Ετοιμάζονται να βάλουν χειροπέδες στο Ιντερνετ. Με αφορμή την ΜΗ υπόθεση του press.gr. Ξεσάλωσαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, της ολοκληρωτικής χειραγώγησης και των "πηγών" των απευθείας από τα κέντρα εξουσίας και προβάλλουν ως αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση κατά της ελευθερίας των μπλόγκερ. Ποιοι, αυτοί που δυσφημούν με ξεχωριστό επαγγελματικό τρόπο, δυσφημούν εργαζόμενους, πολιτικούς αγωνιστές, μετανάστες, οποιονδήποτε τους ασκεί κριτική. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ της απίστευτης βρωμιάς και διαφθοράς, των εντεταλμένων υπαλλήλων των υπουργείων, οι κομπιναδόροι και κοινοί εκβιαστές προτείνουν το αλυσόδεμα του ίντερνετ. Προφανώς γιατί έχουν τέτοιες επιταγές να εξαργυρώσουν.

Η εναλλακτική πληροφόρηση και κριτική έχει σταθεί πραγματικό εμπόδιο τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές κυρίαρχες επιλογές που ολοένα και περισσότερο συναντούν ευρύτατα κοινωνικά μέτωπα. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τις αντιδράσεις σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σε καταθέσεις νόμων (π.χ αναθεώρηση του άρθρου 16, κλπ). Tην ώρα που στο ίντερνετ γινόταν εντονότατες κριτικές σε τέτοιου είδους επιλογές(περιβάλλον, ασφάλιση, δικαιώματα, δωρεάν μόρφωση κλπ), στα ΜΜΕ σε ανάλογες συζητήσεις χαϊδεύονταν μεταξύ τους.

Η πληροφόρηση και η Κριτική που ξεκινά από τις ζωές των απλών ανθρώπων που μόνοι τους επιλέγουν το ύφος που θα τις καταθέσουν. Οι απλοί άνθρωποι δεν συμμερίζονται ούτε τις κανονιστικές διατάξεις της επαγγελματικής/καθεστωτικής δημοσιογραφίας ούτε το δήθεν ενδιαφέρον των επαγγελματιών/αλητών των καθεστωτικών ΜΜΕ. Πολύ συχνά αποτελούν μέρος της είδησης και με τρόπο απλό αλλά αληθινό, πληροφορούν, καταγγέλλουν, κρίνουν.

Ότι υπάρχει στο Ίντερνετ τίθεται σε άμεσο διάλογο, χωρίς τα μέλη του να απολαμβάνουν κάποιο "στάτους κβο" κάτι που ισοβαθμίζει τη δυνατότητα όλων των μελών να συμμετέχουν με πραγματικά ίσο τρόπο. Στα καθεστωτικά ΜΜΕ της ψευτιάς, της υποκρισίας, της διαφθοράς και των εξουσιαστικών μηχανισμών, ο καθένας έχει συγκεκριμένη ταξική θέση και συγκεκριμένη τηλεοπτική άξια άρα και εξασφαλισμένη «συμπεριφορά» και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο.

Ο κόσμος των μπλόγκερ (και των σελίδων) είναι μία στέπα ελευθερίας και έτσι πρέπει να μείνει, οτιδήποτε άσχημο και μεμπτό θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι χρήστες του, όπως ήδη κάνουν. Οι νομοθετικές επεμβάσεις δείχνουν το μέγεθος της "ενόχλησης" που νιώθουν οι κατεστημένοι μηχανισμοί εξουσίας σε μια περίοδο βαθιάς θεσμικής κρίσης του συστήματος, εξουσίας που αγκαλιάζει όλους τους θεσμούς, όλα τα κόμματα εξουσίας, όλους τους μηχανισμούς της εξουσίας.


.Raδιο Κλειδαρότρυπα

.

από .Raδιο Κλειδαρότρυπα 26/02/2008 7:53 μμ.


 Η συζήτηση έχει ξεκινήσει….

 

Οι νέες προσπάθειες καταστολής της ελευθερίας  του λόγου έχουν διατυπωθεί και μας προ(σ)καλούν όλους μας...

Απέναντί στον Ελεύθερο Λόγο βρίσκεται όλη η χαβούζα της θεσμικής συγκρότησης. Προεξέχοντα ρόλο έχουν  τα καθεστωτικά ΜΜΕ που αποτελούν την έτσι και αλλιώς αιχμή του δόρατος της θεσμικής και συστημικής διαφθοράς. Μία διαφθορά που παρουσιάζεται  όχι ως παθογένεια του συστήματος αλλά ως κύριο συστατικό της λειτουργίας του.  

από Maslan 29/02/2008 9:03 πμ.


Το πρόβλημα με την κατασταλτική αντιμετώπιση της ελευθερίας της έκφρασης δεν άρχισε μετά την 11/9/2001, αλλά πολύ πιο πριν. Πιο συγκεκριμένα την εποχή του μακαρθισμού, στα μέσα του 20ού αιώνα. Απλώς η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους το επανέφερε (σκόπιμα;) στην επικαιρότητα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής της εκστρατείας με αφορμή τις επιθέσεις της αλ-Κάϊντα στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον νεομακαρθισμό, τον οποίο πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Βιρμανική Μυανμάρ αναβιώνουν με την συστηματική περιστολή της ελευθερίας έκφρασης στο Internet.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για τα ψηφιακά ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.

Επιχειρεί να επιβάλλει "φίμωτρο" στην ελευθερία της έκφρασης με το "έτσι θέλω" βάζοντας στο στόχαστρό της τους bloggers, λες και πρόκειται για κοινούς εγκληματίες η εξτρεμιστές τρομοκράτες. Τα blogs δεν είναι εγκληματική άλλα ούτε τρομοκρατική ενέργεια.

Η κυβέρνηση είναι τελείως γελασμένη εάν νομίζει ότι με τον νόμο για τις διαδικτυακές υπηρεσίες θα βάλει τάξη στο ψηφιακό χάος που μαστίζει την χώρα. Το νομοσχέδιο αυτό θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος σχετικά με το νέο νόμο για το ψηφιακό τοπίο δεν πείθουν κανένα. Πρόκειται για ένα νόμο-έκτρωμα που εκπονήθηκε πρόχειρα, χωρίς καμία σοβαρή μελέτη. Η απόσυρσή του είναι μονόδρομος. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License