι είχε δεχτεί επίθεση και το βράδυ της 30 Νοέμβρη 2007. Οι μπάτσοι, ενώ ειδοποιήθηκαν αμέσως από γείτονες, έφτασαν μετά από μισή ώρα. Ενώ δεν χρειάστηκαν παρά μερικά δευτερόλεπτα για να μαζευτούν 6 περιπολικά και ένα ασφαλίτικο, να απειλήσουν με όπλα και να επιχειρήσουν να συλλάβουν τους αλληλέγγυους προς τους μετανάστες αναρχικούς.


Όπου δεν φτάνουν τα γκλομπ της αστυνομίας, φτάνουν τα μαχαίρια των φασιστών

Σε μια εποχή όπου η επίθεση κράτους και κεφαλαίου εντείνεται (ασφαλιστικό, ελαστική & ανασφαλής εργασία), σε μια εποχή όπου ο έλεγχος και η καταστολή διευρύνονται (κάμερες παρακολούθησης, τρομονόμοι, ανασυγκρότηση της Ε.Υ.Π. και ενασχόλησή της με "εσωτερικά" θέματα), σε μια εποχή τέλος όπου το ελληνικό κράτος οξύνει την βάρβαρη επίθεση του προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (με ενδεικτικό των κρατικών προθέσεων το σχέδιο "τελική λύση" ενάντια στους Αφγανούς πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας), οι παρακρατικές εφεδρείες έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν: Επιτίθενται εκεί και με τρόπους που το επίσημο κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Επιτίθενται σε χώρους με κοινωνική απεύθυνση που οργανώνονται και έμπρακτα αντιστέκονται. Επιτίθενται σε μετανάστες και σε κάθε τι "ενοχλητικό". Και το επίσημο κράτος τους κλείνει το μάτι.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε και στην περιοχή "μας" κρούσματα παρουσίας νεοφασιστικού λόγου. Περιορισμένα μεν, αλλά ικανά να μας φέρουν σε κατάσταση επαγρύπνησης. Έχοντας οπλίσει τις συνειδήσεις μας, ανυπομονούμε να ξαναστείλουμε αυτά τα φαντάσματα της ιστορίας, εδώ και παντού, τώρα και για πάντα, εκεί όπου ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


ΜΠΑΤΣΟΙ, TV, ΝΕΟΝΑΖΙ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΘΗΣΕΙΟ (ΑΘΗΝΑ), 11 π.μ.

συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών /τριών σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα

Εικόνες:

από kosa nostra 21/02/2008 7:34 μμ.


ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΛΟΜΠ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ...

...ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ Σάββατο 2 Φλεβάρη. Κέντρο Αθήνας

Ακροδεξιές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση για τις 7:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Ενάντια σε αυτή τη φασιστική εκδήλωση, δεκάδες αντιρατσιστικές & αριστερές οργανώσεις με την στήριξη εργατικών συνδικάτων πραγματοποιούν δημόσιο κάλεσμα για αντισυγκέντρωση, αντιφασιστικού χαρακτήρα στην ίδια πλατεία στις 2:00 το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Οι ακροδεξιοί αποφασίζουν να κατοχυρώσουν το μέρος και συγκεντρώνονται στον χώρο από πολύ νωρίς το πρωί. Έτσι η πλατεία καταλαμβάνεται από καμιά 50ριά φουσκωτούς οι οποίοι υποστηρίζονται και από δυνάμεις των Μ.Α.Τ. με αποτέλεσμα οι διάφορες ομάδες & τα άτομα που επέλεξαν να στηρίξουν την αντιφασιστική συγκέντρωση να συγκεντρωθούν στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γύρω στις 11:00 π.μ. περίπου 200 άτομα από τον αριστερό και αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο κινήθηκαν από τα προπύλαια προς την πλατεία Κολοκοτρώνη για να καταλάβουν το χώρο. Στο ύψος της οδού Κοραή εμφανίστηκαν τα Μ.Α.Τ. έχοντας ακριβώς πίσω τους τους φασίστες εν πλήρη εξαρτύση (κράνη, μαχαίρια, λοστούς, γαλανόλευκα κοντάρια κ.α.). Αυτό που ακολούθησε ήταν μια από κοινού δολοφονική επίθεση εναντίον των αντιφασιστών. Ήταν τότε που οι δυνάμεις των Μ.Α.Τ. άφησαν τους μαχαιροβγάλτες να περάσουν ανενόχλητοι ανάμεσα τους και να επιτεθούν, με αποτέλεσμα να μαχαιρώσουν δύο άτομα. Στην αντεπίθεση που ακολούθησε, τα Μ.Α.Τ. λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους φασίστες και απάντησαν με ρίψη χημικών. Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις, με τους αντιφασίστες να έχουν κατοχυρώσει το χώρο των προπυλαίων, από όπου άλλωστε και είχαν ξεκινήσει.

