ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ν. ΚΟΥΝΤΑΡΔΑ

.

ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΤΑΡΔΑ

Λίγα λόγια προς τους φίλους μου και όσους ενδιαφέρονται για την υπόθεσή μου.

Θα ξεκινήσω το κείμενό μου με μια θερμή παράκληση και θα το επαναλάβω και στον επίλογο για να γίνει κατανοητό:

Ήταν καθαρά ατομική επιλογή ό,τι έκανα, εννοείται ότι δε μετανιώνω στο παραμικρό και επιθυμία μου είναι να πολεμήσω μόνος για την ελευθερία μου.Ακόμη κι αν χρειαστεί να το πάω μέχρι τέλους, προτάσσοντας το κορμί μου απέναντι στις διωκτικές αρχές. Είναι βαθιά πολιτική , οριστική και αμετάκλητη αυτή η απόφαση και απαιτώ να γίνει απ’ όλους , φίλους, «φίλους» και εχθρούς απολύτως σεβαστή.

Απο κει και πέρα είναι εξίσου σεβαστή η επιθυμία κάποιων ατόμων αν επιλέξουν να σταθούν αλληλέγγυοι στο πρόσωπό μου μετά απ’ αυτό το γράμμα. Δεν μου κάνει, δε μου αρέσει και δε μπορώ να περιορίσω την ελευθερία του άλλου.

Άλλωστε θεωρώ ότι ατομικά ελεύθερος είναι αυτός που πράττει όπως ο ίδιος – η μοναδικότητά του- το επιθυμεί και φυσικά δεν έχει να δώσει λόγο σε κανένα. Λυπάμαι, αλλά ας το επαναλάβω με κεφαλαία γράμματα: ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ (πρόσωπο).

Λοιπόν, ναι γιατί τάχα δε θα μπορούσα να το πω ξεκάθαρα, η ελευθερία μου υφίσταται περιορισμούς όχι μόνο από ανθρώπους και δυνάμεις δυνατότερές μου (φυλακή, ξυλοδαρμοί, απομόνωση, πειθαρχικό) και από τους ίσους μου ακόμα.

Στις 21/2, πραγματοποιώντας κυκλική απεργία πείνας, έκατσα και έγραψα σε ένα κομμάτι χαρτί τη σκέψη μου, τις απόψεις μου. Τις δικές μου θέσεις. Τα αιτήματά μου. Να τα προβάλλω, να τα κάνω να υπάρξουν. Το περιεχόμενο της επιστολής μου προειδοποιούσε αυστηρά τους ανευθυνουπεύθυνους του Υπ. Διακαιοσύνης και του Υπ. Δημόσιας Τάξης και ανέφερε αναλυτικά αυτά τα αιτήματα.

Παρόλα αυτά κάποιοι σύντροφοι, κάποιοι ίσοι προς εμένα, αποφασίσανε να μου στερήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών μου. Κάποιοι φίλοι (χωρίς εισαγωγικά) κόψανε το κείμενό μου ως μη λογικό, λες και σκοπός τους είναι η «λογική τάξη» ή η ηθική συμπεριφορά.

Όσον αφορά τους εχθρούς μου, δεν ασχολήθηκαν καν, απλά συνεχίζουν τις συκοφαντίες.

Απ΄την άλλη κάποιοι «φίλοι» (σε εισαγωγικά) συμφωνήσανε στη λογοκρισία, γιατί προφανώς το συγκεκριμένο κείμενο, ίσως προκαλούσε σε απείθεια κατά των νόμων (σύμπτωση: λόγος για τον οποίο βρίσκομαι 2 μήνες στη φυλακή). Με άλλα λόγια ότι βάζω δήθεν μπρίζα στον κόσμο έξω να τρέξει.

Ήμαρτον ρε μάγκες. Το ότι στο υστερόγραφό του κειμένου ευχαρίστησα όσους μου στάθηκαν με επαναστατική αλληλεγγύη, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το απαίτησα ή παρακάλεσα γι αυτό.

Ό,τι κάνει ο καθένας, το κάνει για χάρη του, πρώτα και πάντα και κυρίως γιατί αυτό τον ευχαριστεί αυτό που κάνει.

Και αν πράττει αλληλέγγυα προς τον άλλο, είναι γιατί σκέφτεται ότι θα μπορούσε να ήταν στη θέση του ή να βρεθεί κάποτε ο ίδιος σ αυτή τη θέση, οπότε το κάνει και πάλι για χάρη του, για το άτομό του. Για το εγώ του, για τη δυναμή του.

