Κορνήλιος Καστοριάδης - Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας

Το επαναστατικό πρόταγμα, πρόταγμα μιάς ριζικής αυτό-θέσμισης της κοινωνίας, εξαρτάται απλώς και μόνον απο το κοινωνικό ποιείν-πράττειν των ανθρώπων, του οποίου το πολιτικό σκέπτεσθαι - το να σκεφτόμαστε την κοινωνία σαν κάτι που φτιάχνει τον εαυτό του - είναι μία συνιστώσα ουσιαστική.

Kornhlios_Kastoriadis_-_H_Fantasiakh_Thesmish_Ths_Koinwnias.pdf.tar.bz2 (65.57 MB)

http://www.mediafire.com/?fyzzefczyew

Από τον Πλάτωνα ώς τον Μαρξ, η πολιτική σκέψη εμφανίστηκε ως εφαρμογή μιας θεωρίας της ουσίας της κοινωνίας και της ιστορίας. Με θεμέλιό της μια ταυτιστική οντολογία, για την οποία το είναι είχε πάντα τη σημασία του είναι καθορισμένο, συσκότισε το ιδιαίτερο είναι του κοινωνικο-ιστορικού ως ριζικού φαντασιακού.Το πρώτο μέρος αυτού του βιβλίου ("Μαρξισμός και επαναστατική θεωρία", δημοσιευμένο στο περιοδικό Socialisme ou Barbarie το 1964-1695), δείχνει πως ο Μαρξ, αιχμάλωτος αυτής της οντολογίας, οδηγήθηκε στο να πνίξει ο ίδιος τα καινούρια σπέρματα που περιείχε η σκέψη του.Το επαναστατικό πρόταγμα υπερβαίνει κάθε "ορθολογική θεμελίωση": μία νέα θέσμιση της κοινωνία συνεπάγεται ένα ξεπέρασμα του θεσμισμένου "λόγου".Πρέπει να δούμε την ιστορία ως δημιουργία, τη θεσμίζουσα κοινωνία ή το κοινωνικό φαντασιακό εν δράσει μέσα στην θεσμισμένη κοινωνία και το κοινωνικο-ιστορικό ως τρόπο του είναι άγνωστο για την κληρονομημένη σκέψη.Το δεύτερο μέρος ("Το κοινωνικό φαντασιακό και η θέσμιση") δείχνει το κοινωνικο-ιστορικό ως γένεση οντολογική, συνεχιζόμενη δημιουργία, αυτοαλλοίωση που γεννιέται ως θέσμιση.Αυτή η θέσμιση - του κόσμου, των ατόμων, των πραγμάτων - ερειδόμενη στη φύση, περιλαμβάνει πάντα μια ταυτιστική συνιστώσα, είναι όμως ουσιαστικά δημιουργία ενός μάγματος κοινωνικών φαντασιακών σημασιών.Η κοινωνία δεν γνωρίζει συνήθως τον εαυτό της ως αυτοθέσμιση, και τούτο αποτελεί την ξένωση που εκδηλώσεις της είναι η πίστη σε μία εξωκοινωνική προέλευση της θέσμισης και η εκλογίκευση από την κληρονομημένη σκέψη.Το επαναστατικό πρόταγμα, πρόταγμα μιάς ριζικής αυτό-θέσμισης της κοινωνίας, εξαρτάται απλώς και μόνον απο το κοινωνικό ποιείν-πράττειν των ανθρώπων, του οποίου το πολιτικό σκέπτεσθαι - το να σκεφτόμαστε την κοινωνία σαν κάτι που φτιάχνει τον εαυτό του - είναι μία συνιστώσα ουσιαστική.


Συγγραφέας: Καστοριάδης, Κορνήλιος
Εκδότης: Κέδρος
Μεταφραστής: Χαλικιάς, Σωτήρης - Σπαντιδάκη, Γιούλη - Σπαντιδάκης, Κώστας
Αριθμός σελίδων: 543

από Τιμπιρίμπης Γιαργιαννάς 29/05/2008 2:52 πμ.


Το επαναστατικό πρόταγμα, πρόταγμα μιας ρητής(*) αυτο-θέσμισης της κοινωνίας, εξαρτάται απλώς και μόνον από το κοινωνικό ποιείν-πράττειν των ανθρώπων, του οποίου το πολιτικό σκέπτεσθαι -το να σκεπτόμαστε την κοινωνία σαν κάτι που φτιάχνει τον εαυτό του- είναι μια συνιστώσα ουσιαστική.

(*) οχι ριζικής

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License