Ήταν τέτοια η δυναμική και η αποφασιστικότητα των 600 πλέον ατόμων που μάχονταν τους μπάτσους και τους ακροδεξιούς, πού τελικά η φασιστική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 7:00 το απόγευμα ακυρώθηκε κακήν κακώς. Στις 3:00 μ.μ. επιστρατεύτηκε εισαγγελέας στην πλατεία Κολοκοτρώνη όπου βρισκόταν οι ακροδεξιοί για να δώσει το πολύτιμο άλλοθι στους φασίστες (που τόσο χρειάζονταν) για την ακύρωση της συγκέντρωσης τους. Έτσι λοιπόν ο προσχηματικός λόγος για τον οποίο η συγκέντρωση έπρεπε να ακυρωθεί δεν ήταν άλλος από τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Όμως είναι πλέον κοινωνικά καταγεγραμμένο και κεκτημένο ότι την φασιστομάζωξη την ακύρωσαν στην πράξη όσοι βρέθηκαν εκείνο το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας και συγκρούστηκαν με κράτος και παρακράτος. Και αυτοί δεν ήταν οι επίσημες αριστερές – αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες από νωρίς το πρωί αποχώρησαν αμαχητί από το κέντρο της Αθήνας, επιλέγοντας τα τηλεοπτικά παράθυρα για τις καθιερωμένες και ακίνδυνες καταγγελίες τους...

Ήταν οι αντιφασίστες, άτομα & συλλογικότητες (αριστεριστές, αυτόνομοι, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί) που πολεμούν τον φασισμό και τους φυσικούς φορείς του καθημερινά στο δρόμο. Ήταν όλοι αυτοί, τα 600 άτομα, που το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φλεβάρη, και έπειτα από μια ολιγόωρη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξαν στις 7:30 να αποχωρήσουν όλοι μαζί με πορεία. Μια πορεία που στο ξεκίνημα της κιόλας χτυπήθηκε απρόκλητα από τα Μ.Α.Τ. τα οποία, αφού έκαναν εκτεταμένη ρίψη χημικών και βομβών κρότου & λάμψης, δείρανε δεκάδες άτομα, ανάμεσα τους ακόμη και περαστικούς… Στη συνέχεια προσαγάγονται 100 άτομα στην Γ.Α.Δ.Α., ενώ δεν είναι λίγοι οι αντιφασίστες που μεταφέρονται βαριά χτυπημένοι σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα. Λίγο αργότερα οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, πράγμα αναμενόμενο άλλωστε, μιας και δεν υπήρχε ούτε καν για τα προσχήματα καμία "παραβατική" ενέργεια από το σώμα της πορείας. Για τους τύπους και για τη γκρίνια των δημοσιογράφων, σε μια κοπέλα απαγγέλθηκαν 2 πλημμελήματα που σχετίζονται με αντίσταση κατά της αρχής & απόπειρα σωματικής βλάβης. Άλλωστε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η κατηγορία της "έμπρακτης αντιφασιστικής δράσης" δεν υπάρχει...