Τέλος πάντων επειδή θεωρώ ότι περιορίστηκε η ελευθερία μου, ότι αδικήθηκα από τους συγκεκριμένους φίλους και «φίλους» αναγκαστικά θα επιμείνω, όσο και αν κουράζει, να τονίσω τα αυτονόητα. Θεωρώ τον εαυτό μου ως πολιτικό υποκείμενο, ως ατομικότητα/μοναδικότητα, ότι «ανήκω» και κινούμαι σε ένα εξεγερτικό χώρο που ενώνουν με κα΄ποια άλλα άτομα (μοναδικότητες), ορισμένα βασικά σημεία.

Επειδή, λοιπόν, δεν αποτελώ μέλος, δε γνωρίζω καμία επιταγή πίστεως και δεν δαμάζομαι από κανόνες του «λαού», του «κινήματος» ή του «κόμματός», αποφάσισα να προχωρήσω μόνος μου, ακόμα κι αν χρειαστεί να πουλήσω ακριβά το τομάρι μου.

Εννοείται και το υπογραμμίζω ότι όποια ατομικότητα αντιλαμβάνεται αυτόν τον γερασμένο κόσμο όπως και εγώ, πάντα είναι καλοδεχούμενη να συνενοηθούμε, να συμφωνήσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και να κατορθώσουμε περισσότερα απ όσα μια μεμονωμένη δύναμη θα μπορούσε να κατορθώσει.

Αυτό είναι όλο. Και πάλι όμως, όσοι συμφωνείτε μαζί μου και ενδιαφέρεστε και μελλοντικά να σταθείτε αλληλέγγυοι προς το πρόσωπό μου, επιθυμία μου είναι να μ αφήσετε μόνο να πολεμήσω για την ελευθερία μου. Άλλωστε ήταν ατομική μου επιλογή να αναρτήσω στο γήπεδο αυτά τα 2 πανώ. Όσοι επιμείνεται να κάνετε κάτι για μένα, έχω να σας προτείνω κάτι άλλο. Θα με χαροποιούσε εξίσου αν δράσετε με διπλή κατεύθυνση, την συνολική κατάργηση του Νέου Αθλητικού- Φασιστικού Νόμου και του Ν2776/99 για τα πειθαρχικά παραπτώματα των φυλακισμένων.

Φιλοι και φίλες, αποφεύγοντας μεγαλοστομίες και φραστικά πυροτεχνήματα ένα πράγμα έχω να σας πω: τα ελληνικά γήπεδα και οι ελληνικές φυλακές είναι από ένα μεγάλο καζάνι που βράζει. Πριν από ένα χρόνο σ’ ένα γράμμα από το Ναύπλιο, διέκρινα τη διάχυτη δυσαρέσκεια των κρατουμένων και λίγες μέρες αργότερα επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μου με τη μεγαλειώδη εξέγερση του απριλίου. Κάτι ανάλογο νιώθω ότι συμβαίνει εδώ, στο τώρα, με την άγρια νεολαία των γηπέδων. Η οργή πραγματικά ξεχειλίζει.

Και κάτι άλλο, ένα κοινό στοιχείο: όπως έχω βιώσει ο ίδιος καταστάσεις, διαβεβαιώνω τους συντρόφους έξω ότι στα περισσότερα γήπεδα και στις περισσότερες φυλακές, αυτοί που αγωνίζονται για την κατάργηση των 2 αυτών νόμων είναι αναμφισβήτητα φιλικά προσκείμενοι προς το χώρο. Είναι αγωνιστές και είμαι μαζί τους. Είμαι δίπλα για δικούς μου λόγους στους «κακούς οπαδούς» και στους «κακούς ποινικούς». Και συγνώμη κιόλας, έχω μια ερώτηση μάλλον ρητορική. Γιατί όσοι αφουγκράζεστε και κραυγάζετε το «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ» κάνετε έκπτωση σ’ αυτούς; Ακόμη και στους αξιοπρεπείς;

Όσον αφορά εσάς που από ανθρωπιά ή οποιοδήποτε άλλο ηλίθιο λόγο είχατε στο μυαλό σας (βάζω και τον εαυτό μου ανάμεσα σ’ αυτούς) σταθήκατε στο πλευρό «αγωνιζόμενων ανθρώπων» π.χ. φοιτητικό κίνημα, μετανάστες, εργάτες στα λιπάσματα, λιμενεργάτες κ.α. κάνατε μετέπειτα αυτοκριτική;

Ξέρω, πέρασε η σιωπή, ή μάλλον μικροπολιτικαντισμοί του τύπου «έλα μωρέ, με τον κάφρο τον Κουνταρδά»