Το ξύλο και οι προσαγωγές δεν ήταν απλώς η εκδίκηση των μπάτσων για τις πρωινές οδομαχίες. Ήταν κεντρική πολιτική επιλογή με δύο βασικούς σκοπούς: α) να περάσει μέσω τις εικόνας των ξυλοδαρμών το μήνυμα πως η τάξη επανήλθε και πως για ακόμη μια φορά οι "κουκουλοφόροι που πάλι τα σπάσανε" δικαίως τρώνε ξύλο από τα Μ.Α.Τ. και β) ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία φακελώματος ατόμων που είναι επικίνδυνοι για τους φασίστες, άρα επικίνδυνοι και για το κράτος.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συμπλοκές το πρωί του Σαββάτου, αλλά και για τις επόμενες δύο μέρες τα τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζανε ως πρωτοφανή την συνεργασία μπάτσων-φασιστών, δίνοντας βήμα λόγου σε συνδικαλιστές της αστυνομίας και ακροδεξιούς ηγετίσκους οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να πείσουν το πανελλήνιο ότι καμία συνεργασία μεταξύ τους δεν υπήρξε. Όμως, ούτε πρώτη φορά ήταν που κράτος και παρακράτος πορεύτηκαν μαζί, ούτε και όταν αυτό συμβαίνει αποτελεί κάποιο παράδοξο της δημοκρατίας. Αντίθετα μάλιστα η ύπαρξη, η χρησιμοποίηση των παρακρατικών εφεδρειών και η συνεργασία με αυτές αποτελεί πάγια τακτική και εξωθεσμικό μηχανισμό καταστολής του κράτους.

Οι νεοφασίστες όμως δεν είναι απλώς νοσταλγοί του δικτάτορα Μεταξά, του Γερμανικού Γ΄ Ράιχ και οπαδοί ενός απόλυτα ολοκληρωτικού καθεστώτος: του φασισμού. Ούτε είναι απλώς φορείς αντιλήψεων περί "ανώτερων & κατώτερων φυλών". Είναι οι ίδιοι που ανενόχλητοι επιτίθενται με λοστούς και με μαχαίρια σε μετανάστες, νεολαίους, αριστερούς, αναρχικούς και οποιονδήποτε "διαφορετικό", είναι οι ίδιοι που με τις πλάτες της αστυνομίας πραγματοποιούν επιθέσεις σε ανοιχτούς πολιτικούς – κοινωνικούς χώρους. Οι παρακρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 6μηνό μιλάνε από μόνες τους:


13/07/07: Επίθεση φασιστών σε συγκέντρωση κατοίκων για τον προαστιακό στον Βοτανικό. Κάτοικοι τραυματίζονται, ένας εκ των οποίων με εσωτερικό αιμάτωμα.

04/09/07: Επίθεση με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής έγινε στα γραφεία δύο καθηγητών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

04/09/07: Ομάδα φασιστών τραυματίζουν με σπασμένο γυάλινο τασάκι αντιεξουσιαστή στο μάτι στο Αγρίνιο. Ο αντιεξουσιαστής υποβάλλεται σε απανωτές εγχειρήσεις. Η όραση του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

2-8/10/07: Φασίστες επιτίθενται, 3 φορές μέσα σε μία βδομάδα, σε σπίτια που μένουν πακιστανοί στην περιοχή του Ρέντη. Προκαλούν ζημιές και εκφοβίζουν τους μετανάστες.

24/10/07: Μέλη φασιστικής ομάδας εισβάλουν στο Φυσικό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Πετάνε τρικάκια και γράφουν συνθήματα για την "γιορτή" τους στις 27/10. Κατά την έξοδό τους από τη σχολή μαχαιρώνουν στο πόδι αριστερό φοιτητή και εξαφανίζονται.

24/10/07: Φασίστες επιτίθενται σε νέο στη Θεσσαλονίκη, μερικά στενά μακριά από την αυτοοργανωμένη κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ. Τον ρίχνουν από το ποδήλατο και τον χτυπάνε.

27/10/07: Μετά το τέλος "εθνικιστικής γιορτής" στην Κατεχάκη, φασίστες κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας και μαχαιρώνουν έναν μετανάστη στο Σύνταγμα και ένα άτομο νεαρής ηλικίας στο Θησείο.

30/11/07: 25 με 30 φασίστες επιτίθενται σε σπίτι πακιστανών στο Αιγάλεω. Σπάνε τζάμια και πόρτες, τραυματίζουν σοβαρά τους κατοίκους ενώ δεν διστάζουν να τους απειλήσουν και με όπλο.

11/12/07: Φασίστες ξυλοκοπούν 2 μετανάστες στα Χανιά.

24/12/07: Ο χώρος του Θερσίτη (αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Ίλιον Αττικής) δέχεται για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν στις 27/06/07, επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος μέσα στα άλλα περιέχει σκάγια και σφαίρες από 38άρι όπλο. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά δεν προκαλούνται ιδιαίτερες υλικές ζημιές.