Κλείνοντας, δυο πραγματάκια ακόμη. Στην υπόθεση Πολυζωγόπουλου, η επαναστατική-επιθετική αλληλεγγύη ήταν αυτή που μου ξεκλείδωσε την πόρτα. Αυτό είναι κάτι αναμφισβήτητο όμως για την πολιτική μου δράση απ΄τη στιγμή που αποφυλακίστηκα δε θα απολογηθώ. Ο μόνος που «νομιμοποιείται» να με κρίνει είναι ο ευατός μου. Παρόλα αυτά αφήνω τον Γ. Δημητράκη, τον Γ. Βούτση- Βογιατζή, τους γκαζάκηδες, την Χ. Τονίδου που αποφυλακίστηκε, τον Β. Μποτζατζή αλλά και τον Β. Πάλλη αν θέλουν να μιλήσουν για μένα, και κυρίως κάποια άλλα παιδιά που τα ονόματά τους δε θα γίνουν ποτέ σ’ εσάς γνωστά. Τους άστατους ποινικούς και τους άστατους οπαδούς.

Επίσης μάθετε μερικοί ότι εγώ, ο χουλιγκάνος Κουνταρδάς διώκομαι χωρίς στοιχεία για μια έκρηξη στην ΕΤΕ Ξάνθης (4.10.2007), σε ένα ακόμη βρόμικο παιχνίδι της αντιτρομοκρατικής.

Τέλος ως απάντηση σε κάποιους φίλους, τους ανακοινώνω ότι «δεν κάθομαι ύσηχος» στις φυλακές (3 σε διάστημα 2 μηνών) για διαφορετικούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι δεν δέχομαι τα δήθεν «ευεργετήματά» τους π.χ. μεροκάματα. Σου λένε δούλεψε, σκύψε το κεφάλι, τουμπεκιάσου και σε 4-5 μήνες θα είσαι έξω. Ευχαριστώ δε θα πάρω. Προτιμώ να παραχωρήσω τη θέση μου στα μεροκάματα σε κάποιον κρατούμενο με μεγαλύτερη ποινή, σε κάποιον που τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αρνούμαι αυτό το τυράκι όπως και τη φάκα: Δεν αναγνωρίζω αυτήν την πολιτική καταδικαστική μου απόφαση διότι με βάση ακόμα και το δικό τους αστικό- ποινικό δίκαιο, δε θα έπρεπε να είμαι φυλακισμένος. Προσωπικά δε μου λέει τίποτα 1-2 ή 3-4 μήνες φυλακής παραπάνω ή παρακάτω. Άλλωστε ένα κομματάκι ελευθερίας παραχωρημένης, δεν είναι ελευθερία.

Και κάτι άλλο, προς «γνώση και συμμόρφωση»: Οι φυλακές Χίου που βρίσκομαι τώρα θα μπορούσα ανά πάσα στιγμή να τη σκάψω. Βάσει κάποιων περιστάσεων μου είναι το μόνο εύκολο. Προσωπικό κόστος δε θα υπήρχε, αλλωστε έχω ήδη πειθαρχικό. Όμως τα οφέλη προς το χώρο, σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πολλά. Οι ποινικοί κρατούμενοι μόλις έμαθαν για την απεργία πείνας, ήταν έτοιμοι για όλα. Επέλεξα να μην κάνω τίποτα απολύτως. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι πονηροί που περιμένουν στη γωνία θα πουν ότι εκμεταλλεύομαι καταστάσεις. Άσε που δεν έχω όρεξη να απαντάω και να εξηγώ μετά στους περισσότερου, ότι δεν το έκανα για να ζητιανέψω αλληλεγγύη...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ

ΦΙΛΙΚΑ, «ΦΙΛΙΚΑ» ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ

ΥΣ1: Α! Και φυσικά στην Κασσάνδρα έκαψα το στρώμα και επιδίωξα τα βασανιστήρια, για να γίνει η υπόθεση γνωστή.

ΥΣ2: Για να τελειώνουμε: ό,τι κάνω το κάνω για μένα, για να κατακτήσω την ελευθερία μου και αν προσπαθήσω να βρω ένα δευτερεύον λόγο, μετά δυσκολίας θα σας πω ότι δεν θέλω να βρεθώ υπόλογος αν αύριο-μεθαύριο, βρεθεί κάποιος στη θέση μου και με το δίκιο του μου πει τί έκανες εσύ τότε που βρέθηκες κατηγορούμενος με αυτό το νόμο, ή με τη στάση σου επέτρεψες και άνοιξες το δρόμο σε αυτόν τον αυταρχικό νόμο να εξαπλωθεί και αλλού.

Νίκος Κουνταρδάς

...

από @! 09/03/2008 11:30 μμ.


Ανήμερα του καρναβαλιού στην Ξάνθη, τζαμαρίες τραπεζών της πόλης "στολίστηκαν" με συνθήματα αλληλεγγύης στο Νίκο. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΤΑΡΔΑ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License