25/12/07: Φασίστες επιτίθενται με μαχαίρια σε 3 νέους στα Εξάρχεια, ένας εκ των οποίων τραυματίζεται σοβαρά.

25/12/07: Παραβιάζονται και σπάζονται γραφεία που στεγάζουν 4 εργατικά σωματεία, τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια.

27/12/07: 20 φασίστες πυροβολώντας στον αέρα εισβάλλουν σε σπίτια μεταναστών στα Χανιά ξυλοκοπώντας τους άγρια με λοστούς και μαδέρια.

01/01/08: Φασίστες επιτίθενται στη λέσχη Καλλιδρομίου 94 πετώντας μολότοφ την ώρα που πραγματοποιούνταν πρωτοχρονιάτικο πάρτι. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά μία κοπέλα, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

04/01/08: Στο στέκι της πρωτοβουλίας κατοίκων νότιων προαστίων Αττικής πραγματοποιείται απόπειρα εμπρησμού με εύφλεκτο υγρό.

06/01/08: Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Πανεπιστήμιο Πειραιά δέχεται επίθεση από αγνώστους που προκαλούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

12/01/08: Φασίστες επιτίθενται σε αναρχικό στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας του τραύματα και μώλωπες.

13/01/08: Φασίστας επιτίθεται με μαχαίρι σε μαθητές που κολλάνε αφίσες στους Αμπελόκηπους.

13/01/08: Δεύτερη φασιστική επίθεση σε μετανάστες στο Αιγάλεω. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ομάδα 5 φασιστοειδών επιτέθηκε σε σπίτι πακιστανών μεταναστών με πέτρες και άλλα αντικείμενα σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου. Το ίδιο σπίτι είχε δεχτεί επίθεση και το βράδυ της 30 Νοέμβρη 2007. Οι μπάτσοι, ενώ ειδοποιήθηκαν αμέσως από γείτονες, έφτασαν μετά από μισή ώρα. Ενώ δεν χρειάστηκαν παρά μερικά δευτερόλεπτα για να μαζευτούν 6 περιπολικά και ένα ασφαλίτικο, να απειλήσουν με όπλα και να επιχειρήσουν να συλλάβουν τους αλληλέγγυους προς τους μετανάστες αναρχικούς.


Όπου δεν φτάνουν τα γκλομπ της αστυνομίας, φτάνουν τα μαχαίρια των φασιστών

Σε μια εποχή όπου η επίθεση κράτους και κεφαλαίου εντείνεται (ασφαλιστικό, ελαστική & ανασφαλής εργασία), σε μια εποχή όπου ο έλεγχος και η καταστολή διευρύνονται (κάμερες παρακολούθησης, τρομονόμοι, ανασυγκρότηση της Ε.Υ.Π. και ενασχόλησή της με "εσωτερικά" θέματα), σε μια εποχή τέλος όπου το ελληνικό κράτος οξύνει την βάρβαρη επίθεση του προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (με ενδεικτικό των κρατικών προθέσεων το σχέδιο "τελική λύση" ενάντια στους Αφγανούς πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας), οι παρακρατικές εφεδρείες έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν: Επιτίθενται εκεί και με τρόπους που το επίσημο κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Επιτίθενται σε χώρους με κοινωνική απεύθυνση που οργανώνονται και έμπρακτα αντιστέκονται. Επιτίθενται σε μετανάστες και σε κάθε τι "ενοχλητικό". Και το επίσημο κράτος τους κλείνει το μάτι.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε και στην περιοχή "μας" κρούσματα παρουσίας νεοφασιστικού λόγου. Περιορισμένα μεν, αλλά ικανά να μας φέρουν σε κατάσταση επαγρύπνησης. Έχοντας οπλίσει τις συνειδήσεις μας, ανυπομονούμε να ξαναστείλουμε αυτά τα φαντάσματα της ιστορίας, εδώ και παντού, τώρα και για πάντα, εκεί όπου ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


ΜΠΑΤΣΟΙ, TV, ΝΕΟΝΑΖΙ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΘΗΣΕΙΟ (ΑΘΗΝΑ), 11 π.μ.

συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών /τριών σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License